Orasul are o singura menire: consumul

Asta nu inseamna ca la tara oamenii nu consuma. Doar ca acolo, consumerismul a ajuns prin mimetism. Si e limitat natural.

sursa foto: Fluture

Orasul nu e chiar locul potrivit pentru introspectie. Degeaba sunt sute de sali/cursuri de yoga sau mindfulness, când iesi de acolo tot la supermarket aterizezi.

Singurul lucru pe care-l poti face intr-un oras e sa consumi. Vorbesc de mâncare, haine etc, dar nu numai. Consumi si cultura, carti, filme, documentare, spectacole etc. Faptul ca mergi la opera sau la conferintele lui Matthieu Ricard este tot o forma de consum. Sa-ti cumperi 3 carti despre gândirea pozitiva sau cum sa devii mai bun la job e tot consumerism. In stare pura, chiar daca ai impresia ca „nu e la fel cu a da 50 EUR/luna pe abonamentul la Steam”. Sigur ca lectura e de preferat joystick-ului, dar la final, si unul si celalalt sunt doar niste consumatori.

Ca sa nu consumi – sau ca sa consumi mai putin – singura posibilitate e mersul pe jos, alergatul intr-un parc, o piscina ieftina etc. Acestea sunt practic imposibile intr-un oras. Parcul nu e mereu lânga cutia ta de chibrituri si daca sa ajungi acolo trebuie sa iei autobuzul sau metroul, sigur nu te vei duce. Iti vei spune „lasa ca citesc o carte”, dar iti vei aduce aminte ca ai niste camasi de dus la spalat/calcat, ca ti s-a terminat sarea si lichidul de rufe, ca nu mai ai iaurt 0% grasime, ca ai un colet de luat de la posta, ca trebuie sa returnezi un produs care nu-ti convine sau a venit stricat, ca trebuie sa raspunzi la mail-ul alora de la asigurare care te fut la cap pentru rambursare etc.

Pe termen scurt si lung, nu ai nicio sansa sa iesi din spirala consumerismului urban. Incerci diverse solutii, dupa 3 ani de ezitari iti cumperi bicicleta „sa incerci”, iti iei una prea scumpa – alea ieftine se strica, tu vei ceva serios, meriti mai mult la nivelul tau de salariu – apoi te gândesti unde sa o tii, unde sa o legi, dar unde o lasi când te duci la birou, iar apoi renunti si o pui pe olx. Unde nu vrei sa lasi la pret, ca ai mers cu ea doar de doua ori. Iar aia care sunt pe acolo vor numai chilipiruri. Apoi incerci abonamentul de trotinete. Care, in final, e cam scump. Apoi incerci sa fii mai responsabil, mai ecologic. Dar tomberonul cu reciclabile e mereu plin. Asa ca gunoiul asta sta mai mult la tine in casa decât la tomberon. Apoi schimbi un robinet si iti dai seama ca nu ai voie sa-l arunci nici la gunoiul normal, nici la reciclabile. Ca trebuie sa-l duci la un centru special. Care nu e in oras. Pierzi jumatate din sâmbata ta libera ca sa arunci un robinet. Pe lânga asta, ai 100 de baterii pe care uiti de fiecare data sa le duci la magazin. Ah, stai, ca fix magazinul tau nu are colectare. Hai pe Internet sa vedem unde. Le duc saptamâna viitoare. Daca-mi amintesc. Dar saptamâna viitoare am un film programat de doua luni cu un prieten pe care nu l-am mai vazut de 6 luni. Si un drink. Mergem sa bem o bere la 6 EUR halba. Pret de oras.

Trebuie sa te relaxezi. Trebuie sa schimbi putin rutina, aerul, orasul. Cum? Consumând. City trip, iesire la munte, la mare, la padure, la ski. Altfel de consum, dar tot consum. Consum ca sa scap de stresul acumulat. Consum ca sa elimin si sa pot face loc pentru alta doza de stres, alte luni de acumulare.

Spre pensionare, incepi sa te gândesti sa te intorci la tara de unde ai venit acum 30-40 ani in oras. Sau unde ai o casa batrâneasca. Sa cultivi rosii si sa stai pe prispa mângâind un maidanez sau o pisica. Pentru ca asta e singura posibilitate de a nu consuma. Asta si moartea.

PS. Nu pot termina textul cu cuvântul „moarte”. Asa ca va propun sa-l termin cu „e ok sa consumi, nu ma bagati in seama” :-)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Complet de acord, acu’ o oră ce-am dat 250 lire pe un aspirator Dyson, ‘r-ar al dracu’ de marketing și de prieteni mulțumiți de el. Anyway, unii dintre noi sînt mai norocoși, angajatoru’ are „cycle to work program” pentru angajați, alocă 1.000 lire ca să-ți cumpere bicicletă și accesorii. Duda e că, atunci cînd te cari din companie, tre’ s-o dai înapoi. Da’ măcar e moca pe perioada dată.

  2. Tocmai am consumat 3 ore de schi. La 5 minute de casa. La 1 minut e lacu unde pot face schi fond si patinaj. Astea is moca, presupun ca le scoti din consumat.
    Bine, nu e paris/București dar deh, tot capitala.

    Altfel, am ras la „consum de cultura” ca lucru nasol.

    00
  3. ce draci de text e asta, ma?! pai da o solutie, nu te mai plange! :))))

    00
    • Nu stiu daca e solutie universala, dar la mine functioneaza – mutat la casa cu curte de 1000 mp la 10 km de oras. Mai putin consumerism, mai multa relaxare (da, munca pe care o ai se adauga tot la relaxare daca esti genul care nu suporta sa stea pe canapea prea mult).

      00
    • Soluția o ai la final.

      00
    • Fluture nu a mai suportat să fie sărac în România și s-a dus să fie sărac în Franța.

      00
    • @cristi, sunt curios ce te mânã sa scrii un comentariu de genu. Nu e ca si cum l-ai cunoaste personal, nu e ca si cum pe tine te tzine cineva in tara

      00
    • @sly cine dracu’ mai citește textele lu’ fluture până la final? Eu unul mă duc direct la comentarii până nu le șterge pe alea care nu-i convin

      00
    • @arthur, hai recunoaște, cand ai fost ultima dată în Dedeman?

      00
    • @Rumbu: ultima data chiar inainte de Craciun. Si da, ma duc mai des la dedeman/hornbach in comparatie cu mall-ul. Si al naibii, dar cred ca in 12 luni las mai putini bani (si mai utili) decat lasam inainte in mall. Si mai e o chestie: de multe ori in oras cheltuiam amboulea pt ca aveam magazinul aproape. Asa aici de bine de rau sunt nevoit sa imi fac provizii, caci la alimentara de la colt (am vreo 4 in total in sat) am doar apa, suc, cafea si dulciuri. Dar mult mai putine tentatii per general decat Lidl-ul de la colt. Si daca vreau sa fac un gratar, scot husa, scot ceva din congelator si gata. In oras unde puii mei faceam asta? Ca si sa ajung la spatiu verde trebuia sa consum benzina (deci… consum).

      00
    • Sa locuiesti la casa si in timp ce iti vine sa consumi, cheltui bani, mai bine pui maina pe o sapa si lucrezi gradina, faci miscare (consumi doar calorii) si nu mai ai de cheltuit asa multi bani pe alimente… reduci consumul.

      00
  4. Orașul și aglomerările urbane mari mai au câteva funcții importante. De exemplu de agregare a resurselor pe o zonă geografică mica.
    De ex scoli, universitati,fabrici,medici, porturi, piete.

    Este unul din motivele pentru care oamenii vin la oraș :, pentru acces la resurse mai bune decât la Lehliu.

    00
  5. De poza asta ce spui ? reddit.com/r/Romania/comments/amo6wb/via%C8%9B%C4%83_grea_%C3%AEn_1930_chelin%C8%9Ba_maramure%C8%99/

    00
  6. Pari f deprimat in aceasta postare, iar titlul nu si are rostul. Sunt multe avantaje in a locui in oras, las o balta cu,,singura menire, consumerismul”.

    00
  7. Ma scuzi dar chiar n-am chef sa-ti citesc textul de azi, am citit titlul si creierul meu pur si simplu a refuzat sa-l citeasca, preferam sa ziceti ceva de bataia care a luat-o Mircea Badea.

    00
  8. Ai ajuns la 40 ? Oricâți, La multi ani!

    00
  9. Orașele… Fluture… sunt destinații turistice! Mai ieși și tu din văgăună… mai mergi la Paris… Barcelona… Viena… alea-alea! :-)

    00
  10. e timpul sa-ti iei nevasta

    00
  11. Era un film bazat pe fapte reale in care un tanar a renuntat la tot ce-i modern si a intrat in ring cu natura si a luat KO in primele secunde (ca mircea badea) Into the wild -https://www.imdb.com/title/tt0758758/
    Parerea mea ca articolu asta este scris de cineva caruia nu-i trebe multe pana sa faca ca si baiatul din film.
    Orasul nu are singura menire consumul! Menirea orasului este sa-ti faca viata mai usoara. Orasul inseamna educatie, sanatate, cultura + aglomeratie, criminalitate si mizerie.
    A trai la oras nu inseamna a fi un harciog prins in „roata timp-bani” doar daca asa doresti tu sau daca nu te stii/poti adapta.
    Consumerismul vine in mare parte din cel mai mare dusman al fericirii – comparatia. Atat timp cat te compari cu colegul de munca care are un iphone mai nou, o masina mai noua, o vacanta mai exotica, o femeie mai bengoasa(blanao), etc… nu vei putea niciodata sa fii fericit ci vei alerga sa faci bani pentru ca sa poti consuma.

    00
  12. de fapt, strategia e exact invers: viață la țară apoi la pensie retragerea la oraș, cu toate serviciile la îndemână

    00
  13. Nu am înțeles exact care este diferența între o casa cu ceva teren în oraș sau la tara, nu consumam la fel?

    00
  14. Ideal ar fi in afara orasului la 2-3km, adica in suburbii dar se poate trai si in oras fara sa fii mare consumator, in bihor as prefera sa ai la ce merge dar din nefericire nu este posibil asa ceva

    00
  15. Si eu care credeam ca orașul e centru industrial, financiar, etc unde se produce. Nu de alta dar din produs ai de unde consuma. Aia pe la țară nu consumă așa de multe biciclete ca nu prea au produs suficient.

    00
  16. Piscina in orasul meu are abonament de 50 euro pe luna (in Romania, da). Ca idee…

    00
  17. Casa, prispa (“terasa” ca suna mai modern), “maidanez”, pisica, 10 km de oras (7). Nope, ma uit in jur, tot consumam.

    00
  18. fluture bag seama ca-n loc de conferinte de-a lu’ nea Matthieu Ricard ala a consumat „decat” Ricard :D

    00
  19. Vinzi tot ce ai iar castigul obtinuit il imparti la cei dragi.
    Te duci intr-o padure / jungla si incerci sa supravietuiesti singur pe acolo pana… mori.

    Nu mai cumperi nimic, nu mai platesti abonamente, nu mai platesti facturi. :D Gata, ai scapat de consumerism. Probabil la inceput iti va fi greu cu noul „stil de viata” dar cu timpul te inveti.

    Asta pana vin oamenii si iti taie padurea / jungla si trebuie sa cauti „alta casa”. :D

    00
  20. asa o zici de parca e un lucru rau

    00
  21. Pana la urma, poti asimila orasul cu un medicament minune: rezolva o gramada de probleme, dar vine si cu efecte secundare. Unii se adapteaza la efectele astea, altii sufera toata viata.

    00
  22. Intentionat sau nu, ai trecut sub tăcere cele doua ajutoare pe care tu insuti le-ai redescoperit pentru a ieși din acest theatrum mundi epuizant, inafara de întoarcerea la tara. Și cred ca pot sa înțeleg de ce…

    00
  23. Daca Fluture si-ar face blog, stiu sigur ca nu l-as vizita niciodata. Dupa primul paragraf, m-am oprit plictisit din citit. Abia dupa am realizat de cine este scris.

    00
  24. Fluture, sper ca nu bagi în seama toți detractorii..
    La unii posibil lucreaza invidia ca tu ești om liber, în timp ce ei au rămas la colegele lor de apartament, care acum doar ii bat la cap..😉
    Noroc ca se apropie niște sărbători de-astea consumiste gen 14 februarie, 1, 8 martie și dacă au noroc de nimeresc cadoul potrivit, mai primesc și ei ceva.. :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube