Viitorul parc național Făgăraș

Marți și miercuri am fost alături de Cetin și de oameni din presă (unu, doi) într-un infotrip la Fundația  Conservation Carpathia.

Pornită de un neamț, Christoph Pomberger, fundația a găsit o metodă simplă și eficientă de a opri tăierile de păduri din zona Făgăraș: cumpărarea de păduri. Le cumpără, strică drumurile de tractor sau de gipan din ele și le lasă în pace, sigur, împădurind acolo unde e nevoie. Ne-au plimbat cu elicopterul ca să ne arate ce dețin și ce fac cu pădurile rase cumpărate.

Banii vin de la donatori internaționali, de obicei miliardari interesați și implicați în conservare, care au donat până acum peste 60 milioane euro pentru a cumpăra și salva de la tăiere 21.000 hectare de pădure.

Ce au făcut momentan sunt niște observatoare de animale.

Scopul final al efortului este transformarea într-un parc natural, pentru biologi care vor să studieze specii de carnivore mari și pentru turiștii care vor să fugă în zone sălbatice.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. Foarte tare

    00
    • NOU
      #2

      Little known fact: unul dintre blogări era așa mare de la bere că nu incăpea in cabină, au trebuit să il lege de elicopter cu o funie de aia lungă de extras oameni la apă si asa a vazut el 600000 de hectare jnebun? :)))

      00
    • Asa am zis si eu, cand am citit articolul, lol.
      Una peste alta, eu sunt lesinata dupa drumetii, tocmai ce am fost in Fagaras in iulie si august si am facut trasee. Fagarasul este spectaculos. Recomand oricui sa faca drumetii. Am fost pe traseul catre Moldoveanu, prin Valea Rea. Efectiv ma durea carnea de pe mine, cand treceam pe drumul forestier si vedeam muntii jupuiti de copaci. E o imagine absolut oribila. Culmea, ca n-am probleme sa vad cum se taie un porc. Dar sa vad munti despaduriti, ma doare.
      Cand am coborat pe traseul prin padure, de pe Moldoveanu, chiar ma gandeam „oare cat o sa mai reziste si padurea asta de aici?”.

      Ma bucur ca mai exista oameni bogati, care fac astfel de actiuni. Nu toti bogatanii sunt in stare sa calce pe cadavre, sa mai adauge un milion la sutele pe care le are. Asta este unul dintre motivele pentru care mi-ar placea sa fiu super bogata (pe langa motive absolut egoiste, gen: calatorit in locuri exotice si nesimtit de scumpe, o casa misto, calatorit cu avionul doar la business class si o Tesla+ un Lexus NX+ un C Class, pentru mers la coafor). Sa ajut. Mi-ar placea sa intru pe tot felul de site-uri din astea de crowdfunding si sa aleg oameni, la nimereala, care au probleme grave de sanatate (cancer, leucemie, etc) si sa le donez toata suma, anonim, printr-un click.

      Apropo de drumetii si de conservat natura. Mai exista si cocalari printre astia care merg pe munte. Ai zice ca nu oricine poate sa faca un traseu greu, sau mai putin frecventat. Asa este. Dar asta nu inseamna ca n-am gasit gunoaie la 2000m altitudine, pentru ca logica spune ca este usor sa cari mancare cu tine in rucsac, dar e foarte greu sa mai cari ambalajul gol, pana ajungi inapoi la civilizatie. Trebuie, musai, lasat acolo.

      00
  2. Excelent man.Au existat nemulțumiri că un anumit responsabil cu sunetul a vrut neapărat un film mut.Că artă.

    00
  3. Trebuie să mai auzim si de acțiuni pozitive în viața asta !

    00
  4. poze din Iezer/Batrana, cu Marele Grohosit din Piatra Craiului .. nu doar Fagaras deci :)

    00
  5. Deci cineva deține 600.000ha de pădure în România. Interesant. Oare ce vor face cu ele peste 25 de ani? Desigur un parc uriaș pentru veverițe și parsi de campie

    00
    • NOU
      #10

      N-auzi ca e pentru biologi si pentru turisti. De aia au cumparat 600000 de hectare, ca sa strice drumurile pentru gipane.

      Evident, nimănui din CSAT sau din guvernul romaniei nu i-a trecut prin cap să strice drumurile pentru gipane din zone de tipul ăsta din Romania, au trebuit sa cumpere nemtii ca sa faca asta in Romania wtf

      00
    • Ce refuzi tu sa intelegi este ca pe alea 600000 ha nu va mai exista niciun copac in picioare peste 25 de ani, daca nu face nimeni nimic.
      Chiar si daca se vor apuca de exploatat, sau vand cuiva care se apuca de exploatat, avem macar sansa ca exploatarea sa fie facuta cu cap, sustenabil.
      Intre timp, e treaba noastra ca in astia 25 de ani sa ne „intarim statul”, cum zicea un sinistru contemporan, sa ii tinem sub observatie si la nevoie sa ii obligam sa faca lucrurile ca la carte.

      00
    • @Sorin

      Străinii nu-ți vor, nu-mi vor, și nu ne vor binele. Istoria României și înțelegerile dubioase & schemele făcute cu corupții noștri atestă asta din plin, fără echivoc, cum au jucat străinii pe aici (și nu numai, citește nițică istorie).

      Xenofilia și autorasismul sunt boli grele.

      00
    • Fundatia Conservation Carpathia a initiat (de cativa ani chiar) demersurile pentru declararea ca parc national a zonei respective. Au anuntat public faptul ca, daca se va intampla asta, vor dona cele 600.000 ha de padure statului roman. Se gasesc aceste informatii pe site-ul lor.

      00
    • Tu îi crezi pe cuvânt că așa vor face fiindcă „sunt străini”, iar „pentru că străinii ne vor binele, cum să nu”, sigur că da…

      00
    • Bă nene, mai taie din ele dă-le dracu’. Ce plm, tu chiar n-ai o limită a penibilului?

      00
    • Prietene intarziat, majoritatea parcurilor naturale din Africa sunt create, intretinute si platite de catre straini.

      00
    • Tu chiar crezi că dacii aveau tuneluri de j de kilometri și ca turnul eiffel l-au sudat ăștia din reșița și ca M.J. n a murit, asa-i?

      00
    • Și în Chile (tara din lume cu pib/loc ca putere de cumparare aprox la fel ca al României, ca și coincidenta) s-a întâmplat la fel anul asta. Niste americani au cumpărat de vreo 20 de ani niste zone cu păduri și alte cele iar acum le-au donat statului cu condiția să se facă parc national. Mai mult, alți miliardari, locali, au făcut la fel.

      00
  6. Momentul cand o fotografie realizata de Vali ajunge wallpaper :)

    00
  7. Adica nu fac nimic special… au cumparat tara prin lemn, poate peste 15 ani le vor exploata in forta si vor uita de trecut…

    00
  8. Când am citit Parteneri & Sponsori și lista de străini, mai mult părea lista de acționarat și proprietari decât a „susținere” și finanțare fără condiții (cum sunt foreign aid-urile).

    00
  9. Lipseste locul de gratar si frigiderele pt bere. :) Fainosag pozele !

    00
  10. Bun asa, bravo, la mai mare :)

    00
  11. Ăla e cumva barajul Pecineagu? Că parcă îmi aduc aminte și de tăblia aia cu „You are în bear country” când am mers de la Sătic la barajul Pecineagu cu bicicleta.

    00
  12. Ce-mi plac astea cu strainii sunt rai, ne fura, etc. De regula asta arata ceva despre cel care afirma asa ceva, ca e plin de temeri si poate frustrari.
    Sunt o groaza e situatii in care oamenii actioneaza dezinteresat (poate ar fi ceva la care sa se gandeasca si cei care au comentat in dorul lelii mai sus).
    Apropo de oameni dezinteresati: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-42868690

    00
    • Chiar citisem despre cuplul asta. Genul asta chiar ar putea salva planeta.

      00
    • ”Their motives were viewed with suspicion locally, and right-wing Chilean politicians accused the US couple of land grabbing”. Hmm, suna cunoscut.

      00
    • Doug și Kris Tompkins sunt membrii fondatori ai fundației Conservation Carpathia. Proiectele seamănă, doar ca în Patagonia vorbim de suprafețe imense, în timp ce în România cel mai mare proprietar este Statul.

      00
  13. Stai. 600K hectare in Romania?
    Daca da, sutele de mii de hectare ale Carpathia sunt numarate cand apar stirile alea cu „strainii ne cumpara tara. sute de mii de hectare de padure cumparate de straini”?

    00
  14. Qui prodest?
    Daca raspunsul e „binele general” sau „alora care n-au dat un ban” ma duc sa pun un disc cu „povesti nemuritoare” la pick-up.

    00
  15. Bai, ce-a imbatranit Cetin! I-a cam scos peri albi, statul in Romania…

    00
  16. No …asta da stire. Multumesc. Faina zi cu Printzeasa Munteniei, sper sa fie multumita!

    00
  17. cand banii de la „xxx miliardari plictisiti” se termina, sa vezi ce frumos se pastreaza rezervatia, inchisa complet acesului lui gigel, ionel si nicusor, acces pe baza de membru al organizatiei „salvati carpatii” (500e/an include 20 de zile de cazare) eventual membrut + al organizatiei (10.000E/an include 2 ursi impuscati, 4 capre) ca oricum nu conteaza ce zice statul pe un teren privat

    00
  18. Stiam de proiectele celor din Fundația Conservation Carpathia, de cativa ani (cand am batut la picior Fagarasul de Est – Cultmea Meza-Oticu si Iezer Papusa), de pe panourile fotografiate si nu doar.
    Este o solutie foarte buna si eficienta: cumparat padurea si administrat in scopul protejarii ei. Si daca ai mers prin mai multe zone montane impadurite, se cunoaste ca se fac lucrurile bine. Mult succes in continuare!

    00
  19. Banii vin de la donatori internaționali, de obicei miliardari interesați și implicați în conservare, care au donat până acum peste 70 milioane euro pentru a cumpăra 600.000 hectare de pădure.

    Dubios. Many more details are needed. Sunt tot felul de fundatii care au donat de-a lungul timpului. Sunt curios cum ii conving ei pe oamenii care investesc prin America de Sud sau Africa sa doneze pentru un fond forestier privat in Romania.

    In raportul lor pe 2017 specifica aveau 21.000 hectare in Romania

    Anul trecut am reușit să achiziționăm proprietăți mari atât în Munții Făgăraș, cât și în Leaota. În total, am reușit să salvăm de la tăiere aproape 3.600 ha pe care le-am introdus în protecție integrală și am ajuns acum să protejăm peste 21.000 ha.
    Această suprafață cuprinde 969 de proprietăți diferite și a trebuit să semnăm 466 contracte diferite.

    00
  20. Asta e viitorul Holzindustrie Schweighofer. Ca ii opreste constiinta sa nu taie sa vaneze pana ramane doar pamant.

    00
    • Sunt si eu curios: daca padurea era cumparata de romani care doar o exploatau era mai bine?

      00
    • @kilroy: nu fi dobi. E aceeasi poveste oricine ar fi cumparat. Nu cumperi ceva din care nu ai nimic de castigat.

      00
    • Nu sunt dobi!

      Este greu de crezut la nivelul nostru de educație, că cineva ne-ar putea salva pădurile și nu, nu fac asta pentru noi, ci pentru copii, nepoții și copii nepoților noștri … și poate chiar și ai lor?

      Suntem prea cretini și idioți, pentru a vedea realitatea! Românii noștri nu dau doi bani pe pădurile noastre (la fel cum nu ne apreciem și nu respectăm noi între noi). Iar pădurile astea sunt atât de frumoase și minunate! Iar noi românii, suntem atât de distructivi prin lipsa noastră de educație, prin lipsa noastră de respect față de aceste grandioase păduri seculare!

      Oare suntem atât atât de orbi?! Avem țara de aproape 20 de ani în mâna (prin faptul că votăm, avem acest drept!)! Am facut sau a făcut cineva dintre noi (romanii), ceva pentru a stopa batjocura tăierilor de lemn, provenit din pădurile noastre (poate, cu foarte puține excepții) ?! Nu!

      Poate a venit timpul să lăsăm pe alții să aibă grijă de pădurile noastre. Noi n-am fost în stare să protejăm un bun national și ancestral! Ne-am ales oamenii care ne reprezintă, iar ei, au făcut dezastru în pădurile noastre așa cum probabil marea majoritate a românilor, ar fi făcut dacă erau în poziția lor.
      Am distrus țara asta, nu numai pădurile și toate astea, prin lipsă de respect și educație!

      Aruncăm gunoiul, pe unde ne vine, ne comportăm pe străzi ca niste sălbatici (vb. de marea majoritate), pe șosele, nici nu mai vorbesc …

      Atunci întreb, cine să aibă grijă de pădurile noastre, dacă noi am dovedit că nu suntem capabil?!

      P.S. Mulți dintre noi nu sunt în stare să facă educație propriilor lor copii și dau un exemplu, eram ieri în parc cu fimiu (are 6 ani)! Un puști a mâncat pufuleți, iar punga a aruncat-o pe jos. Luca a luat-o și mi-a adus-o mie, m-a rugat să o arunc eu la gunoi, că el era prea ocupat cu joaca.
      Mama respectivului copil (consumator de pufuleți) a venit la mine nedumerită și m-a întrebat, de ce mi-a adus mie punga? I-am spus, ca să o pun la gunoi.

      În loc să întrebe o idioțenie, nu era mai simplu să-i spună plodului, nu o arunca pe jos, mâine când vom veni iar în parc, poate te vei împiedica de ea …

      Îmi cer scuze dacă voi deraja pe cineva. Asta este realitatea pe care o văd …

      00
  21. E amuzant câți zic „Ne cumpără străinii pădurile”. Probabil sunteți și revoltați când mergeți prin „păduri”(=pășuni mai nou). E o industrie, dacă e făcută cu cap – tăiat, plantat, repetat – unde e problema?

    00
    • – unde e problema?

      Xenofilia și autorasismul sunt boli grele, iar xenofilii, autorasiștii și xenofilii autorasiști sunt oameni foarte bolnavi la cap.

      00
    • Cred ca ai facut spume la gura scriind xenofili de trei ori intr-o fraza

      00
  22. 600.000 hectare? Acum 2-3 an aveau un target declarat de 50.000.Și cum naiba au reușit să cumpere bucăți in Parcul Național Piatra Craiului?

    00
    • Daca ai pamantul inclus intr-un parc national, nu prea poti face exploatare forestiere, sa cosesti iarba, dar ar trebui sa primesti ceva despagubiri de la statul roman. Despagubiri care mai intarzie sau nu ajung si atunci omul(proprietarul) prefera sa il vanda unei organizatii de acest tip, daca primeste o oferta corespunzatoare.

      00
    • Și cum au ajuns unii să fie proprietari în parcuri naționale?Prin retrocedări dubioase și achiziții și mai dubioase?

      00
    • Aici pomeneau de “doar” 200.000 hectare :

      https://www.verdict.co.uk/fagaras-national-park-romania/

      00
    • @Add strabunicii, bunicii sau parintii au avut pamant pe acel munte inainte sa se infiinteze parcul national. Hai sa ne aducem aminte de reforma agrara a lui Cuza, de impropietarirea dupa primul razboi mondial si altele.
      Parcurile nationale sunt un picut mai tinere.

      00
    • Sunt 21.000 de ha. În Parcul Național Piatra Craiului Statul roman a retrocedat oamenilor padurile, începând cu 2004-2005. Și asa au început tăierile necontrolate. Fundația este o alternativa la exploatatori și acum poți sa alegi ce vrei sa se intample cu pădurea pe care vrei sa o vinzi.

      00
  23. aș prefera să plătesc doar ca să mă pot plimba liniștă printr-o pădure curată și civilizată, sunt ceva ani de când am pus munții în cui tocmai fiindcă mi-e silă de speciile de melteni bipezi care populează orice locșor

    00
    • Ce inseamna linistita? Fara frica de ursi? Mai greu prin Romania in zona montana.
      Dar padure curata si civilizata? Cu poteci bine „batute”, marcaje foarte dese si bineinteles foarte accesbil cu masina dinspre Bucuresti/statiuni?
      Atunci e mai greu sa nu intalnesti cu melteni bipezi. Dar sunt trasee, inclusiv in zonele prezentate mai sus, in care trebuie mergi o zi intreaga ca sa dai de un alt grup de turisti. Si mai sunt si alte masive/zone prin Romania.

      00
    • Pai sunt cei care fac traseele mega cunoscute, care de fapt sunt plimbari prin padure si ceilalti care merg pe traseele pe unde nu ajunge oricine si nici macar nu trebuie sa te chinui prea mult sa dai de ele si nici nu sunt toate dificile, dar trebuie sa si fii interesat de munte…

      00
    • să mă pot plimba liniștă printr-o pădure curată și civilizată

      un loc în care să nu mă atace câinii de la stânile sau turmele care mișună pe oriunde (cu urști nu m-am întânit până acum), sau ciobanii cu pietre, doar așa, de distracție – asta mi s-a întâmplat pe hornul către Omu, cu marcaje ca pentru femei, fără gunoaie, fără muzică tare, cu oameni care să nu pută a transpirație de la 2 km
      @Ioana – ai ghicit, nu vreau să fac trăiesc exclusiv pentru ieșit pe munte, deci dacă nu sunt trasee pe care să nu fiu nevoită să ajung după 2 săptămâni de cercetare, #numersi, mai am și alte chestii de făcut în viață decât să-mi dau doctoratul în trasee montane

      00
    • Astea n-or sa fie linistite. Padurea naturala ii curtea ursului.

      00
  24. Man, totuși ca să nu ajungi în situația lui Cetin chiar trebuie să ții în comentarii oameni cu clare probleme mintale?

    Am restul internetului să văd idioți.

    00
  25. Lacul din poze e Pecineagu? Frumoasă inițiativă. Juma’ din Rucăr s-a îmbogățit din furt de lemne.

    00
  26. Foarte frumos. Sper sa aiba succes si sa ramana parc natural

    00
  27. Straini cu elicopter. Clar n-au cum sa ne vrea binele!

    00
  28. Încă vreo 3-4 kg și mă ajunge Cetin din urmă.
    Bun așa. Am și eu acum un reper. :)

    00
  29. De curiozitate…vedeti cat se primeste subventie pentru 1ha de padure. Va spun eu: 200 euro MINIM. Pur si simplu daca ai in proprietate 1ha de padure primesti 200 euro pe an. Inmultiti 21.000 cu 200 si va rezulta frumoasa suma de 4.2 milioane euro pe an. Bani ce vin de-a moaca de la statul roman. Da…foarte buni la suflet investitorii. Dau bani sa ne faca noua bine…exact.

    Mai nou se dau 6.000 euro pentru impadurirea a 1ha padure. Va las pe voi sa inmultiti cele 600 de hectare pe care se lauda ca le-au impadurit si sa mai adaugati rezultatul la cele 4 milioane anual venite de-a moaca.

    Da…din prezentari si bani bagati in promovare totul suna bine. Plimbi niste oameni care apoi scriu de bine, le mai bagi niste bani in buzunar pt ca apreciezi efortul depus…totul e frumos ca salvezi paduri. Sunt sigur ca nu au zis nimic de banii scosi de pe urma lor. Si nici voi nu ati intrebat…ca habar nu aveti de lumea reala si ce probleme le pricinuiesc astia oamenilor din zona de acolo. Le blocheaza drumurile spre propriile lor proprietati…ca inca mai sunt si romani care au paduri. Dar vin astia binefacatorii si le blocheaza accesul la ele, in uralele blogarilor si ale altor nestiutori. Da, saracii romani nu au bani de PR sa scrie pro tv si digi despre ei ca o sa isi doneze padurile daca se coboara din nou Iisus Hristos pe pamant. Incerca si ei sa aiba lemne cu ce sa se incalzeasca iarna si se bucura la aia 200 de euro/ha subventie. Ca au 2-3 hectare jumatate de sat, nu zeci de mii.

    Aia cu donatia e o minciuna pe care sa o crezi trebuie sa ai mari probleme la mansarda, dar suna si ea bine si tocmai d’aia ies cu ea in fata. E funny la un popor sarac si prost ca e cumparat cu 3 lei de oricine vrea sa isi bata joc si sa faca misto. Stiti cum zici unuia prost „ia ba 5 lei si scuipa-l pe frate-to” si ala il scuipa pt 5 lei ca atata stie. Asa facem si noi ca popor. Vine fundatia rahatului si le da 3 lei unora ca sa ii ridice pe ei in slavi si sa prezinte intr-o lumina proasta pe alti romani.

    00
    • In loc sa scrii ditamai comentariul mai bine citeai mai bine legislatia privind impadurire & subventii pentru padure.
      Acea subventie de 200 Euro e valoarea maxima si oricum „pentru suprafața mai mare de 5000 ha se va acorda 35% din valoarea plății/plăților compensatorii.”
      Iar 6000 de Euro pentru impadurire – te-ai gandit cat oare costa sa impaduresti un hectar de padure? Sau te gandesti ca iei 6000 de Euro si puietii se pun singuri?
      Asa, pentru informare, un articol mai lung care explica cat de complicat si costisitor e sa faci impadurire:
      https://sorin.sfirlogea.com/2013/10/03/rosia-montana-perspectiva-silvica/

      Inainte de a scrie 10 minute la un comentariu poate n-ar strica sa ne mai si gandim 2 minute la ce vrem sa scriem

      00
    • Si pentru pasune si pentru teren agricol primesti subventie de la APIA pe hectar, dar o diferenta e ca ai obligatia sa faci parte dintr-un ocol silvic sau sa organizezi unul. Trebuie sa ai angajati care sa iti pazeasca/intretina aceea padure. Daca o vrei sa o ai si la anul. Sa nu intre nea Gheorghe sa taie si 1-2 hectare din padurea ta, nu doar din a lui. Iar din lemnul dintr-un hectar de padure te incalzesti cam toate iernile care le prinzi in viata, nu doar urmatoare. Exista norme silvice, care din pacate nu peste tot sunt si respectate, cu atat de mult de cei treziti proaspat proprietar si care nu inteleg de ce nu isi pot taia la ras tot versantul lor.

      00
    • FACTS:
      1. 2017 este primul an (din cei 10 in care FCC protejeaza paduri prin cumparare) in care au fost acordate compensatii conform HG Min. Apelor si Padurilor. Compensatiile NU se acorda pentru toate padurile, ci doar pentru cele incadrate in categoriile T1 si T2 (adica zone de restrictie, protejate, unde nu se taie deloc sau foarte putin etc).
      T1 – 480 lei/ha/an, T2 – 220 lei/ha/an. Plata a fost facuta doar pe jumatate de an, deci jumatate din suma si doar pentru anumita categorie de suprafete (T1 si T2).
      Incorect 21.000 ha x 200 Euro. Corect: 185.000 Euro.
      Mai sunt si cheltuielile anuale ale grupului Carpathia pentru rangeri, arii protejate si administrarea/conservarea pădurilor si putem sa luam în considerare faptul că 10 ani proiectul a fost sustinut cu fonduri publice, donatii sau finantari de la fundatii cunoscute de conservare din intreaga lume. Compensatia nu acopera nici pe departe cheltuielile operationale.

      Pe masura ce au fost cumparate, padurile FCC au fost supraprotejate in mod legal, la cerere: in zone de non-interventie, unde sa nu taie nici FCC, nici altcineva. Este caz unic in tara ca proprietarul sa renunte legal la dreptul de a taia.

      Daca protejarea pădurilor în scopul primirii de compensații ar fi așa o afacere profitabilă de ce nu este „coadă” de proprietari care vor să-și protejeze pădurile la Ministerul Apelor și Pădurilor? Majoritatea de 95% preferă să le taie în regim silvic…

      Ca exemplu, mai nou, pentru cele peste 4.000 hectare care la solicitarea Fundației Conservation Carpathia au fost introduse în planul de management al sitului Natura 2000 Munții Făgăraș, ca zone de non intervenție exceptate de la tăieri în anul 2016 (deci înaintea acordării de compensații din 2017) conform legii ar fi trebuit modificate amenajementele silvice pentru introducerea lor în tipul funcțional T1, deci protejate oficial. Ministerul Apelor și Pădurilor nu a fost de acord cu aceste modificări pe motivul că nu dorește să plătească compensații celor care s-au oferit voluntar ca pădurile lor să fie protejate!?

      2. Referitor la plata pentru împăduriri în păduri și 6.000 euro de la stat, a existat și probabil mai există un program de acest fel, care se referă strict numai la terenuri agricole degradate care se transformă în păduri. FCC nu a accesat finanțare de la Statul român pentru împăduriri, pentru ca ghidul de finanțare obliga plantarea specii de specii gen molid, in zone in care FCC readuce la viata paduri naturale de foioase, nu monoculturi de molid, profitabile din punct de vedere economic, dar o solutie proasta pt ecosistem si fauna.

      Pentru cele 600 hectare păduri reconstruite de către FCC s-au folosit parțial bani europeni și finanțări private internaționale, nimic de la Statul roman.

      3. FCC nu a oprit accesul nimănui spre proprietățile pe care le deține în vecinătate. Este o problemă de drept internațional, până la urmă.

      Au fost cazuri in care s-a cerut accesul cu lemne, respectiv arbori tăiați prin proprietățile FCC, pentru a ieși la drumuri forestiere si, da, s-a cerut dovada că a fost o activitate legală de exploatare masă lemnoasă și nu o activitate ilegală care duce implicit la distrugerea pădurilor. Toti proprietarii de drept au cheie de la barierele instalate, conform legislatiei silvice.

      4. Cei care sustin proiectul FCC de protejare a muntilor Fagaras sunt transparent postati pe pagina de website, cu proiecte de conservare din intreaga lume. Exista donatii si filantropie. In procent mai mic in Romania.
      FCC nu plateste nici pentru publicitate sau pentru a-i pune pe altii intr-o „lumina proasta”. FCC arata cu dovezi clare, ce au facut in ultimii 10 ani si spun ce intentioneaza sa faca.

      Va asteptam oricand, sa vedeti rezultatele. Si va puteti mentine afirmatiile, dupa ce sunteti in cunostinta de cauza.

      00
    • @Andrei:
      1) sunt mai multe tipuri de ajutoare de la stat pentru proprietarii de paduri. Sunt subventii, sunt compensatii etc. Insumate dau cel putin 200 euro/ha. Nu mai vorbesc de proiecte europene derulate in baza faptului ca detin suprafete imense de paduri. Te asigur ca ei stiu sa obtina finantarile si au bani sa le sustina – nu ca un roman normal ce castiga un proiect european si se vede in incapacitate de a-l duce la capat (nu din cauza ca ar fi el incompetentul lumii, ci pentru ca sunt conditiile puse in asa fel incat sa ingreuneze totul pentru omul simplu).
      2)Fundatia asta a vietii nu cumpara suprafete de padure sub o singura entitate. Sunt zeci de firmulete ce functioneaza sub umbrela investitorilor din spatele fundatiei si prin intermediul carora se cumpara paduri. Dupa cum am spus, au avocati, au consultanti pe legislatie, au consultanti de PR – fac lucrurile profesionist, nu dupa ureche sau dupa cautari pe google.
      3) Nu iei 6000 de euro si puietii se pun singuri. Iei 6000 de euro, apoi anual timp de 5 ani mai iei niste bani frumosi pentru a intretine plantatia. Rezulta ca ti-ai tras o padure pe banii statului. E ca si cum programul prima casa pentru cumpararea de locuinte nu ar presupune si sa dai banii inapoi – ci ai primi bani sa iti faci o locuinta, apoi sa o si intretii timp de 5 ani – si nu ar mai trebui sa dai nimic inapoi. Ramai cu locuinta. Mergi tu ca om simplu sa obtii bani sa impaduresti – vezi ce succes ai. Programele astea sunt facute in urma unor lobby-uri imense ce vin din partea „asociatiilor” gen carpathia asta. Sa te uiti pe listele celor care primesc finantari si iti dai seama. Vezi cum persoane din board-ul asociatiei au ajuns in functii de conducere prin ministerul mediului (inclusiv ministru) unde singurul lor scop a fost sa aprobe initiativele asociatiei. Da…totul pentru binele romanilor. Sigur ca da. Oare de ce cu banii astia nu impadureste statul, ci prefera sa ii dea altora sa faca treaba asta? Interesant.

      @Angi:
      La cum scrii sunt convins ca nu omiti lucruri din nestiinta, ci voit. E procedeul tipic pentru voi. Oricine poate consulta documentatia legata de programul de impadurire si sa vada ca 1) nu e vorba doar de suprafete agricole, ci si neagricole; 2) nu e vorba doar de molizi ci e o lista foarte lunga de arbori de toate speciile – inclusiv brazi, stejazi si cu ce mai vreti voi sa impaduriti. Sau poate inventati voi o specie noua de arbore – http://www.apia.org.ro/files/pages_files/Ghid_Masura_8_Sesiunea_1.pdf

      Ti-am demontat doar o dezinformare/minciuna cu acte clare. Restul as putea sa ti le demontez punand poze cu sumele incasate de asociatia asta sub diverse entitati pe diverse subventii, compensatii si programe de finantare. Dar asta ar implica riscuri si miza e zero aici. Sau pareri ale oamenilor din zona carora le taiati accesul la resurse ce tin de supravietuirea lor (nu vorbim doar de arborii din paduri, ci de tot ecosistemul – plante, animale). Dar ei nu au bani de platit reportaje si postari pe internet.

      Stai linistita ca o sa iasa la un momentdat public toate – cum a fost si la rosia montana si la alte incercari de genu, in care totul parea foarte frumos si bine intentionat, dar in spate aveau niste interese pur economice sau de alta natura mai grava. Pacat e doar ca niste bani si povesti frumoase (minciuni ambalate bine) sunt de ajuns sa ne determine sa intram intr-o lupta roman contra roman. „Investitorii” stau si rad de noi ca de niste clovni la circ. Inainte erau pusi gladiatori sa se omoare in arena pentru deliciu unora…acum lucrurile sunt ceva mai complexe, dar cu acelasi scop.

      00
  30. John,
    Daca vrei intr-o zi sa te cunosti cu noi, te asteptam la Brasov sau in zona padurilor pe care le protejam. Si discutam pe indelete, pe legislatie sau orice alt subiect.

    Numarul meu de telefon este 0749/258680. Eu sunt de mai bine de 2 ani in organizatia asta si nu am vazut nimic dubios. Ca proiectul este greu de inteles, de acord. Ca ridica semne de intrebare, de acord. Dar rezultatele sunt atat in teren, cat si pe hartie. Si de controlat, ne controleaza toti care o pot face si nu au gasit nereguli. 10 ani, 60 de oameni.

    Uita-te la ce au facut Tompkins Conservation in Patagonia, alt proiect SF, cu happy end. Si ei si-au luat toate suturile, pentru cel mai mare proiect de conservare de paduri. Si sunt membri fondatori FCC.

    Reinnoiesc invitatia si pentru tine si pentru toti cei care aveti dubii. Facem o zi a portilor deschise in toamna asta si vorbim despre tot ce vreti voi sa lamurim.

    00
    • Pui la bataie un mistret la protap sau o caprioara :D ? Eu inca sunt reticient la ce se va intampla cu acele terenuri caci nu mai sunt ale romanilor ci ale strainilor. Probabil cand vor intra ei in buda cu lemnul il vor exploata pe al nostru

      00
  31. Stiu ca e veche postarea dar m-am tot documentat in ultimul timp despre aceasta initiativa. Cum totusi sa crezi ca vin niste oameni cu extrem de multi bani si fara nici un fel de urma de interes fac ei „sa fie frumos”, asa pe gratis? Cum sa fie cineva impacat ca cineva intra in posesia unor munti intregi, trasee montane, accesuri spre varfuri importante? Indiferent ca e el strain, roman? Cum sa fie ok asta?

    Nu ca as fi de acord cu improprietarirea „mosnenilor”, dar oricum, o lectura interesanta: https://www.nostrasilva.ro/evenimente/instanta-opreste-definitiv-acapararea-obstii-mosnenilor-rucareni-si-dambovicioreni-de-catre-societatile-conservation-carpathia/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)