ING și Alfa Bank există ca să ne amuzăm reciproc (cu tot cu Europcar și Raiffeisen)

Acum două săptămâni, închiriez o mașină că aveam treabă cu ea, și nu voiam să folosesc mașina de test, ca să nu îmi iasă vorbe la Ford că am făcut prostii prin Europa. Intru la Europcar, aleg un supermini, cardul Visa Electron dă eroare. Scot cardul de la Deutsche Bank, dar vai, nu se poate, că e card de cetățean neamț și dvs. aveți pașaport românesc. Meh. Ok, merg la un bancomat, scot banii de chirie plus garanția, plătesc cash, ca un barbar, iau mașina, o folosesc, îmi spun că îmi trimit ei cecul cu garanția prin poștă.

Așadar iată-mă în posesia unui cec în valoare de 174€ de la Deutsche Bank în România.

Mă duc la o franciză ING, unde am conturile curente:

– Bună ziua, aș dori să încasez un cec de la Deutsche Bank. Se poate?
– Aveți conturi la noi?
– Da!
– În moneda cecului?
– Da!
– Nu se poate.
– Atunci de ce naiba m-ați mai întrebat niște tâmpenii înainte? Erați nevorbită?

Alfa Bank

– Bună ziua, aș dori să încasez un cec de la Deutsche Bank. Se poate?
– Aveți cont la noi?
– Nu eu, soția are.
– Atunci să vină soția.
– Da, dar cecul e pe numele meu.
– Da, dar ea e titulara de cont.
– Păi ce contează, eu, titularul cecului, doresc să depun acești bani în contul unei alte persoane. Pot face asta?
– Nu, că trebuie soția…
– Trebuie soția să ce?
– Să vină ea, ca titulara contului, dar cred că nu se poate…
– Poftim?!
– Da, dacă cecul e pe numele dvs. și contul e pe numele ei nu se poate.
– Bună treabă.

Raiffeisen Bank

– Bună ziua, aș dori să încasez un cec de la Deutsche Bank. Se poate?
– Aveți cont la noi?
– Nu.
– Fără cont la noi un se poate.
– Bună treabă.

ING Aro Palace Brașov:

– Bună ziua, aș dori să încasez un cec de la Deutsche Bank. Se poate?
– Aveți cont la noi?
– Da.
– Nu se poate. Nu oferim acest produs.
– Ce produs?
– Încasarea de cecuri.
– Încasarea de cecuri e un produs?
– Da.
– Sigur nu e un serviciu?
– E un produs pe care noi nu îl oferim.
– Deci am un cec în mână și dvs., bancă internațională, îmi spuneți că nu puteți face nimic. De ce am eu conturi la ING?
– Știu, ne pare rău, nu vă putem ajuta.

 

Am observat că rezerva de pizduțe mișto din bănci s-a mărit, dar asta nu mă ajută cu nimic.

 

 

man-screaming

“screaming” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Eh, sunt comisioane la incasarea de cecuri. Procedura (sau reglementarile legale, nu stiu) spune ca ar fi 2 componente complet distincte (creditarea contului cu valoarea cecului, debitarea contului cu valoarea comisionului). De asemenea sunt si niste speze care se platesc chiar daca (,) cecul este refuzat la plata de catre banca emitoare – din cauza asta trebuie acordul persoanei care are contul. Eu am incasat cecuri la Raiffeisen si in afara de durata foarte mare a procesului (aprox 45 de zile) nu am avut de ce sa ma plang.

    00
  2. Se poate incasa la orice banca dar sa fie sucursala judeteana, depui cecul impreuna cu o declaratie, banii intra in contul bancii iar dupa vreo 30 zile mergi iar la banca sa iti iei banii. Indicat e sa mergi la una din bancile la care ai deja cont, e ceva mai simplu.
    Multi te refuza pentru ca nu stiu care este procedura, trebuie sa gasesti pe cineva care stie ce trebuie sa faca.

    00
    • @Pustiu: ING nu ofera acest serviciu persoanelor fizice, nici chiar la sucursala judeteana.
      @Zoso: incearca la BRD pentru incasare, aveau comisioane destul de mici daca il trimit prin posta, dar dureaza o luna, o luna si jumatate sa-l incasezi. Daca il trimiti prin DHL e mai rapid, dar costa substantial mai mult.

      00
  3. Soluția e să nu mai folosești Visa Electron :D

    00
    • Mastercard e de baza. Merge peste tot.
      Acum serios, cum sa iti refuze cardul pentru ca nu esti cetatean?

      00
    • In Germania si Austria problema e mai mare decat visa si mastercard. Tarile astea 2 si-au facut propriul sistem de carduri numit EC card sau Girocard si numai la ei se poate folosi. 95% din banci emit tipul asta de card si in multe institutii numai cu el poti plati (primarii, taxe, bilete transport public, ikea, etc.)

      00
    • @Auras, stiu ca si Olanda are (aproximativ) acelasi rahat. Dar problema in cazul asta ar fi ca nu iti merge cardul in afara tarii, nu ca ti l-ar refuza pe motiv de nationalitate. VISA ar fi trebuit sa fie acceptat.

      00
    • Nu fi asa de sigur.Mastercard retinut de bancomat in Franta.Cu Visa Ilictron a mers fara probleme(plati multiple nu numai in aceea zi).Ambele emise de BT.

      00
  4. Wow. Si eu aveam o problema similara cu cecurile acum 10 ani. Pe atunci, cele care incasau cereau un comision maricel. Sincer, credeam ca s-a rezolvat intre timp. Dar vad ca sunt la fel de aerieni. Practic, au invatat doar sa te trimita la plimbare daca nu ai cont la ei

    00
    • Vai frate , pateam asta cu cecurile de la Adsense acum 10 ani … Nimeni nu vasuse un cec … am luat toate bancile din oras le aratam cecul se uitau mirate si mi-l pasau inapoi.

      00
    • Am avut si eu la un moment dat cecuri AdSense. BCR si BRD au fost singurii care au le-au acceptat.
      La BRD se percepea un comision de vreo 20 Euro, in timp ce la BCR iti luau nu mai mult de 4-5 Euro.

      00
  5. Chiar asa… de ce aveti voi conturi la ING? Si Sebi si Denisa se tot plang de relatia cu ING… ce mai asteptati ? Sau doar ca sa aveti materiale de scris ?

    00
    • BT e un cacat cu reminiscente comunistoide, cu comisioane mari si angajati retardati care iti blocheaza cardul din senin si fac greseli peste greseli. Singura banca mai retardata decat BT e BCR.

      00
    • ce recomanzi in loc? :)

    • Iti recomand eu BT. Eu m-am saturat de ING si chit ca aveam mai toate conturile la ei, m-am saturat de comisioane idioate si ascunse (de exemplu, mi-au zis ca serviciul de notificari SMS e gratuit si cand colo, a fost gratuit doar doua luni) si de faptul ca nu exista casierii in anumite orase.

      15 lei ca sa faci o depunere prin casierie, asta dupa ce ai strabatut jumate de oras (si vorbesc de Cluj aici) ca sa gasesti o agentie cu casierie?

      M-am reorientat catre BT, pentru ca au si o serie de instrumente financiare cat de cat pe gustul meu, dar si pentru ca numarul filialelor e mult mai mare si pentru ca toate comisioanele sunt la vedere.

      00
    • De ce căcat ai face o depunere la casierie la ING?

    • Cox Junior: nu știu dacă ai aflat dar ING-ul are foarte puține casierii. în schimb au niște bancomate foarte mișto unde poți depune banii

      00
    • eu recomand cryptocoin(s), stiu nu ajuta cu nimic dar cam la fel de utile sunt si bancile.

      00
    • Recomand sa incerci alta, cu servicii mai bune, pana gasesti ceva ce ti se potriveste. Eu, de exemplu, nu am a ma plange deloc de BRD. Dar, la fel ca la mancare, preferintele sunt subiective. Schimba-ti banca, pana esti multumit de felul in care esti tratat. Pana la urma este pe banii tai, nu?

      00
    • @Cox Junior: si nu te ustura la supapa la BT cand le dai 5 lei pentru fiecare incasare???

      00
    • Nu BT.
      BT nu crede in liber profesionisti. BT crede doar in angajati pe carte de munca si pensionari. Este peste puterea de computare a BT ca exista venituri in afara de salariu si pensie.

      Din categoria „liber profesionist caut banca”.

      00
    • Pentru ca este cea mai buna banca din Romania? Cu conditia sa nu iti placa sa lucrezi cu cash.

      00
    • Ce tot naiba vorbiti? BT e judet, nu banca.

      00
    • Deutsche Bank e bun, trebuie doar sa îți iei și buletin de rezident ;)

      Altfel cred ca realizezi ca problema ta maxima în combinația asta e cardul electron. Chiar și cei de la ING fac card embossat, iar dacă ai businessul pe pfa, poți obține card business, cu care nu vei mai avea probleme de genul asta. Mai trebuie un pic de cobtabilitate pe urma.

      00
  6. M-am lovit de aceleasi probleme la multe banci.
    In cazul in care stii ca ai dreptate, si logica iti dicteaza ca sigur ai dreptate, nu trebuie sa te lasi.
    Eu cer sa vina sefa de sucursala si ii explic problema, daca nu rezolva nici ea sa sune in centrala si tot asa. Pana la urma, iti garantez ca se gasesc rezolvari.
    Ideea e ca domnisoarele din front office stiu cateva operatiuni standardizate, uzuale si la orice le scoate din zona lor de confort – o baga pe asta cu nu se poate.

    00
    • eu am vrut sa iau un credit ipotecar/imobiliar vara asta si am fost la ING/Raiffeisen si BRD.
      la ING si Raiffeisen iesea rata muuult mai mare fata de BRD si ridicau din umeri cand le ziceam. m-am enervate si am plecat si pe drum afara mi–a picat fisa ca nu stiau matematica pura sa scada din valoarea aparamentului avansul meu de 20%.

      00
  7. Eu nu inteleg de ce se mai folosesc cecuri.Adica avem interneti de mare viteza, am trimis maimute pe luna si noi inca folosim cecuri ca la 1900 toamna.Nu era mai simplu si mai eficient ca nemtalai sa iti faca un transfer bancar.

    00
    • roberto face sens:) hai, ca ai nostri sunt varzalai, dar aia cu trimisul unui cec prin posta, cand puteau face un kkt de virament, sunt mult mai pretiosi

    • Probabil comisionul la transfer era mai mare decat costul timbrului ( cel mai probabil). Sigur vb de sume de kkt – dar nemtii sunt nemti :)

      00
    • pentru ca mai tii o saptamana banii aia in cont?
      pentru ca al de sus ma uraste pe mine si-i place sa ma vada cum pierd o juma’ de zi la banca in fiecare saptamana cu teancul de cecuri?
      pentru ca tre’ sa manance si gura contabililor?
      pentru ca mai sunt fo 200 de babute proaste in Buttfuck on the Wolds care inca platesc cu cecuri la supermarket pentru 3 pachete de mancare pentru pisici si un tub de adeziv de proteza?

      00
  8. Cec-ul e un instrument depasit complet in ziua de azi (pana mea, exista cititoare de card Paypal si wallet-uri electronice si noi inca folosim bucati de hartie, si asta in toata lumea), dar banking-ul in Romania oricum este tampit in multe aspecte (comision retragere/consultare sold? lol).

    Mie imi place sistemul astora de la HSBC. Te duci in agentie (mica, orasel de provincie), 2 case, 2 birouri consultanti, au aparat in care introduci card-ul si CEC-ul. Citeste cec-ul, banii intra automat in cont (in 1-2 zile maxim). A, si sa zic cat e valoarea comisionului de retragere/consultare sold/transfer/alte operatiuni?

    00
    • Nici cu HSBC nu mi-e rusine.
      Au niste maimute in sucursale si la office …

      La inceputul verii am anuntat in homebank vacanta prin Europa, cu detaliile de rigoare: tara, ziua, numar de contact.

      A treia zi dupa ce trecusem pe continent ma trezesc cu cardurile blocate.
      O maimuta de la antifrauda s-a gandit ca daca am alimentat in Franta si o zi mai tarziu ma cazez in Frankfurt sigur e frauda si fara sa sune mi-a blocat tot.

      „A, dar trebuie sa veniti in sucursala pentru deblcarea conturilor …”
      „Pai fmm nu ai vazut in sistem ca din Franta trec in Germania si tot asa?”
      „A, pai tranzactiile erau suspecte”
      „Suspecte ca ce? ”

      In fine, am deblocat conturi & carduri la intoarcerea pe insula, dupa terminarea concediului.

      Vorba unui amic: pay peanuts and you’ll get monkeys.

      00
    • NOU
      #33

      Am patit-o si eu cu anti-frauda. Ca in filmele cu prosti. Imi trimit msg sa-i sun de urgenta ca am o tranzactie suspecta (chestia cu auto-complete in Google Chrome a datelor de card). Sun, ii intreb, etc., dar nu mai stiam parola in relatie cu banca. Buun, nu putem face nimic, resetati parola la alt serviciu. In 3 minute ma suna ei inapoi si imi spun care a fost problema si ca s-a rezolvat. Nu tu parola, nu tu nimic.

      Dar chestia cu programarea excursiilor a functionat intotdeauna, n-am avut probleme. Ba chiar de vreo 2 ori am uitat sa o fac si n-au zis nimic, surprinzator.

      00
    • @Paul
      mie mi-a facut RBS chestia aia intr-un trek in America de sud, tot asa anuntat etc.
      Sa vezi ce frumos e cand suni din Argentina in UK la doua lire pe minut si tre’ sa te certi cu vaca aia de la antifrauda care vorbeste mai incet decat Udrea dupa ce-a gasit galeata de puli a lui Piticigratis…

      00
    • @paul
      call centre-ul principal al HSBC-ului in UK e in Leicester. Maimutele ar fi o imbunatatire

      00
  9. In special la Aro Palace….

    00
  10. Eu am incasat niste cecuri in Dolari Canadieni la Banc Post, intr-un cont in EUR sau lei, nu mai tin minte… acum > 10 ani…

    00
  11. Eu la BCR am personal banker. Nu stau la coada, merg direct la ea si ma ajuta de fiecare data cu ce am nevoie si-mi da sfaturi. Stiu, suna a reclama, dar de 3 ani discut lunar cu ea si totul e ok :)
    Desi fetele de la ghiseu sunt cam aeriene.

    00
    • Iti da si piwzda?

      00
    • cand nu merge nimic online si trebuie sa trimiti pe mail lista de conturi in care vrei sa faci plati, pentru pre-autorizare (stiu, probabil nu mai este asa dar acum nu mult timp asta era sistemul de securitate de la BCR si BRD), atunci da, ai nevoie de o persoana.

      Eu la ING, trecand peste toata cacaturile care m-au facut sa-mi caut activ alta banca, nu am fost nevoit sa am de a face cu nici un angajat.

      Asta vreau, sa nu vad pe nimeni la fata, sa nu stau pe nimeni de vorba, sa pot sa-mi fac toata treaba simplu, din contul meu.

      00
    • Asa de rar vorbesti cu nevasta-ta?

      00
    • Tu si cu restul alora de la coada vacii aveti personal banker

      00
  12. Ca idee, tu, titularul cecului, nu poti „depunde” banii in contul altei persoane. Niciunde in Europa nu se poate face asta, nici daca tu esti titularul cecului si persoana in al carei cont vrei sa „depui” are cont la DB nu se poate. Banii se vor vira doar intr-un cont pe numele titularului cecului, sau cash daca banca ofera operatiunea.

    In multe locuri nu se mai ofera incasarea cash decat in anumite limite (ex la Credit Agricole in FR limita era 80 de euro) sau chiar deloc, pe motiv de fraud/taxe/etc.

    In alta ordine de idei … ai card de DB si pasaport RO? Si care e problema? Am card german si pasaport romanesc si n-am avut probleme de genul niciunde. wtf.

    00
  13. Acum cativa ani am incasat cecuri din SUA la Banca Transilvania, dar cred ca m-au pus sa-mi deschid cont. Si a durat cam o luna.

    00
  14. cu un card ing visa electron si eu am avut probleme acum vreo 4 ani prin europa.
    norocul meu ca aveam cardul de firma la bcr (tot visa electron) si m-am descurcat cu el.

    nu stiu daca e din cauza visa electron sau din cauza bancii
    insa am inteles ca visa electron a fost achizitionata de visa, iar cum visa e cel mai raspandit card in europa sper ca viitorul sa sune mai bine.

    cat despre incasare, teoretic orcie se poate procesa in romania, numai sa ai cu cine vorbi.
    aici conteaza si relatia ta cu banca.
    lucrez cu bcr-ul de peste 10 ani, iar orice problema o am o rezolv direct cu directorul de banca la care am contul.

    00
  15. O mică istorioară din inima pulsândă a capitalismului și bankingului:
    În centrul Washington DC intru într-o sucursală Citibank și solicit încasarea unui cec EMIS DE CITIBANK. You cannot go wrong with that, can you? Well, it turns out you can:
    – Aveți cont deschis la noi?
    – Nu
    – OK, atunci va trebui să lăsați cecul la noi și sa reveniți peste 5 zile lucrătoare!!!!!
    – Poftiiiiim? Durează 5 zile lucrătoare să achitați un cec emis de voi?
    – Da, pentru că nu aveți cont deschis la noi.
    – OK, putem deschide acum un cont, pe loc?
    – Desigur. Alegeți-vă un produs bancar din oferta noastră și se rezolvă.
    – Nu contează, dați-mi cel mai basic cont. Vreau doar un cont curent în care să încasez cecul, după aia nu-mi mai trebuie.
    – Asta nu se poate. Nu vă putem deschide un cont doar ca să încasați un cec.
    – De ce nu???
    – Pentru că reglementările anti-spălare de bani, anti-terorism etc. ne împiedică să deschidem un cont, știind că posesorul îl va folosi doar pentru o tranzacție!!!!
    – Asta deja se transformă într-o glumă proastă. Și eu cum pot face să încasez totuși cecul ăsta?
    – A, asta e simplu. Veniți cu un prieten care are cont deschis la noi, girați cecul către el, iar el scoate banii pentru dvs!!!!

    Deci nu, nu (numai) ai noștri sunt complet duși cu capul și anti-client…

    00
    • Citi e exceptia. SInt cretini total pe tot mapamondul :-(
      Numai probleme am avut cu ei cu orice servicii.

      00
    • Daca cecul e emis de CitiBank de catre un client al Citibank si nu ai cont la ei iti pot „cashui” checkul, dar iti iau o taxa de 5-10$. Trebuie sa prezinti de obicei doua forme de indentificare de exemplu pasaport si buletin daca suma e mare.
      De cele mai multe ori este contactat cel care a emis cecul sa confirme tranzactia.
      Un prieten nu poate sa scoata banii de pe un cec care este pe numele tau.
      Daca ai avut „cashier check” e o alta poveste.

      00
  16. Vezi, şi mai faci mişto de ăia care acceptă plata în cârnaţi, peşti şi sticle de băutură :D

    00
  17. La BCR se puteau încasa cecuri fără fie nevoie să deschizi cont la ei. Nu-mi mai aduc aminte însă cât a durat toată distracția…

    00
  18. @zoso – well hello, welcome to the club. Stau de 2 ani cu un cec de la o banca americana in dulap. Nu-l pot incasa nicaieri. Suma este de 100 de dolari. Tara p**ii.

    00
  19. inainte mergea la romexterra, acum se numeste nextebank. dureaza oricum in jur de 3 saptamani iar comisionul e baban. good luck

    00
  20. NOU
    #53

    Încearcă așa: vreau să vorbesc cu superioriul tău ierarhic! Și nu pleca de acolo până nu o faci. Ai să descoperi că multe se rezolvă așa. Ori de către funcționarul domolit ori de către directorul de filială care are el așa o problemă să ștergi pe jos cu el din cauza unui angajat. Presupun că ai cuvintele la tine pentru discuția respectivă, nu?

    00
    • nu inteleg. adică superiorul știe și angajatul nu?

    • Zoso: da, e posibil ca superiorul sa stie.

      Cand lucram in rent nu am avut probleme in a bloca garantia pe nici un fel de card(nu acceptam amex insa). Daca nu mergea blocata garantia cu card in POS mergea sigur introducand datele manual.

      00
    • Da, de cele mai multe ori. Sau știe și angajatul dar nu are chef de tine. Discuția cu superiorul ierarhic ajută, nu toți sunt prieteni acolo între ei.

      00
  21. in urma cu 8-12 ani, pana sa vina paypal in Romania singurul loc unde puteam incasa un cec era la BCR.. dura cam 2 saptamani si parca aveau si ceva comision.. nu mai tin minte cat

    00
  22. 2014. Cec in valoare de 500 euro emis de Deutsche Bank, Frankfurt.

    BCR: deschizi cont in valuta in care e emis cecul, faci copie dupa fila de cec, dupa CI, completezi o cerere si toate acestea le lasi la casierie. banii intra in cont dupa 30 de zile. din 500 euro, am primit 492 euro (nu mai stiu sigur, dar cam pe acolo a fost). dureaza atat pentru ca ei trimit acea fila de cec la banca emitenta care trebuie sa confirme daca e ok sau nu.

    PS: la BCR costul de expediere a filei de cec prin posta Bucuresti – Frankfurt nu ti-l taxeaza, la VB e pe banii tai.

    00
  23. NOU
    #59

    Dacă Oprescu sau orice individ care a luat mită și a băgat banii în cont zicea că nu știe de la cine sunt banii, pentru că banca a permis ca altcineva decât titularul de cont, adică el, să depună banii, cred că acuzai băncile de spălare de bani.

    00
  24. NOU
    #60

    Până azi se scria Alpha Bank ;)

    00
  25. Tu platesti la Europcar cash si cand cand ai predat masina ei iti trimit cec? Daca ai platit cash garantia, tot cash trebuia sa o primesti cand ai returnat masina.
    De obicei la Sucursala sunt persoane care au ceva mai multa experienta cu alte produse decat depuneri si extrageri de numerarar. Dar poti contact ING:
    Tel: *2ING sau *2464 (apelabil din orice retea nationala, fixa sau mobila)
    Tel: 021 402 83 91 (TeleKom)
    Tel: 0374 138 391 (Orange)
    Tel: 0372 388 391 (Vodafone)
    Tel: 0314 068 391 (RDS)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile