Interviul cu Bolojan de la care a pornit podcastul e aici. În el, primarul Oradei spune că românilor nu le plac măsurile nepopulare pe termen scurt, pentru că nu înțeleg că le va fi bine pe termen mediu și lung. Gândiți-vă la demolările care vor urma în Prelungirea Ghencea sau la alea de pe nu mai știu ce bulevard din București, ca să îl lărgească. Oamenii care au fost mutați au plâns, a fost nasol pentru ei, dar după asta o mulțime de oameni au beneficiat de bulevarde mai largi, la fel cum vor beneficia și de pe urma pasajului Domnești. La fel și cu tonetele demolate de Băsescu.
Angroul europa e fiscalizat?
Nu prea vad articole….
Da, toată ziua este taxat.
Mentalitatea noastra, a romanilor, este „daca mie imi este bine, nu ma intereseaza de tine”. Mentalitate care, zic eu, a fost „cultivata” in toti anii comunismului si s-a transmis din generatie in generatie.
Asta trebuie sa schimbam, apoi restul vor fi mai usor acceptate…
Mentalitatea noastra, a romanilor, este daca mie imi este bine, nu ma intereseaza de tine.”
simplifici mult si romantic, jane.
faza vine așa: familia grupul de prieteni grupul format pe bază de interese economice sau de partid cumnații finii de cumetrie cununie sau botez pilele relațiile aka feudalismul . asta e ceea ce domină societatea romanească. individul conteză puțin și e sacrificat fără probleme in numele interesului de grup. cum schimbi chestiile astea? nu poți
I-ați dat minus omului degeaba. Dacă citiți un pic de istorie vedeți că nu erau mari diferențe de cultură acum vreo 100 de ani.
nu mai bine nu facem nimic si doar promitem?
si eu am reclamat la s3 la mediu 3 masini acum 2 ani: una cu nr rosii si 2 nemiscate in ultimii 2 ani. una singura s-a incadrat, ca era pe janta si cand a fost avertizat proprietarul s-a ocupat de ea si a vandut-o unui vecin care o foloseste zilnic. celelalte 2 sunt in aceeasi situatie si azi. si chiar azi mai dau un mail si niste poze mai ales ca saptamana trecuta am fost avertizati ca ne vor ridica masinile parcate in fata blocului, ocupand un sens.
in poza situatia actuala https://imgur.com/a/jKJN2ZD
-cu rosu: banda ocupata
-cu negru: s-a luat din gradina din spatele blocului pt parcare (nu avem iesire si in spate)
– cu verde strada/drumul de servitute lasat de cei care si-au facut case vis-a-vis de bloc. drum inchis initial cu o bariera. acum fac scandal daca parchezi la gard ca spun ca e strada lor.
in poza din dreapta poti observa cum la unele blocuri s-a luat din gradina si s-au facut parcari. strada fetesti e super circulata mai ales ca mai la drapta, spre complexul comercial pallady se construieste intr-o veselie si toate masinile ce alimenteaza cu materiale pe unde crezi ca trec? am tot zis ca montez o camera spre strada pentru distractie cand se intalnesc berbecii pe bucata aia marcata cu rosu si nu pot trece.
da, masina mea e parcata tot pe banda aia. da, am propus sa ne ia din gradina din spate pentru locuri de parcare. da, propus sa se faca banda cu sens unic. solutii de la primari: nu!
asta cu demolatul pt binele celorlalti e tricky. Ok, demoleaza-mi casa, dar da-mi bani la nivelul pietei, nu-ti bate joc si dai cat vrei tu, fiindca puterea e la tine.
Si in Oradea vor sa demozele un rand de case sa largeasca drumul si sa lege de un pod nou bla bla bla, dar se pare ca ofera mult prea putin pe case (e in buricul targului) + anii trecuti au dat autorizatii de renovat si oamenii si-au renovat casa. Pai nene, nu stim ca in x ani demolam tot? Omului trebuia spus ca nu iti dau, ca peste x ani radem tot si te muti.
Sincer, nu știu cum calculează primăria prețul pieței (teoretic există un evaluator) în cazul unor astfel de despăgubiri, dar acum cca 8 ani când mi-am cumpărat eu apartament prețul pentru care am plătit impozit statului pt tranzacție (diferit de taxele notariale) s-au raportat la un preț evaluat de stat pt imobilul acela (notatul mi-a arătat ditamai cărțoiul pe care îl primea anual de la stat și pe baza cărora calcula impozitul pt imobilele din București) mai mare cu cca 10.000 euro (cca 20% în plus) față de prețul plătit efectiv și ceva mai mult de 10.000 euro în plus față de suma calculată de evaluator în cadrul creditului luat de bancă.
Dacă primăria vine și-mi dă un preț mai mic și cu 1 leu decât ăla pt care îmi calculează impozitul pe proprietate o trimit la mă-sa.
Perfect de accord cu pretul pietei , daca se poate si un pic peste cu atat mai bine sau ajutat sa-si gaseasca o casa noua (rara avis)
Referitor la chestia cu banul de renovat si apoi demolat nu prea cred ca ai dreptate. La Oradea ei s-au bazat si se bazeaza foarte multe pe fonduri UE. Nu poti sa nu faci nimic in ipoteza in care peste x ani <> o sa primesc finantare sa fac si alte diverse imbunatatiri.
Nu e cazul cel mai fericit insa e exemplul perfect de „Carpe Diem” am bani acum , fac ce se poate in acest moment cu resursele disponibile , daca pe viitor pot face altceva si se justifica costurile / avantajele. sacrific investitia initiala.
Daca consideri ca esti nedreptatit, poti cere expertiza de reevaluare. Daca te uiti la genul asta de dosare, majoritatea dau castig de cauza reclamantului.
de la dreptatea ta teoretica pana la realitatea din teren e cale lunga. statul ar vrea sa iti dea pe casa stramoseasa de caramida cateva mii de euro pentru ca nu are izolatie, cu exceptia beciului nu are fundatie si nici nu ai facturi pe materiale deci casa are 150 de ani si cu minime investitii (pe care le-ai si facut de fapt) in orice colt civilizat de europa ai obtine minim 150k.
pe de alta parte romanul neaos ar vrea pe cocioaba de chirpici din prelungirea ghencea, fara apa, gaze sau canalizare si demolarea cocioabei costa mai mult decat terenul propriuzis bani cat sa-si ia o vila pe coasta de azur.
aici ar interveni o administratie necorupta si o justitie independenta… hai ca la ultima fraza m-a apucat rasul… niciodata.
@Andrei M. : Foarte corect, doar ca nivelul pietei nu include si valoarea emotionala. Diferenta dintre a vinde o casa pentru ca vrei tu si a o vinde obligat de stat e ca in primul caz te-ai cam saturat de ea si nu iti faci iluzii (atat de mari) cu privire la pretul ei.
Una este o casă dărăpănată în buricul tîrgului şi cu totul altceva o casă relativ nouă.
Impreuna cu alti cativa vecini ne-am facut o asociatie de cartier, noi ne ocupam de problemele noastre si daca suntem si infiintati ca persoana juridica autoritatile ne baga mai repede in seama si nu ne mai ignora cu lunile (prea des).
In urma acestei asocieri ne-am mai bagat in seama cu consilierii de pe la primaria sectorului 1 si ne mai ajuta cu sfaturi, cu indrumari, fiecare cu ce poate.
Eh si de aici porneste aventura minunata…
Am reusit sa convingem oamenii din primaria sectorului 1 sa ne ajute cu identificarea unui teren pe care sa facem smart parking si noi (asociatia) sa cautam si finantare privata si impreuna cu PS1 sa facem si un spatiu verde pe parcarea aia, un spatiu dragut cu bancute, cu balustrada de siguranta, ba chiar si cu ceva loc de joaca pt copii.
Am gasit o actuala parcare din spatele unor blocuri, un fost loc de joaca inainte de 90, care a fost betonat in totalitate si s-au inchiriat locuri de parcare celor din blocurile din jur. Propunerea noastra era ca locurile de parcare sa ramana la acelasi pret pe an (la noi e 70 de lei), sa dublam locurile de parcare din zona si sa adaugam un spatiu verde care sa anuleze efectul de insula caniculara. Pt Bucuresti noi ne-am gandit ca e win-win situation si toti or sa zica wow ce tare, vrem si noi!
Ei bine nu e asa, mai ca nu ne-au intampinat oamenii cu furci si topoare, ca ei au loc de parcare ca ce-i intereseaza pe ei, ca ei nu vor copii in fata blocului, ca pe ei nu-i intereseaza unde se joaca copiii altora, ca ei se duc cu copiii in alte parculete.
Am incercat sa vorbim cu cuplurile mai tinere din zona, ne-am gandit ca poate fiind de varste mai apropiate noua vor avea o reactie mai pozitiva la idee…. nope, ne-au amenintat ca ei personal vor strange semnaturi impotriva parcarii si sa terminam cu prostiile.
Am ramas cu un gust amar si cu o durere de suflet fantastica, si nu ca nu vor parcarea respectiva, ci ca atunci cand au venit si le-au trantit blocuri de 14 etaje in spatiile verzi din jurul blocurilor, la nici 8 metri de celalalt bloc, nu a reactionat nimeni decat cand erau cu constructia la etajul 7 si atunci a fost ca un fas din ala de fitil ud.
Dupa 2 ani de civism din asta de gherila in care ne-am bagat cu japca pe gatul primarilor, consilierilor, dupa ce am tot incercat sa schimbam ceva in jurul nostru, ne-am dat seama ca este degeaba, nu poti educa oamenii cu forta… adica poti, dar nu e treaba mea sa o fac si desi credeam ca initial problema este la alesii poporului, acum parca tind sa cred ca nu e doar acolo si ca suntem prosti si ne meritam soarta cu varf si indesat, dar asta este parerea mea personala dupa ce am interactionat 2 ani cu votantul de rand dintr-un cartier de oarece fite din Bucuresti.
Exact la fel am facut cu o asociatie non profit la scoala. Am adus sponsorizari, m am zbatut in clasa sa aduca lumea formularul de 2% …rezultatul: nici 5 % din parintii din scoala( si vreo 50% din clasa) nu au adus macar acel amarat de formular completat. Degeaba vrei sa faci ceva util ca e plina tara de prosti, ignoranti si dobitoci. Imi vine sa imi iau campii dar e cam tarziu ptr mine. Aviz celor mai tineri pana in 30 ani!
Salut,
cand am auzit prima data de modulele astea de parcari supraetajate am super entuziasmat, dar m-am calmat dupa jumate de ora de citit
tu zici acolo ca ai gasit o parcare, si ca gasiti voi sponsorizare pentru locuri si sa ramana la acelasi pret de 70 ron, da-mi voie sa cred ca ce spui tu acolo nu e realizabil si vin cu ceva informatii in plus
in romania majoritatea sistemelor sunt montate de firma de mai jos, am pus un link de pe site-ul lor care zice si de pret http://smartparking.ro/news/motive-de-bucurie-pentru-soferii-din-sectorul-6/
„Pentru 16 parcări, cu 384 de locuri, primăria plăteşte 180.000 de euro”
avem 384 locuri / 16 parcari = 24 locuri, asa ca discutam de 2 bucati SM12SU ( teoretic amprenta la sol pe latime este egala cu 2 masini, dar mai avem suprastructura etc, in practica ocupa cam 4 locuri de parcare ( ofera 12 deci tot e bine). ocupam pana la urma 8 locuri de parcare cu 2 parcari de-astea sa obtinem 24 de locuri
costuri: 180.000/384 = 468 Euro. firma ofera garantie de 5 ani, probabil rotunjit pe 10 ani cat e durata gandita de functionare se ajunge la un cost de vreo 700 euro (curent, etc). 700 euro / 10 ani = 70 euro an = 350 ron /an
departe de cei 70 ron la care faceai referire in comentariul tau. ideea este ca cineva trebuie sa scoata niste bani (multi ) pentru a construi toate traznaile. pretul ala de 180 mii de euro oferit primariei sigur este scazut ca si oferta speciala pentru grup asa mare de locuri, in practica cred ca se ajunge mult mai sus ca pret
rabdare inca vreo 5-10 ani sa vine AV (vechiculele autonome) si sa creasca impozit/taxe si toata lumea sa fie obligata sa faca abonament la ceva firma care o sa le ofere. 10-50 euro/luna = si se rezolva toate problemele
@norbert – primaria facea parcarea si noi faceam proiectul pentru acoperis verde si spatiu de joaca, primaria poate include in totalitate proiectul nostru in proiectul parcarii, dar daca nu ar fi putut din varii motive, noi ne asumam aducerea de fonduri pentru amenajarea spatiului ala.
Sunt o gramada de granturi de CSR la care sa poti aplica, important e sa ai si cu cine face munca dupa aia.
Noi, ca asociatie, am reusit sa luam doua granturi sa facem acoperisuri verzi pe 3 blocuri din zona, l-am facut pe primul si urmeaza inca doua. Din pacate vremea caniculara de a dat peste noi ne cam pune probleme si pentru ca este un proiect ce se face prima oara intr-un oras precum Bucurestiul (poluare, clima, etc) nu prea avem material de studiu prea mult, asa ca parte din proiect este si un studiu cu Fac de Peisagistica si sa vedem ce se prinde, ce rezista mai bine la clima si poluare.
Am pus 11 specii de sedum rezistent la conditii mai aprige si acum ca avem si materialul didactic putem sa masuram si vedem ce e indicat in zona.
Pot sa vorbesc mai multe despre asta cui e interesat, cu mare drag.
Ideea e ca si in Ro incep sa se miste lucruri, incep oamenii sa se sature si sa-si ia soarta in maini si altfel decat intrand in politica, dar iti trece super repede dupa ce vezi cum gandesc vecinii tai.
Noi am avut probleme in a gasi blocuri pe care sa punem acoperis verde. Mergeam pe la oameni prin zona si le povesteam ce si cum, cu sectiunea de acoperis in brate sa vada cate straturi de izolatie punem si noi peste izolatia existenta, le explicam ce si cum, am facut analiza cu inginer constructor (desi primaria nu ne-a cerut asa ceva, dar sa fie ca si noi tot romani suntem) si ei ne ziceau nu ca le ploua in casa dupa, ca le intra radacini, ca le intra gandaci/sobolani.
@Alin – am si aici un exemplu perfect de cat de batut in cap este alegatorul de rand din Bucuresti, anno domini 2018:
Scoala din cartier: copiii stau claie peste gramada in clase, au spatiu sa construiasca inca un corp de scoala dar nu o fac pentru ca e o piata pe terenul scolii, care piata are 3 tarabe si un magazin asiatic.
Noi pe-o parte scoatem semnaturi ca oamenii vor scoala, ca trei sferturi din satele din zona au copiii la scolile din sector si ca nu e normal sa fie 40 in clasa ca si copiii raman prosti si invatatorele explodeaza si-i iau pe copii la suturi. Si ei pe partea lor scot sematuri ca oameni vor piata. Ghici cine a castigat? Se pare ca piata… ca urmeaza sa se reamenajeze si sa se faca mai frumoasa ca s-au plans oamenii ca era naspa si prost aprovizionata.
„Impactatul” ala m-a uns pe suflet si mi-a zgariat putin timpanele. Un filmulet vechi dar inca de actualitate :))) https://www.youtube.com/watch?v=z2BrWBXNQg8
Totul e bine pana te afecteaza pe tine. Nu exista locuinte secundare, sau de orice fel, in care sa te muti, fie si provizoriu. In practica, statul promite ca „o sa fie bine”, dupa care te trezesti boschetar, si admiri in bulevard largit…
Asta e o opinie marcata de capitalismul salbatic de dupa ’90. Sau mai degraba a comunismului nepieritor din ADN-ul unora, indiferent de varsta?
Adica se ia cu de-a sila o locuinta PROPRIETATE PERSONALA, locul unde au vazut lumina zilei generatii din familia mea, loc in care au/am investit emotional si financiar zeci de ani, pentru a se sacrifica in numele binelui colectiv, un bine colectiv cat mai betonat. Care e diferenta fata de demolarile lui ceausescu?
Si asta pentru ce? Pentru a face mai comod traiul unor indivizi pe care nu-i cunosc si de care putin imi pasa si pentru a umple buzunarele clientelei unui primar obtuz.
Pretul pietei pentru o trauma emotionala pentru care unii ajung sa se sinucida? Nici de 10X pretul pietei nu ar fi de ajuns.
Diferența față de demolările lu’ ceașcă e că teoretic îți dau niște bani și nu te bagă la închisoare.
și acum folosesc vaselină.
Auzi la el, cei mai in varsta… mi-ai futut ziua.
Daca Ciolos o sa mai ajunga vreodata premier, individul asta ar trebui pus ministrul transporturilor.
nu neapărat el, ci orice individ cu coaie mari. că nu sunt mulți.
https://en.wikipedia.org/wiki/Haussmann%27s_renovation_of_Paris
La Deva e primar PNL-ist (din 1990 si pana acum doar primari PNL-isti). Am facut plangere acum 6 luni ca sunt niste masini abandonate pe drumul public care ne ocupa locurile de parcare (nemiscate de cateva luni), iar eu care imi duc zilnic copilul cu masina la cresa nu mai gasesc loc de parcare decat la 200-300metri de bloc. Am primit raspuns de la primarie, au zis ca nu au ce face conform legii. Doar daca proprietarul declara masina abandonata. Cand am auzit imi venea sa bat pe careva de la primarie.
Am facut plangere ca s-a surpat drumul langa un canal si e o groapa adanca de 20cm in care dam cu rotile de 5 luni. Au bagat niste nisip in ea acum 2 luni. Nu is in stare sa asfalteze o groapa de 80x60cm latime de 7 luni.
Deci nu toti PNL-isti fac treaba. Cand ii aud spunand ca ei sunt alternativa buna la PSD imi vine sa vomit.
Pai aia cu mașinile e lege data de la centru, din parlament. Ce să facă primăria, sa o încalce?
Nu vreau sa ma gandesc cum e sa fii expropriat… ce efect are asupra vietii unei familii. Mi-e groaza…
https://external-preview.redd.it/GYMHvr1qM4MrnMd9QJ1cfOa0FZkqstG7wg3orMoeePA.jpg?s=993121321059aa48b6e49bc6da42c6847c60fb28