Guvernatorul Isărescu trebuie să plece și BNR să își asume un rol mai activ

Sunt câteva momente care definesc cariera publică a lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, autoritatea care reglementează industria bancară din România. Le înșir într-o ordine oarecare

  1. prezidarea peste câteva falimente bancare răsunătoare (Bancorex, BIR, BPR), prima un tun al securiștilor vechi pentru a avea bani de cheltuit în anii 90, celelalte două tunuri ale unor securiști mai noi, dar la fel de conectați și de hrăpăreți.
  2. prezidarea peste nenorocirile numite FNI și Caritas (cu sateliții săi). în nici o țară civilizată asemenea scheme nu ar fi putut exista mai mult de câteva luni fără ca toată lumea implicată să înfunde pușcăria. din nou, securiștii și-au făcut treaba.
  3. scurta perioadă în care a fost prim ministru în guvernarea CDR, poziție în care ieșea la televizor și spunea că a mai găsit bani să mărească pensiile cu 0,2% sau cu 0,3%, pentru că asta părea strategia câștigătoare.
  4. momentul în care a declarat că birocrația e prea mare și că un privat ca el nu se descurcă. toată lumea a râs amar și nimic nu s-a schimbat.
  5. prezidarea peste cea mai mare perioadă de creditare, în care BNR n-a intervenit deloc în a limita prag de îndatorare pe care banca îl cerea clienților la acordarea unui credit, acest prag ajungând uneori la 75%.
  6. declarația tâmpă “eu le-am spus românilor să ia credite în lei”, ca să pară că totuși nu a stat degeaba în cei 3 ani din perioada de mai sus.

BNR trebuie să fie mai activ și să intervină când vede tâmpeniile băncilor. Iar Isărescu trebuie să plece. E deja de 25 de ani în fruntea BNR și lipsa de reacție atât a lui, cât și a autorității, nu a adus nimic bun poporului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. E chiar amuzant de citit Cv-urile celor din CA al BNR https://www.bnr.ro/Consiliul-de-administratie-1308.aspx

    Daniel Daianu – Analist, Departamentul de Informaţii Externe (Ministerul de Interne), adica securist.

    00
  2. nu vad sa plece undeva, ca ii este mult mai cald decat ii era lui Oprea in guvern

    00
  3. Moise Guran s-ar putea sa aiba alta parere

    00
    • Moise Guran e un jurnalist bun, lucru pe care il tot spune si el, dar nu e un economist bun chiar daca s-ar pricepe mai bine la astfel de lucruri decat multi profesori de ASE

      00
    • asta e o insulta la adresa lui Guran. Cati profesori de la ASE aunt acolo de pe vremea lu’ raposatu? Ca la Drept, am auzit azi ca Molcut inca mai preda. Gizas fuck, l-am avut profesor in anii 90- as fi sperat ca pana acum i-ar fi infipt cineva o teapa in inima.

      00
    • Moise Guran are pareri ca jurnalist.. Mai a fost unul care s-a crezut bun de ministru dar vad ca lumea a uitat si crede in continuare in povesti cu zane.

      00
  4. De ce declaratie tampa? Ca mie mi se pare una defensiva si de bun simt. Chiar daca conditiile de creditare sunt mai bune sau mai rele, cand iei credit intr-o alta moneda, iti asumi si riscul unor fluctuatii majore.

    In rest, doar presupuneri. Nu ai cum sa stii smecheriile economice care au avut loc si ce s-a aflat in spatele lor.

    Si acum, sa curga downvote-urile.

    00
    • Pana la un punct ai dreptate – cand iei credit intr-o alta moneda decat cea in care castigi, te expui cumva fluctuatiilor valutare. Pe de alta parte, exista un punct in care situatia economica devine atata de mizerabila incat fluctuatiile valutare nu mai sunt normale si punctul ala, odata atins, face inaplicabile conditiile initiale.

      Sa dau un exemplu: desfasori o activitate economica in sectorul bancar. Mai castigi, mai pierzi, asta e normalitatea. Vine o criza. Pierzi de rupi, fiindca nimeni nu mai cumpara nimic. In mod normal mergi un an-doi pe pierdere si asta e, nimeni nu-ti plange de mila, dar aici e atat de rau incat statul te salveaza – pe tine sau pe parinti – pentru ca nu sunt conditii normale de piata.

      Ei, odata atins punctul asta, e aiurea ca tu sa fii protejat de efectele conditiilor de rahat ale pietei si clientii tai sa si le fi asumat. Intelegi idea? Teoretic si tu, ca banca, trebuia sa-ti asumi ca unii dintre clientii tai n-or sa poata plati; practic nimeni n-a crezut ca se ajunge pana aici.

      00
    • Eu stiam ca orice contract de credit are conditiile de creditare aprobate de catre BNR. Iar BNR a considerat ca este in regula faptul ca „banca isi rezerva dreptul sa mareasca dobanda”…cand vrea muschii ei. Faptul ca BNR a aprobat conditii de creditatare de genul asta o face complice la furt.
      BNR e complice la furt si pentru ca a acceptat se existe un „comision de risc valutar”. Orice om intreg la minte poate sa inteleaga de aici plata se face la in lei cursul din ziua creditarii (ca diferenta are riscul asigurat de catre acel comision, nu?)

      Nu era treaba guvernului sa dea o ordonata sau 50 ca sa scoata mizeriile alea din contracte post factum… Ele nu trebuiau sa fie acolo de la bun inceput. BNR insa le-a aprobat/accpetat.

      Nu veni cu chestii de astea ca ai semnat, esti bun de plata. Cand eu am semnat un contract in care dobanda e 5.95% fixa nu ma astept ca peste 3 ani sa fie 7.75%.
      Si o chestie de amanunt: Cand in contractul meu scrie dobanda anuala (*) de 5.95% ma astept ca domanda anuala sa fie anuala si nu pe un an care (*) are 360 de zile. Eu stiu sa fac calculului ca asta inseamna de fapt dobanda de vre 6.03% dar pare un pic de inselaciune aici, nu?

      00
  5. Guvernatorul BNR nu este numit de parlament?

    00
  6. E ca in politica de prin colturile astea, adica nu prea e alternativa. Omul e carismatic dar habarnist iar cat timp nu vor fi persoane mai capabile care sa doreasca sa il inlocuiasca degeaba se urla „afara cu Isarescu”

    00
    • Daca e habarnist, e destul de ciudat ca nu s-a luat nimeni de el in 25 de ani. Mai degraba mi-e teama ca stie bine ce face.

      00
    • carismatic precum o pereche de gumari…dar atentie la cei pe care i-a crescut. gandeai c-ai scapat, neica? a avut timp sa-si peegateasca progeniturile, in consecinta nu scapam de ei, orice am face.

      00
  7. Pe langa cele enumerate de tine, vreau sa mai adaug si faptul ca institutia condusa de mugurel poate face mai multi bani decat institutia condusa de daniel. Pampam

    00
  8. sa plece. Dar la modul serios are cine il inlocui care sa nu fie mai rau?

    00
    • Lucian Anghel (acum in grupul Erste) ar fi o candidatura serioasa. Mi-a fost profesor la ASE si pe langa vasta experienta & abilitati in domeniu, imi pare un tip extrem de cumpatat.

      00
    • seems legit…

      00
    • Erste?? Revino-ti te rog. Grupul erste a facut cele mai mari magarii in Europa. Vezi clubul lombard. La noi isi desfasoara camataria legala sub numele de bcr. Totul sub obladuirea masonului isarescu.

      00
    • Va ingrijoreaza cresterea imprumuturilor in euro?
      Cresterea creditarii in valuta este evident mai ingrijoratoare decat cea a creditarii in lei. De aceea rezervele minime in valuta sunt mai mari decat cele in lei. Noi am atras atentia publicului – si o facem in continuare – ca imprumuturile in valuta sunt riscante pentru cei care au venituri in lei. Atragem si bancilor atentia asupra acestui risc. Le-am spus bancilor sa nu traiasca in iluzia ca riscul ramane numai la clienti.

      00
  9. Bancile nationale in economiile capitaliste nu sunt create sa apere popendulatia ci bancile. Uneori le mai apara de ele insele, dar niciodata nu vor pune pe primul plan cetateanul.
    Oare de ce nu avem nici pana acum Legea Falimentului Personal ?

    00
    • Da, ai uitat sa zici jos capitalismul. Bancile centrale au rolul de a apara stabilitatea financiara, nu bancile comerciale si nici cetatenii.

      00
    • @Radu – Bancile centrale au rolul de a apara stabilitatea financiara la nivel macro, fiindca la nivel micro se considera ca exista alte parghii – politicieni etc, ceea ce nu e valabil la noi.
      Pe de alta parte, la oameni nu e chiar ca la furaje, pierderile pe hartie nu sunt doar pe hartie :).

      00
  10. Si cine mai protejeaza interesele bancilor contra clientilor?

    00
  11. Isarescu e un rahat.
    majoritate regulilor bancare din Romania sunt infiorator de pradatoare, si chestii care in partile civilizate ale planetei au disparut de mult.
    Daca banca va ia comision de uitat la firma filialei?
    Isarescu e de vina.
    Comision de depunere, retragere si verificare sold? Asisderea.
    Isarescu. El e ala care are piterea si pozitia de a aduce regulamentele mult prea permisive ale sistemului bancar romanesc in rand cu tarile u apa calda sau macar ceva mai calaie( Polonia, Ungaria , Cehia)
    NU e vina bancii, ca banca nu e ma-ta. Banca e o chestie care face profit. Si in aceasta calitate banca face tot ce stie sa faca si tot ce i se da voie sa faca.
    E treaba lui isarescu sa nu le dea voie sa va jupoaie 20 de piei. daca n-o face, oamenii inteligenti ar trebui sa se intrebe „pentru cine lucreaza asta de fapt”.
    Funfact: in foarte rarele ocazii cand vin in Romania si am nevoie de cash, penru ca Romania? Pe mine nu ma taxeaza nici RBS(England and wales) din HSBC(UK) la retras bani de pe cardul de debit.

    Sa nici nu mai vorbim de chestii ca returnatul PPI ului- daca banca te-a fortat sa iei asigurare pe imprimut/carte de credit sau ai avut cont platit cu „beneficii” pe care nu le puteai folosi- banca iti da banii inapoi daca le-a facut pe chestii in ultimii 35 de ani pentru ca lege si pentru ca precedent juridic.
    Magarille bancilor din romania se intampla pentru ca nea Isarescu le lasa sa se intample, si nu stiu de ce dar nu cred c-o face din bunatatea inimii lui.

    00
    • RBS. Taci, sau nu te face ca uiti ca e normal sa nu iti ia bani ca plateste guvernul UK pentru rahatul lor. RBS… ai gasit exemplu.

      00
    • nah, a vandut Osbourne ce avea guvernul. In pierdere bineinteles.
      Dar asta ca sa nu mai vorbesti sa nu adormi: e practica standard la toate bancile. Eu am conturile personale la RBS si conturile de business la HSBC, same stuff

      00
  12. stiam ca se descurcase bine in a gestiona rezerva de aur a tarii (parca bnr o gestioneaza) si mai auzisem ca in 2008 cand a lovit criza a tras destul de bine sforile ca sa nu ne ducem pe copca….

    00
  13. Ai uitat sa adaugi faptul ca a prezidat cu „succes” peste o perioada de hiperinflatie si ca de cand BNR are ca obiectiv tintirea inflatiei, o singura data a reusit sa atinga acest obiectiv si atunci intamplator.

    00
    • nu vad legatura cu bnr. Bnr poate controla inflatia doar aruncand (sau scotand) bani din circuit. Aia nu inseamna insa ca si trebuie sa faca asta pentru „tinta de inflatie”. Daca gigel din „fruncea” guvernului decide sa mareasca pensii, salarii de la stat, pensii „speciale”, etc, guvernatorul bnr poate cel mult ridica din umeri. bnr nu administreaza bugetul de stat. Mugurel a avertizat de mai multe ori in perioada de hiperinflatie ca si promisiunile nefondate sunt tot la fel de daunatoare, nu stiu exact ce ar face unul „mai bun”, se duce la guvern sa puna pistolul la capul primului ministru?

      00
  14. il propun pe preafericitu’ in locul lui mugurel, acesta fiind inscaunat doar de 8 ani si deja are atatea realizari

    00
  15. totuși, asupra acestui aspect n-ar trebui să se pronunțe oamenii cu niște cunoștințe în domeniu?

    00
  16. E cat de cat echidistant chit ca e o duda. Mie frica sa nu se fure din pix urat cu schimbul valutar si alte cele daca vine vreun gibon de la partid.

    00
  17. well, a zis de mai multe ori chestia cu valuta. si a spus-o ceva de genul „sa luati credite in moneda in care sunteti platiti”. dar a auzit cine a avut urechi s-asculte. cei cu credite in CHU sunt inclusi.

    nu uita de atacurile valutare ale ING-ului pe leul romanesc.

    nu uita te doate „reglajele” financiare facute ca sa poata cheltui guvernele ce si cat vor, indiferent de culoarea politica. ca pulifricii aia au aruncat banii pe geam, asta e alta mancare de peste.

    nu uita ca in timp ce tot globul era cuprins de criza si tari ca Spania/Irlanda/Portugalia erau cat pe-aci s-o dea cotita, Romania a fost relativ OK. Sigur, a fost greu, dar mai usor decat in alte parti.

    nu stiu daca __trebuie__ sa plece sau nu. nu sunt economist. dar tu crezi ca in tarile cu mai multa apa calda decat in Romania vine BNR-ul lor si ii invata la televizor cum sa ia credite? Singura diferenta e ca in timp ce pe noi ne invata sa bem apa dupa fiecare reclama, lor le spune ca „a imprumuta bani costa bani”.

    00
  18. Doar moartea o sa ne scape de Isarescu si Iliescu.

    00
  19. Isărescu a fost si este baiatul de mingi la toate guvernele de kakat Iliesci-Nastaso-Basesciene. A finantat si bagat sub pres toate matrapazlicurile ticalosilor cu burta si ceafa groasa. Trebuia dat afara de mult si strins putin cu usa de DNA. Pun pariu ca ar avea ce sa ciripeasca.

    00
  20. este cumva un guest post nesemnat ?

    as putea sa jur ca seamana cu ce isi dau cu parerea diversi soferi, sudori, tamplari, si de nu economisti, it-isti, ziaristi care se duc la manifestatia colectiv

    00
  21. isarescu acest soros al romaniei..

    00
  22. pai ar trebui ca si esalonul 2 sa pice.
    rolul lui conform fisei postului e de a conduce anumite sedinte si a se da cu parerea privind hotaririle trase de grupul ala. putin decorativ.

    00
  23. Nu sunt de acord cu plecarea lui Isarescu, omul e printre putinii romani care ocupa o functie responsabil si competent intr-o mare de prosti. E un tehnocrat ca Ciolos, si e in functie de atata timp pentru ca stie ce face. E f. apreciat si pe plan extern. Vremurile tulburi cu Bancorex and shit sunt vina lui.

    00
  24. Este greu sa scapam de Cotofana” de Iliescu…

    00
  25. Nu stiu daca plecarea lui ar fi solutia la BNR… unde in afara de 2-3 printre care si el, majoritatea sunt mai praf ca un doctorand pe bune de la ASE. Bogdan Olteanu, viceguvernator… asta intr-o tara nebananiera ca Romania, nu-i sigur ca putea tine contabilitate la un butic de cartier.

    00
  26. Amice, esti dezinformat. Sa le luam pe rand.

    1. Falimente bancare au loc mereu, in toate tarile. Nu poate Isarescu sa conduca toate bancile. Cum sa fie responsabil seful bancii centrale de falimentul unor banci? Poate seta un set general de reguli si verifica daca sunt respectate, ceea ce si face. Si mai e ceva: foarte probabil, daca venea peste aia, si-o lua rau de tot. Pentru ca aia nu erau doar romanasi de ai nostri, foarte probabil erau baietii cu ochi albastri de peste ocean, vezi Confesiunile unui asasin economic.

    2. FNI si Caritas nici macar nu erau banci, despre ce vorbesti aici? Bine ca nu e de vina si pentru falimentul caselor de amanet.

    3. Perioada in care a fost premier a fost una de tot rahatul in toata lumea, citeste putin despre crizele care au pus la pamant tari intregi in perioada aia. A reusit sa ne tina pe linia de plutire, altfel intra toata tara in incapacitate de plata. Nu strica sa citesti mai mult.

    4. Pai a incercat sa atraga atentia guvernului cum a putut, pe langa multe alte declaratii si pe langa politica monetara restrictiva. Ce vrei, sa fie si premier si ministru de finante si Mama Omida?

    5. S-au acordat credite mai mici decat in majoritatea tarilor din Europa. A dat numeroase declaratii despre riscurile creditarii, ia mai citeste. Si toata lumea il injura: De ce nu ne lasa ma nenorocitul asta sa ne dezvoltam? Acum, cand are o politica restrictiva, iarasi se aud injuraturi: Ce are ma cu noi bulangiul asta? De ce nu da drumul la tiparnita? Iarasi, recomand cu caldura o lectura despre rolul unei banci centrale. Nu e protectia consumatorului, nu e guvernul, e altceva. Stabilitatea sistemului bancar, aia e treaba lui. Si si-a facut-o.

    6. De ce e tampita declaratia aia? L-a luat cineva in serios?

    Da, va trebui schimbat, dar pana atunci trebuie sa schimbam MULTE alte chestii care nu au mers in tara asta. Pana la el, trebuie sa pice multi. De ce a stat 25 de ani acolo? Pentru ca a fost singurul capabil si cu coloana vertebrala? Ia vezi matale cum a evoluat rezerva valutara si de aur a Romaniei in ultimul sfert de secol. Pai daca era in locul orice labagiu care a fost presedinte, premier sau ministru in Romania dupa 1989, nu mai aveam NIMIC. Asa cum au ras Rompetrol, Hidroelectrica, CFR, Posta si multe altele.

    00
    • daca avea coloana vertebrala zbura de mult.

      00
    • la fel cum base, s-a basit pe el doar dand din gura sa dea impresia ca face ceva asa si isarescu s-a flatulat pe gura sa dea impresia ca face si drege pentru ca stie ca si politicienii care au ajuns in top ca daca tragi de timp lucrurile merg in favoarea ta, oamenii uita sau incep sa distorsioneze faptele si tu scapi basma curata, scuzandu-te ca ai ales raul cel mai mic. hai, sictir!

      00
  27. Da, trebuie sa plece, dar motivele nu sunt neapărat acestea! Florin Citu ar putea sa te ajute cu mai multe argumente. Si corecte!

    Ps Caritas si FNI nu activau in piata reglementata de BNR

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)