Grătarul perfect de 1 Mai

1 Mai. Zi de grătar, bere, fun and joy.
Automat, orice bărbat se consideră expert în făcut focul şi prăjit carnea. Din păcate, pot să vă anunţ că nu e aşa. Nu toţi suntem experţi, nu toţi ştim să aprindem un grătar sau să prăjim un mic. Aşa că am adunat un compendiu de sfaturi de la mari maeştri în arta cărnurilor sfârâinde şi a berilor uşor aburite pe margini.

1. Grătarul începe din ziua anterioară, nu mai târziu. Lucrurile necesare se strâng şi se pregătesc din timp, nu pe fugă, altfel ajungi ca un blogger extrem de cunoscut, care s-a trezit în pădurea de la Valu lui Traian fără chibrite.

2. Cea mai bună carne pentru grătar este, după opinia tuturor bărbaţilor consumatori de aşa ceva, ceafa de porc cu os. Este carnea cea mai potrivită pentru acest gen de preparare, fiind impănată cu grăsime suficient cât să fie fragedă, dar în acelaşi timp să nu fie greţoasă. Ulterior, vin puiul, în principiu pulpele de pui şi micii.

3. Carnea nu se pune direct pe grătar, de asta vă sfătuiam să începeţi cu o zi înainte. Pentru a transforma cea mai bună carne de la punctul 2 într-un sublim deliciu, înecați-o noapte într-un baiţ. Cel mai utilizat baiţ este cel în care amestecaţi ulei, oţet, usturoi tăiat julien, mult piper, sare şi eventual curry. Carnea trebuie să înoate o noapte întreagă la frigider în baiţul respectiv. Îmi veţi fi recunoscători la grătar, când veţi realiza ce gust are.

4. Micii. Cei mai buni mici din România şi asta v-o spune unul din cei mai mari consumatori de grătar existenţi pe aceste plaiuri mioritice, sunt Micii de producţie proprie de la Selgros. Nu există nicăieri în comerţul intern un mic mai bun. Desigur, posibil să existe la unii producători mai… mici. Dar în magazinele mari şi hypermarketuri nu există.

5. Lemnele. De preferat este să folosiţi lemn de stejar sau fag, de obicei găsibile la magazinele care vând parchet şi materiale de construcţii. Acesta e un lemn dur, care lasă cărbuni şi arde mai greu. Nu folosiţi lemn de brad, care arde ca puful, pentru că veţi prăji fix 2 mici şi jumătate și veți saliva degeaba de la miros.

6. Cărbunii se găsesc deja la orice benzinărie. Desigur, recomandabil ar fi să alegeţi un cărbune cu ardere înceată, ca huila, dar cum în benzinării se găsesc doar cărbuni de lemn, asta e, ne mulţumim cu ce avem.

7. Focul se aprinde relativ uşor, atâta timp cât lemnele pe care le aveţi sunt transformate în surcele subţiri, cu ajutorul unei toporişti bine ascuţite. Surcelele se aşează în formă de piramidă, deasupra unui mic ghemotoc cât un pumn, de ziare vechi sau alte hârtii. După ce a luat foc, se pun deasura, unul câte unul şi restul lemnelor şi se lasă să ardă complet, după care se pun deasupra cărbunii.

8. Grillul se pune direct peste focul deschis şi se arde bine bine, pentru a-l curăţa de impurităţi, după care se şterge cu o perie de sârmă, să nu rămână urme de zgură. Înainte de a pune carnea pe el, nu uitaţi să îl frecaţi cu o bucată de grăsime, slănină sau piele de pui. Astfel, carnea nu se va mai lipi de grătar. Dar, dacă vreți să filmați faze amuzante, puteți ignora în totalitate punctul ăsta.

9. Prima pe grătar se pune carnea care se va face cel mai greu. Carnea de porc de exemplu, e campioană la rezistență. Puneţi-o in pole position, prima pe foc. După ea urmează carnea de pui şi ultimii sunt micii, care se fac cei mai repede și îți fac cea mai mare poftă.

10. NU UITA! Pentru a se face bine şi uniform, carnea trebuie întoarsă des. Foarte des. Carnea de pui se arde imediat dacă o uiţi neîntoarsă şi vei avea scrum şi resturi de piele la suprafaţă şi carne crudă în interior.

În rest, nu uitaţi muştarul de calitate si eventual aromat după gust, nu uitaţi pâinea proaspătă şi, mai ales, nu uitaţi berea!

PS: În spiritul zoso.ro, după ce ați savurat cei mai buni mici, nu uitați să faceți curățenie la locul de distracție. Fiți mai buni decît cei după care ați strîns gunoaiele ca să vă puteți întinde pătura!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

  1. Si cu pulpele de pui e destul de dificila treaba, daca focul e prea tare se fac la suprafata si raman crude langa os (e ok daca preferi friptura in sange – eu nu), daca focul e prea slab bei toata berea pe langa gratar. Carnea daca o intorci prea des se usuca, eu prefer carnea la gratar mai suculenta (nu in sange) … ideal e sa nu stea de mai mult de 2 ori pe o parte.
    Mici traditionali din Kaufland produsi de Doly-com (Kravys) sunt buni.

    00
  2. Micii aia din Kaufland Buzau sunt penali i-am incercat de Paste. Pe plan local este o macelarie care are niste mici foarte buni :D

    00
  3. Cei mai buni mici din Bucuresti se gasesc la Piata Trapezul [salajan].

    Sunt putin mai scumpi decat in restul locurilor, dar merita orice leu. Mult mai buni decat cei de la Sellgros

    00
  4. ai omis regula nr 1 a romanului: gratarul se face cat mai aproape de drum, ca sa te vada toti care trec cu masinile, ca sa fie copii in siguranta si ca sa aiba un gust foarte bun micii, de la tevile de esapament

    00
  5. Been there… done that! :) O alta delicatesa pe gratar sunt aripile de pui sau curcan.;-)

    00
  6. La punctul 8 poti sa incerci sa ‘ungi’ gratarul cu o jumtate de ceapa. Are acelasi efect de a nu ti se lipi carnea, dar stiu ca ajuta un pic si la dezinfectare. Try it !

    00
  7. bravo dom’le.. abia astept sa execut treaba cu baitzul;) frumos descris,subscriu la micii de selgros,dar ii recomand si pe cei de billa-merita incercati!

    00
  8. Poate ma ajuta cineva, cu un sfat. Din carne, se scurge grasime, care face flacara si arde carnea. Oare ce se poate face, ca sa nu se mai intample asa ?

    00
  9. NOU
    #9

    Luminita, e suficient sa ai o sticla de apa la indemana si cand se face flacara, sa stropesti usor ca o ploaie peste ea. Trebuie sa fii tot timpul langa gratar, asta e secretul.

  10. Cetin, multumesc mult pentru sfat. La urmatorul gratar il voi urma si sper sa mi mi se mai arda carnita. :)

    00
  11. *…. nu mi se mai arda…scuze pentru greseala…din cauza grabei……@(

    00
  12. Nu cred ca se poate face gratar cu huila pentru ca da un miros si un fum intepator , dar va recomand cu caldura carbunii de LETEA nu au praf si tin destul de mult jarul . Spor la gratar .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube