Acum câțiva ani, așteptam în parcare pe cineva, peste drum de un bar. Apar 4 polițiști, intră, dau bună ziua, doi inspectează barul, salută și pleacă. Am aflat apoi că fac asta destul de des, căutând minori care ar trebui să fie la școală.
E doar una dintre măsurile care țin Brașovul un oraș curat.
Alta e că se mătură frecvent. La mine pe stradă, de două sau trei ori pe săptămână. Nu e mare lucru, trec doi oameni cu două mături, adună mizeria de pe margine, o pun într-un tomberon pe care îl au cu ei și merg mai departe. Întrețin curățenia.
Și apoi e asta:
Sunt zone unde iarba crește. Nu doar în parcuri și alte spații verzi, care sunt de obicei primele tunse, ci și pe marginea drumului. Arată foarte frumos și, din nou, e ușor să menții curățenia decât să lași baltă zona și apoi să te miri că oamenii, îndemnați de situație, au aruncat de toate în bălăriile care au crescut de 1 metru.
Asta e o lecție pentru toți primarii: e mai ușor să întreții curățenia decât să faci o mișcare mare pentru a curăța un loc o dată pe an. Nu se adună mizerii, nu apar câini vagabonzi sau șobolani, nu se creează focare de infecții.
ai sa fii uimit, aceleasi lucruri se fac si in bucuresti. doar ca e o diferenta intre a civiliza un milion de moldoveni veniti din ardeal si a civiliza restul de cateva zeci de mii care nu au putut sa emigreze in capitala
Ai punctat problema foarte bine; ca bucurestean nascut, si crescut in capitala recunosc ca avem multi idioti si nesimtiti pe aici, dar sa nu uitam ca o buna parte dintre ei nici macar nu sunt bucuresteni get-beget sunt veniti de prin toate colturile tarii; aici se vede cel mai bine nivelul intregii Romanii de cultura, bun simt, si educatie.
Provincialii nu considera Bucurestiul „acasa”, de aceea arunca pe jos si nu le pasa, plus ca le mai place sa se laude ce curat si frumos e la ei in puritatea rurala a satului natal si ce mizerie e „la bucale”
sunt cei care asteapta week-end-ul sa plece acasa, proportia se vede cel mai bine in perioadele de sarbatori, vacante de vara, concedii, 1 mai.
e aceeasi mentalitate ca si statul in chirie in jeg, ca „nu e al meu”, „de ce sa bag bani”, vs apt. proprietate personala, ingrijit, dichisit
… da mi se pare plauzibil ce zici, hai sa comparam niste orase din Ardeal cu cele din Moldova sau Oltenia, dupa vedem daca ceea ce zici tu are fundament… ahhh, n-are bine-nteles.
Bai cat cacat mancati aici. Deci daca eu, provincialul, nu consider Bucurestiul casa, asta inseamna automat ca apuc sa ma cac pe la colturi si sa arunc hartii pe strada?
Mai iesiti un pic din orasul ala, bai baieti, ca prea aveti senzatia ca le stiti pe toate, „superiorilor”.
Pe principiul asta, cand tu stateai in Constanta si ascundeai chistoacele in nisip, altii erau marlanii. Sictir!
S-a umflat taratza in romanii mandri, spune omul un adevar, ceva stiut de toata lumea de altfel, si gata sar cu totii cu invective, sa loveasca in bucuresteanul care a indraznit sa vorbeasca. Mai deschideti ochii, si mintea, nu a zis nimeni ca provincialii sunt singurii vinovati de jegul din capitala. Exista vinovati din toate colturile tarii, si categoriile sociale, negarea acestui fapt nu il transforma intr-o minciuna. Vreti sa va revoltati, revoltati-va ca ne fut in cur toti strainii, politicienii, hotii, coruptii si tradatorii.
n-ai cu cine, niste tarani
Cetin… e ala care a luat o poza cu niste betivi din Prahova (sau Arad, nu mai stiu) si a scris sub ea „Vaslui”? Apoi a blocat comentariile care ii explicau ca e varza? Lol.
hehe, in Vaslui cosurile de gunoi de pe stalpi au saci de gunoi in ele! Am ramas mut! Si sunt cosuri de gunoi pana si in spatele blocurilor! Apoi m-am intors in Cluj, unde abia gasesti un cos de gunoi in 1km de mers pe jos, si ala plin, murdar si vai de el.
Apoi, in Vaslui am ajuns la 2 noaptea, maturatori pe toate strazile. Cum poate arata orasul ala de curat si de verde, incredibil. Pacat ca`i locuit
Vaslui e crema!
Maturatorii din Vaslui sunt traditie. Sunt „din generatie in generatie”. suedeji. Atat de vechi in Vaslui incat au case aproape in centrul orasului. Ii stiu de dinainte de revolutie. Aceleasi familii. Daca fac treaba buna, ce sens avea sa-i schimbe?
Pe langa asta, am vazut doua zile la rand ceva masina dinaia cu perie si aspirator, pe aceeasi strada, in mijlocul zilei cand nu are cum ajunge la bordura, ca sunt masini parcate. Peria se invartea si imprastia praful, apoi il lipea de asfalt cu apa. Aspiratorul oprit. Nu e ca nu s-ar face curat, daca s-ar face pe bune. Dar aia doar se plimba pe banii altora. Si nu ii verifica nimeni.
Brasovul in care stau eu (Astra) nu arata la fel de curat ca in exemplele tale. Cel putin zonele din jurul platformelor de gunoi sunt de o mizerie crunta. Nu neaparat firmele de salubrizare sunt vinovate, in mare parte „oamenii” sunt pur si simplu nesimtiti. Homeless-ii si cei care scotocesc au si ei o contributie semnificativa la aspectul si mirosurile pestilentiale din apropierea platformelor de gunoi.
Broken windows theory
Exact la asta ma gandeam si eu… avem nevoie insa de un primar cu viziune, care gandeste, nu de firei, boci si alti asemenea…
Vasluiul are aspirator pentru gazon si trotuare. Da’, stiu, „violatori”, dar de curat e curat. Chiar ma intrebam de ce nu e si la București aspirator din asta, e perfect pentru chiștoacele de tigara aruncate prin statii de tramvai…
–-
Apropo, va asteptam la Open Camp la Vaslui, anul asta se organizează in august. Cazare moka la cort, concerte (anul trecut au fost Cedryk si Subcarpati, printre altii).
Asta e aspiratorul stradal din Vaslui.
Acum intreb sincer: cat poate costa incat sa nu aiba, de exemplu, primariile de sector din Bucuresti? Ca e nevoie… mare nevoie!
Stiu, sunt masini mari care cica fac treaba astuia mic, dar le vedeti des?
Am uitat sa pun link la paginile Open Camp. Am uitat si sa spun ca nu exista bilete pentru concerte, sunt gratuite.
Anul asta, printre alții, vine Suie Paparude.
Wiki: ro.m.wikipedia.org/wiki/Open_Camp_Vaslui
Facebook: facebook.com/profile.php?id=148437965170324
imi place utilajul, in Galati se folosesc tot maturile vechi de nuiele, ca acum 50 de ani
De ce vorbiti daca nu stiti? Sunt aspiratoare in Bucuresti de cel putin 4 ani
In Targoviste e curatenie de cativa ani pentru ca se face inlaturarea murdariei si a prafului de pe strazi in fiecare noapte, dar minori in baruri sunt mai multi decat cainii comunitari. Si avem multi caini comunitari.
Se face și aici, trec des măturători, ba chiar și mașinuțe ce spală drumul. Dar cum zicea cineva mai sus, sunt mult mai mulți oameni, mai multe mașini șamd.
Gândește-te doar ca amprentă la sol. Unde în alte orașe pe un teren se află două case cu două familii, aici se află un bloc întreg, 50 de familii, deci mult mai multe surse de gunoi, mai multe șanse ca măcar unul să fie un mârlan care aruncă pe jos, tomberoane mai pline din care curge pe afară etc.
Da, sursele de gunoi in principiu stau in apartamente si se comporta pe strada fix ca in apartament…
Da, subscriu si eu la ideea ca Bucurestiul a fost invadat de moldoveni si, nu stiu cum se face, ca liceele sunt pline de pui de moldovean, care crapa in ei cola, tzigari, snack-uri si arunca ambalajele pe unde apuca. Nu ma intereseaza retardul parintilor (probabil ca asa au fost obisnuiti la ei in Moldova, ca aduna Sullea Spatarul gunoaiele dupa ei) dar ma deranjeaza retardul dracilor de 15-18 ani care arunca gunoaie in jurul lor cu o dezinvoltura criminala. Romanii nu inteleg ca mizeria pe care o lasa in jur spune foarte mult despre ei ca oameni, ca asa e la ei acasa, cum lasa in jur pe unde merg.
Acum sunt in Torino. Oras care are o popendulatie de 1 milion de locuitori. DIn astia 1 milion, 100.000 (10%) sunt moldoveni. Cica „romani”, dar numai masini de Suceava, Bacau, Neamt si Vaslui am vazut.
Asa, 10% moldoveni. Vrei sa stii cum arata Torino, comparativ cu Bucurestiul?
„Moldovenii”… e plin de putori „muntene” in Bucuresti, nu va murdareste moldoveanul orasul.
Si… stii cum e, invatam uitandu-ne in jur.
suedejii aia de care e plin Crangasiul, o fi venit de la Tecuci, a? LOL.
Un singur comentariu legat de subiect.
Am vazut toata Romania ,mai putin partea moldoveneasca.
NU cred ca exista oras mai jegos decat Clujul.
Am fost in 2009 in Cluj. Am stat cam o luna, m-am plimbat mult. Am ramas surprins de starea de paragina in care era orasul. Cel putin pe malul raului… doamne!
Pacat, Clujul are un MARE potential de a fi un oras minunat.
io stau in Milton Keynes în uk iar tu ești amuzant.
Curatenia unui oras se face asa:
se dau amenzi foarte foarte urate tuturor celor care ajunca rahaturi pe jos.
Cand stateam la Stuttgart acum 16 ani, orasul ala era curat ca in casa. De ce? pentru ca erau politisti/gardieni publici peste tot si daca aruncai ceva pe jos pac, amenda. asta era pe vremea deutsche mark- si luai una doua amenzi de fo 3-400 de marci pentru ca aruncai rahaturi pe jos… a treia oara le aruncai in cos.
Chiar si in cele mai mari orase, la un moment dat entropia de sistem intervine si oricat de mult s-ar investi sa se curete, nu se poate tine pasul cu un milion de javre care arunca rahat pe jos 24/7.
Daca oamenii nu-s invatati ca trebuie sa fie curati, cu bata daca vorba buna nu merge ( si asta, penttru cei inceti inseamna amenda), nu reusesti sa mentii curatenia.
Si a pretinde ca nu exista nici un fel de influente culturala austro-ungara si germana in Brasov- care au mult de-a face cu modul la care arata orasul- e oarecum intellectually dishonest.
Problema cu gunoiul si mizeria tine in primul rand de nesimtirea si nepasarea majoritatii.
1) A idiotilor care arunca pe jos si se comporta ca niste gunoaie (ca oricum sunt)
2) A politistilor comunitari care in loc sa dea amenzi trec nepasatori pe langa nesimtiti, devenind la randul lor nesimtiti.
3) Probabil mai sunt cateva dar daca se rezolva 2) si in final 1) ,dispar restul.
Cred ca 2 e important ca sa ajute la crearea lui 1.
In germania, unde amenzile sunt dure- sau erau cand am stat eu la Stuttgart, orasul era crancen de curat.
In UK unde sunt de multi ani- nu prea sunt amenzi, nu le da nimeni etc- rezultatul? Autoritatile locale cheltuie o caruta de bani cu serviciile de curatenie si tot nu e curat.
Amenzi, si pentru punctul 1 si pentru punctul 2. Cat mai mari. Restul vine de la sine.
Eu cred că diferenţa o face felul de oameni care stau acolo, în zona în care stau eu sunt foarte multe spaţii verzi la bloc, şi parcuri de joacă, dar parcurile au fost făcute în toate cartierele. Oamenii pun osul şi fac diferite reparaţii şi asta duce la o prioritate pe lista zonelor care trebuie îngrijite de primărie, că nu se poate să trimită peste tot echipe de curăţenie să fie lună şi bec mai ales acolo unde pe oameni îi doare în cot. Soră-mea se plânge că la ea pe stradă nu vine maşina aia care curăţă strada dimineaţa, chit că stă pe o stradă îngustă care e şi blocată de maşini lăsate în orice poziţie.
Ca o observatie: am locuit ceva vreme intr-un mare de tot din vest. Intr-un cartier normal. Era foarte curat. Dar, surpriza: se matura mult, mult mai rar decat se matura azi in Bucuresti. Pentru ca strazile erau curate si era absurd sa tot dai cu matura aiurea pe strazi.
Tot atat de adevarat e ca in acel oras mureai de foame sau de sete, daca voiai sa cumperi ceva direct de pe strada. Nu existau chioscuri sau magazine mici puse direct pe strada. Nu vedeai pe nimeni cu mancare sau bautura pe strada. Existau doar chioscuri de flori si ziare/tabac. In zonele turistice era alta mancare de peste, dar doar acolo. In concluzie, era o raritate sa vezi pe strada sticle de plastic, doze de Cola, pungi de plastic, ambalaje, pachete goale de tigari, etc.
Si inca ceva: nu vedeai pamant „descoperit” niciunde. Pe unde exista, era inconjurat de borduri zdravene. Nu curgea pamant pe strazi cand ploua. Nu vedeai noroi nici macar in parcuri. Aleile in parcuri erau asfaltate sau umplute cu piatra rotunda de rau.
Strict despre Bucuresti, din observatiile mele: marea majoritate chiar nu arunca gunoiul pe jos. Discutam undeva de aproximativ 10% care fac asta. Dar tinand cont de densitatea uriasa de popendulatie din Bucuresti (printre cele mai mari din Europa), procentul asta e totusi enorm si orasul e cum e. Si trebuie maturat din greu, zilnic si tot nu e destul.
Procentul asta poate sa fie diminuat prin educatie (da, la scoala!), pe termen lung, si prin amenzi usturatoare, pe termen scurt. Se poate incepe cu parcurile sau in proximitatea zonelor de comert alimentar stradal, acolo poti actiona mai concentrat pentru amenzi. Iar aia care dau amenzi trebuie ajutati de politie/jandarmi. La primele amenzi o sa para un abuz cat casa si aia amendati or sa faca gura. Poate ca unii nu or sa isi plateasca prea repede amenzile. Sau nu le platesc deloc. Dar tot nu or sa le placa sa te ia unii pe sus, sa iti faca process verbal cu amenda, cu politia langa tine.
A, si sa nu uit. Trebuie rezolvata si problema mizeriilor lasate de cainii de companie. Aici procentul celor care ridica aceste mizerii e chiar mic. E nevoie de o campanie de informare, apoi trebuie trecut la amenzi, altfel nu cred ca se poate. Pana ne invatam ca asa trebuie facut.
*grabs popcorn
…aaa, vroiam daor sa-i fac in ciuda lui ‘cris’ (bucuresteanu’, care intre noi fie vorba ar trebui sa sape un pic prin arborele genealogic), ca la noi in Vaslui e asa curat nu pentru ca se matura si se aspira trotuarele, ci pentru ca e plin de bucuresteni care se simt ca la ei acasa si care nu arunca gunoiaele la intamplare ca in Bucuresti.
Mersi pentru atentie!