Teama de schimbare

Postarile mele anterioare si comentariile aferente au o legatura invizibila, o trama imperceptibila.

Cu mici exceptii, oamenilor le este teama de schimbare. De la teama de a schimba un job – e caldut, m-am obisnuit, ce rost are sa ma duc inspre neant – pana la teama de a alege, macar de data asta, un alt tort decât cel de ciocolata; lasa, ca asta de ciocolata place tuturor, nu ne apucam acum sa schimbam gusturile si sa riscam, vai, un conflict diplomatico-nuptial.

Oamenii se obisnuiesc cu anumite lucruri, cu anumite persoane, cu rutina lor. Autobuzul vine la 12h03, e deja 12h07, wtf?

Vali schimba maine design-ul la site, apar imediat hoarde de cititori care spun ca „era mai bine inainte”, „albastrul asta nu e adaptat”, „portocaliul ala de jos nu se potriveste cu bricolajul” etc. Toti cititorii au câte o opinie pe tema asta, chiar daca nu toti si-o expun. Da’ ce trebuia sa schimbe design-ul, ca era bun celalalt.

Puscariasii se tem si ei la venirea unui nou sef sau gardian. Ce daca ala dinainte era nasol, macar eram obisnuiti, pe asta trebuie mai intai sa-l cunoastem etc, il vrem pe alalalt inapoi, ce daca ne mai ardea din când in când.

Of, astia de la restaurant au schimbat meniul, nu mai inteleg nimic.

Iar când e vorba de o mare schimbare, importanta, e o drama. O angoasa. Indicibila. Inefabila. Amintiti-va cât de nauciti ne uitam la oamenii care regreta comunismul. Pentru ca sunt multi. Care, in realitate, nu regreta comunismul, ci pur si simplu sunt atât de speriati de prezentul lor incert, plin de schimbari, incât se repliaza in ceva ce au cunoscut. Ca atunci când ne despartim de persoana iubita, ne intoarcem pe un pamant stabil, la familie (nu toti, stiu, nu sariti cu exemplele voastre), la prietenii pe care poate ii cam ignorasem in ultima vreme etc. Incepem sa cautam foste relatii, sa ne reamintim lucruri din trecut. La fel si cu „nostalgicii” comunismului. Nu se mai regasesc in lumea de astazi, se simt abandonati de ea, de ceilalti, de copii etc, si atunci cauta sa revina intr-un „loc” mental cunoscut. Asta fac, de exemplu si cei care sustin familia traditionala. Sunt atat de multe schimbari (in mare parte, aduse de tehnologie) in ultimii 10 ani, incât oamenii nu mai inteleg nimic. In Columbia (parca) iti poti schimba sexul din buletin in 20 minute. In alte tari sunt clinici in care femei sunt inseminate artificial cu sperma venita de la 5000 km distanta pentru oameni de pe alte continente si nimeni nu stie al cui o sa fie copilul si daca acesta ar trebui sa aiba dreptul sa-si cunoasca parintii biologici. In Franta se discuta despre o lege care sa elimine sexul din certificatul de nastere si posibilitatea ca copilul sa si-l aleaga singur, mai tarziu. Lucruri care nu ar trebui sa ne afecteze atât de tare incat sa infiintam o coalitie pentru familie si sa fim atât de penibili in incercarea de a introduce nu stiu ce in constitutie. E prea tarziu, schimbarile societale au fost intotdeauna ireversibile, de multe ori chiar in ciuda opozitiei unei majoritati. Energie consumata aiurea, dar nu asta facem cu totii de-a lungul existentei noastre?

Acelasi lucru se produce cu imigratia actuala in Europa. Cei mai mari opozanti sunt valul trecut de imigranti. Au venit intr-o tara, au muncit, si-au facut un rost si acum vin altii – la fel ca ei acum 10-20 ani – sa le fure agoniseala. De fapt, acei imigranti se sperie acum de schimbare. Abia au ajuns si ei la „ceva” si iata ca lumea se schimba. Se vor opune, vor scuipa pe refugiati pe Facebook sau chiar pe strada, vor vota partide de extrema dreapta care nu i-ar fi lasat nici pe ei sa ajunga in tara respectiva daca ar fi fost la putere atunci, dar nu va avea nici un rezultat. Schimbarea se produce si daca vrei tu si daca nu vrei tu. Si nici macar nu e nevoie sa citesti Sapiens a lui Harari pentru asta. E suficient sa fi avut nota 5 la Istorie in clasa a VI a.

La una din postarile anterioare, unii comentatori au argumentat ca e vorba de o teama de musulmanizare. Altii ca unii dintre refugiati sunt teroristi sau ca acestia nu vor sa se integreze. Altii au zis de Franta, ca uite ce s-a intamplat cu aia care au venit acum zeci de ani. Toate argumentele sunt extrem de subtiri. In Franta, algerienii, marocanii care au venit prin anii ’60 sa construiasca sosele se rugau pe strada, la locul de munca. Nimanui nu ii era frica de musulmanizare. Toti oamenii aia au facut eforturi considerabile, mentale, sa se integreze in societatea franceza. Din pacate, pentru ca nu aveau bani sau familie pe lânga care sa se aciueze si statul n-a stiut ce si cum sa faca la vremea aia, s-au aglutinat in ghetou-uri, pe unde au putut. Apoi, crizele succesive pe piata muncii au facut restul. Tinerii din cartierele marginase nu au nici o treaba cu religia sau credinta parintilor. Sunt, bineinteles, si exceptii, care se radicalizeaza, dar nu poti scuipa 10 milioane de oameni pentru 10.000 (exagerez pozitiv intentionat) de radicalizati. Da, cei 10.000 pot face chiar milioane de victime potentiale, dar tot nu poti sa blamezi restul de 9.990.000 de oameni. Daca din intamplare ai 1 criminal in familie, nu inseamna ca tot neamul vostru sunteti niste criminali, niste degenerati. Refugiatii de azi vor sa se integreze. Au vazut si ei ca Allah nu a putut opri nici razboiul din tara lor, nici nu i-a ajutat sa ajunga aici, in Europa. Banii pe care i-au strâns cu munca lor i-au ajutat. Vor si ei smatfon, PS4, televizoare si masini. Acum ca au scapat si de presiunea sociala din tarile din care provin, e si mai simplu pentru ei. La femeile musulmane e si mai apriga dorinta de schimbare. Au scapat de un regim stupid, care le impiedica sa faca multe lucruri, nu au venit in Europa sa musulmanizeze pe nimeni. Dar ii inteleg si pe comentatori. Ei dau argumente mestecate de altii prin wall-urile lor, nu dintr-o reala interactiune sau cunoastere de pe teren a problemei. Si, mai ales, argumentele lor reflecta teama lor de schimbare.

Vai, cum, Europa asta frumoasa pe care abia acum reusim si noi sa o vizitam, risca sa fie plina de moschei? Nu sunt de acord! Inteleg ca nu esti de acord. Dar nu depinde de tine. Nu depinde nici macar de politicienii pe care poate o sa-i votezi pentru a luat atitudine in locul tau.

Nu, postul nu este despre refugiati sau despre „iubirea aproapelui”. Postul este despre schimbare. E bine sa ne pregatim pentru ea. Stoicii faceau acum 2000 ani un exercitiu foarte bun. Indiferent cât de bine o duceau, pe ce treapta sociala erau, din când in când se duceau undeva departe, pe o insula, unde traiau gregar. Erau constienti ca tot ce posedau putea in orice moment sa dispara, puteau fi aruncati in puscarie pentru orice nimic (era suficient ca cineva sa ii acuze de un complot imaginar impotriva imparatului si gata). Si se pregateau.

Viata noastra e un sir de schimbari. De cele mai multe ori nu suntem pregatiti si facem eforturi inimaginabile sa negam, sa nu acceptam, sa mai tragem de timp.

Daca nu facem noi schimbari in viata noastra, ea le va face pentru noi, la un moment dat.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. NOU
    #1

    Știați că o mică schimbare într-un loc intr-un sistem neliniar determinist poate duce la diferențe mari într-o stare târzie?(aka efectul fluturelui)

    00
  2. Mda. Așa e și cred că este una din puținele soluții să rămâi întreg la minte. Am schimbat domeniul (după 17 ani de activitate) și e al naibii de greu, am plecat de la șef stăpân pe situație la agarici ce nu știe nimic, schimb lunar cate ceva cu care sunt obișnuit. Pe termen scurt, pari nebun, mai ales pentru cei din jur, pe termen lung, se vad diferente mari, comparativ cu cei de aceeași vârstă și aproximativ același mediu. Schimbarea făcută documentat și „trasul de tine” fără exagerări, as îndrăzni să spun că sunt foarte bune, mai ales pe termen lung.

    00
    • NOU
      #5

      In ce lucrezi acum si ce inveti?

      00
    • Felicitari!

      00
    • multumesc Sorin. si eu am coborat, dupa 15 ani, de la middle management la agarici. aproape m-a sufocat schimbarea. cei din jurul meu (peste 90%) cred ca sunt nebun. macar acum stiu ca nu sunt singurul :)

      00
    • e3vo, nu ești, e o intreagă mișcare de downshifting prin țările civilizate. oameni care se omorau muncind au descoperit că nu au nevoie să plătească 1.300 chirie, merge și cu 600€, merge și cu mașina schimbată mai rar și tot așa.

    • We are legions :-)

      Dupa 20 ani de când am terminat facultatea, am avut prima mea angajare „ca la carte”, adica cu carte de munca. Muncitor nivelul 1. La toate santierele – in timp ce eu asudam la lucrare – seful meu le spunea beneficiarilor, pe furis, ca sa nu aud eu „…are diploma de inginer” :-)

    • Am citit mult@ – am plecat din zona de servicii, job de teren și lucrul cu șurubelnița, in zona de automotive, coordonare de la birou, mă chinui cu softurile specifice automotive. Dar înainte eram șef de plantație, acum sunt cuier/opritor de ușă :). Am făcut schimbarea și pentru mediu, mi-am dorit să fiu provocat, sa am langa oameni de la care am ce învăța. Desfac și acum chestii periodic, diverse electronice, echipamente foto, etc, doar ca sa am ce pune la loc. Adaptarea este grea, nu mă plâng, doar că am realizat că fără o provocare și adaptare continuă, mai ales în zona de 40 ani, cum sunt eu, nu prea mai ai șanse de progres, devi tot mai rupt de realitate și nu mai părăsești bula. Așa că pentru mine soluția este să mă rup tot, de la job la concedii in locuri ciudate, anul asta Asia și Europa de Est…
      Gabriela@ – mulțumesc de urare
      e3v0 – la mai multe :)

      00
    • futu-i ,credeam ca sunt singurul mega stresat ca am schimbat mediul

      00
    • Am sarit articolul – prea lung. Scuze Fluture. Dar imi plac comentariile.

      Pe vremea cand am inceput, ce faceam nu se preda la facultate. Acum, e duios sa vezi cum dispare o meserie in doar 20 de ani de la inceput (in sensul de numar de oameni si nivel de experienta necesar sa se faca treaba). M-am apucat de altceva, tehnic, dupa ce devenisem expert, caci salariile, desi nu mici, sunt plafonate. Curba de invatare pare si mai abrupta. Dar e chestie de supravietuire si exemplu pentru copii. Partea buna e ca experienta de consultant nu se poate copia repede, deci inca mai am niste avantaje… In fine, fac tranzitia de la retele de date la big data… incercand sa raman relevant.

      00
  3. Recunosc ca „gregar” nu e in vocabularul meu activ, dar pare ca nici in al tau: https://dexonline.ro/definitie/gregar

    00
  4. Vrei sa spui ca de acum incolo o sa postezi doar tu si trebuie sa ne obisnuim cu asta?

    00
  5. NOU
    #17

    bai, sigur am intrat pe zoso.ro ? :)) intrasem sa ma porcesc dupa un articol de hate sau ceva si dau peste asta, shit! :)

    in era bulelor si a urii neargumentate din ce in ce mai pronuntate, ne spui despre teama de schimbare?
    normal ca nu vrem schimbare, ne e bine asa!
    pai de ce crezi ca s-au dus medicii si asistentele la vot in 2016 si au votat psd? din team de schimbare, se auzea ca voiculescu o sa-i evalueze, o sa schimbe tot in spitale pentru a fi mai customer-oriented, cum adica ? pai si spaga? tigarile, cafelele? apelativele „fah sau fata” pe holurile spitalelor intre asistente? atitudinea aroganta si dispretuitoare a personalului medical fata de pacient?

    ce zici tu e mizilic, mici neghiobii ale celor care cred ca daca calatoresc in vest acolo „se dau cu bombe” si ca musulmani si suedejie in timp ce in romania e gradina maicii domnului….sau in Grecia!

    cel mai mare dezastru din cauza fricii de schimbare vine atunci cand factori decizivi pentru societate prefera sa se agate de orice numai sa nu schimbe nimic.

    luati un bugetar care lucreaza de 10 ani la stat si puneti-l sa se descurce pe piata muncii private….interviuri, taskuri, deadline-uri, engleza curenta, calatorii de afaceri, si-atunci sclavii isi voteaza in continuare stapanii.

    luati de exemplul cazul patronilor de imm-uri care si-au facut business-ul pe mici gainarii si combinatii (90% asa sunt) chiar daca vorbim de mici spagi la inspectia sanitara, la anaf sau mici daruri pe la contabila, etc.

    noah, acum intelegeti de ce societatea romaneasca seamana perfect cu ce descria caragiale acum mai bine de un secol?

    00
  6. Asta cu alegerea sexului mai tarziu e o tampenie fara margini. Nu e vorba de teama de schimbare, dar e o chestie biologica. Cu exceptia cazurilor cand apar mutatii un copil se naste ori barbat ori femeie. E atat de simplu. Ca el decide dupa x ani sa isi schimbe sexul e ok, sa se poata schimba si in acte.

    00
    • Exemplul perfect: cum e acum e cel mai bine, sa se schimbe e o tampenie fara margini, pentru ca uite niste non-argumente.

      00
    • Pai atunci hai sa mai schimbam niste chestii arbitrar. De exemplu cainii mei se simt oameni, pot garanta asta, deci vreau sa fie recunoscuti ca oameni. Pe urma o sa ceara ajutor social ca nu au niciun venit.

      Ok am exagerat putin ca sa vezi cat de absurd e sa schimbi o chestie stiintifica (biologia e o stiinta) doar pentru ca asa vor unii. Pana una alta sexul e determinat de organele sexuale pe care le prezinta mare parte din organismele vii, nu doar omul.

      Dar daca consideri ca sexul e ceva aleator si care poate fi ales, te invit sa iti dau sa bei niste lapte de la taurul bunicilor, pe care eu il consider vaca.

      00
    • Gresit; chiar e nevoie de reglementari aici. Altfel, voi ramane confuz in fata celor ce au putulica si tate, pentru ca nu stiu cum sa le zic…
      • femei cu p&la
      sau
      • baieti cu tate
      ?

      00
    • Daca ajungi in fata unui specimen uman dezbracat cu puta si tzatze cum ii zici ar trebui sa fie ultima ta intrebare.

      00
  7. Abia acum putem observa de ce te-a lasat zoso sa scrii aici.
    In rest ai dreptate, romanii sunt cei mai obtuzi la schimbare si nou.
    De multe ori nu incearca sa analizeze si sa observe ca le poate fi mai bine…s-a strigat NU de catre dobitocul satului si asta este!
    “ inteligenta maselor este data de cel mai prost dintre ei”

    00
  8. Fain in Franta! Pacat ca au zone „No-go” tot mai multe si periferii cu incedieri de masini…

    00
    • Daca sunt nogo nu te duci. La mintea cocosului. Vinovati sunt cei care se duc, in ciuda avertismentului. Nogo.

      00
  9. Uneori mai fac exerciții mentale:Cum ar fi dacă aș/am pierde tot ce avem. (casă,joburi, mașină,etc) Am fost cu familia cu cortul în concediu și am lăsat mașina lavreo 200 de cort pt că ploi și drum rău. Și mă gândeam la un moment dat:”Ce-ar fi dacă asta ar fi tot ce-avem: pe noi și kitul de camping.?”

    00
  10. Citind inteleg de ce unele comentarii pe care le-am scris nu au aparut. Bafta!

    00
  11. Ati folosit poza de la mine, vad.
    V-a placut, nu? :)
    E o mîță de la Bujoreni, Teleorman. :)

    00
  12. NOU
    #31

    Repeta dupa mine: nu orice schimbare e o schimbare buna!

    In rest, macar nu prezenta speculatii ca fapte, oricat de mult ti-ai dori sa fie adevarate.

    „Refugiatii de azi vor sa se integreze. ”
    Toti? Majoritatea? Marea majoritate? De unde stii? Stiai ca in sudul Germaniei exista o multime de joburi pentru unskilled workers care nu sunt ocupate de refugiati desi ei sunt prioritari la angajare? Stiai ca sunt joburi repetitive, de roboti, dar joburi usoare si curate? ( in special in domeniul farma). Stiai ca romanilor li se ofera 200 de eur pentru orice recomandare reusita? (e mai scump sa gaseasca oameni prin agentii)

    „E prea tarziu, schimbarile societale au fost intotdeauna ireversibile, de multe ori chiar in ciuda opozitiei unei majoritati. ”
    Sclavie, comunism (fingers crossed), samd. Reversibile DESI sustinute de majoritate. Esti -2 din 2 aici.

    „La femeile musulmane e si mai apriga dorinta de schimbare.”
    Crezi tu? Atunci de ce Ayaan Hirsi Ali e doar una?

    „Cei mai mari opozanti sunt valul trecut de imigranti.”
    Ia uita-te la Italia, ti se pare ca cei mai mari opozanti sunt romanii? Uita-te bine. Mai uita-te odata.

    „Viata noastra e un sir de schimbari.
    No shit, Sherlock, entropy much?”

    PS. Zoso, daca vrei neaparat guest posturi, poti mai bine. Nu, nu ma ofer, dar sunt sigur ca exista doritori mai capabili pe aici

    00
    • Zoso, daca vrei neaparat guest posturi, poti mai bine. Nu, nu ma ofer, dar sunt sigur ca exista doritori mai capabili pe aici

      teoretic da, practic nu prea.

  13. Stilul tau de a cenzura este exact modul in care democratii au provocat alegerea lui Trump. Eram doar lejer enervat de falsitatile tale, acum m-ai enervat rau si imi vine sa caut un site cu alti suparati si sa facem ceva, genul de surpriza la alegeri de care se mira progresistii. N-am s-o fac numai pentru ca am propriile idei.

    Dar… Uite-asa ajung la guvernare tipi ca Viktor Orban, din cauza unor imaturi la minte care nu inteleg rolul libertatii de exprimare in societate.

    00
    • Te referi la faptul ca ti-am sters comentariul acesta: „Am citit o treime din cearsaf pana sa realizez ca e articolul lui Fluture.”? Asta numesti tu cenzura? Dimpotriva, ti l-am sters ca sa-ti dau posibilitatea sa scrii ceva mai interesant. Se pare ca nu reusesti. Dar succes la ce zici tu ca o sa faci cu alti suparati. Ar fi o minunat sa puteti face mai mult decât sa va suparati ca cineva nu va lasa sa debitati chiar tot ce vreti voi pe Internet…

    • NOU
      #35

      „m-ai enervat rau si imi vine sa caut un site cu alti suparati si sa facem ceva, genul de surpriza la alegeri de care se mira progresistii.” :))))

      Buahaha! Troll level – Grandmaster

      00
  14. În psihologie se numeste zonă de confort! De exemplu ai scris toată viața cu dreapta; nu te apuci la 50 ani să scrii cu stânga, doar daca ai motiv puternic.
    Asa funcționează creierul ca sa economisesca energie.
    Majoritatea oamenilor evită să iasă din zona de confort.

    00
    • Ati innebunit toti cu zona de confort si cu self help-ul asta american, nu mai poti sa faci nimic fara te trezesti cu un propovaduitor din asta care te someaza sa iesi din zona de confort ca altfel e jale. Nu exista nuante, nu exista nimic, iesi din zona de confort si gata, asta e solutia. Fara sa explici de ce se aplica doar unora e doar un alt sfat idiot care inseamna fix nimic. Unii chiar ar fi bine sa stea in zona lor de confort pentru ca prea multi idioti au impresia ca pot sa faca orice si orice le e la indemana. Medicina…o nimica toata, oricand poti sa dai sfaturi chiar daca n-ai facut nici o scoala, afaceri…trebuie sa gandesti pozitiv si atat, orice om e un mic antreprenor in devenire etc. Analiza obiectiva a capacitatilor….ntzzz…nu e nevoie, trebuie doar sa iesi din zona de confort, oricine stie asta.

      00
  15. Fluture, daca nu cumva esti un alter ego al lui Vali, de ce nu-ti faci un blog? Scrii foarte bine si merita citita parerea ta! Rezonez cu valorile tale relativ la ceea ce reprezinta schimbarea pentru mentalul uman. Dupa mai mult de doi ani la un job simt nevoia de schimbare si iesirea din rutina. Mai putin in educational, unde am stat noua ani pentru ca m-a uimit creativitatea si permanenta solicitare a copiilor.

    Dar revenind la tine, as vrea sa cred ca guest post-urile de la zoso sunt doar un inceput pentru tine. Scrii prea bine, zic!

    00
  16. Frica de schimbare este efectul propagandei si se manifesta la oamenii trecuți de prima tinerețe. Cel mai mare maestru al domeniului este Viktor Orban. Scopul propagandei este ca politicienii corupti sa rămînă în continuare la butoane. Atîta timp cît tinerii nu se duc la vot, frica si ura vor cîștiga din ce in ce mai mult teren.

    00
  17. Evident ca e vorba de zona de confort si depinde de fiecare cat de mult e dispus sa paseasca in afara ei, insa omiti cauzele.
    Eu pot compara Romania (sau estul Europei) cu America de Nord. In primul caz oamenii vin dupa zeci de ani de dictatura si sunt invatati ca nu au voie sa comenteze, ca e bine si asa si ca exista jocuri de interese si relatii care le vor produce mult rau daca incearca sa schimbe ceva in jurul lor.
    La nivel elementar inseamna sa ai „spate”. E usor sa schimbi ceva in America de Nord, pentru ca legile nu se schimba de azi pe maine, coruptia e mult mai jos, exista programe de protectie sociala si legi ale chiriasului. E simplu sa te muti la 500 de km cand stii ca orice inchiriezi ai drepturi si esti protejat, nu exista surprize. E usor sa nu te ingrijorezi cand autobuzul intarzie 5 minute, pentru ca e prima oara si stii ca o sa vina, ca sunt oameni care se ocupa de asta.
    Nu in ultimul rand e mentalitatea societatii, copiii sunt educati sa fie independenti de mici vs sistemul romanesc „faci ce spun eu ca stiu mai bine” si „eu te-am facut eu te omor”. Normal ca odata ce esti educat in spiritul respectiv de dictatura si executie iti e greu sa schimbi lucruri si sa iesi din zona de confort, esti invatat de mic cu un univers stabil si limitat, nu cu unul deschis si multe optiuni.

    00
  18. Ma uit la titlu si-mi vine sa rad. Schimbarea continua in domeniul legislativ e la ordinea zilei. Se schimba de exemplu declaratiile ANAF mai des ca ciorapii. Ce se intampla? Lumea e bulversata, se gresesc declaratii, se creeaza probleme, animozitati, bani si nervi cheltuiti degeaba.

    Daca s-ar schimba toate legile zilnic dupa cum vrea unu’ si altu’ (de exemplu, azi conducem pe partea dreapta a strazii, maine pe stanga, poimaine pe stanga, raspoimanine iar pe dreapta etc), cum ti-ai mai naviga existenta prin societate? (mult spus societate, ar deveni un haos fara regula, mai sigur ar fi sa te muti in padure, unde lucurile ar deveni mai previzibile).

    Omul pune in balanta daca castigul obtinut prin schimbare este mai mare decat cel preconizat prin mentinerea status quo-ului si procedeaza in consecinta. Cred ca la ce te referi aici este aversiunea fata de risc: schimbarea societatii, de exemplu, poate fi perceputa de unii indivizi ca avand un risc mai mare (de exemplu, un muncitor care a castigat putin, a stat numai in cartierul lui, nu crede ca prin a deprinde o alta meserie statutul sau social s-ar modifica in bine, pentru ca nu are experienta acestui lucru la nivel local; pe cand un emigrant care a schimbat 2-3 slujbe vede lucrurile astea in alt fel.)

    00
  19. NOU
    #47

    Vreau schimbare doar cu posturi pozitive.

    00
  20. Am citit mult.

    00
  21. Stai sa vezi cand trebuie sa treci de la Windows la OSX sau la Ubuntu, Doamne fereste !
    Acolo transpiratii si anxietati.

    00
  22. @Fluture – boss, fa-le mai scurte un pic. Noi ne-am obisnuit cu 2-3 fraze pe postare :D

    00
    • Da boss, si mai multe cuvinte d-astea… „maimutica”, „jegosi”, „e de porc”, eventual ceva de prin trafic, ceva despre „cacaturi” din online pe care nu le intelege decat autorul… noi nu stim teme d-astea elevate cu integrare, schimbare etc. Plm, astea-s teme de discutat dupa vreo trei beri.

      00
  23. ai pe jumatate dreptate, poate pe mai mult de jumatate pentru ca nu stiu cum gandesc si reactioneaza majoritatea oamenilor dar in cazul meu pot spune cu siguranta ca frica de schimbare e minima si asa a fost mereu, pot spune totusi ca aversiunea fata de schimbare a celor din jur m-a influentat si ma influenteaza mai mult decat mi-as dori.

    00
  24. pentru cei care am deschis dupa reclame, fluture e #zoso-care-se-joaca-si-anume-cu-mintile-noastre 0-)

    00
    • adica a devenit schizofrenic? nu stiu man, pana nu-l vad intre rafturi la supermarket ca bea gin, nu cred.

      00
  25. E amuzant (când se dau rezultatele vreunui referendum) că cei mai anti-străini din Elveția sunt.. cei din Ticino. Adică acei veniți din Italia cu o generație-două în urmă.

    00
  26. Postul este despre schimbare. E bine sa ne pregatim pentru ea. Stoicii faceau acum 2000 ani un exercitiu foarte bun. Indiferent cât de bine o duceau, pe ce treapta sociala erau, din când in când se duceau undeva departe, pe o insula, unde traiau gregar. Erau constienti ca tot ce posedau putea in orice moment sa dispara, puteau fi aruncati in puscarie pentru orice nimic (era suficient ca cineva sa ii acuze de un complot imaginar impotriva imparatului si gata). Si se pregateau.

    Într-un viitor apropiat, fie @Vali sau tu @Fluture, ar fi ceva să discutați pe aspectele ăstea patru:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Pournelle#Iron_Law_of_Bureaucracy

    https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_law_of_oligarchy

    https://en.wikipedia.org/wiki/Path_dependence

    https://kk.org/thetechnium/the-shirky-prin/

    00
  27. Vorbim de schimbare, dar când a venit în sfârșit bunăstare și belșug pe strada noastră și n-a mai trebuit să stăm cu XP-ul ăla bun, cel mai bun sistem de operare, ăla de-i știam serialul pe de rost de cât de bun era la fiecare reinstalare, deci, ce zic, când a dat belșugul pe strada noastră și am avut primul calculator pe care l-am cumpărat cu bon!, și am descoperit că se poate scrie și cu diacritice, atunci era timpul pentru schimbare. Scriam și noi ca oamenii de pe-aici, că cum altfel să transmiți în scris emoția manelei șâcâdâm șâcâdâm, șâcâdâm! Șâcâdâm, șâcâdâm, șâcâdâm?!, care ilustrează perfect acest text încurajator?

    Făceam schimbarea aia, era bine pentru toți. Așa am rămas aici să ne dăm sfaturi unul altuia despre cum să facem mai mult succes prin schimbare.

  28. Interesanta abordare, ai inceput bine dar de la refugiati incolo ai cam luat-o e ulei. E putin cam facil sa faci paralela intre schimbarile din viata personala si cele politice. In anii ’50-’60 cand UK,Germania, Franta, Olanda sau Belgia erau reconstruite de turci, maghrebieni sau pakistanezi, nu exista acest sistem generos de asistenta sociala, oamenii aceeia veneau sa munceasca si erau maxim dedicati sa-si faca o viata mai buna lor si celor de acasa. Vezi generatia a treia a acestora, cei care s-au nascut si crescut in „prosperitatea ” occidentala ( care nu cunosc cum este sa stai flamand sau sa umbli descult daca nu muncesti ) sunt cei care freaca menta si stau pe beneficii plangandu-se ca statul nu le ofera oportunitati. Migrantii care ajung in occident, nici macar nu trebuie sa-si puna problema sa miste un deget vreodata pentru din start li se ofera casa, masa si bani ( de ce crezi ca „bietii” de ei,” napastuiti” de razboi, toti vor in UK? nici macar Franta sau Germania numai este buna). Dupa care o sa toarne la plozi, care le va asigura sursa de venit (casa de la stat cu 5-6 camere cu chirie modica, bani ca femeia are grija de plozi, alocatii pentru copii, bani pentru el pentru ca „bietul” este „discriminat ” si nu isi gaseste de lucru etc) cum nici nu visezi ca muncitor obisnuit. In plus de asta, fun fact, majoritatea nu accepta defapt modul de viata occidental, nu se vor integra niciodata si cum ne jucam de-a democratia, cand ei vor fi votantii majoritari ( si astia chair voteaza frumos si organizat ca fanii PSD) au sa schimbe tot, frumos legal. Si uite asa se va duce pe rapa societatea occidentala pe care o cunoastem astazi , cu libertatile si structurile ei cladite de sute de ani. Dar daca atunci in discutie asa ceva deja esti clasificat rasist de majoritate hipsterilor si clasei de mijloc neo-liberale spalate pe creier de atata „political-correctness”.
    Si tu imi spui sa accept ca normalitate ca lucrurile se schimba?

    p.s. nu toti migrantii sunt asa, exista si cazuri exceptionale dar prea putine si nu sunt relevante. Exact cum sunt olimpici in scoala romaneasca dar per ansamblu stim cum este sistemul de invatamant.

    00
    • Succes cu lupta. Astept cu interes sa vad cum va arata lumea asta a voastra, fara refugiati, numai cu „valorile” voastre occidentale…

  29. ”In Franta, algerienii, marocanii care au venit prin anii ’60 sa construiasca sosele se rugau pe strada, la locul de munca.”
    E o diferență mare aici.
    Te-am chemat eu? Atunci, da, accept termenii tăi.
    Ai venit nechemat? Atunci TU trebuie să accepți termenii mei (stil de viață. religie etc).
    Statele europene au greșit masiv permițind aglutinarea imigranților (iar Canada se pare că nu e în stare să învețe ceva dintr-asta: aud că că există ”mini-cartiere românești” acolo. Înțeleg atracția spre un trai într-o altă țară, dar, odată acceptat acolo, e foarte periculos să-ți fie admis să portezi cu tine obiceiuri din țara de baștină! Pt că altfel e FOARTE probabil să distrugi ”atracția” (administrație eficientă, economie funcțională etc)!!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube