Despre munca cu ziua…

Materialul #598841 despre cum țăranii nu vor să muncească la cules de ceva:

Viile din zona oraşului Târgu Bujor, judeţul Galaţi, riscă să nu poată fi culese la timp din cauza lipsei forţei de muncă, iar pentru a da un exemplu, primarul Laurenţiu Gâdei a mers, luni, să culeagă struguri la Staţiunea de Cercetare Viticolă. Acesta afirmă că în oraş există aproximativ două sute de beneficiari ai venitului minim garantat, dar puţini dintre ei preferă să meargă la culesul viilor. (sursa)

Revoltător. Să nu vrei să câștigi 100 lei pe zi. În 25 zile ai putea câștiga 2.500 lei! Ai putea face foarte multe cu banii ăștia, mai ales când ești sărac…

Teoretic.

Practic, toți am fost în situația asta: nu avem antrenament și suntem puși să facem o muncă fizică solicitantă. Nu, nu căratul unui rucsăcel de 5Kg pe munte două ore. Muncă fizică, nene! Am fost la plantat de niște puieți anul trecut, după ce am săpat 4 ore la gropi cu cazmaua tremuram tot. Mișto la sală, faci exerciții, dar sala e un pic diferită de realitate.

Așa și aici. Te duci două zile la cules, la stat în soare, la cărat coșuri cu struguri, te rupe de mâini și de spate rău de tot. Iei 100 lei și apoi trebuie să stai la pat o săptămână ca să îți revii. Dacă te îmbolnăvești? Munca e pentru roboți, mai bine un vin să bem și un cântecel vesel să cântăm.

taran

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Plantez puieti in fiecare an, cam din 2009. De vreo 2 ori, mi s-a intamplat si mie sa vin daramat, dar in ultimul timp m-am obisnuit.
    In liceu, in vacante, am prins mai de toate: cules de struguri, de porumb, cartofi etc. etc. Dupa facultate, au mei au zis: lasa ca angajam zilieri, nu te mai murdari tu. Mare greseala au facut. Ridicam cosul cu porumb de jos, si il puneam in caruta. Incarcam caruta cu gunoi de la animale (cai, vaci, porci). Aia era cea mai grea munca. Gunoiul imbibat cu apa, era mai greu decat plumbul. Acum nu cred ca mai sunt in stare.
    Nu va feriti de munca fizica, pentru ca o sa regretati mai tarziu.

    00
    • Nu vreau nimic, doar ma laud?

      00
    • Una e sala si alta e munca cu carca…
      Munca fizica nu te ajuta cu nimic pe termen lung ci din contra.
      Venitul minim garantat se da celor care nu sunt in stare sa munceasca de ex: nebuni, pensionari cu pensia sub 300 de lei, handicapati etc
      Cine angajeaza o baba de 80 de ani sa care un cos de struguri ?

      00
    • Păi asta e, că acum mă laud doar cu cât am luat în greutate.

      00
    • @Karlyis – Ai vorbit fix ca unul care habar nu are cum e la tara. Babele astea de 80 de ani, au cele mai iuti maini la taiat ciorchinii de pe butuci. Cosurile cu struguri se cara in doi, daca sunt mai grele. Altfel cari cu sacul. In anii de glorie am carat pe umar saci cu tot felul de produse agricole. Azi mai merge doar cu elemente de dulapuri de la IKEA.

      00
  2. Munca e pentru roboți, mai bine un vin să bem și un cântecel vesel să cântăm.

    Bingo! Ce, nu stiai? Abia ai aflat? Sau o faceai pe subtilu’?

    00
  3. Teoretic „pot câştiga între 50 şi 100 de lei pe zi, în funcţie de cantitatea de struguri culeasă.” de ce am impresia ca sa faci 100 de lei pe zi o fi cam imposibil. Apoi angajatorii astia care plang au cam dat tzepe prin trecut i-au pacalit pe oameni ca ii patesc cand termina de recoltat si apoi s-au facut ca ploua. Apoi primarul spune ca „potrivit legii, ei pot lucra ca sezonieri 90 de zile pe an fără să-şi piardă ajutorul social” daca au muncit la campania din primavara ?
    ce fel de oameni credeti ca stau pe un ajutor de 200 de lei de la primarie?
    Apoi acesi investitori care erau aveau nevoie de curatorese, personal la asamblat papuci , plang ca nu gasesc oameni dar conditiile de munca sunt de 10-12 ore pe zi , vara in calduri de peste 30 de grade, iarna in frig, apoi de cele mai multe ori se munceste si in weekend pe salariul minim pe economie. Legislatia trebuie schimbata cu „check-in si check out” automat care sa fie raportat in fiecare luna la ITM, protestie reala pentru „whistleblower”.

    00
    • Nu lucreaza nimeni pe bani putini in ziua de azi, si intr-un fel bine fac. De ce sa isi bata altii joc de ei. Unu care are salariu mare altfel vorbeste (100 de lei banii multi nene, nu-i asa…). Platesti daca vrei munca daca nu du-te in Africa. Noi ca tara nu vom putea progresa daca mergem tot pe idea sistemului comunist adica ‘la munca…’ nu la munca inainte platesti bine, ma orientez daca imi convine da daca nu la revedere! 50 şi 100 de lei pe zi pai ce-s aia? Stiu multi vor spune „mancarea de 2,3 zile, sau cateva haine ieftine”, total gresit. 50, 100 de lei inseamna nimic pentru cineva sarac, el ii obisnuit cu putin, daca ii dai putin tot una ii este (plus ca ii o munca grea), de asta nu lucreaza. dai tu 150, 200 si mancare sa vezi cum rupe pamantu asa munceste si pentru munca grea care o face e corect.

      00
  4. Ce nu iei tu in considerare e ca in Moldova nu se da 100 lei/ziua. 50 de lei si maxim mancare. Poate 100 lei p zi se da in Ardeal.

    00
    • ce mananci tu aici?

      poveste reala din inima vasluiului: sat cu putini oameni ramasi, multi in varsta; cativa tineri intreprinzatori(terenuri, tractoare) si cativa batrani cu avere: teren cultivat, vie. pe langa ei cativa „amarati” buni de munca, dar cu meteahne specifice zonei: consumatori si copii garla. ehh, acesti specimeni sunt chemati la munca de batranii astia cu avere si: dimineata gustarica(branza, sunca, TUICA LA 7 DIMINEATA CAM 200, cafea), la camp TUICA LA PURTATOR si gogosi facute de cu seara de aia batrana, la pranz masa la capul locului(friptura, carnaciori, cine mai stie ce mancare gatita, TUICA CAT INCAPE SI VIN DUPA MASA)…dupa pranz „sacul plin se indoaie cam greu de la jumate” deci treaba mai lejereanu, TUICA LA PURTATOR, gogosi; seara ajunsi acasa masa regeasca: branze, mamaliga, friptura, etc etc….VIN SI TUICA DUPA PLACERE si la plecarea pe 3 carari catre casa, 100 LEI.

      Bineinteles ca familia si noi ajutoarele venite am muncit mai mult, am mancat mai putin, am muncit si pentru a le pregati tratatia la barosani…..

      Pai sa le fut muma in cur de moldoveni de ar merita mai mult de 50lei si apa…dar batranii saracii: „lasa maica, ca la anu cine ne mai ajuta”.hal de ajutor. nu am idei preconcepute despre Vaslui dar dupa intamplarea asta traita…

      00
    • In Vaslui culegatorii care au liceul sunt platiti ca programatorii si optional pot culege si de acasa

      10
    • @Florin

      Aceeași situație și la Călărași.

      Oamenii au devenit puturoși, nu e nici o muncă grea la cules via, o fac de când eram copil. Aceeași oameni cu care munceam acum 10-15 ani, azi trebuie să te rogi de ei să vină la muncă, le dai bani, mâncare, băutură și muncești cot la cot cu ei (ca întotdeauna), totuși munca prestată e puțină și de calitate scăzută.

      În plus de asta, acum 10-15 ani, luam și tineri la muncă (copii de 15-20 de ani). Azi nu prea mai găsești tineri la sat și, chiar dacă îi găsești, e rușinos să muncească, pentru că ei sunt intelectuali, au absolvit 8 clase sau un liceu.

      Mergi la sate și vezi iarba netăiată, pământ nemuncit, garduri dărâmate, case dărăpănate, animale slabe sau lipsă. Situația lor nu e una bună, dar, cum am zis, oamenii au devenit puturoși.

      00
    • Cine te-a mintit? Zi repede.

      00
    • astia care au dat „-„, sunteti de la vaslui? am zis ceva de rau? :))

      00
    • Cu 100 lei pe zi plus o masa au cautat cunostinte de-ale mele. N-au gasit. In Moldova.

      01
  5. munca e pentru tractoare*

    00
  6. Tu tremuri dupa 4 ore la cazma pentru ca esti rahitic. Uita-te la taranii care muncesc toata ziua, nu sunt nici unul un pachet de muschi. Am muncit si eu la tara o gramada de ani, e greu, dar nu, nu e mai greu decat tras de fiare la sala.

    00
    • aia ma gandeam si eu. dupa facultate l-am ajutat pe taica-miu sa faca o casa si am muncit la betoane de m-am saturat. nu e munca usoara sub nicio forma, dar poti sa o faci. rau nu mi-a fost decat o data, cand erau 40 de grade la umbra.

      00
    • De fapt, taranii care muncesc cam sunt pachete de muschi. Pentru ca munca fizica asta face, nu te tranforma in Schwarzenegger, dar te dezvolta intr-un fel in care fitness-ul n-o va face niciodata. E vorba de efort sustinut de 10 ore pe zi, 6 zile pe saptamana, nu 1-2 ore la sala in care ridici gantere admirandu-te in oglinda.

      00
    • taranii nu iau suplimente nutritive sau steroizi. de aia nu sunt umflati, ci mai mult fibrati.

      00
  7. Aia care traiesc acolo, ar trebui sa fie obisnuiti cu munca, dar de cand au prins gustul ajutoarelor sociale s-au atrofiat. De aia zic, taranii adevarati sunt pe cale de disparitie, aia de stau pe ajutoare sociale sunt degenerati. Fiindca altfel cum am mai spus si eu, in lunile astea de recoltare puteau pune deoparte bani frumosi. La mine la tara, langa deva, nasul meu tot asa dadea 100 de lei pe zi+ 3 mese si nu a gasit pe nimeni doritor. Dar de altfel dupa aia apar pe la tv in stiri lacrimogene ca vai au 5 copii si hai sa doneze lumea pentru copilasi ca nu au ce manca si imbraca. Daca s-ar duce si el si ea la cules, ar insemna 5000 de lei pe luna, bani care din ajutoarele sociale i-ar strange intr-un an. La oras cand unul fara experienta ori necalificat cere un salariu de 2000 de lei, sare lumea de 3 m, ca domle au pretentii, dar la tara unde aia nu se stiu semna si stiu doar sa toarne plozi in lipsa de alta ocupatie, li se ia apararea ca e munca grea si sunt platiti prost. Sunt femei care au 60 de ani si se duc la cules ca sunt obisnuite cu munca si bat la conditie fizica multi tineri, leprele de 30+ stau cu burta-n sus ca ei sunt delicati si defavorizati. Acu 100 de ani se muncea pe paine in cel mai bun caz si nu din aia alba, acum stramba din nas la bani si mancare, bautura si tigari, perfect normal.

    00
    • Sa iti spun ceva „asa era in comunism … la munca nene pe bani putini”, acum suntem in capitalism nu mai merge „la munca”. Platesti ma gandesc daca imi convine daca nu „salut”, nu muncesc pentru putin, mai bine stau acasa. Firmele care vin in orase mici, sate, etc … pe idea ca gasesc forta pe munca ieftina sa se care in Africa. 100 de lei pe zi+ 3 mese e putin sa stii. unu sarac daca castiga 100 de lei pe zi tot aia e este pentru el, nu gandeste ca si tine.

      00
    • Calculul tău e un pic greșit. Nu poți culege via 20 de zile/lună.

      00
    • Altii cum fac? Francezii de exemplu? O sa zici pai noi suntem in Romania hai sa nu ne comparam cu ei. Ok, nu ne comparam ca ei au alt nivel de trai, daca nu ne comparam atunci hai sa muncim pe 20 de lei inca 30 de ani si in capitalism pe idea ca noi nu, ei da.

      00
    • Cand scarbele alea lenese or sa avanseze de la gradul de molusca betiva si cand o sa invete sa nu mai toarne plozi si cand or sa invete sa nu mai astepte pomana si CA nu carciumele inseamna „acasa”, atunci sa prezinte pretentii la bani mai multi. Pana atunci, ei ca si educatie, valori morale, igiena si multe altele, sunt mult sub nivelul taranilor de dinainte! nu au avansat, au regresat din toate punctele de vedere! Mostenesc o casa si cade pe ei de lene ce le e, nu pot repara ceva, daramite sa faca ceva de la 0, sunt unii care nici buda aia ordinara nu o fac si se duc in boscheti in spatele casei. Si voi spuneti ca aia au dreptul sa refuze in timp ce stau pe ajutoare sociale???? Pe bune??? 100 de lei si mancare e putin? Pentru unii care stau cu jegu pe ei ca le e lene sa se spele si baga doar paine si cartofi iar de restu bautura si tigari la bucata? Pentru unii ai caror copii umbla in zdrente si cu mucii insirati in trei straturi pe fata? Da intr-adevar cum mi-am permis sa spun ca ar trebui sa munceasca pe 100 de lei pe zi. Si nu calculul nu e gresit, ca de recoltat s-au recoltat si altele in vara, nu doar de vie e vorba.

      00
    • Zi-i lu nasu sa mai puna 50 la zi si poate-si gaseste. Cu placere!
      Stiu ca 150 pe zi e mult, e aproape salariu de doctor, si nimeni nu-i fraier sa plateasca doctori sa-i munceasca pamantul dar alta solutie chiar nu-i.
      Daca nu-si permite poate ar fi bine sa se lase de agricultura. Sa se apuce de IT ca se castiga bani frumosi.

      00
    • „Platesti ma gandesc daca imi convine daca nu “salut”, nu muncesc pentru putin, mai bine stau acasa.”

      Uite din cauza asta nu merge treaba. Mai intai nu muncim pentru putin si stam acasa, apoi vrem sa fim paznici pentru 5000 euro sau stam acasa si apoi nu mai bine stam direct acasa ca nu ne angajeaza nimeni. In mod normal lichele cu asa mentalitate ar muri de foame, dar vine un bou ca livache si le da ajutoare.

      00
    • @Gogu unu sarac nu vede 100 de lei cum ii vezi tu. Daca ii invatat cu putin cu 100 lei nu face nimic. Tu vrei sa ajunga Romania o tara din lumea a 3-a? Daca lucreaza pe putin chiar ca nu merge treaba. Statu trebuie sa ofere un trai decent oricarui roman chiar daca nu lucreaza, asta inseamna tara europeana pentru asta ne luptam, nu? Ca nu gaseste Ionescu sclavi sa-i lucreze cu ziua pe putin si ca nu se renteaza sa faca agricultura treaba lui, se descurca! Poate agricultura nu-i ceva rentabil. Poate trebuie gasita solutie gen colectivele de pe vremea lui ceausescu sau …

      00
    • Gogu, din cauza asta crezi tu ca nu merge treaba. Nimeni nu sta pe 2-300 de lei pe luna in afara de boschetari. Mai muncesc cu ziua cand au chef, mai fura, mai pleaca afara la cules pentru 2-3 luni pe an si aia 5000 devin euro, intr-un cuvant „supravietuiesc” fara ajutorul fermierilor blocati psihologic in 100/zi.
      Incredibil, dar asta-i piata muncii chiar si la tara. Daca nu gasesti oameni cu 100 pe zi ai exact 5 variante:
      1. cauti cu 50/zi
      2. cauti cu 150/zi
      3. muncesti tu
      3. lasi recolta sa putrezeasca pe camp si vii sa tragi besini superioare pe net
      5. renunti si faci altceva, exact ca „lichelele” de care vorbesti

      00
    • Marius, iti spun eu cum fac francezii. Vorbesc doar de Bourgogne ca aia stiu. Au dat-o cu marketing cum ca este cool sa te intorci la radacini. Asa ca au liceeni si studenti gramada care vin sa se distreze la cules de vita de vie. Pe trei lule plata si ceva sticle de vin :) O saptamana – doua de tabara. Masa + casa dormitor comun. Este o MANDRIE sa mergi la cules. Parca am mai auzit asta cu ceva multi ani in urma si in Romania, nu-i asa? E drept ca la noi erai obligat, pe cand la astia, este placere.

      00
    • nu, acum niște ani erau știri că veneau francezii la cules la noi. tot pe gratis.

    • Zoso, vin si acum. Cunosc fata unei colege de munca care este plecata la ferma in Romania. Asta este programul prin care a plecat. Un fel de pui degetul pe harta si pleci.

      https://wwoof.net/

      00
    • @Gogu @Connex

      Voi, de fapt, vreti sclavi, dar va sfieste cuvantul asta. Antevorbitorul care a spus ca un sarac nu vede 100 lei ca voi (mai, bogatilor!) are dreptate: Romania nu depaseste nivelul acesta deplorabil de tara a treia. Daca Leul(moneda) era in top 5-10, hai, ati fi avut dreptate; dar la cum stau lucrurile, nu, nu si iarasi, nu.

      Si @Connex, intreab-o pe frantuzoiaca ta urmatorul lucru: i-ar conveni, pe constiinta, sa-si stie fata ca lucreaza 10 ore pe zi, 3 mese, platita cu €50/zi si diploma de liceu optionala (adica, hai sa zicem ca n-o are, sa nu te complici).

      Aaaa… si fara sa-i trimita vreo alocatie suplimentara, doar aia £50/zi din cules.

      Dar, foarte probabil, fata colegei tale nu munceste pe 100 lei, €50 sau sume din astea infime, si nici nu munceste 10 ore. Stai jos, nota 2, exact ca @Gogu.

      @Marius & @big0ne au dreptate.

      00
  8. Cine munceste nu are timp sa faca bani…

    00
  9. „Pe mine ma-mpiedică la mers nu la dormit”

    00
  10. E greu pentru aia care nu au muncit o zi in viata lor. Ca si la sala, prima saptamana e greu, pana te obijnuiesti cu efortul, apoi intra in rutina. Dar cand tu nu sapat un rand de cucuruz toata viata, normal ca te plangi cand tre sa culegi struguri de pe butuc.

    00
    • basca faptul ca culesul nu-i tocmai cea mai grea activitate :). Si nici nu-i asa cald daca e sa ne gandim.

      Problema principala este ca ajutoarele sociale au stricat si bruma de intentie de a munci care mai exista pe ici pe colo…

      00
    • Dupa 40 inlocuieste prima saptamana cu prima luna. Da, poti sa ai febra o luna. Cand crezi ca ti-a trecut te duci la sala si afli ca mai un muschiulet pe undeva care sa te doara.

      00
  11. am si eu un coleg de munca, 90 de kile (vs 75 ale mele), numai muschi (merge la sala aproape in fiecare niata), care vine destul de des la mine la tara la gratar.

    toamna/iarna intr-un weekend eu le tai lemne la ai mei sa le ajunga 1 luna. imi ca cam 4 ore. omul drept multumire pentru gratare a zis ca vine si el sa ma ajute. dupa juma de ora isi scuipa plamanii.

    00
    • In apararea lui, la spart lemne iti trebuie experienta in primul rand! Degeaba sunt mai puternic/tanar decat tatal meu, el taia lemne de la 6 ani, eu de la 14. Iar cand m-a pus sa tai un salcam de 30 de metri mi-a luat 3 ore, lui i-a luat 10 minute pe unul identic. La topor. Avem si drujbe, una chiar profesionala, dar vrea sa ma invete. Si da, mi-a aratat acolo ce e aia o pana. Si da, la aproape 40 de ani, nu stiam, desi stiam unde este in atelierul de scule.

      00
    • yeh. in plus nu e usor sa le tai la -10, -20 grade, in sopron aproape in aer liber. oricum, nu a renuntat iarna trecuta a tot venit si a ajuns sa sparga constant si sustinut. randament cam 1/3 vs mine, dar macar nu mai face pauze la fiecare 5 minute :).

      00
  12. neamurile mele au vie, am fost la cules cel puţin 20 de ani. dura vreo trei zile să o culegem, 8-9 ore pe zi. în Giurgiu, unde ştii bine că e destul de cald.
    sunt un tip sedentar şi munca asta nu m-a rupt niciodată, chiar dacă jumătate din rolul meu era căratul coşurilor.

    poate confunzi culesul cu alte munci…

    00
  13. Mai bine mananci un covrig dar stai la umbra.

    00
  14. NOU
    #44

    Care dracu da in tara asta de cacat 100 lei la zi, cash in mana la munca la tara ??? De unde ati mai scos si tampenia asta ??? Vin eu din Iasi si muncesc cu 100 Ron la zi daca este valabila treaba. Pe mine ma multumeste 2500 ron pe luna neimpozabil. M-am saturat de vorbele si de barfa romanilor. Uite asa se fac articole din nimicuri. Nu da nimeni o para chioara pe munca de jos. Asta e praf in ochi pentru fraieri si punatori de bot ;)

    00
    • Se da. In multe locuri din tara.

      00
    • Praf in ochi ai tu, munca de jos este platita destul de bine in sate.

      00
    • Se da pe bune. In Bihor asta e norma de exemplu. Posibil sa gasesti pe mai putin in unele sate dar la munci agricole 100 lei pe zi e normalul. La fel si la constructii, chiar recent stiu de un caz intr-un sat izolat la 60 km de Oradea, trei zilieri au lucrat 6 zile, 1800 lei in total (fara mancare sau bautura).

      Nu este insa usor si munca este sezoniera.

      Pe de o parte si pe mine ma enerveaza articole care arata cat de bine se castiga in unele zone invocand salarul mediu si nu salarul median sau articole exagerate despre cat de bine se traieste din IT unde curge mierea (e ok dar nu e chiar asa) dar in cazul zilierilor chiar 100 lei este normalul.

      00
  15. S-ar omora lumea la poarta aluia care da 100lei pe zi.In realitate se da cam 50 plus o bautura sau o masa daca angajatorul este darnic.
    Eu unu am fost si cu ziua, la vie, la lopata pe santier dar am lucrat si in multinationala la Bucuresti si nu mi-e rusine s-o spun, ba chiar imi aduc aminte cu o oarecare mandrie ca le-am facut pe toate si poate doar asa poti sa apreciez si munca aluia de la pamant.
    E greu la cules dar nu imposibil.Strugurii se culeg in galeti, cu cutit sau foarfeca si se transporta la saci care sunt pozitionati pe randul de vie.
    Dupa cules, via se ara, se taie vechile legaturi ale vitei, dupa care se taie vita de vie, se ara din nou, se cercuieste, se sapa, se leaga, se ara iar, se leaga chiar si de 3 ori, se taie varfurile corzilor, se stropeste de vreo 5-8 ori pe an si se desfrunzeste.Asta ca un minim, iar aproape toate muncile necesita forta umana.

    Nu ai niciun viitor cu munca de la camp, nu asigurare, nu pensie, doar multa munca fizica si tarana.

    Nu stiu ce fac aia care au luat 40% din terenurile tarii, posibil ca isi lucreaza terenurile automatizat si i-au scos pe tarani din schema.

    00
  16. Ieri, la sala de mese un coleg povestea despre tac-su:
    1. Romani chemati la munca. Banii, bani. 3 mese: noi nu mancam pateu d-asta, noi vrem d-ala, noi nu mancam oua fierte, vrem salam, nu mancam telemea, noi vrem d-aia bulgareasca untoasa, vrem friptura, sarmale, snitele, nu mancam aici, vrem la pachet (seara). Plus tuica, bere, cafea, tigari.
    2. Nu mai gasesti romani la munca nici sa dai cu tunul, cheama omul etnici la cules de porumb. Intelegerea: bani, plus cocenii plus porumbul de pe ultimele 4 randuri de la est. Pe seara il viziteaza un var care are terenul la vest de parcela omului. „Cine ti-a cules, vere, ca spre mine vreo 2-3 randuri erau culese vreo 10 m in capete, la mijloc era necules?”
    Mai erau, dar nu-mi mai amintesc tot.

    00
  17. Vara asta am avut 2 interactiuni cu taranul roman legata de iarba din livada din spatele casei (vreo 500 mp).
    Abia mutat acolo, observ ca vecinu’ are vaca. La prima interactiune cu vecinu’, l-am intrebat daca o vrea moca, doar s-o coseasca si s-o ia de acolo. A fost foarte incantat, eu am fost foarte incantat, doar ca a durat 2 saptamani pana a reusit.
    Timpul a trecut, iarba a crescut, am gasit o motocoasa cu vreo 300 de lei, am zis ca nu mai stau la mila vecinului cu iarba. Am cosit vreo juma de gradina, deja eram la avansati, invatasem sa fac brazde. Ma vede vecinu’, iar discutam despre iarba. Ii zic ca daca-i trebe, s-o stranga, ca eu n-am ce face cu ea. Mai ramasese juma de gradina de cosit; am presupus prost ca o va cosi si p-aia cand vine sa stranga ce am cosit eu…
    Bottom line, muncitorului cu ziua, sau taranului roman, nu trebuie doar sa-i dai, tre’ sa-i bagi si-n traista.

    00
    • Vezi ca daca ai balarii prin iarba aia, atunci nu e buna pentru vaca.

      00
    • Da boss. Stiam eu ca e vina mea. De fapt omu’ a fost politicos si n-a vrut sa ma refuze, sau n-am procedat corect.
      Probabil ca trebuia sa plivesc buruienile, apoi sa cosesc si sa usuc iarba, apoi s-o strang frumos si sa ma duc sa-i dau 50 de lei ca sa vina s-o ia.
      La primavara dau si cu putin ingrasamant, nu poti sa-i dai omului iarba de calitate indoielnica…

      00
    • Aici vecinul e cel rezonabil si rational. Valoarea marfii tale (iarba) e mult prea mica raportata la costuri (cositul curtii tale). Aici avem o marfa ptr care vecinul ar plati maxim 1 sau 2 lei dar i se cere sa plateasca cu o munca (cositul livezii tale) care o vede evaluata , poate, la minim 50 lei. Din punctul lui de vedere, vaca nu noare de foame, asa ca daca primeste iarba ‘bagata in traista’ e foarte bine, daca nu, tot la fel de bine ii e. De fapt, ai o marfa asa de ieftina, incat trebuie sa vii cu bani de acasa (sa o bagi in traista) daca vrei sa scapi de ea.

      10
    • Rational, de acord cu tine. Rezonabil… Plm, putea sa nu ma incurce de 2 ori si sa-mi spuna ca nu-i trebe, ca nu era nici o suparare.

      00
    • Ce filantrop esti. De fapt tu vroiai sa-ti coseasca unul tarlaua si sa-l platesti cu iarba cosita :))
      Cealalta varianta era s-o cosesti tu, s-o aduni intr-o capita si sa te uiti la ea sau sa i-o faci cadou numai sa te scape de ea.
      Iti mai dau eu o idee si pentru navasta-sa. Cand iti faci gradina de flori, o chemi sa le planteze ea si o platesti cu mirosul florilor cand or creste.

      00
    • Stai linistit ca nu doar la tine e asa.Peste tot.

      00
    • aceeasi situatie si la mine dar cu alt rezultat, am casa la tara si merg acolo o data pe luna, tot ce e in spatele casei+livada coseste vecinul pentru animale, in cazul meu e avantajos si pt mine si pt el, eu scap de cosit, el are sursa de iarba proaspata la cativa metri distanta, de cativa ani n-am avut probleme.

      00
  18. Platim noi 200 de lei pe zi unor fosti colegi de santier ai lu’ consortu’, atunci cand nu reconditionam noi grinzi vechi sau facem zidaria. Dar, cand is chestii mai delicate pentru una de 50 de kile ca mine, gen turnat beton sau zidarie mai grea, ii luam pe cei doi. Facem gratare, mai muncim, seara isi iau banii. Am langa noi cel putin 3-4 familii cu trantori de 30-40 de ani, care se plang ca 200 de lei nu le ajung pe luna nici sa plateasca tigarile si care prefera statu’ decat castigatu’.

  19. din clasa a 5-a pana la sfarsitul liceului, in fiecare toamna mergeam obligatoriu la cules. si eram niste copii de oras, neobisnuiti cu munca fizica. nu faceam noi cea mai buna treaba, dar se cunostea ceva in urma noastra.
    adica putorile astea care-si beau cafeaua in fiecare dimineata de la automatul de la benzinaria din sat nu pot? e mai bine cu mana intinsa.
    nu gasesti unul sa faca curatenie intr-o gospodarie de batrani sau sa dea c-un var, nu mai zic de munca la camp. scuipa seminte-n drum toata ziua, imputitii!

    00
    • Tot de la un vecin (nu ala cu vaca, celalalt), am aflat o mare vorba: „decat sa muncesti pe degeaba, mai bine stai degeaba”.
      Acum, depinde de fiecare, pentru ca e foarte subiectiva notiunea asta de „pe degeaba”.

      00
  20. 100 de galeti = 60 lei,cam asta e tariful pentru care nu vine nimeni. Si un om normal nu s-ar mira. Doar patronii de sclavi se mira. Cum se mira si imbecilul ala de la Fancourier de ce nu vine nimeni la interviu pentru curieri. O galeata o umpli cam in 5 minute daca esti harnic , asta ar inseamna 500 de minute / 60 = 8 ore de munca.

    Deci pentru 8 ore de munca esti platit cu 60 lei. In soare , in caldura , te ridici , te apleci …conditiile aferente. O fii taranul dobitoc dar aparent nu sunt multi care inghit momeala. Cu 60 lei ce iti iei ? una doua kg de struguri de import?

    Scoateti bani si platiti lumea tu-va-n gura de nenorociti.

    00
    • Vezi ca tu confunzi termeni, taranii sunt aia care isi muncesc pamantul, aia chemati la munca sunt 90% lenesi ordinari cu aere de mari valori care n-au nici urma de leguma in curte. Taranii sunt aia care merg si vand in piete sau targuri, ori prin comenzi online, aia nu asteapta ajutoare sociale!

      00
    • @ioana Atunci, sa se descurce singuri si la cules…

      00
  21. ia să plătească stăpânii de moșii asigurări sociale și pensie pe munca asta de zilieri, să vedem, vine lumea la muncă?

    00
  22. Bai nu mai vine nimeni la treaba pentru ca s-au ars toti, munca respectiva valoreaza mai mult ori sunt toti plecati prin Italia, la cules cu 50 euro/zi. Nici macar intre ei in familie/neamuri nu se mai ajuta, iar asta e foarte bine. S-a terminat cu munca la colectiv.

    00
  23. Am să las și eu asta aici:
    https://imgur.com/OT5Uuvg.jpg

    00
  24. Se dau si 120 de lei pe zi cu mancare la pachet si transport. Munca e mai usoara decat culesul viei si tot nu vrea lumea sa munceasca. E mai bine sa bei cu nasu/cumatru o sticla de otrava la birt si apoi sa mergi sa dormi. Asta e tara noastra,plina de puturosi.

    00
  25. Numai oraseni pe aici.
    Culesul de vie e usor (de aia la cules vin majoritar femei si copii). Astia culeg (traducere: stai in c*r pe un scaun cu un cutit in mana si o galeata, aduni strugurii in galeata prin taiere). Barbatii mai zdraveni cara sacii (sau galetile de la susnumitii, daca sunt prea fancy sa si le transporte singuri pana la primul sac). Asta daca folosesti saci si nu le duci direct la recipientul mare de recoltare.
    Sacii NU se umplu integral , se pun cam la 3/4 din capacitate (ca sa nu le rupi spatele barbatilor care cara).
    Se merge cu strugurii acasa, acolo se zdrobesc cu o chestie numita „zdrobitor electric”. Dupa aia se cara cu galetile de mai sus in butoaie.

    Iar de sapat, nu stiu ce vii aveti voi. La cazma nu se mai sapa de niste ani, de cand au ajuns si in Romania motosapele actionate non eco cu combustibil fosil. Sau eco, trase de cal, daca e suficient de mare spatiul dintre randurile de vita.

    00
  26. stiu o sa para o gluma sau o caterinca dar asta e o fac, desi vorbesc cat se poate de serios! Bucurestean 27 de ani facultate terminata (daca conta)mai stau si in Dorobanti-capitale(daca iara conta) vreau sa vin la cules de vie pe 100 de ron pe zi si 3 mese!! as putea sa mananc doar 2 mese iar una sa o iau acasa??NU am nevoie de bautura,tigari!!nu detin masina,vorbesc cat se poate de serios, poate acuma sezonul s-a terminat dar poate pe viitor imi lasa cineva mesaj aici o vorba un nr de contact ceva si vin fara probleme! pt 100 ron pe zi si 3mese!chiar vin, 8/zi chiar vin! NU este o gluma!

    00
  27. caz clar de „oferta nu întâlnește cererea”. sau invers.
    ia mai umblați oțără la preț și să vedeți minune, magie chiar: se vor întâlni!
    econ101

    00
  28. mancati cacat aiurea, moldovenii sunt printre cei mai harnici cand vine vorba de munca fizica asa ca tot respectul pentru ei, cei care fac afirmatii de genul moldovean puturos habar n-are ce vorbeste. cei mai puturosi sunt cei din sud, mai ales in bucuresti si giurgiu. oameni mai puturosi pe kilometru patrat ca in bucuresti n-am mai intalnit.

    00
    • Boss, refă statistica cu procente in loc de densitatea pe km2. Ia vezi, rezultatele se schimba?

      00
    • nu e corect nici cu una nici cu alta tocmai din cauza densitatii dar, din 10 moldoveni cel putin 7 sunt harnici, aici conteaza si din care parte a moldovei, gen daca e din vaslui s-ar putea sa fie alta statistica. in sud din 10 oameni 7 cel sigur sunt mancatori de seminte.

      00
  29. In mod normal, ti-as da dreptate: legea cererii si ofertei, bla bla. Din pacate, e aceeasi situatie ca aia cu prima casa: statul perturba aceasta lege cu ajutoarele sociale. De-asta unii patroni aduc forta de munca de import, ca ai nostri se descurca relativ ok din ajutoare, doar stand la umbra sau in carciuma. Si daca ii cheama primaria sa presteze un pic de banii aia, se dau bolnavi, dar nu sunt atat de bolnavi ca sa mearga la carciuma. Cat crezi ca ar face o munca de zilier BTW? Si cat una de profesor, ca sa avem termen de comparatie?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile