Redu consumul in casa – Cosul de cumparaturi

Continuam articolele din seria Redu consumul, discutand astazi despre cumparaturile zilnice, asa numitul cos zilnic.

De fapt, acest cos zilnic, ca un prim sfat, ar trebui sa fie cosul saptamanal. Pentru ca avem foarte multe hypermarketuri, iar daca mergi la cumparaturi doar o data pe saptamana, vei cheltui mai putin decat daca ai merge zilnic la magazinul de cartier, aducandu-ti aminte ca mai ai nevoie si de aia, si de ailalta si tot asa.

Nu pleca la cumparaturi in hypermarket flamand. Mirosurile alimentelor proaspat gatite te va innebuni si vei simti nevoia de a cumpara toate rafturile acelea incarcate cu bunatati, iar la final, la casa, vei lesina la vederea pretului platit pentru asta. Intotdeauna mananca ceva inainte de a pleca. Daca ai uitat, mananca acolo ceva rapid in hypermarket. Tot iesi mai ieftin decat sa cumperi mai mult decat ai nevoie.

Fa-ti o lista clara de cumparaturi. Nu te baza pe inspiratia din fata rafturilor, pentru ca vei ceda impulsurilor si vei lua din nou mai mult decat ai nevoie. Intotdeauna vei realiza ca iti mai trebuie o gramada de lucruri, lucruri care acasa se vor dovedi inutile. Asa ca, in linistea casei, relaxat, cu o foaie de hartie si un pix, scrie tot ce ai avea nevoie pentru saptamana urmatoare.

Nu cumpara ce e mai scump de la raft. Nu intotdeauna ce e mai scump e automat si mai bun. Incearca sa cobori macar o treapta in pretul produselor pe care le achizitionezi. In mod sigur nu vei simti diferenta intre ouale de 0.6 lei bucata si cele de 0.3. Hartia igienica poate fi si fara aroma de musetel iar detergentul de vase generic face aceleasi minuni ca si produsele de ultima generatie.

Daca iti plac sucurile, cumpara sucuri concentrate. In general, dintr-un litru de suc concentrat poti face 4 litri de suc normal, care la final vor costa aproximativ la fel cat un litru de suc normal.
LE: Desigur, unele sucuri concentrate nu sunt din cele mai sănătoase. Există concentrate naturale pasteurizate, dar care probabil sunt şi mai scumpe. Dar dacă vrei un suc cu adevărat natural, cumpără nişte portocale sau lămâi, stoarce-le, adaugă apă minerală, zgâlţîie-le cu puţină gheaţă şi vei avea cel mai bun şi mai sănătos suc pe care îl poţi bea. Îi mulţumim lui Ecologie Umană pentru că ne-a atras atenţia şi ne-a făcut Mai Buni.

Nu-ti fie jena sa cumperi din cosurile cu reduceri ce sunt pe culoarele principale ale hypermarketurilor. Pentru asta sunt puse acolo, iar cu rusinea nu faci nimic. Acele produse sunt in general produse bune, dar care nu mai au rulaj sau nu se mai fabrica, iar magazinul e obligat sa le vanda pentru a putea face loc produselor de ultima generatie. Deci practic cumperi precedenta generatie de produs, la un pret extrem de bun.

Cumpara conserve, daca le gasesti la pret bun. Termenul lor de expirare este foarte mare, iar in aceste timpuri preturile au numai tendinta ascendenta. Gaseste-le un loc de depozitare, peste cateva luni, cand in magazine pretul lor va fi dublu, tu le vei consuma la jumatae de pret. Ca lumea, nu?

Nu cumpara niciodata cu cardul de credit
. Vei avea sansa nesperata de a plati niste dobanzi senzationale pentru ca ti-ai cumparat oua, detergent si apa plata.

Legumele si verdeata nu le cumpara niciodata din hypermarket. Pe langa faptul ca sunt de proasta calitate, pline de E-uri si sunt inplinutate cu seringa, nu sunt proaspete si sunt extrem de scumpe. In pietele unde vand taranii adevarati, legumele sunt proaspat culese din gradina, sunt mai ieftine si in afara de asta, poti sa si negociezi preturile.

Daca vrei sa cumperi ceva de o valoare mai mare, foloseste regula celor 30 de zile. Adica, nu il cumpara acum, ai rabdare timp de 30 de zile si atunci intreaba-te daca mai ai nevoie de acel produs. In marea majoritate a cazurilor, raspunsul va fi nu si vei realiza ca a fost doar un moft de moment.

Urmareste pliantele din cutia postala. In afara ca te enerveaza cantitatea mare de maculatura, ele mai au o functie. Te anunta ce oferte saptamanale baga marii retailisti. Si cateodata sunt reduceri de preturi chiar si la jumatate, reduceri ce nu pot fi ignorate. Iar un saculet de 10 kilograme de cartofi luat la jumatate de pret nu strica niciodata.

Nu te simti rege la casa
, lasand spaga casierei tot maruntul care il primesti inapoi. Fii inteligent, pastreaza-l, nu se stie cand vei avea nevoie de el. Acea casiera primeste un salariu, si ea mearge la munca exact ca tine.

Mai ai si alte solutii de economisire? Ajuta-ne sa fim Mai Buni si impartaseste-le cu noi.

Sursa Foto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. La chestia cu sucurile ai dat chix. Pai un suc concentrat in mod cert nu e natural asa ca …
    In rest e OK.
    Ca si completare: cand mergi la cumparaturi incearca sa iti fixezi o limita de timp sau altfel spus fa diferenta dintre cumparaturi si shoping. Pentru mine cumparaturile se fac la maniera „asta am pe lista, asta cumpar” pe cand shopping-ul e un fel de pierde vremea fara folos: „asta la ce foloseste, hai sa o iau ca vad eu acasa” si „stai sa ma uit sa vad si eu, uite ce misto e asta…”

    00
  2. NOU
    #2

    Ecologia umana, multumesc. Sa stii ca totusi exista sucuri concentrate naturale, obtinute prin pasteurizare.

  3. Bag de seama ca targetul ar fi cumparatorul de supermarket, asa ca as adauga la regula celor 30 de zile: daca vrei sa cumperi ceva de valoare, nu lua din supermarket. O camera foto poate e mai ieftina in Real,- insa expertiza tehnica nu se compara cu cea a unui vanzator de la f64 (spre exemplu). La fel, daca vrei boxe profesionale nu te duci in Kaufland.

    Cat despre faza cu mancatul inainte, m-ai prins :)) Desi, daca intr-adevar mor de foame, iau prima data o pizza d-aia de 5 lei, sau niste Fornetii, si abia apoi studiez rafturile. Poate si pentru ca nu-mi place sa stau flamand.

    00
  4. NOU
    #4

    Daimon, asistenta/expertiza vanzatorului si pretul sunt doua lucruri diferite. Daca ai facut o alegere informata, intreband prieteni, specialisti si cautand pe internet, poti cumpara produsul asupra caruia te-ai hotarat de oriunde.

    Insa trebuie sa te asiguri inainte ca poti beneficia de o garantie si un service competent, oriunde ai merge sa-l cumperi.

    Eu ma feresc, in general, sa cumpar componente si accesorii de PC din hypermarketuri, tocmai din acest motiv.

  5. @ionut : Nu am scris ceva aproape subinteles. Asa cum nu gasesti difuzoare de calitate in hypermarket, poate doar un varf de gama care a ajuns intamplator mainstream, asa nu gasesti nici camere foto Hasselblad (sau Canon 5D’uri, ca sa nu zici ca’s chiar elitist). Degeaba te informezi daca tot de la un magazin de nisa ajungi. That was the point from the start, ca la electronice daca esti pleasna poti sa cumperi de oriunde vrei, altfel nu merita sa apelezi la hypermarket, pentru ca cel mai probabil nu gasesti.

    Intr-o vreme gasisem un rebate fain de tot la Nikon 40D + obiectiv de kit (18-55), la un pret imbatabil la Real, dar peste 5 zile a venit o oferta asemanatoare de la un magazin specializat.

    00
  6. Legumele din piata nu mai sunt de mult timp crescute de tarani . De ce spun asta ? pentru ca am vazut si eu legume crescute de tarani si nu seamana deloc cu cele din piata.Nu m-ar mira sa fie cumparate din hypermarketuri si apoi vandute in piata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)