Cum să ajungi un comentator de succes in 10 paşi

Toata lumea iubeste comentatorii. Ziarele, blogurile, toti incearca sa adune in jurul lor comunitati de cititori care sa aduca plus-valoare articolelor de pe situri prin comentarii. Si orice comentator care le face pe plac primeste link, respectul autorilor și al comunității, si popularitate. Însă pentru asta ca si comentator, trebuie să fii dispus să contribui și să respecți câteva reguli de bun simț. Asadar:

1. Citeste totul şi adu o contribuţie proprie
Totul include și comentariile anterioare. Adu ceva în plus față de articol sau față de celelalte comentarii dinaintea ta. Dacă nu poți citi tot, scanează măcar restul comentariilor. Asigură-te
că n-a mai pomenit nimeni de „noutatea” pe care ții să o arăți și
altora.

2. Dă un exemplu de bun simț

Nu te da în spectacol. Fii civilizat, politicos, cu autorul și cu ceilalți comentatori. Nu ataca direct pe nimeni, pune în discuție ideile, nu persoana care le emite. Folosește cu moderație atât sarcasmul, cît și umorul violent pentru că uneori riscă să nu fie înțelese, și în loc să îți faci prieteni pe internet, îți faci dușmani. Crede-mă, nu vrei asta.

3. Fii scurt și la obiect
Știm că nu e simplu, și articlul ăsta era inițial mult mai lung. Încearcă să nu deviezi de la subiect, în primul rând, și apoi, să nu te întinzi prea mult. Dacă iese prea mult, taie și reformulează. Dacă ai multe de spus pe tema respectiva, spune la tine pe blog și comentează pe scurt pe articolul original, cu link către articolul tău. Antrenează-te permanent și vei reuși. Si nu te strădui să FII PRIMUL!

4.  Argumentează și susține-ți ideile
Inainte a ataca o idee, în orice mod, în primul rând, gândește-te de două ori, și apoi fă-o documentat. Oferă surse. Mai ales, ia în calcul varianta în care, în ciuda tuturor argumentelor, s-ar putea să nu ai dreptate(crede-ne pe cuvânt, se intâmplă). Argumentează rațional, și nu presăra mai mult sarcasm și ironie decît e necesar. Cîndva s-ar putea să aibă dreptate ceilalți și să te trateze cu aceeași monedă. Iar dacă vrei să ataci pe cineva, mai bine nu o faci.

5. Fii diferit sau nu fi deloc
Încearcă să fii deosebit, să te diferenţiezi cu ceva de restul comentatorilor. Dacă nu ai nimic interesant de spus, nu e nevoie să anunți asta printr-un comentariu insipid. Calitate vs cantitate. Comentează bine și rar, nu des și insipid. Altfel, nu vei fi luat in seamă nici cînd vei spune ceva interesant.

6. Incearcă sa fii explicit. Sterge si ia-o de la capat.
Nu toţi te înţeleg de la început. Nu e o problemă de inteligență inegal distribuită, cu toții avem alte cunoștințe, alt background, altă școală, ne interesează alte lucruri în viață. Explica de oricâte ori e nevoie. Până esti inteles de cei care au fost suficient de motivati să te intrebe. Stiu ca te enervezi si iti vine sa injuri, si sa pleci. Da-le o sansa si celorlalti sa te inteleaga. Ai sa fii surprins de impactul pe care il are asta asupra relatiilor cu ceilalti.

7. Nu intra in conflicte banale
Majoritatea haterilor de pe internet cauta scandalul, cearta sub orice forma si orice pretext. Asta e clar si e unul din primele lucruri pe care il inveti cand intri in blogosfera romaneasca. Nu cadea in plasa lor. Cel mai penibil moment este cand te certi cu chestii gen „ba pe-a ma-tii” la un post despre viziunea postmodernista asupra literaturii franceze dezvoltata de Eliade.

8. Fii concis sau scrie la tine

Daca iti dai seama ca textul scris de tine va depasi limita a un paragraf, maxim doua, mai bine scrie un post mai detaliat pe blogul tau. In primul rand nu aglomerezi foarte tare comentariile si in al 2 lea rand poti scrie mult mai detaliat despre propriul tau punct de vedere. E mult mai simplu sa apara un trackback la postul initial decat un carnat de 2 kilometri de text insiruit intr-un comentariu.

9. Daca nu intelegi, intreaba la randul tau.

Sa nu iti fie jena sa intrebi daca nu ai inteles exact concluzia sau rostul unui articol. La fel ca la punctul 6, nu toti suntem egali. Autorul va fi mai mult ca sigur gata sa iti explice ideea sa. Asta te va scuti de un comentariu tip Hater „nu te inteleg si te urasc pentru asta”

10. Urmareste-ti comentariile
Exista tool-uri pe web care iti permit sa urmaresti toate comentariile tale, oriunde le-ai fi postat de-alungul timpului. Este extrem de interesant, macar din punctul de vedere ca vezi cum evoluezi, ca si comentator, de-alungul timpului. Nici nu vreau sa ma gandesc cum aratau comentariile mele acum 2-3 ani…

Cam astea ar fi. Ai alta parere? Crezi ca mai pot fi aduse completari? Fii liber sa te exprimi in comentariile de mai jos si in conditiile regulilor mai sus.Toate sfaturile astea te vor ajuta să devii un membru important al comunităţii unui blog, îți vor aduce respectul bloggerilor pe ale căror bloguri comentezi, dar asta se întâmplă numai când informaţiile şi comentariile tale sunt de folos comunităţii și nu altfel.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

5 comentarii

  1. offtopic.
    ce nu inteleg eu e daca site.ul asta e in lucru sau nu.
    nu am absolut nimic cu continutul – e premium, dar grafica e cam nasoala, iar reclamele la fel.
    avand in vedere oamenii care scriu aici, si blogurile lor, banuiesc ca nu va continua sa arata asa.

    00
  2. Bine punctat, mai ales aici ”unul din primele lucruri pe care il inveti cand intri in blogosfera romaneasca.”
    Si daca imi permiti, o mica erata, punctul 3, cuvantul articol.

    00
  3. As mai adauga si eu un punct: Fii intai comentator si abia dupa o perioada de timp blogger. Experienta cititului si comentatului pe bloguri te va ajuta sa fii un blogger mai bun.

    00
  4. @ipo: nu toti comentatorii pe bloguri au blog. Ba mai degraba tind sa cred ca aceia din ei care au deja blog inteleg mult mai bine cum sa comenteze, pentru ca se lovesc de proprii comentatori, la ei pe blog.

    O sa avem si articole despre cum sa fii un blogger mai bun.

    00
  5. Multumesc mult pentru cele expuse chiar daca am o virsta mai inaintata ,incerc sa intru in tainele internetului pentru a putea comunica cu nepotei mei ,am citit cele expuse si-mi dau seama cit de mult am gresit cind am avut incredere si am dat calculatorul pe mina a diverse persoane ,acum este prea tirziu ,dar de fapt niciodata nu este prea tirziu . Intotdeauna este loc de mai bine si intotdeuna avem de invatat orsict de batrini am fi .Nu mai lungesc vorba incerc sa pun in aplicatie ceia ne indrumati .Chiar daca suntem seniori ca virsta avem multe de invatat .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)