Acum doi ani mi-am cumpărat un ClassicFrame Tequesta, șemineu electric cu aspect tradițional. Casă săsească, camere mari și înalte. Am luat o centrală termică cu putere mai mare decât suprafața casei, dar cu sufrageria a fost mereu o problemă, fiind mare (+20mp) și eu lucrând de acasă. Inițial voiam să iau o aerotermă (eventual una industrială, ca să știu o treabă), dar ar fi arătat urât în casă.
Șemineul ăla arată și bine și e și funcțional. Da, OK, e un pic cheesy ecranul (și sunetul, care vine separat), dar e distractiv să vezi că afară ninge și vezi și auzi cum arde focul în sobă.
Și-a păstrat aspectul în timp, senzorul care detectează temperatura și știe când să pornească aeroterma e foarte OK, n-am obiecții.
Și minim 50% din oamenii care intră în casă cred inițial că e un șemineu real, până se prind că nu are coș de fum.
Da, foarte interesant si util. cum era vorba aceea…fa-ti iarna car si vara sanie.
Atunci când temperaturile sunt peste 0 grade Celsius e mai ieftin să încălzești casa cu aparatul de aer condiționat.
Cu uscătorul de păr iesi aproape gratis.
Ntz. Ar trebui sa muti jos unitatea interioara (care la incalzire joaca rol de condensor, in ”pompa de caldura”) pentru randament optim. Altfel se creeaza sus o patura de aer cald si decupleaza, ventilatorul nefiind foarte puternic.
De aceea caloriferele se monteaza jos si vaporizatoarele frigiderelor sus…
Sau mai pui o haina pe tine, o vecina, ceva
Tot sper ca semineul electric sa aiba succesul ramelor foto digitale.
Doua interbari daca nu te superi pentru ca m-ar interesa si pe mine. Deci incalzesti sufrageria si cu centrala si cu semineul? Sau face fata numai semineul la voi la Brasov. Si incalzeste toata sufrageria sau numai langa el?
celelalte camere sunt mai mici, asta e mai mare și caloriferele nu fac față cu brio. așa că pun 23 pe termometrul de pe șemineu și îl las pornit, să pornească când vrea el. ar fi ideea să dau temperatura mai mare, dar s-ar face prea cald în celelalte camere.
Eu la fel, am o problemă cu una din camere, dar am rezolvat ținând acolo termostatul centralei și în celelalte camere am pus robineți termostatati pe calorifere.
Urmeaza lustra cu ventilator, tablou animat cu cascada, icoana cu ceas si micro fantana arteziana cu bila care se invarte de la apa
ai uitat de ceasul ala auriu de perete care arata ca un Rolex.
si un Isus care clipeste din ochi cand te misti
și cotoiul care face cu mâna pe bord.
O vază cu flori artificiale pe șemineul electric intareste impresia de traditionalitate
Sa nu uitam de pestele de sticla pe semineu. Apropo… vreun mileu rezistent la caldura?
da un mileu nu pui si tu pe semineul ala?
Mileul e pus pe televizorul cu tub
Sa nu uiti carpeta cu rapirea din serai.
O blana de urs nu pui? Macar acum de 14 feb.
Bine domnule, țara fierbe în ploi și tu ne arăți șemineu electric…
Sub polita de la semineu lipseste o placuta cu numere personalizate de Suedia :p pentru feng shui, trebuie si ceva de fer
Imi pare rau ca nu mi-am facut semineu. Unul serios. Daca ramai fara utilitati e nasolo, asa niste vreascuri de un foc mai gasesti.
De curiozitate ce tip de centrala ai luat si ce putere raportat la suprafata? Sunt si eu in situatia de a lua una si oscilez intre Viessman si Buderus.
ariston. nu știu detalii gen model, m-am uitat la suprafața casei și am luat una pentru suprafață dublă
De fapt energia (data de centrala) se raporteaza la volum. Dar cum majoritatea vinzatoarelor stiu ca inaltimea camerelor e aprox 2,5 metri, spun de suprafata, e mai usor de facut calculițele. Insa cind ai camere de 4 metri inaltime, da cu virgula…
Ia-ti Buderus sau Bosch, acum sint in aceeasi ”biserica”.
De ce nu un semineu adevarat? Adica atatea topoare care zac degeaba pt ca nici un lemn de spart?
Toporul e pentru tăiat firul șemineului care duce în priză, atunci când vine factura la curent.
E scump si complicat. Iti trebuie evacuare ca lumea, trebuie curatat, trebuie spatiu de lemne, etc.
mie nu îmi place ideea de a trece cu lemnele prin casă. dacă nu aveam mochetă, poate.
Off topic
@Vali – avand in vedere situatia cu pesta porcina africana, poate ai putea sa faci un apel la cititorii tai ca atat ei cat si rudele lor sa evite sa mai consume carne se porc in urmatoarele luni. Dincolo de riscul de imbolnavire este vorba de balanta comerciala.
Maestre, esti prost. Boala aia nu se manifesta si nu infecteaza omul, doar porcul. Citeste si te documenteaza, ca cititul te poate transforma in ne-prost.
Sau daca citesti bine comentariul ne face de fapt pe toti porci. Fluture tu esti?
@Arthur – tu esti analfabet functional sau iti place sa jignesti oamenii pe net?
Din tot comentariul, tu ai reusit sa intelegi ca eu am facut referire la faptul ca te-ai putea imbolnavi daca vei consuma carne de porc?
Balanta comerciala iti spune ceva, retard mic si rau?!
Razvane, propriul tau comentariu spune asa:
„@Vali – avand in vedere situatia cu pesta porcina africana, poate ai putea sa faci un apel la cititorii tai ca atat ei cat si rudele lor sa evite sa mai consume carne se porc in urmatoarele luni. Dincolo de riscul de imbolnavire”
„Dincolo de riscul de imbolnavire” ce inseamna daca nu aia ca tu ai inteles ca se transmite la om, maestre? Ce balanta comerciala, cand ceilalti crescatori de carne de porc sunt inca bine? Vrei sa futi fermele si investitiile de milioane sau zeci de milioane de euro ale celorlalti? Vrei sa scada pretul la carnea de porc sa fim siguri ca ii bagam in faliment si pe cei care nu au pesta in ferma? Realizezi ce ar insemna reducerea consumului de carne la nivel de tara, sau aberam cacaturi semi-contabilicesti de dragul popularitatii? Vrei sa cresti consumul de carne din alte surse (pui, vita, oaie, etc)? Spune asa.
Ca sa ai o idee despre impact, Romania are un nivel de aproximativ 5.000.000 capete de porci, din care in urma pestei porcine au fost sacrificate PREVENTIV 50.000 capete pana la acest moment. Adica 1% din efectiv. Da romani, evitati carnea de porc pentru balanta comerciala, ca aia 99% sa-si vanda carnea la…???
ma crezi ca ma uit dupa seminee electrice de cateva luni si ma minunez cat de faine sunt unele?
Vad ca e 2700 acum, tu cat ai dat pe el? Trebuie sa o conving si pe sotie ca merita investitia
parcă tot așa, 2.500 lei, nu mai știu exact.
Eu plănuiesc de vreo 2 ani sa iau unul cu bioetanol. La cum evoluează clima, poate ii trage la iarna un -40.
Dacă se oprește curentul adio și centrală, e bun de back-up. Un kil de alcool e 13 lei.
de ce nu-ti pui robineti termostatati pe fiecare calorifer, pui senzorul de la centrala in sufragerie pe 23, supradimensionezi si caloriferul din sufragerie pe care il lasi pe treapta maxima din robinet si in restul camerelor le lasi pe treapta penultima care inseamna cam 21grd ?
la fel, daca nu ai robineti termostatati pusi deja, stiu ca centralele se „echilibreaza” adica ceva de genul caloriferele cele mai aproapite de centrala (metrii de teava) nu au robinetii deschisi maxim si apoi pe masura ce un calorifer este mai departe de centrala il lasi cu robinetul deschis mai mult, ajungand sa ai caloriferul cel mai departat singurul cu robinetul la maxim
Merge si cu peleți?
doar peleți bio.
Bun articol!