Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. doar rompetrol nu scade nimic, la petrom era 4.92, la rompetrol 5.14. pai nu?

  2. Io inca mai stiu bulgareste, mah. Si pe bulgari am vazut Blake’s 7 and Star Trek TOS in anii 80.

    00
  3. 2015 Romania si oamenii inca fac confuzia autoritarism si comunism si primesc link pt asta. de parca ceausescu nu putea fi national socialist (legionar) sau capitalist a la chinoise fara sa schimbe nimic la comportamentul lui, doar in modul in care functiona sistemul

    00
    • sistemul n-ar fi functionat asa de diferit indiferent de orientarea politica a dictatorului.
      dar gen X-erii inca mai au niste sechele de furie etc – nu e deloc misto sa fii generatie de sacrificiu. Astia mai mici au prins coada, dar noi am prins si ultimii ani de comunism si anii 90 full frontal. Chestii care lasa urme foarte adanci.

      Copilele alea de care vorbeste tanti Sereniti (care, dupa cum ai sesizat, nu face diferenta dintre cele doua concepte pentru ca chiar nu e suficient de inteligenta sau de citita) au problemele generatiei a doua- una distantata de realitatea respectiva. Batranii intotodeauna romanteaza vremurile bune de alta data, si copiii mici si prosti care traiesc in vremuri ciudate si greu de inteles i-asculta, si ce e mai grav, mai si cred.
      E exact acelasi mecanism pe care-l vezi la imigrantii musulmani de a doua generatie- aia nascuti in vest devin mult mai fanatici decat prima generatie pentru ca prima generatie isi aduce aminte de ce-au plecat. Astia mici nu au experianta aia. Ei traiesc intr-o lume ciudata si straina si sunt prima generatie careia i se spune pe fata ca nu vor trai mai bine decat parintii lor.
      Asa ca tanjesc dupa stabilitate si identitate, cu orice pret, pentru ca sunt mici si prosti. Si pentru ca, spre deosebire de noi, chiar nu prea au nici o speranta.
      Si-n loc sa ne simtim asa de superiori si destepti poate ar trebui sa-i compatimim. sau sa incercam sa-i educam, dar pentru asta tre’ mai multa carte si mai mult creier decat are tanti Sereniti.

      00
    • Stimate domn, explicati-ne va rog (presupun ca tot dumneavoastra ati postat si comentariul pe blogul Corinei Bacanu) care este diferenta intre socalismul autoritar (autoritarism este un termen prea general, poate fi aplicat atit regimurilor de stanga cit si celor de dreapta) si comunism. Puteti sa ne dati si un exemplu de tara socialista care aplicind corect principiile comunismului a atins nivelul mult visat de comunism?

      00
    • încă unu care crede că comunismul e o ideologie bună, dar a fost prost implementată!
      iliescule, mai faci mulți pui?

      00
    • @dufu
      ca asta e frumusetea Trotskyismului- nu conteaza ca n-a functionat comunismul pe nicaieri, ca ala nu era comunism adevarat.

      00
    • De fapt confuzia este intre socialism si comunism, si se confunda si socialismul cu social-democratia. Socialismul este o ideologie autoritar-totalitara, premergatoare instalarii comunismului, care este o utopie. Socialismul nu a functionat nicaieri, comunismul nu a existat nicaieri.

      00
    • bai, pendula mea, dar cand incepi argumentarea prin denigrare sigur n-ai nimic prea inteligent de spus. tanti serenity asa incepe, tl;dr; trebuie sa incepi asa: socialism-termen acceptat ca..se gaseste in dictionar ca.. a fost implementat asa.. dar nu, tanti incepe direct; cainele vecinului m-a muscat, concluzie toti cainii sunt rai si vicleni, exterminati cainii! ironia e ca fix asa gandesc si aia care stau pe feisbuci. unii sufera de sindromul stockholm dupa comunism pt altii e ca plita fierbinte. nici unii nici altii n-au dreptate, dar hai sa acceptam acest ‘fear mongering’ si sa ne lasam condusi de ideologii in loc sa gandim.

      00
  4. Aia care zic ca ar prefera autostrazile si joburile si locuintele in loc de libertate isi dau oare seama ca se contrazic singuri. Sa poti exprima o opinie, fara repercursiune mai grava decat „ba, esti prost” mie personal mi se pare o chestie importananta.
    Dar ce pot eu sa zic, nici bunicilor, nici parintilor, nici mie nu ne-a dat nimeni casa, job sau mai stiu eu ce.
    Sunt singura care nu intelege cum si de ce ai face imprumuturi de milioane de euro pt altceva decat investitii sau afaceri?

    00
  5. Si mie imi plac afacerile in care nu imi asum nici un risc. Desi pana astazi nu am facut nici o astfel de afacere, am inteles ca doar daca esti banca, ai acest privilegiu. Hai sictir bancherilor !

    00
  6. Hahaha, avansul ar putea ajunge la 50%? Pai 2 chestii, sa-i invat eu pe bancheri cum sta treaba:

    – Bancile traiesc din acordarea de credite. Daca nu mai acorda la fel de usor credite, le scade afacerea. Practic piata se va regla singura la o valoare decenta a avansului.
    – daca totusi ajunge avansul la 50%, pai e perfect; mi-as dori sa se intample (numai ca n-o sa lase bancile sa se intample asta). Pai daca omul ar trebui sa scoata 50% din buzunarului lui si nu dintr-un credit acordat usor, s-ar gandi mai bine cand ar fi vorba sa dea 80k de euro pe o cutie de chibrituri intr-un bloc cu bulina. Si, in plus, n-ar avea prea multi bani de avansul ala (ci doar aia mai chibzuiti). Chestiile astea 2 vor avea un efect benefic, ar scadea pretul apartamentelor/caselor la valoarea lor reala.

    00
    • De credite, insa nu credite imobiliare. E cum ai spune ca zoso nu poate renunta la articolele cu manechine, ca din asta traieste, din articole.
      Creditele imobiliare acordate persoanele fizice nu sunt asa de importante in activitatea unei banci.

      00
  7. O nu, bancile ameninta cu obiectul lor de activitate. Oare isi si permit sa reduca drastic creditarea pe acest segment?

    O sa pluseze pe credite de nevoi personale? Se ingramadesc intreprinzatorii sa se imprumute pentru dezvoltare?

    Sau se asteapta sa faca bani din taxe de administrare?

    Hai sa fim si coiosi si ipocriti, daca tot ne numim bancheri.

    00
  8. In loc sa se chinuie lumea sa rationalizeze cu neo-comunistii in commenturi la sereniti ar trebui luat sfatul lui Eftimie si sa posteze un simplu : „Ba sunteti prosti in pendula mea!”

    00
  9. Femeia aia mi se pare\parea cam… simpla (?), dar articolul despre comunism vs facebook i-a iesit bine. :)
    Noi, la Moldova, nu prindeam bulgarii. Noi prindeam „Prichindel” (emisiune din RSS Moldoveneasca) si, cei care aveau TV-uri mai ok, TV Moskva 1 si 2.
    Cu aia mai din centrul tarii era si mai grav. Uite la unguri! :)

    00
  10. Legat de salariul minim, nu pot decat sa ma bucur ca avem un nou ministru super-competent (minizdra in cazul asta) care n-a lucrat in viata ei in „privat” dar stie exact cum merge treaba pe acolo. Stie tot, mai putin sa faca o cautare de 2 minute pe internet sa vada despre tarile alea unde se munceste pe 2 lei. In Brazilia salariul mediu e 800$ si ala minim 300, adica vreo 1200 lei. Ironic, dar tot 1200. Mai ramane India, asa ca eu propun sa micsoram cu 50% salariul minim, coboram sub, si devenim cei mai competitivi din lume, sectorul privat va inflori si totul va fi minunat. In plm, am ajuns sa ne bucuram ca nu cresc salariile. Tara de sclavi idioti.

    00
  11. Ce draguti aia de la digi … au bagat un banner cu nush ce chestie live. Care-i rostul unor astfel de bannere înafara de nervi si fuga la X sa închizi pagina?

    00
  12. Corina Bacanu, se lauda ca e copywriter din ala dar scrie articole din auzite la ce varsta pare sa aiba … grav e ca pare sa confunde niste masuri economice luate sub o forma de dictatura cu o ideologie politica prost inteleasa, atat de cei care s-au folosit de ea cat si de cei care blameaza. Comunismul e viu si bine mersi in toata Europa de Vest aia bogata in timp ce China e intr-o dictatura capitalista.

    00
  13. Ce-a fost în România, pre-1990, a fost numit „socialism” doar pentru că erau sovieticii cu ochii pe noi și, oricum, orice sistem dictatorial are nevoie de un set de idei pe care să bată monedă propaganda regimului. Inițial, a fost o dictatură pro-sovietică, bazată pe cozi de topor locale. După Gheorghiu-Dej, Ceaușescu a cârmit spre naționalism și și-a pus amprena personală asupra sistemului, așa că mai bine am vorbi despre „ceaușism” (așa cum albanezii vorbesc despre enverism).
    Comunismul este o utopie, tine mai degrabă de filosofie, și n-a existat practic nicăieri, decât prin falanstere.
    Last but not least, între „socialismul” ceaușist și cel din Occident este o diferență atât de mare, că n-are rost să vorbim aici despre ea.

    Anyway, dacă vrem să descurajăm generațiile de azi de la a crede povești pozitive despre anii ceaușismului (indiferent cine le spune), atunci efortul d-re Băcanu nu e de neglijat. Însă, pentru tinerii mai răsăriți decât feisbucării, aș merge pe alte exemple, desprinse din experiența personală: în noiembrie 1989 am stat la coadă șase ore, de la 6 a.m., pentru a cumpăra romanul Shogun, de James Clavell. Iar primele mele sute de cărți le-am citit pe bordură, în fața unei „Alimentara” de cartier, așteptând mașina cu pâine, cu cartela în buzunar…

    Disclaimer = aveam 15 ani împliniți în decembrie 1989. Tata a fost membru de partid (inginer mecanic), mama, profesoară de chimie, a fost membră FDUS (high five pentru cine știe ce însemna sigla asta fără să caute pe google!).

    00
  14. Bai zoso, dar nimic de emisiunea de 5 minute a lui Dan C. Mihailescu, taiata de la ProTV?
    Stricau 5 minute pe zi despre carti, frate!
    Omul vorbea, filmat in cea mai mare parte a timpului in fata unui „green screen” cu o imagine statica. COSTA MULT!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile