Pe langa insemnarile despre cum sa economisesti bani din alcool, de multe ori am fost pe la prieteni in vizita sau pur si simplu la petreceri tinute la diversi oameni acasa si multi ori nu aveau cu ce sa ne serveasca, ori ne rugau prietenos sa asteptam pana se duceau ei la ‘chioscul de la colt’ sa ia ceva si ne intrebau ce vroiam.
In primul rand ca musafir, atunci cand ma duc la altcineva acasa nu ma astept sa fiu servit in mod expres ce-mi place mie cel mai mult. Si ca musafir am bunul simt sa accept ceea ce mi se ofera, fara sa fac cereri deosebite. Cand suntem prieteni foarte buni, probabil gazda stie deja cateva din bauturile mele favorite si poate deja are unele din ele. Daca nu, nu se va supara ca ii cer un anumit tip de bautura dar este indicat sa nu cerem ceva ce nu are in casa, de politete, oricat de mult ar incerca sa ne convinga ca nu ii deranjeaza sa mearga „pana la colt” sa ne aduca. Cand ne lovim pentru prima oara de gusturile celuilalt in materie de alcool, s-ar putea sa avem probleme.
In functie de atitudinile fata de alcool, am cunoscut persoane care tineau si un mini bar in casa, cu sticlele mai mult sau mai putin la vedere. Dar multi nu stiau sa si-l aprovizioneze: pastrau in el doar bauturi foarte scumpe, primite sau cumparate din aeroporturi, pe care nu isi permiteau sa le ofere tuturor invitatilor sau ar fi dorit sa le pastreze pentru ocazii ‚mai speciale’.
Asa ca vine intrebarea: ce-ar trebui sa tinem in casa fara sa dam prea multi bani pe ele, in caz ca avem musafiri?
Oricat de multi oameni am avea la noi in casa, calitatea e tot timpul importanta – nu vrei sa pui un rom prost intr-un cocktail ce ar putea avea potential, stricand tot gustul. Bineinteles nu vrei sa fii bar de restaurant dar nici sa nu ai un minimum necesar. Nu o sa ajungi sa faci niciodata cine stie ce cocktail-uri super complicate deci renunta la ideea de a avea carti cu retete si un shaker la indemana pentru ca de foarte multe ori (experienta arata) nu vor iesi ca la carte si nici nu vor avea gustul pe care ai vrea sa il aiba. Dar ii impresioneaza pe musafiri.
Prioritatea numarul unu:
- Vodca (de ex. Smirnoff, Finlandia, etc.)
- Rom (de ex. Bacardi)
- Gin (de ex. Beefeater)
- Whiskey (de ex. Jack Daniel’s, Jim Beam, Johnnie Walker)
- Tequila
Prioritatea numarul doi:
- Berile premium, cutii sau sticla, in functie de convenienta (de ex. Stella, Guinness, Leffe)
- O sticla de vin rosu si una de vin alb, niciodata cele mai ieftine vinuri pe care le gasim.
- Cel putin o sticla de alcool fin , de import sau specific unei regiuni (de ex. Armagnac, tuica dintr-o anumita zona ) pe care sa il putem servi musafirilor ca noutate sau element surpriza.
Puse cap la cap, toate aceste bauturi nu costa mult, considerand ca este un mini bar pe care nu il construiesti doar pentru tine, ci pentru altii in mod deosebit.
Pe langa bauturi, multa lume uita sa investeasca in pahare. E foarte important ca musafirii sa nu bea apa din pahare de vin si nici vinul din cani de plastic, pentru ca ‚doar asta e la indemana’ sau sa ii serveasca pe musafiri in necunostiinta de cauza in ceea ce priveste bauturile din casa. Am pastrat in casa o lista de reguli, pentru a le putea avea la indemana in caz de nevoie – ea poate sa stea oriunde, pusa pe frigider cu un magnet sau chiar in locul in care tinem bauturile. In orice caz, undeva la vedere:
- Bauturile aperitive, sherry sau cocktail se servesc la 10-12 grade si nu cu gheata.
- Sampania sau bauturile spumoase sunt servite la 8-10 grade in caz ca nu au instructiunile lor proprii.
- Vinurile rosii se servesc la temperatura camerei daca sunt tari si la 10-12 grade daca sunt usoare. Se racesc treptat si nu se aseaza langa o sursa de caldura. „La temperatura camerei” inseamna sa fi stat la temperatura camerei (la propriu) pentru cel putin jumatate de zi. Cand nu avem timp pentru asta, se pot decanta intr-o carafa usor incalzita, atenti la reziduuri. Cand servim vinul din butoi sau damigeana, tot in carafa il punem inainte de a-l aduce la masa.
- Vinurile dulci si sampania dulce sunt servite foarte reci.
- Vinurile albe se servesc in pahare rotunjite sau cu picior scurt, cele rosii in pahare cu picior inalt si cupa mare. Sampania se serveste intotdeauna in cupa.
- Berea se serveste in pahare mari, fara picior, eventual in halbe. Intotdeauna cu un carton sau protectie pentru masa dedesubt.
- Cand servim whiskey, e recomandabil sa avem un vas plin de cuburi de gheata. Whiskey se serveste in pahare mici de inaltime, cu fundul gros, numite ‚tumbler’.
- Pe langa toate bauturile, intotdeauna trebuie sa fie si apa la discretie.
- Si ca ultima idee, niciodata musafirii n-ar trebui sa fie nevoiti sa se serveasca singuri, ci sa ne interesam de dorintele lor.
Util postul. Eu deja am inceput sa strang bautura. Ramane sa fac restul:)
Recunosc, nu am citit atent intreg postul insa doua lucruri am de adaugat
– nu cred ca exista vreo obligativitate la servit vinul in pahare diferite in functie de culoare. Probabil a fost vorba de o preferinta a barmanului care ti-a spus asta sau a restaurantului de unde ai tras concluzia de mai sus.
– niciodata, subliniez, niciodata nu servesti un whiskey bun cu gheata. Asta daca tot vrei sa pari cunoscator. Ah… vrea gheata? Inseamna ca e la fel de bautor de whiskey ca si tine si atunci intreaba-l si ce mai vrea la whiskey, de exeplu Cola.
Deci da. Nu am fost in Spania la capsuni. Se vede nu?
Mda, se vede.
Ca si modestia ta…
Cat despre pahare, imi pare rau, dar nu ai dreptate
Cat despre whiskey, depinde. Se spune ca in unele cazuri poti folosi putina apa pentru a deschide aroma. Dar nu merge pentru toate tipurile de whiskey. Deci problema cu „gheata sau nu” e relativa.
P.S.: Capsunar in Spania sau nu, nimeni nu te opreste sa mai intrebi in stanga si in dreapta dupa „alte” pareri.
Data viitoare cand o sa mai scriu un comentariu, o sa atasez si o imagine in care am sa pozez umil, asezat in genunchi, cerandu-mi iertare ca mi-am dat cu parerea insa am sa ma semnez anonim ca si tine.
Sper sa fie ok! Spor!
Un bar e musai in casa, indiferent de marimea ei. E util si placut sa bei un pahar de ceva seara cand te cam doare cocoasa.
si de unde cumparam paharele alea, ca io nu le am ?
Asta cu vinu, eCostin, chiar se practica. Am fost la degustarea de vin si vinul alb si rosu se servesc in pahare diferite. Este si o istorie a modului in care servesti vinul.