Viata la tara/casa

Pentru ca Domnul (stiti voi care, Domnul Zoso!) mi-a dat mâna libera – mi-a facut, in sfârsit un cont la el pe blog, dupa numai 12 ani de asteptare – voi incepe cu un post care contravine cumva politicii eugeniste a proprietarului. Stiti cântecul „satul românesc trebuie sa moara”, se cânta des refrenul pe aici.

Imi cer scuze anticipat, nu am diacritice, am cautat sa instalez pe laptop, dar e prea complicat. Pentru mine. Daca aveti solutii simple, pentru oameni simpli, va rog sa le aruncati spre mine. Daca aveti solutii in care trebuie sa ma scarpin cu stânga sub urechea dreapta trecând peste crestetul capului, pastrati-le pentru voi. Multumesc. Daca aveti comentarii de genul „nu poti scrie pe bloguri de top fara diacritice” sau „nu poti fi luat in serios daca nu ai codita la tz”, v-as fi recunoscator daca le-ati pastra pentru voi. Oricum le voi ignora.

Cred ca sunt zeci de posturi si sute de comentarii pe blogul acesta, in care se discuta „pentru” si „contra” – mai ales „contra” – stabilirii resedintei la casa, la tara, departe de civilizatie. Daca alienarea oraselor se poate numi civilizatie.

Conjectura mea e simpla: e o chestiune de alegere. In sensul ca, mutatul la casa trebuie sa fie o alegere, o decizie rationala, si nu o fuga de ceva. Fuga de poluare, fuga de trafic, fuga de cretinii, pardon, vecinii de la bloc. Când zic mutatul la tara, ma refer la fel de bine si la o casa la 20-30 km de un oras, dar si la 50-60 km. Nu vorbesc aici de mutatul la o casa intr-un oras sau la tovarasii care-si permit case in Cotroceni sau Primaverii. Ei au alte probleme. De multe ori penale.

Nu te poti muta la casa daca vrei sa ramâi tot pe stilul „corporatie”. Nu te poti muta la casa daca vrei „sa fie ca la oras, doar cu aer mai bun”. Mutatul la casa inseamna o schimbare importanta de mindset. Majoritatea celor care se muta astazi la casa sunt atât de alienati de oras, de faptul ca au trait intr-un stres inimaginabil timp de 15-20-25-40 ani, incât le este imposibil sa isi schimbe aceasta gândire. Sa inteleaga ca mutatul la casa e ca plecatul in pribegie. Nu poti emigra daca nu esti pregatit sa iti schimbi modul de a gândi spatiul, locul, oamenii etc. Mutatul la „doar 20 km” e exact la fel cu mutatul la 2000 km. E o alta lume. Cu siguranta nu e mai rea decât cea de la blocul in care ai locuit. Cu siguranta e aerul mai curat decât tot Herastraul, Cismigiul, Tineretului etc in care alergi dupa job.

Mutatul la tara presupune o acceptare a conditiilor de acolo. Daca vrei sa te muti la casa dar sa poti sa iesi la o bere/cafea/suc la fel de des ca atunci când locuiai in Dristor, nu ai de ce sa te muti. Nu esti rezonabil(a). Nu e o alegere rationala. Adica, ceva ratiune este, vrei aer mai curat, vrei spatiu mai mare pentru copii etc, dar nu ai inteles principiul de baza: mutatul implica o schimbare majora in viata ta. Cu siguranta o schimbare in bine. Dar, ca orice lucru important in viata, iti ia destul de mult timp sa-l intelegi.

Daca vrei sa te muti la casa din considerentele de mai sus (aer, spatiu etc), dar vrei sa-ti continui munca in corporatie, sa duci copiii la „cele mai bune” gradinite/scoli/licee, sa te duci de doua ori pe saptamâna la teatru si de 4 ori la mall, nu satul va fi de vina pentru esecul tau. Tu singur(a) ti-ai dat un sut in cur si acum te intorci mirat(a) sa vezi agresorul.

Mutatul la tara presupune sa vrei sa construiesti ceva acolo. Sa construiesti o casa noua, dar si o constructie mentala noua. O noua viata. Un nou job. Un alt stil. Sa participi la o noua comunitate. Diferita de cea de la blocul unde ai locuit in ultimii X ani. Nu inseamna ca trebuie sa iti schimbi convingerile personale, religia sau felul in care interactionezi cu lumea. Nu inseamna ca trebuie sa renunti la prieteni, la familia extinsa, la tigari sau la porno. Doar ca trebuie sa accepti ca nu ai cum sa mai traiesti ca in cutia de la oras. Ca daca se strica acoperisul in timpul unei furtuni, ar fi bine sa urci pe o scara si sa pui un plastic, ceva, pâna vine meseriasul sa-l repare. Ca nu mai e nici un administrator care se va ocupa de asta când va avea el chef, iar tu o sa-l chestionezi la sedintele de bloc.

Din momentul in care te-ai mutat la casa, devii propriul administrator al vietii tale. Ceea ce, pentru multi oameni alienati de oras, e ca cel care a iesit din puscarie dupa 20 ani. Pur si simplu nu mai stie cum sa-si reinceapa viata, nu mai recunoaste societatea, nu mai stie chestii uzuale ale traiului in comunitate.

PS. Va invit viguros sa cautati si sa cititi definitia in extenso si in context a cuvântului „alienare”.

PPS. Din an in Pasti, mai pun poze cu putin text aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Vezi diacritice.com sau diacritice.ai.

    Cu ocazia adăugării diacriticelor ai ocazia să mai citești o dată textul, fapt care ajută la corectarea eventualelor scăpări

    00
    • sau programul făcut de Softset.
      eu pe acela il folosesc, am si donat băieților. :)
      E mai eficient și mai rapid. În plus, poți băga în el un .doc întreg.

      00
    • Sau pune Linux. Diacriticele o să devină ultima ta problemă.

      00
  2. Daca te rupi complet de oras, din ce traiesti la tara? (in afara de faptul ca lucrezi de la distanta, dar asta se aplica la foarte putini de la noi, deocamdata).

    00
    • NOU
      #5

      cum din ce ? din acelasi salariu de corporatist dar cu cheltuielile crescute :

      – „naveta” zilnic spre oras = mai multa benizna, mai multa uzura a masinii, mai multe revizii in timp mai scurt ( pare stupid dar se aduna rapid chiar si la „doar 20 de min.” de centru )
      – masina in plus pentru nevasta ca sa nu va asteptati unul pe celalalt nu de alta dar „rata” trece din 2 in 2 ore si e plina de „tarani” cu papornite
      – daca detii copii in prag de adolescenta mai pune si benzina de weekend caci trebuie sa-i aduci la oras pentru socializare ( mall, intanire cu colegii, un film, un parc, o ingehtata )
      – bani mai multi la intretinere ( deh, la bloc faceai baie in cada si lasai apa sa curga 2-3 ore, spalai tot weekendul cu masina de spalat, lasai luminile aprinse si gateai non stop caci doar era apartamentu’ mic, consumu’ mic si poate erai si pe stil vechi cu contoare comune … )
      – ups ai gard ? trebuie intretinut !
      – ai vrut curte ? nasol ! mai baga niste pavele, mai un tuns de iarba, pomi fructiferi ca doar esti la tara = cheltuieli, cheltuieli, cheltuieli
      – daca ploua ca in zilele astea si vopseaua de pe casa a fost data in dorul lelii de catre dezvoltator … nasol ! ca tre’ sa te apuci sa zugravesti pe exterior, mai ai si burlane, tabla pe casa sau tigla …
      – animale nu ai ca e greu sa ranesti dimineata la 5 la porci si la 8 sa mirosi frumos a parfum scump si sa zambesti zen din biroul de sticla
      – daca ai fost „calic” si ti-ai tras si piscina de cel putin 15 pe 7 atunci … nasol … chiar daca o folosesti de 2 ori pe an macar ai piscina …
      etc etc etc

      Aaaaaa si nu uita, pe langa creditul pe 30 de ani facut deja pentru conacul de la tara, mai baga inca un credit pe 30 de ani ca sa iei o garsoniera in oras in caz ca mai bei si tu o bere cu baietii din cand in cand !

      00
    • Vlad, in loc sa iau o garsoniera, prefer sa iau un taxi, ca mai mult de 30-40 lei nu platesc. Si daca in fiecare weekend ies la bere, tot ies sub la costuri.

      00
    • NOU
      #7

      @Arthur

      – daca ai casa mosternire, luata cu banu’ jos sau esti vreun pui de om de afaceri atunci este rentabil …
      – altfel, pentru o familie cu 1-2 copii, pe foametea asta, costurile cu statul la „tara” si lucratul la oras cresc cu 1000-1500 de lei pe luna (rata la banca in crestere, intretinerea in crestere (apa, gaz, curent), bennzina in crestere (acum doi ani motorina 4,2 acum 6), etc …
      – in ultimii 2 ani salariile particularilor nu au crescut atat de mult raportat la cresterile costului vietii

      *eu stau la „tara” langa un oras mare si am doi copii si o mica afacere … vin zilnic cu nevasta si copiii in orasul „cel mare” si crede ma ca ne au crescut costurile intr-un mare fel … acum 3 ani stateam la oras si costurile erau mai mici cam cu 2000 de lei pe luna
      ** 2000 de lei pe luna in plus, pentru o familie de „mijloc” este o suma destul de mare spre inrobitoare in momentul de fata
      *** daca iei taxiul in fiecare weekend 30 dus 30 intors + 40 minim o consumatie de persoana = 100 de lei inmultit cu 4 weekenduri = minim 400 lei in plus peste cei 2000 … crede ma ca nu e „combinatie” si ti trece repede dupa prima luna cand descoperi gradinaritul care este mai ieftin :)

      00
    • Radetul mai e in insolventa? Ne mai auzim peste 2-3 ani despre viata si costurile la bloc. Nu mai zic de blocurile apatute intre blocuri peste noapte, ca unde e un petec de pamant se gasesc „solutii”.
      Omul spune fix asta: viata la „tara” nu e pt oricine.

      00
    • Sunt mai multi oameni care lucreaza de acasa decât ai crede. There are dozens of us!

      10
  3. Ai scris 1000 de randuri pentru 2 fraze:
    – mutatul la tara e o alegere importanta
    – ai aer curat, spatiu mult, dar esti departe de malluri, scoli bune, etc.

    20
  4. Ar mai fi o mică treabă de rezolvat la țară: sa-i scăpăm pe țărani de mafioții ce-i tin captivi în sărăcie si ev mediu doar ca să voteze cu psd si astfel din ce in ce mai mulți „orășeni” își vor dori să ajungă „țărani”.

    00
  5. Viata la tara este frumoasa daca stai la 15km de oras, ai utilitati trase si drum asfaltat, in rest este un chin.Iarna nici nu mai spun pot trece zile pana se deszapezeste.

    00
  6. Foloseste tastatura română pentru programatori. Cu Alt dreapta ai diacritice pe q, a, s, t.

    00
  7. @diacritice – va multumesc pentru sugestii. Ma voi uita peste ele.

    @Gagoy, Mihail – imi pare rau ca nu ati inteles mesajul meu. Viata la tara e frumoasa, daca ai facut o alegere rationala. Daca nu, este un chin, intr-adevar.

    @Dan – cei care nu au timp, pot citi rezumatul tau. Multumesc pentru ajutor :-) Desi nu cred ca ai inteles nici tu mesajul meu.

    • Mesajul este clar si iti multumesc pentru articol! Astept si alte articole de la tine cu sau fara diacrtice

      00
    • @ fluture, am inteles perfect mesajul tau (nu ca ar fi unul foarte subtil) dar am pus o intrebare de bun simt. Din ce se traieste la tara?

      Altfel stim toti ca e mai bine la aer curat, fara poluare fonica, fara ambuteiaje, etc – ok, dar nu e gratis. Oamenii care fac bani in oras sunt legati de acesta. In anumite cazuri sa zicem ca se face naveta, dar daca vorbim de distante de 50-60 de km deja nu mai este o optiune.

      10
    • Gagoy, ai pus o intrebare, dar nu era o intrebare pentru textul meu. De aia am spus ca nu l-ai inteles. Esenta mesajului meu era simpla. Nu fugi de „ceva” la tara, ci ia o decizie rationala. Te poti muta la tara sa o iei de la capat, sa cresti rosii, animale, porci, sa lucrezi la primaria din sat, la scoala etc. NU TE MUTA la tara daca vrei sa traiesti tot pe stilul corporatie, mall si multiplex.

  8. referitor la diacritice… bravo. serios, bravo. calculatoarele si internetul au fost concepute folosind exclusiv caracterele limbii engleze. orice alta impopotonare este exact o basina, o tichie de margaritar… e adevrat ca emiti pareri de care i-ar fi rusine unui copil de trei ani ceva mai istet, dar macar le emiti cu diacritice… esti un zeu al internetului, ce sa mai! iar faptul ca te agiti mai rau ca un pepsi cand iti spun raspicat ca „mata e o curva” nu face decat sa ma amuze…

    in ce priveste mutatul la tara e e xact asa cum spui. vine cu multe avantaje dar si cu multe dezavantaje. eu unul nu m-as muta niciodata nici macar intr-un sat limitrof bucurestiului.sunt obisnuit si imi e bine aici…utilitati care se rapara singure, magazine multe si diverse, terase, majoritatea prietenilor, transport, proximitatea multor surse de distractie si/sau utilitate. la tara imi merge internetul in functie de cum bate vantul, bodega din sat e singurul loc unde poti bea o bere cand te intorci de la munca, alaturi de omniprezentii mitilici, daca reusesti sa te urnesti intr=o seara la o intalnire cu prietenii trebuie sa pleci la 9 cel tarziu ca altfel ce faci tu pana acasa se cheama anabasis.

    00
    • N-am inteles prea bine prima parte a comentariului.

      Dar suntem chit, nici tu n-ai inteles prea bine textul meu :-)
      Nu am spus ca mutatul la tara vine cu dezavantaje. Dimpotriva, cred ca vine cu mai multe avantaje. Doar ca trebuie sa-ti modifici starea mentala. Ceea ce, in mod evident, este foarte greu pentru multi…

    • :) prima parte desi era la persoana a doua, nu se referea la tine. imi cer scuze daca asa s-a inteles, incercam sa fac literatura. da, chiar mi se pare ok lipsa diacriticelor dupa cum se poate vedea cat se poate de clar din comentariile mele. iar faza cu „mata” e ca se pisca la lipsa diacriticelor aia care in mod uzual nu sunt in stare sa faca diferenta intre „mâță” si „mă-ta” iar contextul le e un concept abscons sau chiar ezoteric.

      00
    • NOU
      #24

      Dupa cum zice Scalzi: the failure mode of clever is asshole.

      00
    • giani, nu am inteles exact care sunt eu, clever sau asshole. oricare ar fi insa sa stii ca un asemenea compliment nu mi-a mai facut nimeni de multa vreme.

      00
    • NOU
      #26

      Stai linistit, nu era o insulta. E o chestie pe care o face oricine, citeste post-ul lui Scalzi. Poate ca nici nu se aplica in cazul asta, dar cand am citit comentariul fix la asta m-am gandit.

      00
    • Giani :), cum ziceam, nici nu o luasem ca pe o insulta. daca era clever, aia e, e de bine; daca eram asshole, intr-o lume dominata de PC, asta poate fi considerat chiar motiv de mandrie.

      cert e ca trebuie sa mai pilesc un pic stilul literar. sau poate nu, ca de-aia m-am facut inginer si nu am blog.

      cheers :)!

      00
  9. Confunzi « casa » si « tara ». Bucurestiul e singurul oras din Romania in care nu poti sa stai (din motive financiare) la casa in oras.

    00
    • Dimpotriva, cred ca am fost suficient de explicit in text la ce m-am referit. Casa la tara, la 20-60 de km de un oras. Despre asta vorbeam.

    • https://dexonline.ro/definitie/sat

      Pentru ca o localitate sa fie sat trebuie ca locuitorii sai minus seful de post, carciumarul si popa sa se ocupe cu agricultura. Ala va disparea asa cum s-a intamplat si in vestul Europei. Nu orice localitate mica e sat, terminati cu ifosele de capitala.

      00
  10. Ca o continuare a ideilor din acest articol am scris și eu aici:

    Edit Fluture: iti las primul comentariu cu link, dar data viitoare comenteaza la obiect, nu pentru a-ti pune link-ul. Multumesc.

    00
    • Ok. Mulțumesc. O fac atunci aici în reply.
      Sunt de părere că mutatul la țară te ține sănătos. De ce să mergi la sală după muncă sau în weekend când poți să faci mișcare îngrijindu-ți casa și gradina. Statul la țară nu e pentru oricine. Aici intră trei categorii principale de locuitori: cei născuți deja la țară (sunt obișnuiți cu traiul „la țara”), cei cu foarte mulți bani (nu sunt obișnuiți cu traiul la țară dar au bani și își crează toate facilitățile necesare și o duc mult mai bine decât cei din prima categorie) și ar mai fi cei întreprinzători (care sunt cumva între cele două extreme și care sătui fiind de oraș, aleg „țara” pentru avantajele ei luând toate măsurile ca dezavantajele să fie minime. Cu alte cuvinte, dacă nu știi să meșterești câte ceva și nu ai bani să angajezi pe cineva, traiul la țara nu e pentru tine.

      00
  11. Am un coleg care se laudă ca locuiește la casă dar se plânge in fiecare zi ca este dependent de mașină, se trezește pe la 6-7 sa își ducă copiii la grădiniță/scoală, nevasta la munca apoi el la birou, pe la ora 17 face drumul înapoi. Nu prea iese la bere pentru ca in general taximetristii il refuza fiind o zona mai îndepărtată si nu au clienti la intoarcere.
    Singurul avantaj este ca ai aer curat in weekend si poți sa faci un grătar, chiar s-a îngrășat cu 5 kg într-un an. Ma rog, poți sa faci grătar si sa te bucuri de aerul curat dacă nu este ziua in care vine vidanja pe strada.
    Mi-a spus ca se gândește serios sa-si cumpere un apartament cu 3 camere in oraș iar casa sa fie un fel de cabană de weekend.

    In concluzie, 4 ore pierdute pe zi pe drum pentru a trai într-o locuință mai mare si sa te bucuri cu adevarat de iarba dintre 4 garduri timp de maxim 2 zile pe saptamana.

    00
    • In concluzie, colegul tau a facut o alegere irationala si acum se lauda/plânge in acelasi timp. Vrea sa fie in „corporatie” si sa traiasca la tara.

      A dus copiii la aer curat, dar in fiecare zi ii transporta (poluând!) fix in locul de care zice ca a vrut sa-i scape. Asta se numeste alienare. Nu mai stii de capul tau :-)

    • Casa de vacanta, da. Reședința principala, nu.
      Multi și-au pus în cap să facă ceva („casa pe pământ”) și chiar daca rațiunea le strigă în urechi că vor avea mult de tras, au impresia că avertismentele date de propria minte sunt niste mofturi și că trebuie să se chinuie pt idealul ăla final. Trebuie sa te gândești obiectiv daca merita, nu sa faci ceva pt că simti că „trebuie”. E viata ta, nu filme.

      00
  12. „Daca aveti solutii simple, pentru oameni simpli, va rog sa le aruncati spre mine.” https://www.download3k.com/System-Utilities/Text-Editors/Download-AutoCorect.html

    00
  13. Oi Doamne… Fluture și viața la țară…

    Mai bine republicai textul cu repatrierea tractoarelor mioritice duse în diaspora – ar fi fost mai util.

    :-(

    00
  14. Din setările de limbă adaugi și româna și apoi schimbi între EN și RO apăsând tastele Win + Space. Și ai diacritice. Și nu instalezi nimic, dar da…trebuie să scrii din prima cu diacritice. Simplu.

    00
  15. Încetați cu legenda că în București sunt case doar în Primăverii și Cotroceni. Există și Rahova/Ferentari (dacă-ți place riscul și mersul cu tramvaiul), Giurgiului, Berceni/Apărătorii Patriei și Bucureștii Noi (astea 3 din urmă cu metrou relativ aproape) sau zonele ceva mai spălate din Tineretului/Splai/Mihai Bravu/Vitan (toate cu acces bun la metrou). În general, pe unde nu a apucat Ceaușescu să se plimbe ca să-i vină idei de darâmat. Și pe unde nu au ajuns dezvoltatorii imobiliari cu excavatoarele.

    Case în oraș în București există – sunt ceva mai scumpe decât cele din satele de la periferie dar nu exorbitant. În majoritatea cazurilor Oliviera livrează în acele zone și Uber vine făra mofturi dacă ai treabă la teatru/Centru Vechi. Cam din orice stație de metrou ajungi la Pipera în tipul săptămânii în maxim 30 de minute cu tot cu schimbat. Majoritatea liceelor bune din București sunt în apropierea stațiilor de metrou.

    Sigur că trebuie să fii pregătit să dai măcar un 25-30% pe metru pătrat construit decât un apartament în aceeasi zonă, iar grădinile/curțile sunt micuțe. Ah, dacă vrei casă cu suprafață dublă la același preț cu apartamentul plus tarla de cultivat porumb ca bonus atunci da, e musai la Cuca Măcăii.

    Ok, treaba cu stilul de viață e valabilă. În fiecare weekend ai ceva de meșterit, de reparat, de grădinărit. Dar nu e musai să trebuiască să renunți complet la confortul urban.

    00
    • Putem sa incetam, dar nu vrem :-) Daca voiam sa scriu despre mutatul la casa IN ORAS, scriam. Dar nu asta am vrut si am precizat suficient in text.

      PS. Multumesc pentru link-ul cu diacritice. O sa vad ce si cum, nu prea imi place sa fac „sudo” pe laptop-ul meu cu un program de pe github :-)

    • @fluture: tre’ sa fii un pic mai relax cand raspunzi la comentarii care nu-ti plac, zoso are un stil mai haios, tu cam dai cu barda.

      00
    • @hash presupun ca sfatul asta (nesolicitat) mi-l dai moca, nu ca cel de la postul cu lemnele :-)

      Zoso e Zoso, Fluture e Fluture, fiecare cu stilul lui. Eu nu am pretentia ca cititorii lui Zoso sa raspunda intr-un anume fel sau sa fie haiosi. Fiecare e cum vrea el. Inclusiv tu.

  16. La tara aerul nu e curat chiar tot timpul. Exista animale domestice, vidanje, oameni care ard frunzele uscate si iarba (uneori si peturi de plastic), altii care fac gratarul in apropiere etc. Tot ce se strica – si pot fi multe! – cade in responsabilitatea ta sa repari, la bloc se ocupa administratorul. La reparatia de acoperis, atentie sa nu dai peste gabori care va spun la inceput un pret si dupa aia va cer de zece ori mai mult. Avantajele ar fi spatiul mai mare, aglomeratia mai mica, poate si altele.

    00
    • Ești foarte norocos dacă la bloc se ocupă administratorul. Am stat 10 ani într-un apartament la ultimul etaj și de 2 ori am reparat terasa pe speze proprii, recuperarea proporțională a costurilor de la restul scarii a durat mai mult de un an – cu scandal, amenințări cu procese, etc.

      00
  17. Familie, copil de 3 ani, stam combinat la tara (20km de Brașov, drum excelent) și oraș. Din toamna doar la tara. Ca background, așa am trăit eu toată viața, tara și oraș.

    Dacă are cineva întrebări… Dacă nu, doar mă laud.

    00
  18. la casă, indiferent că stai la țară sau în oraș îți bubuie manelele în cap în weekend, opțional în cursul săptămânii și îți miroase a fum de grătare non-stop, la bloc dacă ai un vecin dobitoc măcar poți chema poliția să-l amendeze, la casă tre’ să te gândești de mai multe ori înainte să faci asta că nu știi cât de nebun e ăla și cum îi trăsnește să se răzbune, plus că iarna ai de muncit la zăpadă pe ulița satului altfel nu mai ieși de-acolo, la fel și în caz de ploaie mai zdravănă – sau îți iei mașină de teren, deci da, ori ești disculturnic și-ți place să stai la casă să ții pasul cu ultimele cântări ale lui salam, ori stai pe coada ta la bloc, pentru că într-adevăr trebuie să-ți schimbi sănătos mentalitatea – în plus, cred că ar fi indicat un studiu antropologic al locuitorilor la casă, să știm cu toții care e calitatea umană a celor care-și permit „casă”, câți sunt valutiști, câți sunt implicați în ind construcțiilor, câți sunt milițieni, că năravurile lor le cunoaștem, se văd în calitatea vieții rromânești de oriunde

    00
    • Corect!
      Am avut experienta asta neplacuta cand am fost la sat (langa Sibiu), la bunica de Pasti: de la 3 case din imprejurimi aveam ultimele slagare ale lui guta/Salam sau mai stiu eu ce muzica populara; la oras, in general e (mai) liniste

      00
    • măcar pe suedejii/cocalarii care s-au mutat recent vizavi i-am calmat după 3 circoteci cu muzică țigănească la 3 noaptea, bătăi și cioburi, să vezi ce frumos s-aude salamu’n surdină, la ăia nu prea ai ce să le faci, că te iau la ochi fiindcă ești „delicat”

      00
    • @Pizzi, cum i-ai calmat? Chiar vreau să știu.

      00
    • am chemat poliția care le-a dat amendă pentru tulburarea liniștii publice, de trei ori – amenda ajunge până la 1800 de lei în cuantum maxim, în 3 luni s-au liniștit complet, acum singurele zburătoare care mă mai „deranjează” sunt coțofenele, canarii vecinilor, pescărușii care-și caută cuib seara și guguștiucii din copacul aflat în fața ferestrei mele

      00
  19. @fluture – boss, tu stai in franta dupa cum se pare, deci despre ce vorbim aici?
    in aproape orice alta tara din vest, ai in primul rand infrastructura ce iti permite sa ajungi decent de la oras la sat si invers. in ro, abia poti intra/iesi de pe stradute, care, surpriza… multe dintre ele nici nu au asfalt.
    articolul mi se irelevant pentru situatia actuala din ro. revino peste 30 de ani cu articolul asta.

    00
    • Vorbim despre ce vreau eu :-) Indiferent unde locuiesc eu, ceea ce am scris mai sus e valabil aproape oriunde. Inclusiv in Franta, cu toate autostrazile sau strazile asfaltate. Reciteste textul, daca ai timp, nu e vorba de comparatii, nu e vorba de cum e aici, cum e acolo, e vorba de faptul ca nu poti sa te muti la tara fugind de ceva, ci rational, cu mintea deschisa.

    • Corect, Vlad.

      00
    • @fluture – iar eu iti spuneam ca viata bate filmul.
      banuiesc ca este o discutie intre oameni rationali… normal ca iei in calcul aspectele precizate de tine.
      dar un factor decisiv este in primul rand realitatea din ro – ca pe blogul asta te adresezi celor ce locuiesc in ro.
      iar tu inevitabil te referi cand zici cele spuse in articol la perspectiva ta, la realitatea ta.

      nu inteleg ce parte iti scapa, dar e logica treaba.

      e ca si cand milionar fiind, recomand oamenilor sa reduca din cheltuieli inutile. dar uit/omit ca ma adresez unora ce au familie cu copil/i si castiga cumulat si cu alocatiile alora mici – 2500 lei. poate asa ne intelegem mai bine. :)

      00
    • @vlad – ok, ma dau batut. 1-1 :-)

  20. M-am mutat de 2 luni jumate la tara, la poalele Carpatilor, la 7 km de oras. Muncesc in continuare la corporatie, remote, din chioscul din curte, ma deranjeaza doar cainele care latra. Nu simt lipsa la absolut nimic, Lidl e aproape, si Emag livreaza pana in fata curtii. Copilul creste relaxat. Lipsa de socializare nu ducem, dar cred ca suntem si noi mai sociopiati. Singura chestie care nu mi-a iesit inca e ca am avut extrem de multa treaba la munca si nu am reusit sa-mi iau gloaba la ture mai des. Citesc la fel de mult ca in Buc. Nu m-as muta inapoi nici sa ploua cu carnati!

    00
    • @Coix – da, foarte relevant… lucrezi remote. Discutia era legata de naveta and shit.

      00
    • @Vlad – discutia nu era legata in nici un fel de „naveta and shit”. Tu ai legat-o, pentru ca nu ai inteles mesajul meu. Dar nu-i problema, o sa mai scriu pe aici, ne mai conversam, ne intelegem noi cumva :-)

    • @fluture – pai @Coix lucreaza remote, adica de acasa. adica nu este nevoit sa mearga la uzina zi de zi. d-aia il doare la coix si d-aia ii prieste satul (mai putin catelul care latra).

      eu ziceam doar de ce este aproape imposibil ceea ce zici tu in articol.
      d-aia „am legat-o” asa. scuze ca ma leg de problemele reale care-ti demonteaza articolul.

      00
    • @vlad – esti blocat pe „locuitul la tara = naveta la uzina”, iar eu, in textul meu ziceam ca tocmai aici e problema. Daca vrei sa locuiesti la tara, trebuie sa iti schimbi „mindset”-ul, sa intelegi ca nu mai poti s-o arzi „corporate”. Te gândesti bine inainte. Daca te muti la casa ca apoi sa te plângi ca trebuie sa faci naveta, ca nu exista asfalt si trebuie sa duci copiii in oras la scoala, te-ai mutat degeaba si nu e nimeni de vina pentru asta. Nici statul ca nu a facut asfalt sau ca nu a bagat tren pana in fata casei tale. Si nu e nimeni de vina ca ai un credit de platit si nu poti sa te gândesti la alt tip de viata (la tara) pâna nu scapi de el.

    • @fluture – ok, ma dau batut :)
      du-te in ro, vezi care este realitatea de acolo, apoi viseaza tu la cai verzi pe cer.

      00
    • Bă băeț’, eu stiu ca sunt intr-o situatie super-privilegiata, si ca pot avea un job de oras la tara fara stresul deplasarii, dar ce vroiam (sic!) eu sa zic e ca poti avea avantajele urbane cand stai la tara, adica job, cumparaturi, entertainment (prin digi 1 gb), timp liber, aer curat, etc. si e un stil de viata tot mai accesibil. Trebuie doar curaj sa te muti si sa schimbi oarescum, nu radical, stilul de viata. Eu stiu cel putin 10 oameni in situatia mea, care ar putea face asta, dar deocamdata nu-i intereseaza.

      00
    • @Coix, pune 11

      00
    • „a lua gloaba la ture” se refera la futai conjugal peizan sau la pasunat sportiv?
      multumesc

      00
    • @pvladc_up – gloaba e CSR-ul meu din PSE si Gidran

      00
    • Omul e la a doua evadare in 5 ani. Data trecuta a aruncat in aer 5 usi metalice ca sa iasa. Acum si-a luat elicopter. Cred ca pe undeva sunt bani multi, desi dupa cum scriu astia, aici nici macar n-a fost nevoie, l-au luat ostatic pe instructorul de zbor (or fi platit 4 ore de cursuri cu asta si apoi l-au dus in directia puscariei).

  21. Mutatul la țară sau mutatul din țară poate fi legat de-ncercări de-a fugi de ceva.

    Cel mai des, în explicațiile celor care pleacă apar chestii precum fuga de poluare, de vecini nașpa, de înghesuială, de sistem (PSD) etc. Adică multe elemente externe.

    Puțini dintre cei care pleacă verifică în mod real dacă nu e o fugă de propria viață.

    Când spun „propria viață”, mă refer mai ales la relații de cuplu care scârție și la nefericirea aferentă.

    Dacă se-ntâmplă asta, ea sau el sau amândoi văd o soluție în a merge-n altă parte și-a o lua cumva de la capăt. În felul ăsta, scapă de anturaj sau de tentații sau de orice își închipuie ei că le strică relația.

    Mai mult, într-o lume-n care se glorifică orice măsură radicală, respectivii se pot bălăci în laudele pe care le vor primi pentru curajul lor, pentru capacitatea lor de-a fi oameni hotărâți, dintr-o bucată.

    Știu, pare ceva infantil, ceva ce nimeni cu toată mintea-n cap nu ar putea să facă, dar majoritatea suntem copii din astfel de perspective cam toată viața noastră. Maturitatea e rară.

    În fine, credința că dacă te duci în altă parte, la țară sau peste graniță, ți se schimbă viața este foarte puternică și-n mare măsură se bazează pe adevăr. Doar că nu ți se schimbă neapărat în sensu-n care ai dori sau pe care ți-l închipui.

    Se vor întâmpla toate lucrurile descrise de Fluture, vei deveni administratorul noii vieți și e posibil ca asta să-ți întărească relația, să te apropie de partener(ă). Sau nu. Poți oricând s-auzi pe fundal „Eu nu am vrut să venim aici, să ne izolăm. Nu pot trăi așa, fără prieteni, fără nimeni…”.

    Un alt alibi foarte bun pentru plecări de orice fel ține de „binele copiilor”.

    Adică părinții spun că pleacă la țară sau din țară ca să le fie copiilor bine. E o motivație perversă pentru că iarăși se bazează pe un adevăr – părinții respectivi chiar își doresc binele copiilor și o astfel de schimbare poate fi benefică pentru aceștia, dar în profunzime există iarăși riscul de-a acoperi alt tip de probleme, precum cele menționate mai sus.

    00
  22. Eu sunt amuzat de alienarea aia a orasului. Alienarea aia care de fapt face oamenii sa socializeze mai mult.
    Alienarea e la tara. Vad că vine si cu putina aroganță „ce bun sunt eu si evoluat ca m-am întors la balegar”

    00
    • Esti amuzat pentru ca nu cunosti definitia alienarii. Cât despre aroganta, daca venea de la orice alt comentator, m-as fi oprit 2 secunde sa cuget. Venita de la tine, nu pot sa zic decât „ha ha ha”.

    • presupun, ca vorba aia, fara sa dai o definitie putem sa intelegem ca te referi la iubirea de Alien, ca vorbesti de bucata asta”depersonalizarea sa în organizațiile mari și birocratice; înstrăinare”. Pe care tu te gandesti ca o repari mergand la tara. Stand departe de societate, sa iti gasesti personalitatea. Cam ce zice Cato mai sus.
      Amuzant cand o faci pentru copil. De ce sa aiba copilul acces la scoala. Sau la mol. Sau la socializare. Cand poate sa stea cu picioarele in tarana, ca e misto la tara

      Aroganta e buna. Niciodata nu am zis ca aroganta e rea. Aroganta e proasta cand te lauzi cu prostii.

      00
    • Presupui tu ceva, dar tot nu ai chef sa intri mai adânc in definitie. Imi ceri mie mura-n gura. Ei bine, n-o sa te satisfac.

      Ai asumat, intr-un comentariu de doua rânduri, ca stii exact cine sunt si ce fac si cum vreau eu sa-i conving ca pe altii sa faca ca mine. Ai asumat gresit. Desi nu am nevoie sa iti dau detalii, afla ca locuiesc intr-un apartament de 48 m2, intr-un oras. De vreo 10 ani, asa. Si nu planuiesc sa ma mut la tara mâine, poimâine. Si nici in urmatorii 5-6 ani.

      Ai asumat gresit si când ai comparat ce a zis Cato cu ce am zis eu. Nu am zis NICAIERI ce ai scris tu in al doilea comentariu. Dar tu ai interpretat, arogant, ca asa am zis, ca oricum tu intelegi mai bine substraturile unui text. Tu m-ai „citit” din primele rânduri, stii cam cu cine stai de vorba si ce am vrut sa spun. Ai asumat gresit.

      In rest, vad ca ai peste 2000 de comentarii pe aici. Cu mici exceptii, observ ca nu ai nici un comentariu pozitiv. Toate sunt din vârful arogantei. Imi vine greu sa te combat. Esti prea bun. Ma inclin si abandonez.

    • „afla ca locuiesc intr-un apartament de 48 m2, intr-un oras”

      dar scrii despre mutatul la tara. Si alegeri. Si alienare. Si corporatii rele.
      Ai dreptate pe partea ca trebuie sa stii la ce te bagi. Dar nu este o evolutie. Este doar o mutare. Si orasul nu te alieneaza. Tu te alienezi. Ba si mai mult, la tara o sa duci alienarea la rang de maestru. O sa stai numa printre taranii tai. La crasma din sat. Da, alt tip de alienare, dar tot acolo e
      Iar…sa iti duci copiii la tara este retard. Dar, ce stii tu. Traiesti la 48mp si te gandesti la ca tara ti-ai trai cu adevarat viata.

      00
    • ah. Si inca o treaba. Asa ca de debate. In momentul in care te referi la un termen care poate avea mai multe definitii este foarte bine sa dai CLAR definitia la care te referi. Ca sa stie omu ala cu care vorbesti care sunt datele problemei.
      Stii, ca in fizica/matematica, cand demonstrezi o treaba nu zici „conform teoremei aia pe care o stim amundoi foarte bine asta e 2x patrat”…

      aia cu „cauta” este cand spui clar la ce te referi si omul cu care vorbesti nu are habar de ea si poate sa se duca sa caute sa isi confirme ca ce ai zis tu e adevarat.

      00
    • Animaloo, iti raspund in speranta ca vom incheia „debate”-ul de care pomenesti.

      In primul comentariu m-ai facut „arogantul de la balegar”. Gratis. Fara sa stii nimic despre mine.
      In al doilea comentariu mi-ai explicat, doct, cum „aroganta e buna, dar nu la Fluture, care se lauda cu prostii”. Tot gratis, tot de sus. Tot fara sa stii nimic.
      In al treilea comentariu, când ti-am servit-o la fileu, ai decis ca nu am cum sa am o parere daca nu am cel putin un doctorat in sociologie, unul in antropologie si unul in psihologia maselor.
      In al patrulea comentariu, vrei sa faci un „debate”, dar tot tu imi explici cum ar trebui scrise textele mele. Unde sa pun steluta, unde sa fac trimitere catre DEX, unde sa pun ghilimele etc.

      Iti repet. Nu doresc sa am nici un „debate” cu tine. Tot ce am avut de spus era deja in comentul in care iti spuneam de cele 2000 de comentarii ale tale. Tu esti aici doar ca sa „o dai de sus”. Nu cumpar.

    • Nu vreau sa am un debate, ziceam pur si simplu.
      Faza de la punctu 3 cred ca este o proiectare a unor alte probleme. Sunt ultimul om care sa ceara studii penteu pareri. Doar ca m-a amuzat tonul superior al mutarii la tara, in contextul alienarii oraseanului, asta in condițiile in care esti orasean.
      Nu am zis ca trebuie sa trăiești la tara pentru a avea o parere.

      La tara e balegar, nu e o problema. Dar nici prea foarte superior nu esti. Daca prinzi curentu..

      00
  23. Viata la tara este frumoasa in tari civilizate. Punct.

    00
  24. eu pt diacritice folosesc diacritice.opa.ro
    dă câteva rateuri, dar dai clic pe cuvântul greșit și îți afișează niște alternative.

    pe telefon poți folosi autocorrect-ul și eventual tastarea prin glisare pe ecran pt texte scurte, și îți apar alternative in bara de deasupra tastaturii

    00
  25. Sunt curios cum faci schimbare de mindset, cum creezi o constructie mentala noua, fara sa iti schimbi convingerile personale si felul in care interactionezi cu lumea?
    Plus ca vad destul de mult pus accentul pe schimbatul jobului. Chiar trebuie sa lasi corporatia pentru locurile de munca inexistente/prost platite de prin satele noastre?

    00
  26. Mutat acum doi ani pe un deal, 8 km de oras,la porumb, 2000 mp, lucrez home office, mai bag cate o delegatie.

    Nu regretam deloc pasul facut – copiii merg la gradinita in oras pt ca nu i-am schimbat in alta zona- dureaza 25-30 de min un drum , nevasta a devenit soferul de servici. Ne-am asumat chestia asta pe termen lung si nu e un stres major. Scoala o sa o alegem mai aproape de intrarea noastra in oras.

    Infrastructura: proasta . Primar PSD de 20 de ani. Dar sunt solutii care dupa ce le implementezi nu te mai afecteaza (sau nu le mai percepi ca pe ceva negativ) . Sunt ceva costuri si putin stress pana de fapt te hotarasati sa scoti banu si sa iei scule ca lumea nu kkt-uri ieftine :

    -Apa de la retea – presiune variabila- a trebuit sa montez vas tampon si booster.
    -Canalizare – e trasa dar nu e functionala (inca!)- asadar fosa ecologica cu bacterii saptamanal. Vidanjat o singura data pana acum.
    -Curent- trifazic. Am avut monofazic dar transformatorul din sat e vechi si erau fluctuatii prea mari. Separat pe 3 faze nu se mai simte nimic.
    -Gaz – nu am si probabil nici nu as baga. Centrala pe peleti , alimentez o data la saptamana iarna (10 minute). Are modul internet – o pot controla de oriunde.
    – Drumul- in sat e prapad . Eu am doar 450 de m de drum „pietruit”. Dupa prima iarna aici am vandut masinile „de oras” …si trecut la SUV.

    E de lucru pe langa casa tot timpul cate ceva.Anul asta am facut o sera mica si am plantat rosii – doar de hobby. In toamna plantez cativa pomi fructiferi. Gazonul – se tunde singur. Reparatii….mai apar. Daca nu ai doua maini stangi …e fain sa mesteresti una alta….nu prea vine nimeni sa iti schimbe un robinet , asa ca te descurci. Am adunat tot felul de scule de cand ne-am mutat. Costurile…mult mai mari daca tragi o linie.

    E liniste. Merita.

    00
    • Aceeasi situatie si la mine. Din 2016 m-am mutat la casa, nitel mai in afara Bucurestiului, 3 grade diferenta de temperatura. Drumul e cam 45 minute pe aglomeratie, 25 in rest. Ne descurcam cu o masina. M-am apucat de treaba, mi-am construit o terasa singur-singur. Si acum se mira vecinii cam am reusit asa ceva de unul singur. Mi-am facut si mobila de terasa din lemnele ramase. Mi-am pus gratare de lemn pe gardul de ciment, sa atarn flori. Tund gazonul, ud florile. Am pus zmeura si afine intr-un colt de curte, astept fructele. Nevasta a vrut un experiment si am pus in jardiniere rosii cherry si castraveti, le-am urcat pe grad, au inceput sa se coaca, am mancat ieri prima salata de rosii cu castraveti din curte.

      Tot timpul am ceva de facut in curte, iar asta e un lucru bun. Am activitate fizica si doar un alienat de la bloc nu poate intelege ce efect benefic are asta. Ce am inteles dupa mutarea la casa, lucru intuit deja dupa 10 ani de locuit la bloc:
      – comunismul a pus oamenii la bloc si le-a distrus complet dorinta si vointa de a fi activi, de a face ceva.
      Dincolo de usa apartamentului e no-man’s land, ca pe granita.
      – Aveam vecini care scoteau punga de gunoi si o lasau langa usa, s-o ia cineva, femeia de la curatenie sau vreun vecin din asta mai hipster ecologist. 3m aveau de parcurs pana la toboganul de gunoi, dar nu-i faceau.
      – Toti sunt de acord „SA SE FACA”, dar nu pune unul mana sa faca el ceva, pentru ca se face doar in comitet si trebuie sa nu coste. Anvelopare a blocului? Sa faca primaria. Nu exista bani, hai sa facem pe banii nostri. Nu, nu se poate, nu am bani ba, ca tine! Uite la blocul ala, a facut primaria, sa faca si la noi.
      Astept un varf de bula imobiliara sa vand aparatamentul si gata. I’m done.

      00
    • Subscriu la ce zice Finch si mai adaug ca la bloc nu am vazut oameni sa se comporte ca o comunitate. Se degradeaza spiritul civic pe zi ce trece.
      Primul lucru auzit de la un vecin cand am cumparat casa: salut, sunt x, daca ai nevoie de ceva, nu ezita.

      00
    • Finch, vinde-l azi sau amenajează-l, dă-l în chirie și vinde-l peste 10-12 ani la următorul vârf de bulă.

      00
    • Merita o plua.

      00
  27. alt articol pe tema dihotomiilor sat/ oraș, casă/ apartament etc. problema nu va fi niciodată tranșată pentru că nu există o asemenea dihotomie. unii, ca mine, vor fi fericiți la țară (pentru că lucrez de acasă, naveta colegei de casă e ușoară, școala din sat e foarte bună, nu mă sperie să dau ceva zăpadă iarna, cheltuielile sunt rezonabile, e liniște și curat etc.), alții vor fi fericiți la bloc (pentru că pot socializa mai ușor, ajung repede la serviciu, la evenimente în oraș etc.). e un privilegiu să putem alege, pentru că peste 90% din populația româniei nu poate face această alegere. tratați totul ca un privilegiu.

    00
    • Nu e nici o dihotomie. Nu am zis nicaieri ca e mai bine la tara decât la oras. Am zis doar simple banalitati, cum ca e nevoie de mult mai mult sa te muti la tara decât „sa scap de poluare, de zgomot etc”. Atât.

  28. depinde unde este localizata aceasta casa la tara, daca e „la tara” adica intr-un sat clasic de romania mai bine intr-un mizerabil de apartament. daca e intr-un rezidential sau de genul cum au americanii acele cartiere private e 50-50. dar cel mai bine e la tara dar in alte tari unde satele sunt mai mult orase mici cu toate utilitatile si iesire la autostrada, la noi satele sunt sate ca de acum 20 ani. am vazut destui „alienati” mutati in sate si acum cand vin in oras au stres mai mare

    00
    • Correct, diferenta e mare dintre un sat din romania si unul din „afara” . Si eu stau la casa, am gaze, magazine, scoli, spitale, la cateva minute distanta. Satul aici (Cehia) e de fapt o bucatica de oras. Aer curat, chestii de facut in jur se gasesc zilnic. Prefer sa smulg o buruiana sau sa repar cate ceva in loc sa stau la televizor. Dar cu a zis si @Fluture, e chestie de mentalitate. Eu am copilarit o gramada pe la bunici, la tara, si sunt multumit cu alegerea casei , in loc sa stau in 50mp la bloc. Fiecare cu „piticii” lui.

      00
  29. Zoso e plin de antropologi, sociologi și psihologi la tine aici’șa pe blog dar cred că majoritatea vorbesc din impresii și din auzite.

    Statistic vorbind, eu cunosc destul de multi (de ordinul zecilor) oameni care stau la casă, majoritatea in comune suburbane Bucurestiului. Dintre ei doar unul s-a mutat de acolo … ¨într-o altă casă din București. Mai mică, teren modestuț, a necesitat credit + pretul de vanzare al vechii case dar omul nu s-a intors la apartament. Cred ca sunt foarte putini cei care fac pasul inapoi.

    Nefiind mafiot sau politician de felul meu, oamenii pe care îi știu sunt mai toți corporatiști din domeniile IT, farma, finanțe-bănci – oameni care muncesc pentru acea rată.

    Iar varianta „casa de vacanta” + apartament de locuit mi se pare cea mai proasta. Cu banii de casă + întreținerea acesteia îmi fac vacante de vis tot restul vieții (e drept ca nu mai am 20 de ani deci suma se imparte la un numar mai mic de ani rămași :) ).

    00
  30. @fluture
    Ai insirat dezlanat cateva idei pe care nu le-a priceput nimeni cap-coada si apoi te certi cu fiecare in parte care trece prin propriul filtru acele idei.
    Ia aminte si data viitoare scrie ceva succint si clar.

    00
  31. Rumegai si analizai cu pixul in mana o mutare in afara orasului. Concluzia a fost sa raman sa locuiesc la 1 km de mers voios pana la gura de metrou.
    Argumentele contra:
    – nu ma vad iarna de iarna sa dau zapada la fiecare 2-3 ore, toata noaptea, cum faceau bunicii.
    – nu conduc. Costurile pe care le-as plati pe o masina (rata, benzina, asigurari, cauciucuri, timp de mers in service) prefer sa le investesc altfel
    – suntem animale sociale, iesim toata ziua la parc/terasa/prieteni.
    -mergem des si lung in concedii. Daca la aprt.pun cheia in buzunar si plec 3 sapt. vara, 3 iarna si trece vecina sa ude ierburile, la casa nu e la fel.
    Dar
    Am compensat nevoia de hobby cu gradina si legume inchiriind un teren unde plantez o ceapa, o barabula. Merg pe jos pana la, car 10 galeti de apa, spal pamant de sub unghii, imi ajunge :) .

    P.s. si la casa daca m-as muta, mai mult de 80mp2 nu imi iau ca nu sunt in stare sa matur/incalzesc mai mult, zau ca prefer banii sa ii pun in alte parti. Dar m-as muta la tzara in momentul cand achit ipoteci si chiriile posibile de la oras, si sa nu mai am nevoie de job.

    00
  32. Am stat si la sat ( m-am nascut acolo) si acum stau in oras.
    Ce mentalitate dom’le? Nu vad nicio schimbare de mentalitate. Tinerii la sat nu sunt cu nimic mai prosti, mai lenesi ori cu tragere de inima spre munca campului.
    Cand am plecat la scoala „la oras” nu am vazut nicio diferenta. Zilch. Erau profesori buni la liceu, profesori mai putini pregatiti, ca peste tot.

    Multi raman la tara pentru ca apartamentele sunt mici, in blocuri urate si scumpe. Plus ca majoritatea din generatia mea au parinti care le ofera totul pe tava. De ce sa pleci la oras daca ai casa cu 4 camere la tara si cu apa curenta, centrala, etc?

    La fel si cu cei de la oras.
    De ce sa iesi din zona ta din comfort ca sa cumperi o casa mai departe de jobul tau? Daca lucrezi de acasa, e alta treaba. Faci ce vrei si cum vrei.

    Dar daca e vorba de mentalitati, nu prea am vazut diferente, cel putin nu in generatia mea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube