Încă nu sunt manuale în școli (2016)

Înainte de asta, o tâmpenie: eram într-o discuție cu niște oameni relativ informați și educați și nici unul nu a vrut să creadă că bugetarilor nu le-au fost mărite salariile cu 25%. Argumentul lor suprem era că s-a dat legea și s-a spus la televizor și gata, problema era ca și rezolvată. Nu conta că eu insistam că de aia negociază acum din nou, că nu sunt bani pentru mărire de 25%, oamenii aveau impresia că bugetarii vor o nouă mărire.

Așa.

Luna trecută, în aprilie, s-au terminat contestațiile pentru licitațiile pentru manualele școlare, licitații făcute anul trecut în august. Generația nouă de elevi, cea care a început acum 4 ani cu clasa zero, are nevoie de manuale noi, simplificate pe alocuri la materiile vechi, plus elaborarea de manuale pentru materiile noi (se face educație financiară, e în programă).

Ceea ce înseamnă că în 2 săptămâni vor apărea manualele pentru elevii care termină anul școlar pe 24 iunie. Părinții nu vor să le mai cumpere, că ar fi inutil.

Având experiența asta, Ministerul a stabilit licitațiile pentru manualele următoare tot în august. Nu acum sau în aprilie, ca să existe timp 3-4 luni să se rezolve contestațiile licitațiilor și să se poată tipări până în septembrie. În august.

Și știți când și de ce în august: la final de lună, pentru că inspectorii școlari și alți mizerabili din ministere nu vor să muncească în timpul vacanței. Dă-i în pendula lor pe elevi, ce contează că nu au manuale un an întreg, ei vor să stea liniștiți în concedii.

Așa se întâmplă subjugarea poporului. Prin prostie și rea voință.

Știu că vă întrebați, așa că vă spun: până acum s-a mers pe xerox. Grupurile de feisbuc cu învățători sunt pline de oameni care fac dezvoltă subiecte și programe școlare și le dau gratis mai departe, învățătorii le scot la xerox, părinții plătesc.

 

price

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. N-are cum cuaie, n-are cum! Am auzit eu ca romanii is cei mai tari din calea lactee cand vine vorba de invatat si ca sistemu nostru scolar e net superior. Vesticii nu fac integrale in liceu, e fraieri!!

    00
  2. Marirea fusese gandita initial doar pentru cei din ministere, Au aflat cei din teritoriu si au facut scandal „vrem si noi”, asa ca s-a oprit totul, pentru ca nu aveau de unde. Cei din ministere i-au certat pe cei din teritoriu: „sunteti fraieri ca ati facut scandal, ca se creea un precedent, dupa ce ni-l mareau noua si trebuia/erau obligati sa il mareasca si voua, asa nu a primit nimeni marirea” – asta in ideea ca cineva ar fi fost obligat sa dea si in teritorii, daca marea in ministere (gandire de idiot), nu conta ca nu au de unde sa scoata banii. Apoi s-a aflat ca s-a marit totusi cui trebuia sa se mareasca in ministere, in secret, restul nu. Si asa ramane, ca nu sunt fonduri. Cam asta e povestea cu marirea din ianuarie.

    00
  3. N-ai nevoie de manuale când ai Google!

    00
  4. Încă o dovadă că şi un ministru tehnocrat poate mima gîndirea.

    00
    • NOU
      #7

      Ținând cont că toate licitațiile și contestațiile sunt de anul trecut din vară-toamnă, nu văd cum putea schimba ceva ministrul tehnocrat. A picat la mijloc, într-o luptă începută deja.

      00
    • Amice, totu-i viciat și prost gândit, în România.

      Am avut la conducere așa: un inginer, un geolog, un navigator și, acum, un profesor.

      Băh, cu toții și-au făcut meseria de râs. Inginerul a dat cu bâta-n popendulație, geologul a dat cu piatra-n baltă și-a chițăit, navigatorul a golit balta și-a hăhăit, iar sub conducerea profesorului popendulația devine proastă-bâtă.

      00
    • @Alexandru Nestian: Exact! Nimeni nu poate face nimic. Toată lumea nimereşte la mijloc. Pentru că, inevitabil, toate jocurile/licitaţiile sunt făcute dinainte. Eu vin şi sunt ministru doar aşa, că cineva tre să fie în funcţie. Suntem condamnaţi pe veci!

      00
    • Domnilor, puneți-vă puțin mintea-n exercițiu: zoso spune în articol că și anul viitor, la fel se va întâmpla. Deci, guvernul tehnocrat nu e sub nicio formă un simplu martor ocular. Apoi, cine reglementează licitațiile și procedurile aferente? Țăranii din piață? Moromete, din poiana lui Iocan? Păi, nu; se pare că aceste vicisitudini pot fi reglementate tot de săracii martori prinși la mijloc, prin înaintarea de proiect, în Parlament. Civilizat; dar deh, așa cum spuneam anterior, de ce să-și facă cineva meseria pentru care a fost angajat?

      00
    • „ministru tehnocrat” poate pt Romania, unde fata de post-comunist-securist-cocalar-papagalii care i-am avut, probabil ca guvernul asta e parfum. Nu-i bai ca nu le piere saminta, baietii din Parlament de-abia asteapta sa-l prinda la cotitura pe nea Ciolos. Si cum Cotroceniul doarme oricum, trai nineaca!

      00
  5. Manualele sunt pt looseri. Daca exista manualu’ de religie, treaba e rezolvata, e suficient ?

    00
    • Daca era manual OK de engleza, invatai ca se zice LOSERI, nu LOOSERI :D

    • Acum… sa fim circotasi, nici manualul tau de gramatica nu era foarte minunat… ;)

      00
    • Nu e gresit neaparat, de aceea am spus daca e sa fim circotasi. Dar da, exprimarea nu e foarte clara… Daca puneai accentuat ”Daca era manualul de engleza ok”, sau daca nu faceai inversiunea nu tocmai necesara si puneai ”Daca era ok manualul de engleza”.

      00
    • Unde am gresit?

      Daca era manual OK de engleza (nearticulat, deci), invatai etc …

  6. Daca statul e de rahat, recomand „grupurilor” sa scaneze manualele, sa curete paginile, sa faca un pdf bun, apoi sa-l trimuta la o tipografie „de cartier”, ce va scoate pe bune niste carti care seamănă a manuale, nu mizerii capsate, trase murdar la xerox.
    Am atașat si un link. E de la Iasi, dar sigur există asa ceva in fiecare judet.
    Stiu, nu prea e legal, dar copiii merita ceva ok, ceva NORMAL.

    00
    • Propun sa facem un grup care sa se ocupe de faza asta. Eu ma ofer volntar sa curat pagini de manual, sa le „leg” intr-un pdf de tipar. Doua ore pe saptamana. Moka.
      Puneti aici linkuri cu manuale scanate.
      Daca statul e incompetent, trebuie ca macar noi, astia din pulime, sa facem ceva. O mica echipa de voluntari? Putin Photoshop, putin timp… ;)

      00
    • Bun, da’ nu vi se pare ca e putin cam ca in Mad Max? Deci platiti taxe la stat (educatie, servicii, sanatate si alte minciuni) dupa care tot platitorii de taxe sa faca si manualele? Pun pariu ca statul roman (ca-i stiu ca sint timpiti si contopisti) poate sa va amendeze ca folositi manuale ne-aprobate. Daca ii invatati cumva pe copilasi chestii neadevarate, ca statul e lupul rau care doar ia piei de pe parinti si in schimb nu face nimic? :)

      00
    • E vorba de manuale care există deja, dar nu sunt in număr suficient.
      Unii si-au asfaltat singuri drumul, altii si-au facut singuri pod in sat, ce propun eu e caca.
      Pana te bati cu statul, iti creste copilul. :)

      00
    • Si acum ce va fi, vor fi trimisi in judecata pentru ca si-au tiparit singuri manuale? :)
      Daca sunt trase la zerox in mod mizerabil, e mai ok asa?
      Oricum, aceste reply-uri arata exact de ce nu au copiii manuale in scoli. ;)

      Ia spuneti, arata ok manualul asta?
      https://www.olx.ro/oferta/vand-manual-sociologie-tras-la-xerox-ID4w3qi.html

      00
    • @DanC până la urmă e vorba de educația copiilor și dacă statul e praf părinții au tot dreptul de face tot ce pot pentru ca aceștia să poată avea educația de care au nevoia.
      Copii nu ar trebui să sufere pentru eșecurile adulților, atât cei de la conducere dar și cei care tolerează să fie conduși de așa animale sociopate.

      00
    • Nu ar fi mai simplu sa scoatem profitul din ecuatia asta si sa trecem pe manuale open source? Le mai editam din cind in cind, dar sa fie gasibile pe net, legal. Nu exista niste profi sa faca asa ceva, ar putea sa se inscrie si la concursurile / licitatiile de manuale la o adica…

      00
    • Mircea, eu asta credeam cand Ponta a spus ca va face „manuale digitale”, credeam ca vor fi niste fisiere PDF, PPT, alte extensii „citibile”, care fisiere ar fi fost pe site-ul ministerului invatamantului, sa-si ia elevul ce are nevoie de acolo.
      Visuri, taica, visuri!
      Universitatile de afara, si in general tarile unde chiar conteaza studiul, pun online pentru elevi/studenti cam toate materialele de care au nevoie.
      A ajuns MIT sa aiba puse cursuri pe youtube, la nivelul asta vorbim. MIT! Cat costa un an de studii acolo?
      La noi e „boierie”, nu exista suficienta hartie tiparita…. puii mei!

      https://www.youtube.com/user/MIT?&ab_channel=MITOpenCourseWare

      00
    • Cristi, serios intreb: cu Ponta si manual digital in aceeasi propozitie, la ce te duce gindul?
      Eu de la un manual digital as fi avut mai multe pretentii decit un banal pdf, de exemplu elemente interactice, gen teste, sau animatii, filmulete explicative. Ceva cam complicat la nivel guvernamental, nu sintem in stare ca stat sa construim ceva fara sifonari de bani, incep sa cred ca nu sintem in stare nici fara sifonari.
      Eu intreb de manual facut de un ONG format de profesori, care sa participe si la licitatiile ministerului dar care sa ofere si pdfurile online. E greu cind te gindesti ca isi taie profiturile ce ar iesi an de an din vinzarea manualelor fizice, dar imi permit sa visez in continuare.

      00
  7. Dacă înainte vorbea doar Ceaușescu acum tace doar Iohannis.

    00
  8. „Așa se întâmplă subjugarea poporului. Prin prostie și rea voință.”

    N-as fi de acord, daca n-ar exista si reversul medaliei: mai tine minte ce s-a intamplat cu educatoarea aia care i-a terorizat pe copii aia, cu bataia, cu tipete, din gradinita? A fost gasita, cumva, intr-un sant, moarta?

    Sau cand se duc astia la olimpiade, ca profesorii sa mai faca rost de o mica prima la salariu, iar parintii fantasmazeaza ca ce destept foc e puiu’ lor fiindca a castigat diplome sau medalii (pe langa faptul ca, la unele, trebuie sa mai plateasca bani)?

    Sau atunci cand ii intrebi cum li se pare invatamantul in Romania si toti raspund: „Eeeaah, ce, ce educatie e asta? Pai noi, pe vremea noastra, noi invatat pe de rost… si stiam pe nevazute sa facem… vedeti, asta-i problema, nu-i invata cum sa invete logic, si nu mecanic, in timp ce pe vremea mea/noastra…” sau „Eeehheee (asa, pe un toc ironic si cinic), pai toti sunt prosti, ca nu mai invatata carte, ori noi eram batuti mar pentru asta daca nu stiam sa recitam poezia lu’…” sau „Ppfffuaaa, pai dom’ne, e nu ma duceam la clasa fara sa stiu sa fac ecuatii si integrale. Ori astia, nu le apsa, dom’ne, nu e pasa…” – se intelege ce vreau sa insinuez?

    Sau atunci, la examene, sa faca meditatii cu profii ca sa treaca fiindca… nu-i asa, e normal?

    *Ma opresc aici. Mi-e teama mai mult ca unii, care-mi vor citi comentariul, nu vor pricepe.

    00
    • cât e prima la salariu a profesorului care duce elevi la olimpiade?

    • Variaza, de la nivel pe scoli, la nivel national sau international (cu cat mai inalt, cu atat mai mare, evident). Apoi, ăhhăăă, depinde de concurs, de regulamente, de draci diferiti.

      La nivel de scoala, nu le da diploma, si le confirma ca au trecut la stadiul urmator, adica se da pe scolile din oras/judet. Din asta, nu toti care au participat, la nivel de scoala, continua. Ca nu au obtinut nota minima necesara sau ca se baga numai ‘elitele’ din ‘Top cutare’ din scoala. Depinde cum cere regulamentul.

      Cand participa la runda urmatoare, li se ofera tuturor cate o diploma (numarul initial, pe scoala, a scazut mult din motive lesne de inteles). Cu exceptia celor din varf (premiul I, premiul II, premiul III), aproape toti primesc premiul ‘Mentiune’. S-a mai taiat: cateodata se iau numai cei din ‘Top 100’, alteori din ‘Top 50’… sau sub top 100, dar se ia aleatoriu o limita (ex. ‘Top 70’ s.a.) impusa de regulamente. Pe urma, CARE au voie sa continue mai departe, ori cei din varf, ori si o parte din cei cu ‘Mentiune’.

      Din moment ce asta e prima runda, adevarata, o diploma ‘Mentiune’ variaza intre 10-15 lei SAU 15-20, poate 25, de lei. „E si aia bani.” Pe intreg anul, per elev.
      De la cati s-au inscris, pana la cei care au trecut la stadiul pe oras/judet, care n-au fost eliminati, care nu au mai vrut sa continue, care nu aia, nu aia si nu aia… sa zic, pe medie, ca se trage de un elev-doi, numai din prima runda pe oras/judet.
      Noroc pe cei care au mai multi, chiar daca au primit ‘Mentiune’, si depinde cati au avansat la nivel de judet sau regiune/nationala, ca diplomei de ‘Mentiune’ i se mareste valoarea.

      E o mafie si-n concursurile astea scolare. Numai amaratul ala de elev sufera cel mai mult: de la presiunea parintilor (parintii simt nevoia sa se afirme prin reusitele plozilor lor fiindca „Desertaciunea desertaciunilor, toate-s desertaciuni”), la profesorul care pune de o prima pe un an (ca atat dureaza) si pentru dosar.
      Singura ocazie cand amaratul primeste si el ceva cu adevarat e numai atunci cand primeste bani, pe langa niste note, niste ‘numere’, in catalog.

      Aaaaa… sa nu mai zic de interesul pentru ceilalti care nu s-au afirmat…

      00
  9. Contestatiile ar trebui sa coste bani. E dreptul lor sa conteste dar platesti frate pt contestatie X procent din valoarea contractului. Sunt o groaza de lucrari publice care sufera amanari peste amanari din aceleasi cauze, contestatiile.

    00
  10. NOU
    #32

    @Cristi: Dragul meu, esti exponentul perfect al unei generatii idioate. Daca Ministerul Educatiei e corupt si incompetent iar copiii nu au manuale din cauza asta, hai sa piratam si sa plagiem pentru binele omenirii. In felul asta, desteptule, tu ajuti tocmai Ministerul corupt si incompetent, care va spune ca: nu mai avem nevoie de manuale de la edituri, si-au facut oamenii singuri cu mana lor si treaba e buna. Cam ce a facut Ecaterina Andronescu cand a distrus intregul sistem de manuale din Romania. Care isi mai aduce aminte cum aratau manualele alternative prin 98-2000, scoase cu asistenta Bancii Mondiale? Alea nu erau bune, bine ca sunt bune rahaturile pe care le baga pe gat acum Ministerul de la niste pseudo-edituri…

    00
    • Bai „Legea….”, ia alupigus, ca esti varza.
      EU MA GANDEAM LA COPII. Tu fa apologia cacatului prajit, ca sigur ii ajuti.
      Pana una-alta, uite un link elocvent: https://www.olx.ro/oferte/q-manual-xerox/
      Sa ne spuna zoso, ca are copil, de la „discutii” pana la ceva real, cat timp va fi trecut? Ii va fi crescut copilul pana sa aiba acces la manuale adevarate?

      Citeste anul in care a fost facut acest manual. INCA NU SE GASESC, de apare tras la xerox. Ce calitate are, ala din poza, e ok?
      https://www.olx.ro/oferta/manual-xeroxat-fizica-ID4BUhs.html#dd267b452d

      Ai iesit in strada, ba „legea”? Ai trimis vreun memoriu pe undeva? AI FACUT CEVA?

      00
  11. Ar mai fi și chestia că durează câteva luni să faci conținutul unui manual, dar să zicem că în mod normal ai știi dinainte și poți fi gata în aprilie sau iunie sau mai. Deci da, ar putea pune licitația acum.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile