Există și oameni care aleg să nu privească întoarcerea acasă ca pe un eșec

Am cunoscut recent o tipă din Brașov care a ales să se întoarcă acasă după 5 ani de sclavagit la București în două multinaționale, pentru că 2.000 lei la București nu sunt destul, iar 1.300 la Brașov, casa părintească și un oraș mai aerisit atârnă mai greu în balanță.

Americanii au termenul “rat race”. Eu îi spun liberare. La un moment dat realizezi că nu îți dorești ce se află la finalul acestei curse și alegi să nu mai participi în ea. Există alternative. Există soluții. N-a murit nimeni din întoarcerea acasă. N-a murit nimeni din downshifting.

big-city

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

128 comentarii

  1. Eu sunt pentru downshifting. Cand renunti la realitatea A pentru realitatea B, o faci prin decizie personala. In plus, aduci cu tine in realitatea B ce ai luat bun din realitatea A. Curand, cele doua realitati vor diferi mai putin.

    00
  2. Depinde si unde te intorci.

    00
  3. Treaba e deja patologica pe la tinereii care sclavagesc in tot felul de joburi de mana a doua pe afara. Ii inteleg cumva pe cei care vor sa avanseze intr-un domeniu subdezvoltat aici, care vor cercetare si asa mai departe, dar nu-i inteleg pe cei care pleaca pe 1500 de euro pe luna sa raspunda la telefoane sau sa vopseasca usi si apoi incearca sa-si infranga disonanta cognitiva cu aiureli de tip „acolo primesc respect” sau „acolo sunt strazile curate”.

    Nu de alta, dar cu un salariu decent in Romania (cum nu sunt foarte multe, recunosc, dar cum un om orientat poate obtine) poti sa vezi mai mult dintr-o tara straina intr-o vacanta extinsa decat o face unul care munceste 11 ore pe zi acolo pentru ca, la finalul lunii, sa ramana cu mai putini bani decat tine aici. Intr-adevar, e vorba despre alegeri si despre depasirea incapatanarii aleia adolescentine (vreau, vreau, vreau).

    01
    • Singura chestie patologica este folosirea cuvantului „sclavagesc” pentru oameni care s-au ridicat de pe cur si au facut ceva.

      10
    • Adevarul e ca e nasol cu strazile curate. Nu mai poti arunca un muc de tigara pe jos, un ambalaj de eugenie, o flegma. E nasol in tarile cu apa calda. Nu te mai tragi de sireturi cu politistul, nu te mai invata maidanezii cum sa pedalezi mai repede. E adevarat ca sunt romani care muncesc in strainatate doar pentru bani si nu apuca sa vada nimic, dar aia o fac doar ca sa stranga un ban si sa se intoarca acasa. Dar sunt destui romani pentru care „acasa” e intr-o tara mai civilizata, romani care nu lucreaza 12/24/7 si care au suficient timp si bani de plimbari, hobby-uri si familie.

      10
    • Radu: Daca a te „ridica de pe cur si a face ceva” inseamna a-ti omori orice sansa de a evolua si a te complace intr-un job mediocru atunci da, ce sa zic, oamenii astia merita felicitari. Asta spre deosebire de fraierii care muncesc de se rup pentru a-si dezvolta o cariera sau a-si pune bazele propriei afaceri, fie in Romania, fie in afara. Am dat fix exemplul ala de job si exemplul ala de suma pentru ca ambele sunt „mici” pentru un om care „vrea sa faca ceva”. Ambele sunt mici pentru un om care vrea sa aiba si viata personala si care nu munceste exclusiv pentru a supravietui.

      Ciprian: Adevarul e ca… nu prea ai inteles unde bateam. Majoritatea celor care nu sunt multumiti cu propria viata in afara tarii sau a orasului de bastina gasesc tot felul de scuze tembele pentru a nu face „downshifting”. Sigur, acolo esti prost platit (raportat la piata) si nu faci ce-ti place, dar oamenii se poarta putin mai frumos, iar strazile sunt spalate mai des. Nu ca n-ai putea gasi acelasi lucru in tara, dar daca ai plecat acolo… nu merita sa te intorci „infrant”. Sigur ca intr-un oras din estul Europei vei gasi mai multa curatenie, oameni ceva mai retinuti si servicii sociale mai bune, dar daca pleci acolo pentru un salariu mizerabil si pentru a te caza la periferia periferiei nu te vei bucura cine stie ce de ele.

      Majoritatea celor care se chinuie sa supravietuiasca in afara tarii (desi in tara ar putea sa o duca decent) au cam pierdut deja lupta, dar se incapataneaza in continuare sa tina steagul sus si pozele pe Facebook, de parca intreg universul e cu ochii pe ei.

      01
    • Idea e ca traitul in alta tara este o experienta profesionala si de viata care nu are echivalent in bani. Iti place, e bine si ramai, nu-ti place, e rau si te intorci. Dar nu judeca pe altii din punctul tau de vedere ingust si ignorant.

      10
    • De fiecare dată când mă duc la medic sau am treabă cu funcționarii publici, îmi aduc aminte de ce nu vreau să mă mai întorc niciodată în România. Decât în vizită.
      Muncesc 8-9 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Plus două ore naveta, ce-i drept. Navetă cu mașina, pe străzi netede, fără căruțe, cu participanți la trafic care respectă regulile și unde principiul ”io mă bag, că am SUV” nu există. Navetă care nu-mi paradește mașina, deși fac în medie 2.000 de km lunar, de 4,5 ani încoace.
      Am văzut multe din țara asta și din cele învecinate. În două ore sunt la München, în 3 la Berlin sau Praga șamd. City break-ul este la îndemână, printre altele inclusiv pentru că nu mor cu orele în mașină.
      Și argumente ar mai fi, dar nu le văd sensul. Stați acolo care aveți de stat; vorba lui Ciprian care-a comentat mai jos, e nasol în civilizație, frate :D Fff nasol să respecți niște reguli clare și să beneficiezi de faptul că toți în jurul tău le respectă de asemenea :))

      10
    • Păii… krossfire, tu alegi gropi, manelisme, hoție și rahat pe străzi.
      Fin’că rămâi cu mai mulți bani. La sfârșitu’ lunii.
      Desigur, nu uiți să te vaieți că nu poți cumpăra pe net ce vrei tu, cînd vrei tu, cum vrei tu… oricând și oricum.
      Stau și mă întreb de ce te mai duci tu în vacanțe extinse în țări străine.
      Faci bani mulți și îi dai la alții, este?

      10
    • He he. Aiureli de tip “acolo primesc respect” sau “acolo sunt strazile curate”.
      Omule, imi pare rau pentru tine. Imi pare rau ca te-ai obisnuit asa de mult cu flegma metaforica primita drept in fata la orice contact cu autoritatile. Imi pare rau ca te-ai obisnuit cu rahatul din orice loc public, rahat pe care nu ai cum sa il controlezi oricat de mare ai avea salariul.
      Crezi ca „isi infrang disonanta colectiva”? Pentru ca nu au acelasi sistem de valori ca tine sau au experimentat mai multe lucruri decat tine si au de unde alege? Cum ai ajuns la concluzia asta?

      10
    • „incearca sa-si infranga disonanta cognitiva cu aiureli de tip “acolo primesc respect” sau “acolo sunt strazile curate”.

      Imi aduce aminte de vremea cand eram in liceu si imi dadeam cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosteam. Eh, viata e frumoasa cand ai 14 ani si crezi ca ai descifrat misterele universului, nu?

      10
    • Pfiu, nici nu stiu ce replica sa-ti dau sincer. Pari sa traiesti intr-o bula magica, din care Romania iti pare magica. Atunci cand o sa se sparga bula aia, you’ll be surprised.

      10
    • Prefer sa raman la patologică mea sclavie de 8 ore pe zi, si relaxare in parcuri, zone naturale întreținute la care pot ajunge in maxim o ora pe autostrăzi moderne etc etc etc

      Ah si unde pot vedea chiar stiri de importanta nu update-uri de la morga

      10
    • presupun ca nu ai copii

      00
    • Ai citit tu in Arici Pogonici sau ai visat cum e treaba cu munca pe afara?

      00
    • Krossfire: cine a iesit dintr-o mare de rahat nu se va intoarce niciodata in ea.
      Tu ai macar cea mai vaga idee cum e sa nu traiesti in Iliesculand? Cum e aia sa stii ca taxele pe care le platesti sunt folosite ca sa-ti fata tie viata mai buna, si mai si primesti-(daca esti permie) un fluturas care-ti explica exact cum iti sunt cheltuite taxele? Pana si in Tory England, asta a fost o idee fantastica.
      Stii cum e sa nu conduci pe drumuri ale caror gauri se vad din orbita? Cum e sa nu-ti cheltui majoritatea salariulu pe mancare?
      Cum e sa stii ca daca ai o problema cu statul sau vreo companie de utilitati sau servicii sistemul functioneaza in favoarea ta?
      Bineinteles ca nu stii, de aia ti se pare ciudat ca cineva ar putea alege respect si nu comfortul mlastinii fetide de acasa.
      Penru ca asta este „acasa”. E o mlastina fetida, o mare de rahat in care absolut toata lumea care traieste in Romania e scufundat pana la gat.
      Si probabil o sa continue sa fie asa pana cand toti cei care aveau 40+ in 89 o sa moara.

      Stii cum e sa iesi pe strada si sa nu te intampine mirosul de corpuri nespalate? Cum e sa te urci intr-un autobuz curat, care vine la timp, cu free wifi si care te anunta numele statiei urmatoare? In care nu pute?

      Stii cum e sa n-ai nevoie sa dai spaga? Sa-ti rezolvi hartiile fara sa te duci la 3 ghisee? Stii cum e sa nu traiesti in Republica BOR?

      Nu stii. Habar n-ai.
      dar fac pariu ca daca ai pleca si ai vedea pe pielea ta ce e aia sa te simti un cetatean apreciat intr-o tara unde toata lumea se caca in casa de cel putin cateva decade? O sa-ti dai seama ca nu te-ai intoarce decat daca Romania ar fi singurul loc de pe planeta care a supravietuit razboiului nuclear planetar.

      Da, nu e usor sa fii intre straini. Da, e o curba de adaptare abrupta si sunt multi care nu rezista pentru ca ” a face dus in fiecare zi” ” a purta un tricou/chilot/sosete o singura data” ” a munci bine si constiincios” sunt prea grele pentru ei. Dar la sfarsiul lunii, se merita.

      PS: Vali vezi ca ai un search pedo in „ce mai citesc altii”

      10
    • @krossfire: cat, ce si unde ai muncit afara? asta ca sa ne dam seama daca parerea ta conteaza sau mananci doar rahat uitandu-te la aia care chiar muncesc si traiesc „afara”.

      10
    • Oh da job-uri mici in Romania: deratizarea/dezinsectia

      Cifra de afaceri de milioane de lire aici

      Rrrrrighhht

      10
  4. „2.000 lei la București …, 1.300 la Brașov,”
    jesus! parca ideea era sa cream avere cat timp suntem in viata, nu saracie.

    10
  5. Se numeste downshifting cand lasi munca de sclav si salarul maricel de la multinationala pentru ceva mai prost platit dar mai lejer. Daca lasi munca de sclav si salarul de rahat pentru munca mai usoara si salar de rahat, se numeste esec.

    10
    • NOU
      #21

      Mai citeste odata ce ai scris ? ca esti un bou, nu stii nici sa formulezi o propozitie!!!

      01
  6. are si ratarea chichirezul ei, daca-i spui downshifting, intoarcere la natura, parinti, casa orasul natal, etc e mai usor de acceptat.

    10
  7. eu zic ca s-a certat cu iubitul „intretinator”
    cu 2000 lei nu rezista singura in bucuresti dar probabil stateau intr-o camera mai multe persoane si asta nu e viata de adult
    in facultate merge, e chiar fun, dar dupa…

    10
  8. de la 2000 la bucurești la 1300 la brașov nu e eșec, ci perpetuarea lui, îmi pare rău s-o spun. și nu e vorba de sumele primite pentru o muncă, ci de locurile unde se desfășoară această muncă.

    00
  9. ma sperie oamenii cu facultate ce nu pot castiga mai mult de 1300 lei
    asta fiind salariul minim pentru cei cu „studii superioare”

    10
    • da, ar trebui sa stea acasa; la fel si aia cu liceu si 900 salar

      00
    • ei pot castiga… problema e ca in Romania toti patronii sunt mai rau ca scotienii…

      00
    • minim BRUT…..ca pana la net mai dispar niste bani :)

      00
    • Am vazut prea multe studii superioare si prea putini profesionisti (in adevaratul sens al cuvintului). Sarutarea dorsala a sefului, lipsa coloanei vertebrale plus „corectitidinea politica” daca pot sa ii spuna asa in romaneste este direct proportionala cu marimea salariului in asa zisa societate capitalista. Sa muncesti nu este o rusine sau esec indiferent ce faci daca o faci profesional, sa nu o faci profesional este esec….Adevaratii profesionisti stiu asta….

      Numai bine…

      00
    • De parca ar fi greu sa faci o „facultate”.

      00
    • In principiu de acord, dar se mai intampla si astfel de compromisuri, fara sa insemne ca e ceva putred la omul respectiv. Sunt meserii in care nu poti sa profesezi fara stagiatura, nici tu, nici tinerii tai colegi de breasla care ar accepta si minimul ala, numai sa isi faca stagiatura. Iar seful stie asta…

      00
  10. Depinde totuşi de oraşul în care te reîntorci şi de ce ştii să faci. Pentru că dacă e vorba de unul în care ţipă şomajul la fiecare colţ de stradă şi primăria bagă bani în încălzirea trotuarelor, lăsînd în schimb oraşul fără apă caldă (vezi Galaţi), nu prea te îmbie să faci pasul.

    00
    • Eu as face pasul spre GL tocmai din acest motiv, ma uit la ce se intampla si nu imi vine sa cred.

      Nu vise metropolitane, dar a face viata mai buna pentru oamenii de acolo nu este imposibil.

      00
    • @alxzen, dacă plănuieşti să faci pasul spre Galaţi, doar dacă-l faci ca primar poţi schimba ceva. Altfel, vei îngroşa grupul celor care protestează pe stradă moale şi inutil, pe principiul lu „cîinii latră…”. Cu un primar fripturist care trece nonşalant de la PNL la PSD vrei o viaţă mai bună? Păstrează visul! cum ar zice filmul…

      00
    • Cine protesteaza? Societatea civila tace si doarme, cuminti ca mieii la taiere.

      00
  11. Si daca esti din bucuresti?

    00
    • Niu exista asa ceva.
      Nimeni nu s-a nascut in Bucuresti. Toti locuitorii de acolo sunt veniti din alte colturi ale tarii.
      Nu exista bucurestean get-beget.

      00
    • NOU
      #41

      @r3wNNNd

      La a patra generație născută în București, pot să mă consider bucureștean? Fiica mea e a cincea….

      00
    • @Cristi, Valentin: cel mai vechi locuitor al capitalei a fost ciobanul Bucur care s-a pripasit si el pe acolo, nu era localnic. Stramosii vostri sunt, evident, veniti in Bucale mai recent. Concluzia o trageti singuri.

      00
    • Vrei sa iti dau o copie dupa buletin? Sau dupa buletinul parintilor mei? Toti suntem nascuti in Bucuresti. Am si bunicii in Bucuresti.
      Vrei sa sti cat de trist era vara cand toti colegii mei se tirau la tara la bunici si eu ramaneam solo prin Bucuresti cu bunicii la o statie de mine?

      Deci?

      00
    • Pe logica asta, nimeni nu e de nicaieri. Suntem de la Doamne-Doamne/Africa/extraterestri/insert choice here…
      Sa simplificam. Te-ai nascut acolo, esti de acolo.
      Galati/Iasi/Cluj nu sunt de cand lumea, au aparut si ele. Si la Roma se zvoneste ca au venit doi frati sa isi faca salas :D

      00
    • @r3w1NNNd sigur.. unde e acum Bucurestiul a fost un teren viran pe care s-a hotarat Ceausescu sa infiinteze un oras aducand tarani si muncitori din intreaga tara. Boule :)

      00
    • @Cristi: esti sufletul petrecerilor, nu`i asa ?
      In alta ordine de idei, macar simt o usoara parere de rau ca te-ai nascut in Bucuresti … Pe cand @Valentin … pumni, piept, batut.

      Apropo: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cities_and_towns_in_Romania

      00
  12. și cam care ar fi zonele alea în care dragostea există? – în afară de IT, desigur …

    00
  13. N-as putea sa ma intorc la ai mei din mai multe motive.
    Principalul ar fi acela ca, in situatia descrisa de tine, as fi o povara.
    Nu ma refer doar la facturi, ci si la faptul ca ar fi mama mai stresata sa gateasca mai mult / mai bine sau sa faca mai curat, ca doar i-a venit copilul inapoi acasa si trebuie sa-l tina in puf.
    Plus ca ar aparea frecusuri din simplul motiv ca, dupa cativa ani de viata mai mult sau mai putin independenta de adult, fiecare are anumite tabieturi sau obiceiuri care intra in conflict cu ale celuilalt.

    Sa te intorci la parinti e o ratare, oricum i-ai zice si ai justifica-o. Si e in regula sa te intorci temporar daca nu ai alta alternativa, pana te pui pe picioare, dar nu trebuie deghizata treaba asta in ceva spre care sa aspiram.
    Desi, daca ma uit pe la mine pe la tara, sunt foarte dese gospodariile in care traiesc 3 generatii in aceeasi casa batraneasca si se complac asa.

    00
  14. Daca lucrezi 5 ani pe acelasi salariu atunci iti meriti soarta… si salariul: oricat ar fi acela…

    00
    • @Adrian: esti simpatic. Nu cumva si job-ul trebuie schimbat la fiecare doi ani, primul lucru inainte de toate e sa-ti iei casa (chiar daca esti sclav la banca pentru urmatorii treij’de ani), sa te duci la biserica in fiecare duminica, sa mergi in vacanta la bulgari/greci/turci si sa infunzi facebookul cu poze din categoria „moa’ ce bengos sunt!”?

      00
    • si sa faci 2.5 puradei

      00
  15. Cazul asta e ok, dar sunt altii care au auzit in filme replica „nu regret nimic” si o repeta fara s-o inteleaga la orice alegere neinspirata pe care o fac.
    Acum mai depinde si de job, imi imaginez ca daca esti colectionar de scobitori folosite nu scoti miliarde, indiferent in ce oras/tara. Da, 2000 lei e putin pentru bucuresti, chiar si daca n-ai avea de platit chirie/rata. Cine a vrut sa ramana aici a facut in asa fel incat sa castige mai mult. Dupa cativa ani de stat pe aici mai vezi si tu cat se castiga prin zona pe pozitii asemanatoare si evaluezi cum stai, daca mai merita, daca plateste alta firma mai mult pentru aceeasi sarcina etc. Nu cred ca e bine sa vii cu asteptari nerealiste ca o sa faci mii de euro din prima luna, dar nu mi se pare ok nici sa stai prea mult sa-ti nenorocesti sanatatea pe bani putini pe care i-ai face in conditii mai bune (munca mai putina/usoara, cheltuieli suportate partial de parinti etc). Unii schimbau chiar si 2-3 joburi pe an la inceput, daca vedeau ca munca si stresul depaseau cu mult salariul (daca nimeresti asa la primul job e ok, dar nu ramane acolo la infinit) si se angajau pe ceva la fel dar mai bine platit sau ceva la acelasi salariu dar mai putin solicitant, deci nu inteleg de ce a stat atata timp pe banii astia, mai ales daca spui ca a sclavagit, dar acum bine ca a scapat.
    Daca pe fata asta n-a legat-o nimic de oras in afara de job, atunci nu vad de ce sa nu plece. Oricum, s-a intors in Brasov; nu e ca si cum s-ar fi dus in jungla, cu wc in curte, etc. In alte orase mai mici si mai prost organizate nu gasesti de lucru nici daca vii cu bani de acasa. Nu-l vad ca pe un downgrade decat la salariu si poate (daca exista la ea) mandria de a sta la casa ei (pe unii ii implineste gandul asta, pe altii deloc). In rest, tu n-ai dat detalii, dar poate ca a gasit ceva mai stabil sau mai „sus” ca pozitie decat gasea prin alte locuri. A cantarit, i-a dat cu plus colo si minus dincolo si gata.
    As mai considera asta un downgrade doar in cazul in care te intorci la parinti special ca sa stai degeaba, ca te-ai saturat sa te scoli devreme si sa ai raspundere. Si nu mi se pare ok nici sa stai in Bucuresti/alt oras mare, sa castigi de doua ori cat parintii tai la un loc si tot ei sa te ajute cu pachetele si cheltuieli, in timp ce tu-ti bei tot salariul sau mai stiu ce faci cu el. Cunosc destui.
    Atata timp cat nu esti dat afara pentru vreo mare magarie de care a auzit cumva tot bucurestiul si fugi de asta, n-are de ce sa-ti fie rusine sau sa-ti para rau ca alegi alt oras, natal sau nu. In rest, depinde de prioritatile fiecaruia.

    00
  16. eh, lasa ca e valabila – pentru matematicieni – si reciproca „teoremei” tale: m-am intors eu in bucuresti, dupa ce am trait in brasov pe un salariu de 4 ori mai mare decat inainte. suma nu e relevanta, doar impresia ramasa: iasovul e un oras de cacat, provincie pura, jumate din locatari sunt aluat diferit fata de ce asteptari ai. preturile sunt de capitala, vremea e oribila, piata sfatului dezolanta. soferii claxoneaza, parcheaza deampulea, lumea nu are respectul pe care il banuiesti. si toate astea pentru ce? pentru ca traversez orasul in 15 minute? fi-mi-ar scarba.

    00
    • Der , ne bucurăm ca ai plecat spre Civilizație , succes in Ferentari !

      00
    • Cum’zic – accent Gica Hagi – ai ratat cea mai buna ocazie pentru a tacea din gura. Sau, mai pe intelesul tau, ai vorbit cand trebuia sa taci. Probabil ca te simti bine la tine in cartier – visul tau insa e o garsoniera prin Racadau. Bafta.

      Cu toate astea, mi-ai „probat” punctul. In fine, pierderea mea – aerul curat de Herastrau si Gradina Botanica nu se compara, evident, cu minunata Tampa (nu ma refer la o persoana, nu te tzaca ;)).

      In rest, cu permisiunea lui Zoso – pentru ca ii folosesc marca inregistrata – mai ‘te-n pendula mea de retardel.

      00
    • si zici ca ai plecat la Buc. desi aveai un salariu de 4 ori mai mare la Brasov ? plm, cred ca vorbesti prostii, nu aveai cu cine sa spargi seminte in fata blocului si sa tragi de un pet de bere la 25 l. … de aia nu te potriveai in peisaj :-)

      00
    • @msk: Am plecat la Bucuresti, ca asa se cheama. Fii si tu consistent, una e ca Brasovul e un jeg overrated, alta e sa nu ii scrii numele corect.

      Observatiile tale ieftine ma lasa rece, ai subtilitatea unui autocamion Roman. Repet: orasul este o varza cu ifose. Nu sunt eu singurul care o spune, stai relaxat. Daca nu ma crezi, intreaba-i pe aia de la Shaguar ;)!

      00
    • Sfinte cacat!!!! Bine ca l-ai luat si pe der cu tine. Sa tragem apa si sa speram ca nu o sa-l mai vedem vreodată.

      00
    • Man, citeste in postul tau ce reprosezi Brasovului si apoi suprapune peste orice oras din Romania. Se potriveste, nu ? Asta din cauza ca e problema de societate in general, nu de oras. Si cred ca se aplica si la Bucuresti . Iti spune asta unul care in ultimii 25 de ani a trait vreo 9 in Bucuresti si care merge destul de des acolo. Daca spuneai ca pleci din cauze economice era ok. Brasovul sufera din cauza asta. Da’ sa spui ca pleci din cauza de oameni (si unde? chiar la Bucuresti) este putin exagerat ca sa nu spun ca esti penibil cu afirmatia asta. Or fi alte frustrari la mijloc – zic asta pentru ca am constatat din comment-urile tale ca ajungi destul de usor la injuraturi in loc de argumente – si e bine ca zoso nu le cenzureaza, mai vedem si noi cu cine avem de-a face si nu ne mai batem capul :-).
      Peace !

      00
    • @Msk: o dai cotita, dupa ce initial ma jignisesi subtil si, mai ales daca zici ca ai trait in 9 orase (nu reiese ed fapt ca esti brasovean).

      Daca esti brasovean, iti inteleg, intrucatva, atutudinea. Desi, daca recitesti ce scrisesem eu initial, eu nu comentam despre brasoveni, desi ar fi cate ceva de zis si despre ei. Dar sunt raul cel mai mic.

      Daca nu esti brasovean, comentariul tau e pura aflare in treaba. Hai sa ajutam o batrana sa treaca strada cu forta.

      Repet, in clar, poate deduci de aici: Brasovul mi se pare un JEG OVERRATED. Extrem de multa lume se minuneaza la ce e acest oras (cu precadere oameni care merl acolo doar cu degetul pe harta), fara sa traiasca o experienta, sa spunem, ca a ta. De aici si faptul ca frumusetea e exagerata. Ok, recunosc, termenul de jeg e si el exagerat. Vorbim de un oras in care au existat 4 mari platforme industriale, un oras popendulat intens – ca si altele, de altfel – cu migranti moldoveni. Cu care eu nu am nimic, doar ca Brasovul nu mai e un oras tipic transilvanean, cu oameni strict de prin partea locului.

      As locui oricand la Iasi, Cluj, Timisoara, Constanta, orase care, dupa parerea mea si gustul meu sunt mult peste Brasov, acestea fiind pur subiective.

      Faptul ca eu recurg la injuraturi nu te priveste pe tine, nu te mai erija in politia blogului. Injur pe cine ma jigneste – teoretic, ai fi avut acces – nu pe cine dezbate cu mine o topica. Din nou, eu nu am emis critici la adresa oamenilor in ansamblul lor, de aia truismele tale sunt valide: observatiile mele sunt valabile pentru, practic, orice alt oras. Cu toate astea, repet, din punctul meu de vedere, prefer un oras ca Brasovul de la care sa nu am asteptari, in schimb sa am surprize placute.

      Nu o lua personal, nu esti un mitocan care sa merite injurat, dar faptul ca avem o discutie (chiar daca crezi ca beau bere la pet de 25 de litri nu cred ca ma descalifica) e benefic, in fond de aia suntem aici, nu doar sa ne dea Immortan Joe asta de Zoso mura in gura tot contentu’ :).

      00
    • Der pretiosule , Vali ti-a dedicat postul asta , e despre tine
      https://zoso.ro/idiotii-siguri/

      00
    • @cri: you hit the nail on the head :)!! Am reusit sa ii captez atentia lui Zoso, in realitate incercam sa ii impresionez pe TNR. Dar se vede treaba ca mi-ai luat fata, de vreme ce oamenii sunt ocupati cu tine :))!

      00
  17. 2000 lei/luna in Bucuresti din care scazi 800 lei chiria pe putin…
    Vs
    1300 lei/luna in Brasov fara chirie

    downshifting ??? :)) A iesit pe plus 100 lei

    00
  18. Va dati seama ce metropola e Timisoara, daca Arhi a facut downshifting la Bucuresti ?

    / end trolling

    00
  19. Depinde de oraș.
    Eu am fost avansat în companie cu relocare de la Galați la Iași.

    Liniar în momentul ăsta creșterea e cu circa 1000 ron, în 6 luni creșterea ar fi la 2500-3000 ron.

    Pot reveni oricând în Galați câștigând ca acum, vb aia am apartament acolo, nu dau chirie în Iași.

    Ei uite ca eu renunț la balanța banilor din acest moment pentru a nu mai reveni în Galați.

    Dacă orașul tău e pe punctul de a muri, nu are rost sa mai vrei melancolia.

    Eu caut sa fac ceva sa schimb apartamentul din Galați cu unul în iași, același tip mă costa circa 15000 € în plus dar e un sacrificiu pe care vreau sa mi-l asum iar generațiile mele sa trăiască intr-un oraș cu potențial.

    00
  20. din pacate pentru cei care va considerati bucuresteni, aflati ca genele nu se transmit doar de la parinti ci si de la bunici, iar bunicii vostri au primit gene de la bunicii lor lucru care denota ca stra-strabunicii vostri au transmis genele voua, si e foarte posibil ca ei sa fi fost din provincie.

    00
    • Wow, gene de bucureştean? :))))))))

      00
    • Dap, iar in Vaslui gasesti gene de la Ginghis Han :)

      00
    • Pai pe principiul asta suntem toti maimute ca de acolo ne tragem.
      Redefinim acum cuvintele; daca omul s-a nascut si a crescut in Bucuresti cum sa-si zica? valcean ca asa e tatal sau calarasean ca de acolo e mama?

      Dar nah, e vorba de Bucuresti asa ca orice zic astia, tot naspa e.

      00
    • Asa…genele de la bunici…si sprancenele … de la nasi? :)

      00
  21. NOU
    #74

    Dar daca-s aproape insurat si ea vrea sa se intoarca, ce sa ne facem? Eu as fi bine mersi aici unde suntem, castig extem de bine dupa standardele mele, ea are un job, dar nu e multumita de salariu si tipul jobului, si nu reuseste sa gaseasca ceva mai bun oricat ar incerca. Sa „downshiftuim” sau nu?

    00
  22. 2000 în Bucureşti pe 1300 în Braşov nu e aproape nici o diferenţă. Tot acasă cu mama şi tata vei sta până la adânci bătrâneţi (versus cu 10 în apartament în Bucureşti), tot vei fi la un moment dat afară, pentru că ţi-ai demonstrat potenţialul. Ce aş face eu în situaţia asta, m-aş muta la ţară. Casă pe pământ, grădină pentru zarzavaturi şi încet încet aş ieşi din mizerie.

    00
  23. Dacă faci downshifting de la 2000 RON riști sa o iei în marșarier.

    00
  24. poate ai dat cifrele alea ca niste exemple, dar 2000 de lei dupa 5 ani in multinationala/corporatie nu poate insemna decat:
    – incompetenta angajatului
    – alegerea proasta a domeniului unde activezi.

    Cred ca ai chiar tu un articol de prin 2009-2010 in care spui ca daca dupa 2 ani intr-o firma nu cresti in nici un fel (salariu sau functie) e momentul sa te cari pentru ca nu o sa se intample.

    Acum nu zic ca ceea ce (abia acum aflu) se cheama downshifting nu e un lucru bun; dar eu personal il vad ca ultima solutie. Si in nici un caz nu m-as muta la ai mei; nu vad de ce trebuie ei sa imi suporte tabieturile formate in atatia ani de cand sunt plecat, iar eu pe ale lor.

    00
  25. Va rog un sfat avizat sau neavizat la situatia mea de acum, tangenta oarecum cu tema articolului. Am 37 de ani, fara loc de munca de 1 an, sunt pus in fata situatiei de a alege intre : un job de 1000 de lei/luna program de 10 ore/zi ca vanzator sau un job in afara tarii platit cu aproximativ 6000 de lei din care mai raman 1000. Locuiesc intr-un oras sarac, pentru aia 1000 de lei fac naveta zilnic 70 km, studiile superioare nu-mi folosesc la nimic, singurul lucru care ma tine in loc este familia/copiii. Ce sa aleg? Sa plec sau sa nu plec?

    00
    • Pleaca!

      00
    • esti bou daca nu pleci

      00
    • @Zigurath: pleaca.
      Daca ai cap compas pe UK, Polonia, Cehia, Franta si ne pune @zoso in contact poate pot ajuta cu relocarea.

      00
    • Dacă trebuie să întrebi…

      00
    • Probabil ca jobul local o sa fie si peste 6 – 12 luni. Cel de afara probabil ca nu. Daca nu gasesti de nici un fel, incearca sa pleci macar pentru o perioada scurta.
      Vorbeste insa in familie si vezi ce parere au si ei. Copiii sufera enorm cand pleaca parintii, mai ales cand sunt mici si surplus de bani nu rezolva mare lucru.

      00
    • te plimbi vreo 3-4 zile prin oras de la un cap la altul
      iti iei un carnetel si notezi:
      – ce munci sunt platite bine (fiecare loc are un specific)
      – ce meserii se cauta in oras (la ajofm sunt clasicele anunturi) si care sunt cel mai bine platite
      – ce aptitudini ai tu
      – ce capacitate ai tu de a invata lucruri noi

      dupa care tragi linie si vezi cum se intersecteaza datele si e imposibil sa nu gasesti ceva de facut.

      acum conteaza si spiritul tau intreprinzator
      daca esti genul care asteapta sa i se ofere *** singura sansa e sa te duci afara.
      acolo e mai simplu pentru cei care asteapta

      altfel daca ai mintea deschisa si poti sa vezi oportunitatile din oras, e imposibil sa nu reusesti sa faci ceva.

      ps. iti recomand emisiunea din 25 mai, e povestea frumoasa a unui intreprinzator (la minutul 28 e povestita o intamplare frumoasa)

      pps. angajatorul tau incalca legea daca iti ofera 1000 de lei si tu ai studii superioare, indiferent ce intelegere aveti intre voi, itm-ul il va arde pe angajator

      00
  26. Dadusem un comentariu drept replica, dar a trecut prea tarziu de moderare pentru a mai avea vreun sens in context. Recunosc ca m-a speriat putin valul de intepaturi si frustrari nevinovate venite de la „mica diaspora”, dar in fine…

    Deci, sa o luam pe puncte, pentru ca imi pare ca nu s-a inteles foarte clar ce am vrut sa spun si vad ca frazele pe doua planuri induc confuzie.

    Intai de toate, ar trebui sa mentionez ca am lucrat in afara si ca nu as refuza pe viitor ocazia, cat timp ar fi vorba despre conditii care sa-mi convina si care sa se potriveasca cu actualul nivel de pregatire profesionala (demonstrat prin rezultate si portofolii, nu diplome – e ok, am si masterul si vreo doua certificari, deci nu sufar de frustrarea facultatii). Da, am avut si propria afacere (pentru scurt timp) si am in continuare si suficiente proiecte personale pe langa job. Pe moment, sunt incat in convenabila postura de a pune in balanta propria libertate si propriul timp liber cu veniturile pe termen mediu.

    O sa incerc acum sa raspund la cat mai multe comentarii:

    Radu: Repet. Daca a te “ridica de pe cur si a face ceva” inseamna a-ti omori orice sansa de a evolua si a te complace intr-un job cel mult mediocru atunci da, vorbim despre „sclavie”, indiferent de tara in care o practici. Nu am lovit in oamenii care au plecat in afara pentru a-si construi un viitor, ci in oamenii care au plecat in afara tarii pentru a subzista acolo, fara un scop precis sau un plan pe termen lung. De fapt, poate nici in ei, ci doar in teribilistii care nu au reusit nimic aici, dar au plecat afara pentru a nu reusi nimic nici acolo. E o diferenta fenomenala intre un job, o cariera si o „slujba la limita subzistentei”. Cam despre ultima vorbeam in primul comentariu.

    Ciprian: Am dat cele doua exemple ca scuze ale oamenilor nefericiti cu propria conditie, dar care incearca sa-si justifice propriul esec prin avantaje imaginare. Sigur ca strazile curate, serviciile de calitate si politetea sunt puncte in plus, dar nu au nicio sansa in fata nefericirii zilnice.

    Radu: Sunt complet de acord cu traitul in afara ca „experienta”, dar asta n-are nicio legatura cu ce afirmam (cum nici faptul ca presupui ca ai un punct de vedere mai deschis decat al meu nu are vreo baza, avand in vedere ca suntem cateva gramezi de biti pe un blog).

    Ingrid: Bravo tie, dar tot nu vad ce legatura are asta cu oamenii care subzista si cu intoarcerea lor acasa. Daca ai sincer senzatia ca romanii care pot pleca si nu pleaca „nu se adapteaza la civilizate”, poate mai ai cateva niveluri de urcat.

    Blegoo: Nu aleg nimic. Aleg sa incerc sa le schimb si sa evoluez, indiferent de locul unde fac asta. Unde exact m-am vaitat ca nu pot cumpara ce vreau sau cand vreau? Exemplul dat era simplu si se referea la problema unui amic care castiga pe hartie mai mult decat o facem noi in tara, dar ramane cu mult mai putin la finalul lunii. Ar putea sa se intoarca in Romania pe niste bani care depasesc cu mult media, dar prefera o existenta la limita, intr-o tara de care nu se poate bucura.

    Gigi: Nu stiu, tu de unde ai tras concluzia ca m-am obisnuit si ca nu fac ceva pentru a schimba lucrurile? Altfel, subscriu la ce-ai spus tu: viata e frumoasa la 14 ani. Cum sunt noile buletine?

    Virgil: Traiesc in bula in care vreau sa traiesc, asta e ideea. Ca e aici sau peste granite, e alegerea mea si, in definitiv, e efortul meu. M-am cam saturat de tot felul de invinsi ai sortii care se dau lei pentru ca lor le e „un pic mai bine”. M-am saturat si de oameni plecati din Cucuietii de Vale care se intorc din orasele aglomerate din Vest cu impresia ca „aici n-o sa gasesti niciodata asa ceva” (desi ei n-au mai trecut prin banalul Bucuresti de 25 de ani). Nu spun ca ai fi un astfel de om, dar mi se pare absurd sa judeci intreaga realitate romaneasca din prisma unor amintiri de acum X ani sau a situatiei din nu stiu ce colt al tarii.

    nicolae: Pai nu te forteaza nimeni sa renunti la ce ai, dar daca ai senzatia ca „update-urile de la moga” sunt realitatea culturala a Romaniei si ca nu poti sa alegi… as spune ca lasi ceva loc de interpretare.

    Anton Pann: Nu, n-am, dar in discutie nu se vorbea despre „necesitatea unor alegeri”, ci despre alegeri voluntare, facute in conditii de libertate totala.

    00
    • indiferent ce-ti spui ca sa-ti justifici alegerile, traitul la subzistenta din punct de vedere al calitatii vietii va fi intotdeauna mai bun decat subzistenta + ceva in plus in Romania.
      E irelevant ca ai muncit in Vest. Trece o perioada pana intelegi cum functioneaza societatea si de ce, si nimic in Romania n-o poate compensa.
      Si daca faci 2000+ € in Romania fata de a sta in Vest, esti tot in Romania. Nu numai ca preturile la o gramada de chestii sunt mai mari in Romania decat in Vest ceea ce inseamna dpdv practic ca puterea de cumparare a acelor bani in plus se cam duce pulii de suflet in Romania, dar simpla satisfactie ca banii tai nu contribuie la prosperitatea baronilor PSD sai BOR ului tot e ceva pe care nu-l poti cumpara in Romania.

      Pana nu stai cativa ani in partile civilizate ale planetei n-o sa intelegi niciodata de ce nimic din Romania nu se compara cu civilizatia.

      00
    • Sa inteleg ca tu, din toata multimea de oameni care au plecat afara, te referi strict la categoria „in tara nu am reusit sa fac nimic, am plecat afara, am un job si mai nasol si o viata mai naspa, dar ma agat de niste lucruri neimportante pentru mine doar ca sa nu ma intorc si sa imi accept esecul”?
      Pentru ca, punand cap la cap comentariile tale, asta se intelege. Ca te referi la o subgrupa din totalul oamenilor care au plecat din tara. Iar senzatia mea este ca habar n-ai cat de mica e subgrupa aia. Sa analizam cateva aspecte:
      1. Evolutia profesionala – scuza-ma dar, daca eu sunt chelner in Romania si ma duc sa spal vase in Germania, care este subiectul discutiei? Din ce punct de vedere miscarea respectiva nu are sens? Atata timp cat pentru mine evolutia profesionala nu e o prioritate (muncesc pentru a trai), de ce consideri tu ca ar trebui sa fiu eu nemultumit cu alegerea facuta?
      2. Banii – Cunosc multi oameni care au plecat. Nu cunosc oameni care sa mai fie plecati si sa aiba un stil de viata inferior celui din Romania. Daca au avut probleme, s-au intors.
      3. Civilizatia. Daca tu, dupa multii ani pe care ii ai (peste 14 din cate inteleg) te uiti in stanga, te uiti in dreapta si nu reusesti sa intelegi cum pot exista oameni pentru care respectul (autoritatilor, celorlalti oameni) ,infrastructura, lipsa coruptiei si institutii functionale nu sunt niste aiureli usor inlocuibile cu 100 de lei in plus la sfarsitul lunii si posibilitatea de a-ti face singur alcoolul in curte, atunci eu sunt prostul pentru ca mi-am pierdut timpul scriind mesajul asta.

      Bottom line: oamenii sunt diferiti. Unii pleaca pentru un salariu mai mare. Altii pleaca pentru liniste. Altii pleaca pentru copii iar altii pleaca si se intorc cand nu reusesc. Aia care pleaca, se complac intr-un stil de viata inferior (cu adevarat inferior, adica vazut prin prisma lor nu din punctul tau de vedere) fara a avea vreun scop sau avantaj ulterior si raman in situatia aia, sunt o multime greu de definit dar clar mai mica decat o vezi tu.

      00
    • Ti-ai luat-o de la asta: „tinereii care sclavagesc in tot felul de joburi de mana a doua pe afara”. Pentru ca nu stiu cum e in Europa, dar in State/Canada poti fi „janitor” si sa fii milionar. Adica poti avea o firma de curatenie care curata un zgarie nori de exemplu si da, poti fi milionar. Deci de ce „sclavagesc” si de ce „mana a doua”?
      Diferenta Romania vs „afara” se refera nu neaparat la „job”, e mai degraba: 1) stat de drept 2) infrastructura 3) civilitate. Astea 3 nu-s in Romania si n-au sa fie pentru inca multi ani. Si inca ceva, sa zicem ca ai job misto in tara, daca platesti taxe lui Ponta & co, e ok?

      00
    • *Morga* Ultima dată când am văzut o stire despre morti pe BBC sau Sky era despre ISIS.Ultima dată când am văzut o stire despre mortaciuni pe un canal romanesc a fost acum cateva secunde

      Sa am scuza stimabile ca am scris rapid,in timp ce-mi făceam meseria, meseria cu care in Romania as fi tratat ca ultimul Dorel incult si aici primit cu bratele deschise de fiecare data cand ma afisez sa „salvez” casa cuiva

      00
    • Realitatea culturala a României e o falsa farsa de a nu fi original prietene

      00
    • Citat:

      „Nu aleg nimic. Aleg sa incerc sa le schimb si sa evoluez, indiferent de locul unde fac asta…”

      Bre. Ori alegi, ori nu alegi. Dacă alegi „nimic” cum spui tu… ce dreaq’ mai vrei să încerci să schimbi? Asta-i ca aia cu „…sunt un pic pregnantă…”.

      Citat:
      „Unde exact m-am vaitat ca nu pot cumpara ce vreau sau cand vreau?”

      Nu mă pune să-ți iau la puricat gloaba; chit că nu te-ai văitat TU PERSONAL – e o chestie perenă în România. Filme, soft, chestii. Icre de Manciuria din Canada. Hai, comandă online, că poți; că ai adresă de ro. Vine a doua zi, în cutie cu gheață uscată. Par avion. :-)

      Citat:
      „…se referea la problema unui amic care castiga pe hartie mai mult decat o facem noi in tara, dar ramane cu mult mai putin la finalul lunii”

      Aaa… faza cu „știu io pă cineva care…”
      Da’ hai s-o accept – chit că nu-i literă de evanghelie.
      Ce prospecte are amicul tău pe viitor și ce prospecte ai tu? Ca bani, mă refer – nimica altceva – poate doar poziție profesională.
      Considerând că sunteți la același nivel de pregătire, cam la fel de inteligenți și educați… în 5 ani, tu ai să fii director de sucursală multinațională iar el o să fie ceva șef de departament la multinațională. În 10 ani, el o să fie director de departament sud-est european, în vreme ce tu nu poți merge mai sus, că ai dat cu capu’ de tavan. Adică…
      Becali face mai mulți bani ca tine – dacă tot e s-o luăm pe anecdote.
      Așa… și?

      Citat:
      „…prefera o existenta la limita, intr-o tara de care nu se poate bucura…”
      Aici ai spus o prostie.
      Cum știi tu că „amicul” nu se bucură?
      Tu poate vrei la muzee, lui poate i se rupe de astea.
      Poate bucuria lui e să nu aibe de-aface cu suedeji violenți în autobuz, ori să fie fericit că nu-s maidanezi în casa scării.
      Ori… aia și ailaltă.
      Poate ai vrut tu să exprimi altceva, dar ce ți-a ieșit nu reprezintă ce pretinzi c-ai vrut să zici.

      00
    • Esti tinar si idealist si te multumesti cu putin. Dar mai cresti (si te mai maturizezi) si te vei schimba si vei vedea totul cu alti ochi.

      00
    • Hai sa punem problema altfel:
      Ai o anumita varsta (nu conteaza).
      Ai in job bine platit in tara.
      Primesti o oferta din afara ( nu conteaza de unde ….de dragu discutiei, sa zicem Taiwan …sau elvetia, can tot e neutral).
      Faci niste calcule, si vezi can la sfarsit de luna, dupa toate cheltuielile, ramai cu 1000 de euro. In ambele cazuri, si in tara, si in afara.
      Ce faci ? Pleci sau stai ? Si mai ales, DE CE ?

      00
  27. Nu conteaza cat ai, ci cu ce ramai. 2000 la buc inseamna 300 daca stai cu chirie. la brasov 1300=1300

    00
  28. Depinde, daca experienta castigata la Bucuresti ii va fi de folos in Brasov atunci a luat o decizie buna.
    Cum ar fi sunat textul daca inlocuim Brasovul cu Focsani-ul …

    00
  29. Eu mi-am inceput viata de „adult” si cariera in Bucuresti. Dupa 2 ani de invatat si adunat experienta, am „retrogradat” in provincie, intr-un orasel din Ardeal (nu acasa). Dupa un an mi-am depasit salariul pe care il aveam in Bucuresti. La fiecare 3 luni am incasat cate o marire de salariu. Deci nu ar fi corect sa numesc asta un downgrade, ci un upgrade. Am castigat pe toate planurile din mutarea asta. Oras linistit, curat, frumos. Muntele aproape. Fac 10 minute pe jos pana la birou :) Pot spune ca imi place foarte mult ceea ce fac. Ce am lasat in urma? Un oras aglomerat, murdar si scump. Sefi scartari si plini de ei, chirii scumpe. O mentalitate gen daca nu iti convine poti merge acasa, mai asteapta inca 100 pe gard sa iti ia locul.
    Oamenii buni in domeniul lor au ramas in orasele mari, iar orasele mai mici(care nu sunt pe moarte bineinteles) duc lipsa acuta de oameni calificati, ceea ce face ca atunci cand gasesc un om bun sa il aprecieze si sa incerce sa tina de el.
    Asa ca pot spune ca am luat o decizie buna cu aceasta mutare.

    00
    • depinde daca vrei sa fii un peste mare intr-o balta mica…

      00
    • Well, vreau sa fiu fericita. Pentru mine fericirea inseamna un nivel de trai satisfacator, timp pentru lucrurile care imi plac, nivel de stres cat mai scazut.
      Nu ma vad ca un peste mare intr-o balta mica. Nu m-am plafonat, sa stii. Din contra, asa cum am specificat, am crescut, am evoluat. Nu am facut niciun pas inapoi, doar inainte. Si inca mai este loc pentru asta.
      Nu ma incalzeste cu nimic faptul ca iau acelasi salariu in Bucuresti, dar in schimb platesc chirie 300 euro/luna, combustibil 100 euro/luna(doar pt maruntisuri gen mers la birou, mers la cumparaturi, etc), si cel mai important, plec la 7 din casa si ajung la 7 seara.
      E fain ca vineri la ora 17:10 sa intru pe usa in casa, iar la 18 deja sa fiu pe munte montand cortul, lucruri care in Bucuresti pentru mine erau doar vise. La 18, cu putin noroc, abia dadeam ture prin jurul blocului sa gasesc un loc de parcare :)
      Intrebarea este: pentru ce sa faci sacrificiile astea? Doar pentru a fi un peste mic intr-o balta mare? Eh .. :)
      Bineinteles, nu ii blamez pe cei care continua sa lupte in Bucuresti, fiecare vede lucrurile altfel si are alte prioritati.
      Eu, in viziunea mea, am tras lozul castigator :)

      00
  30. DanC: Un job de mana a doua e fix asta, un job de mana a doua, unul care te face un cetatean de mana a doua. Nu are importanta ca esti inginer sau ingrijitor, daca esti subplatit, prost-tratat si faci 3 ore pana la munca zilnic… ce victorie ai obtinut mai exact? Poti sa te imbogatesti din orice si oriunde, doar ca in unele locuri provocarea e mai mare. Nu am o problema cu oamenii plecati sa-si puna pe picioare propria afacere in afara, cum n-am o problema nici cu firmele romanesti stabilite in Silicon Valley (cum as putea sa am?), dar sa pleci de la ideea ca tot ce e aici e un gunoi doar pentru ca nu ti-au iesit tie pasentele e complet eronat, indiferent ce tara alegi.

    Cheddar: Citez – „Pentru ca asta este “acasa”. E o mlastina fetida, o mare de rahat in care absolut toata lumea care traieste in Romania e scufundat pana la gat.” – Cred ti-ai omorat singur mai toata argumentarea. Nu stiu cand ai fost ultima data prin Romania sau ai vorbit cu altcineva din afara cercului tau de prieteni, dar sunt si oameni care traiesc ceva mai uman aici decat o fac destui dintre cei plecati afara. Din nou, obsesia pentru „chiloti schimbati zilnic”, gropi, manele si alte obiceiuri care ma fac sa-mi pun semne serioase de intrebare legate de mediul din care ai plecat si tu si alti comentatori si de incredibila ingustime a universului pe care l-ati parasit.

    De fapt, ma opresc aici, pentru ca mi-ati cam confirmat concluziile. A fost suficienta o fraza interpretabila si absolut toti oamenii fericiti, multumiti cu propriile alegeri si evident realizati pe toate planurile sa-mi urle in cap ca in Romania e plin de gropi, manelisti si hoti si ca afara e mai bine + evident, cine nu pleaca, e un idiot. Pentru ca asa se comporta oamenii impacati cu propriile alegeri :)

    00
    • ultima oara am fost in Ro in 2013, a patra oara in 15 ani de cand am plecat, si sper ca anul asata sa fie ultima. N-as fi venit nici atat de des, dar din pacate formalitati, mosteniri etc pe care nu le pot rezolva de aici.

      Si ca standard de viata, nu, nu traiesti mai bine in Romania decat in vest nici macar daca esti parlamentar sau Mazare inainte de condamnare. Pentru ca la sfarsitul zilei tot un dobitoc care plateste pentru bunastarea baronilor PSD si a lui Baniel esti.

      Din punct de vedere social, moral si etic, Romania este o cloaca si faptul ca tu nu esti constient de asta e problema ta, nu a noastra. Nu ma intereseaza cum traiesti tu la tine acasa. Cand iesi pe strada si te urci in troleibuz sau metro tot iti muta unul nasul. Tto de birocratie, mizerie si coruptie esti inconjurat, indiferent de cat iti sunt de roz ochelarii.

      Vezi ca esti putin cam prea defensiv pentru unul care e asa de fericit cu alegerile facute. E aproape ca si cum incerci sa-ti justifici tie insuti o alegere proasta. Vorba lu Sexpir „methinks thou dost protest too much”.

      Faptul ca tie ti se pare ca „a fi tratat cu respect de catre societate” nu e un factor important … e grav. Pentru tine.
      dar nu veni sa ne spui noua ca marea de rahat s-a transformat brusc intr-un lac de apa de trandafiri, ca nu te credem. Si daca tu chiar crezi asta, te sfatuiesc sa vezi un specialist. Schizofrenia e lucrul dracului.

      00
    • Frate cheddar, dar lasa dracului Romania in spate, ca vad ca iti pute total si te baga in spital.

      Ce mai cauti, nene, pe bloguri scrise in romana? Nu simti cum iti intra mirosul de rahat prin conexiunea Wi-Fi ?

      Sanatate si relax.

      00
    • @silicon_v
      pentru ca el dracului de greu sa fii intre straini. Pentru ca, la fel ca multora, mi-as dori al dracului de tare sa pot sa ma intorc „acasa”, si sa traiesc normal.
      Si nu pot. Pentru ca refuz sa accept sa traiesc in troaca PSDului. Pentru ca am incercat sa investesc bani in Romania si a fost cea mai de rahat experienta pe care am putut-o avea. Pentru ca de cate ori vin in Romania mi-e rusine, acut, de faptul ca sunt romanca, si de ce au facut rahatii aia din tara mea.

      00
  31. Exista dar oare sunt inteligenți?
    Poate cu 1300 lei în Bv trăiești mai bine ca cu 2000 im București, mai ales dacă în București platesti chirie, iar în Brașov nu.

    Dar poate în Brașov stai cu părinții. Succes im a avea o viață, dacă ai 25+.

    Oare, soluția nu e sa mergi mai departe? Asta o data.
    A doua oara e ca dacă 2000 de lei e tot ce poți în București, poate ca nu faci ceva foarte util. De piața muncii vorbesc și de utilitate economică, nu altceva.

    00
  32. Din pacate, comentariile nu apar intr-o ordine care sa incurajeze conversatia. O sa revin probabil cu un articol pe propriul blog (probabil). Ma bucur sincer pentru cei care au gasit mai mult decat „un trai de subzistenta + ceva” afara, la fel cum ma bucur si pentru cei care au reusit ceva mai mult aici. Cat timp voi sunteti impacati cu propriile alegeri (sper ca sunteti, ca unii nu m-ati prea convins), lucrurile sunt absolut ok :)

    Personal, n-am frustrari de niciun fel si as putea parasi in orice moment tara, dar mi-ar placea sa stiu ca atunci cand o fac pe termen lung sau definitiv, sa o fac cu un motiv intemeiat, nu din frustrare si resentiment. Nu de alta, dar sa arati un buletin la aeroport nu mai e un gest atat de curajos, nu cand vezi 4-5 tari pe an oricum.

    00
    • 1. „Cat timp voi sunteti impacati cu propriile alegeri (sper ca sunteti, ca unii nu m-ati prea convins)” – s-a plans careva de alegerea lui? Sau ai interpretat tu ceea ce au spus? Poate ca ar fi mai bine sa nu cauti substrat unor cuvinte scrise pe un forum. Poate ca ar fi mai bine sa nu iti proiectezi problemele asupra altora.
      2. Nu intelegi sensul cuvantului „frustrare”. Nu il mai folosi.
      3. „Un job de mana a doua e fix asta, un job de mana a doua, unul care te face un cetatean de mana a doua” – nu spun ca esti un om de rahat ca imi blocheaza Vali comentariu. Dar spun ca hartia igienica e Kryptonite-ul tau.

      00
    • adevaru e ca un job de rahat in UK te face rege…

      00
    • nu te face rege, dar hai sa fim seriosi, majoritatea popendulatiei isi uraste slujba. Cam 70%.
      Magaria e ca un job de rahat in UK e probabil mai avantajos decat un job mediu in Romania, si nu numai dpdv financiar.

      00
  33. Nu vreau sa par naiva, dar nu cred ca tipa a luat in considerare strict latura financiara. 2000 lei in Bucuresti vs 1300 lei in Brasov e joc cu suma nula. Sunt sigura ca au existat considerente personale. Da, jobul si salariul conteaza enorm, dar mai exista si alte lucruri in viata.
    Cand am revenit din Bucuresti in Tg.Mures (acelasi salariu, aceeasi pozitie, aceeasi companie), fara a exista nici o presiune financiara sa fac asta, multa lume din jur mi-a dat de inteles ca e un fel de pas inapoi. Daca acel „inapoi” ti se potriveste mai bine, nu vad nici o problema.

    00
  34. @krossfire: „dar sa pleci de la ideea ca tot ce e aici e un gunoi doar pentru ca nu ti-au iesit tie pasentele e complet eronat”
    Nu stiu ce inseamna ‘gunoi’ pt tine, dar nu poti sa faci ce vrei. Si again, ce-am zis mai sus – sa zicem ca faci cine-stie-ce chestii extraordinare, taxele tale se scurg la aceleasi lepre. Mergi pe aceleasi sosele de rahat, dai ochii cu aceiasi armata de contopisti, care-i avantajul? Baiatul meu n-a fost primit in tara in clasa a 3-a, doua clase de elementara din America nu i-au fost recunoscute. Iar americanii aia prosti etc l-au primit din prima la 6 ani intr-a I-a ba i-au mai dat si lunch de pomana. Pt ca orice copil are dreptul la educatie. Deci care-i tara ta? Una care-ti baga bete-n roate la fiecare pas sau una care te trateaza ca pe un om normal?

    00
    • in 2010, directorul japonez de la Koyo Alexandria, care iti garantez eu ca traia mai bine decat tine, a murit in Bucuresti, mancat de maidanezi.
      Si chestia asta continua sa se intample in Romania, si de asta indiferent cat de bine crezi tu ca traiesti in Romania, tot in marea de rahat esti.

      00
    • asta era @krossfire. Vali, sistemul asta de subthreading e enervant.

      00
  35. Blegoo: O sa-ti raspund in privat si cu ceva date (deja nu mai pot tine sirul conversatiei).

    00
  36. Gigi: Nu, nu s-a plans nimeni, dar toti au sarit sa o apere sau sa ma jigneasca (doar putini avand pregatirea sau decenta necesare pentur o dezbatere reala – nu esti printre ei din pacate, asa ca n-o sa ma mai manjesc raspunzandu-ti). Tu cel putin pari sa cunosti cuvantul frustrare mult prea bine.

    DanC: Tara ta e aia care vrei sa fie. Fie ca vrei sa transformi Romania in tara pe care ti-o doresti, fie ca ai gasit altceva, e alegerea ta. De-asta nu inteleg atitudinea unora la o afirmatie care s-ar traduce prin ”Plecati, daca aveti un motiv sau o sansa reala, nu pe motive de frustrare si limitare”. Vai, dar eu am plecat de-aia si de-aia, iar tu esti tampit ca ramai (mai sus ne spunea cineva cat de cacat e sa ramai in Romania) – atitudinea asta ma irita.

    In fine, deja am scris prea mult. Daca la finalul zilei, a saptamanii sau a lunii totul e bine, nu inteleg de ce avem discutia asta :)

    00
    • […nu inteleg de ce avem discutia asta :) ]
      O fi din cauza ca TU ai inceput-o? :-p

      00
    • De ce sa te irite cind cineva are parerea ca e de kakat in Romania? Asta e parerea respectivului. Si ce conteaza pe ce motive oamenii vor sa plece? Ca e de frustrare/limitare – mare brinza. Si de „transformat” Romania se poate si de afara, don’t worry.
      Tot n-am inteles ce vrei sa spui prin job/cetatean de mina a 2-a.

      00
    • Vezi, asta e problema ta principala. Privesti ce au zis altii prin prisma ta. Tu zici ca au sarit sa se apere, dar din punctul lor de vedere ei doar au vazut o parere cu care nu sunt de acord. O problema secundara e ca ignori argumentele aduse de ei, dar spui ca vrei dezbatere. Parerea mea e ca vrei doar sa ti se confirme ceea ce crezi.
      Cat despre jignit, cred ca sunt singurul care a facut asta, nu trebuie sa generalizezi si sa pozezi in victima. Nu e cel mai bun moment al meu, dar e expresia unei pareri sincere pe care o am despre o persoana care se uita la o mare parte din oamenii unei tari si ii considera cetateni de mana a 2-a.
      Despre frustrare da, cunosc cuvantul. Cunosc si sentimentul. In Romania il experimentam mai des, acum il percep doar cand incerc sa comunic cu oameni care nu inteleg sensul cuvintelor si nu au facut logica la scoala.

      00
  37. https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Romania&city1=Bucharest&country2=Romania&city2=Brasov
    You would need around 6,719.50lei (1,514.38€) in Brasov to maintain the same standard of life that you can have with 7,300.00lei (1,645.21€) in Bucharest (assuming you rent in both cities).
    Diferenta intre orase nu pare asa mare totusi.

    00
  38. Fac parte din persoanele care s-a intors dintr-un oras mai mare intr-unul mai mic, cel natal (locuitori: 120.000). Posibilitati in ceea ce priveste cariera? Momentan eu le vad mici spre nule, dar nu as baga mana in foc pentru intuitia mea, in fond sunt de putin timp inapoi si nu am acceptat decat un job dupa job-ul unde am lucrat inainte … mai trebuie sa-mi fac experienta si sa caut mai mult inainte sa zic ca e exact asa. Nu ma las cu una cu doua si nu consider neaparat a fi decizia proasta pentru ca am avut si plusuri. Am avut un apartament care ma astepta acasa unde nu mai trebuia sa platesc chirie sau sa-l impart cu cineva (dupa o anumita varsta ti se acreste sa imparti …) si o relatie la fel. Ambele rezista si se indreapta catre o familie mai mare, ceea ce zic dupa parerea mea ca e foarte ok. Imi place orasul meu, e curat, e decent, nu e boring (desi ar mai putea lucra la partea culturala – activitati). Cateodata mie dor de orasul care l-am lasat. Mai exact de viata mai plina si mai intensa de acolo (mai multe concerte, mai multe restaurante (sunt o gurmanda si desi gatesc si acasa imi place sa experimentez culinar in oras) si mai multe posibilitati de a gasi ceea ce imi trebuie la timp (am observat anumite diferente si intarziere intre cele doua orase).

    Deci am un castig in ceea ce priveste casa si relatia dar nu cariera. Downshift? Poate in ochii unor, inclusiv ai mei momentan. M-as intoarce inapoi? Poate, dar numai in aceleasi conditii: casa si relatia in orasul mare. Idilic? Momentan da, inca mai lucram la acest aspect daca nu se imbunatateste in viitorul apropiat acasa in orasul natal.

    Cred ca e downshift cand te intorci acasa sa stai cu parintii si le incurci si sa-ti incurci viata indirect. Pentru ca oricat ti-ai spune si ai incerca sa te convingi singur, faptul ca te intorci acasa si stai iarasi sub acoperisul parintilor e cam aiurea. Bine, nu ii judec pentru cei care nu au ce face ca sunt fortati de imprejurari si momentan nu au cum altfel. E mai nasol cand persista problema si se intinde pe ani si ani.

    Sfatul meu: ca va intoarceti acasa sau intr-un oras mai mic cantariti foarte bine optiunile. Vedeti ce va place in orasul actual si ce nu va place si la fel in ceea ce priveste orasul in care urmeaza sa va relocati. Daca se merita din punct de vedere social, cultural, financiar etc… Atunci e perfect. De preferat macar 2 din 3 sa fie bifate ca sa fiti mai linistiti si impacati cu decizia voastra. Nu de alta dar e pacat dupa aceea sa va umpleti de regrete si frustrari ca ati luat decizii pripite.

    Krossfire: tie iti place in Romania si te descurci si unii care au plecat (definitiv sau temporar) nu le mai place in Romania. Ambele situatii sunt de inteles dar incearca totusi sa nu iti mai dai cu parerea ca si cum toti care au plecat dincolo sunt frustrati sau deciziile lor sunt cele mai proaste. Vorba aia, gusturile nu se discuta.Cred ca nici de alegerile altora nu e bine sa ne legam. O seara placuta;)

    00
  39. Imi pare sincer rau ca m-am inflamat pentru ca discutia ar fi putut sa se desfasoare constructiv (desi la tonul unor comentarii, ma indoiesc ca lucrurile n-ar fi luat-o razna oricum).

    Am recitit acum tot thread-ul si culmea, unul din comentariile lui Gigi sintetizase exact categoria la care ma refeream in comentariul initial. Din pacate, comentariile (inclusiv cele pertinente, la care mi-ar fi placut sa raspund detaliat si sa ma explic) sunt atat de rasfirate, incat n-am idee cum sa le ordonez. De altfel, am primit intai concluziile acide ale discutiei si apoi discutia in sine.

    Pe scurt:

    1.Da, era vorba despre o anumita categorie (care nu-i nici restransa, nici foarte tacuta in ultimii ani) de „plecati”. Nu, categoria aia nu include, profesori, doctori, ingineri si nici macar instalatori care isi doresc putin respect pentru meseria lor. Nu include nici oameni care au primit oferte excelente de lucru in afara si nici oameni care au inteles beneficiile civilizatiei occidentale (mai putini decat ati crede – beneficiile alea nu se restrang la strazi curate si oameni politicosi). Include insa o groaza de figuranti agresivi, de oameni pentru care „civilizatia” este „un pic mai bine ca in oraselul X” (sa-mi spuna mie cineva ca in Catania e mai bine decat in Bucuresti si-i fac un tur gratuit) si studenti de anul I care scriu „scrisori deschise statului roman”, desi la 19 ani vad lumea la fel de neclar atat in afara, cat si in Romania (si care in general se intorc). E o categorie care mai multe tipuri de oameni, cateva prezente in spatiul online romanesc, din pacate.

    2.Niciodata n-am spus ca civilizatia n-ar fi un bonus. Era un simplu exemplu in comentariul initial si de-aici s-a tras concluzia ca oamenii care nu vor sa plece se tem de politisti si de ciorapi schimbati zilnic, aparent. Sa inteleg ca jumatate din prietenii mei traiesc in afara tarii pentru ca putea in Ratb sau pentru ca nu prea exista cine stie ce necesitate de specialisti in fizica Pamantului aici? De-aia zic, sa lasam partea cu civilizatia pentru mai tarziu.

    3.E o diferenta intre a pleca in facultate si a ramane acolo, a pleca la 35-40 de ani cu doi copii, a pleca dupa Revolutie, a pleca pentru ca meseria ta nu este respectata si a pleca atunci cand n-ai obligatii, dar traiesti decent si nu poti accepta orice oferta ceva mai buna financiar, dar cam atat. Cu sau fara bonusul civilizatiei, „un pic mai bine” nu e suficient uneori.

    Bafta, concedii lungi, pensii mari si impozite echitabile :) (nu sunt sarcastic)

    P.S: Nicolae – Intr-adevar, citisem aiurea cuvantul „morga”, dar si acolo e o discutie destul de larga, avand in vedere ca tabloidele britanice, de exemplu, pot fi cu mult mai odioase decat cele romanesti, cand vor (e drept, fixatia lor e pentru alte categorii sociale).

    00
  40. Iti mai explic o data, poate de data asta imi iese:

    Nu toti oamenii sunt la fel. Incearca te rog sa intelegi asta, este FRUSTRANT sa comunic cu un om care spune ca are mai mult de 14 ani dar nu reuseste sa asimileze un concept atat de simplu. Ceea ce consideri tu important nu este important si pentru altii. Pentru unii Catania e un loc mai frumos decat Bucuresti. Pentru altii mirosul din RATB/gaurile din asfalt/cainii de pe strada sunt un motiv suficient pentru a pleca, deoarece sunt niste lucruri mai importante pentru ei decat sunt pentru tine. Iar “un pic mai bine” nu e doar suficient, este o caracteristica principala a civilizatiei. E opusul lui „las-o ba ca merge asa”. Nu te caca pe opusul lui „las-o ba ca merge asa”.

    Oricum, am senzatia ca imi pierd timpul. Sau, dupa cum spunea unul mai destept decat mine:

    „And if perchance I have offended
    Think but this and all is mended:
    We’d as well be 10 minutes back in time,
    For all the chance you’ll change your mind.”

    00
  41. ^Cat despre „cetateni de mana a doua”, era din nou vorba despre o categorie pusa in context (cineva a echivalat munca fizica cu munca prost platita intr-un comentariu si de-acolo a inceput toata avalansa, desi nu la asta se referea expresia initiala).

    00
    • @Krossfire:
      Bre.
      Cineva ți-a zis mai devreme să te oprești din săpat dacă tot ești la fundu’ gropii.
      Pare un sfat bun, deoarece:

      1. Participanții la discuție nu înțeleg la ce te referi.
      2. N-ai definit clar ce anume vrei să critici.
      3. Dezbaterea în comentarii nu-i punctul tău forte.

      Acuma.
      Ar fi absurd să mă acuzi de rea-voință în ce privește ce-ai scris – ce dreaq’, nu ne certăm de ieri-alaltăieri. Cum am spus, lasă să treacă o săptămână, regândește argumentația și bagă pe blogul tău ce ai de spus, cu speranța că o să fie mai clar.

      Cineva te-a întrebat ce înțelegi tu prin „cetățeni de mâna a doua”.
      Încă n-ai răspuns CLAR – n-ai definit satisfăcător categoria.

      Oamenii pleacă din România din motive nenumărate, deobicei personale. E absurd să disprețuiești asta, indiferent de „calitatea” oamenilor. Unii pleacă să cerșească, alții să muncească; unii pleacă la furat, alții la „sclavagit”, cum se zice.
      Mai deunăzi, s-a dat ceva filmulețe intitulate „Romanians are Coming”, ori ceva gen.

      La categoria aia de oameni te referi când spui „cetățeni de mâna a doua”?
      Sincer să fiu, mie nu mi s-au părut „inferiori”. Niște oameni necăjiți, fără școală ori pregătire, care se zbat să trăiască cît de cît.

      Problema e alta, așa cum o descrie cineva:

      „România este o țarǎ mediocrǎ, popendulatǎ de oameni mediocri, care fac o treabǎ mediocrǎ, trǎiesc o viațǎ mediocrǎ, sînt guvernați de legi mediocre, legi apǎrate de paznici mediocri.
      De la asta plecǎm. Ǎsta este universul analizei, cum ar zice metodologul.”

      http://turambarr.blogspot.com/2017/11/fara-interes-pentru-educatie-deci-o.html

      00
  42. Situatia mea este asa. Lucrez la o multinationala in Iasi (de vreo 6 luni) si castig 2100 de lei. Platesc chirie 125 de euro. Ar exista varianta sa ma intorc acasa (Bacau) pe un job in vanzari B2B pe 800 de lei partea, plus cominsioane. Jobul in vanzari este in telecomunicatii la un partener Vodafone. Intrebarea este daca in vanzari am mai multe sanse sa imi dezvolt cariera, decat la o multionationala?

    00
    • Slujbele care au o parte variabila pot fi foarte instabile. O sa ai un target de vanzari si daca nu il atingi (motivele nu depind intotdeauna de cat de muncitor/talentat esti), atunci angajatorul are un motiv sa te dea afara (si chiar daca nu se intampla asta, o sa ai luni in care o sa vinzi putin sau deloc si atunci ramai cu aia 800). Plus ca n-o sa ai cu ce sa te lauzi cand o sa dai ulterior interviuri pentru alte firme.
      Oricum, esti acolo doar de 6 luni, daca iti faci treaba cum trebuie, ar trebui ca la reevaluarile periodice sa poti renegocia o marire. Eu am avut un coleg care s-a angajat entry-level pe 2000 lei si in doi ani a ajuns la 3000, a cerut cate 500 in plus in fiecare an si i s-au dat. N-o fi extraordinar, dar e foarte bine, mai ales ca ramasese pe aceeasi pozitie si acelasi volum de lucru. Poti sa discuti asta cu colegii mai vechi, sa stii cam la ce sa te astepti si cat ar fi realist sa ceri.

      00
  43. mie imi place in bucuresti. Plecatu afara o sa se intample la un moment, dar nu e musai.
    nu e cel mai curat oras din lume, dar uneori cauti si viata sociala, nu numa plictiseala curata.

    00
  44. Am plecat în Franța în martie la trei prieteni. Ei ziceau să rămân la ei, să-mi facă carte etc. Aveau circa 2000, chirie 650, munceau mult. Zona Montpellier Palavas. Mizerie pe străzi, mucuri pe jos, plin de africani, țipau negrese după mine pe stradă. Nu mă lăsat muierea să plec. O înghețată 8 euro, suc 1.5kg 3.5 euro, prânz 25 euro.

    00
  45. Aloo, gata. stati acolo-veniti acilea, ce va tot frecati atat la comenturi!
    apropo, eu am stat in uk 5 ani si in 2012 am fost cu sormea in paris…vai de mine, bucurestiul este curat cu tot cu suedejii pe care ii avem. no joke! serious shit there!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile