Se schimbă oare sistemul medical?

Din ce zic oamenii ăștia așa pare:

Noul Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare din anul 2016, introduce plata obligatorie de contribuţii de sănătate pentru persoanele care nu au niciun fel de venituri, valoarea lunară a acesteia ridicându-se la 5,5% din salariul minim brut pe economie. Astfel, chiar dacă o persoană nu obţine niciun venit, ea va datora CASS de 66 de lei în fiecare lună, având în vedere că salariul minim brut ar urma să crească anul viitor la 1.200 de lei. (sursa)

Asta ar însemna mai mulți bani la sănătate și mai puțini pacienți în spitale. Pentru că acum contribuie 5 milioane și beneficiază 18 milioane. Rămâne de văzut dacă vor avea curaj să implementeze așa ceva.

 

bolnav-spital

“bolnav” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. În cel mai bun caz, vor fi doar mai mulți bani de sifonat. O eventuală creștere de încasări la bugetul de stat, nu trebuie să se reflecte automat în îmbunătățiri ale vieții plătitorului de taxe – vezi rovignette, taxa de mediu etc.

    00
    • Ce a fost mai intai? Oul sau gaina? Nu avem un system de sanatate ok pentru ca „se fura” sau pentru ca sunt bani putini?

      Sa ne ne pacalim singuri: sistemul public de sanatate e crunt subfinantat. Cheltuim pe persoana sub ce cheltuie Bulgaria. Cu tari precum Germania nici nu avem cum se ne comparam, aia cheltuie o suma de zece ori mai mare decat noi.

      Mie asta mi se pare un pas bun.

      00
    • silicon_v din păcate sau din fericire, încă nu știu exact, am o firmuliță relativ mică, dar care plătește impozite și taxe de se îndoaie. Mai mult, cu prilejul plății acestor taxe și impozite iau contact cu tot felul de oameni de pe la fisc. Long story short, crede-mă, dacă ne merge prost este din cauză că se fură, fără ghilimele, se fură big time. Nu pentru că nu ar fi de unde. Bad money management și furt. Nu lipsa banilor.

      00
    • @silicon_v :
      Vezi că dilema „oul sau găina” ți-a rezolvat-o Ponta de mai bine de un an de zile, de cînd a băgat ”supra-acciza” ca să facă cică autostrăzi mai lungi.

      00
  2. Înseamnă mai mulți bani la buget, nu la sănătate, că nu stă nimeni să împartă banii în stilul „ăștia-s încasați din CAS, trebuie să ajungă la sănătate”. E ca la taxa de drum și accize pe benzină, se plătesc, dar nu înseamnă că avem drumuri.

    00
    • Exact. Manaria a fost facuta in guvernul Nastase cand fondul dedicat al sanatatii a fost bagat la gramada la buget. Altfel spus banii se iau pentru „sanatate” dar nu ajung acolo.
      Nu ca nu ar trebui toata lumea sa contribuie. Dar problema nu e lipsa de bani (sunt sigur ca tot timpul trebuie mai multi) ci faptul ca ce se colecteaza, se sifoneaza.

      00
    • @Z:
      Cu plăcere, trebuie să te contrazic aici:
      Bani sunt cu siguranță destui, atît pentru sănătate cît și pentru învățămînt!
      Demonstrația: dacă n-ar fi pentru aceste două nevoi primordiale, n-ar fi nici pentru culte. Or, după cum știm…

      00
  3. Asta e taxa pentru fraierii care nici macar ajutoare sociale nu primesc.
    In traducere libera: nu se aplica asistatilor sociali ci doar romanilor care nu au niciun venit oficial (aia care lucreaza la negru sau in afara tarii).

    Vor contribui max 1 milion in plus adica maxim 150 mil € in plus virati catre stat (pentru ca banii merg in bugetul consolidat) de unde alocarea catre sanatate va fi … fix aceeasi.

    00
    • @Mars:
      Există oameni, precum cei din satul bunicilor tăi, pentru care 100 ron e o sumă foarte importantă. A-i cere unui astfel de om să dea forfetar 66 ron pentru sănătate e… crunt. Pe de altă parte, dacă vrei să cumperi o pasăre de curte sau o roșie de grădină, nimeni n-are de vînzare (deși sunt mereu dispus să ofer un preț cu 50% peste cel din supermarket). Și discuția poate încă continua cu sumedenie de argumente din care poate rezulta că omul de la țară (să excludem bătrînii de aici, deși ei reprezintă de regulă contrariul a ce-am spus mai înainte: adică, dacă totuși găsești o pasăre, o roșie etc, la ei ai șansele mai mari).
      Acuma, iată ce-aș propune eu (dar peste tot toți îmi sar în beregată că ucid democrația – doh, ce genii!):
      Toți oamenii (c-o fi pensionar, unemployed, homeless etc) trebuie să beneficieze de serviciile de sănătate. Bun, trebuie, e normal. Dar e normal ca votul să fie egal? Păi aș zice că nu prea e. Și nu, nu suțin votul cenzitar (o tîmpenie crasă) ci meritocrația. Pe scurt, e tot democrație (o variantă rafinată) căci oricine ar avea (default) dreptul la 1 vot, cei cu 4 clase la 2 voturi, cei cu 8 la 3, cei cu 10 la 4, cei cu 12 la 5, cei cu 12 plus bacalaureat la, să zicem 8, cei cu facultate la 15, cei cu… și așa mai departe. Am primit replici de genul ”ție cum ți-ar fi să știi că votul tău nu e egal cu al lui X?”. Păi cum să-mi fie? Trăim vremuri în care omeni educați nu se duc la vot (deși, educați fiind, ar fi de așteptat să se ducă) iar cei mai puțin educați o fac fervent (mînați, poate, de convingerea c-ar putea schimba țara în ceva croit de îngustimea minților lor sau, poate, de sticla de ulei și punga de zahăr. Presupun că, dacă chiar m-ar deranja ponderea mică a votului meu, aș încerca să mai fac X clase.
      Sau altă replică: ”atestatele de studii nu garantează că…”. Și e adevărat, nu prea garantează. Dar nu e democrația (în forma actuală) o aproximare cu mult mai grosolană?

      00
  4. Nope,

    Pana nu scapam de asistatii sociali care iau venitul minim garantat facand FIX ZERO pentru societate( statul pe marginea santului si bautul de spirtoase nu se iau in calcul) si de tot felul de mite electorale pentru cei care nu vor sa lucreze desi au capacitatea fizica si mentala nu se va schimba nimic, dar NIMIC.

    Cum spune si in articol, sunt oameni care nu iau ajutor de stat, sub, nu au venituri( pensii, salarii, etc) si care evident nu sunt asigurati. Pentru ei va fi o adevarata lovitura. Stiu la bunici in sat zeci de familii care traiesc din alocatia la copii + lucrat cu ziua + ce cultiva in gradina. Veniturile lor intr-un an nu depasesc 2500 de lei. Daca ar trebui sa plateasca aproape 800 de lei/ pers ar veni aproape 1600 de familie. Evident ca majoritatea vor refuza sa plateasca, cu riscurile de rigoare.

    Un alt posibil rezultat al legii ar putea fi crestearea numarului de asistati sociali. Sunt multe familii care nu au venituri( mai ales in mediul rural) dar care nu au aplicat pentru venitul minim garantat din varii motive( rusine, etc). Daca se implementeaza masura sunt sanse mari sa aplice.

    In acelasi timp, sunt constient ca ceva trebuie facut( daca as sti, as fi bogat) deoarece actualul sistem( pensii, sanatate) se duce in cap.

    00
  5. banuiesc ca exista categorii care se exclud? minori, pensionari, persoane ci dizabilitati, etc. ca daca din 18 milioane dam categoriile astea la o parte tot vreo 5 raman.

    00
    • Minorii sunt asigurati de parinti sau stat (dupa caz). La fel studentii pana in 26 ani. Pensionarii platesc din pensie oricum.

      00
    • „In categoria excepţiilor se numără persoanele de până la 18 ani, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu handicap.” nu zice nimic de pensionari. dar pensionarii sunt handicapati. deci s-ar putea sa fie iertati. sigur vor fi iertati pentru ca vin iar alegeri.

      00
    • @ all: Nicu nu glumeste. Cel putin 40% din pensionarii urbani sunt pensionati pe caz de boala

      00
  6. Dar e neconstitutional sa iei o contributie de la cineva care nu e asigurat. Eu zic ca va fi proces si se anuleaza clauza

    00
  7. Fratele meu nu are job, nu are asigurare de sanatate, nu are venituri. Dar noi (parintii si eu) ii dam mancare si locuinta. Ii vom plati noi aceasta asigurare, dar vom da si statul roman in judecata (Constitutia articolul 56 alineatul 2) „Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.”.

    00
    • daca o luam cu aberatii,
      si eu ar trebui sa-l dau in judecata pe fratele tau si sa-l expulzez din tara
      nu vad de ce eu prin munca mea sa-i sustin traiul parazitar?

      pentru ca in caz ca ajunge la spital (TOATA LUMEA AJUNGE LA SPITAL) lui i se va asigura asistenta medicala din taxele platite de mine.

      00
    • Adica ii dati bani s-o plateasca si-l trimiteti la munca?

      00
    • Ii dam bani s-o plateasca si atat. Daca se duce sau nu la munca, e fix treaba lui. Este inginer cadastrist si mai are de facut cam 8 luni pana are drept de stampila/semnatura. Nu munceste pentru ca firmele din domeniu castiga de pe urma lui minim 10000 lei si lui ii arunca 1000 lei. Pentru ca toti cei care au firme in domeniu sunt capuse de la stat sau fosti securisti, si tin piata muncii inchisa. Pana nu primeste cat trebuie, nu munceste, noi suntem ok cu treaba asta. Suntem romani cu ochi albastri, daca esti cumva de-ala de ne crezi gipsani cu burta mare de bere si ochi caprui/negri, atacatori de fonduri de la stat/primarie.

      00
    • @ Cosmin – urmandu-ti logica, daca iti pierzi jobul, ar trebui sa-ti pierzi si viata. Cam ultimul care a facut asta a fost Stalin!
      PS: Nu e parazitar, pentru ca nu-i dai tu mancare. Si cu urgentele medicale, statul roman nu face si evident nu ar trebui sa faca discriminare (nicaieri in lume nu se face in cazul urgentelor).

      00
    • @ Cosmin – cum ai putea tu sa-l expulzezi din tara pe fratele meu? e roman, nu ai absolut nici o sansa! Nu a iesit niciodata din tara, deci nu are carei tari sa-l expulzeze Romania (tara in care ar fi facut prezumabile infractiuni).
      Vorbesti doar ca sa nu taci?

      00
    • Ce prost ii asta: prin „munca lui” ii sustine „traiul parazitar.”
      De parca fratele lu’ vasile sta in spital.
      Esti prost si a doua oara: „(TOATA LUMEA AJUNGE LA SPITAL)”: daca ajunge la particular, cu bani de la familie, o sugi degeaba.
      Sa nu mai spun ca in spitalele de stat trebuie sa vii cu ORICE de acasa. Ma intreb ce exact se „asigura” in spitalele de stat…
      „Contribuabilul” p*lii, cum tine el in spate „parazitii”…. mars ma!

      00
    • sa dai statul in judecata pentru ca nu il lasa pe frac-tu sa fie lepra.

      apropo: banii se colecteaza numa cand ajunge la spital. deci, daca e o lepra sanatoasa nu are de dat nimic

      00
    • N-ar fi mai simplu ca unul din voi sa-l treacă coasigurat?

      00
    • Se facr mare confuzie. Niciun neasigurat nu beneficiaza decontarea serviciilor medicale… Nici pana acum. Daca vrei asigyrare platesti… Diferenta e regimul de impunere chiar dca ai sau n-ai si chiar daca vrei sau nu vrei

      00
    • Nu iti permit sa faci lepra pe cineva din familia mea. Permite-ti asta cu guvernantii, cu familia ta, dar nu cu mine si familia mea. Iti permiti mult prea multe.
      Nu munceste pentru ca munca de calitate nu e platita in Romania. Cand va fi platita, va munci. E inginer cadastrist, dar inca nu are drept de semnatura/stampila. Va munci cand angajatorul va plati pentru el macar jumatate din cat realizeaza de pe urma lui. La momentul de fata, pentru munca de 10000 lei primeste 1000 lei, deci cam 25%.
      Nu poate fi expulzat pentru ca nu a iesit niciodata din tara, ca sa faca prostii in alta tara ce ar fi putut cere expulzarea.
      De trimis la munca, nu-l trimitem noi, nu suntem sefii lui, stapanii lui iar el nu este sclavul nostru. Are si el creier.
      Tu nu-i platesti lui nimic, nu-i datorezi nimic cum nici el nu-ti datoreaza tie nimic. Daca simti ca iti datoreaza ceva, da-l in judecata.
      Statul Roman si orice alt stat de pe planeta asta asigura ingrijirea medicala de urgenta oricui are nevoie de ea. Daca ai ceva impotriva – du-te si da in judecata.
      Banii se colecteaza indiferent daca ajunge sau nu la spital, ai vorbit fara sa stii (evident, doar citesti si nu intelegi, esti practic analfabet functional, citesti si nu intelegi ceea ce ai citit).

      00
    • mihai,
      cand vine salvarea si il ridica pe vasile de acasa ca-l doare maseaua

      vasile neavand asigurare medicala, cine suporta deplasarea salvarii si a interventiei medicale?

      Pe banii cui crezi ca se intampla minunea asta?

      00
    • După comentariile de la postul ăsta ai zice că s-au născut toţi adulţi, cu studiile făcute şi angajaţi deja. Omul ăla a avut singura parere argumentată de pînă acum.
      @Cosmin şi @animaloo nu plecaţi voi pe o insulă pustie ? Convenţie socială are un sens pentru voi ? Ideea de societate ? Obtuzi, suficienţi si ,mai ales, modeşti.
      Avea dreptate Goya. Somnul raţiunii naşte monştrii.

      00
    • @Dan Surpateanu,
      https://dexonline.ro/definitie/parazit
      daca se incadreaza sau nu in termenii de acolo stabilesti singur, eu unu stiu ca da.

      daca iti pierzi locul de munca sunt de acord sa primesti un ajutor de somaj pentru o perioada limitata, timp in care sa iti gasesti un nou loc de munca. o solutie optima pentru nu da peste cap viata unui om ce trece printr-o perioada nefericita.

      insa deja in romania e boala grea cu parazitii care traiesc din somaj iar cand le oferi de munca nu vor pentru ca e mai usor sa primesti de la stat decat sa muncesti. iar chestia asta eu o urasc, pentru ca taxele mele se prapadesc pe zecile de ajutoare sociale din care se intretin parazitii votanti

      nu stiu cati ani ai, dar te asigur ca nu stalin a fost ultimul care te punea la munca fortata, ci ceausescu. numai ca socialismul asta modern care sustine parazitismul a importat din comunism doar partea pozitiva (pentru votanti) a conceptului. mi-ar fi placut sa importe tot conceptul, daca tot vrem socialism. adica din moment ce accepti ca statul sa-ti ofere privilegii moca, accepti sa devii si sclavul statului.

      legat de expulzare, asa cum am spus, era o aberatie, o prezumtie aberanta. normal ca nu ai cum sa-i dai afara pe paraziti din tara.
      insa daca ar fi dupa mine, in secunda doi i-as schimba fara sa stau pe ganduri pe cei care nu muncesc cu sirieni si alte natii care vor sa munceasca.

      nu mi-o lua in nume de rau, insa nu suport lenea si parazitismul.

      00
  8. Lucrez de 14 ani si am avut tot timpul salariul full pe cartea de munca.
    In acesti 14 ani nu am dat deloc pe la spital. De fapt, o singura data, o audiograma (15 minute a durat procesul).
    14 ani. Orice interventie a fost nevoie, la particular. So, deci imi oprea din salariu, eu nu dadeam pe la spitalele de stat.
    –-
    Acum ce vor baietii? Sa bage la toata popendulatia faza asta? Sa-ti ia bani chiar daca nu dai pe la spital?
    Sa-i ia lu’ tanti Aglaia de la Pocreaca niste bani, baba neavand fonduri macar sa iasa din sat sa ajunga la vreun spital?
    Si daca femeii i se rupe de taxa asta, o va baga la parnaie? Ii va lua boii de la bicicleta?
    Si daca nu ii va lua ei banii, mie, de la oras, de ce sa-mi ia?

    Pe langa faptul ca-s prosti, sunt si ticalosi.
    Apropo, cati parlamentari are Romania? DE CE!?

    00
  9. NOU
    #34

    Oprirea furturilor este prioritara in fata maririi finantarii, deoarece nu putem plati noi cat pot fura astia.

    Copiii, studentii, pensionarii, pers cu handicap sunt scutite.
    La fel vor fi si cele ce aleg sa-si schimbe domiciliul in alta tara.

    Acestia oricum (cei ce lucreaza legal) au si acolo asigurare, si doar n-or fi prosti sa vina aici sa moara cu zile, am un prieten lucra in Germania, nevasta-sa co-asigurat, s-a imbolnavit de cancer si nici 1 leu n-a consumat sistemul romanesc cu ea, din pacate tot degeaba a fost.

    Cat despre cei ce nu au venituri, procesele se pierd pe banda rulanta, pt ca pana si taranul de Moromete zicea: De unde daca nu e?
    Defapt dpmdvd sa dea in acestia pana la sange, ca sunt votantii PSDului, cei fara venituri, si vechea lege a lui BOC a ramas, aia ca daca ai datorii la stat canci ajutoare sociale.

    Mai multe se pot face, uite, statul poate renunta la medicina de familie, si sa o privatizeze, si sa primeasca privatul in tot mai multe domenii, iti dau un domeniu unde privatul e de 10 ani, dializa, costurile sunt mult reduse fata de stat, si accesul si calitatea tratamentului mult peste ce era acum 10 ani.

    Turcia are un sistem sanitar interesant, unde privatul e puternic si joaca un rol social larg.

    00
  10. E amuzant si cum e pusa problema: „Astfel, chiar dacă o persoană nu obţine niciun venit, ea va datora CASS de 66 de lei în fiecare lună”. :)
    Astept sa se umple puscariile de aia care nu au platit taxele din nimicul (nimic la propriu!) pe care-l produceau.
    Cat de prosti sunt astia, ma!?!?

    00
    • probabil va exista si optiunea „fara asigurare”, caz in care de la spital este scos pe usa afara, exact cum a venit
      adica tot bolnav
      parca la americani este asa ceva..

      00
  11. „Pentru că acum contribuie 5 milioane și beneficiază 18 milioane”
    Fals
    Cati din cei 18mil chiar au beneficiat de sistemul public? Eu zic ca mai putin de 5 milioane.
    Normal, ai zice: „pai si banii unde se duc?”. Raspund tot cu o intrebare: care bani? Aia putinii pe care ii dam?
    Decat sa avem un sistem public de sanatate care sta sa moara, mai bine unul solid privat. Dar na, tara „socialista”: impartim toti pierderile, dar profitul il face doar unu.

    00
    • te înșeli. dă o tură pe la orice spital și vezi care e situația. e groaznică. zeci de oameni, zeci și mii de oameni pe culoare, așteptând după prea putini medici și prea puține medicamente.

    • „Cati din cei 18mil chiar au beneficiat de sistemul public? Eu zic ca mai putin de 5 milioane.”

      Suntem o natie de supermani si de bill gaitsi. Supermanii nu se imbolnavesc niciodata, bill gaitsii nu se trateaza decat la Viena si Paris.

      Mai scoate si tu capul din fund si vezi cum arata Romania in realitate, dincolo de bula in care traiesti.

      00
    • Tu nu stii ce vorbesti. In fiecare an ma duc la spital din cauza problemelor de sanatate. Ce vad la Sf. Spiridon din Iasi … iti faci cruce. E cel mai mare spital din Moldova, dar e aglomerat tot timpul. Cand vrei sa-ti faci o programare, trebuie sa astepti pe putin o luna de zile ca sa ai parte de analize. Dupa o anumita varsta, orice om scartaie. La un moment dat vei ajunge si tu la spital, te asigur.

      E nasoala faza cu asteptatul. Sa stai 3-4-5 ore ca sa-ti completeze fisa cu iesirea din spital nu e tocmai frumos.

      00
    • Statul e un administrator prost. Indiferent de bugetul pe care il are la dispozitie, serviciile vor continua sa fie de proasta calitate. Pentru ca problemele sistemului nu sunt legate de lipsa banilor, ci de lacomia si coruptia din sistem.
      Si lucrurile la stat nu se vor schimba. Incercati sa va inarmati cu rabdare si sa mergeti la un curs „bun” de achizitii publice. 90% din informatii sunt despre cum sa ocolesti OUG34 sa aplici legea Oprescu si sa cumperi de unde ai chef.

      00
    • @kmlx: Cred ca nu intelegi conceptul de asigurare.
      Uite un exemplu: In Roamania sunt platite asigurari pentru vreo 2 milioane de case. Cati proprietari de case au beneficiat de asigurariel astea?

      Cred ca nu intelegi nici ce inseamna practica privata in domeniul medical:
      Uite un exemplu: Pretul pentru o operatie de apendicita in New York este intre 7000 USD si 99000 USD. Asta in conditiile in care procentul de complicatii ( gen infectii intraspitalicesti) e mai mare acolo ca aici si asta cu toate bubele de la noi. Poti sa imparti cum vrei tu la puterea de cumpaare, nu-ti „permiti” sa te imbolnavesti de apendicita intr-un sitem de sanatate privat.

      Si cred ca nu stii nici cum e cu drenarea profitului in sistemele private „la unul singur” de asigurari dar ma opresc aici.

      00
    • @tudor: oameni de aceeasi varsta, salarii similare (diferenta minora intre ele), unul asigurat in sistemul public, altul la privat. Ala din sistemul public plateste 400 de euro pe luna asigurare de sanatate (ca e procent din salariu), ala de la privat plateste 200 (ca e calculata pe baza riscului individual).
      Sa-ti mai spun ca ala asigurat la privat are, evident, parte de un tratament mai bun (unele clinici / unii medici nu accepta pacienti asigurati in sistemul public deloc), programari mai rapide, acoperire mai buna a serviciilor?

      00
    • @adi
      comparatia e aiurea.
      1. pentru ca in romania toata lumea plateste CAS. Iar cel care nu plateste CAS dar are asigurare privata, 100% face evaziune.
      2. in romania platesti 400 de euro pentru ca avem 4 milioane de platitori de taxe si 15 milioane de intretinuti. Cand procentul va fi invers in loc de 400 de euro va plati 150€. pana atunci nu putem spera decat sa creasca baza celor impozitati.
      3. asigurarea privata e ok, insa spitalele private sunt o iluzie in Romania. In caz de complicatie te vor expedia tot la spitalul de stat, adica beneficiezi de serviciile platitorilor de CAS.

      00
  12. Mai puțini suedeji în spitale, ar fi un lucru bun.

    Care n-ați fost la vreo unitate de urgență și n-ați dat acolo de toată șatra, că și ei „este asigurați”?

    00
  13. Ei baga. De implementat vor trebui sa implementeze altii.

    00
  14. Aia cu puscaria in caz de neplata nu e buna. Ore de munca in folosul comunitatii. o gramada de gunoaie de strans de pe langa drumuri si din paduri.

    00
  15. sunt plecat din tara de 12 ani. de ce trebuie sa platesc o asigurare de care nu beneficiez? apoi, cum ar putea cei fara venituri sa plateasca ceva, orice? ca doar nu au venituri.

    00
  16. Și până acum persoanele fără venituri erau obligate de lege să fie asigurate în sistemul sănătate. Era vorba de 50-60 lei, se calcula în funcție de salariul minim pe ecomomie, care se plăteau lunar la Serviciul Fiscal Municipal de pe raza localității de domiciliu (nu de reședință).

    Cine nu plătea nu putea să obțină adeverința de asigurat de la Casa Județeană de Sănătate și mai departe nu putea să beneficieze de serviciile medicului de familie care întotdeauna cerea adeverința (valabilă 90 de zile).

    00
  17. Tot vor fi internati la Urgente boschetarii adunati de pe strazi iarna.

    00
  18. Sunt multe probleme ale sistemului de sanatate. In medie avem mai multi medici decat polonia si mai multe spitale.

    Problema e ca nu e constitutional sa iei contributie de la cine nu are venituri. Guvernul se sustrage de la ce ar trebui sa faca si vireze pentru toti asistatii social contributie la sanatate. Pe oamenii cre n-au venituri n-au cum sa-i oblige sa plateasca ganditi-va doar la persoanele vaduve carr n-au muncit o zi sau la absolventii care nu-si gasesc de munca cu anii… Cum sa-l obligi sa plateasca asigurare? Eventual sa-i si executi pe salariu in conditiile in care nu beneficiaza de servicii de sanatate

    00
  19. Ideea e buna dar tot in stil de hoți.
    Mi se pare f normal sa cotizezi dar nu sa se ducă banii de-an p..lea la stat.
    Dupa mine as fi facut ceva gen card, banii sa ramana ai mei daca nu-i folosesc, sau sa-i pot transfera cuiva din familie etc. Ca se pot intampla situatii ca cineva sa cotizeze de-an boulea ani de zile, si chiar cand are nevoie sa ramana in aer, somer fara nici un venit.

    00
    • Asta e conceput sistemul de asigurare.
      Se ia putin de la multi si sa de mult la putini.

      Te asigur ca suma platita de tine,
      la nevoie nu va reprezenta nici 1% din valoarea cheltuielilor pe care le face statul cu tine.

      00
    • oricum plătești extra cand se fac probleme extra, si de fapt esti asigurat un… e o baza f baza minima ca asigurare, nu te rezolva cu f multe.
      E o plata prea mare pentru ce servicii ofera sanatatea

      00
    • Iti dau si un exemplu, matusa-mea s-a programat pt o operatie de cataracta, desi e asigurata, plateste, dar ea isi plateste cristalul, si nu e ieftin.

      00
    • Si daca ar fi platit toata nebunia ai idee cat ar fi costat-o?
      De fapt poti consulta costul la o clinica privata si iti faci idee cat costa operatia. Dar si in cazul asta nu esti 100% asigurat. Pentru ca si clinicile private au o limita, iar cand o ajung trimit pacientul tot la spitalele de stat.

      00
  20. Nimeni nu traieste cu aer pe lumea asta. Eu sunt de acord cu masura. Vizati sunt multe categorii. Constructii, instalatori, multi lucreaza in tara la negru in constructii. Zilieri de afara ce vin aici sa se trateze ca dincolo lucreaza la gri si nu sunt tratati. Bisnitari, vanzatori de orice din piete, tamtari de masini, o groaza de oameni in putere ce nu sunt prinsi cu venituri, timizi dar care se trataza. :)

    00
  21. chestia asta are toate sansele sa ajunga gluma anului.

    00
    • Crezi? La moldoveni funcționează premise de vreo 2 ani, si e si mai tare :D
      La noi inca sunt scutiți cei care nu au venit dar au un membru de familie care cotizează, la ei nu.

      00
  22. cum poate plati ceva unul care nu are absolut nici un venit? in momentul in care un ins fara nici un venit plateste taxa asta, trebuie aruncat si in inchisoare, pentru evaziune fiscala.

    00
    • nu exista persoane fara venit in Romania (in randul categoriilor la care face referire codul fiscal) .

      Fara venit din munca da, dar oricine primeste asistenta sociala .

      00
    • Nu. O data ca pana la un nivel minim de subzistenta ( mai mic decat salariul minim pe economie) , statul nu colecteaza impozit pe venit ( care e altceva decat asigurare de sanatate), deci nu se poate face incadrare de evaziune fiscala pentru orice venit . Se poate incadra , daca se verifica incasari de la vreun agent comercial.

      In al doilea rand , chiar si daca se depaseste valoarea aia , sunt deja decizii in instanta unde nu s-au putut aplica sanctiuni pentru evaziune pe motiv ca veniturile la care nu s-au platit taxe erau prea mici si reprezentau cumva strictul necesar pentru evazionist, altfel fiind iminente alte pericole sociale . As putea cauta dosarele ( da, sunt in romania ) , dar mi-e lene. Asa ca relax cu asta si atentie ca se aplica in toata lumea. Daca faci trei lei si iti duci viata de azi pe maine nu vei fi acuzat de evaziune fiscala. Judecand in termeni pur economici , nici macar nu faci profit in sensul de sa iti cresti averea , doar iti platesti costul vietii.
      Spiritul legii …

      00
  23. Poate o sa plateasca si aia de la realitatea

    00
  24. Dăştepții ar trebui să dea o statistică cu cheltuaiala banilor din sistem, pe grupe de boli ( 10% la cancer, 20% la cardio, etc ) si pe grupe de vârstă.

    00
  25. banii sau viata.

    00
  26. O sa fie o lae balaie. Du-te o ora in camera de garda a unui spital (nu neaparat de provincie) ca sa vezi ce clienti vin. Si nu ma refer la urgente 100%, ci doar la ambulatoriu. Daca aia platesc asigurarile de sanatate … si toti aia voteaza.

    00
  27. Interesant de citit toata legea. Ce facem cu cei din afara care cotizeaza in tara in care-si duc traiul dar sunt inca cetateni romani?

    00
  28. Mă oameni buni, voi nu vreți să pricepeți un lucru. Până să se implementeze legea, adica acum, dacă n-ai venituri (sau ai și nu vrei să le declari), dacă mergi la spital/policlinică etc și nu ai CAS-ul plătit, te vindecă/consultă/etc doar dacă plătești integral contravaloarea spitalizării/consultației/analizelor sau ce or mai fi. Nu ți se compensează absolut nimic. Cu alte cuvinte, vrei să beneficiezi, plătești tu integral, ca la privat. Dar, dacă nu apelezi la sitemul public de sănătate, nu te obligă nimeni să plătești acel CAS dacă nu vrei, sau mai ales dacă NU poți (că n-ai venituri, d’aia).

    Ce se va schimba cu noua lege? Păi indiferent că ai venit și nu-l declari, sau pur și simplu nu ai venit (de exemplu șomer, după expirarea stagiului de cotizare, situație în care puteți ajunge oricare din cei ce scrieți pe aici, din indiferent ce motiv, că legea asta va fi valabilă și la anul și peste 100), indiferent că vrei/ai nevoie să beneficiezi de sistemul public de sănătate vei fi obligat să plăteşti. Dacă nu poţi (că na, n-ai venit), rămâi dator. Dar nu-i aşa simplu, că dacă nu plăteşti o perioadă mai lungă de timp, contribuţiile ţi se majorează de vreo 7 ori. Pentru că statul îi va trata pe toţi cei fără venit, indiferent de situaţie, ca pe nişte infractori.

    Pe româneşte, sub pretextul eliminarii evaziunii fiscale, statul va considera în mod automat ca toţi cei care n-au venituri sunt nişte evazionişti, care de fapt au venituri şi nu le declară, iar asta este neconstituţional. Plecatul de la premiza că toţi sunt hoţi, indiferent, repet, indiferent, de situaţie.

    În ceea ce priveşte urgenţele, alea oricum sunt exceptate şi acum şi vor fi şi după, deci toţi cei care se tem că plătesc ei pentru urgenţele „sărăntocilor” vor plăti în continuare, ca şi până acum, legea nu va schimba nimic în privinţa asta.

    Pe de altă parte, închipuiţi-vă următoarele scenarii…

    Munceşti de vreo 20 de ani, ai salariu frumuşel, te enervează aia care beneficiază de contribuţiile tale la CAS sau pensie (eventual te doare în cot de politicienii care jupuiesc frumuşel bugetele respective, ba chiar îi simpatiezi şi-i votezi, ca să dea legi care să pună la respect ţopîrlanii care refuză să plătească contribuţii ca tine), şi na, vine criza, mâţa 13, sau cum oi vrea să-i spui, şi rămâi fără loc de muncă. Şi acelaşi ghinion te împiedică să-ţi găseşti de lucru, că se mai întâmplă. Ei, după 15 zile, trebuie să declari că nu mai ai loc de muncă şi să începi să plăteşti din buzunar CAS, că altfel eşti evazionist. Ce contează că ai contribuit ani şi ani de zile la CAS, de acum eşti fără venit, deci evazionist (şi fomist pentru restul care încă au loc de muncă, vrei sănătate pe banii lor).

    Sau poate eşti tânăr absolvent şi încă n-ai găsit un loc de muncă (dacă nu ştiaţi, asta chiar se poate întâmpla). Eşti fără venit, deci clar evazionist. Vrei să mănânci CAS-ul ălora de-l plătesc. Sau poate copiii tăi sunt în situaţia asta. Nişte evazionişti, ce mai. Să nu uiţi să-i pui la plată.

    De asta e legea proastă, pentru că nu vrea, intenţionat, să facă deosebirea între cei ce nu vor şi cei ce nu pot, considerându-i pe toţi, din start, hoţi. Sistemul actual, cel puţin în privinţa asta, e echitabil. Nu ai bani sau nu vrei să plăteşti, nu eşti asigurat. E naşpa dacă te îmbolnăveşti, că plăteşti tot, dar nu eşti considerat hoţ. Dacă vrei să fi asigurat, ca să beneficiezi de asigurare, trebuie să ai contribuţii plătite cel puţin 6 luni în urmă. De aia mulţi din cei fără loc de muncă, dar cu diverse venituri se duc lunar să-şi plătească contribuţii la CAS. Iar cei ce nu vor, după ce au prima oară nevoie de sistemul de sănătate şi plătesc tot, se duc şi ei să plătească lunar CAS, că e mai avantajos. Cei care nu pot că n-au de unde, vai de ei, singura lor speranţă e să meargă la urgenţe. De aia şi sunt pline urgenţele de ei. Din fericire pentru ei şi nefericire pentru cei ofuscaţi de asta, în cazul lor noua lege nu va schimba nimic în privinţa asta.

    Cu noua lege contribuţia va deveni din contribuţie impozit. Da, vreo câţiva evazionişti vor începe să plătească. Însă cei mai afectaţi vor fi tot zmeii de acum, care azi au venituri, dar mâine nu se ştie… Că până să aibă din nou venituri, vor avea cu siguranţă datorii.

    O seară bună.

    00
    • Cel mai bun comentariu de pe această pagină. Felicitări!
      Cine n-o să vrea să înțeleagă nici acum… n-o să vrea să înțeleagă. :)

      00
    • Boss, si daca eu sunt plecat din tara de x ani? si nici nu prea am de gend sa ma intorc curand ce facem? Ma apuc sa platesc contributii?

      00
    • Dacă ai rămas fără job, faci bine și-ți depui cererea de șomaj, iar ulterior, dacă e nevoie, cea pentru ajutorul de șomaj. Dar tot vei avea acei bani pentru plata contribuției la sănătate.
      Această implementare se aplică cu succes și în vestul Europei, să nu crezi că ai noștri au inventat legea asta.

      00
    • @Noxpara: cât timp rezidența fiscală o ai în România, vei plăti banii ăștia lunar.
      Pentru a fi scutit de plată, asigură-te că ai actele cu care poți demonstra că ai rezidența în altă țară. Spre exemplu pașaport cu rezidența în afara României. Îl poți ridica de la ambasada României din țara în care muncești. Dar va trebui să le predai cartea de identitate românească. Așa specifică legea.

      00
    • @dumy
      În caz ca nu ştiai, ajutorul ăla de şomaj îl primeşti pentru o perioadă limitată de timp, indiferent cât de mult ai cotizat de-a lungul timpului la fondul de şomaj. Ceva între 6 luni şi un an din câte ştiu eu. Dar indiferent de durată, ea este limitată. Aşa că, după expirarea şomajului, că se poate întâmpla să nu-ţi găseşti de muncă în timpul ăla, rămâi fără venituri (că nu mai iei şomaj) , nu mai eşti asigurat (că nu mai eşti şomer în acte) şi începi să fi dator.

      De aia şomajul e relativ mic în România şi „evaziunea” mare, că după ce se opreşte plata contibuţiei, din punctul de vedere al statului nu mai eşti şomer (şi dispari din orice statistică de şomaj), în schimb devi fără venituri (aia nu sunt consideraţi şomeri). Acum, că după aplicarea legii nu vei fi doar „fără venituri”, ci evazionist. Cu alte cuvinte „ai, dar nu vrei să dai”.

      00
    • @Dumy
      dar tu crezi ca ii convine sa fie platitor de taxe in alta tara din vest?
      Ca cetatean roman cel putin in ultimii 25 de ani puteai trai bine mersi in zona gri.
      Ei uite ca din ce in ce mai mult nu se mai poate nici aici.

      @Andrei S
      Somajul e o forma de ajutor temporara pentru a iti permite sa gasesti de munca.
      Acum scuza-ma, dar daca in 6 luni sau intr-un an nu-si gaseste de munca, problema nu e a statului ci a somerului.
      Tu cat ai vrea sa fie somajul? Si pe ce perioada?
      Eu ca platitor de taxe consider ca e suficient atat cat e.

      00
    • @Cosmin
      De acord cu ceea ce reprezintă şomajul. Discuţia nu este oricum despre cât de lung să fie, din partea mea e OK cum e acum, însă am vrut să subliniez că datorită faptului că şomajul se acordă pe o perioadă limitată (şi repet, nu contest durata), se poate întâmpla, de bună credinţă fiind, să ajungi în categoria „fără venituri”.

      Că-i problema ta, nu a statului asta e altă discuţie. Ideea e că dacă statul nu te mai poate ajuta, măcar să nu te încurce sau să nu-ţi facă viaţa şi mai grea.

      Ori exact asta se va întâmpla dacă trece legea. Nu te mai ajută, OK, te descurci cum poţi, însă nu-i doar atât, vrei/nu vrei te obligă la plata lunară a unor sume de bani, iar dacă n-ai de unde să-i dai rămâi dator, că nu te crede că n-ai, crede că nu vrei. Mai mult, după un timp urmează majorări masive ale datoriei („numai” de 7 ori, lunar), pentru că, nu-i aşa?, tu ai bani de fapt, dar de ticălos ce eşti, nu vrei!

      00
  29. @Andrei S:
    Iar după o perioadă de ~ 1 an în care nu ai reușit să-ți găsești absolut niciun loc de muncă, nu crezi că alta ar trebui să fie problema ta principală ci nu faptul că nu ai bani de plătit asigurarea de sănătate?

    00
    • @dumy
      Păi exact cum zici tu. Altele ar trebui să fie grijile mele, nu faptul că statul mă tratează ca un hoţ şi mă scoate dator pentru nişte asigurări pe care nu mi le mai permit. Şi de care în prezent, dacă nu le plătesc, nu beneficiez şi atât. În schimb, cu noua lege, mă va obliga la nişte plăţi pe care nu le pot face, ba chiar mai mult, după nici câteva luni îmi majorează sumele datorate de 7 ori, că doar sunt un evazionist nenorocit, nu vreau să plătesc!

      Întelegi diferenţa dintre opţiune (plăteşti – poţi beneficia dacă ai nevoie, nu plăteşti – nu beneficiezi, indiferent dacă ai sau n-ai nevoie) şi obligaţie (indiferent de situaţie păteşti sau rămâi dator, ba chiar cu suprataxă după un timp relativ scurt)?

      Şi înainte să te aberzi, nu, nu sunt şomer/fost şomer/fără venit, plătesc asigurări de sănătate de ani de zile, chiar o sumă destul de mare lunar, însă n-are legătură. Principiul/prezumţia de la care porneşte legea este total greşit.

      Şi pentru cei ce se plâng de pensionari… Toţi cei cu pensii mai mari de 750 de lei plătesc (de ani de zile deja) din pensie o contribuţie la sănătate (5,5%).
      Că dacă n-am bani să plătesc, datoriile se adună, aşa că ăn loc ca da, gija mea principală să fie alta, am în schimb bătăi de cap

      00
  30. Scopul e ca toată lumea sa fie datoare cu ceva.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)