Neo-democrația

Există un curent de adâncime, invizibil la suprafață, care angrenează toate personajele acestei întâmplări politice în altă direcție decât cred ei că vor ajunge. Eu cred că resorturile profunde ale acestui curent nu sunt în prostia arogantă a lui Dragnea și nici măcar în lașitatea complice a majorității pesediștilor.

OUG-ul lui Dragnea nu e decât un catalizator al unui proces care nu are nimic de-a face cu Dragnea. E foarte greu de explicat de ce au ieșit acum oamenii în stradă cum n-au ieșit în ultimii 25 de ani doar invocând statul de drept, având în vedere că au avut în aceiași 25 de ani zeci de situații politice mai dramatice decât cea de acum și la care au reacționat cu mult mai multă pasivitate. E aproape imposibil de explicat de ce atâtea organizații de presă sau religioase, profesionale sau sindicale, au virat ca la un semn împotriva PSD, invocând doar anticorupția și scârba de hoți. În mod evident resorturile sunt mult mai profunde.

Nimeni nu s-a oprit încă asupra paradoxului esențial al protestelor: liderul care a câștigat cu o majoritate semnificativă alegerile cu 2 luni în urmă e pe cale să piardă realmente puterea politică în urma demonstrațiilor masive ale unei minorități importante, dar totuși minoritate.

Eu înțeleg frustrarea liderilor PSD și, mai mult, spun că au dreptate: ce se întâmplă e înafara jocului democratic. A zis și Johannis, cu jumătate de gură, că soluțiile se pot găsi numai în Parlament, nu în stradă.

Nu înțelegem încă deplin consecințele, dar putem observa cum regulile jocului politic și democratic se schimbă. Putem vedea cum națiunea, ajunsă la o maturitate politică întârziată, găsește calea de a rezolva singură principala problemă a democrațiilor moderne: lipsa de reprezentativitate.

Contrar a ce zice Tăriceanu și chiar Johannis, soluțiile politice chiar se dovedesc a se găsi în stradă și nu în Parlament. Pentru că lipsa de reprezentativitate (care e boala tuturor democrațiilor europene) înseamnă de fapt lipsa unei voci care să te reprezinte, atunci grupurile nereprezentate politic care nu au votat pentru că nu au pur și simplu pe cine vota, au găsit calea prin care să exercite direct puterea.

După exercițiul cu Ponta, când, la fel, partidul aflat tehnic la putere a ajuns de fapt în opoziție în pofida regulilor jocului, lumea a înțeles că există un mecanism prin care poate ocoli impedimentul nereprezentativității.

Concluzia e una care ar trebui să ne uimească: rezultatul votului contează mult mai puțin decât acum 5 ani. Așadar, nu e vorba atât de proteste cât de embrionul unui mecanism prin care electoratul frustrat de o clasă politică nereprezentativă a găsit soluția pentru a recaptura puterea politică înafara Parlamentului.

Gândiți-vă puțin, în mod normal alegerile determină raportul politic de forțe. Alegerile determină cine ajunge la putere. Adevărul ăsta e esența jocului democratic. Dar dacă ne uităm la Ponta și la Dragnea, mai putem noi spune că funcționăm într-o democrație "clasică"?

După ce Dragnea va fi picat iar PSD-ul se va face țăndări, care e politicianul care va mai avea curajul să invoce rezultatul votului din alegerile ținute odată la 4 ani, așa cum a făcut-o recent, cu aroganță, Tăriceanu?

Ironia maximă e că PSD e de fapt agentul acestei schimbări. Nu numai acum, când se sinucide cu Dragnea imediat după ce au câștigat alegerile, dar și în trecut, când au încercat să-l suspende de două ori pe Băsescu, igorând că prin asta dau semnalul că nici un politician ales nu-și mai poate vedea mandatul ca sigur pe toată durata lui. Lumea a început să înțeleagă că nu e nevoie să aștepte un ciclu electoral, că poate schimba puterea și între alegeri.

Ce vedem zilele astea în Piața Victoriei e mecanismul unei neo-democrații care nu trebuie confundată nici cu mișcările Occupy – care erau mecanisme de ventilare a frustrării cu resorturi anarhiste, nici cu Tea Party care a fost de fapt o mișcare politică alternativă (un fel de M10 mai cu mintea acasă) care a sfârșit prin a fi absorbită de politic. Ce vedem e diferit, e ceva nou. Nu există după cunoștința mea nici o situație similară în lumea democratică, ca mișcări de stradă informale să determine pierderea puterii executive a partidului majoritar de două ori la rând, în mai puțin de doi ani. Unii fac eroarea de a spune că protestele nu sunt politice, pentru că nu sprijină nici un partid. Eu aș spune că sunt extrem de politice, pentru că determină soarta tuturor partidelor. Protestele sunt, de fapt, chiar politica în acțiune. De asta sunt tonice și stârnesc invidie printre străini: pentru că e o demonstrație de putere, nu de frustrare.

PS: vorbesc ca și cum Dragnea a pierdut dea puterea pentru că asta e adevărat, chiar dacă se agață de ea. Nu mai are aliați și muniție, a ajuns singur împotriva tuturor.

de Florin Cojocariu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Apropo de ziarul BZI, au postat o poza in care scrie ca digi24 e rusinea presei: https://www.bzi.ro/miting-la-iasi-multiple-mesaje-ale-protestatarilor-foto-video-591626

    00
  2. Domnul Florin Cojocaru nu a fost in piața. Se vede ca nu a inteles ce se întâmpla acolo….
    Lumea nu a ieșit ca sa își dea demisia Grindeanu ci ca sa se anuleze OUG-ul. Foarte pe scurt si simplu spus ca sa nu intram in analize in care ipoteza e greșita.

    00
    • Da, prima dată abogarea/anularea rahatului ăla de „lege”.
      Da’ dup’aia tu chiar crezi că-i mai vrea cineva pe hoții/inculții/proștii/nemernicii ăia la putere? no way

      00
    • strada e ca alarma de la masina. nu conduci o masina cu alarma wtf

      ai nevoie de un sofer fie el si automat

      nu inteleg de ce ai luat atatea minsusuri. o fi lumea inca exaltata lol

      00
    • „dup’aia tu chiar crezi că-i mai vrea cineva pe hoții/inculții/proștii/nemernicii ăia la putere? no way”

      ce zici tu e ca toti toti votantii psd s-au sucit definitiv spre dreapta.

      imi place ca esti optimist

      00
    • domnule McAfee.

      ce intelegeti din expresia „abrogati si apoi plecati” ? aia care e strigata aproape permanent.

      00
    • @user @zoso

      De unde scoatem +80 mil. euro de pe urma deciziei CEDO?

      Se tot spune ca e saracie, vor plati AIA din piata banii?

      00
    • Si „accountability” pentru faptele tale? Ai spart un apartament in miez de noapte, ai furat 200.000 de lei, te-au prins, ii dai inapoi si gata? Esti respectabil de acuma?…
      Pe mine nu ma incalzeste nici discutia din parlament. Au o majoritate mai mult decit confortabila. Ce ii opreste sa voteze ambele legi cum vor ei, „uite au trecut prin parlament, nu a mai fost pe fuga, noaptea, am discutat, parlamentul e expresia democratiei, deci gata, ne-am pisat pe voi”… (Mesajul va fi transmis de tariceanu. Alta intrebare…

      00
    • @phazz
      Da prietene, surpriza, „aia” din piata vor plati banii, corporatristii si tinerii antreprenori pe care ii ironizati voi desi ei sunt cei care contribuie grosul banilor cand vine vorba de incasari la stat.

      Eu personal n-am nicio problema sa platesc amenzi pentru ca hoti, criminali si abuzatori sa traiasca in mizeria in care i-au infundat pe altii prin marsaviile lor. Oricum majoritatea traiesc in conditii mai bune decat copii, batrani si bolnavi care nu au incalcat nicio lege. Nu le convine, e greu, e inuman? N-au decat sa-si desire „pijamalele” si sa-si faca franghie din ele.

      00
    • @Phaff

      Din ce am citit, primaria sectorului 3 avea de gand sa cheltuiasca mai mult de dublul sumei aduse in discutie de tine pe mobilier urban. Intre timp, dupa ce au aparut informatii in presa, au anulat licitatia. Nu stiu daca cifrele sunt corecte, dar indraznesc sa spun ca 80 mil. € sunt bani de buzunar.

      Ps. Acea amenda, daca vine, vine cu un termen limita, deci ti se acorda sansa sa indrepti neregula. Bineinteles, neregula o indrepti prin micsorarea bugetului administratiei penitenciarelor.

      00
    • @Stefan

      Daca gasesti sursa/stores/informatia, posteaz-o aici, ca de banuieli e satula lumea. Eu, de exemplu, n-am gasit stirea despre informatia de care ai auzit.

      „Bani de buzunar”? De unde, ai tu in portofel 80 milioane de euro?? Daca chiar e un chilipir, platiti si cotizatia mea, ca sa n-o mai platesc eu.

      Termenul limita nu include amenda. Acei 80 de milioane sunt anuali ad infinitum pana cand se rezolva supraaglomerarea si incalcarea drepturilor din inchisori.

      Esti informat total gresit, nu bugetul penitenciarelor e problema, ci # supraaglomerat de oameni inchisi abuziv; care le incalca drepturile omului.

      00
  3. *Dragnea a pierdut dea puterea (j)

    00
  4. Foarte corect . Democratia asta cu reprezentanti e cam terminata din cauza ca omuletii sunt niste corupti toti .
    Avem tehnologia ptr o democratie directa, o aplicatie prin care esti chestionat daca esti de acord cu o anumita lege si votezi direct … un partid din Olanda a facut deja chestia asta din ce stiu .

    00
    • ar fi cea mai mare prostie. sunt unele decizii pe care pur si simplu nu poti sa le lasi in mana unui popor informat din ”presa”. dovada cea mai buna e ce se intampla acum: mai intai au cerut demisia guvernului, apoi le-au zis mai multi influenceri ca nu e bine cu demisia, trebuie sa ceara abrogarea, iar acum s-au trezit ca, dpdpv juridic, abrogarea nu e solutia pe care o vor, ci trebuie anularea/retragerea. maine cine stie ce mai descopera si schimba scandarile. asadar, daca lasi poporul sa faca legile, we are really really screwed.

      00
    • Democratie de orice timp nu poate merge intr-un stat in care 4 milioane de oameni muncesc la privat si restul traiesc din taxele lor. Acea majoritatea va vota pt a jupui minoritatea.
      Asta e ultima mea grija, si se intampla deja.
      Prima problema e cat de prosti sunt multi dintre romani.

      00
  5. Pica guvernul, se sparge PSD, Iohanescu primeste sarcina sa puna iar guvernul lui ca sa finalizeze tzeapa cu Brancusi, se vor face iar alegeri, o sa castige altii, cei care vor pierde vor iesi in strada si o luam de la capat cu guvernul lui. Intre timp unii pleaca definitiv in SUA, ii invata pe americani sa-l dea jos pe Trump iar Madonna o sa poata sa se tina de cuvant cu oralul.

    00
  6. NOU
    #18

    Well, well, well …. :-). Felicitări pentru insight.

    00
  7. De acord cu autorul, mi-a mai deschis mintea, diseară ies și eu la proteste (cu tot cu neveste).
    Am crezut că autorul e Zoso și chiar mă miram de perspicacitatea dobândită instantaneu, eu știindu-l mai tranșant ”să ardă sediile PSD din toată țara”, apoi mi-am revenit când am văzut semnătura.

    00
  8. Complicat, treaba e mai simplă, să privim alegerile ca pe un concurs de proiecte: PSD a câştigat cu proiectul lor (n-are a face că practic era unul utopic, a convins audienţa). Bine, domnule Dragnea, poftim banii ţării, pune-ţi proiectul în aplicare. A, te-ai sucit şi vrei să bagi banii la păcănele? Nu nenea, aplică proiectu’, livrează ce ai promis!

    00
  9. Bricolajul tarii – centura neagra :D Chiar daca e „guest author” si nu Acel bricolator.

    00
  10. Asta se intampla si pentru ca astia nu mai au nici un fel de jena. Nu mai merge nene. Parca PSD-ul minte din inertie, sunt obisnuiti sa prosteasca lumea pe fata, asa cum o faceau pe vremuri. Nu cred ca mai realizeaza ce fac. De aceea in ultimele zile apar pe net tot felul de indemnuri sa semnam petitii prin a sustine guvernul Grindeanu, sau postari in care PSD-ul ne aminteste ce a facut in astea 2 luni. Asta e dialogul pe care l-am observat intre ei si noi in ultima perioada.

    Noi: Stiti, ati furat!
    PSD: am marit salariile, pensiile…
    Noi: Da, dar promulgati legi care va scapa de inchisoare.
    PSD: Am marit pensiile, salariile…

    Deja am impresia ca s-au cam speriat nenorocitii, si incearca sa faca damage control pe net, uitand cu lumea cu conexiune la internet nu i-a votat. Rezultate: pagini de Facebook inchise, cea mai recenta fiind pagina lui Firea. Nu cred ca mai puteau sa stearga din injuraturi, nu tineau pasul, si au facut o mica pauza.

    Sigur, in multimea de protetatari sunt si hipsteri care nu stiu pe ce lume traiesc, dar intamplarea face ca de data asta, ne ajuta si astia.

    My 2 cents, nu aruncati cu rosii in mine.

    00
  11. Asta e si ideea,puterea sa o aiba oamenii,nu o mana de hoti burtosi votati de betivii si suedejii cu ajutor social.

    00
  12. E suficient sa te gandesti ca multora le e frica sa recunoasca faptul ca in decembrie au votat cu stanga (oricare e ea) ca sa-ti dai seama ca vorbim de o implicatie politica pe toata linia oricat de mult ar incerca unii sa spuna ca n-are de-a face protestul cu politicul.

    00
  13. As vrea sa cred ca mesajul e acesta – Nici-un politician/partid politic nu se va mai baza in viitor pe rezultatul de la alegeri pentru ca o poate lua in gura oricand. Da – imi place acest mesaj.

    Dar crede cineva ca vor intelege acest lucru?

    00
  14. la cat parriu ca

    1 retrag ordonanta

    2 strada se calmeaza

    3 lucrurile continua exact ca inainte

    00
  15. „atunci grupurile nereprezentate politic care nu au votat pentru că nu au pur și simplu pe cine vota” – asta trebuia bolduita x 10. Poate acum inteleg si cretinii cu „sa mergem sa votam” de ce ultima oara a fost o prezenta de doar 48%.

    00
    • n-ai prezervativ, vrei sa futi si tu ceva si ai de ales intre

      una cu hepatita C

      si una cu SIDA

      evident te futi cu… aia care simti ca te reprezinta ;)

      00
  16. Nu s-a strigat „Jos Guvernul” in piață.
    Dacă nu sunt complet idioți, PSD ar putea face o manevra si sa-l scuipe pe Dragnea ca pe o masea stricata (sic!), sa anuleze mizeria aia, apoi sa intre totul in normal.
    Mă întrebam ieri: cum de penalii si pușcăriașii aia au așa putere in tot PSD-ul? Pentru 100 de penali (ca nu-s mai multi) ar fi in stare sa moara un partid? Da’ cine-s aia, coane!?!?

    00
    • pentru că ei dau bani la partid. din ce fură ei se ține lumina aprinsă, se dau mese pentru membri, se printează afișe, se plătesc avocați și tot așa. adu-ți aminte când vanghelie era important in PSD, omul plătea toate facturile sediului, pentru că membrii nepenali nu aveau bani.

  17. „Lumea a început să înțeleagă că nu e nevoie să aștepte un ciclu electoral, că poate schimba puterea și între alegeri.”
    Corect.
    Dar asta nu e o chestie nouă. În Italia – o țară democratică – au fost, după WW2 și până prin 1990, vreo 40 de guverne. Multe au căzut la presiunea societății (nu neapărat a străzii, pentru că la italieni nu a fost nevoie prea des de proteste publice). Căderea unui guvern și organizarea de alegeri anticipate reprezintă un mecanism normal de reglare a raporturilor de putere într-o societate democratică – atunci când e nevoie. Singura problemă este ca aleșii să înțeleagă că este mai important să știi când să pleci de la putere, decât când să te agăți de ea. Dacă știi când să pleci, ai șanse mai mari să revii curând la guvernare. La noi, acest lucru nu a fost încă învățat, dar o să ajungem și acolo, one way or another.

    00
  18. Dorinta de putere te urca si te coboara, nimeni nu-si da seama ca politica trebuie sa renasca, aceste alegeri din 89 pana in prezent, promit aceleasi lucruri, politicientii sunt la fel, nimeni nu vine cu ceva nou, renascut si care sa infloreasca credinta oamenilor in conducatori. Politica de la Iliescu pana la Johannis este una si aceasi, 1 data la 4 ani promiti, ai timp sa te tii de cuvant in timpul asta, dar lumea uita promisiunile iar politicienii se agata de fiecare strop de putere pentru a isi face viata mai buna dupa mandat. DIn pacate politica trebuie reiventata, s-a incercat cu tehnocratii, dar mamaia de la tara care a lucrat la sapa toata viata nu stie ea ce sunt aia tehnocrati si asta pentru ca viata lor este una de supravietuire si orice condimentare (bani mai multi, ajutoare mai multe si alte chestii de pomana) sunt singura picanterie care le prelungeste speranta pentru ca ei nu mai au unde sa evolueze, schimbarile pe ei nu-i ajuta pentru ca nu vor mai apuca sa le prinda, sa nu mai zic sa apuce sa se bucure de ele. Din pacate politicientii sunt avzuti ca hoti si manipulatori in Romania, nimeni nu vede dincolo de aceasta eticheta si asa ajungem sa protestam pentru fiecare nedreptate. Daca era sansa de a-l avea inapoi pe Ciolos cu siguranta instabilitatea asta nu dura mult, peste 2-3 ani se puteau vedea schimbari majore pentru tineri, dar nu se puteau vedea schimbari si pentru varsnici sau pentru cei care traiesc din ajutoarele de la stat. Sunt sigur ca Dragnea o sa mearga pana in panzele albe cu OUG–ul asta pentru ca daca renunta la ea, automat si PSD-ul renunta la el, alta sansa nu are dar din pacate orgoliul lui il va duce la pierdere.. este inuman sa nu te gandesti la investitii cand stii ca ai ramas in urma la mai toate capitolele, drumuri, locuri de munca si preturi in magazine care te fac sa te culci stresat si sa te trezesti frustrat.

    00
    • Nu sunt de-acord. Alternative la partidele politice actuale sunt si multe dintre ele promit schimbari. Problema este ca nu exista oameni dornici de asa ceva. Partidele care dau sperante reale si aduc schimbari nu se bat in piept cu mariri de pensii si alte jeguri, pentru ca nu sunt bani dintr-o data. Romanu, cand aude asta, merge la „concurenta”, pentru ca aia promit marea cu sarea. Ideea cu guvernul technocrat e probabil cea mai buna la momentul actual, dar politica pe care o stim noi dateaza de mii de ani. Eu zic ca nu se mai poate aplica eficient la societatea actuala.

      00
  19. O sa dureze ceva, dar asteptam un guest post de la un sociolog/istoric cu o vasta experienta si un ochi extrem de perspicace care sa explice si sa interpreteze in mod corect ceea ce se intampla. LIMPEDE!!!

    Dar asta o sa fie doar dupa ce evenimentele or sa se consume…

    Pana atunci… ne vedem in strada… in fiecare ZI!!!

    00
  20. Boss, ți-am trebuit multe cuvinte sa scrii ca votul nu e un cec în alb.

    00
    • ai pus foarte bine puncul pe i.
      exact asta considera dragnea (si marea masa a politicienilor) si se pare ca asa si este: ca au primit un cec in alb. remember: „ciocu mic ca noi suntem la putere” ?.

      nu sunt jurist, dar vazand cat se coieste iohanis, cred ca mecanismele ca „avocatul poporului” sau „urmarirea atenta a situatiei de catre presedinte” sunt prea slabe si ineficiente. in realitate iesitul in strada / revolutia e singura optiune, atata timp cat nu se creeaza un mecanism eficient de prevenre a abuzirlor de acest gen.

      pai tu poti merge la servici si sa-ti votezi marire de salar impreuna cu colegii? sau ce diurne sa iei?
      astia au abuzat incet-incet si vazand ca lumea nu zice nimc li s-a ingrosat obrazu`, acum fiind atat de gros incat poti vedea in declaratiile lor despre manifestanti (ragalii, putori etc). mai bine mai tarziu decat niciodata, dar daca iesea lume in strada la derapajele anterioare altfel era acum.

      00
  21. Eu cred ca explicatia faptului ca sunt atat de multi protestatari e una singura, chiar sloganul de baza al demostratiilor: „Noaptea, ca hotii!” – cred ca si-au facut-o cu mana lor.

    00
    • Crezi că dacă o făceau ziua-N amiaza mare oamenii nu ar fi ieșit să-i scuipe?
      Hoția e hoție și furtul e furt, nu contează momentul efectuării lor.

      00
  22. Vali, eu am iesit si la Colectiv 7 zile din 7 si acum inca din prima duminica, problema este ca de data asta, am impresia ca nu vor pleca…nu stiu, semne sunt, dar si alea timide, acum vad ca unul de la ei, Plesoianu, vrea sa faca contramanifestatie…mi se pare ca se tin bine de scaun de data asta, in pofida faptului ca numarul protestatarilor este urias, in pofida faptului ca au o sustinere din partea societatii normale enorma.
    Nu ti se pare ca jivina asta care ii reprezinta acum, penalul mitoman, e total diferit de orice alt presedinte pe care l au avut? Mai malefic, mai sneaky, mai smecherit, mai organizat? Eu o sa ies pana la final, si voi striga in fiecare zi mai tare, sunt sigur ca toti vor face la fel, dar…daca tot nu pica? Daca nu renunta la oug?

    00
    • dragnea are o urmă de frică în el. adu-ți aminte cât de perfid și mitoman era ponta.

    • Ii este frica ca se răzvrătește partidul împotriva lui dar e conștient ca fără OUG va înfunda pușcăria asa ca eu unul cred ca nu va ceda.
      Sunt curios, dacă va avea cazierul imaculat va candida la președenție ? oare cum va fi intr-un stat condus de Dragnea ? Nu mi se pare o ipoteza SF la ce scor a câștigat PSD-ul si la câte pomeni electorale a promis.

      00
  23. There is only one sin, only one and that is theft. Every other sin is a variation of theft. When you kill a man, you steal a life… you steal his wife’s right to a husband, rob his children of a father. When you tell a lie, you steal someone’s right to the truth. When you cheat, you steal the right to fairness… there is no act more wretched than stealing – Khaled Hosseini

    00
  24. Excelent articol ! Felicit autorul care a prins foarte bine chintesenta in text! Felicit si pe zoso ptr hosting :)

    00
  25. Tara se va face bucati. Daca nici democratia nu mai e respectata (da, PSD-ul nu e partidul nostru DAR a fost votat), minoritatea deschide cutia pandorei. Nu vreau tehnocrati, vreau politicieni legitimizati de vot.

    Dar nu pot, asa cum spune americanu, shake the feeling/thought ca totul a pornit fiindca Dragnea a vrut sa diminueze bugetul serviciilor. Asta spune indeajuns prin subliminalitati. Ce prost fusei, trebuia sa ma FAC om al serviciilor.

    Astia din piata nu-si dau seama cat rau prescriu pt viitor. Sa vedeti ca mafia lui nastase va fi umbrita.

    00
    • Iti dai seama. Sunt curios, dupa umila ta parere, cati oameni ar fi iesit la protest, daca nu se modifica C.P intr-un mod perfid, ci se reducea doar bugetul SRI? Probabil doar tu, nemultumit ca nu te-ai facut ofiter SRI.

      Intre timp, breaking news, au cedat astia. Totodata, daca condamni faptul ca romanul simplu incepe sa afle ca democratia nu se face doar 5 minute la 4 ani, esti un om mic. Dar mic de tot.

      00
    • Nu vreau tehnocrati, vreau politicieni legitimizati de vot

      Politicienii legitimati de vot ar trebui sa fie tot „tehnocrati” – specialisti in politica si in negociere – iar ministrii ar trebui sa fie profesionisti in ariile respective si oameni care stiu sa conduca. Ar avea in felul asta continuitate – daca sunt buni – sau ar putea fi „concediati” fara prea multe fasoane daca sunt incompetenti sau nu se tin de treaba. „Politicianul” care nu se incadreaza in categoriile astea este un dezastru in desfasurare.

      00
    • @Stefan

      Sa verifici comentariul anterior, daca mi s-a postat.

      Eu am inteles ca ‘perfidia’ a inceput cand guvernul, respectiv ministrul de justitie, al lui Ciolos a amanat-o ca sa nu creeze panica, iar OUG-ul guvernului Grindeanu indica aplicarea acesteia imediata [ca de aceea a fost luata ca ‘ordonanta de urgenta’; ca-i o urgenta (deadline-ul e luna martie)]. Nu inteleg de ce ma face „mic”, vrei sa ne luam la injuraturi? Nu cred ca ai priceput ce am scris in legatura cu implicarea serviciilor; recent, seful adjunct a fost trecut in rezerva, de pe urma informatiilor lui Sebi Ghita.

      @Thestig

      00
    • @Stefan

      I se spune „ordonanta de urgenta” pentru un motiv; ‘perfidia’ ar fi inceput cand guvernul Ciolos, respectiv ministrul de justitie, nu s-a ocupat de asta si au pus-o in raft de frica sa nu faca scandal. Pleaca si vine guvernul Grindeanu, iar deadline-ul e sfarsitul lunii februarie/inceputul lunii martie. De asta ar fi fost ‘ordonanta de urgenta’, ca-i urgenta (bizareria suprema, pt mine, e perioada aia specifica de 10 zile, nu ca au facut-o la noapte; puteau s-o faca si la prima ora, dimineata, nu asta era problema). Nu credit ca ai inteles despre partea cu implicarea serviciilor. De ce ma faci „mic”, vrei sa ne luam la injuraturi?

      00
    • @Thestig

      Pana acum, au lasat de dorit, nu i-a votat nimeni, nici macar sustinatorii lor.

      00
    • Daca simti nevoia sa ma injuri, e dreptul tau. Atat ca gestul asta denota lipsa de contraargumente.

      Legat de comentariul de mai sus, un simplu search pe google cu „mobilier stradal primaria sector 3” si aveai cate rezultate vrea inima ta. Eu am vazut pe hotnews screenshot-uri cu documentatia din SEAP, inainte ca licitatia sa fie anulata. Si da, e vorba de 782.5 mil lei. Sau 175 mil. €. Bineinteles, dupa ce a aparut treaba asta in presa, au anulat licitatia si au acuzat o eroare de estimare de cost. Asa convenabil, DUPA ce s-a aflat magaria. De aici si sintagma „bani de buzunar”. Nu pentru mine, nu pentru tine, ci pentru ei, cei care angajeaza cheltuieli enorme pentru toate prostiile. In ceea ce priveste bugetul penitenciarelor, e vorba de un gest de buna-credinta. Maresti bugetul si te obligi sa reabilitezi cu acesti bani penitenciarele deja existente si cu alti bani sa construiesti altele. Totul in vederea mai multor locuri „de cazare” pentru a micsora aglomeratia.

      Legat de acest comentariu, insinuezi ca guvernul Ciolos avea de gand sa modifice Codul Penal in acest mod? De unde pana unde? Sau vorbim de lucruri diferite? De unde acest deadline? Pentru abuzul in serviciu? Cat despre implicarea SRI, aceasta e permanenta, dar nu pare sa-i deranjeze pe concetateni. Eu am spus ca oamenii trebuie sa invete sa taxeze derapaje permanent si in numar mare, oricine ar fi responsabil pentru aceste derapaje (da, aici includem si servicii secrete). Asta nu inseamna ca minoritatea decide, oamenii au majoritate in parlament, ei canta, ei joaca, dar trebuie sa vada ca, cel putin in urmatorii 4 ani, vor fi taxati pentru orice magarie incercata. Tu ai facut paralele acolo unde nu prea e cazul. Repet, fara OUG13, puteau taia bugetul SRI cat vor, nu iesea un suflet in strada.

      Ps. Acele 10 zile (prea putine chiar) sunt un buffer pentru a se putea analiza cine/ce/cand/cum iese din inchisoare multumita prezentei legi penale mai favorabile. Ca sa nu se trezeasca statul mai tarziu cu procese. Exemplu concret: cei condamnati pentru neglijenta in serviciu.

      00
    • @Stefan

      Tu ai inceput cu insulta, te-ntreb din nou, vrei sa ne luam la injuraturi? Ca pot s-o fac si eu. Tu dai dovada de „om mic” daca nu stii sa porti o discutie de on mare.

      Nu ma intereseaza cautarile si „ce-am citit io cu ochii mei”, ti-am cerut sa postezi stirea/sursa aici. Nici romaneste nu stii sa citesti dar te crezi tare de gura, cu insulte subliminale? Iti mai dau o sansa.

      Da, fiindca problema inchisorilor, in atentia publica, a aparut vara, cu protestele detinutilor pe acoperisuri. Pe urma, prin octombrie-noiembrie a aparut decizia CEDO & amenda anuala de 80 milioane de euro; deadline-ul e chiar acum, la sfarsitul lui februarie/inceputul lui martie, pt acele 80 de milioane. Guvernul Ciolos a amanat-o pt viitorul guvern, pt Grindeanu. De ce n-a facut-o Ciolos? Fie de frica sa nu supere serviciul secret (vezi comentariul original) fie sa bage bete in roate. Eu sunt convins ca puteau s-o rezolve… si n-au facut-o, repeat, fie de frica & aservirea serviciului secret (baietii cu ochii albastri), fie sa bage bete-n roate cu OUG-ul. Eu, din ce vezi, sunt pesimist.

      00
    • Daca se aproba: http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2017-02-3-21582313-0-captura-anunta-participare.png

      Tot vorbesti de deadline, dar nu am reusit sa gasesc nimic, desi am cautat. Daca vorbesti de decizia-pilot, decizie care ne obliga sa implementam masuri sau primim amenda, e altceva. Conform presedinelui, exista un termen de 18 luni in care se pot lua masuri, tocmai pentru a evita sanctiuni financiare. Inca nu a fost publicata nici decizia-pilot.

      Totusi, eu nu inteleg despre ce vorbesti. Protestele au fost declasante de modificarea Codului Penal prin OUG intr-un mod perfid. Ce legatura are asta cu diminuarea bugetului SRI (sincer, nu cred ca deranjaza pe cineva asta) sau cu legea gratierii (asta fiind in directa legatura cu problema de la CEDO)?

      Legea gratierii, in forma actuala v2.0, e in parlament si e chiar ok. Sper sa o voteze cat mai repede. Forma initiala era insa o magarie.

      Cand ai asociat protestul cu diminuarea bugetului SRI, ne-ai insultat pe toti cei care protestam. Eu doar ti-am spus ce cred despre acea asociere deplasata. Mai mult, am adaugat un „daca” pentru a face diferenta intre o confuzie (ceea ce cred ca faci) si intentie. Sunt satul persoane din spatiul online care introduc permanent SRIul in discutie, cu toate ca e magaria din 1 februarie e cat se poate de clara. Daca nu te numeri printre ei, acel mesaj nu ti se adresa. In caz contrar, imi pastrez parerea.

      00
  26. Articolul suna a wishful thinking. Intrebarea simpla, si singura care merita cu adevarat pusa in aceste zile, este „de ce au fost introduse acele 10 zile in textul ordonantei?” Adevarul simplu e ca toti joaca in piesa lui Dragnea, si cei din strada si cei din partide. Pierderea puterii, pulverizarea din istorie… sunt afirmatii de copil nestiutor. Vorbim aici de un partid care controleaza atat de absolut tara incat face jocuri cu noi. Si va fi votat din nou cand vine vremea, pentru ca suntem o tara de stanga. Cei din piata sunt o minoritate momentan zgomotoasa insa fara mijloacele de a influenta schimari. Masa de manevra.

    00
  27. Situatia de fapt este ca PSD a fost votat de 3 milioane de oameni. Membri de partid sunt undeva la 500-700 de mii, daca nu ma insel, rezulta vreo 2 milioane de oameni, care au votat, fie o idee, fie programul, fie OUG. In strada au fost 300 de mii, posibil 500 daca nu se sparge gasca, insa acei oameni, au iesit pentru o idee si anume, vor sa creada in Romania si in viitorul lor aici, ceea ce culmea chiar asta vrea si PSD, sa investeasca sa faca ceva in Romania, insa atentie, in timp ce ei fac asta vor o cota nesimtita din cascaval(gen cel mai scump km de autostrada, pixul de 200 de ron s.a) si nu vor sa fie acuzati de ilegalitati si la final sa mai dea 100 de lei sclavilor. Problema, la acest mod de gandire, este ca intr-un final, oamenii sunt lacomi, si ajung intr-un faliment, recomand o analiza pe Grecia sau Republica Moldova, sunt deplasate, dar cam acolo ajungi cu acest mod de a face politica.
    Pe de alta parte, oamenii din strada, nu au o idee politica concreta sau un plan dezvoltat, vor sa nu fie furati si sa aibe posibilitatea unui viitor decent in Romania. Acel viitor este diferit, pentru fiecare, insa punctul comun, este, ca actuala clasa politica nu are ce cauta, in viitorul lor sunt expirati si locul tuturor este la lada de gunoi a istoriei, desi ar fi putut fi amintiti, ca cei care au dus Romania la un nivel fabulos, daca isi faceau cum trebuie treaba.

    00
  28. Ar cam trebui să actualizăm și să impunem Proclamația de la Timișoara, poate facem Proclamația de la București!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube