şi apropo de muncă şi pensionari

Campania electorală aduce noi promisiuni pentru pensionari. După ce mai multe partide au spus că majorarea pensiilor s-ar putea face încă din acest an, preşedintele PSD vine cu o altă propunere, a 13-a pensie.

din evz

Aproximativ 10.000 de cadre didactice participă, începând cu ora 12, la un miting de protest în faţa clădirii guvernului, cerând să primească tichetele cadou, deşi Executivul a anunţat deja acordarea acestora, în limita veniturilor proprii ale administraţiilor locale.

din cotidianul

Poliţiştii de la Antidrog din Bucureşti au confiscat nişte stupefiante de ultimă generaţie, foarte periculoase şi care dau performanţe sexuale extraordinare.

din cotidianul

Din 1300 de respondenti ai sondajului de zilele trecute, 51% au spus ca traiesc bine, 35% ca traiesc prost. E bine, chiar mai bine decat ma asteptam.

UN roman a dat inapoi 1.500 dolari gasiti la o bezinarie. Citatul care face toti banii:

“Atit timp cit nu sint munciti de mine, nu mi se cuvin”

Nu-i aşa că ar trebui întipărit cu fierul roşu pe fruntea politicienilor? Sau a profesorilor? La cum e învăţământul azi, tichete cadou le trebuie?

Dar există speranţă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. „………………
    Sau a profesorilor? La cum e învăţământul azi, tichete cadou le trebuie?
    ………………”

    Draga Zoso, daca asta este parerea ta, indraznesc sa iti spun sa te mai informezi…

    00
  2. Mi-a „placut” asta cu întiparitul cu fierul rosu pe fruntea profesorilor, evoluezi.

    00
  3. Profesori ai dreptate sa ceara tichetele alea cadou. Gandeste in felul urmator. Un educator cu 20+ ani vechime castiga in jur de 17 milioane cu tot cu sporuri si toate gradele luate. Si lucreaza cu copii de 3-6 ani, este pasibil de inchisoare daca unul din copii pateste ceva, lucreaza cu 30+ de copii desi norma este de 25.
    Eu dupa nici 3 ani de munca, care inca nu mi-am terminat facultatea pot lejer sa cer un salariu de peste 800 de euro (oricum si acum castig mai mult decat 75% din profesori). Si stii care este cea mai mare problema care poate aparea in cazul meu? sa nu mearga un site pentru X ore.

    Profesorii si educatorii au fost intotdeuna platiti oribil. Mi se pare normal sa isi ceara drepturile atata timp cat un guvern care le-a promis ca le va acord aceste drepturi s-a razgandit dar a gasit bani sa mai faca o pomana electorala cu pensionari…. La fel cum mi se pare normal ca profesorii care injura/lovesc elevi/vin beti la ore sa fie concediati. La fel cum mi se pare normal ca daca un educator nu isi face treaba si un copil este ranit in perioada in care a fost in grija lui sa fie cel putin dat afara din invatamant daca nu mai rau…

    00
  4. De cerc vicios ai auzit, Zoso?
    Nu poti cere oameni bine pregatiti ca profesori daca ii platesti de rahat… pentru o munca f. grea, indiferent ca ideea generala e ca au, dom’le, 3 luni de vacanta. (ai incercat sa tii in frau niste draci de a 3-a?? Se poate, da uneori e mai greu decat sa programezi nu stiu ce nazbatie…).
    Iar amaratii care se duc in invatamant (cativa chiar oameni ok, cu convingeri…) tre’ sa taca si sa-nghita, nu?
    N-ar fi frumos sa aiba salarii decente si peste medie? Atunci e clar ca s-ar ridica standardele…

    00
  5. NOU
    #5

    Culmea ironiei: Pe pagina cotidianului, la mijlocul articolului cu drogurile, este inserat un banner publicitar cu Andrei Gheorghe: „IQAds TV, GHEORGHE: brandul”. :)

    00
  6. @Programare Sociala: nu e ironie, omul sustine ce se zice in articol :)

  7. Zoso, nu-mi zi ca tot ce ai invatat pana acum ai invatat singur si ca nici un profesor nu ti-a fost de ajutor, nu si-a pus ampremanta asupra ta pana acum.

    Sa zici ca nu e ok ca profesorii sa ceara ceea ce li se cuvine (ar trebui sa taca malc, ca-n comunism, nu? ) – atat timp cat mi se pare ca profesorii catolici au primit tichetele cadou de Pastele catolic – si apoi sa te aspepti ca sa vina tineri priceputi si cu tact didactic pe un salariu de nici 200 euro, plangandu-te in acelasi timp de calitatea invatamantului romanesc, nu e in regula. Nu poti cere calitate si in acelasi timp sa te astepti sa primesti aceasta calitate pe bani putini.

    Am zis la un moment dat ca nu te mai citesc, dar se pare ca nu m-am tinut de cuvant – nu voi mai face aceasta greseala.

    00
  8. Ok, sondajul facut de tine e cel putin off-base: vrei sa-mi spui ca, dintre toti tinerii care au acces la net si citesc bloguri, 51% o duc bine?

    Sorry zoso, this means nothing.

    00
  9. zoso, poate ca as intelege sa te iei de pensionari, desi vina nu e a lor ca traiesc si nici a noastra ca nu producem destul, ci a economiei post-revolutie care nu e suficient de matura.

    nu inteleg in schimb ce ai cu profesorii. singurii profesori care castiga bine sunt profesorii universitari, dupa ce au trecut prin toate avansarile posibile, adica lector -> conf -> profesor (la ~50 ani).

    in rest, situatia e tragica, si in principal in invatamantul pre-universitar, pentru ca in cel universitar poti sa muncesti mai mult si sa mai strangi un ban dintr-un contract de cercetare, cu riscul de a sta acasa doar cand dormi.

    nu stiu cati dintre voi chiar ati lucrat in invatamant, ati incercat sa stati in fata unei clase/grupe si ati incercat sa ii faceti sa priceapa ceva. din experienta mea personala, e o munca foarte dificila. cele 4-6 ore pe zi de predat, din cauza carora multi spun ca e un job lejer, necesita un efort de concentrare foarte mare daca chiar vrei sa ii faci pe elevi/studenti sa priceapa ceva. si de regula ai nevoie de poate inca pe atat timp pentru a-ti pregati ceea ce spui la ore.

    vacanta? e un termen foarte prost folosit. nu iti permiti sa stai 3 luni degeaba. fie iti actualizezi cursuri/laboratoare, fie pompezi tare in contracte de cercetare, pentru ca in sfarsit nu ai ore si poti sa investesti mai mult timp. daca prinzi 2-3 sapt de vacanta in august e bine. nu stiu insa cum e cu cei din pre-universitar.

    cat despre tichete, aveti impresia ca profesorii nu mananca? nu ca suma de 350 ron pe an ar fi semnificativa in vreun fel :)

    in concluzie, sistemul de invatamant in romania e departe de a fi perfect, de acord, dar daca nu stimulezi oamenii capabili sa ramana si sa investeasca efort in a schimba ceva, in loc sa mearga ca tolomacii sa lucreze in mediul privat pentru ca salariile acolo sunt de X ori mai bune, nu o sa se schimbe nimic niciodata. iar tu ar trebui sa te auto-intiparesti cu fierul rosu pe frunte pentru superficialitate.

    00
  10. Atentie, minte ingustata ! Ce te face sa crezi ca starea invatamantului e vina profesorilor ?

    00
  11. @jollyca: saracii profesori, cum sunt ei atenti si dedicati, dar n-au cu cine. nu stiu, atunci cand nu stii sa scrii in limba romana, cum treci clasa?

  12. @radu: hai mah, sa fii tu singuru care s-a prins ca trollez, in loc sa vezi dincolo de litere?

  13. @radu: stai sa bag subiectele alea grele, cu mici si bere…

  14. Aia cu performante sexuale… Inteleg ca ti-o ridica, dar te si inalta, bre? Multumesc, cu dragoste, Mircea Radu

    00
  15. Zoso, zoso, doua articole „comment magnet” in doua zile, iti merge bine! Totusi, trebuie sa te gandesti in mod serios sa adopti si subiectul emo. Ai vazut ce succes are dece cu el (sau ei/ele, naiba-i mai deosebeste!) !

    @zburix: hai lasa-ma cu „n-au timp de vacanta”… avem si noi prieteni/cunostinte etc profesori, nu suntem nascuti toti sub zodia prostiei, ce naiba… intr-adevar, profesorii care vor sa se specializeze and shit, n-au timp de stat nici in vacante, dar asta e valabil in orice meserie. norma lor de lucru e de 20 de ore/saptamana. maica-mea are un salriu aproximativ egal cu cel al unui profesor cu toate gradele si munceste de-i sar capacele, si w/e si sarbatori, si vara si iarna. dupa ce isi dau gradele and shit, o ard aiurea multi dintre ei. eu am profesori de economie care nu stiu ce e ala „retail bancar”, deci astia nici macar Capital nu citesc, d-apai specializari.

    00
  16. Da` nu zisei ca trollezi omule, doar observam ce-a observat si domnul Kapra, si citez: „- ai un instinct bun in alegerea subiectelor „. :D

    Si nu prea are rost sa trollezi cu texte asa lungi cand oricum noi comentam si la articole despre mustar. :)

    00
  17. Mah, oricum, ar trebui sa fii si tu mai milostiv. Unii chiar pun suflet in argumentatii, dupa cum vezi. :) Scriu „cu sange si sperma”, cum zicea un actor…

    00
  18. Din pacate si aceasta campanie electorala pare a fi sub semnul incercarii de manevrare a profesorilor si a pensionarilor. Chestia cu a 13-a pensie este mult prea populista si aberanta, chiar si pentru un partid de stanga.
    Cat despre tichetele profesorilor, pare „much ado for nothing”: s-au dat pana acum si se pare ca se vor da si de acum inainte.

    00
  19. Nu mai visati ca nu are rost, viata nu este si nu va fi egala/corecta/etc.
    Invatamintul este platit prost peste tot pentru ca nu produce bani imediat sau nu produce bani vizibili imediat. Daca se produc bani atunci apare partea „morala” si ei se impart pornind de la virf ( adica nu ajunge nimic la cel mic ).
    Din statistica se vede clar de ce sunt impozite mari in Romania si de ce viata este scumpa.
    Nu trebuie ca acel educator sa aiba salarul tau sau mai mare, dar sa aiba un salar suficient de mare sa-si permita sa traiasca bine el si familia lui ca sa-si faca meseria bine; ca tu o sa ai salariul de 3 ori mai mare ca al lui, asta este treaba ta.

    00
  20. @radu : Daca o parte din profesori sunt labari si toti pe care ii stii tu intra in categoria asta, nu implica ca toti sunt. Pe de alta parte, daca ai fi in sistem ai vedea ca asa cum sunt lucrurile (salarii, satisfactia muncii) nu ramane nimeni invatamant decat daca:

    1. e suficient de nebun sa creada ca poate schimba ceva, e competent si dupa un timp realizeaza ca si-a luat muie, a facut foame degeaba si fie pleaca in strainataturi/sector privat sau devine la randul lui un labar

    2. e total incompetent si viseaza sa ajunga un labar cu salariu mare si putina bataie de cap cand o sa avanseze suficient de mult.

    3. e suficient de nebun sa creada ca poate schimba ceva, e competent si e unul din cazurile fericite care nimereste pe langa unul sau mai multi oameni care nu sunt labari si atunci ramane si contribuie in a schimba ceva

    Partea trista e ca punctul 3 e cu mult minoritar si concluzia ar fi ca sistemul e orientat inspre a produce labari si daca a ramane nu s-ar mai numi sa fii „suficient de nebun” sau „incompetent”, ci ar fi un job care sa fie vazut ca prima alternativa de catre cei care ar fi competenti sa ramana, nu ar mai face nimeni generalizari in a spune ca in invatamant e belirea pulii si atat.

    @zoso : observ ca toata teoria ta de demult legat de imposibilitatea de a fi un formator de opinie ca jurnalist a fost o mare laba. m-am gandit ca te implici in treaba cu blogul pentru a fi un formator in online, dar se pare ca te-ai maturizat si ai ajuns la concluzia ca chiar daca nu e nobil, macar e profitabil sa fii formator de unici/zi.

    sau pur si simplu e treaba aia veche de cand pamantul cand daca iese, omu a vorbit serios, daca nu iese, a fost o gluma.

    „hai sa zic o treaba la plezneala. daca lumea percuteaza sunt al dracului de incisiv, proactiv si eficient in a-mi alege subiectele. daca nu iese, zic ca fac trolling ca sa fac idiotii sa comenteze si sa-mi faca trafic, chiar daca de fapt ma doare-n pla de subiectul asta, si concluzia e tot aia, ca tot sunt eficient in a-mi alege subiectele”

    00
  21. NOU
    #21

    Zoso, îmi place că ai o gândire de dreapta, dar uneori exagerezi… Banii munciţi nu ni se cuvin? E OK în principiu, dar ce te faci atunci când creşti într-un sistem autosuficient care nu-ţi permite să înţelegi mai departe de propaganda unicului partid? Care-ţi promite că dacă o arzi la un post de muncă obosit şi naşpa o să ai o pensie decentă? Cu toată schimbarea de sistem pe care ne-o dorim, nu putem să trecem pur şi simplu peste astfel de chestii pentru că oamenii ăia au avut o formă de contract cu statul român şi e incorect să o călcăm în picioare.

    Acum că am scăpat într-o oarecare măsură de comunism situaţia e alta. Tinerii trebuie să înţeleagă că ţi se cuvin doar lucrurile pentru care munceşti, şi că trebuie să ai grijă de tine singur… dar la fel, nu putem spera să adoptăm DIRECT un astfel de sistem în condiţiile în care majoritatea poplaţiei încă nu-l înţelege.

    În orice caz, PSD-ul cade în extrema cealaltă prin măsurile pe care le propune (vezi a 13-a pensie… incredibil…). Dar să nu uităm că în „democraţie” gloata decide aşa că putem să ne conformăm cu ce-şi doreşte gloata sau să plecăm din ţară, lucru pe care probabil că unii dintre noi îl vor şi face, lăsându-i pe socialişti să fure unii de la ceilalţi.

    Cât despre sondajul tău… interesant, dar să nu extrapolăm la nivelul întregii societăţi. Ai nişte cititori care o duc destul de bine faţă de medie, zic eu. :-)

    PS: Şi ca să răspund punctual la o problemă, ştiu şi soluţia perfectă (dar care la fel, trebuie aplicată în timp): învăţămât privat, la toate nivelurile. Negociere directă cu angajatorul şi nu cu statul român. Şi am terminat cu toate poveştile melodramatice de Paşti…

    00
  22. eu nu-mi amintesc sa fi cerut tichete cadou, dar e umilitor sa ti le dea, sa le cheltuiesti si apoi sa ti le ceara inapoi. parca suntem hopa mitica.

    in ceea ce priveste meseria de profesor ar fi aiurea sa comentez pentru ca as fi subiectiva. probabil ca nu e nici mai grea si nici mai usoara decat altele. dar ar trebui sa recunoasteti ca e importanta. si, atata timp cat e platita ca naiba, e firesc ca lumea sa-si caute loc de munca in alte domenii sau sa faca treaba de mantuiala.

    00
  23. Eu am numai respect pentru profesori. Pentru ca am avut parte de multi exceptionali si pentru ca au avut curajul sa faca ceva ce eu nu am putut: sa ramana intr-un sistem in care eu nu am avut niciun curaj sa intru. Nu am profesat nicio zi desi puteam fi invatator-educator sau profesor de romana-engleza pentru ca mi-era teama. Mi-era teama ca voi imbatrani subit la 25 de ani de la atata stres, ca nu voi putea trai cu banii de salarii, ca nu voi putea fi macar un sfert din omul care a fost oricare dintre profesorii mei dragi.

    Am facut 5 ani de practica la Peda si niste luni la facultate si dupa 2 ore de predat veneam acasa cu capul „calendar”, mai ceva decat dupa 5 ore de emisie la radio (si nici faza asta nu e nu stiu cat de relaxanta). Pot sta si 10 ore sa lucrez un layout sau sa pun in functie un forum si nu sunt atat de obosita cum pot sa te faca 20-30 de copii-adolescenti.

    Chiar daca imi merge excelent acum, recunosc ca mi-e usor rusine ca nu am avut curajul de a incerca sa imi folosesc pregatirea si talentul in scopul acesta. Sunt multi care cred ca „m-am irosit” departe de catedra, dar sincer nu as fi rezistat nicio luna macar.

    Mi-ar placea sa stiu ca oamenii astia primesc macar cate ceva in plus. Stiu ca sunt multi „smenari” in domeniu, ca doar nu am trait pe Marte. Dar niste salarii decente chiar ar fi binevenite.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile