Capcane pentru turiști – tourist trap

De fiecare dată când mă văd cu oameni în oraș evităm pe cât putem terasele din Piața Sfatului sau de pe pietonală. Excepție fac vreo 3 localuri, unde mâncarea e bună și chelnerii civilizați. În rest, capcane pentru turiști.

Ce e aia o capcană pentru turiști? E un local într-o zonă turistică cu haleu prost, pe principiul “oricum nu mai dă pe aici, hai să îi dăm să mănânce prostii și să fie și scump”.

Și de fiecare dată mă lupt cu oamenii să nu mergem în centru să mâncăm, chiar dacă priveliștea e superbă și ies poze bune de instagram. Serios, știu eu un local, La Înghite Puiu, crapă stomacul de cât de bună e mâncarea.

  • În 2007, la Paris, am halit scump și prost pe Șamp Elize. Seara, am găsit pe străduțe un local marocan și am înghițit un miel cu vin ca să spăl mizeria aia. A doua zi am trecut pe unde am mâncat prost, era plin de turiști, toate limbile se vorbeau. La localul marocanului era plin de francezi.
  • În 2008, un amic ne-a spus că a ne caza în Veneția e o tâmpenie, în Mestre costă de două ori mai puțin, cu tot cu autobuzul până în zona turistică. La fel, să găsești un local cu mâncare decentă în Veneția era mai greu decât să găsești o femeie cinstită la televizor, dar în Mestre am mâncat cu 24 euro o masă completă.
  • În Vegas, după vreo 3 zile de suferință și alegeri greșite, am rugat taximetristul să ne ducă undeva unde să halim. Am traversat jumătate de oraș ca să ajungem undeva unde mâncarea avea gust de mâncare, arăta bine și nu costa 50$ hamburgerul.

Capcane din astea sunt peste tot.  O idee simplă de a le evita e să nu mâncați în preajma zonelor turistice. Mergeți 100 metri mai încolo. Sau pe o stradă laterală.

 

turisti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Sau folositi foursquare. Sau Trip Advisor. Sau alte aplicatii de genul celor mentionate anterior.

    00
    • hahaha

      00
    • Si tripasvisor mai da gres cateodata…recent centrul Londrei, 4.5 stars review…mancare cel putin mediocra, preturi peste medii, servire groaznica…toata lumea spargea halba si zicea ca e genial acolo….

      00
    • Tripadvisor, Maroc. Vin americanii si vad meniu complet la 30-50 de EUR. Super cheap. Si chiar spameaza cu astfel de review-uri si comment-uri gen: We could not have found it so cheap in the US.

      Vii tu din Romania, cauti ceva mediu spre ieftin daca nu te uiti cu atentie, mai bine mananci in piata.

      00
    • Nu consider ca TripAdvisor da gres, doar trebuie sa citesti mai multe comentarii si sa nu te uiti doar la clasament. Foecare client are asteptari diferite ai noteaza localul in consecinta. Pentru unii, un meniu de 50 Euro poate fi considerat ieftin, altii au asteptari uriase de la chelneri in conditiile in care vorbim despre o mica terasa si asa mai departe. In plus, localurile din preajma zonelor turistice au mai multe reviewuri datorita fluxului mare de clienti, lucru ce se poate traduce intr-o pozitie mai buna in clasament, asta nu inseamna neaparat si mancare/servicii mai bune decat un local care se afla la mijlocul clasamentului si este situat pe o straduta laturalnica…

      00
    • Doar Foursquare, cauti localuri cu scor peste 8 si va fi bine.

      00
    • 50 $ hamburger??? Trebuia sa bata putin campii

      00
  2. exista un forum sau un blog pentru romani cu astfel de sfaturi? ca sa nu mai sustinem turismul mondial de proasta factura.

    00
  3. Cel mai bine: exporeaza si incearca.

    dar,nu se aplica tot timpul ce spui tu acolo, ex:
    https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190454-d694595-Reviews-Schweizerhaus-Vienna.html
    toata lumea stie de el, toti romanii se ingramadesc cand merg acolo, aia e.

    00
  4. De aia eu in Brasov in piata am mancat doar la KFC. Barem e otrava pe care o cunosc.

    00
  5. NOU
    #12

    Cred că totul pornește de la patroni hulpavi. Cumperi cele mai ieftine ingrediente (care de obicei sunt și de cea mai proastă calitate), angajezi pesonal puțin și eventual cât mai nepriceput (ca să nu aibă pretenții salariale mari), investești în business doar când nu se mai poate altfel, și așa te alegi cu o capcană pentru turiști. Cumperi un grătar third-hand (nici măcar second) de un sfert de metru pătrat și care abia mai merge dar vrei să servești zeci de clienți pe oră cu el. Sau îți treci 10 ciorbe în meniu dar angajezi doar 2 bucătari, că de ce nu. Normal că aia vor face dimineața o mare ciorbă de legume „adunarea generală” care se va ”transforma” după nevoi în ciorbă de vacă, de găină etc.

    00
  6. Nu te mai obosi.
    Turistul roman e … fudul.

    Se fac 2 ani de cand m-am stabilit intr-o zona cu potential turistic imens (decizia mea s-a bazat pe alti factori) si nu trece o saptamana fara sa aflu ca diversi amici / cunoscuti au trecut / trec prin zona, in vizita la unul dintre numeroasele obiective.

    Cu putine exceptii majoritatea au ales calitatea pozelor de instagram in detrimentul calitatii pranzului / cinei.
    O proportie semnificativa o constituie cei care iti cer referinte despre crasme despre care au citit ei pe net si zic apoi ca esti carcotas cand le spui ca mai bine nu.

    Si tot ce este nevoie e sa-ti misti posteriorul 5-10′ distanta (plimbare agala) de zona pietonala (miezul gaurii zonei turustice).

    Si pentru numele marelui monstru de spaghetti nu pot sa pricep placerea de a sta 3 ore la coada ca sa intri la un obiectiv turistic pentru ca ti-a fost lene sa ajungi acolo la 8.50 in loc de 10.

    00
    • La primul obiectiv pot ajunge la ora 08.50, dar la urmatoarele? sau vizitam cate un obiectiv pe zi?

      00
    • @Alin, ok, ajungi la restul obiectivelor mai tarziu, stai la ele cate 3 ore, dar macar la primul stai 5-10 minute, nu 3 ore. Castigi timp pt un alt obiectiv in ziua aia sau pt plimbat lelea si simtit atmosfera locului.

      00
    • @Alin: faci cursa contra-cronometru la obiective turistice / zi sau cauti sa intelegi ceva dintr-un obiectiv turistic de dimensiuni mari si sa te bucuri de vacanta?

      Oh, wait, bucuratul de vacanta se exprima in obiective / zi, like-uri pe fb & co?

      Cand afli din mai multe surse ca la obiectivul A e indicat sa ajungi cat mai devreme pentru a evita statul la cozi imense (min 3-4h in weekend) care-i logica cu ajunsul acolo la ora 10? Sa fie aceeasi cu „duminica la 5PM ne intoarcem de la mare pe A2 / de la munte pe DN1”?

      00
  7. Sunt multe capcane, într-adevar, mai ales la pomii mult prea lăudați. Sunt chiar destinații întregi care și-au pierdut farmecul, sau farmecul pe care îl așteptăm din ceea ce citim despre ele: adică am citit undeva despre Kuala Lumpur că este o feerie ceea ce este absurd, orasul s-a transformat total, este plin de Malluri, frumos, cu câteva atracții care merită din plin vizitate, cu mâncare bună, multe Malluri, dar nu este un basm frumos, nici pe departe, iar primul gând când am văzut o odă despre el a fost: a fumat ceva? Uneori mulți exagerează din dorința de a avea un material frumos, dar prejudiciază cumva călătorul.
    Sau faimosul Ketut, din Ubud, care a devenit o celebritate mondială, dar care de fapt este un șarlatan. Când am scris despre asta, multă lume s-a supărat, că deh, stric fantezia. Până la urmă nu este nimic greșit în a da o sumă mare de bani și a întâlni o celebritate, care spune tuturor că are buze dulci și că o să trăiască 100 de ani și alte lucruri la minut, dar nu să și îți ghidezi viața după ce ți se spune, poate dăuna grav. Este pur și simplu ceva haios de făcut, dar este doar un șarlatan, familia lui face o mare avere pe urma lui și din câte am citit pe diferite forurumuri pe care m-am documentat nu dă nimic cămunității. Însă este protejat, de ce? pentru că aduce turiști în Ubud, deci aduce și bani, lumea îi duce mai departe minciuna pentru profit. Între timp și scriitoarea Eat Pray Love a divorțat de soț, deci nici ea nu a trăit happily ever after, nu și-a găsit sufletul pereche în Bali, sau poate succesul a stricat, deși dacă a avut 10 ani frumoși este mare lucru. https://www.pommietravels.com/eat-pray-love-meeting-ketut-liyer/. Dar așa merg lucrurile în turism: dacă ceva aduce bani, este vândut turiștilor ca experiență reală. Până la urmă contează cum te simți, fiecare hotărăște. Ca o paranteză, la noi asta nu funcționează, adică nu dacă este vorba despre ceva al unui român, sau românesc: recentul subiect despre cascada Bigăr, că este o țeapă (când de fapt nu este) m-a dezgustat, pentru că avem ceva care chiar este frumos și unii simt nevoia să îl strice. Și când vezi și știi ce porcării ridică alții peste tot în slăvi, ești și mai frustrat, nu înțeleg asta, de ce să ne sabotăm singuri. Adică străinii spun cât este de frumos și noi nu, nu este și căutăm nod în papură.

    Cât despre Veneția, nu aș spune că este o țeapă pentru că are un farmec aparte să stai în oraș, dar într-adevăr este mai scump (dacă nu găsești o ofertă foarte bună). Veneția este mai scumpă, pentru că este o lagună, totul se transportă pe apă, costurile de întreținere ale clădirilor sunt foarte mari, sunt costuri de fațadă, restaurantele din zonele centrale europene plătesc taxe foarte mari. Nu are cum să fie și ieftin și în viitor prețurile o să crească cu siguranță.
    Desigur, Mestre este o opțiune pentru cei care doresc să meargă noaptea în cluburi și să cheltuiască mai puțin. Însă nu este mai frumos ca în Veneția. Și în Veneția, în zona Arsenale, sunt multe osterii foarte bune, cu mâncare excelentă și nu atât de scumpă ca în centru, unde peste tot este scump și nu cel mai gustos. Dacă îți asumi că nu este cea mai bună mâncare, nici cea mai ieftină, adică ai așteptări reale față de ceea ce vei găsi, merită și să te oprești la o terasă cu vedere: la Piața San Marco, La Domul din Milano, la Panteon și așa mai departe. Să nu mai vorbim despre coperto, taxa care se cere peste tot în Italia, dacă stai la masă și care în unele locuri este chiar și șase euro de persoană: nu este o țeapă, este obiceiul locului, pentru că au taxe foarte mari, așa este legea. Este mai bine ca oamenii să știe la ce să se aștepte și să nu fie dezamăgiți ulterior, ceea ce se întâmplă adeseori, pentru că de multe ori doar se vinde o destinație.

    00
  8. Cateva solutii sa scazi pretul la calatorie cu mai mult de 50%, le folosesc de fiecare data cand calatoresc undeva:

    1. Pentru biletul de avion, poti cauta cele mai bune oferte pe skyscanner, momondo sau secretflying.com, iar daca ai date flexibile, incearca sa cauti alte date +/- o saptamana, poate gasesti preturi mult mai bine. De asemenea, ryanair, wizzair, blueair, easyjet, etc.

    2. Pentru cazare, cauta si pe airbnb. De multe ori conditiile si preturile sunt mult superioare ca pe booking. De asemenea ei iti pot recomanda sau arata ce sa vizitezi in orasul lor.

    3. Pentru transport local, blablacar si rome2rio. R2R este o baza de date care iti zice cum sa ajungi din punctul A in punctul B, chiar si international, si care e cea mai buna oferta pe ruta respectiva.

    4. Pentru a vedea ce sa vizitezi, wikitravel si orasul respectiv. Apoi, cauti informatii despre fiecare obiectiv in sine pe tripadvisor.
    De asemenea, atat pe wikitravel cat si pe tripadvisor poti gasi sugestii unde sa mananci bine/ieftin de catre localnici sau cunoscatori.

    5. Poti gasi oameni care locuiesc in orasul pe care il vizitezi sa iti arate locul prin ochii unui localnic. Pentru asta recomand couchsurfing (majoritatea oraselor mari au cate o intalnire couchsurfing saptamanala unde se intalnesc localnici+turisti, si unde puteti imparti pareri), meetup.com sau globalgreeternetwork.info.
    Acum depinde si de fiecare cat de social e, dar nu cred ca exista oameni care se duc in vacante urbane si refuza sa socializeze cu altii.

    E destul de usor sa eviti tourist traps in Europa si cu o investitie minima in timp ( sa zicem un research de 5-6 ore), poti scade pretul unei excursii la jumatate. Daca exista interest, pot scrie mai multe detalii despre fiecare punct in parte.

    PS: Intotdeauna in Brasov recomand Sergiana.

    00
  9. Am fost intr-o tara asiatica si la un local chelnerul a adus 2 rânduri de farfurii. Unele ptr poza, arătau de numa’ numa’ dar erau din ceara si unele de mâncat, nu era cine știe ce aspect dar erau super bune. Am ramas blocați toți. Ceva tocana de animal nelatrator si nemieunator.

    00
  10. se mai intampla si fenomene gen local mic si bun, care dupa ce dau buluc clientii incepe sa gateasca din ce in ce mai repede si mai prost, ca, hei, banii vin.

    Asa ca nici tripadvisorul de anul trecut nu e musai valabil.

    00
  11. E o zona la fel de accesibila (dpdv al distantei) pentru bucuresteni ca Valea Prahovei, dar ceva mai frumoasa, drumuri mai bune si mai libere la preturi pe jumate. Si mancaruri calumea, nu gluma. Asa vor sta lucrurile pana o vor descoperi bucurestenii si o sa le strice.

    00
  12. Parere: oriunde ai merge mananca acolo unde mananca localnicii.

    00
    • cu exceptia romaniei – unde localnicii manaca si ei prost si iau tepe.
      Daca te iei dupa localnicii din brasov (multi dar nu toti) – ajungi sa mananci o pizza naspa sau un schnitel obosit la o terasa de pe Republicii.
      Asta daca nu iei teapa suprema si mananci la Pizzeria cu nume de serial de HBO (din trecut).

      00
  13. Litoralul romanesc este o uriasa capcana pentru turisti.

    00
  14. NOU
    #29

    Adica vrei sa spui ca KFC si Mcdonalds sunt tepe ?

    00
  15. În Paris am mâncat în centru, la prețuri decente, calitate bună. Da, nu era cafeneaua din piața cu Notre Dame, dar chiar și-așa, era în centru și ieftin. Înțeleg că e mai greu de găsit, dar cu un minimum de efort se găsește. La fel și în centru în Brașov – sunt locuri bune la prețuri decente, chiar și în centru.

    00
  16. Eu nu merg la terase, in zona pietonala, decat dimineata devreme la cafea. In rest, ma streseaza toata foiala, furnicarul, ingramadeala in terasa si chelnerii aflati pe fuga… In privinta restaurantelor, e logic ca mergem acolo unde se mananca bine, preturile sunt ok si au mai fost si altii.

    Niciodata, dar absolut niciodata nu as merge la terasa in mall. E un zgomot de fond infernal, nu te intelegi om cu om. Nici de relaxat nu te relaxezi, nici o discutie civilizat nu poti purta.

    00
  17. o chestie super tare ca tot ai zis mergi 100 m mai departe, in brasov daca faci stanga din republicii spre str. nicolae balcescu sunt 2 localuri pe colt acolo – imi scapa numele

    acum vreo 2-3 ani vine o colega luni la munca ca a fost la unul din localurile alea (nu stiu care ca n-am inteles clar ) si a primit 2 bucati de carne din care una arsa alta super arsa, una din bucati a luat-o intr-un servetel sa o duca la OPC ca aia de-acolo nici nu acceptat ca aia nu e „cea mai buna friptura”. bine ca n-a adus-o la munca dar se pare ca a fost arsa pentru ca putea incredibil a stricat …

    asa ca succes cu 100m de zonele comerciale

    in brasov teapa uriasa e primul local pe stanga cand urci pe republicii „ambasador” dar am mai scris acum ceva timp la un comment tot la un articol al tau de teapa luata de niste prieteni acolo.

    00
    • Hm, ceva ”super ars” are chiar șansele cele mai mici să se strice între timp.
      Iar o reclamă de genul ”cea mai buna friptură”… chiar nu prea obligă (căci e subiectivă) și o ignor by default.

      00
  18. skyscanner pentru avion, airbnb pentru cazare – uneori si booking cand airbnb devine nesimtit (airbnb taxeaza pe persoana plus taxe de curatenie, oras plus altele).
    Mancare ? Caut all-you-can-eat care arata decent – ai avantajul sa vezi mancarea inainte sa o platesti si vezi cati clienti sunt, daca fac refill sau mananca in scarba :)
    Daca vreau ceva local – aleg locurile unde-i coada si mancarea celorlalti arata si miroase bine.

    Asa am vazut Paris, Barcelona, Roma, Tenerife, Praga, etc… dezavantaj… ii ca pleci si stai cand ai legaturi bune la avion, nu cand vrei / poti.

    00
  19. Pe strada cetatii, restaurant Transilvania. Bun, repede, liber

    00
  20. Salut!
    Ce parere ai de pensiunea Bran Belvedere?
    Multumesc

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)