Claudia Guțulescu, o româncă de la Londra…

E un trolling din ăla trist.

Una din tănticile din poveste avea mașină, dar se bucura la 2 lei? Plauzibil.

Un Tic Tac e 2 lei.

A plătit mai mult pe un coș de cumpărături la București decât la Londra. Probabil. De două ori. Dar asta pentru că la Londra cumpără nobrand și aici s-a dus direct la top of the shelf, că doar avea bani englezoaica și trebuia să îi arate lui mami asta.

Și se aștepta să plătească 450 lei și a plătit 750 lei. Detalii? Pe ce a dat mai mult? Nu dă, ca să nu poată fi combătută. Că nu e despre bani, e despre latura sentimentală, despre România, despre oameni. Și bani. Câți bani? Nu știm exact, doar că Londra, unul dintre cele mai ieftine orașe din lume, e mai ieftin decât Bucureștiul. Sigur că e.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

116 comentarii

  1. Trecând peste lamentări, este ceva adevăr în ce spune. Culmea este ca tocmai produsele top-of-the-shelf sunt mult mai scumpe la noi. Un exemplu rapid sunt fructele și legumele bio: cartofii sunt 1,1 lire/kg la Sainsbury https://www.sainsburys.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/gb/groceries/organic/sainsburys-lady-balfour-potatoes–so-organic-2kg?storeId=10151&langId=44&krypto=7PTciMgATOlmx5mhRZRNXL2yED4NJQ5Yk5kwsN8QpT2t%2B%2FytzGG0JpbKq6%2BxNqS%2Bxkow80Cc1ft0%2BkfJL3e4PdSmmS3zTNa4jZaroFY7fAwc%2FzuhXJ8WRBLNZxDqtSMqB0kLIt7Clh3H8y7%2BT0S%2FgOlLN00l7LSYnJp8tazc8X0%3D&ddkey=https%3Agb%2Fgroceries%2Forganic%2Fsainsburys-lady-balfour-potatoes–so-organic-2kg%29 și 11,49 lei/kg la Carrefour la noi https://carrefour.ro/catalogsearch/result/?q=22500611%29. La fel poți verifica prețurile la restul de fructe și legume, lactate și brânzeturi, la carne de calitate, la produsele de curățenie de calitate… din păcate la noi cel puțin la fel de scumpe sau chiar mai scumpe.

    „Ajută” mult și faptul că la noi sunt multe lucruri de import.

    00
    • e normal ca produsele top shelf să fie scumpe la noi, că nu se produc aici.
      tot ce e delaco sau prodlacta, de pildă, e mai ieftin la brașov, că sunt produse aici.

    • Pai dupa logica ar trebui sa fie mai ieftine, ca suntem o tara saraca. Preturile nu sunt facute in functie de venitul pe cap de locuitor, sunt facute pentru profit. Ai bani cumperi, nu ai, asta e. Stiu ca e nasol, dar stii ce e misto, romanii dintre un produs autohton si unul din afara ghici pe care il aleg. Si dupa se lamenteaza pe facebook ca ne fura strainii tara.

      00
    • Ultima oara cand m-am uitat pe ambalajul unui produs Delaco scria ca e facut in Polonia.

      00
    • Cartofii aia, chiar daca-s top-of-the-shelf, cred ca-s produsi in Romania…
      Pretul alimentelor e destul de mare in romania din cauza TVA-ului. In timp ce alte tari au TVA redus sau chiar 0 la alimente, in Romania PSD-ului alimentele au acelasi TVA ca si absolut orice alt produs pentru ca romanii isi cheltuiesc salariul in general pe mancare, si ar pacat ca statul sa piarda 21% din banii aia….

      00
    • TVA e redus la alimente, 5% parca, de cativa ani incoa’

      00
    • E trist daca in RO a ajuns lumea sa cumpere cartofi BIO. S-a implinit visul lui zoso si satul romanesc a murit. Cat despre preturi sunt comparabile doar ca … in UK nu gasesti fructe care sa nu fie coapte pe vapor nici macar la Whole Foods. Scrie bio si parca manci ziar, zice ca e din Spania dar cand ajungi in Spania vezi ca fructele au gust acolo si + nu am vazut in alt loc in Europa sa scrie pe legume si fructe bio. Puiul ala ieftin din UK daca strangi de el iti ramane si de un borcan de gelatina, poate faci si o dulceata.

      00
    • E trist daca in RO a ajuns lumea sa cumpere cartofi BIO. S-a implinit visul lui zoso si satul romanesc a murit. Cat despre preturi sunt comparabile doar ca … in UK nu gasesti fructe care sa nu fie coapte pe vapor nici macar la Whole Foods. Scrie bio si parca manci ziar, zice ca e din Spania dar cand ajungi in Spania vezi ca fructele au gust acolo si + nu am vazut in alt loc in Europa sa scrie pe legume si fructe bio. Puiul ala ieftin din UK daca strangi de el iti ramane si de un borcan de gelatina, poate faci si o dulceata. Gasesti zahar in aproape orice.
      Tot in Londra lumea efectiv se bate pt un loc la coada la lidl.
      Iar tva la alimente in Ro e 9% si nu 21.

      00
    • TVA-ul e 19% nu 21% iar pentru alimente e 9%.

      Bio inseamna ca e produs fara chimicale. Produsul creste mai greu, mai urat si se pierde mai mult din recolta din cauza insectelor si buruienilor.

      Gainile nu sunt toate la fel, in functie de rasa se schimba marimea, cantitatea de carne si de grasime, gust etc.

      00
    • Sabotor, you fool… Fix PSD este cel care a redus TVA la alimente.

      00
    • Distanța între fabrică şi punctul de vînzare nu influențează prețul de la raft.
      Or fi şi excepții bineînțeles.

      00
    • mea culpa atunci.

      00
    • ”“Ajută” mult și faptul că la noi sunt multe lucruri de import.” Păi și Anglia le produce intern? cred că importă mult mai mult decât România…
      Dar să luăm o comparație mult mai ușor de făcut. Același produs în Lidl uk comparat cu Lidl Ro. În Ro e mai scump pentru că? o fi chiria pe spațiul comercial mai mare în RO? Or fi salariile angajaților lidl mai mari in Ro…

      00
    • Cumva produsele de pe rafturile LIDL sunt fabricate direct in magazin? Sau de ce celelalte costuri (transport, depozitare, logistica blabla) sau avantaje (volum vanzari) nu le vezi?

      Cum crezi ca este mai ieftin? Sa transporti din Germania in UK sau din Germania in RO?
      Sau cum crezi ca iesi mai ieftin per bax? Sa transporti din Spania un bax de portocale (pentru ca doar atat se cumpara intr-o locatie din RO, sa zicem) vs 5 baxuri cumparate intr-o locatie din UK? Hai sa-ti dau si ceva ajutator: UK are aceeasi suprafata ca Romania, o retea imensa de autostrazi si o populatie de vreo 4 ori mai mare ca a Romaniei.

      Serios, de prin ce pesteri apar ideile astea?

      00
  2. in poundland gasesti totul la £1

    si branduri k lumea, nu chinezarii

    https://www.poundland.co.uk/brands/

    adică nu au carne pește fructe si legume, dar daca ej cu bani putini, poti rezista

    00
    • „in mare gasesti numai gunoaie acolo”

      https://www.poundland.co.uk/food-and-drink/grocery

      romeo, tu nu ai fost niciodata in poundland, si sunt sigur ca nici cei care dau minusuri. uite un singur exemplu. zici ca sunt numai gunoaie. la obiect acum: zi-mi care sunt gunoaiele de pe lista asta de 27 de produse:

      https://www.poundland.co.uk/food-and-drink/grocery/ready-meals

      00
    • Nici la poundland nu mai e totul la 1 pound.
      Nu stiu unde gasesti tu brandurile ca lumea in poundland cand in mare gasesti numai gunoaie acolo(in afara de cateva dulciuri care intradevar sunt ieftine)

      00
    • Hai sa iti zic ceva…acum 3 ani cand am venit in uk am avut exact aceeasi parere ca tine… ca sunt numai produse de calitate si ieftine in poundland, sportsdirect si iceland..dupa 1 an mi-am dat seama ca nu e chiar asa.Mai iesi si tu din casa mai mergi prin supermarketuri cu lucruri mai de calitate cum ar fi M&S food, waitrose,john lewis etc si o sa intelegi dupa ce zic.Nu mai sta toata ziua in casa si manca la conserve si supe la punga ce mi-ai trimis tu acolo

      00
    • Alex, acolo vad numai supe la plic si conserve la pretul de 1 lira. Pai alea in Ro sunt 1-2 lei, iar mancare la conserva (fasole cu ciolan, de ex, sau ciorba de burta) gasesti si la noi la 5 lei (sub o lira). Asadar, argumentul tau nu e valid. Dimpotriva.

      00
    • ,,chinezării,, găsești și acolo doar că cele mai ieftine chinezarii-englezesti sunt de mult mai buna calitate decât cele mai ieftine chinezării-romanesti

      00
    • poundland are un mare procent de mărfuri de joasa calitate și doar un mic procent de mărfuri de bună calitate

      00
    • Nu conteaza ca sunt proaste sau ca nu le-a cumparat lumea (ca doar nu ajung la PoundLand cele mai bine vandute produse), conteaza ca sunt ieftine. Pentru unii (multi?) este de ajuns atat.

      In plus, bietii romani scapati (si nu prea) de comunism nu se descurca prea bine cu partea de cumparaturi, comparatii, branduri, calitate, standarde etc. Pe noi inca ne „fura” brandingul si reclamele si masuram in cantitate.

      Si apropos de (in)cultura brandingului, chestie patita amu vreo 2 zile: LIDL, cuplu de vreo 35 ani, copil mic, bine imbracati. Ea: „Hai sa luam si niste Kinder Bueno”(parca Bueno, daca am auzit bine). Si se duce si ia din raft 2 x un produs marca proprie LIDL.

      00
  3. Da, e mai scump la noi ca in afara. Pentru ca faci Bors – Spania in acelasi timp in care faci Bors-Bucuresti. Pentru ca noi avem taxe peste taxe care se duc la smecheri. Pentru ca avem o birocrtatie de zeci de ori mai mare ca in vest. De asta e totul mai scump la noi…

    00
  4. Nu. A platit mai putin in Londra pentru ca e mai ieftin…

    00
    • La Londra hipermarketurile nu se inteleg la pret ca la noi…

      00
    • NOU
      #26

      eu va zic #Decat atat :
      – acum 3 ani am platit pe un iaurt 1,98 Lire ( era ceva gen Danone de baut si l-am cumparat dintr-un soi de Mega Image aflat intr un cartier nu chiar central al Londrei ) …
      – cred ca si acolo conteaza de unde cumperi, ce cumperi etc …

      In Ro/Buc Mega Image ul are pentru unele produse preturi DUBLE … e normal sa te arda la buzunar … dar pentru fix genul asta de controverse au aparut hypermarketurile unde poti merge in weekend sa iei la juma de pret pentru o saptamana intreaga

      00
  5. Mare parte din ce a scris e adevarat (poate mai putin partea cu cifre). Peste tot la promotii e plin de pensionari si alti oameni cu venituri reduse, majoritatea lumii traieste cu produse ieftine, surse : toate stirile despre inghesuielile la promotiile de tigai + marea batalie de la Lidl Braila pe hartie igienica.

    p.s. in UK tva (vat) la mancare este 0

    00
    • Pai si la noi daca ar fi tva 0 la alimente, pretul tot neschimbat va fi. La noi diferenta ramane in buzunarul comerciantului. La ultima reducere a tva a fost fix pla.

      00
    • ” La ultima reducere a tva a fost fix pla.”
      Nu sunt de acord. Cand a scazut TVA de la 21% la 9% pt alimente pe timpul guvernarii Ponta, personal chiar am simtit la buzunar. Avea fiu-miu vreo 3-4 luni cand pretul la laptele praf si pampersii a scazut cu ~12% . M-am mirat cand a scazut pretul si apoi am citit in hotararea de guvern ca reducerea la 9% era si pt produse de bebelusi. Probabil am economisit cam in jur de 1000lei in 2 ani de la reducerea asta de TVA.

      00
  6. NOU
    #30

    A scris mult si n-a zis nimic. As vrea sa am talentul ei.

    00
  7. E plauzibil ce spune. De câte ori vin în țară, am senzația că mi s-au furat banii din portofel. Păstrez bonurile, pentru că altfel aș ajunge la concluzia că m-am păcălit și am dat undeva mai mult, nemaiprimind restul.

    00
  8. Delaco nu prea produce in Romania.
    este unul dintre motivele pentru care nu le cumpar produsele
    Probabil au sediul in Brasov si asa se explica preturile mai mici

    00
  9. Cu părere de rău recunosc că mâncarea e mult mai scumpă la noi decât în alte părți. Sau, mai bine zis, s-a scumpit foarte mult în ultima vreme. Surprinzător este că foarte puțini observă. Eu dădeam acu’ câteva luni 450 lei pe coșul pe care dau acum 750. În aceeași Românie.
    Despre aerele de superioritate pe care și le dă „englezoaica” n-am ce comenta. Da, bă, suntem cam rupți în cur și vom fi și mai rău. Aia e! Unii n-au cum să ajungă în Londra, alții n-au curaj să se ducă în Londra, alții nu știu că există Londra.

    00
    • nu mulți își dau seama pt că unii cumpără mult dintr-odată. când iei de câteva sutele de lei, un căruț plin cu diverse, e un pic mai greu să realizezi. doar dacă îți dai urmărești și vezi că fix căruțul ăla, care conținea aceleași chestii, costă acum mai mult.
      doar că e complicat, că acum au pus și o cutie mare de detergent și data trecută nu, atunci ai mai pus și niște hăinuțe și acum nu. foarte rar coșurile sunt identice.
      eu cumpăr destul de puține (n-am mașină, mai greu cu căratul) și cam aceleași chestii. sau unele sunt de bază (ouă, pâine, unt, lapte), se văd imediat.

      00
    • Da si tu niste exemple de alimente ce s-au dublat in pret, ca altfel minti mai rau ca ponta. Si nu baga de unt si oua ca astea deja sunt fumate.

      00
    • dublat poate nu, dar în plus da, față de anul trecut pe vremea asta, sau chiar pe la începutul verii, laptele: cumpăram lapte de la lidl, același lapte, era 3,49, acum e 4,49. pâinea, luam un anumit sortiment, 4,5 lei, acum e 5,5, aceeași pâine, la același chioșc.
      și ouăle și untul de ce nu?
      pe astea le știu sigur, cumpăram des și aceeași marcă.

      00
    • Ziceam de oua si unt in contextul commentului lui @johnnyfer, pentru ca lui i-a crescut cosul de cumparaturi cu aproape 70%, si nu cred ca sunt alte alimente in afara de oua si unt sa se fi scumpit atat de mult.

      00
  10. Eu nu inteleg la ce hipermarket s-a dus de a vazut atatia oameni care luau cateva chestii pentru ca nu aveau bani, in 9 ani de Bucuresti nu am vazut 4 oameni la un loc cu caracteristicile alea. Nici cand eram studenta saraca in Grozavesti, mergeam in Carrefour si eram unul din acei oameni. De cele mai multe sunt înconjurată si ma mir de oameni care cumpara foarte mult, nu putin.

    00
    • poate la mega. că pentru majoritatea e lângă casă. trece omul și cumpără o pâine, o cutie de lapte și o bere, sau mai știu eu ce. la mega cei mai mulți au maxim 5-6 chestii în coș . :)

      00
    • Iesi din Bucuresti si o sa-ti dai seama. Tipa vorbeste despre Drobeta Turnu Severin. E jale in tara. Bucale nu se pune.

      00
  11. Mall din Buc intr-o zona mai indepartata, Titan. Duminica. Plin ochi. Locuri la mese- ioc. Locuri de joaca copii – pline ochi. Aceasta e situatia in toate mallurile bucurestene. Cum da caldura, cafenele, restaurante pline din nou. Cozi la Inditex, H&M, etc . La IKEA stai minim 2 ore ca sa vezi cat de cat tot din cauza numarului mare de oameni
    Nu neg ca este saracie dar hei, si in SUA e plin de homelessi !
    Postaca e horror

    00
  12. Ok, am înțeles, haleala e mai ieftină în UK, dar compensează la servicii și la chirii, oare de câte ori e mai scumpă o lucrare dentară? sau la mecanicul auto.

    00
    • 6 masele stricate scoase si aranjat totul curatat toata gura plus 3 4 plombe =1000 lire
      6 masele puse din portelan plus albit = 1700 lire
      2700 de lire si dintii arata super bine
      plus astept sa mi se dea inapoi din bani pt ca platesc 6 lire pe luna asigurare medicala privata
      uite ca nu e scump si am fost tratat exemplar si nu m am simtit furat inselat mintit si daca se intampla ceva ii dau in judecata si le ies creierii pe nas
      oare o fi rau?

      00
    • am scos o măsea de minte acum cca o lună. 200 lei.

      00
    • E vreo 400 lei o masea de minte in Bucuresti.

      00
    • Harry … 6 masele de scos costa intre 250 si 500£ in tara
      Punte de portelan sau ce ai avut tu e intre 500 si 1000£. Ce nu exista in tara sunt esteticienii care sa faca sa arate totul bine

      00
    • Mecanic: 50lire fara tva ora de manopera

      00
    • Daca ai ajuns cu 6 masele stricate la dentist inseamna ca e a dracului de scumpa pasta de dinti in uk!

      00
    • poate a luat din aia ieftină de la poundland…

    • Or fi mai scumpe afara serviciile medicale, dar de ce nu au romanii dinti in gura?

      00
    • Lucrarile dentare sunt foarte scumpe si la noi ; pe de alta parte, eu in magazinele gen cel pe care l – a vizitat doamna care traieste in Anglia, am vazut doar oameni cu cosuri pline ochi , nu am vazut niciodata pe nimeni numarandu-si” banutii”, din moment ce folosesc cardul; oamenii care- si numara asa banii cumpara probabil de la magazinele de cartier, nu isi iau cosuri de 750 lei, suma mare pentru o tura prin magazin, dupa paretea mea ; in Romania, exceptand mafia si acolitii ei , cam 15% din populatia tarii,care o duc excelent, exista si o patura sociala- aprox 50% din populatia tarii care frecventeaza asiduu supermarketurile, apoi cam 25% care au gospodarii si nu au nevoie de produsele de acolo decat rareori,si o patura saraca , de aproximativ 10%, care – si numara „banutii”…am vecini pensionari cu pensii mai mari decat salariul meu , dar care tin la bani, etc, situatia e mai nuantata

      00
    • melanj: în Belgia am văzut prima oară portofel special pentru monede (cu locașuri pentru toate categoriile – de la 1 eurocent până la 2€) și nu doar la o singură persoană.
      Ce-i drept erau persoane trecute de prima tinerețe.

      00
  13. Economics 101: coruptia (costuri operationale mai mari plus incertitudine), birocratia (idem), lipsa autostrazilor (transport mai scump), lipsa investitiilor in privat din cauza motivelor enuntate anterior (ceea ce duce la o productivitate mai redusa decat in vest), ca sa nu mai aduc aminte si de riscul suveran mai mare, care este suma mizeriilor de genul asta. C’est la vie, asta pretul pe care il platim. Altfel, lamentarile ieftine si populiste denota ignoranta… si da, pe tema asta, muie PSD!

    00
    • Economics 101: coruptia (costuri operationale mai mari plus incertitudine)

      Cred că greșești, multinaționalele străine sunt pe piedestal încă de la începutul lu’ 1996/7. Toți oamenii de stat au favorizat străinii; de la resurse naturale (+de subsol), la agricultură, la manufactură (ce-or avea pe aici) și alte firme ce țin de calculatoare.

      Poftim exemplu de FDI (stai liniștit, valabil și pentru țările care ne-au distrus industria ostentativ): https://www.youtube.com/watch?v=lVb_YHarNDo

      Mi-a plăcut tot ce a zis băiatul din video dar vorba asta mi-a plăcut cel mai mult: „Letting another country controlling your resources is a bad idea.”

      birocratia (idem)

      Stai așa un pic, de ce „idem”, de ce compari corupția (care cred eu că te gândești la guvern, parlament și politic în general) cu birocrația? Ești bătut în cap sau habar n-ai dar e gratis să vorbești din maț? Asta în cazul în care corupția o asociezi cu guvernul, politicul șamd.

      Birocrația n-are legătură cu mărimea guvernului sau parlamentului(!), birocrația are legătură cu organele statului care „execută” chestii, cu fișe de lucru: agenții (ex. ANAF, ANI), consilii (ex. CNA, CNCD, etc), justiție (tu crezi că sălile de judecată, magistratura, sunt formate doar din procurori, avocați, judecători și oamenii de serviciu care curăță după program? haaa), servicii (SRI, SIE, DGA, DIICOT, RAAPPS etc), autorități naționale. Să presupunem că nu numai atât, dar ăstea fac parte din birocrație; asta-i birocrația.

      Mă amuză că în 2018 încă mai există crezul, ca stereotip nu alta, că birocrație = hârțomanie. Bă băieți, hârțomania merită o reformă să nu te mai complici de colo, colo, colo la tot felul de sedii sau ghișee (sunt de acord, multă bătaie de cap), dar nu susțin e-govern sau alte prosteli din ăstea cu calculatorul online. Este periculos, în primul rând, pentru informațiile private ale cetățenilor. Niciun hacker, nicio corporație (apropo, au început și ăstea să facă „breach-uri” cu ajutorul diviziilor lor interne sau firme care se ocupă cu așa ceva), nu pot să „spargă” o hârtie pusă în sertar.
      Iarăși să reluăm discuția asta? Am mai demitizat-o.

      Hârțomania este un factor microscopic în mecanismul numit „birocrația” și organele de execuție din ea (agenții, consilii, servicii…).

      lipsa autostrazilor (transport mai scump)

      Asta e corect.

      lipsa investitiilor in privat din cauza motivelor enuntate anterior (ceea ce duce la o productivitate mai redusa decat in vest)

      Hai să-ți zic un secret: FDI (foreign direct investments) nu ne vor ajuta să ne scoatem din căcat, iar noi să devenim bogați în orice domeniu (nu numai consum, adică, inclusiv producție). Vrei să știi de ce? Pentru că nicio țară străină nu vrea să-și ajute potențialii competitori/rivali să domine țara de unde provine acel FDI. Este o prostie gândită de xenofili cum că s-ar adeveri și o să adresez o întrebare cu privire la asta.
      Nu știu despre ce investiții mai vrei fiindcă: a) firmele străine sunt favorizate demult în România, b) noi suntem o colonie (te las să ghicești cum am ajuns colonie) și c) toți, TOȚI, străinii trag cu dinții la corporațiile lor, băncile lor, firmele lor, să nu intre în colaps sau faliment, da’ numa’ dăștepții de români xenofili au înghițit gălușca cu „Să vină străinii!” și au vândut totul. Deștepți.

      Bă Silviu, ori tu și alți xenofili nu înțelegeți (ceea ce e rău) ori vă prefaceți că nu înțelegeți (ceea ce e extrem de rău): istoric vorbind (+contemporaneitatea), ce țară civilizată cu apă caldă (unde vă curg vouă balele, că e Germania, că e Franța ș.a.) a devenit vreodată o putere continentală (sau superputere ca SUA), cu influențe și bunăstare pentru oamenii din acea țară, bazându-se pe investiții străine?
      Dacă tragi wikipedia acum și te uiți pe istoria economică a fiecărei țări din vest, fiecare țară civilizată a devenit civilizată fiindcă s-a bazat pe creștere proprie, cu influențe străine cât mai mici și puține (sau deloc) și multă, multă dezvoltare economică indigenă.
      Sau vrei să înțeleg că tu conflezi ‘investiție străină’ cu ‘comerț’ (o altă prostie)?

      Lăsați-mă dracului cu investițiile voastre străine, că nu așa & felul ăsta îi vom depăși vreodată pe preamult iubiții voștri nemți, francezi, italieni și englezi. Niciun neamț, francez, italian sau englez nu investește în România cu gândul „Da, investesc în România fiindcă vreau să-mi văd țara mea, Germania/Franța/Italia/Britania, în colaps economic”. Nu mai fiți oi proaste și sclavi siniștri.

      ca sa nu mai aduc aminte si de riscul suveran mai mare, care este suma mizeriilor de genul asta.

      Când ești o colonie, o republică bananieră, conceptul de suzeranite nu mai există. Corupția devine un pariu.

      P.S.

      Sper că tu știi deja dar eu o reamintesc pentru cei ce nu știu sau fac o confuzie: investiția NU înseamnă donație. Cine investește, se așteaptă la profit și căștiguri mai mari decât investiția inițială. Donația e altceva. Toate „aid”-urile ălea pe care le citiți vin cu pârghii.

      00
  14. Comparativ cu salariul din Uk vs salariul din Ro preturile sunt mult mai mici si asta referitor la minim pe economie

    00
  15. e adevarat ce spune..numai bateti campii
    diferenta mare este ca in anglia saracul nu se deosebeste de bogat in fata casei de marcat
    absolut oricine isi permite absolut orice
    aia pe beneficii in anglia isi schimba mobila si televizorul la fiecare 6 luni chiar..si beneficiile sunt cam de 600 de lire pe luna..
    daca te adancesti in subiectul calitate omiteti toti un simplu aspect: nimic dar absolut nimic numai este facut natural, datorita climei si a multor alti factori.totul este absolut „fabricat” pt ca nema profit altfel
    aia care ţipă ca mananca sanatos dar nu stau 365 de zile in gradina la agricultura .. sa suga o ceapă..si sa tacă ca s habarnagii
    Vali daca vroiai sa o trollezi pe asta care defineste niste realitati..nu ti a iesit.
    ca stai in romania si culmea iei niste bani dintr o munca care ar putea sa o faca si unul de 15 ani sau mai pe scurt -ca iei banii la prostii care nu au altceva de facut in viata si stau toata ziua pe net – nu inseamna deloc ca tu traiesti altceva sau esti mai presus de masa comună.
    tot in griul ala de tara stai, tot inconjurat de mizerie, tot societatea aia de cacat o inspiri..tot acelasi stres il ai cum.ai iesit pe usa.
    nu nu nu ..nu esti mai presus de tanti aia…doar ca ai ales sa ignori pe bune de fapt ce te inconjoara mintindu te ca romania e o tara normala si noi astia care am.ales sa nu ne mai muste cainii pe strada suntem niste fraieri.

    00
    • Bai ce iti mai place sa mananci rahat ca si tanti aia din postare.
      Nu e diferenta la casa intre bogati si saraci? Mai deschide ochii sa vezi cati oameni saraci sunt in jur, chiar daca locuiesti in Kensington sau Chelsea se poate vede saracia printre Range Roveruri. Cum se face ca e coada mereu la Poundland, Iceland sau Farmfoods, iar in cartierele sarace e plin de copii deformati ( fete exagerat de grase, baieti foarte slabi) de la „bunatatea de mancare” ce se vinde acolo. Exista studii care evidentiaza reactii diferite ale hormonilor in functie de sex, la aditivii alimentari.
      „isi schimba mobila si televizorul la fiecare 6 luni ” si o viata intreaga platesc la rate gen Satsuma loans (991% APR, https://www.satsumaloans.co.uk) sau la Bright House.(https://www.brighthouse.co.uk, un fel de rate cu buletinul la care platesti de trei ori produsul pana achiti ratele „avantajoase”)
      In plus daca asta visul tau in viata, iti urez succes sa traiesti din beneficii de £600/ luna oriunde in UK.

      Iar comentariul referitor la Vali e atat de „complex”, banuiesc l-ai citi pe unul din blogurile celor de 15 ani pe care le frecventezi.

      00
    • ce simpatici, vând un telefon de 500 lire cu 1.000
      așa e când nu ai bani, plătești mai mult.

      Iar comentariul referitor la Vali e atat de “complex”, banuiesc l-ai citi pe unul din blogurile celor de 15 ani pe care le frecventezi.

      l-am aprobat pentru că are dreptate când, din când în când, mai crede despre el că e prost. că dacă ar fi deștept, n-ar face aprecieri din alea.

    • „aia pe beneficii in anglia isi schimba mobila si televizorul la fiecare 6 luni”

      io de aici n-am mai citit. Deci nu au bani si isi cumpara mobila si televizor care se strica la 6 luni? sarmanii

      00
    • Harry: ,, beneficiile sunt cam de 600 lire pe luna,,
      Wow! Purcoi de bani englezești. Nici nu știu ce or face cu aia de le prisosesc.
      Golden land Anglia!
      Veniti români aici că se trăiește bine. Angajatorul-exploatatorul de-abia v-asteapta cu sute de mii de joburi in care sa va rupeți spinările la propriu minim 60 ore pe săptămână în condiții subumane.
      Și NU! ,,Salariul mediu in UK de 2000 lire/luna,, nu este ceea ce veți primi voi. Asta că să eliminăm confuziile pe care le fac unii optimiști.

      00
  16. Am stat pe langa Londra vreo 6 luni adunate in delegatie si cu toate ca am fost prin toate supermarketurile de prin zona (Sainsbury, tesco sau aldi), nu inteleg ce cumpara femeia aia de e mai ieftin ca in Romania. Ocazional mai gaseai ceva la oferta care sa zicem ca bate pretul de top din Romania, dar pentru cosul zilnic (nu conserve sau supa plic), platesti ceva. Carne, lactate, fructe, legume, bauturi racoritoare si alcoolice, pe bune, sunt preturi cam de 2-3 ori mai mari.

    00
    • In toate tarile in care am fost pana acum, evident cele cu un nivel de trai peste cel de la noi, nu am gasit produse mai ieftine ca la noi. Exceptie fac lucrurile locale care la noi se importa si pe care populatiile de acolo le consuma in cantitati mari.

      00
  17. Calculele ei sunt aproape de adevar daca calculam in unitati. In UK castigi 1000 unitati (lire), in RO castigi 1000 unitati (lei). In UK din alea 1000 de unitati platesti chrie 600 si restul mancare (ex: carne 3-4 unitati kg). In RO, din alea 1000 de unitati platesti chirie 1000 si nema mancare (daca ai noroc sa platesti 800 unitati, iti mai raman unitati pentru 6-7kg de carne – 30 unitati/kg.

    Deci da, viata in romania este de cel putin 4-5 ori mai scumpa la orice, nu numai la mancare.

    00
    • Uite așa se face un calcul corect, in unități!
      Apropo, unde e madam sa ne spună câte unități e transportul in londra vs. România?
      Ultima dată când am locuit acolo era 100 de lire (unități) pentru un abonament până in zona 6 (50km diametru). In Bukale e 50 de lei (unități) pentru 20km diametru.
      Va rog, nu spuneți „la Londra vine, nu ca la noi.”, vine metroul, da. Autobuzele erau ca la noi, acelasi cacat (poate s-au mai optimizat in 10 ani, nu știu)

      00
    • Cand ai locuit Cristi ultima data in Londra? Acum 25 de ani? Platesc 130 de lire pentru zona 1-2. Zona 1-6 de care vorbesti costa: 240 de lire. https://www.toptiplondon.com/transport/tickets/underground-tickets-travelcards.

      Costul chiriei+transport+serviciile compenseaza din plin in Londra. Un pic de ipocrizie cu ce ieftin este viata in Uk si ce bine o duce fata de Romania, probabil impartind o casa cu inca 6 rupti in cur, bucurosi ca au iesit si ei pentru prima oara afara din tara. Da, viata e misto e in uk, in doua situatii: cand erai rupt in cur in Romania si ai dat un pic de bani, sau cand castigi cu adevarat multi bani : ex. 100k in Londra.

      00
    • @venom, daca ai face calculul in unitati, cum am zis mai sus, iesi mult mai bine in Londra cu 100k unitati (lire) vs 100k unitati (lei) in ro. Acelasi calcul se aplica si la 30-50k unitati pe an. Aceeasi munca faci, nu e sa zici ca la londra muncesti mai cu mot si in bucuresti freci duda. Vorbim de acelasi job si in londra si in bucuresti.

      Un plin de combustibil la masina (60l) in londra costa ~80 unitati, in bucuresti costa 330 unitati. Chiria in londra costa ~2000-2500 unitati (*pentru spatiu de 80-100mp), in bucuresti 2000-2500 unitati (pentru acelasi spatiu).

      Mancarea pe o saptamana, pentru 2 persoane, in londra costa ~200-300 unitati, in bucuresti, aceeasi mancare, pentru doua persoane/1 saptamana, costa 500-700 unitati.

      O vacanta pentru 2 persoane in alta tara, sa luam exemplu franta, costa 200-500 unitati pentru cei din londra, aceeasi vacanta, pentru cei din bucuresti costa 3000-5000 unitati.

      00
  18. 1. La noi e plin in malluri si Ikea pentru ca retardeii ies sa piarda vremea. Imi fac nervi de fiecare data cand merg prin Ikea din cauza la prostii care au iesit la plimbare sa-si clateasca ochii. Stai si fa slalom printre ei ca sa cumperi 2-3 produse si nu vrei sa pierzi o gramada de timp intr-un cacat de magazin.

    2. Ea da 40 lire pe un cos si apoi inmulteste cu 20 aceeasi suma pentru chirie ca sa stea intr-o camera cu inca o persoana. Asta e Londra ei. Prefer sa dau mai multi bani pe mancare si sa locuiesc intr-o camera mai mare ca debaraua.

    3. Cred ca doar un caz a fost adevarat din ce a spus ea acolo, restul par sa fie niste gogosi. Sincer nu mai am absolut nici o mila pentru situatiile de genul. Si-o merita toti. Au ajuns unde au ajuns din cauza la lene. Sa ma ierte doar cei care s-au nascut cu o problema sau s-a intamplat sa aiba o nenorocire care sa-i puna la pat. Restul e vorba doar de alegeri in viata si cat au pus osul la treaba.

    In fiecare zi in fata blocului stau si ma uit ce fel vin unii si parcheaza da-mpulea si ocupa 2 locuri. Parcheaza de 2 ani de cand stau aici in chirie si de multe ori o fac BINE doar pentru ca sunt fortati de alte masini. Daca au vazut locuri mai libere o pun de-a curmezisul si asa sta masina 4-5 zile ocupand 2 locuri. Ii doare efectiv in cur. Isi forteaza proprii vecini sa parcheze in alta parte.
    Intr-o seara a venit unu sa-mi spuna sa parchez in alta parte ca e locul lui de parcare. Loc netrasat, nesemnalizat, el a avut tupeul sa vina sa-mi ceara mie sa ma dau la o parte ca acolo parcheaza el de ani intregi.

    Amandoua cazurile oameni de peste 50 de ani. Ne tot plangem noi ca vai ce generatii vin din urma, dar ma uit in jurul meu si numarul de batrani imbecili, plin de ura in priviri, gesturi urate si toate cele, e cu mult mai mare fata de tineri.
    Nu s-ar muta muntii daca ar veni oameni mai tineri la conducere in institutii, dar macar s-ar schimba atmosfera care ar tinde spre una mai vestica.

    Si-o merita poporul asta din plin. Plin de tarani prosti si lenesi. Aceeasi speta de oameni tantalai care merita regim comunist pentru ca sunt prea prosti sa gandeasca pentru ei.
    Amuzant cum regimele comuniste au aparut in tari in care media IQ-ului a fost mai scazuta.

    00
    • La asta cu Ikea, credeam ca sunt eu nebuna, cand ziceam ca e plin de gura casca in weekend. Si nu doar in Ikea, si mall-ul e la fel de aglomerat si plin lume, gura casca.

      Am noroc mare, ca stau aproape si ma pot duce in cursul saptamanii. La 8-9 seara e magazinul aproape gol (nu si restaurantul, dar tot merge coada repede, daca vreau sa mananc).
      Dar, in weekend, ai dreptate e… JALE. Ma uit de pe pod, cand trec pe acolo si se vede o masa maaaaare de masini, in tot complexul ala de la Baneasa. Nu inteleg de unde vin atatia oameni si ce naiba fac, de zici ca e Mecca.
      Sunt ani de zile de cand n-am mai pus piciorul in mall Baneasa in weekend. Tot ce inseamna filme, cumparaturi, etc. Ori merg seara, dupa ora 8. Ori ma duc la Plaza, tocmai in Drumul Taberei, ca e mai gol, daca e weekend.
      Cel putin, la Sephora, e diferenta mare intre angajati. La Plaza, fetele sunt super dragute si te ajuta, ba chiar iti umplu punga cu testere si cadouri. La Baneasa, te trateaza de parca iti fac o mega favoare, ca esti acolo, ca sa nu mai zic ca sunt tot timpul cu nasul pe sus. Fereasca Dumnezeu sa mergi imbracata mai modest (Ca doar nu stau sa ma motez pentru 20 de minute dus intors), ca se uita la tine ca la ultimul gunoi.

      Astept cu nerabdare, sa se deschida Ikea si in alta parte, ca o sa se mai elibereze.
      Adevarul e ca, Baneasa e pusa fix langa centura si e usor sa vii in weekend, numa. In cursul saptamanii, cine se incumeta sa traverseze Bucurestiul? Problema cu taranii, e ca ii incurca pe aia care chiar au treaba si n-au timp sa vina decat in weekend.

      Dar pe aia cu cascatul gurii nu o iert. Exista site-ul, vezi acolo ce a aparut nou. Si daca te intereseaza produsul, abia atunci vii la magazin si il vezi pe bune. Cel putin, eu asa fac. Nu suport sa casc gura in magazin. Ma uit pe net, ma intereseaza ceva anume si apoi merg in magazin, direct acolo. Ca e haina, produs cosmetic, ceva de mobilier, etc.

      00
  19. Da, e ridicol de scump in Romania in general, iar Bucuresti e si-mai-si, doar e esenta cocalareasca a intregii tari, nu? Dar asta nu inseamna ca Londra e boboc. Am fost si e scump, ingramadit si over-hyped. Mancarea futere de scumpa, toale ok, sant k lumea dar ridicol de scumpe, chirii nu mai vb -prieteni/rude dau mia de lire pe niste spatii mici de tot. Luati bre si plecati in State/Canada/Australia/NZ. O fi mai departe, dar ajungi la un trai decent mult mai rpede decat Londra/UK.

    00
  20. E logic să fie mai ieftin dincolo pentru că discutăm şi de cantitate şi concentraţia de populaţie cu putere de cumpărare pe o anumită suprafaţă.

    Când aduci în românia un produs, îl aduci cu tirul, sau avionul, că nu ai cum cu altceva. Şi aduci poate 2-3 pe săptămână. În Londra sau alte aglomeraţii, mergi cu ditamai trenul la un hub, în cantităţi poate de 10 ori mai mari ca şi în ro şi abia apoi îl spargi în tiruri. La noi nu s-ar vinde cantităţile alea niciodată pentru că nu sunt atâţia oameni care să şi le permită.

    Iar infrastructura e sufocată şi la nivel de tiruri, pur şi simplu nu poţi trimite 20-30 de tiruri simultan că ai blocat tot. Iar feroviar e o glumă. 7 zile, e o glumă proastă.

    Cât vând la noi 10 supermarketuri, poate la ei vând 2-3, dat fiind concentraţia de populaţie mult mai mare care are putere de cumpărare, deci alte marje poate.

    Şi în SUA e acelaşi fenomen, în oraşele mari sunt multe lucruri mai ieftine decât în orăşele mici, în mijlocul ţării, pe acelaşi considerente, cantităţi mici, livrări dese, procesare, stocare, etc.

    00
  21. 1. Am cumpărat 3kg de mere in Londra, iar vânzătoarea m-a întrebat dacă sunt la vreo cura ceva… cand i-am spus ca eu chiar mănânc „five a day”, se uita de parcă faceam mișto de ea.
    In UK, fructele și legumele sunt scumpe, carnea e mai mult decât accesibila. De lapte nu am ce spune, al lor bate la fundul gol laptele nostru. Dacă treci granița, in Irlanda… acolo am baut cel mai bun lapte din viața mea (și am vizitat jumătate de Europa).
    2. Câtă mâncare din România este produsă aici? Vreți salam polonez cu preț românesc? Nu merge, nu are sens.
    3. Pâinea românească este cea mai ieftină pâine pe care am mâncat-o vreodată.
    4. Cu sau fără legătură: după câțiva ani in Italia, pot spune ca un coș zilnic italian e mai bun și mai ieftin decât unul românesc.

    00
    • P.S.: m-am îngrășat 3-4-5 kg intr-un an de Londra, am slăbit 8 kg in 3 ani de Italia. Eu sunt acelasi, am cumva aceleasi obiceiuri alimentare: mult si ieftin! :)
      Acum, in Italia, fructele și legumele sunt ridicol de ieftine (1 euro pentru 3kg de banane? 2 euro O LADITA de piersici din Puglia? (cele mai bune). Puii mei, in sezon eram numit „the fruit man”, mancam numai fructe si legume.
      –-
      În Londra? Mult lapte, bun si ieftin, mult pui la rotisor – 2 lire puiul, milt salam – ca era ieftin, multe alte chestii ieftine, dar care te fac balena.
      Cum de englezii si americanii sunt in top la diabetici? Pentru ca „gravy”, de aia.
      Plecat de 10 ani din Londra, NICIODATA nu mi-am dorit sa mă întorc.

      00
    • Hei, am gasit o poza facuta acum 10 ani, apropo de mancare. :)
      https://imgur.com/a/O4DsJ

      00
  22. Doamna a plecat la Londra (cale bătută!) şi şi-a lăsat aici familie (poate părinţi bătrâni) pentru un trai mai bun. Ce să zic? Să tacă. Ea, împreună cu toţi cei plecaţi din acelaşi motiv, se miră degeaba. Cam ce aşteptau dumnealor? Să-şi ia tălpăşiţa aşa, vreo treij de ani, şi să se întoarcă la bătrâneţe într-o societate perfectă construită de alţii. Cam cum au făcut şi când au plecat la de-a gata, tot de alţii construit. Ce să-i faci, e ca şi cum tu pleci de acasă în vacanţe scumpe după ce ai ascuns murdaria şi gândacii sub preş, şi, când te întorci, te aştepţi să descoperi casa utilată ultimul răcnet şi te miri punându-ţi poalele în cap că între timp gândacii s-au înmulţit şi-ţi fac bezele de la geam.
    Referitor la saracii de la casă, a-i lua ca personaj colectiv e o greşeală, fiecare are povestea lui.

    00
    • Asa e, mama lor de boieri… noi nu vindem tara!

      00
    • Of, Vali…. ce legătură o fi între ce zic eu şi replica ta….?! Sau unii şi limba română se fac că n-o înţeleg…
      Duşmanul binelui este mai-binele. Şi pentru mine care am hotărât ( şi-mi asum) să rămân, pentru că mă zbat să construiesc ceva în zadar (prea puţini am rămas), dar şi pentru tine…. că mereu vei fi nemulţumit, căci vor fi ţări cu produse mai ieftine şi mai bune decât acolo unde ai plecat, altele cu confort mai mult…. şi tu pierzi oportunităţi!

      00
    • Tu ce faci concret pentru a reconstrui tara?

      00
  23. Calculul in unitati ar fi corect daca nu am importa/exporta produse. Altfel, nu are sens. Mai ales ca John nu va produce mai ieftin doar pentru ca Ion e rupt in dos si lui i se pare scump ce vinde John.

    In general, produsele romanesti sunt mai ieftine decat produsele englezesti. Dar sa crezi ca acelasi produs fabricat in vest va fi mai ieftin aici doar pentru ca tu nu ai cu ce plati… e o idiotentie.

    @Zoso, sterge, te rog, celelalte 2 comentarii… Mi-a fugit destu’ pe ecran.

    00
  24. Troll, netroll ultima data cand am fost in Romania, inainte de scumpiri, mi s-a la fel, daca nu mai scump decât in Germania.

    00
    • Pentru că este. Dar noi, ca și germanii, mâncăm de multe ori produse poloneze. Nu e normal sa ajungă mai scumpe la noi? Dacă suntem sinceri, e oarecum normal.

      In Bulgaria, multa din ciocolata din supermarket era fabricată în Polonia. „Stay tuned” pentru articolul meu, ce va conține minimum 100 de poze. :)

      Întrebare: ce procent din fondurile europene a accesat România, ce procent a accesat Polonia?

      00
  25. Bai de unde va luati voi mancare mai ieftina din Londra decat de la noi ca eu nu am gasit ori de cate ori am fost? Pentru mancare mai ieftina decat la noi exista Germania.

    00
  26. Legat de batranicile planse mai sus, eu mai am ceva de adaugat: n-as vrea sa generalizez aiurea dar probabilitate ca acei batrani sa detina o locuinta proprietate personala in valoare de zeci de mii de euro nu este deloc de neglijat.
    Cunosc personal cazuri de batrani care abia se ajung cu banii, care vin din Dorobanti in Rahova sa faca piata, pentru diferenta aceea de zeci de bani/produs, cativa lei/cos, dar care nici in ruptul capului nu s-ar gandi sa valorifice cumva apartamentul pe care il detin; il pastreaza pentru a-l lasa ca mostenire unor copii/nepoti care nu ii ajuta in absolut niciun fel si care se vor lupta ca chiorii dupa moarta batranei/batranilor.

    Dar dupa revolutie romanul e renascut proprietar… n-ar concepe sa stea altundeva decat in casa lui.

    00
    • Pe român nu l-ar freca atâta problema dacă stă în casa lui sau a altuia dacă ar fi o legislație ok pt chirii sau măcar s-ar aplica cu adevărat aia existentă. Dar atât timp cât proprietarul refuză să-ți facă contract (că-i iei casa), face vizite neanunțate când au mușchii lui chef, crește chiria când are chef de mașina nouă, nu face reparațiile pe care ar trebui să le facă și tot așa, românul o să vrea cotețul lui, unde măcar are garanția că dacă își plătește rata la bancă îl mai fute doar nevasta la creieri. :)
      Ca să nu discutăm de venitul după pensionare care nu mai permite chirii si alte alea. Să nu discutam despre relocarea în orașe mai mici/ieftine, că nivelul de trai acolo scade cu 1 an pe km, iar asistența medicală e vai steaua ei.

      00
  27. Si inca o chestie proaspata adunata din supermarketurile din uk… preturile la alimentele de baza au crescut subtil cu ~10%. Mai nou au probleme cu stocurile si la ce nu a crescut pretul urmeaza acusi.

    00
  28. In Romania cum aude comerciantul ca s-au marit salariile bugetarilor sau pensiile, creste automat pretul.

    00
    • Cand creste salariul minim pe economie la stat creste si in privat. Cresterile salariale sunt bazate pe dorinta celor de la putere sa castige voturi si atat. Normal ca o sa creasca automat pretul, doar nu suporta firmele inflatia din bunatatea lor nemarginita. Asa e in capitalism, trebuie mereu sa ai profit mai mare ca in anul predecent altfel esti „in pierdere”.

      00
    • Gc, când crește salariul minim pe economie cresc în privat salariile minime. Nu întotdeauna cresc și restul salariilor.

      00
    • Daca nu „e” bani pe piata, comerciantul ala care mareste preturile din auzite moare cu marfa pe raft.

      Cresterea de preturii se datoreaza unui fapt mult mai simplu: exista un surplus mare de bani pe piata. De unde vine el? Cresterea salariului minim, cresterea salariilor bugetarilor, partial cresterea pensiilor.

      00
  29. Sunt chestii mai ieftine, dar nu exagerati… ca de mergi in Anglia si te bagi la cumparat niste carne si branzeturi de bun simt… nu-ti mai arde de comparatii.

    00
  30. Fătuca din imagine reprezintă ceea ce eu urăsc din pasiune și de ce expații nu mai merită să fie considerați (presupunând că nu s-au prostit, în primul rând) drept români, ci (pe limba domnișoarei) „liabilities”.
    Aerele de superioritate cu estetică exotică aparțin & sunt specifice xenofililor.

    00
    • Hah. aere de superioritate, cica. Pai, plm, chestia e ca da, cam toate chestiile sunt mai scumpe in romania, exceptand benzina, tigarile si alcoolul.

      00
    • Cu aere de superioritate sunt de-acord, dar ăia lucrează şi concurează cu alţii pentru job-uri la nişte standarde pe care noi românii n-am auzit nici în filme.

      Unii conaţionali ar fi şocaţi să afle că şi la măturător de stradă n-ai voie să întârzii că eşti penalizat. Discutăm de altceva.

      Dacă cineva vreodată va fi în stare să reconstruiască românia, vor fi cei din diasporă, cei din interior n-au nici o şansă.

      00
    • @Sabotor

      Bă Sabotor, tu ai promis acum doi ani că vei prezenta dovada ta cum că găinile nu pot să radă 300-500 mp de iarbă.
      Hai mai repejor că îmbătrânim aicea.

      @manu144x

      Am și eu o vârstă, mane. Mi s-a luat de ăștia. N-au plecat cine știe ce genii care nu puteau să facă ceva aici, au plecat măturători, culegători și tejghetari, da? Am și eu o vârstă, dacă tu consideri că o să găsești valoare sau lecții de democrație/libertate de la cineva care a spălat cururile bătrâne, pline cu căcat, bășinoase, din azile și cămine, bine… Eu nu o să accept așa ceva.
      Nu am toleranță pentru ăștia… deloc.

      Uite un paradox: înainte de 2007 (bagă și anii ’90), nici măcar jumătate de 50 mii nu se adunau să protesteze sau, cine știe, chiar să se revolte împotriva tuturor mârșăviilor de atunci de politruci & sistemul de administrare toxic. Pe de altă parte, după 2007, peste 4 (unii zic 6) milioane de inși le-a fost mai ușor să traverseze frontiera sau să plece cu avionul în loc să-și facă curat în propria țară.
      Eu nu am găsit explicație la așa ceva. Nici tu n-o să găsești.

      00
    • @Alupigus
      a, da, scuze c-am uitat sa-ti arat cat esti de bou, din cauza ca acu’ 2 ani cand m-am dus in Romania si ar fi trebuit sa fac poze gradinii in care sunt lasate gainile lu’ taica-meu, am fost ocupat un pic cu alte chestii, cum ar fi un parinte diagnosticat cu cancer si mort 2 saptamani mai tarziu. Dar faptul ca nu ti-am dovedit atunci treaba cu gainile, precis invalideaza ce am zis acum, nu? Ca asa functioneaza logica.

      Si 2, au plecat maturatorii, culegatorii si tejgetarii? Pai esti cretin cu spume. Peste tot se urla ce ne pleaca creierele din tara (medici, ingineri), oameni cu educatie superioara de a ajuns guvernul sa se gandeasca la niste planuri de a tine in tara absolventii de facultari, insa alupigus, frustratul de pe internet, crede ca au plecat culegatorii si tejghetarii datorita unor reportaje din 2005 cu capsunari. Citeste-ti nicku’ invers.

      00
  31. Ai cam uitat de unde ai plecat, Vali. Păcat. Dar asta este, când te umplu firmele de bani există posibilitatea să nu-ți mai dai seama cum este acolo, jos. Roagă-te doar să nu revii în zona aia, în rest totul este bine și ca tine :)

    00
  32. Baietii cu bio, chestii urate ca sunt naturale si de aia scumpe ca o sa crape jumate.

    Nu. Produsele certificate bio (chimicalele) costa mult mai mult decat cele necertificate bio. Un exemplu :

    Tre sa fi exagerat de prost sa nu dai cu nimic peste culturile mari. Nu pierzi jumate, pierzi tot.

    00
  33. Cacatul asta a devenit stire in toata regula pe diverse site-uri de stiri. WTF !?!?!?!

    00
  34. Initial am citit una din tărăncile din poveste… in loc de una din tănticile din poveste dar este mai ok varianta mea …

    00
  35. un parizer ieftin, niste biscuiti noname, niste pufuleti… altceva? a, da, si doua pachete de kent portocaliu

    00
  36. Din câte am citit în știrea din Adevărul, tanti făcea cumpărături în Turnu Severin, deci foarte posibil să fi întâlnit oameni săraci, chiar e sărăcie in zonă, nu prea mai e de muncă. Dar prețurile… să fim serioși, comparăm Londra cu Turnu Severin? Oricum, statistica EU referitoare la prețurile bunurilor de consum in țările membre zice că România are indicele 52, iar UK 122. Deci îs mai mult de duble prețurile in UK comparativ cu România. Statistica pe care o faci așa, la coșul tău de cumpărături, zău că nu are valoare, e înșelătoare.

    00
  37. La mancare nu ma bag in polemica, sunt chestii mai ieftine, sunt si mai scumpe. Eu unu’ ador sa cumpar produse care expira „azi”, de exemplu https://ibb.co/nagMwS (in poza nu se vede, era £4.30 – in ziua expirarii era 20p). Stiu, nu e bio, dar vai mancare pre-gatita, nu e ca la mama acasa blabla, aia e. O cumperi, o bagi in congelator si gata.
    O sa radeti, e la fel si la fructe & legume, gen cartofii expira azi, wtf? OK, ma bag!

    Discounturi de genu’ asta sunt ZILNICE in tesco, budgens etc, de ce sa nu profiti? Aveam un coleg de birou care HABAR nu avea ca poti sa tii carnea mai mult de 2 zile in congelator!?!?

    Pe de alta parte la un credit pentru casa ai o dobanda de ~1.7% (stiu, in Londra nu te atingi dar UK nu inseamna numai Londra). In tara nu cred ca gasesti un credit pentru casa cu dobanda sub 4%?

    Da, cand incepi sa iesi din casa incepi sa cheltui – fie ca mergi la un restaurant, fie ca mergi la un pub sa bei cateva beri, fie ca parchezi undeva. Acolo se pot duce foarte multi bani, dar nu e peste tot la fel?

    Si nu, nu sunt genu’ care injura Romania pe unde merge si „nu mai suporta romanii”. Am fost la vot aici, trimit bani in tara in fiecare luna, vin 3 luni pe an in tara, vara si iarna. Problema e cand incepi sa dai de functionari publici, te impiedici de birocratie, ai nevoie de ceva in relatia cu statul. Atunci iti fute toata karma.

    00
  38. Guys pe bune? Ce am vazut eu la Tesco in Marea Britanie este foarte aproape de magazinele noastre. Oameni amarati, imigranti care cumpara cele mai ordinare iaurturi (nu dam nume) si cea mai ieftina bere. Da preturile sunt ok acolo, asa cum spunea Zoso, ei acolo cumpara no brand, cum am inceput sa facem si noi la un retailer german. Si ei isi numarau banii, am vazut un pakistanez la Tesco care si-a cumparat un ou si o ceapa. Poate lectia pe care noi romanii ar trebui sa o invatam de la oamenii amarati este sa cumparam mai putin. Aruncam tone de mancare si noi si britanicii. La asta suntem campioni si unii si altii dar ei sunt lideri. Iar stimata doamna daca a cumparat de 750 RON la o vizita la supermarket a cumparat enorm, foarte scump si probabil arunca jumatate la cos dupa o saptamana. un cos decent pentru o saptamana, exceptand situatiile in care iei detergent scump sau vreu televizor chinezesc, nu ar trebui sa depaseasca 350-400 RON daca esti chibzuit. Apropos tanti, cat era mancarea bio sau produsele de la fresh food corner in UK fata de produsele bio sau legumele proaspete de aici…pai vezi madam…Oricum, patetica si plina de clisee ieftine postarea doamnei..Am inteles, traim in UK unde totul e minunat mai putin ca Londra nu mai e orasul britanicilor de mult, si aici ne-am intors si am avut un soc, ne pute, bine ca am plecat si suntem la un alt nivel. Give me a f…ing break

    00
  39. Mancarea intradevar este mai ieftina (in imedie cu 15-20%), cheltuielile cu mancarea sunt un procent mic din salariu, nu este o grija pentru omul de rand. Alte servicii sunt intradevar mai scumpe.

    00
    • Mancarea intradevar este mai ieftina (in imedie cu 15-20%)

      Decat in Romania? bah nene, nu mai fumati ca face rau.
      Sau comparati „ramen” cu friptura de vita din romania?

      00
  40. Stie careva daca un blowjob bine facut,este mai scump in Londra decat in Bucuresti?

    00
  41. Simt ca o sa imi iau multe negative cu postarea asta :)

    Din experienta mea de +15 ani in DE, HU, AT, NL, BE, FR, GR.

    Mancarea nu e mai scumpa in Romania in conditii identice. Vorbim magazin pe magazin, produs pe produs. Evident daca comparam Mega Image cu Aldi, atunci da, Romania e mai scumpa. Dar magazin pe magazin, pozitie pe pozitie nu.

    Plus, nu mancarea e cea care te f*te. Ci toate celelalte. De la bilet de autobuz, la telefonie, utilitati, restaurante, samd. Nu mai vorbesc de servicii gen taxi, medic, curatatorie, asigurari si alte minunatii.

    Orientativ o otita recurenta m-a costat in Bruxelles vreo 600 de euro versus 50 in Romania. De stomatologi si astea nu mai vorbim.

    Am o regula simpla. Cand salariul in afara e 2.5 X cel din Romania, merita sa pleci pastrand acelasi standard de viata. Regula asta pentru 90% din corporatiști nu valideaza. Multi pleaca pentru +20 % si constata dupa.

    00
    • Orientativ o otita recurenta m-a costat in Bruxelles vreo 600 de euro versus 50 in Romania. De stomatologi si astea nu mai vorbim.

      P-acolo prin Bruxelles voi n-aveti asigurari medicale?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile