Biserica e de vină…

Foarte mulți oameni sunt revoltați pe Biserică și BOR pentru că sunt o țintă ușoară. De ce biserici și de ce nu spitale?! De ce sunt atâtea biserici? De ce nu se fac mai multe spitale?! De ce?!?!!?

Explicațiile raționale sunt pentru oamenii care vor să asculte și să gândească.

O biserică costă între 50 și 100.000€ pentru a fi construită, și are nevoie apoi de un personal format de 3-5 oameni pentru a funcționa 20 de ani. Curentul și restul utilităților sunt subvenționate de stat.

Un spital costă câteva sute de mii de euro pentru a fi construit, apoi câteva sute de mii de euro sau chiar milioane pentru a fi echipat. Apoi e nevoie de zeci și sute de mii de euro lunar pentru medicamente și alte provizii.

Țin minte la accidentul pe care l-am avut în 2007, doctorul mi-a spus că nu are cu ce să mă opereze. Nu are feșe, nu are sârma cu care să îmi fixeze maxilarul care se deplasase, nu are calmante. Era 7 ale lunii și lui i se terminaseră. Mi-a spus că mi le pot lua eu, mi-a dat o listă pe un post-it, eu i l-am dat lu’ tata care aștepta afară, asta se întâmpla la 9 și ceva, la 11 eram pe masa de operație. Omul a fost atât de corect încât a vrut să îmi dea înapoi ce rămăsese după operație și nu folosise. Chestii care au costat mai puțin de 200 lei, să ne înțelegem.

Asta e situația în spitalele românești. De aceea, când spunem că sunt 500 spitale și 4.500 de biserici, spunem numai jumătate de adevăr. Când spunem că salariile medicilor sunt doar 200 milioane euro, spunem doar jumătate de adevăr, pentru că un spital nu e compus din salariile medicilor, ci și din asistente, infirmiere, medicamente, hrană pentru pacienți, consumabile și alte zeci de produse medicale. Plus utilități. Plus ambulanțe.

De aceea sunt pentru închiderea spitalelor prost aprovizionate. 400 spitale cu 900 de ambulanțe pot face mult mai multe pentru noi decât 500 de spitale cu 500 ambulanțe. Pentru că trebuie împărțite 2 paie la trei măgari și paiele alea nu ajung mereu și bolnavii ajung într-un spital care nu are de nici unele, pentru că nu sunt bani. Și atunci ce facem? De ce mai primiți bolnavi? De ce mai funcționați? Oamenii mor cu zile în spitalele astea.

Și explicația e aceeași: nu sunt destui bani pentru a funcționa coerent toate spitalele. Și dacă te doare rana, nu stai cu ea așa, ca poate se vindecă: fie o bandajezi, fie o cicatrizezi. Nu o lași așa și te plângi că te jenează.

Știți bancul cu “un patron nu avea aviz de funcționare, izolase prost și primise prea mulți oameni în localul său, deci Biserica e de vină”? E la modă azi…

Cifre, dacă doriți, aici.

 

manipulare-salarii-medici

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

123 comentarii

  1. o mica precizare am, domnule Petcu. Curentul si restul utilitatilor NU sunt subventionate de stat, in niciun fel. Puteti verifica la orice parohie din colt. In lunile de iarna, gazele ajung la 30-40 de milioane pe luna, iar factura la energie electrica este constant peste 3-4 milioane pe luna.

    De asemenea, poza de jos pe care ati pus-o, este falsa. Statul nu deconteaza 540 de milioane de euro pentru Biserica Ortodoxa, bugetul pentru culte este de 50 de milioane de euro. Toate cultele. https://kishiniov.eu/moise-guran-un-dezinformator-de-moda-veche/

    Multumesc.

    00
    • Daca ar fi doar 50 de milioane de euro nu ar fi nici o problema.Nu mai primeste spaga Oprescu 2 luni si am rezolvat problema.

      00
    • dai linkul lui damian ,un fel de pasunist….etnicist nici el nu stie ce religie are exact ca dan puric care cand vorbeste de ortodoxie are roll =up uri cu zamoxle pe scena….penibili.

      00
    • Stiu case mai mari decat bisericile, care platesc iarna gazele 1500 lei. So… schimbati centrala sau aprindeti mai multe lumanari.

      00
  2. ” 400 spitale cu 900 de ambulanțe pot face mult mai multe pentru noi decât 500 de spitale cu 500 ambulanțe. ”

    complet gresit. presupui ca spitalele care raman o sa fie bine aprovizionate. logica ta duce la inchiderea tuturor spitalelor pentru ca sunt prost aprovizionate.

    aprovizionarea gresita vine de la coruptia din sistem nu de la numarul mare de spitale. elimina coruptia si ar fi destule materiale pentru toti. si apropo chiar si in situatia ta macar te-ai aflat in grija unor doctori pe un pat de spital.

    si apropo numarul de pacienti e in crestere. pacientii aia nu au unde se duce. o sa astepte luni de zile sa prinda un loc in spital. asa macar au o sansa.

    00
    • da, doar că înainte să ajung la floreasca, am ajuns la bușteni, cu un litru de sânge pierdut, nas spart și maxilar deplasat. știi ce a constatat asistenta prezentă pe tură la spitalul/dispensar din bușteni? că am arcada spartă. și m-a cusut pe viu cu ac și ață, fără nici un fel de anestezie, apoi mi-a zis să dorm, că îmi va trece până dimineață.

    • @zoso

      pentru multi oameni fara psoibilitati materiale un pat de spital e mai bun decat dormitul pe strada. tu poate ai posibilitati. ala sarac ar astepta luni pentru asistenta inc az ca sunt spitale mai putine. si repet. si repet numarul d espitale nu e o problema ci administrarea sistemului de sanatate si coruptia din sistem.

      00
    • „pentru multi oameni fara psoibilitati materiale un pat de spital e mai bun decat dormitul pe strada”

      Trebuie construit un adapost social atunci, nu un spital.

      Cred ca ne imbatam cu apa rece cand visam ce putem face spitale mari si bine dotate in comune sau orase de 5000 de oameni. Nimeni nu face asta, nici macar tarile mult mai bogate ca noi. In caz de urgenta , nu sunt decat o piedica: mergi pana acolo, unde se uita la tine cineva doar ca sa se uite, apoi esti evident trimis mai departe spre spitalul regional mare, caci ei nu pot trata astfel de cazuri. Nu faci decat sa pierzi timp pretios acolo, in loc sa mergi direct cu salvarea spre spitalul mare. Cazul lui zoso cu Busteniul e elocvent.

      „aprovizionarea gresita vine de la coruptia din sistem „.

      Romania aloca 4% din PIB pentru sanatate. Bulgaria aloca 4,8% din PIB pentru sanatate, Germania aloca 7,8% din PIB pentru sanatate. Media UE este de 7,2% din PIB pentru sanatate. Si vorbim de tari care au un un PIB/capita de cateva ori mai mare decat Romania. Si echipamentele si medicamentele si caldura si combustibilul costa la fel in Ro ca in Germania, doar salariile sunt mici la noi, de aia si aprovizionam cu doctori tot vestul Europei.

      Intelegeti ca sistemul e in fapt crunt subfinantat, dincolo de ce se pierde din motive de coruptie? Prima cauza e subfinantarea, apoi discutam de ce se fura.

      Cand ai reusurse limitate e evident ca trebuie sa iti stabilesti prioritatile. Nu e o solutie sa construiesti 1000 de spitale si apoi sa nu le dai bani si ele sa fie in fapt centre sociale, nu spitale.

      00
  3. Hai sa nu mai platim preotimea de la stat, vedem cat economisim si dupa aia vedem ce spitale inchidem.

    Ai calculat cat s-a virat de la stat (central si local) doar pentru Catedrala Mantuirii Finale?

    00
  4. Nu sunt ei vinovati pentru ceea ce s-a intamplat la Colectiv dar exista multe probleme la B.O.R. Preotii primesc bani de la bugetul de stat, bisericile primesc bani de la bugetul de stat de fiecare data cand sunt alegeri, afacerile lor nu sunt impozitate, preotii nu misca un deget daca nu sunt platiti cu sute sau mii de lei pentru „serviciile” lor, preotii se implica in campaniile electorale si exemplele pot continua.

    Banii destinati BOR ar putea merge la spitale si scoli, de exemplu. De ce nu se sustine BOR din donatii? Doar sunt atatia credinciosi in tara asta, nu? Biserica ar trebui sa fie un exemplu in societate, dar eu nu aud decat lucruri rele despre ei. Cate spitale se puteau construi/sustine cu banii folositi la Catedrala Neamului? De aia oamenii ataca sistemul ala corupt. Pentru ca s-au saturat de toate mizeriile pe care le aud despre cei care ar trebui sa reprezinte bunatatea, credinta.

    00
    • Salariile preotilor sunt subventionate in proportie de 60% de la bugetul de stat. Si asta pentru ca statul a decis sa ia cu japca proprietatile bisericii si sa le foloseasca. In schimb a zis: va platesc o parte din salarii, eu, garantat. Nu-ti convine? da proprietatile inapoi, care azi valoreaza zeci de miliarde de euro.
      Afacerile bisericilor SUNT impozitate, singurele care fac exceptie sunt produsele pentru intretinerea cultului: carti, icoane, lumanari si vesminte, accesorii liturgice (haine). Atat.

      „serviciile” bisericii sunt in numar de 7: botez, spovedanie, maslu, impartasanie, cununie, hirotonia, mirungerea. Voi luati in calcul doar nuntile, botezul si inmormantarile. Atat. Du-te si te spovedeste si apoi impartaseste, care e supremul moment pentru un crestin. Nu-ti ia nimeni niciun ban. Du-te si partipa la un maslu( ca acum e momentul, ca tot vorbim de victimele din spitale) si n-o sa-ti ia nimeni niciun ban. Dar voi vreti biserici frumoase, luminate, cu caldura, cu cor frumos si ati vrea sa se intretina…cum? Credeti ca Dumnezeu a scutit bisericile de dat cu matura, de platit curentul? De jena ca ai gasit acolo tot ce-ti doreai, curat si frumos, ar trebui sa lasati voi cat mai mult, mai ales daca stiti ca nu mai treceti pe-acolo…

      Foarte bine ca preotii se implica in campaniile electorale. Se implica toti cretinii, de ce nu ar face-o preotii, care cunosc foarte bine comunitatile in care traiesc?

      Stii care-i problema ta: ca AUZI. Ca nu te intrebi cine face comunicarea asta. Ca nu te duci sa vezi cu ochii tai ce se petrece intr-o parohie. Ca voi spuneti toti: BOR SRL. Nu exista un BOR centralizat, din punct de vedere juridic sau fiscal. Exista doar parohii. Si o parohie se administreaza singura. Nu e ca o corporatie si nu are nicio relevanta pentru mine de la Craiova, ca sunt parohii bogate la Bucuresti.

      Biserica nu sunt doar preotii, asta nu pricepi. „Cei care ar trebui sa reprezinte bunatatea, credinta”…ce sablon! Pai bunatatea e Dumnezeu ma, toata ideea crestinatatii e lupta de a ajunge cat mai aproape de El. Bunatatea si credinta nu se invata de la televizor sau de pe net, din filmulete trucate sau scoase din context. Se traieste!

      https://www.activenews.ro/stiri-social/Ce-face-Biserica-Ortodoxa-cu-banii-Cheltuielile-sociale-ale-BOR-net-mai-mari-decat-ale-multinationalelor-cu-venituri-de-ordinul-sutelor-de-milioane-de-euro.-Datele-financiare-123756

      00
  5. O sa moara si Biserica in timp….mai ales daca nu inteleg sa se reformeze…oare de ce nu profita Biserica de oportunitatea asta? Sa puna bazele unui spital/centru medical care sa il finanteze din proprii bani neimpozitati…isi mai spala si ei imaginea de barbosi scarbosi care stau cu aur la gat si pe pereti si se lauda ca ajuta oamenii nevoiasi. In timp ce iau cash de la batranele naive care cred ca asa isi asigura biletul in rai.

    00
    • Doar un exemplu din ce a facut biserica pentru sistemul romanesc de sanatate, Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi:

      „Ideea de a ctitori bolnița „Sf. Spiridon” aparține lui Ștefan Bosie în 1743, cu banii primilor donatori numiți epitropi: A.V. Kogălniceanu, Vasile Roset și Anastasie Lipscanul. În 1754 este ctitorită Biserica Sf. Spiridon din Iași și în jurul ei o bolniță pentru 30-40 bolnavi. În 18 iulie 1755 Matei Ghica recunoaște Epitropia „Sf. Spiridon”, prima atestare documentară aparținând domnitorului Cehan Racoviță în 1 ianuarie 1757 „hrisovul” de înființare și organizare a ospiciului „Sf. Spiridon”. În acest document se recunoaște că la acea vreme așezământul „Sf. Spiridon” este cel mai mare spital din Moldova și Țara Românească și al doilea ca apariție după Spitalul Coltea din București.

      În 1765, Grigore Ghica hotărăște mărirea capacității spitalului, care în 1860 avea 280 paturi și administra 13 instituții spitalicești din toată Moldova. Veniturile așezământului cresc an de an de la 210 moșii în 1781, cu un venit de 2993 lei la 45 moșii, cu un venit de 64.266 lei în 1821.

      Așezământul „Sf. Spiridon”, deopotrivă spital și mănăstire, prin medicii săi a făcut posibilă înființarea în 1830 a primei societăți științifice medicale din țara noastră care tipărește și prima revistă științifică medicală românească, Revista Medico-chirurgicală. Mulți din medicii școliți în străinătate au fost dascăli la Academia Mihăileană și apoi la Facultatea de Medicină înființată la 1 decembrie 1879.

      Așezământul „Sf. Spiridon” cunoaște o nouă organizare în 1860 când trece la Ministerul de Interne și este subordonat medical serviciului medical condus de Carol Davila. Epitropii aleși, Iancu Brănșiteanu și Gh. Cuciureanu, alcătuiesc un nou regulament în 1881 propunând mărirea capacității spitalului de la 140 la 400 paturi având în vedere sporirea numărului de locuitori din Iași la 70.000, ceea ce ar fi revenit un pat la 175 locuitori ca în celelalte țări europeene. Se păstrează autonomia internă a Epitropiei și se acordă o importanță deosebită organizării spitalului, îngrijirii bolnavilor, dar și administrării veniturilor provenite din proprietățile imobiliare și donații. Situația materială a așezământului „Sf. Spiridon” s-a înrăutățit considerabil după 1918 când a fost nevoit să cedeze statului terenurile în scopul înfăptuirii reformei agrare.”

      00
  6. E o chestie aici legata de salarii profesori.Mass-media baga in aceeasi oala si profesorii si suplinitorii.De aici apar si articolele de genul:’Scandalos,10 % dintre profesori au obtinut sub nota 4 la examenul de tiularizare ! ”
    Sa ne intelegem,profesor esti atubci cand ai luat examenele de titularizare si definitivat (care sa absolva cu minimum 8).
    Restul sunt suplinitori.
    Daca luam doar salariile profesorilor „adevarati” cred ca se ajunge la sub 100 mil.euro.Si e de inteles,cine vine intr-un sistem in care esti prost platit,materialele didactice ti le cumperi singur si muncesti peste 8 ore pe zi (punem si orele in care trebuie sa faci plan de lectie,plan de semestru,plan de orice ca nebunii din minister sunt in stare sa ceara uluitoare aberatii,corecturi teze si extemporale).
    Asta cand in privat sunt salarii mult mai bune,sau cand in Franta de exemplu salariul pentru un profesor debutant incepe de la 2000 euro.

    00
  7. 540mil €/an?
    Pai cu banii astia putem aveam aprovizionat la standarde bune si cu medici suficienti si mai bine platiti cel putin cate un spital in fiecare resedinta de judet.

    00
    • Vezi tu, spre deosebire de mine si de tine sunt oameni care cred in Dumnezeu, si de multe ori cred mai mult in El ca in doctori.
      Daca noi avem o alta „teorie” despre cum a aparut Omul pe pamant, nu inseamna ca si restul lumii trebuie sa impartaseasca aceeasi chestie. DA, hai sa facem spitale, bisericile nu ne trebuie… Gresit! Ai sa fii uimit cam cata lume crede mai mult in „vindecarea sufleteasca” decat cea „trupeasca”.

      00
    • @SS: Iar scutirea de impozite si cedarea terenului nu e un cadou suficient din partea statului..? Nu stiu cum poate exista vreo explicatie logica (alta decat bani pentru campanie din partea BOR) pentru „donarea” de bani din partea statului a 540 de milioane de euro catre o anumita Biserica..

      00
  8. si in esenta sunt de acord cu tine in legatura cu lipsa de vina a bisericii. ei n-au nci o vina pentru accident si nici n-ar trebui sa fie demonizati public. Plus ca nici fonduri nu prea primesc. aici e mai mult incapacitatea autoritatilor locale. asta cu injurarea bisericii e o vanatoare de vrajitoare.

    00
  9. Gândeşte-te că dacă toţi banii aruncaţi inutil pentru construcţia atâtor biserici ar fi fost folosiţi pentru spitale…

    00
  10. Dooooooomnu’ Petcu, matale știi ce vorbești ?
    50.000-100.000 o biserică ?
    Atât costă casa parohială !
    Hai domnu’ Petcu, avem pretenții de la matale, că nu ești vreo pixdă de la antena3.

    00
  11. Cred că ideea principală din „vrem spitale, nu catedrale” nu cred că era să se construiască alte spitale, ci să se doteze corespunzător cele existente.

    Iar comparația celor de la ActiveNews e idioată: ei compară cantitatea, nu calitatea. Ce mă interesează pe mine că avem 500 de spitale, pentru că 100 de spitale pot face cât unul suedez, cu sute de paturi și dotări de top.

    00
    • Acum cand ati vazut ca problema nu e numarul, o dati in calitate.La paturi suntem pe locul 11 in Europa, in ce clasament european mai suntem asa sus, pe pozitiv?

      Pai spitalele din Romania respecta nivelul de viata al cetatenilor. Cei putini si bogati au spitale de calitate, restul, avem ce platim.

      Unele spitale sunt proprietatea consiliilor locale sau judetene. De unde sa investeasca zeci de milioane de euro in echipamente de top un oras cu 150.000 de locuitori? Cu ce sa plateasca medici? Care medici nici nu vor sa auda de asemenea orase, toti vor „afara” sau Bucuresti, Cluj.

      Mai bine v-ati concentra sa nu se mai fure in sistemul medical, sa nu se cheltuiasca inutil zeci de milioane pe carduri idioate. Noi, batman, batman..

      00
  12. „O biserică costă între 50 și 100.000€ pentru a fi construită”

    Terenul, sau ce?

    00
  13. PS. Pentru intrebarile care vor urma: banii virati de stat pentru Catedrala au fost recuperati deja prin taxele si impozitele platite.

    00
    • Taxe pe ce, că de produs nu produce nimic? Taxe pe donații private sau ce anume? Dacă da, înseamnă că statul nu a recuperat nimic, doar a scutit de taxe.

      00
    • Si taxe/impozite pe MILIOANELE de lumanari vandute in biserici se platesc? Daca nu stiai, nu ai voie sa vii cu luminari din afara bisericii, trebuie sa le cumperi pe ale lor obligatoriu…dar pe iconitele pulii vandute, iti da cineva bon in biserica? Dar pt taxa din biserica pt inmormantare/botez/casatorie se percepe TVA? se percepe orice? Fix PULA!!!

      00
    • @Perkele

      Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

      00
  14. 540 mil E, de unde dracu au scos sumele astea… salariile preotiilor sunt de aprox 12mil Euro, adica 0.08% din PIB.

    00
  15. Păi numai dacă ne gândim că la înălțimea unui coteț cu cruce e necesară o fundație pe măsură – deci o grămadă de metri cubi de beton ( 200 – 250 euro metrulcub ).

    00
  16. Erată : 200 – 250 LEI metrul cub de beton. Sau cca. 50 de euro .

    00
  17. Tot nu iese, de ar fi cate una doua biserici pe oras sau sector ar mai fi cum ar mai fi, dar sunt cate una la suta de metri, si ar veni per spital cel putin vreo 20 de biserici ca echivalent. Per judete iese si mai nasol, e mult

    00
  18. Te dai pe dupa pom. Si nu stiu de ce. Toti cei care nu suntem imbecili stim ca nu biserica e direct vinovata. Dar:
    1. organizarea bisericii exact ca o corporatie care are ca obiectiv profitul este din ce in ce mai clara in ultimii ani; maximizarea profitului se face inclusiv sugând bugetul de stat; de unde, cica, trebuie alimentata si Sanatatea;
    2. este o imensa nesimtire sa nu vina patriarhul sau un reprezentant important al patriarhiei la locul nenorocirii; pana si publicul lor tinta, saracii de varsta a 2-a si a 3-a s-au sesizat si au protestat public;
    3. biserica concureaza cu Piedone la capitolul declaratii publice cretine si revoltatoare; auzi, nu putea sa vina un preot daca nu a fost invitat; parca sunt vampiri, nu intra decat invitati, in plm!
    4. cand sfintesc masini, baruri, etc nu e problema, se poate; bine, inteleg, cu invitatie;
    5. oamenii stiu ca exista o relatie toxica a popilor cu clasa politica; la fiecare alegeri sunt nenumarate exemple in care biserica isi traficheaza cu nerusinare infuenta;
    6. „spagarii” din spitale, unii fara ghilimele, au dovedit totusi ca sunt indispensabili societatii si ca fara ei, paradoxal, chiar ne ia dracul; prin contrast, popii si biserica merg pe burta, nu se manifesta public pentru niste „satanisti” de 15-25-30 de ani;
    7. am vazut declaratia data in fata clubului de arhiepiscopul Robu, „seful” catolicilor; alta lume, frate; nu imbecilitati pretioase adresate doar babelor analfabete; oare pe el cine l-o fi invitat acolo?!

    00
  19. Nu sunt vreun bisericos dar pana la urma situatia e in felelul urmator:
    Biserica e independenta de stat si nu trebuie sa rezolve problemele statului.
    Banii pe care ii are, indiferent in ce mod i-a obtinut ii foloseste cum crede mai bine. Se pare ca modul in care ii foloseste e bun, banii investiti ii amortizeaza repede.
    Sanatatea publica nu e un domeniu in care biserica vrea sa investeasca.

    00
    • Tocmai ca nu este independenta.Este abonata la banii statului.Daca se descurcau din fonduri proprii nu avea nimeni nici o problema.

      00
    • Sanatatea publica e un domeniu in care biserica vrea sa investeasca, dar ca o afacere, vezi statiunea Durau, de exemplu, administrata de BOR.

      In plus, „Biserica e independenta de stat si nu trebuie sa rezolve problemele statului.” Da, in teorie. Insa in practica, ambele institutii sunt la fel de putrede si se folosesc una de alta pentru a-si rezolva problemele. Exemple sunt nenumarate si a fost asa dintotdeauna, vezi cazului lui Pimen, colaborator al fostei Securitati, vezi cazul circularelor din preajma alegerilor prezidentiale. Hai sa nu fim curve virgine…

      „Se pare ca modul in care ii foloseste e bun, banii investiti ii amortizeaza repede.” Pe banii prostimii, care isi baga pendula-n aglomeratie si pupa repede icoana cu Boca intru iertarea pacatelor. Plus ca si in structurile bisericii sunt oameni atat de indoctrinati si atat de slabi „cu duhul” incat chiar cred ca scopul lor e altul decat acela de a aduce bani direct sau indirect. In plus, e usor sa faci bani cand nu platesti impozite, nu? Ia incearca si tu aceeasi manevra sa vezi daca poti.

      „Banii pe care ii are, indiferent in ce mod i-a obtinut ii foloseste cum crede mai bine”

      Problema ca modul in care foloseste banii Biserica e unul total jegos. Ce nevoie au popanii de masini de 70-80,000 de Euro pe luna? De case de vacanta? De cruci de aur?

      00
    • Eu intreb de ce nu finanteaza un spital Uniunea Notarilor Publici din Romania de exemplu. Popii sunt mici copii.

      00
    • da’ mai gioni da’ in tarile „cilivizate”, celelalte ramuri din crestinism, cate or fi (ca in afara de catolici si pocaiti nu stiu altele) construiesc azile de batrani, spitale, si orfelinate si se implica in sanatatea publica si in sistemul social… Nu fac apologia nici uneia dintre religii, subreligii sau ce dreac or fi dar la altii se poate… La noi, distrusii astia din BOR si nu numa’ asa-s de ocupati sa faca bani si sa spele creierii la citizeni ca ii doare intre buci de realele probleme si nevoi… Marea majoritate a bisericilor de pe la noi is fabrici de bani….

      00
    • @Ted, daca biserica este independenta de stat, de ce cere statului sa-i dea terenuri pe care sa construiasca biserici, de ce cere statului bani ca sa construiasca biserici, de ce cere statului bani ca sa plateasca preotii si profesorii de religie din scoli? Inclusiv salariul patriarhului e platit de stat. Unde e independenta de care zici?

      00
  20. Eu cred ca BOR e urata mai degraba pentru faptul ca se comporta exact ca o companie ahtiata dupa profit. Sunt multe companii mari care au donat cate ceva, medicamente, bani, mancare si asa mai departe. BOR? Nu? Nimic?
    Adica fix astia care ar trebui sa invete lumea cum e cu generozitatea, milostenia, cu ajutatul aproapelui, fix ei n-au facut absolut nimic. Nici macar o slujba sa se roage pentru cei morti si pentru sanatatea celor care au supravietuit, NIMIC!

    00
  21. Observ o schimbare in discursul tau, Vali…parca ai inceput sa favorizezi ursul. Poate doar mi se pare, dar in articolele publicate zilele acestea vad ca…tragi stanga. Sper sa fie doar o impresie gresita…

    00
  22. cand ai biserici d’astea n-ai nevoie de spitale https://www.youtube.com/watch?v=HF2oI_9wSqY

    00
  23. cateva sute de mii de euro nu ajung nici macar pentru parandaratul ca sa construiesti un spital.
    biserica? daca tu construiesti cu atat sa imi zici si mie cum ca vreau si io fo 3

    00
  24. A dracului treaba cum cu o investitie asa mica si cu personal asa putin BOR face un asemenea profit nerusinat din care nu intoarce tarii care o finanteaza mai nimic.

    00
  25. Comparatia facuta nu este justa. SUA si Suedia au nivelul de coruptie „insuportabil” mai mic decat Romania, ca sa nu mai vorbim de nivelul de trai. Vezi tu, o tara saraca cu multe biserici noi si spitale falimentare de zeci de ani …prezinta un contrast cel putin nesanatos . Intr-o tara bogata o dicutie ca asta nu-si are sensul.
    Mai apoi bisericile din SUA si Suedia au activitati recurente de ajutor pentru cei in nevoie, incepand „cu vestita masa a saracului” si terminand ajutoarele pentru dependenti de ace si siringa. Ce face Biserica in general in Romania ? Ce actiune de mare anvergura a facut abiserica pentru crestinii ei ? Acum cu mare necaz, la trei zile, fac o slujba in tacere, dupa supsele lui Daniel. !
    Atata timp ca nu platesc taxele nu ar trebui sa vorbeasca nimic de cat de scump e curentul si gazul . Astea sunt realitatile imediate ale fiecaruia dintre noi.
    Se impopotoneaza in caciuli aurii si vorbi dulce, certuandu-ne in numele Lui pentru pacatele noastre. Intr-o tara ca Romania pentru ca suntem saraci, Biserica , ca tot sunt atat de multe trebuie sa pateasca taxe , iar spitale ca sunt atat de putine ar trebui sa primeasca. Despre asta e vorba …..

    00
  26. 1. E mai scump să trăiești decît să mori. Ce concluzie ar trage dl Petcu de aici?
    2. Spitalele au lipsuri de tot felul. Statul nu le alocă buget suficient (sau mai mare) pentru că se pare că orice sumă n-ar fi îndeajuns. Așa că preferă să aloce cultelor căci alea oricum n-au probleme.
    3. Pe lîngă că-s mai ieftine, bisericile sunt și mai utile societății. Ăăă, stai puțin, cred că le-am încurcat…

    00
  27. Biserică e oarecum dependentă de stat din motive istorice, când a lăsat-o statul fără mijloace de producție. Trebuie făcută o regulă, acum e o bulibășeală.

    Nu-s persoană foarte religioasă, dar în Finlanda sunt membru al bisericii ortodoxe finlandeze și dau 2% din venit. Preotul are salariu (cam cât un profesor, deci mediu), iar biserica se susține in principal din taxa aia de la enoriași. Dacă am nevoie de un serviciu (nuntă, botez, înmormântare), vine preotul și îl face fără să plătesc în plus pentru că el e salariat și eu membru.

    00
    • Scuza-ma, poate-s depasit, dar eu il consider pe Daniel un CEO de succes, biserica produce si aici nu ma am lumanarile in cap ci teancuri de bani, care stie un preot fara Audi (cel putin) ? Exemplu dat de tine este ideal, cine crede sa-si sustina credinta din propriile venituri, nu sa fie la comun fara voia mea dar cu voia majoritatii.

      Scuzati-ma, sunt ateu, nu condamn nici o religie, fiecare crede in ce vrea, consider ca prin religie anumite persoane se implinesc spiritual, dar nu-s de acord cu nici un fel de propaganda, nici crestina, nici iehoviana, nici musulmana. Crezi in sinea ta, sustine in liniste si gata.

      00
    • „Biserică e oarecum dependentă de stat din motive istorice, când a lăsat-o statul fără mijloace de producție”

      status a lasat pe foarte multi fara mijloace d eproductie. pe boieri de examplu. nu mai au armata personala si dreturi deasupra plebei. vrei sa dai si compensatii familiiilor boierilor sau doar bisercii. ca sa nu mai vorbim de familiile regilor si a domnitorilor romani din evul mediu incoace.

      00
  28. Eu chiar aș vrea să văd o discuție civilizată, cu argumente și cifre reale despre relația biserică-stat. Ateii militanți sunt la fel de cretini ca și ortodocșii habotnici, iar din sfada lor nu înțeleg nimic.

    00
    • @Perkele
      Nu sunt tocmai ateu și totuși spun că în România secolului XXI singura discuție civilizată despre relația biserică-stat e aceea cum că aceasta ar trebui să fie precum se pretinde: inexistentă.
      Mai sus spui că statul a lăsat biserica fără mijloace de producție. Ce se presupune c-ar trebui să producă o biserică? Din cîte știu, libertatea de credință există iar donațiile/cotizațiile sunt legale…

      00
    • >Ateii militanți

      tu crezi intr-un zeu invizibil care a creat lumea in 6 zile acu 6 mii de ani si numesti pe atei militanti? lol. n-ai invtat nimic in finlanda. te-ai dus acolo pentru bani si atat. tot habornic ai ramas

      00
    • Am zis ca-s credincios? Am zis doar ca-s înregistrat la biserică. Nu m-am dus pentru bani, aș fi câștigat foarte bine și în țară, ce ai scris e doar o dovadă cât de îngust ești la minte și ce prejudecăți ai.

      Bun, acum că am clarificat asta, ideea era ca ateii militanți pe care i-am cunoscut și care latră pe internet sunt cel puțin la fel de inculți, plini de prejudecăți și înguști la minte ca și habotnicii. De multe ori vorbesc neinformați și se bazează doar pe prejudecăți. Aia care la fiecare discuție țin să îți amintească ce stupidă e religia și cât de atei sunt e, care văd doar în alb și negru, de ei vorbeam.

      00
    • Am comentat ceva aici aseara, dar vad ca s-a pierdut in moderare. delavrancea, din 2 propozitii ai demonstrat ca esti un cretin cu aceleasi prejudecati pe care le are si-un bigot, nu mai stau sa iti explic inca o data de ce, poate sapa zoso dupa comentariu.

      00
    • @perkele

      esti un schizoid bolnav mintal si agresiv. n-ai 2 argumenter sa-ti sustii credinta. tu esti crestin din ala care crede in 5% din biblie si restul nu exista desi sectiile pe care el le ignora vin de la acelasi zeu invizibil la care se inchina. Da mah perkele scrie negru pe alb in biblie ca homosexualii trebuie ucisi, ca dumnezeu a facut lumea in 6 zile , ca iisus invia oameni din morti etc. SI da dumnezeu a ordonat genociduri ca potopul si arderea oraselor. SI da isus se certa cu copacii in desert ca nu facea fructe cand vroia el. Ca tu esti habotnic si indoctrinat sa crezi ca biserica e perfecta e altceva. si asta e adevarul

      „aș fi câștigat foarte bine și în țară”

      da mah de asta n-ai ramas. Iti place vremea finlandeza la nebunie si femeile. bunastarea economica n-a avut nimic de-a face cu asta.

      00
    • @delavrancea: bou mare mai esti. in princiu sunt ateu sau agnostic, nu credincios, dar tu ia si cearta-te cum iti convine si demostreaza ce ateu inteligent esti,

      cat despre finlanda, ma descurc oarecum ok cu limba (ai dreptate, e nasoala), vremea mi se pare ok (iarna trecuta am facut vreo 3-400 km de ski fond, de exemplu), iar ce n-am gasit acolo si nu e in tara e universitate din top 300 din lume unde sa fac cercetare.

      @Hash: problema e mai complicata si nu am suficiente date. Aia de la BOR se plang ca le-a luat Cuza proprietatile ca sa le dea taranilor si sa faca reforma agrara, Acum, proprietatile alea erau inchinate manastirilor straine (500 de ani de superstitii si de domni care vroiau sa se puna bine cu cel de sus asta au ca efect), care in mare parte nu prea se chinuiau cu treburi costisitoare gen intretinut biserici, ci se rezumau la luat bani din taxe si dari (multe manastiri erau in paragina, asa de bine se ocupau fratii nostri ortodocsi). Oricum, statul roman s-a angajat dupa aia sa sustina biserica pentru ca a lasat-o fara multe surse de venit (=in principal pamanturi), treaba care continua si in ziua de azi. Asta este intelegera mea superficiala si simplista, de aia vreau sa vad o discutie documentata si civilizata despre asta.

      00
  29. \\offtopic
    Mai cunoasteti vreun post de radio asa bine reprezentat ?
    http://www.radiotrinitas.ro/acoperire/

    00
    • „Întrucât unii dintre ascultătorii postului de radio TRINITAS doresc să exprime într-o formă mai concretă aprecierea şi sprijinul lor pentru activitatea acestuia, indicăm aici modalităţile de a transmite donaţiile destinate în exclusivitate susţinerii şi extinderii programelor noastre radiofonice.”

      00
    • STS-ul, eventual.

      00
  30. a, nu ne permitem sa facem spitale, ca e cateva milioane unu, hai sa aruncam jumate de milion pe 2 biserici. pai hai de cati bani avem sa renovam un spital atunci.

    era sa ma internez acum cativa ani prin ceva spital din Bucuresti si dupa 10 minute de stat in salon si dupa ce am ascultat ideile medicului mi-am semnat externarea si m-am dus la spitalul militar. nu e lux, dar e mai bun ca altele din Bucuresti. hai mai intai sa fie astea la un nivel decent si apoi, daca mai raman bani sa facem si o biserica, doua maxim.

    00
  31. Dar bisericile or avea autorizatie de la ISU? Un purcoi de oameni intr-o cladire gen vagon cu o singura iesire si plina de lumanari aprinse…ma gandesc si eu.

    00
    • Ei nu se incurca cu chestii lumesti. Au autorizatie de la Dumnezeu.
      Ai vazut tu biserica cu iesiri de urgenta si lumini verzi de semnalizare?

      00
  32. Cate zile au trecut? Gata, au inceput:

    „Valentin Fieraru, în vârstă de 26 de ani, s-a născut în localitatea Bilcesti–Selari din județul Argeș, dar locuia în București și lucra că barman chiar în clubul Colectiv. Tânărul se afla la muncă, vineri-noapte, și, din nefericire, a murit în momentul în care incendiul a pornit.
    Duminică seară, părinții lui au sosit în București pentru a-i ridica trupul neînsuflețit. Oamenii au mers la INML, unde au avut parte de o umilință în adevăratul sens al cuvântului. Inițial, li s-a spus că sicriele vor fi gratuite și că Guvernul va suportă toate cheltuielile de înmormântare.
    Cu toate acestea, părinții lui Valentin au fost nevoiţi să scoată din buzunar 1.700 de lei, bani pe care nu îi aveau și pe care i-au împrumutat de la o cunoștință. Mai mult, cei doi au fost nevoiţi să ofere și o „atentie” angajaților de la INML care au spălat trupul fiului lor.
    De parcă nu era suficient, părinții barmanului s-au lovit de refuzul categoric al preotului, acesta refuzând să-l îngroape pe Valentin, deoarece nu aveau banii necesari pentru slujbă de înmormântare. Din fericire, în ajutorul lor a sărit patronul tatălui lui Valentin, care a plătit tot.”

    00
  33. NOU
    #69

    Muie ma cu biserica voastră cu tot… Nenorociți copiii degeaba pentru profitul vostru, pedofililor

    00
    • Din fericire nu au fost prea multe cazuri de acest tip la noi, din pacate au fost, din pacate o sa mai fie caci e o ‘institutie’ corupta, daca tot o sa mai fie sper sa faca teste pe kinderii celor din UDMR.

      00
    • Lucescule, nu ti-a spus nimeni ca iti poti folosi gura si pentru alte scopuri? E singurul mod pe care il stii?

      00
  34. Petru cei care sunt atei si/sau indeamna sa nu se mai dea bani la biserica: nu va pune nimeni sa va ingropati mortii in cimitir, sa faceti pomana, sa va casatoriti religios, sa va botezati copiii la biserica. astea sunt traditii crestinesti. Pai nu ziceati ca sunteti atei? Sau nu mai sunteti?
    Locul ala din cimitir de unde vine? Dar aghiasma? Dar hainele preotesti si celelalte din dotare? Dar scolarizarea preotilor? Din cer?
    E usor sa injuri toti preotii la gramada, pe forumuri. Daca esti viteaz, du-te acum si spune-i ma-tii ca o sa o duci la crematoriu, nu la cimitir. Vezi daca te mai primeste acasa.
    Da, e un grup din BOR care s-a lacomit peste masura, si merita huiduiti pe unde sunt prinsi, dar grosul preotilor, adica cei de la sat, traiesc in general la nivel de salariu minim pe economie. La ai mei la tara se doneaza la diverse sarbatori sume cuprinse intre 5 si 10 lei, iar asta de cel mult 3-4 ori pe an. Preotul din sat conduce o Dacie de dinainte de 1989 si niciodata nu s-a plans sau nu a cerut mai mult enoriasilor.
    La slujba de Inviere se vand lumanari cu 50 de bani bucata. E mult, nu?
    Nu mai sariti ca oile sa injurati in stanga si-n dreapta, ca de la ala care se plimba cu Mertanul si pana la nivelul unul preot de tara, care din nou, reprezinta majoritatea, sunt ani lumina.

    00
    • Ar fi bine ca cimitirele sa nu fie sub controlul mafiei BOR, avand in vedere ca Preafericitul Trinitas nu da o letcaie sa le intretina, tot de la pulime se iau bani sau de la consiliul local. Sa nu mai vorbim ca inmormantarea nu e gratis si nici locul de veci, biserica nu-mi face o pomana, eu le bag bani in buzunar.
      Cat despre casatorii si botezuri, daca sunt ateu, ce p.. mea crezi ca as cauta in biserica?

      00
    • Relax, nu-i problema nimănui că enoriașii mai fac donații. Să facă și sunt primul care o spun: bravo lor!
      Dacă vorbim însă de donații și cotizații din bugetul statului (în vremuri în care acesta nu permite acoperirea nevoilor cu adevărat comune), lucrurile se schimbă total.
      Și încă ceva fiindcă ai adus vorba: cimitirele nu pot fi proprietatea ”de drept” a bisericii. Ele sunt ale întregii comunități. Dacă vrei slujbă cu preot și n-ai cotizat de-a lungul vieții, e absolut corect să consideri că ți se face o favoare să primești acest serviciu contra cost! Mai departe, daca există cheltuieli cu întreținerea/înfrumusețarea parcului-cimitir (zic ”dacă” pt că sunt cazuri în care nu se face nimic), de asemenea este corect să plătești taxă anuală. N-ai plătit, să zicem, 5 ani la rînd? Osemintele se stîng iar locul se eliberează pentru altcineva.

      00
    • Dobi,locul din cimitir vine de la primarie,n-are nici o treaba cu biserica.

      00
    • Stii cati dintre motociclisti sunt idioti? Probabil cel mult 5%, Dar in toate orasele in care mi-a fost dat sa traiesc am vazut ca popendulatia in general ii uraste pe toti, ca-s zgmotosi.
      Asa-i si cu popii.
      Mi se frange de majoritatea invizibila, daca „elita” vizibila este un cacat cu mot, si majoritatea pulii nu este capabila sa schimbe asta.
      Din pacate, rationamentul este extrapolabil si la politica din tara asta.

      00
    • Mai Leo, mai băiatule, tu ai perfecta dreptate. Și eu sunt un nenorociți de ateu. Și le am spus părinților ca la nunta (petrecerea de casatorie cu prietenii) nu vreau popa. Și le am văzut dezamăgirea crunta pe fata. Și atunci, după discuții cu soția (alt nenorocit de ateu) am hotărât ca împăcarea lor sufleteasca este mai presus de mulțumirea noastră sufleteasca. Și am făcut nunta cu popa. Și am închis ochii la toate „roabele” și alte unelte nemecanizate. Ca așa este… eu sunt tolerant și înțelegător ca Iisus, nu proprii adepți.
      De incinerat, sunt adept 100%. Din nefericire nu o sa fiu chiar stăpân pe propriul leș atunci.
      PS Nu stau la părinți, deci nu se pune problema ca nu o sa fiu primit acasă. Dar probabil ca este cazul tău prietene.
      Iar dacă tot îi iubești atât și sunteți atât de mulți pro biserica de ce nu plătiți din buzunarul propriu (sau procent din salariu așa cum este civilizat) partea voastră pentru a acoperi costurile la toate instrumentele alea de șaman.

      00
    • Stai sa-i vezi la batranete daca tot asa de „viteji” si atei sunt.

      00
    • De cand sunt cimitirele monopoluri ale bisericii? De cand e crematoriul singura optiune pentru atei?
      Pe maica-mea n-o duc la crematoriu, ca nu ea e atee.
      50 de bani e mult pe o lumanare daca as putea sa o iau de altundeva mai ieftin. Nu pot, ca e monopol.
      Sa-i zici cui vrei tu ca la Boboteaza dai 5-10 lei, ca nu te cred. Poate pt. fiecare membru de familie. Ai uitat de contributia anuală – 50 de lei pe an, taxa pentru strana (cu licitatie anuala), care poate ajunge la cateva sute de lei, taxa pe nunta, botez, inmormantare, maslu etc. A, si in fiecare duminica, dupa posibilitati, cand umbla cate doi cu ligheanele dupa bani, si trebuie sa pui in ambele.
      Scolarizarea preotilor nu costa biserica nimic, sunt facultati de stat, platite de contribuabili. N-am idee daca exista locuri cu taxa la teologie.

      00
    • Mai Leo, mai băiatule, tu ai perfecta dreptate. Și eu sunt un nenorociți de ateu. Și le am spus părinților ca la nunta (petrecerea de casatorie) nu vreau popa. Și le am văzut dezamăgirea crunta pe fata. Și atunci, după discuții cu soția (alt nenorocit de ateu) am hotărât ca împăcarea lor sufleteasca este mai presus de mulțumirea noastră,. Și am făcut nunta cu popa. Și am închis ochii la toate „roabele” și alte unelte nemecanizate. Ca așa este… eu sunt tolerant și înțelegător ca Iisus, restul nu prea desi situatia ar trebui sa fie invers.
      De incinerat, sunt adept 100%. Din nefericire nu o sa fiu chiar stăpân pe propriul leș atunci.
      PS  Nu stau la părinți,  deci nu se pune problema ca nu o sa fiu primit acasă.  Dar probabil ca este cazul tău prietene.
      Iar dacă tot îi iubești atât pe popi și sunteți atât de mulți pro biserica de ce nu plătiți din buzunarul propriu (sau procent din salariu așa cum este civilizat) partea voastră pentru a acoperi costurile la toate instrumentele alea de șaman?

      00
    • @CID – usor cu ma-ta pe scari.
      @CristiX – Invata sa faci acordul mai intai, prietene. Nu a etichetat nimeni ateii ca fiind nenorociti. Asta vine de la tine.
      Cu parintii nu mai stau de vreo 20 de ani, asa ca nici asta nu sta in picioare. Pana acum n-ai emis nimic util.
      Si nu, nu ii iubesc pe popi si nici biserica sau ceea ce a devenit ea in Romania, in special in zona urbana. Ti-a racit gura degeaba.
      Nu, nu suntem „atât de mulți”. Cei ca mine sunt foarte putini in tara asta. Cei ca mine inteleg ca au drepturi egale atat cei care nu cred in Dumnezeu cat si cei care cred. Cei ca mine nu sar ca maimutele de-alde tine sa aruncam cu rahat in cei care nu sunt ca noi, doar pentru ca nu sunt ca noi.
      Vezi, aia e problema cu tara asta: prea multi tarzi care se pretind civilizati insa doar pana in punctul in care ceilalti nu sunt diferiti, nu au alte pareri. Lasitate, ipocrizie, sarim sa dam in altul doar dupa ce ne-am asigurat ca avem majoritatea de partea noastra, niciodata unu la unu.
      99% din cei care comentati pe aici va doar in cur de aia morti. Va bagati in seama doar pentru ca e cool. Mizerabil.

      00
    • @Leo – de acord, indoctrinarea din tinerete nu se sterge asa usor. Asa ca batranii o sa ajunga la cimitir. Iar BOR o sa mai cumpere cateva cruci aurite si din banii mei.
      Dar apoi gata. Eu si nevasta o sa ii scuipam in gura de fiecare data cand vor veni sa ceara ceva si cand vor actiona intr-un mod incompatibil cu morala noastra. Si vom sustine orice initiativa legala care le restrange influenta in societate.
      @CristiX – tot respectul, eu nu am reusit sa fac lucrul asta.

      00
  35. Domnule zoso, bugetul cultelor il aveti aici: nu e 540 de milioane.

    00
    • domnule Petre, banii ăia vin de la bugetul central, ce primeşte biserica de la primării/consilii locale depăşeşte de multe ori ce scrie acolo… munca mea, de exemplu, include statul cu ochii pe e-licitatie. ia ghici, cine finanţează construcţiile şi renovările bisericilor?

      00
  36. Veniturile BOR sunt estimate undeva la 400 000 euro, neimpozabili. Ar trebui ca popia sa fie reglementata macar ca profesie liberala, nu sa platim toti din buzunar salarii, pensii de popi si pentru catedrala pulirii neamului doar pentru ca barbosii i-au facut campanie lui Puie Monta sau lui Nuti si i-au turnat pe parintii nostri la Secu’.
    Sa nu mai vorbim ca este un act disriminatoriu ca statului sa sustina financiar doar o religie sau alta, in functie de interese personale ale politicienilor.
    Spitalele depind de bugetul statului, ele nu se autofinanteaza, nu au o alta sursa de venit.
    In alta ordine de idei, habotnici si atei deopotriva, se duc la doctor, daca ii doare capul. Chiar as vrea sa vad bocalarii cum se roaga sa le treaca gripa, la biserica sau pe facebook, in loc sa ia paracetamol.

    00
    • Oh, but wait! Q7 W12 de 6 litri:

      00
    • Veniturile BOR sunt estimate undeva la 400.000 de euro?!? Popa din parohia mea are BMW 535xi. Cinci sute trei zeci si cinci 4×4 benzina. A „renovat” casa parohiala in restaurant + hotel pe banii enoriasilor dupa care si-a trecut-o pe numele lui.

      Genul ala de om care nu te inmormanteaza daca nu faci pomana in restaurantul lui, local in care un meniu de post era acum ceva vreme cu vreo 20 de lei mai scump decat unul cu carne in alte locatii din centru.

      00
    • Am uitat 3 zerouri la cifra.

      00
  37. Numai in anul 2014 BOR a primit de la stat in jur de 100 de milioane de euro. Prin comparatie bugetul DNA pe un an abia daca ajunge la 25 de milioane de euro, adica de patru ori mai putin decat a primit BOR in 2014. Imi pare rau dar in comparatie cu alte institutii (care chiar fac ceva), mi se pare ca BOR primeste exagerat de multi bani de la stat.

    00
  38. Pacat de idea exprimata! Mai ales ca ai si patit la spital la Busteni. Dar asta e tara asta: idei ciudate de la intelectuali.
    Dar ce sa zic?
    Te-ai pus bine cu BOR macar!

    00
  39. Se fac bani de un spital si de costuri de intretinere pe 10 ani daca isi vand doar vreo trei prefericiti bijuteriile – adica lanturi, toaige cu maciuca aurita, tiare, eventual si dresurile cu portjartier de la Victoria’s Secret sau ce dracu’ or purta pe sub rochiile alea.

    00
  40. Iti multumesc pentru articol…
    Asa cum nu sunt corecti cei care spun ca cei care murisera au facut-o pentru ca era Halloween,asa de incorect este si parerea ca din cauza construirii de Biserici nu avem spitale.
    Pentru spitale ai nevoie de medici…cred ca ai avea nevoie sa inchizi 1 biserica pentru a putea plati un doctor decent astfel incat sa nu iti plece din tara…la asta adaugi materiale,ambulante,etc,etc
    Nu avem spitale pentru ca nu poti asigura 100% in toate zonele.. ar fi loc de mai multe spitale doar ca pentru asta avem nevoie de bani…si nu inchderea bisericilor e solutia…
    da…poate ca sunt multe,dar sa nu spunem ca oamenii aceia au murit din cauza construirii de biserici

    00
  41. Ah, si am uitat sa explic ce am eu cu popimea. Un exemplu aleator:
    Pai cat de perfid trebuie sa sa fii a cobori dintr-un S-Klasse nou-nout, impodobit cu aur de parca ai pradat dulapul lui Liberace si pe urma sa incepi sa vorbesti despre modestie si cuviinta ?
    Normal ca-s easy victims. Toti idiotii sunt.

    00
  42. „spitale, nu categrale!” este o sintagmă simplă plecată din observația că Politicienii pioritizează finanțarea BOR pentru că e un capital politic ușor de câștigat prin afilierea cu Biserica.

    Sigur că nu toți preoții umblă cu limuzine și nici nu stau în vile cu piscină, dar problemele sunt

    (1) Câți sunt și câți nu sunt (prea) bogați pentru o vocație atât de metafizică? (nu știm)
    (2) Ce avere are BOR și cât venit produce? (zic unii 3 miliarde de euro avere, producția e necunoscută)
    (3) Câți bani / terenuri / clădiri s-au dus din 90 până azi, nu doar de la Guvern dar și Primării / Consilii Județene? (nu știm)
    (4) Care e necesarul real de biserici? (sau construim biserici pentru absolvenții de teologie, nu pentru credincioși?)

    Toate astea 4 dispar dacă se reformează modelul de finanțare (vezi Germania).

    Mai departe, cred că mulți s-au săturat de o percepută aroganță (tot mai multe cazuri, greu de spus dacă mai sunt excepții) și de răspunsuri metafizice la probleme lumești. Oamenii încep să se sature de predicile în limbaj de lemn a unor moraliști de ocazie.

    În plus miile de teologi, prelați și simpli credincioși devotați care blamează victimele, care consideră că de vină e Haloweenul, petrecerile satanice sau muzica rock au pus cireașa pe tort.

    Nu, BOR nu e vinovată direct de acest incident – e vinovată doar că e o instituție amorală și anaconică, ce funcționează din inerție (teologi pe bandă rulantă ce au nevoie de parohie) cu prețul vinderii politice (vezi campania electorală), preocupată mai mult de propria propășire decât de credincioși.

    Încă ceva:
    1. cifrele din poză sunt greșite (prima greșeală a aparținut patriarhiei, care a raportat greșit sumele % din PIB în loc de % din buget, apoi greșeala s-a rostogolit mai departe)
    2. activenews?! really?

    00
  43. daca vrei date ia de aici:
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sw.html
    Infant mortality rate:
    total: 2.6 deaths/1,000 live births
    Health expenditures:
    9.7% of GDP (2013)
    Physicians density:
    3.93 physicians/1,000 popendulation (2011)
    Ghici cat are Romania? Ce folos ca avem mai multe paturi daca n-avem nici paturi pentru ele?
    Nici bine sa dam in biserica nu e acum. Habotnici sunt in toate grupurile sociale si toti au folosit tragedia asta ca sa-si reverse frustrarile.

    00
  44. Cand sunt bolnavi oamenii se duc la spital. Trupul se vindeca acolo dar durerile sufletesti multi si le alina in Biserica. Daca nu ar avea ajutorul asta multi ar claca, mai ales in ziua de azi.
    Va convine, nu va convine, asta e situatia.
    Stiinta laica nu prea baga in seama sufletul omului. Exista o alternativa si pentru cei care nu vor sa aiba contact cu religia: psihologul. Din pacate in Romania nu e prea mult explorata.

    00
  45. Bine, dar cu impozitele pe veniturile bisericești nu s-ar face bani pentru spitale? Numa zic.

    00
  46. e mai usor ca primar sa dai spaga la biserica 2 milioane si sa iei unul inapoi cash. Daca faci faza asta cu un spital te ancheteaza DNA-ul.

    00
  47. Cedars-Sinai Medical Center (Los Angeles) are capacitate de 1.000 de pacienti, si are 10,000 de angajati din care 2,000 doctori, 2,800 de assistente 350 de residenti si 60 de specializari. Sunt spitale in Romania mai mari cum e cel din Targoviste, Cluj, Botosani.
    Am visitat un copil de 16 ani care a fost operat acolo, fiecare cu camera lui cu TV si 2 paturi unul pesntru bolnav cu telecomanda si unul pentru visitatori. Baie proprie, dulap, frigider. Apoi erau grupate cate 4 camere care aveau in fata on asistenta care ajungea la ei foarte repede.
    Ce i se poate reprosa BOR e opulenta care o afiseaza si legaturile stranse cu actuala clasa politica.

    00
  48. Bă oameni buni, vorbim despre patriarhul Sataniel, care-și lasă fratele în sărăcie pe drumuri…

    Ce dragoste frățească este aceasta?

    00
  49. Sa zicem ca e corect construita argumentatia ta. Dar ratezi o parte, cu banii aia se poate face altceva. Multi, putini tot s-ar vedea in alta parte. Dar daca (tu sau altul) crezi ca acele biserici sunt utile atunci nu are rost sa sa incarc sa te conving, daca nu crezi ca saunt asa utile atunci pot fi de 10 ori mai putini decat la spitale si tot s-ar simiti.
    Doar un exemplu in sat la socrii: nici un spital (nici n-am pretentia, nu ma intelege gresit) un cabinet mai tot timpul inchis si prost dotat. Dar cel putin 4 biserici ortodoxe. Inchide una si ai avea de-acolo, fara alte surse, bani sa ai pretentia sa stea medicu ala de famile 8 ore si sa aiba ce-i trebuie daca te duci cu copilu bolnav. Macar atat: sa nu te cari cu copilu pana la oras cand are o problema, nu cer mai mult de la un astfel se sat.

    00
  50. Există oameni care se plîng de lipsa spitalelor, dar strîmbă din nas, rîd sau fac mişto de proiecte ca 1leu.org în loc să pună umărul la treabă.

    00
  51. Lumea e revoltata ca nu au venit din proprie initiativa sa aprinda o lumanare si ca au avut nerusinarea sa spuna ca ei nu au venit ca nu au fost invitati. Asteptau, ca de obicei, merțanul la poarta sa-i ia? De aici a inceput revolta, pentru ca biserica nu face nimic bun, doar bani de la amarati. Si normal, incep sa se intrebe cum de sunt sute de milioane pentru biserici si catedrale si nu pentru spitale.

    00
  52. Vad ca discutia a fost deturnata catre „muie BOR, ca de aia nu avem noi spitale”.

    E usor sa discutam asa. Dar nu asta e realitatea.

    Hai sa punem lucrurile la locul lor. Toate cultele din Romania primesc de la buget undeva in jur de 110 milioane de euro (50 de milioane subventii directe, 60 de milioane salarii preoti). Poza aia de mai sus e pusa de Moise Guran si este grosier gresita. Sunt destui care au pus demontat asta. Acum e o discutie daca statul ar trebui sa nu sa faca aceste cheltuieli publice.

    Dar: pentru ca Romania sa aiba un procent din PIB apropiat de media UE (7%) in privinta sumelor alocate la sanatate, ar trebui sa mareasca suma alocata cu 3% din PIB, adica cu aproape 5 MILIARDE DE EURO.

    Ei, cam de astfel de sume discutam. Mai ramane sa stabilim de unde le luam: taiem din alte capitol bugetare (inclusiv din subventiilor acordate cultelor, dar nu ajunge nici pe departe) sau marim taxele pentru tot poporul, asa cu vreo 250 de euro pe an pentru fiecare cap de ruman.

    00
  53. BOR nu este egal credinta. BOR a devenit o structura la fel de bine coordonata si aliniata in spatele conducatorului ca una militara. Toti stim un preot, doi cu har, aproape de comunitatea in care servesc (ca da, asta trebuie sa faca – sa serveasca unei comunitati si nevoilor ei) si atunci ar trebui sa stim si cat de greu impaca oamenii astia capra cu varza: nevoile parohiei si dijma care trebuie trimisa la centru (din lumanari, din carti de rugaciuni, contributia pentru catedrala – ca au plan de indeplinit lunar si daca nu l-au facut, n-au decat sa puna bani din buzunar).
    Iar capii bisericii au ajuns sa fie la fel de rupti de realitate ca si politicienii. Discursul lor public, singurul acceptat in structura, e controversat, rece, lipsit de compatimirea si iubirea de aproapele pe care ar trebui sa o arate, ei mai intai. Si prin actiuni sau inactiuni au incurajat tot felul de dobitoci fanatici, care ii explica la scoala copilului tau cum o sa fie calcat de masina daca nu isi spune rugaciunea, lasa (sau poate incurajeaza chiar) ca un preot sa dea in judecata o Asociatie de Locatari pentru ca nu este de acord sa se construiasca inca o biserica pe spatiul verde dintre blocuri, scot din parohia construita de el, cu ajutorul oamenilor, un preot cu chemare si iubit de credinciosi pentru ca …pot!
    Iar cazurile in care ei influenteaza pozitiv comunitatile sunt punctuale, prost comunicate si de multe ori facute in ciuda capilor BOR si nu cu ajutorul lor. Pentru aceasta schisma in plus in societatea noastra, alimentata cu fiecare ocazie de BOR, pentru modul in care s-au rupt total de turma si nu se delimiteaza de fanaticii ramasi in plin Vechi Testament si tot e vinovata biserica.

    00
  54. Sunt de acord cu ce zici dar sa dai link la rusofonii de la active news..

    00
  55. Nu e bine domnu Zoso.
    540 mil E pentru toate bisericile nu doar pentru BOR si aici intra inclusiv banii pentru restaurari si intretinerea vechilor biserici si manastiri monument.
    Fondul pentru salarii este de approx 50 mil E pentru toate cultele (ca nu doar aia de la BOR isi iau lozu de la stat ci si restul cultelor oficiale).
    Sanatatea are undeva la peste 2 miliarde buget anula din care approx 200 milioane E este fondul de salarii.
    Cred cu tarie ca daca bugetul pentru sanatate ar fi 5 miliarde anual situatia nu ar fi mai buna! S-ar fura in continuare si mai vartos decat acuma. Aia e problema: se fura! La BOR in schimb administrarea resurselor este muuuuult mai buna, banii adunati pentru cine stie ce asezamant si investiti in asezamantul respectiv raman acolo, da isi ia popa Pa$$at, dar aia e insignifiant pe langa milioanele sifonate de cei cu aprovizionatul spitalelor.
    Se inchid fabrici autohtone de medicamente, institutul Cantacuzino nu primeste autorizatii tocmai de la proprietar adica de la Statul Roman. Aducem pansamente si fase sterile din China pentru ca noi inchidem fabricile locale si trimitem oamenii in somaj sau sa munceasca pentru corporatii cu 8-9 sute de lei pe luna.
    Luptam impotriva teoriilor cosnpirationiste pe de o parte si inducem in eroare prin omisiune pe de alta parte. Fain.

    00
    • Cum…nu primeste institutul Cantacuzino autorizatii? BOR e de vina!

      00
    • Fotografia respectivă este o ticăloșie a lui Moise Guran. A afișat-o la TV acum vreo 2 ani și, deși a fost dovedită falsitatea acelei sume enorme din dreptul Bisericii, nici pînă în ziua de azi respectivul nu a revenit cu explicații, ceea ce denotă că a fost o măsură de dezinformare și manipulare crasă. Pentru anul 2013, suma de la buget alocată tuturor cultelor a fost de vreo 75 mil. euro, din care doar circa 55 mil. pentru Biserica ortodoxă, iar nu 540 mil., cum apare acolo.

      00
  56. Facem în felul următor. Vedem câți salariați sunt pe lista Cultelor, plătiți de la bugetul de stat (preoți de la toate cultele, funcționari ai bisericilor, etc.). Îi punem să se FINANȚEZE SINGURI (că suntem stat laic), iar salariile acestea le plătim medicilor, asistentelor, infirmierelor, polițistilor, pompierilor și celorlalți angajați ai statului cu utilitate dovedită îm societate.

    00
  57. omule, cine esti si ce-ai facut cu Zoso?

    00
  58. well, e mai usor sa cauti un tap ispasitor si/sau paratraznet pe cineva care se bucura de incredere in randul popendulatiei (da, biserica a cam fost mereu in top 5) decat sa iti asumi vina si sa iti dai demisia. e atat de usor sa „redirectionezi” atentia in zilele noastre …

    00
  59. Eu din ce postari am vazut pe fb, lumea e revoltata ca BOR nu a avut absolut nici o reactie fata de tragedia de acum cateva zile. Nu au pus la dispozitie preoti (sau nici macar nu s-au sesizat ei) sa mearga prin spitale, sa aline suferinta parintilor si nu numai. De la presedinte la pompier, toti au incercat sa fie alaturi de cei implicati, dar organizatia care se pretinde a avea grija spiritual a cetatenilor…. nimic. Asta cred ca roade din ce in ce mai tare mii de oameni. Biserica e prezenta cand se fac bani sau au un interes, si se pare ca a uitat care este rolul ei fundamental. Mie nu mi se pare normal sa platesc de n ori biserica (ba cand vine preotul cu contributia anuala, la nunta, la botez, la inmormantare samd) sa primeasca bani de la stat si sa nu fie impozitata nici o afacere de-a ei. Si sincer cred ca daca s-ar impozita toate veniturile bisericii si s-ar opri nebunia asta cu finantarile cultelor, da, am avea bani sa finantam mai bine sistemul medical. Pentru ca biserica se descurca bine si fara subventii de la stat. Pentru ca cel putin la mine in oras cum prind un spatiu verde cum ridica pe el biserica, chiar daca la nici 300 m exista deja o alta biserica. Si asta pentru ca se comporta exact ca mafia anilor 20, se bat pe zone de influenta si surse de venit.

    00
  60. Pe de alta parte, BOR nu s-a dat niciodata in latura de a la primi bani publici, donatii substantiale in proprietati si alte pomeni, in schimbul carora a prestat servicii electorale. Asta, impreuna cu opulenta, aroganta si reactia intarziata de acum determina reactia popendulatiei, fie ea mai mult sau mai putin justificata. BOR nu are nevoie de avocati, pentru ca isi merita cu varf si indesat toata aceasta ura, avand la dispozitie 25 ani ca sa „pastoreasca” popendulatia, asa cum se bat cu labuta aurita in piept…

    00
  61. Cu toate că îți dau dreptate, articolul ăsta voiam să-l văd altcândva. Cine a dat vina pe BOR pentru ce s-a întâmplat la Colectiv? Cred că lumea e mai mult supărată pe REACȚIA care au avut-o aceștia decât să dea vina pe ei.

    00
  62. Nu vad de ce se deturneaza atentia si revolta oamenilor de la adevaratii autori ai tragediei,catre Biserica.Exista numai o singura explicatie: se face intentionat.De parca cele 18000 de biserici sunt de vina pentru cele 425 de spitale.Cand FMI ul a venit cu propunerea sa se mai inchida 200 de spitale,nu a sarit nimeni cu nicio pancarta.Bisericile exista dintotdeauna,trebuie sa fie una in fiecare localitate,dar nu poate fi cate un spital in fiecare sat,de aici disproportia.Zilele acestea s-a condamnat Biserica mai des dacat autorii tragediei,pai asta nu e absurdul absurdului!?Nu e cea mai evidenta manipulare?

    00
  63. 200 mil salarii medici si 540 la biserici. Daca nu am fi atat de credinciosi si am da cei 540 mil la spitale, chiar si cu 400 de spitale am dubla numarul medicilor. Sau am putea da cei 540 mil pe medicamente, sau am aduna si donatiile luate de biserica, probabil dublu de 540 mil si am avea si medici mai multi si medicamente si echipamente sa ajunga pentru toata tara.

    E simplu, fara biserica am avansa mult mai mult… Dar cine sa mai pupe moaste si sa dea 10-15 lei pe o iconita cu arsenie boca care a aparut la clubul colectiv?

    00
  64. Cu BOR mai sunt si alti bani :
    -terenuri gratis
    – nu platesc impozite
    -bani care nu apar ca se duc la BOR dar se duc ( exemplu : popa se duce la primar , cere bani sa cumpere clopot , primarul stie ca daca nu-i da nu-l mai voteaza babele si banii apar in contabilitate la cultura sau mai stiu eu unde )
    -bani pe care ii cere BOR de la CJ , companii de stat , etc
    -bani negri

    00
  65. Zoso te felicit pentru articol ca spui lucrurile pe nume! Eu cred ca aceasta manipulare vine de la aparatul de propaganda pentru ca s-a mai aruncat galusca asta mai ales pe retelele de socializare. Mi se pare absurd ca se compara numarul scolilor cu numarul spitalelor si cu numarul bisericilor. Apoi nu cred ca BOR face bugetul Romaniei incat sa-si aloce lor felia cea mare si sa taie de la Sanatate. Deci cine e de vina ca banii alocati nu sunt folositi cum trebuie? Daca nu s-ar face biserici, atunci s-ar zice ca preotii au furat banii si n-au facut nimic! Deci oricum o dai nu-i bine! Timp de 20 ani oamenii de la mine din cartier impreuna cu cateva firme care au dat o mana de ajutor s-au chinuit sa ridice o biserica noua. In proportie de 90% s-a ridicat din donatii si sponsorizari. Biserica in care s-au tinut slujbele timp de peste 20 ani avea denumirea populara biserica din carton (Drobeta Turnu Severin) datorita faptului ca peretii erau de fapt construiti din placaj. Acum ca ma gandesc n-am vazut niciodata un stingator acolo, deci oricand s-ar fi putut intampla o nenorocire mai ales ca spatiul era foarte mic iar la sarbatorile mari veneau o multime de oameni. Inca ceva, sa stii ca pictura la biserici costa enorm de mult intrucat este pictura speciala care rezista cateva sute de ani si pictorii cer destul de mult ca nu sunt multi care sa faca asa ceva. Uite aici un articol din presa noastra locala Oricum asa cum spui nu se compara cu investitia intr-un spital mai ales ca nu ai pus in calcul salariile pe care trebuie sa le dai personalului medical care oricum se ingramadesc sa plece in strainatate. In familie am 2 persoane medici rezidenti si dupa 6 ani de facultate, au inceput cu un salar de 900 lei. Dupa 3 ani de munca salarul este 1400 lei, iar acum cu marirea de salar probabil ca ajunge undeva la 1700 lei. Din 2014 s-a mai introdus o bursa pentru rezidenti in valoare de 150euro/luna, asta nu s-a introdus in baza salariala, deci nu ti se ia in calcul la pensie. O chirie in orasele centre universitare incepe de la 150 euro (ap 1 camera). Putini stiu ca rezidentii isi cumpara singuri halatele, aparat de tensiune, si chiar uneori sunt pusi in situatia de a cumpara medicamente pentru bolnavi pentru ca apar batrani fara niciun ajutor. Deci cu banii astia abia traiesti in Timisoara sau Bucuresti daca stai in chirie, astfel ca problema urgenta nu este lipsa spitalelor ci lipsa personalului medical iar aici includem asistente, infirmiere, …

    00
  66. Eu pot sa spun doar ca NU imi place ce a ajuns sa reprezinte acest BOR ? Mai bine i-ar zice sta-BOR, exista toate elementele, lanturi, sclipici, toale scumpe, mertane si bmw-uri… (nici nu vreau sa deschid subiectul maicutelor..), turnulete…mana intinsa…OFF, sa continui ? :(

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)