Studiul despre bucureșteni arată tristețea unui oraș

IKEA a făcut un studiu în magazinul lor și l-a dat publicității. Câteva concluzii din el sunt cele la care vă gândeați, dar unele sunt surprinzătoare.

65% dintre bucureșteni își încălzesc locuințele prin intermediul sistemului public de termoficare.

Aici nu e surprinzător, ar fi fost interesant de aflat dacă ăștia 65% știu că RADET e în faliment de 20 de ani și n-au făcut nimic spre a se elibera de dependența de ei sau pur și simplu sunt săraci.

Pe timp de vară, numai 37% dintre bucureșteni își răcesc locuința.

Peste jumătate dintre bucureșteni consideră factura de încălzire un cost major.

Corelate toate trei, statisticile astea arată cam câți bucureșteni își permit să locuiască totuși în București. Sau cam care e mărimea clasei de mijloc în cel mai bogat oraș al țării.

54% dintre cei intervievați folosesc becuri LED.

53% ar vrea să facă mai multe pentru a economisi energie, dar mărturisesc că nu știu cum.

Aici văd oportunități de mutat blogul ăsta în zona de bricolaj. :)
Nu, serios, trebuie să scriu mai mult despre idei de economisire bani și energie prin economisirea de bani și energie?

82% dintre bucureșteni pornesc mașina de spălat doar când este plină.

Mi se pare normal. Nu bagi o mașină fără să ai motiv.

Durata medie a unui duș nu depășește 10 minute și numai 12% dintre bucureșteni preferă să facă baie în cada plină cu apă.

Durata medie 10 minute? Cineva minte aici ca să compenseze că sunt zile în care mai sare peste duș. Probabil dacă puneau întrebări despre periajul dinților, ieșea că românii se spală de 5 ori pe zi câte 20 minute.

Unul din doi bucureșteni preferă să doneze mobila, hainele sau electrocasnicele pe care nu le mai folosește unor persoane nevoiașe sau organizații.

Asta e răspuns de feel good, în realitate nu se întâmplă deloc așa.

Bucureștenii merg la cumpărături pentru produse alimentare de 2-3 ori pe săptămână, iar calitatea este cel mai important criteriu de cumpărare.

Aici e un mix de “cumpărăm produse proaspete” și “ne e lene să planificăm”.

Produsele locale se află în topul preferințelor bucureștenilor.

Răspuns de feel good. De aia vita argentiniană se vinde cu camionul în România, că poporul preferă produsele locale.

71% dintre bucureșteni au recunoscut că obișnuiesc să arunce mâncare, motivele principale fiind depășirea datei de expirare sau gătitul în cantități prea mari.

Cum ziceam mai sus, lenea în planificare.

Dintre cei care vin la serviciu cu mașina personală, doar 24% împart drumul cu colegii de la muncă.

Asta era așteptată, pentru că “dar eu nu vreau să plecăm la 7 și 10, vreau să plecăm la 7 și 12, că așa vreau eu”.


Acum, întrebarea legitimă e câte din astea se pot îndrepta cu voința noastră și câte au nevoie de implicația statului/primăriei. Și câte suntem dispuși să schimbăm.

 

bucuresti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Coaie tu o sa mori de grija altora, serios!
    Mai naspa e ca si eu sufar de aceeasi boala …

    00
    • nu poți să trăiești tu zen și bine și ăia din jurul tău sămoară de prostie, oricât de înalt ai avea zidul casei.

    • Si eu sufar de aceeasi boala.

      00
    • pe mine ma tot intreba amicii de ce ma iau de astia de arunca mizerii pe jos, e plin bukurestiu de cocalari care n-au nici un stres. In principiu primul pas chiar daca nu se indreapta nimic e sa le spuna cineva…

      00
    • @Bluehand: Te iei și de ăia care ar putea să te bată sau doar de ăia mici?

      00
    • Ma „iau” insensul ca nu ii injur si-mibag si-mi scot din mamele/prietenele lor organu. Incerc pe cat posibil sa am un dialog civilizat, daca se poate. Da sunt curios de ce intrebi….

      00
  2. Ai statistici care sa ateste vanzarile de vita argentiniana prin magazine? Nu de alta dar o bucata de muschi de vita e 400 de lei la Metro.

    „Bucureștenii merg la cumpărături pentru produse alimentare de 2-3 ori pe săptămână, iar calitatea este cel mai important criteriu de cumpărare.” – si eu la fel. Produsele se strica – morcovii se ofilesc, rosiile se storcesc, castravetii se inmoaie. Nu toata lumea mananca carnati cu cartofi ca sa „economiseasca”.

    00
    • ce cârnat ai fost la faza asta.

    • pai, tu ai facut analiza din poanie :)

      e mai bine sa ai mancare proaspata si mai simplu. O iei de la magazin in drum spre casa.
      In plus, e oarecum normal sa se prefere produsele romanesti: is mai ieftine

      00
    • Vita romaneasca e tare si fada,pentru ca taranul roman nu creste vita de calitate, ca e greu. Si nu zic Kobe, dar ceva care sa placa la toata lumea, gen Angus.

      Da’ chiar, nu se sesizeaza aia cu produsele diferite ca carnea de vita din occident e mai altfel? Ce daca e alta rasa hranita doar cu iarba, vita e vita, nu?

      00
    • pentru că angus nu dă și lapte. și ce e prostia aia să crești vaca doar pentru carne?

    • Romanul creste vita pentru lapte. Prea putin cresc vita pentru carne.

      00
    • NOU
      #14

      Eu as zice sa va pastrati banii si sa luati o ceafa de porc. Fara caterinca, bucatile alea de carne de vita ce se vor de friptura poate or avea gust si textura pana la urma, dar par injectate cu apa si arata de parca au dinamitat vaca semn ca bucatile bune se vand in alta parte. Vorbesc de lidl si auchan, in restul nu am fost. Si alea vazute de mine par de la vite hranite cu iarba si asta nu prea te ajuta la friptura.

      00
    • Vita romaneasca e tare si fada cand e luata din super/hipermarket. Mergi la o macelarie de cartier, din piata si ai vita moale.

      00
    • Hai că am râs la aia cu roşiile. Exceptând cele 2-3 luni în care găseşti roşii româneşti din soiuri româneşti, mâncăm legume şi fructe din afară sau din seră. A fost recent un reportaj care explica modul în care aleg producătorii români soiuri străine, modificate genetic.
      Unde vreau să ajung e că toate legumele ţin o săptămână fără probleme. Deci dacă mergi la Metro/Cora/Carrefour/piaţă în weekend îţi ajung până la finalul săptămânii următoare.

      Alea 3 drumuri la magazin sunt mai degrabă la Mega Image, unde „intrăm repede” să luăm chestii care sunt mult mai scumpe.

      Eu iau doar pâine şi cel mult încă 1-2 produse (o Măgura, o doză de Cola). Dacă îmi trebuie şi unt, smântână, ceva carne sau legume, îmi fac drum la un magazin mai mare, că astea de proximitate costă.

      00
  3. Cunoastem vecini de prin bloc, care in loc sa dea drumul la calorifere, le dau la minim – ca acum nu le mai pot inchide, isi mai pun o haina-doua pe ei si rezista. Daca racesc, un drum la farmacie si se rezolva. Sanatatea? Da-o dracului, ce mai conteaza?
    Ah, asta in conditiile in care repartitoarele sunt scoase de cativa ani, dar obiceiurile vechi mor greu.

    Asta cu donatiile este cu dus si intors. Am avut de donat haine, mobila etc. si dupa aceea am avut surpriza sa le gasesc, pe haine, purtate odata si murdare, aruncate la gunoi, iar la mobila… bucati din mobila facute praf, le strangeau unii, de la gunoi, ca sa le puna pe foc. Deci, cateodata, facerea de bine…
    Da, stiu, le-am dat, ce mai vreau? Dar nu le-am dat sa se bata joc de ele, le-am dat ca sa fie folosite in continuare – starea lor era buna si mergeau purtate cel putin un sezon, iar mobila mai tinea un an-doi, cel putin.

    Iar mersul la serviciu in aceeasi directie, este distractie maxima, e lucrul dracului sa te sincronizezi, pentru ca unul nu poate atunci cand poti tu, tu nu ai cum sa mai stai pana pot altii etc.
    As folosi si eu transportul in comun, daca acesta ar exista, dar cum nu exista, poluez suplimentar cu masina. Un traseu de 10Km, cu masina il fac in 40 minute [+/- cateva, in functie de trafic], cu transportul in comun, cu legaturi ideale, mai putin de 100 minute nu fac!

    Sortare gunoi? Buna gluma, dar toate recipientele se incarca in aceeasi masina si sunt sortate – daca sunt – la centrul de reciclare, deci… tu degeaba vrei si faci, daca altii nu.

    Eu merg la cumparaturi odata la zece zile, deci cam de trei ori/luna, imi planific ce, cum iau si verific produsele sa aiba data de valabilitate cat de cat mare. Iar daca a expirat produsul de o zi, maxim doua, sunt sanse mari sa nu patesti nimic de la consum, dar depinde si de produs, de exemplu la produsele foarte perisabile, gen peste si derivate, nu risc.

    Noi sa fim sanatosi.

    00
  4. „De aia vita argentiniană se vinde cu camionul în România”

    Cam exagerata asta.

    00
    • exagerarea se folosește to prove a point.

    • NOU
      #20

      “De aia vita argentiniană se vinde cu furgoneta în România” era o exprimare mai potrivita

      00
    • Tehnic, carnea aia vine cu vaporul, de cele mai multe ori.
      Cu avionul rar de tot din considerente de cost.
      Vorbim de vita argentiniana din… Argentina, da?
      Ca sa ne intelegem.

      Si „atarna” greu in statistici si pentru ca avem o ecomie subterana „adanca”.
      Chiar si in piata de carne neprocesata.

      00
    • Eu as zice ca vita argentiniana e cel mult la nivel de produs de nisa , la noi.

      00
  5. Nu o sa renunt la RADET atata timp cat va functiona. Sunt multumit de ce livreaza.
    Eu sunt unul din aia 12% care prefera sa faca baie in cada cel putin o data pe saptamana si cu centrala este greu sa umpli o cada la o temperatura decenta.
    Nu vreau sa pun centrala de apartament pentru ca nu cred ca centrala (gaz/electric) este viitorul. In opinia mea, viitorul este electric, boiler/panouri radiante/pompe de caldura (la casa).

    00
    • Cu ce fel de centrala ti-ai umplut o cada? Telefonica ?

      00
    • De unde ai scos-o pe asta cu centrala care nu poate sa incalzeasca apa pentru o baie? Am avut centrale intr-o parte din apartamentele in care am stat pana acum si niciodata nu au fost probleme, si niciodata nu am avut temperatura data la maxim din centrala.

      00
    • probabil unii își iau centrale pentru 30mp când ei au 50 sau 80, că merge și așa.

    • N-are nicio importanță suprafața de încălzit (preparea apei pt robinet are prioritate față de circuitul caloriferelor). Ce zice Răzvan e minciună (lucrează pt Radet?) sau inocență (n-a văzut în viața lui o centrală termică?).

      00
    • Pana o sa atingi tu viitorul mai profiti un pic de radet ca e subventionat si e mai ieftin,nui asa?Vezi tu cat costa viitorul tau electric si cu pompe cand te apuci singur de treaba.Profita cat mai poti ca dau astia faliment curand.

      00
  6. „Peste jumătate dintre bucureșteni consideră factura de încălzire un cost major.”

    Dacă întrebarea era formulată altfel, să mă întrebe dacă iau credite să dau drumul la centrală atunci aș răspunde „nu”. Nu e nici pe departe un efort plata încălzirii, dar iarna reprezintă mai bine de 50% din facturile casei, ceea ce aș categorisi ca „major”. Și întrebarea la asta mi se pare că se referă: la disproporționalitatea față de restul cheltuielilor, nu dacă faci frigul că ești sărac.

    00
  7. Deci cam asa: Bucurestiul e un fel de Panciu cu sase sectoare + Casa Poporului si catedrala.

    00
  8. 54% dintre cei intervievați folosesc becuri LED.

    eu am niște indoieli cu privire la afirmația asta.
    ce procent din cei 54% nu fac diferența între LED și CFL?

    00
    • NOU
      #32

      Eu folosesc leduri in dormitoare/sufragerie +halogene unde am nevoie de lumina ( bucatarie/hol) si un CFL in Baie :)

      00
  9. NOU
    #33

    lumea s-a obisnuit sa faca cantitati mari de mancare pe vremea comunismului, pt toata saptamana, si continua din inertie.

    Dar acum a treia zi nu mai mananci, ca te-ai saturat/nu mai are acelasi farmec/vrei altceva.

    00
  10. E o problema cu reciclarea pentru ca nu poti face decat in centre care au program scurt( si nu in weekend) plus ca recileaza chestii mici( peturi, doze, etc…).Daca vreau sa reciclez mase plastice, un butoi gaurit, nu am unde sa il las.

    00
  11. Majoritatea bucurestenilor sant ori asistati, ori in ‘relatii de prietenie’ cu mafioti din administratie/guvern/parlament. A se vedea onor duamna primarita votata covarsitor.
    Asa ca mi se rupe de relatia bucurestenilor cu facturile.

    00
  12. „65% dintre bucureșteni își încălzesc locuințele prin intermediul sistemului public de termoficare.
    Aici nu e surprinzător, ar fi fost interesant de aflat dacă ăștia 65% știu că RADET e în faliment de 20 de ani și n-au făcut nimic spre a se elibera de dependența de ei sau pur și simplu sunt săraci.”

    Pe bune? De ce m-as elibera de dependenta de un furnizor care ofera caldura cacalau iarna la pret mic si apa calda extrem de ieftina permanent? Faptul ca e in insolventa (nu in faliment), e vina primariei care nu plateste subventiile la timp si care organizeaza festivaluri de manele in loc sa modernizeze reteaua de termoficare.

    Ca pretul nu e tocmai corect (parca era cea mai ieftina calorie din Romania), e partea a doua a discutiei. Orice oras care se respecta are o centrala termica, nu poti sa poluezi cu cateva milioane de centrale de apartament sau cateva zeci de mii de centrale de bloc.

    Si plm, cum zicea si antevorbitorul, cum dracu’ umpleti o cada cu apa fierbinte cu propria centrala?

    00
    • Si plm, cum zicea si antevorbitorul, cum dracu’ umpleti o cada cu apa fierbinte cu propria centrala?

      dai drumul la apă caldă și ea vine.

    • Hai sa fim seriosi. Am la parinti/socrii in provincie centrala termica Ariston (top of the line) si nu pot face un dus fierbinte mai mult de 5-7 minute fara sa se raceasca apa. Cat despre umplut o cada cu apa la o temperatura decenta stiu ce vorbesc, am avut juniorul in vacanta la parinti de atatea ori si nu am reusit sa-i fac o baie fara sa se raceasca apa, sa o reglez, apoi sa fie prea fierbinte, sa o reglez si tot asa.

      00
    • Astia care nu puteti umple cada cu apa fierbinte poate ar trebui sa aruncati o privire peste cartea tehnica a centralei si apoi la setarile acesteia. Numa’ zic, poate e setata temperatur pe minim, zic si io …

      00
    • kulcsy +99. invatati naibii sa folositi aparatul ala

      00
    • In caz ca nu v-ati prins: domnul vorbeste despre un boiler (singura explicatie logica de ce „dupa 5-7 minute se raceste apa”) care are o capacitate de x litri. Ai folosit x litri…urmeaza apa rece. Faptul ca nu stie care e diferenta intre un boiler si o centrala termica ma face sa cred ca frecventeaza acele festivaluri de manele care-i mananca banii de subvenție la caldura.

      00
    • ionuț, la asta mă gândeam și eu, dar poate totuși nu e așa idiot :)

    • Nu ma noi astia mai idioti stim ca pentru un debit constant si instant de apa calda la o temperatura decenta la fel de constanta, cu multipli consumatori ai nevoie de centrala termica cu boiler. ACM-urile sunt pentru saraci.

      Dar va inteleg ca va e ciuda pe 65% din mitici ca stau la caldura aproape moca si se lafaie in bai cu spuma. Dar plm, stau pe banii lor, nu pe ai vostri, ca subventiile alea de la RADET tot ei le platesc. Si alea de la RATB cand va dati cu 1,3 lei de la un cap la altul in vizita la Capitala. Si pe alea de la spitale cand va cazati bolnavi, ca spitalul judetean e naspa.

      00
    • ACM = apă caldă menajeră. Tot așe se cheamă și aia pe care o folosești tu. Deci ești sărac.

      00
    • Am avut aceeași problemă cu ciclul de apă caldă de 5-7 minute la o centrală mai veche, într-un loc unde am stat acum ceva vreme. Chiar citisem și manualul și specifica cicluri de ~7 minute pentru producerea de apă caldă la temperatură optimă.

      În schimb aici unde stau acum doar ce am pus centrală termică, prin condensare, care nu are probleme în a-mi furniza apa caldă la temperatură constantă (44°C), suficient pentru a umple o cadă sau un duș mai lung de 15 minute.

    • Nu ma noi astia mai idioti stim ca pentru un debit constant si instant de apa calda la o temperatura decenta la fel de constanta, cu multipli consumatori ai nevoie de centrala termica cu boiler. ACM-urile sunt pentru saraci.

      Dar va inteleg ca va e ciuda pe 65% din mitici ca stau la caldura aproape moca si se lafaie in bai cu spuma.

      De ce esti carnat?
      Daca sti ca ai nevoie de boiler pentru multipli consumatori, de ce nu-l dimensionezi corect? Ori tu vrei sa umpli o vana de ~150l cu un boiler de ~50l.

      00
  13. Nu prea văd cum ultima poate fi îndreptată în termen scurt de municipalitate. De-aia tot aștept să apară Waze Carpool mai repede. Deocamdată l-au anunțat pentru Brazilia.

    00
  14. Ar trebui introdusă garanția pe ambalaje, așa cum era pe vremea lui Ceaușescu sau așa cum e astăzi în Germania. Plătești 50 de bani în plus pentur ambajaj și îi primești înapoi când returnezi produsul. Se pot refolosi tone de aluminiu, fier, sticlă, plastic, PET și alte materiale care s-ar reîntoarce în economie și nu ar umple gropile de gunoi. Uite așa – ca-n Germania- https://www.youtube.com/watch?v=gor3D9ZiZzU

    00
  15. Boss in urma acestui articol m-am luminat, iata ce voi face:
    1. depun rapid cerere la RADET si ma debransez ce pendula mea
    2. cumpar tevi, centrala, fitingaraie, calorifere noi e.t.c ca ce pendula mea de Mitic ma dau afar’ din casa 10000 RON
    3.fac satier in casa ce pendula mea
    4. instalez centrala si cu ocazia asta scap de subventia imorala de 50% la RADET si ard gaz ce pendula mea de decent moral ce voi deveni
    5.adevarul e ca primele 4 puncte vor creste economia pe orizontala deci toata lumea va trai mai bine ce pendula mea

    P.S. cu toate ca stau langa CET VEST si-mi vine agentu’ termic in parametrii renunt la tot ce pendula mea ca doar mi-a explicat Zoso ce penal milog la mila lu’ Firea sunt

    00
    • nu, costele. ideea era să nu depinzi de o societate muribundă.

    • Vezi exemplu recent: Galati.
      A crapat CET Galati , primaria si-a bagat picioarele si a zis ca le da la fraieri 3000 de lei sa isi puna centrala + autorizatii+sa isi traga gaze+sa isi traga apa rece separat, totul intr-o luna, daca vor ajutorul.
      Cand esti pensionar sau ai minimul pe economie, de unde naiba sa scoti inca 7.000 de lei sa faci toate astea.

      00
    • e muribunda de 20 de ani. poate se mai tara vreo 15 pana moare

      00
    • Aici chestiunea nu e că sunt proști ăia încălziți de Radet și deștepți ăia cu centrală (sau invers).
      Ești mulțumit de Radet? Perfect, stai cu Radet (dar e bine să fii pregătit pt vremuri mai tulburi).
      Cît privește poluarea, dacă se ard carburanți special pt apa ta caldă (adică nu ești deservit de vreo chestie care aruncă oricum apă caldă – centrale electrice, izvoare geotermale) atunci poluarea e și mai nașpa decît cu centrale termice de scară sau apartament.

      00
    • @ionut, articol din 03 mar. 2017 si ghici ce?

      00
  16. NOU
    #57

    Majoritatea clientilor IKEA se folosesc inca de sistemul public de incalzire. Sunt curios daca sondajul era facut de un producator de mobila care era rezultatul.

    00
  17. Si 70% dintre participantii la studiu..erau din afara Bucurestiului :)))

    00
  18. Foarte bune concluziile tale.

    00
  19. Problema e alta. Nu avem infrastructura pentru gaze, iar pentru centrale electrice/chestii radiante nici atat. Cand va crapa Radet-ul, vom crapa toti bucurestenii, cu sau fara centrale. D-aia nu prea ma grabesc sa scap de Radet. Daca se impute treaba, vin in Brasov, ca am auzit ca e mai civilizat.

    00
  20. Chiar asa, au intrebat cat dureaza un dus, dar nu si de cate ori se spala pe luna :)))))))

    00
  21. „Aici nu e surprinzător, ar fi fost interesant de aflat dacă ăștia 65% știu că RADET e în faliment de 20 de ani și n-au făcut nimic spre a se elibera de dependența de ei sau pur și simplu sunt săraci.”

    Mda, RADET e asa cum e,
    dar incalzirea centralizata e singura solutie pentru orasele mari. Vezi Londra, Copenhaga, etc.

    00
  22. Comentez doar pentru statistica. Sunt un gras care face doua dusuri militaresti pe zi. In total 10-15 minute, pe zi (5-7 minute pe dus). Cronometrat de cateva ori.
    La un moment dat am calculat si cata apa calda consum pe dus: 40 de litri. Nu mai stiu daca am facut dus vara sau iarna. 1mc de apa calda are 1000 de litri (25 de dusuri – o luna, sa spunem, pentru unul care face un dus militaresc pe zi) si costa pe la 15 lei, parca.
    De ce am facut cronometrarea si contorizarea? Pentru ca, adaugand 1 leu pretul unui sapun ieftin (sau 2 lei pretul unui sapun „mai de firma”), NU E NICI O SCUZA!!!! pentru mirosurile din mijloacele de transport in comun.
    Daca il aud pe unul ca e sarac, de asta pute, ii trag o flegma in fata. :(

    00
  23. fix pe subiectul studiului:
    http://imgur.com/a/fy6gr

    00
  24. Si nu inteleg care este legatura cu „tristetea” din titlu.
    Daca si Bucuresti e oras trist, inseamna ca Motru e sit arheologic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile