Hai că de data asta BNR au fost prompți și avertizează oamenii că prețurile la imobiliare cresc prea mult:
Economia României trebuie să facă față unui nou risc, cel al unei creșteri accelerate a prețurilor la activele imobiliare, avertizează viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, în ultimul raport asupra stabilității financiare, dat publicității de către Banca Națională.Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. (sursa)
Bula asta are două cauze:
- creditele ieftine în lei și creșterea consumului. Problemele din Europa, forța de muncă ieftină, ajustări din pix ale economiei, toate au făcut ca românii să capete încredere. Mă uit la ce se vinde prin magazinele online, oamenii au un avânt superb, de la frigidere la telefoane scumpe, banii își schimbă mâinile de parcă expiră. Plus Prima Casă, plus construirea fără nici un fel de norme ca să iasă ieftin..
- mirajul înșelător al casei pe pământ. 90% din ăia care au fugit de oraș ca să stea în satele din împrejurimi își blestemă zilele. mai ales dacă au și copii. pur și simplu nu mai rămân ore la final de zi când să te bucuri de casa ta pe pământ. și vor înapoi, și vor cu orice preț, și vor în zone bune/centrale.
Tinerii vor să se mute departe de părinți, în oraș nu au unde și aleg rezidențialele de la porumb, pentru că “asta e, de asta avem bani”. Partea bună e că sunt mai atenți la bani și la credite, dar, constrânși de împrejurări, nu au încotro. Partea proastă e aceeași: au ajuns să vrea și nu au economii cu care să poată obține rate mai avantajoase.
ei construiesc ieftin dar le vand f. scump… au ajuns sa ceara 100 000 euro pe 3 camere in cartier marginas de bukale…
atentie la taste.. bukake
voi toti astia care o ardeti peste tot cu bucale, bukale , sunteti oare constienti ca sunteti gay.
Bulangiilor
Piata regleaza pretul, in capitalism eu pot sa cumpar ceva cu 2 lei si sa iti vand cu 20 de lei.
Daca nu primesc 20 pot sa scad pretul la 18, 14 , 10 , 4 sau 1 leu si ies din afacere cu o pierdere.
Pentru un credit de 250.000 lei rata pe 30 de ani e 1000 de lei, peste cativa ani dobanda va fi mai mare dar e de asteptat ca si veniturile sa creasca.
Pe un post TV aseara era vorba de o crestere ametitoare care in unele zone ajunge si la 7%
Daca te uiti la indicele pe Cluj si Timisoara pe ultimii 2 ani o sa vezi o crestere substantiala. La fel a fost si in 2004, cand a inceput bula in tara, Clujul crestea deja de 2 ani.
din evolutia preturilor actuale, in 3-5ani cred ca se va repeta povestea din 2008…din pacate…
esti prea optimist. maxim 1 an.
Dap, si eu astept sa pice iar in cap totul. Poate-poate apuc sa economisesc ceva bani si sa iau o casa la un pret mai normal, inainte de umflarea din anii recenti.
Pt repetarea 2008 trebuie ori o criza mondiala din nou, ori ca preturile sa ajunga la mult peste 2008
Tu ai observat ca dupa caderea din 2008 preturile au ramas la nivelul din 2005-2006, da? Nu au scazut la nivelul din 2002 cand a inceput totul sau sub acel pret. Asa ca daca vine iar o bula preturile pot ramane la nivel de 2020, poate duble sau triple fata de azi. Sau poate nu, asta e frumusetea bulelor, ca nu le putem prezice, altfel am castiga toti.
Cand spui ca au fost prompti banuiesc ca faci misto.
Erau prompti daca faceau ceva sa opreasca smecheria altfel sunt pe picior de egalitate cu tine. Desi ei sunt singurii care pot face ceva sa opreasca acest avant. Spun singurii pentru ca nu ma astept la PSD sa opreasca Prima Casa desi ar fi trebuit oprit de mult.
Nu știu dacă pot să facăpractic ceva semnificativ (mici corecții, poate). Piața e complicată și e periculos să intervii pentru că nu știi ce efecte perverse pot apărea.
Ca orice lucru din Romania si piata imobiliara e o mafie. Asta este rezultarul celor 25 de ani de wild west.
De parca inainte de cei 25 de ani era altfel. Singura diferenta este ca acum nu mai esti trimis trimis la canal sau la Pitesti daca indraznesti sa vorbesti. Mafia e aceeasi.
E un flux natural care se formeaza, nu doar la noi, ca un val, ca o unda, ca o functie sinus… crestere – scadere – crestere -scadere. Asa functioneaza economica de piata. De-asta exista si ciclul boom economic – criza.
O sa o tina asa încă doi-trei ani cât mai poate incinge PSD economia și pe urmă începe sezonul dărilor în plată. Ce faci cand realizezi ca rezidentialul de la porumb a fost țeapă și nu il mai vrea nimeni? Il dai in plata si te speli pe maini.
Cand cumperi din banii tai o proprietate esti foarte atent si cusurgiu ca sunt banii tai. Cand plateste banca nu te doare asa de tare, iei ce se poate si cat te tine creditul ”la doar 3 minute de metrou”. Din cauza asta se construieste cu viteza asta in suburbii si lumea e innebunita sa cumpere acum ”cat mai sunt” chiar din faza de proiect aproape la orice pret. Imi zicea ieri un agent la targul imobiliar de la Arena Nationala ”luati acum ca pana saptamana viitoare nu mai sunt”. La majoritatea dezvoltatorilor era vandut tot fondul disponibil, aveau la oferta doar proiecte pe hartie, cu finalizare 2018. Dai avansul si daca nu iti plac finisajele si calitatea constructiei mai vedem noi.
Situatia locativa din Bucurresti e jale si o capcana din cauza infrastructurii sub orice critica. Daca stai in suburbie nu ai infrastructura si faci 1000 de ani pana la munca. Zona nu e definita clar si te trezesti cu inca un bloc la 15 metri in fata, asta daca nu e deja acolo. Daca stai in centru nu ai locuri de parcare si e poluare si zgomot de mori.
Dupa ce am studiat piata in cautarea unui apartament de cumparat am ajuns la concluzia ca in Bucuresti e mai avantajos sa inchiezi decat sa cumperi cash sau in rate. Efectiv fara 100.000 de euro nu te poti apropia de ceva decent. Si daca ai 100.000 cash ai alte alternative.
Si prin decent ma refer la infrastructura, locatie, loc de parcare si nu in ultimul rand ce vedere ai pe geam. Sunt oameni ce au dat 75.000+ pe apartamente cu vedere la vecini, fara soare, fara lumina.
+1
S-au gandit ei deja la darea in plata, nu scapi! Pentru Prima Casa nu se poate darea in plata!
@Zarax, da, ai dreptate. In aprilie 2016 au modificat legea si au scos Prima Casa de la darea in plata. Fara asta darea in plata e frectie la picior de lemn, aproape ca ramane fara obiect. Va fi nasol de unii peste cativa ani cand se va sparge buba si vor vrea sa vanda apartamentele fie sa scape de rate fie de conditiile de ghetou.
Inca mai poti cumpara la pret relativ ok daca stai sa cauti, dar in curand cea mai buna decizie va fi sa astepti sa treaca valul scumpirilor. Dupa crestere, inevitabil va veni scadere. Totul e sa ai rabdare.
Cred ca sunt multi cititori aici cu apartamente de vanzare. Cum zic ceva de rau de imobiliare, BAM, tona de minusuri. Asta ma face sa cred si mai tare ca am dreptate cand zic ce zic.
Nu bre, minusurile probabil le ai de la cei care cauta dar nu gasesc nimic bun, doar ciurucuri, gunoaie, ultimile etaje si cu probleme. Si agenti imobiliari jegosi care mint si te plimba degeaba. Si proprietari care cer pe un cotet greutatea lui in haur. sau in bicoini.
Been there, done that. Un an si jumatate am cautat si eu si am intampinat toate problemele de care spui tu…
5 minute de metrou care devin 15, ultimul etaj dar liftul merge pana la penultimul, necesita mici reparatii cand are nevoie de reparatie capitala, si evident clasicul „S-a dat dar am ceva asemanator in zona”…
BTW, daca dai peste genul de vecini pe care i-am avut eu cat am stat in chirie, ultimul etaj nu mai suna deloc rau.
Probabil sunt din cei 10% care nu injura ca s-au mutat in satele din imprejurimi ca sa scape de oras. Sau poate iti spui tu asta pentru ca iti convine tie. Pana ai cifre statistice oficiale, cifra asta nu o pot lua de buna. Da, e greu sa faci naveta. Dar ajung in aprox 15 min din centrul orasului pana la mine acasa cand nu e trafic. Acum 2 zile cand a fost accident la iesire am facut 30 minute. Deci in ziua aia am pierdut ca niciodata 45-50 minute in total pe drum. Ieri am iesit la ora 17 de la job, am fost la frizerie unde am stat la coada ca nu prea aveau frizeritele chef de munca. La ora 18 am fost acasa. Mda, oribil. Ce am castigat in schimb e ca ma pot bucura de curte,casa, terasa, gratare, etc de la ora 18 pana pe la ora 21-22 in timpul saptamanii (cand ma ia somnul si ma culc) si cat vrea muschiul meu in weekend.
Ca sa fiu si mai explicit, sunt sigur ca UNII nu au calculat mutatul asta la casa in satele de langa oras pana la capat. Sau nu au fost suficient de adulti/maturi ca sa inteleaga ca asta vine si cu mici sacrificii. Si atunci probabil exista un anumit procentaj de oameni care regreta mutatuk. Dar nu orice oras e Bucuresti ca sa stai 2×2 ore/zi in trafic, nu orice casa de la tara are 300 mp de teren din care e ocupat 200 mp cu casa si abia iti mai ramane de o parcare si o casuta de caine.
Sa-ti mai zic cat timp pierdeam sa ma duc din blocul unde stateam pana la un parc de copii sa se poata da fiica-mea pe hinta? 20 min la dus, 25 la intors. Pe jos normal, ca nu merg in parc cu masina. Anul asta ii fac propria hinta in curte. Il fac dublu ca sa vina si prietenele ei la noi in vizita.
E posibil sa te minti singur… stiu foarte multe cazuri de genul asta. mutat coclauri ca aer curat, casa. dupa stat 2 ore pe zi in trafic pe zi doar sa ajunga la munca.
Goldy: e foarte posibil ca tu sa nu fi citit tot ce am scris. Nu orice oras in tara asta e ca Bucuresti-ul.
„Dar ajung in aprox 15 min din centrul orasului pana la mine acasa cand nu e trafic.”
Sigur nu ai vrut sa spui centrul comunei?
Nu Mihai. Din centrul orasului pana la mine acasa. Bine, pana la primaria din comuna, ca nu sunt prost sa zic fix casa unde stau. https://www.google.ro/maps/dir/Podgoria+Ar%C4%83dean%C4%83,+Arad,+Arad+County/Prim%C4%83ria+Zimandu+Nou,+Zimandu+Nou+317425/@46.2021045,21.4052598,10z/data=?dg=dbrw&newdg=1!4m8!4m7!1m2!1m1!1s0x474599ad376c0b9b:0xefd800a2a3b21a95!1m2!1m1!1s0x474595d513360193:0x2ba7e517ce7977e9!3e0!5m1!1e1?dg=dbrw&newdg=1
@Mihai – Depinde de oras. Ma indoiesc ca e in bucuresti.
Eu la fel, am casa la 30 km de oras (nu Bucuresti). Din centru pana acasa fac 25-30 de minute, asta fara sa ma grabesc. Drumul e liber, comune putine. Cand eram in bucuresti faceam 20 de minute pana la metrou
Ce pana ma-sii mai Arthure? Omu vorbeste de Bucuresti si tu te bagi in ciorba cu casa ta de la Zigotu de Campie? Te simti singur, esti nevorbit?
Cine vorbeste strict de Bucuresti? Daca te referi la Vali, eu nu am vazut nici macar o singura data mentiunea asta.
pai acolo in camp cui dracu sa se laude?
Unde stai? Unde lucrezi?
Ca sa știm dacă vorbești baliverne sau nu.
Bula asta imobiliara, este incarcata in primul rand de Prima Casa, care practic a stabilit un pret de plecare. Cine vinde stie asta, cine cumpara stie asta, a doua mare problema este ca nu se respecta legea in materie de compartimentare a spatiului in noile ansamble rezidentiale si aceasta chestie este foarte frumos asamblata intr-un pret sa-i spunem mai prietenos fapt ce coroborat cu prima casa, umfla restul de preturi indirect. Pe partea de apartamente vechi, situatia e asemanatoare doar ca aici criteriul care schimba lucrurile e anul, inainte de cutremur, un pret foarte prietenos, dupa care preturile se schimba, undeva cu 20-30% pentru blocurile de dupa.
Acum, nu spun ca acest lucru este bun sau, rau, oarecum daca economia creste(vorbim de o crestere reala nu una din pix), preturile caselor vor creste din dorinta romanului de a fi proprietar. Problema care ramane, este cine cumpara aceste locuinte si cat de performante vor fi creditele. Nu de alta, dar foarte multi nu au inca bani de avans, asta coroborat cu darea in plata, va fi o bula care se va sparge mai repede decat credeam.
faza e că bnr are mecanisme de a calma piața. faptul că nu le folosește mă face să mă întreb la ce e bună bnr, în afară de a fi loc pentru sinecuriști ratați gen liviu voinea, corupți, gen bogdan olteanu sau simplu incompetenți, gen eugen nicolaescu.
BNR nu a calmat piata nici in 2003-2008. Din contra, prin deciziile (de tipul permiterii indatorarii pana la 70 % din venituri) sale, a contribuit la escaladarea creditelor. Iar, conform fractional reserve banking, acei / acesti bani imprumutati nu exista in economie/banci, sunt bani viitori. Creditul, dupa eliminarea etalonului aur, este generator de inflatie. Toata economia mondiala este de tip inflationist, crestere-criza. Cum spunea autorul si americanul din articol, daca stii asta si ai ceva bani deoparte, poti profita maxim din aceasta economie inflationista. Daca nu, cum sunt majoritatea gusterilor, ramai sa te bucuri 5 ani si sa disperi 10 s.a.m.d. pana se termina cei 30 de credit. Numai ca atunci esti terminat si tu….batran, boli, suferinte, nu mai esti competitiv pe piata muncii etc. O viata de scalv, cu un lant mai lung si ochelari roz….
cred ca ne inflamam de pomana. in 2008 ajunsese la 100.000 euro apartamentul de doua camere, vechi (1970), din militari, care nu avea nicio imbunatatire.
acum, acel apartament nu sare de 60.000 euro.
daca e o problema acum, aceea e prima casa. sunt incurajati sa cumpere tineri cu venituri foarte mici. am auzit de unii care nu au nici macar avansul de 5%. mi se pare o nebunie sa te bagi la un credit pe 30 de ani, cand tu nu ai reusit sa strangi 3.000 euro.
prima casa e de fapt un ajutor pentru dezvoltatorii care construiesc mult si prost: popesti-leordeni.
altfel, piata se regleaza din cerere si oferta, dar si din raportul dintre rata si chirie. un om intreg la cap si-ar face niste calcule pe termen lung, ar verifica la cat ar ajunge rata, daca robor ar creste la 4-5% si daca si-ar putea permite o rata la acest nivel.
restul sunt vrajeli. a scris unul mai sus: eu astept sa mai scada preturile. asteptati din 2009 :). mai jos de ce s-a intamplat atunci, nu vom mai scadea. dar daca te tine ma-ta, mai asteapta!
Ba nu cred ca ne inflamam de pomana. In ultimul an si jumatate am cautat apartament. Si au tot crescut preturile . Prieten a cumparat in titan dupa 2008, doua camere 40.000, acum da, ar lua 60.000 pe el lejer, dar avand in vedere ca a fost renovat, eu zic 70.000.
Alt prieten a luat 3 camere un pic mai incolo la Morarilor, acum 2 ani cu 50 si ceva de mii, acum nu mai gasesti sub 60.000. Deci se duc in sus.
@zarax, mai taie din ele da-le dreacu, ca te-ai mozolit de rahat pe la bot
La mine în est în 2017 45k 40mp,exact ca în 2009. În 2008 era 90k. In 2013 era 26k.
Eu zic ca nimeni nu vede pb mare. Migratia asta spre 4 orase. Popendulatia se reloca din Pizdeea in 7-8 orase. Si e o prostie si o sa ne afecteze pe toti. Orasele astea vor deveni tot mai scumpe si mai sufocante si alte orase tot mai parasite. Ar trebui cumva sa ne mai imprastiem: fabrici/facilitati firme sa mai mearga/reloce/dezvolte si in Pizdeea.
Nu te poti imprasita cand nu ai infrastructura care sa conecteze imprastierea…
Pai nu va imprastiase mă unul acu’ vreo doujde ani? Va făcuse și fabrici și dădea și case :))))
La naiba, daca nu se poate in Pizdeea, macar in Pulahara…
Când ai infrastructură mai proastă ca-n africa, ce aştepţi să se întâmple?
Zona cluj de ex plină de câmpii şi dealuri goale, dar fără autostrăzi, fără nici măcar drumuri comunale asfaltate, ce pretenţii poţi avea să se mute lumea? Ca să ce? Să stea 2-3 ore zilnic pe drumurile principale în drum?
Cred sincer că unele oraşe se dezvolta mult prea repede pentru cât poate face faţă corupţia şi incompetenţa din românia.
Se va ajunge la situaţia hilară în care va fi mai ieftin să se facă blocuri de 100 de etaje în centrul oraşelor din cauza infrastructurii inexistente în jurul oraşelor.
Timişoara nici nu are centură, iar în noul proect vor s-o facă cu 2 benzi!! Cu 1 bandă pe sens, centură, în 2017 !?!?! Şi nici pentru aia nu sunt speranţe. La cum se dezvolta timişoara ar trebui să fie regim de autostradă şi să se conecteze cu autostrada ARad timişoara lugoj indiscutabil.
Încep să cred că bancurile alea că atunci când om avea noi autostrăzi, se va circula maşinile zburătoare…
Eu caut un teren in jurul Brasovului, intr-o zona cu utilitati si nu imi vine sa cred ca sunt terenuri cu 40 euro mp si nu ai asfalt, gaz si poate alte utilitati.
Hai, poate as da banii astia dar sa-mi vanda 500 mp. Pe cand toti vand de la 1000 in sus de zici ca as vrea sa devin sclavul pamantului…
Totusi ma surprinde cate case sunt in campurile din jur (fara drum, fara trotuare, fara canalizare) in zone in care e 16 euro mp. Presupun ca oamenii aia sunt foarte curajosi si optimisti.
Pentru ca am banii in buzunar, sper sa vina bula
la 500 mp o sa poti sa-i dai o cana de zahar vecinului direct pe geam.
Nu e adevarat! 500 mp este decent daca nu te apuci sa plantezi rosii si ardei! Pt o casa cu curte decenta in care sa te relaxezi si sa ai flori, este suficient!
cine te opreste sa mai cauti un cumparator si luati cei 1000 de mp si sa faceti 2 parcele de 500 mp.
In Iasi toti s-au inghesuit sa isi faca casa in Miroslava iar acum se plang ca e trafic si fac 40 de minute pana in oras, eu inca cred ca e bine, peste 2-3 ani va fi si mai aglomerat.
Aici multi cumpara apartamente pentru a le inchiria la negru, cu banii luati pe chirie isi platesc rata, eu inca astept proiectul PSD de a impozita exponential a 2-a casa.
Aia din Miroslava…sa-i frec. Intra in oras pe straduta unde stau, sens unic, claxoane la 7 dimineata. Paralizeaza tot, coada de 200m. Uneori imi lua 5 minute sa ies cu masina din cartier, sa parcurg 100 m. Ce e interesant, cand nu e scoala, nui nici aglomeratie.
Nici cu Palas nu imi e rusine, la amiaza si seara cand ies corporatistii e jale. Si presimt ca va fi si mai rau.
Da, cei tineri sa se mute in centru, nu la periferie, nu ne uitam la puterea lor de cumparare. Asa e si in Finlanda de unde ma intorc azi, batrinii la periferie, iar tinerii in buricul Helsinki la 10000 €/mp. Apropos, mai curge apa pe linga lavoarul de la dus? Ia vezi..
Am avut de ales între un teren de 1000 de metri pătrați la prețul de 30.000 de mii de euro în România și un aprtament cu o cameră și terasă cu vedere la mare ,de 30 de metri de metri pătrați în Spania ,în oraș turistic ,la 40.000 de mii de euro în blocul unde locuiesc.Am recitat în gând Imnul României ,am băut 3 beri și am semnat precontractul pentru apartamentul din Spania.România, te iubesc!
Ce oras?
Complet pe lângă subiect, dar pot să-ți folosesc faza cu consultant Kendama la o descrierea de pe Facebook?
Mersi.
bagă mare.
Mai e pana se coace buba.Da si cand o pocni.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/programul-prima-casa-a-atins-un-nou-maxim-istoric-al-cererilor-de-garantare-peste-600-de-solicitari-pe-zi-17001052
„De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate […] 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.”
Altfel e biet program de ajutare a pietei imobiliare…
Acum 9 ani https://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-2500749-topul-apartamentelor-vechi-maxim-3500-euro-primaverii-minim-1-500-euro-pantelimon.htm Proștii , totusi dar sunt atat de multi ca calci pe ei ca pe dude
Dezvoltatorii imobiliari sunt lacomi, primarii dau autorizație pe banda rulanta, s-au dus vremurile când exista un plan urban zonal apoi ne întrebam de ce este aglomerat si de ce nu face statul nimic.
In Bucuresti treaba e simpla, trebuie sa locuiești undeva aproape de metrou, dacă trebuie sa iei mașina sa te duci sa iti cumperi hârtie igienica atunci ai o problema.
In provincie trebuie sa fii intr-o zona aproape de centru sau undeva unde este un nod rutier cu mai multe mijloace de transport.
Pe termen lung va fi mai rău pentru ca orasele se dezvolta iar statul nu investește in infrastructură.
Titlul este suficient pentru a descrie situatia pietei imobiliare , deci asa este ..Noua bulă imobiliară (2017)
Sa fim seriosi, nu trebuie sa fii specialist in macroeconomie si alte rahaturi ca sa realizezi ca se incerca umflarea fortata a acestei piete imobiliare. Problema este ca acum bancile vor fi mult mai rezervate si vor da credite mai atent decat in 2008 si sa nu imi spuneti mie ca sunt milioane de oameni cu bani gheata in dulap sau banca care asteapta sa cumpere cu nemiluita case sau apartamente.Stim cat de disperati sunt dezvoltatorii imobiliari care au construit mult si prost si scump plus prima casa care este un rahat pe bat ce tine artificial preturile sus.
Hai sa ne calmam si sa radem de aceasta noua bula care va avea o viata mai scurta decat o basina in pantaloni.
Sunt destui care stau langa oras si nu se plang chiar deloc. Si nu stiu care e chestia cu porumbu. Da prefer porumbu’ decat cinspe blocuri inghesuite, bormasini, muzica, problemele cu locurile de parcare, claxoane, nesimtiti, grabiti, ignoranti samd, fiecare alege in functie de preferinte. Unii vor metrou la nas, mall, hipermarket, altii vor liniste si relativ izolare, ce e asa de greu de inteles. Eu pana sa ma mut din Bucuresti, faceam exact aceleasi lucruri pe care le fac si acum. Aia care se plang sunt pur si simplu prosti. Pentru ca au ales fara sa gandeasca bine ce vor. Dar sunt foarte multi care chiar sunt multumiti si nu fac nici un 2 ore pana acasa, ca nu te muti in ploiesti ci la 15-20 de km de oras (si nu inteleg de unde pana unde daca stai la sat si nu oras e vreo mare umilinta). Ma rog, nu ca pana in ploiesti ai face 2 ore, faci mai putin… Copii sunt si in afara orasului,magazine la fel, si daca vrei hipermarket poti merge sambata, apa calda este, ca nu e varf de munte, internet este, gaze, si da chiar si canalizare. Cine nu are canalizare are fosa, asa si? N-am auzit pe nimeni sa o goleasca personal cu galetusa si lopetica. Repet, fiecare alege in functie de ce prioritati are si daca multi is prosti si la 30 de ani habar nu au sa faca niste calcule, nu trebuie bagata toata lumea in aceeasi oala. Din partea mea sa se mute toti inapoi in Bucuresti, chiar e mai bine.
Munca ieftină? Bati câmpii, prietene. Nu o mai gasesti de multa vreme. Sunt constructor, plătesc cu 3000 de lei net, cazare masa si carte de munca, un meseriaș decent. Si nu-i gasesc. Au mai ramas pe piața, de angajat, doar ciurucurile, bețivii, lenesii si incompetenții. Toti meseriașii buni si-au facut PFA-uri si lucreaza pt ei. Oricum urmeaza un mare 2007-2008 care o sa ne lovească la fel, in moalele capului fix in acelasi loc. Semnele sunt acelasi: salariile bugetarilor mărite semnificativ pe ursul din pădure, credite ieftine si facil de obținut, locuinte supraevaluate, prețurile la materiale au luat-o toate in sus nejustificat cu 15-20%, nu se mai gasesc constructori decenti pe piața muncii, euro scump, statul arunca cu banii ca in lăutari pe scoli si gradinite in fiecare cătun, pe care dracu stie cum o sa le plătească, iar investiții reale, care macar sa atenueze prăbușirea ulterioară, vax. Puneți-va centurile, urmeaza niste turbulente dupa care aterizarea. Fix in bot
Stai calm. Nici in 2007-2008 nu aveau oamenii bani ci bancile AVEAU bani pe care ii dadeau sub forma de credite . Practic oamenii disperati sa isi ia o proprietate erau folositi atat de banci cat si de dezvoltatorii imobiliari. Problema este ca toate cele trei entitati sau ars. Bancile au ramas pe cap cu imobile , ca de aia sau speriat asa tare de darea in plata, dezvoltatorii imobiliari au sistat constructiile sau au dat faliment sau se chinuie sa vanda la preturi mari si nu prea reusesc iar oamenii au ramas cu datorii la banci.
Asa ca hai sa o lasam mai moale cu revine piata imobiliara ca ne apucam sa radem. In primul rand nu prea mai ai popendulatie , multi tineri pleaca afara si acolo raman iar bancile..well ..cam sufla si in iaurt.
Multi naivi si imbecili p-aci. Preturile nu fac altceva decat sa se alinieze cu preturile din EU si de aici incepe totul. In situatia economica de fata , consumatorii sunt pana la urma cei care voteaza dar vanzatorii sunt cei care dicteaza. Pretul e dat de cerere. Daca ma suna 50 de oameni in legatura cu apartamentul ce il am de vanzare si e bataie pe el , imi rezer dreptul sa ridic pretul sa mai filtrez din rupti in cur sau pur si simplu pentru castigul meu. E o chestie de baza in orice economie. Cand cererea depaseste oferta , esti la mana comerciantului. Nu mai traim in plm in comunism intelegetii naibii odata. E o piata libera.
de aci incolo ii gargara multa , saracii bombane pe la colturi , bla bla …apartamentele se vand ca painea calda. Ah ca de fapt tu esti prost , te-ai bagat sclav impreuna cu nevasta-ta la banca pe tot restul vietii tale ca iti era rusine sa stai in chirie cand de fapt tu nu ai vazut in viata ta o gramajoara mai mare de 5000 de euro in contul tau,….. asta is detalii pe o sa le simti din plin cand romania o sa devina prea scumpa pentru corporatiile venite la cersit de forta de munca ieftina..
SI ATUNCI TICULE!! Sa vezi acolo lacrimi la ghiseele bancilor!
Care preturile din Europa, vere?
In Suedia, intr-un orasel, apartament de 80 mp la pret de 70000 euro. Salariul in acel oras: 50 – 60000 euro/an.
Daca e sa aliniezi cu vestul, atunci ar trebui sa scada preturile.
„E o chestie de baza in orice economie. Cand cererea depaseste oferta , esti la mana comerciantului. Nu mai traim in plm in comunism intelegetii naibii odata. E o piata libera.”
Pai tocma, nu e piata libera. A intervenit statul prin programul Prima Casa
@Obogeanu. Nu poti compara asa. Nu poti compara „orasele” din strainatate- cine stie ce fel de orasele cu zone unde cererea este ridicata din RO. Si eu iti gasesc apartamentul ala in Romania , ba chiar pret mult mai mic … intr-un oras bomba in care nu exista cerere dar te-ai muta in el?. Dupa cum am spus , cererea depaseste oferta. La noi este cerere ridicata pentru anumite orase. Ii drept , cu 100.000 de euro imi iau o casa BETON la vreo 17 km de CJ. Dar e la 17 km care se fac 34 intr-o zi normala. Inmultesti cu 365 si vezi cate ore pierzi tu in trafic aiurea / an. Parca n-as vrea sa pierd timpul ala.
Altfel iti pot da si eu exemple in Londra cu 50mp la 225.000 lire daca e vorba.
1 oare cand o sa dispara expresia asta cretina „casa pe pamant”? un apartament de 10mp cu un balcon de 17mp la etajul 144 (o suta patruzeci si patru) ESTE o casa pe pamant. si nu ma refer la bancul cu marte, luna si alte balarii. apartamentul ala este intr-o cladire care are o structura de rezsitenta si niste fundatii, suprinzator, pe pamant. si la fel de cretin, cei mai multi care o folosesc isi petrec majoritatea timpului la etajul 1 al casei pe care o detin…
2 arthur, daca imi aduc bine aminte, locuieste in arad. care arad este ceva mai mic decat 90% din cartierele bucurestene. alea de 25 30 de minute cu care se mandreste deja incep sa sune ca o pierdere de vreme in fapt.
3 orice imbecil cu greieri in calcaie vine la „bukale”. bucurestenii adevarati folosesc simplu „bucuresti”. de asemenea bucurestenii adevarati arunca servetelul la cosul de gunoi. orice altceva spune doar ca esti doar un lache pentru care coada vacii era apartament de lux inainte de polua bucurestiul cu prezenta ta.
daca sunt bucurestean (din partea mamei de vreo 4 generatii…) pot sa spun „bukale” ? ce defineste un „bucurestean adevarat” ?
bucurestean nu te face accidentul unui loc in spatiu unde te natsi.
bucurestean (si orasean in general) esti atunci cand stii la ce folosesc cosurile de gunoi si apa calda si sapunul, cand stii ce e ala respectul pentru vecini si, in cazul unora, cand stii la ce e buna scoala, chestia aia unde ti se explica ca numele orasului asta e bucuresti.
daca nu intelegi chestia asta, faptul ca te afli de 4 generatii aici nu inseamna absolut nimic.
Din pacate economia are cicluri iar la fel si piata imobiliara, daca ne uitam pe afara tot la aproape 10 ani este o corectie a pietei. In Romania inca nu e bula, acum se formeaza, uitate la San Francisco area unde preturile sunt mai mult decat duble fata de 2012 si mult peste cele din 2007.
Vad ca sunt persoane care zic ca nu se construieste dupa standarde, daca au vazut acele incalcari ale legii au facut undeva o reclamatie? la primaria care a aprobat autorzatiile de constuctie pentru acele imobile?
O corectie va veni, dar nu anul asta e de asteptat peste 2-3 ani, vor cadea preturile cu 20-30% dar nu va fi la fel ca in 2008.
Din pacate terenurile, materialele de constructii, infrastructura faca ca preturile sa fie mult mai sus decat in alte zone din Europa, dar de cele mai multe ori comparatia nu e corecta, de exemplu in Texas la o casa de 300.000 $ platesti pe an 9000$ in impozit pentru casa pe cand o casa de aceeasi valoare in alt stat platesti 3000$ iar in Romania platesti 300 de lei .
”daca au vazut acele incalcari ale legii au facut undeva o reclamatie? la primaria care a aprobat autorzatiile de constuctie pentru acele imobile?”
Nu am mai auzit de mult o gluma asa de buna !! Tu probabil esti rupt de realitatea romaneasca si asta este un lucru bun dar hai sa fim seriosi ….
Da, dar nu la fel ca in 2007-8.
De data aceasta crash-ul nu va porni doar de la credite ci de la faptul ca in Romania cresterea numarului de locuinte nu este o creste organica. Efectiv se cumpara in scop speculativ inclusiv de catre romani care lucreaza in strainatate si spera sa faca o investitie. Crezi ca respectivii se vor intoarce sa locuiasca aici?
La un moment dat acestia vor vrea sa faca ceva cu acele apartamente, dar ce? Si atunci se va sparge, oferta va fi mai mare decat cererea.
Popendulatia scade, oamenii emigreaza in continuare, vezi cate locuri de munca disponibile sunt.
La un moment dat o sa inceapa si multinationalele sa isi bage piciorul si o sa se retraga de la concurenta prea mare pe piata muncii, lipsa infrastructurii si lipsa tinerilor (vezi unde s-au nascut mai multi romani anul trecut). Erau 23 de milioane de romani in 92, diaspora azi este estimata la 6.5 milioane, natalitatea este scazuta, popendulatia imbatranita. Statisticile spun ca o sa ajunga popendulatia la 16mil pana in 2050 dar statisticienii nu vad cum in fiecare avion din vestul Europei cei care coboara inca au buletine de Romania dar efectiv mai mult de cateva saptamani / an nu sunt in tara. E suficient sa te uiti la coada de la pasapoarte.
Degeaba avem 10 noi blocuri cand cei care cumpara defapt spera sa faca bani din chirie, dar cine sa se mute acolo undeva unde nu exista o infrastructura de bun simt in zona? Dar cine sa se mute cand cei cu carte pleaca pentru ca s-au saturat de Dragnea iar cei fara pleaca din lipsa banilor.
Stare de panica in prezent in Cluj !!!
Piata imobiliara este blocata, toti constructorii cer preturi mari, dar se cumpara foarte putin. Programul „Prima Casa” va fi redus mult in 2018, Euro a crescut. dobanzile au crescut, salariile romanilor vor fi afectate in urma modificarilor fiscale.
Maximul a fost atins intr-un oras super poluat si aglomerat in care nu mai este o placere sa traiesti. Fara infrastructura, doar constructii de orie calitate oriunde, nu tu parcuri, retele rutiere adecvate, etc. Cei care au platit scump vor avea o surpriza.
NOTA: Toate articolele despre piata imobiliara sunt scrise de agenti/agentii imobiliare (care sponsorizeaza) si care vor sa mentina piata artificial sus !
In pklus situatia politica de la Bucale este in starea cea mai critica de la revolutie incoace, ceea ce nu incurajeaza deloc investitiile straine.
Un sfat: negociati mult daca vreti sa cuparati sau asteptati. Va urma …