O metodă de a educa cetățenii în privința furtului “de la stat”…

Un cititor are o idee bestială:

eu sunt pentru o singura chestie: absolut toți românii să își încaseze venitul total (nu net, nu brut) în plic, cash, și să meargă ei să își achite personal dările la stat.

fiindcă sunt multe discuții despre venitul la negru/gri și așa se calmează toată lumea.
să primească ei 11.000 lei în mana și să meargă a doua zi la “ghișeu” să predea 5.000 de lei din ei. să vezi atunci tată revoluție când își dau seama cu cât sponsorizează statul și ce primesc înapoi.

Ar fi senzațional. Să îi vezi cum brusc se enervează și cum politicienii vor avea nevoie de armată pentru a nu fi linșați. Să vezi cum nimeni nu vrea să mai fie ministrul transporturilor sau primarul orașului. Să vezi asistente și doctori mergând cu capul plecat, nu cu mâna întinsă după șpagă. Să vezi polițiști care își fac treaba.

Pentru că românii nu se vor trezi deloc doar pe cale orală. Citesc că 58% din prețul benzinei e format din taxe, înjură și merg mai departe. Nu vor să judece și să se întrebe unde se duc banii ăștia și de ce nu avem străzi, trotuare, autostrăzi, semafoare și civilizație.

 

 

rat-trap

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Este un truc foarte reusit asta cu negocierea salariului brut. Practic stii pe ce te bazezi, dar este complet netransparent pentru angajat ce plata face de fapt angajatorul!
    Si cine pierde vreodata vremea cu cititul fluturasului de salariu?

    Sa mai pomenesc de impozitele pe care le incasa statutul tovarasului ilici inainte de 2005?

    • Cel mai comentariu relevant

    • Nici macar nu e truc, e facuta intentionat. Practic omul isi stie salariul brut, vede ce bani ia „in mana” si isi zice ca nu i-a luat statul cine stie ce, 20-25% acolo. A, mai sunt niste sume de plata? Dar alea le plateste patronul, nu el!!!
      PS: sa mor daca inteleg de ce acest comentariu a luat atatea minusuri.

  2. ala`i bancu tau de lucru? (facepalm)

  3. Tie nu ti se pare ca doctorii merg deja cu capul in jos? Nu ti se pare ca sunt umiliti destul dupa 10 ani de invatat (foarte mult si vorbim de chestii foarte complexe si abstracte nu facultate de jurnalism)? Hai sa aiba un rezident 1000 euro net sa vedem daca mai primeste vreun doctor spaga. Si nu, eu nu sunt doctor, nu de asta ‘ii apar’. Recunosc ca am ales calea mai usoara in viata si nici nu as fi putut sta atat cu nasul in carti.

    • pui pariu că și după 1.000€ mai primesc și vor?

    • Chestia cu doctorii e mega-discutabilă. În primul rând nu sunt doctor, vorbesc strict din perspectivă de pacient.

      Statul a creat un sistem pe care îl ştie cel mai bine: să ţină oamenii dependenţi de şpagă şi nimicuri.

      E absurd ca după 10 ani de şcoală, rezidenţiat, reguli stricte şi alte cele, să ai salarul MINIM pe economie. Da, înţeleg, nu poţi da 1000 EUR/lună că e românia, dar nu ai cum să pui un doctor pe aceeaşi treaptă cu un muncitor cu ziua care n-a citit o carte în viaţa lui.

      Aşa că doctorii bătrâni îi învaţă să supravieţuiască, devin dependenţi de sistemul de favoruri şi şpăgi din spital, şi sunt asimilaţi.

      Statul e cel mai fericit pentru că în loc să dea salarii mari, îi întoarce pe doctori împotriva pacienţilor pe care îi jumulesc, deşi pacienţii respectivi teoretic au plătit statul pentru serviciile respective.

      Concluzia mea finală e exact tema articolului, în loc să ne întoarcem unii împotriva altora şi să ne jumulim unii pe alţii de bani, ar trebui să realizăm că primul jumulitor e statul care ia peste 60% din banii din ţara asta fără să ofere mare lucru.

    • sunt oameni care castiga lunar si 2400. de lei. La urgenta unde iti iei spagi din pendula.
      dar da…toti doctorii fura

    • @manu144x

      Daca in Romania s-ar stopa furtul escrocilor, care conduc aceasta tara prin rotatie, ar fi bani ca orice medic incepator sa castige 2500 lei in mana, inca din prima zi de spital.

      In Romania s-au furat si se fura in continuare sume imense prin canalele de sifonat bani cunoscute – contractele de achizitii supraevaluate sau inutile si alte mecanisme de spalare de bani in care escrocii din functii publice sunt direct implicati.

    • Dar cand s-au apucat de medicina si alte scoli sanitare, nu stiau care sunt salariile? Sau au aflat abia dupa 10 ani de studiu?

      „Iau spaga pentru ca am salariul mic”… plm, cand te-ai angajat nu ti s-a comunicat salariul?

    • NOU
      #11

      Majoritatea medicilor , mai ales cei tineri merg cu capul plecat. Eu sunt student la medicina.. de anu viitor medic rezident. In cazul meu am ales profesia asta pentru a imi ajuta semenul, nicicum pentru a ma imbogati, dar ca medic rezident ai contract de munca pe perioada delimitata ,bursa aceea oferita de stat nu este luata in calcul de vreo banca in cazul unui imprumut pentru locuinta. Salariu mizer, conditii de munca mizere , ura din partea popendulatiei asupra medicilor si nu asupra sistemului, suedeji cu ML care nu au platit in viata lor asigurare medicala/batrani care au platit asigurare toata viata si nu pot beneficia de medicamente sau examene paraclinice … Si uite asa raman in tara medici batrani spagari, medici tineri prosti care se adapteaza sistemului.

    • Toată lumea știe ce medicii sunt plătiți prost. În continuare foarte mulți vor să se facă medici. Ceva nu iese bine aici. Ori au o pasiune pt a muri de foame ori ceva ce noi nu știm. Idei?

    • E nu..Nu mai cautati mila pentru medici ca nu o sa primiti,,TOTI sunt doar spagari..Sunt om batran..si nu am intalnit un Medic care sa nu ia spaga..Si nu ar fi asta o treaba atat de rea..insa de ceva ani..au inceput SA CEARA inainte de a te repara..Nu ai bani..te repara mniezau ..ca medicul nu se uita la tine..Ori ce vreti a spune de bine..Ca ce salar mic au..ca vai..trebuie sa cumpere carti..etc..sunt doar MINCIUNI..manipulari pentru a acoperii FAPTA in sine..Dupa mine ..ori ce CADRU meical [doctor au ba] a primit UN LEU SPAGA..sa i se ridice dreptul de a mai practica pe veci..Ca ala nu e medic [sau ce o fi el] ala e doar un casier..un incasator.

    • NOU
      #14

      Pleaca afara unde sunt platiti mai bine.

    • Exemplul clasic despre cum vorbesc muritorii despre zei. Copilași, într-o anarhie în care nimeni nu și-ar mai plăti impozitele, doctorii ar deveni magnați. În anarhie un medic îți ia toate buzunarele-n pulă, dacă vrea; Dai tot ce ai, pentru integritatea fizică.

    • @Teniescu, @Foca – exact, au fost imbecili, au crezut, idiotii, ca ceva se va schimba, ca normalitatea va intra incet incet in viata noastra. Fraieri, dom’le, toti. Mai mult, poate ca au o pasiune, na-ti-o p-asta, pentru a ajuta oameni? Poate nu toti suntem egoisti si cinici? Numa’ zic – evident, era mai bine daca se faceau avocati, IT-isti sau frecatori de menta.

    • @vali petcu – care din ei? Aia care acum primesc 1000 /zi? Evident ca aia vor, boss, aia s-au stricat iremediabil. Aia au atatia bani incat nu pot sa-i foloseasca, ca nu pot sa-si ia fiecare model de Bentley care apare….

      Aia tineri? Aia sunt ok cu 1000 / luna, Chiar cred asta. Majoritatea se simt ca curu’ cand iau banii aia, cel putin la inceput. Aia n-ar lua.

    • mai, eu tot aud chestia ca au invatat atatia ani si acum nu sunt platiti la adevarata valoare. intreb si eu, de ce nu se fac mecanici auto? cu o scoala de arte si meserii rezolva problema aniilor pierduti la studii si banii vin pe banda. aaaaa, e greu, ca e cu bataturi, cu jeg pe maini si pe fatza, inteleg. asa ca daca au ales drumul asta in viata, de buna voie si cu buna stiinta, atunci sa isi respecte pacientii pentru ca…juramantul lui hipocrat.

    • @Foca, hesus si cei cu idei similare: daca stiau dinainte ca salariile sunt mici asta inseamna ca salariile mici sunt justificate? Pe undeva nu pricep logica. OK, salariile sunt mici, sa nu se faca doctori, deci nu o sa mai fie doctori. In opinia voastra asta rezolva problema?

      Fac pariu ca, in curand, cand o sa fie o criza de medici, voi o sa fiti primii care o sa planga ca „sa faca statul dom’le ceva, asa nu se mai poate”.

    • @Hesus, hai sa mori tu ca e usor sa fii medic? Serios. Cat de usor o fi sa te duci acasa si sa dormi stiind ca ti-a murit un pacient pentru care nu ai mai putut face nimic. E la fel ca la mecanicul auto, nu? Am rupt o cheie franceza azi, hai lasa ca beau o bere si maine o iau de la capat. Ce comparatii idioate fac unii.

  4. „La data de 30 aprilie 2015, aproape 6 milioane de contracte individuale de muncă erau active”. Tot cam asa sunt si acum. Din astia 26% sunt bugetari. Ai 5.2 mil pensionari. Fiecare lucrator tine cumva in spate un pesionar si un copil cel putin. Apoi ai si scoli de sustinut, drumuri de intretinut, administratie, invatamant, spitale, cultura, justitie, etc….asa varza cum sunt tot manca bani. Salariul mediu e de 2300 de lei. Voi vreti sa fim ca in Germania unde salariul mediu e de 5 ori mai mare ? Nu ai cum, conditiile sunt de 5 ori mai mici si oricat de corecti si cinstiti tot am fi tot ar fi praf fata de tarile cu apa calda. Furtul si hotia sunt oribile dar nu acolo e buba mare.

  5. ar fi greu sa se primeasca salariul brut in plic, dar ce s-ar putea face intr-o prima faza ar fi sa se negocieze la angajare salariul brut, si nu net.

    chiar si atat ar fi suficient ca sa:
    – constientizam ca aia sunt banii nostri si ca banii statului nu exista
    – constientizam ca daca nu esti atent ce votezi, anul viitor s-ar putea sa creasca taxele si sa ramai cu mai putini bani – automat vei vota pe ala care-ti promite ca nu va creste taxele iar daca le creste, vei avea cel mai bun motiv sa iesi in strada

    ar fi atat de simplu: la angajare sa se negocieze salariul brut.

    • Nu se poate asa pentru ca se sperie si angajatorii de cat e brutul doar cand pronunta cifra. Daca ii spui unui salariat cu 2000 lei in mana ca are 3000 pe statul de plata, ii pica fatza.

    • Nu ai citit cu atentie articolul. Nu e vorba de brut, e vorba de costul total al muncii, adica brut + taxe angajator. Ala e cel ascuns intentionat.

  6. Nu prea. Într-un astfel de scenariu nu ar mai exista nici politicieni, nici asistente, nici polițiști sau medici. Și mai presupun că majoritatea românilor ar emigra.

    Puneți mâna și citiți ceva cărți care tratează despre macro-economie, despre capitalism și costurile capitalismului. E ilar și ipocrit cum, oameni care se consideră capitaliști se proptesc în însuși costul acestuia.

    Nu toată lumea poate câștiga 11.000 de lei pe lună ca să contribuie cu 5000. Dacă ar face-o, acei 6000 de lei care vă rămân acum nu ar mai avea valoarea pe care oricum nu prea o au nici măcar acum. O definiție cât se poate de simplistă a capitalismului este: ”a lua legal căciula ”celuilalt” și a-i lăsa/înapoia măcar betelia, să-și acopere urechile, astfel încât să nu moară și să-l poți exploata în continuare”. Drojdierul ăla pe care vă plângeți că-l finanțați stă bine așa cum e, ăla n-o să va facă niciodată concurență; nici inginerii financiare; va pune banii ăia înapoi în circulație, unde un capitalist ca voi – producător de alcool – își va spori averea, va plăti alți angajați, ș.a.m.d.

  7. Eu am sustinut de mult asta cu plata impozitelor personal si nu cu retinere la sursa. In plus putem merge mai departe, sa se acorde diverse deduceri fiscale dupa cheltuieli si in acel moment vom avea tot interesul sa cerem bon fiscal chiar si la buda publica.
    Dar in tara in care platesti impozit auto, vinieta, taxa de drum in benzina (Basescu), taxa de autostrazi in benzina {Ponta), taxa de pod pe orice pod mai lung de 150 m si cat de curand taxa de autostrada nu se va intampla niciodata nimic.

  8. S-a discutat și dezbătut pe toate părțile problema asta.
    Concluzia: Romanii nu-și mai plătesc taxele

    Azi se pune problema „ce sa ne facă, ne baga pe toți la pușcărie?” și e vorba doar de câteva mii de funcționari. Nu de milioane.

  9. O chestie offtopic:

    Cand vreau sa dau share la articolul asta, FB nu mai importa titlul, imaginea, descrierea, etc…

  10. asa e. Ca sigur se duce omu sa isi plateasca taxele a doua zi.
    Ca pe fluturas nu se vede

    • Nu are același efect. Citește niște cifre, stie că reprezintă bani, dar nu-i „simte” cum îi pleacă din mână! :)

    • Pariu ca nu s-ar mai duce nici dracu’ sa isi plateasca taxele? De ce crezi ca e obligatorie impunerea la sursa? Tocmai ca au convingerea ca altfel vor trebui sa someze o tara intreaga. Romanii nu sunt americani, ca sa aiba educatia fiscala in sange.

    • @Florian

      Si „americanii” de unde crezi ca au „educatia fiscala in sange”?
      Ca doar au sange destul de amestecat.
      Si un IRS foarte mare si tare… :)

      Dar si deduceri fiscale semnificative si TVA (sales tax) mai mult decat rezonabil.

      La noi, in majoritatea cazurilor in sange gasesti fie conformare gregara (vezi cozile docile la admin. fiscala) fie durere in p…ix (vezi conlocuitorii care n-au platit in viata lor un leu taxe cum isi cer vocal dreptul la sanatate, ajutor social etc).

      Un sistem mai educativ nu ne-ar strica…

    • Mișto în State e că vezi un preț la raft dar când ajungi la casă plătești mai mult, că sales tax nu îți este afișat la raft :)

  11. Intrati pe reed.co.uk si vedeti salarii. BRUTE. Englezul stie cu cat contribuie la stat, de asta e mai greu cu spaga la ei.
    Cand mi s-a spus prima data salariul, in Londra, eram foarte fericit. Apoi am aflat ca era brutul. Si chiar brutul livrau pe card! Apoi eu trebuia sa completez jde fișe…
    Da, ideea e perfecta pentru Romania. :)

  12. Or fi politicienii prosti dar o asemenea „prostie” nu vor face prea curand.

  13. multi situ dar nu „realizeaza” ca sunt tot banii lor. Altii mia destepti si-au negoicat salar’ minim pe cartea de munca, poate in pfa pe langa salar’ si cu o factura mia mare care sa acpere cheltuielile plus un pic in plus, sa fie bine si pt el si pentru angajator, etc…
    Vorbim de aia din articol cu 11000….

  14. Si la ghiseu sa se intalneasca cu angajatorul (-ii) lui ca sa vada cum mai dau si ei inca 5000 de lei la stat, tot in contul lui.
    Sa vada si ei cum e sa platesti ~80% taxe pt un salariu, jumate ascunse in salariul brut al angajatului, jumate ascunse in impozitele angajatorului.

  15. stai asa ca nu numai acolo iti ia statul bani.
    TVA-ul unde merge ? nu tot din salariul care a ramas?

    • Vezi ca ai uitat si de impozitele pe proprietate. Si taxe, timbru fiscal… daca ai nevoie de ceva de la stat.
      Si bineinteles sfanta spaga.

  16. Pai… oricine poate sa faca astfel de calcule. Se ia venitul net anual, se scad in primul rand taxele anuale (la Primarie), RCA-ul si toate alte taxe care pot fi identificate ca nepurtatoare de TVA. Apoi, din valoarea ramasa (ipotetic alocata la consum purtator de TVA) se calculeaza TVA-ul decartat in magazine – cea mai mare taxa pe care o plateste un muritor. Si o sa obtineti pentru TVA-ul anual o suma huge – am calculat eu anul trecut – vreo 6000 lei inseamna TVA-ul anual decartat de o singura persoana cu salariul mediu, la stat in urma consumului necesar vietii.

    La salarii, lumea stie, daca calculezi angajat + angajator cat pleaca la stat ajungi cam la 65-70%, raportat la brut… adica o carutza de bani.

    Dar daca vreti sa le luam serviciu cu serviciu public (cat dai si cat primesti) cea mai mare tzeapa dintre tzepe o iei la sanatate, apoi la asigurarile sociale (pesii platite din CAS), scoala si alte servicii publice. Practic sumele platite sunt huge in raport cu ce primesti in schimb. Numai la sanatate, sa spunem, angajatul + angajatorul, plateste la un salariu mediu de 2700 lei, vreo 300 lei pe luna, adica 3600 lei pe an. Asta e RCA-ul omului pentru sanatate. Ce primiti in schimb de banii astia atunci cand va imbolnaviti stiti si singuri. Dreptul de a veni cu plicul de acasa pentru medic, cu mancare la voi si cu medicamente ca sa fiti tratati in spital.

    • Asta cu „primesti putin in schimb” e discutabila. Cand esti tanar si sanatos, da. Primesti putin pana patesti ceva naspa: un diabet, un cancer, etc.

      De exemplu, costul mediu (de pe site-ul CNAS) pentru medicatia unui diabetic este de intre 1000 si 8000 de lei pe an, depinde de stadiu. Si avem vreo 750.000 de diabetici in Romania.

      La cancer sumele depasesc 12.000 de lei pe an/pacient. Boli neurologice: 35.000 lei/an. Hemofilie, cost mediu 112.000 lei/an. Campioni sunt aia cu probleme cardiace asistate mecanic: 400.000 lei/pacient/an.

    • @rumbu
      Lasa putin site-ul CNAS si vino in viata reala.

      La diabet da, costul e cam asta. Si diabetici sunt multi. Si boala e cronica. Dar tratamentul si diagnosticarea sunt relativ simple drept pentru care adaosul furnizorilor de medicamente si aparatura este remarcabil. De mare :)

      La cancer – pentru un diagnostic si un tratament rezonabil, la aia 12.000 pe an/pacient pacientul mai trebuie sa vina cu cel putin inca pe atat de acasa, altfel in 2-3 luni ajunge la loc cu verdeata.

      La bolile neurologice (grave, in general nevindecabile) – tot cam asa, doar ca mori mai lent.

      Restul afectiunilor cu costuri f mari sunt, dpdv statistic, mult prea putine, neafectand semnificativ bugetul sanatatii. Ca asa-i in asigurari – statistica conteaza.

  17. Eu am discutat odata foarte serios cu un angajat de la ANAF, care stie ce spune si care mi-a zis asa: „Nu pune niciodata botul ca nu sunt bani. Sunt bani cacalau, iti spun, munti de bani, si pentru profesori si pentru doctori, si pentru renovare de spitale, etc… problema e ca sunt la dispozitia, semnatura si stamplia escrocilor care conduc aceasta tara. Dar nu te lasa pacalit ca nu sunt bani. E o minciuna jalnica.”

    • Mie chestia asta mi-a spus-o un profesor la facultate acum vreo 15 ani. Omul lucra si la Curtea de Conturi si stia ce spune

    • NOU
      #49

      Pai normal ca sunt cacalau de bani. Am gasit rapid pe net ca in 2011, in semestrul 1, statul a incasat 74.2 miliarde. Din astea cat inseamna cheltuieli cu sanatatea ? 1 miliard ? Ce cheltuie cu drumurile ? 2-3 miliarde ? Cu restul de ~70 ce fac ? Exista destul pt. orice. Clar motivul pt. care nu avem drumuri, spitale, etc, nu e lipsa de bani ci furtul din toate directiile.

  18. poi și bo$$ii(i ;) ) să nu mai poa’ să facă o învârteală cu dările la stat? au oare angajații idee câte suveici fac bo$$ii cu banii pe care îi datorează statului ca impozite pe salarii, asigurări de sănătate și pensie și altele? n-au, că nu sunt contabili! luna trecută m-a anunțat banca că angajatorul meu de acum 5 ani a virat contribuția la pensii … :D

  19. NOU
    #51

    Acum, angajatorul convinge angajatul sa accepte declararea unui salariu mai mic „pe cartea de munca”.
    Dupa aplicarea unei legi de genul asta, se va face invers: angajatul va convinge angajatorul sa-i declare un salariu mai mic „pe cartea de munca”, ca sa plateasca el mai putin la stat.
    That’s all.

    • :))))))
      da, cum sa nu, angajatorul e problema
      ca opreste cineva angajatul in momentul asta sa accepte salariul real cu toate taxele platite statului … ha ha ha

      asta ca tot veni vorba de constientizarea propriei valori a muncii prestate

      ce sa mai vorbim de milioanele de romani care n-au bacul promovat.

    • da, statul oprește, legea spune că impozitele datorate se rețin la sursă. alte chestii inteligente la care să te hăhăi mai ai?

    • nu bobiță, angajatorul are fonduri pentru a-ti plati tie un salariu de 4000 de lei.
      statul spune ca din cei 4000 de lei tu ca angajat ai dreptul la 2000 iar statul iti opreste 2000

      numai ca jmecheria romaneasca e atat de perversa incat nici macar nu se mai recunoaste in oglinda.
      astfel ca angajatul spune angajatorului ca el nu vrea 2000 de lei ci 3500 lei din cei 4000.
      in momentul asta angajatorul (cei care fac asta sunt la fel de penali ca si angajatii care practica aceasta gogorita) plateste la negru ca sa tina angajatul.

      deci da, angajatul e victima.
      cum sa nu :))))
      saracu de el.
      acum hai sa dam cu pietre in angajator

  20. Parerea mea e ca fiscul ar trebui sa-si faca datoria. Daca ai proprietati, investitii, conturi in banca, bunuri, a caror valoare iti depaseste veniturile, automat sa te traga la raspundere.

    Si daca nu reusesti sa probezi, partea in plus sa-ti fie confiscata. Nu impozitata, cum se incearca acum ci confiscata. Pentru ca nu ai obtinut-o legal.

    Orice circula prin sistemul electronic: bani in cont, facturi, tranzactii etc. fiscul sa aiba acces la ele. Este perfect fezabil.

    In plus, as urmari penal un functionar la stat care treneaza voit ne-exercitarea atributiilor de serviciu. Sa se poata ajunge pana la amenda si puscarie, daca nu-ti faci treaba la stat. Din vina ta a platit statul o amenda? Ok, ti-o luam vanzandu-ti casa.

    Ca si mecanism de verificare sa se externalizeze procesul de audit unor firme private, care sa fie platite proportional cu numarul neregulilor gasite.

    Sa vedem atunci cine s-ar mai inghesui sa fie functionar la stat.

    A, in faza 1 nu as mari nici o leafa. Ar fugi ca potarnichile toti incapabilii, pe urma as putea mari lefurile celor ramasi.

  21. Tocmai de aia avem sistemul asta de colectare a taxelor si nu cel din US. Cu un sistem ca in US, in Europa ar fi revolutie.

    • Si in US se rețin impozite la sursa. Ce plătește angajatorul e final, dar ce plătește angajatul se regularizează după ce s-a terminat anul prin depunerea unei „declarații fiscale” la IRS. :)

  22. Off topic:

    S-a demonstrat stiitific ceea ce stia si baba Rada – dezinfectantii din spital sunt „apa chioara”.

    Acum, pasul doi, ar fi o analiza a tuturor produselor de tip „amestec”, „retzeta” de combinatii, din hipermarketuri.
    Cascavalul „Dotti”, 480 grame, de exemplu, unde pe eticheta scrie „max 50% apa” in amestec cu un praf din China, din care rezulta, dupa inchegarea amestecului, un sol de cascaval cremos la gust si bun de instalat pe painea prostilor cu cel mai mizerabil vinit din Europa.
    Dar.. .cum spuneam.. cat timp prostii cumpara, de ce s-ar face astfel de analize?

  23. NOU
    #60

    Pe fluturașul pe care îl primesc e trecut absolut tot ce mi se reține ca impozit. (Mie mi s-a impozitat inclusiv cadoul primit când am împlinit X ani de muncă în firmă.) Știu că firma mai plătește destul pe lângă ce mi se reține. Și știu că firma plătește toate taxele pentru că pot verifica foarte ușor la pensia privată (obligatorie) unde se varsă un anumit procent.
    Nu ajută prea mult să știi exact cât încasează statul. Mai mult te enervezi.

    Românul nu ar merge să plătească singur. E prea comod pentru asta. Iar dacă i se pune poprire să i se retragă impozitul ar începe să plângă „că nu știa că el chiar trebuie să plătească. Și în fond, statul se poate lipsi de banii lui. Ce? Nu poate lua de la alții?”

    • Si in alte tari cum de se poate? Au trei bile in loc de doua?

    • @Hessis: Or fi avînd alt fel de cetățeni?

    • Nu sunt alții cu nimic mai speciali decât noi. E vorba pur si simplu de mentalitate.

      Dacă s-ar vrea s-ar putea și la noi. Ar trebui să se înceapă măcar să se vireze și brutul și cetățeanul să dea cu capul de birocrație. Să vadă cum e să plătească în 10 conturi diferite și sume diferite în fiecare lună.

      Poate așa de nevoie s-ar simplifica și procedurile că juma din țară ar greși conturile lor cu xx-urile lor faimoase.

      Apoi pe fluturas să apară suma întreagă, și taxele plătite de firmă.

      Pentru că mai apare o chestie:

      Romanul are mentalitatea că: pentru 10 milioane nu mă forțez prea tare că sunt plătit puțin. Poate dacă ar vedea de fapt că el costă firma dublu, altfel și-ar calcula motivarea și dorința de a câștiga mai mult.

      Pentru că acum mulți zic ca ce-s alea 10 milioane, îl doar la bască pe patron. Dar patronul plătește dublu de fapt.

  24. Pai eu vad cat imi ia statul. Am o intreprindere Individuala din 2013. :)

    • Si cum ai rezistat fara sa o inchizi, nu stii sa faci calcule sau ai cartea de munca acolo si de aia tragi de ea… poate apuci pensia ???

    • Am rezistat si sper sa rezist inca multi anisori fara sa o inchid. :)
      Asta daca nu ma „ajuta”domnii de la conducerea tarii cu o lege care sa „sprijine” mica initiativa privata, nu m-ar mira asta.
      Pe aia cu cartea de munca nu am inteles-o, scuza-ma.
      Cred ca ma descurc si cu calculele, iar daca sunt prea nepriceput sau prost, ma ajuta contabila.

    • @farcas

      Hai sa-ti explic: exista un bogat sortiment de asa-zisi „patroni” de fapt niste muritori de foame care tin o firma activa, un butic la limita supravietuirii, nu pentru ca ar avea vreun castig ci pentru ca au si ei cartea de munca la propria firma, platesc un CAS cinstit si asteapta pensia. Foarte multa lume ii invidiaza pe acesti oameni cum ca sunt proprii lor sefi, ca fac un ban, etc… dar de fapt ei castiga o sulla, vai de mama lor…

    • @Cris:
      Nu sunt patron, ca nu „patronez” pe nimeni. :)
      Nu vreau sa ma invidieze nimeni, in anumite privinte viata mea de angajat era mai usoara si mai simpla.
      Ca ma incluzi sau nu si pe mine in aceasta categorie, este OK, poti sa faci cum vrei.
      Mie-mi place asa cum este viata mea acum.
      De ce ti s-a casunat pe mine nu stiu si (chiar daca nu vreau sa te supar) te rog sa ma crezi ca nu-mi pasa.

  25. Romanu nu ar merge sa plateasca singur pentru ca nu ar dori sa plateasca niciun leu statului mafiot. De banii aia iti faci asigurare medicala de lux la spitalele private, iti faci analize cand vrea muschiul tau si poti beneficia chiar de spitalizare si tratament.

    Iar banii de CAS daca ii pui singur intr-un cont cu capitalizare, te imbogatesti la pensie chiar si la randamentul mediocru de 1.5 % pe an pe care il ofera, in prezent, bancile romanesti. Macar ai siguranta ca sunt banii tai de care dispui cum vrei, fara sa mai vina niste destepti sa-ti taie din ei.

  26. Da, ar descoperi cat de mult da la armata si la SRI. In orice caz, toata dezbaterea e degeaba, ca e formulata de la o premisa care ia in calcul doar forta de munca. Munca e mai dur taxata decat capitalul, iar asta e principala problema si e generatoare de inegalitati crunte intre posesorii de capital si cei care muncesc, iar pe termen lung saboteaza si mai mult puterea de negociere a angajatilor. Unii care traiesc din rente si nu misca un deget dau la stat mai putin decat cei nevoiti sa isi vanda forta de munca pentru a trai. In plus, ai nenumarate scutiri de taxe pentru investitori, lobby la greu ca sa se dea si mai multe facilitati, Codul Muncii facut praf de patronate, dar lumea viseaza sa traiasca ca in Franta si Danemarca. Plm. Te cutremuri cand intri pe siteul Institutului National de Statistica si vezi cat de mare e discrepanta intre capital si munca.

  27. Da, este o idee buna dacă vrei sa bagi statul roman în faliment în 6 luni. Altfel nu văd genialitatea ideii.

  28. Am citit despre asta pe un blog in urma cu ceva vreme, nu mai stiu exact pe care blog.

  29. …să nu mai vorbim de cozile la care stai să-ţi „donezi” banii statului şi cheful funcţionarilor de a ţi-i lua, de frustrarea că totul are TVA dar asta nu se reflectă pe nicăieri…şi (nu) aşa mai departe.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile