Cum afectează salariile mici piața imobiliară

Fiecare om care caută un apartament de cumpărat sau de închiriat se lovește de această problemă: unele apartamente sunt pur și simplu mizerabile. Cocina de mai jos, de pildă, este trecută la categoria “stare bună”. Sunt unele și mai rele. Gresia și faianța au 20 de ani, vopseaua de pe pereți la fel, instalațiile și orice altceva au 50 și așa mai departe. Prețul cerut nu include și aceste reparații, de aceea oamenii preferă să se mute la un rezidențial nou, pentru că e mai puțină bătaie de cap decât o renovare generală (meseriași greu de găsit, depășiri de buget și alte minuni).

De ce se întâmplă asta? De ce oamenii trăiesc în asemenea mizerie?

Răspunsul este simplu și îl puteți afla de la orice proprietar de cocină: salariile sunt mici. Discutam cu un cuplu la grădinița juniorului, el fusese concediat și își găsise serviciu cu 800 lei, ea avea 1.300. N-ai ce renovări să faci din banii ăștia, pentru că abia îți ajung de cheltuielile curente, plus probabil un palton si o pereche de cizme noi la 5 ani.

 

 

cocina

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Poti curata in propria casa chiar daca esti sarac.

    00
    • Acu` între noi fie vorba, dacă reuşeşti să câştigi 2000 de lei / lună în 2 oameni, ai făcut şi un plod, probabil nu ai multe clase, deci nici standardele nu-s prea înalte. E perfect as it is, ne trebuie plasmă!

      00
    • Da, dar nu si daca esti porc.

      00
  2. inteleg ca vopseaua se mai scorojeste, da’ ala-i jeg!

    00
  3. Rezidential nou … adica din ala in care speri ca s-au respectat toate cele trebuincioase si nu s-a dat spaga la construirea lui?!

    00
    • Nu mai bine te muți pa cort?

      00
    • Nu mi-e rusine nici cu apartamentele comuniste, ce te faci sa crezi ca atunci se construiau mai bine ? In primul rand calitatea materialelor care sunt acum pe piata e mult superioara la ce se folosea acum 30 de ani . Sunt constructori care au calitate dar sunt si care doar asa de aparenta. Nu mai chede fazele de tv ca a cazut buda, balconul,tavanul, cada din baie.

      00
    • Rezidențial nou, adică ăla la care s-a făcut economie la materialele de construcție, dar în schimb este la 20 de km de București, în mijlocul câmpului deci ai aer curat și nu faci decât o oră și jumătate pe drum până la serviciu, deci ai timp să te relaxezi în trafic. În plus, ai fost băiat deștept și ai ales un ansamblu rezidențial pe șoseaua care duce la socri la țară, deci faci mai puțin cu 20 de km când te repezi sâmbătă să iei o găină și un kil de cartofi de la ei.

      00
    • @dw: într-adevăr, am evoluat, acum se folosesc materiale compozite complexe și aliaje de înaltă rezistență, nu BCA-uri, rigips sau alte căcaturi.

      00
  4. Cred ca singura intrebare importanta este legata de timpul si energia pe care esti dispus sa le aloci renovarii. Daca ai posibilitatea sa iti iei acest angajament, cel mai bun pas mi se pare cumpararea unui apartament mizerabil, dar bine structurat si pozitionat intr-o zona buna. Negociat la sange pe motiv ca, nu-i asa, e mizerabil. Renovat complet exact dupa gusturile tale (nu doar la „suprafata” ci si tevaraia). Desigur, bugetul de achizitie+investitie trebuie sa fie realist. Acum un an am depasit bugetul cu 4-5%, ceea ce mi s-a parut rezonabil. Insa rezultatul e exact ceea ce mi-am dorit, in anumite limite ce tin de posibilitatile financiare din prezent. Mi s-ar fi parut ciudat sa dau mai multi bani pentru un imobil renovat acum 2-3 ani, dupa gusturile altuia. Si oricat de mult ne plac anumite proprietati, nimeni nu poate spune ca ar fi avut 100% aceeasi viziune cu cea a proprietarului initial. Pe scurt, da, prefer apartamente mizerabile, ieftine, dar cu potential.

    00
    • Daca tu crezi ca ai depasit bugetul cu doar 4-5% ori nu stii ce e ala un buget ori stai prost cu matematica.
      Cum drak preferi apartamentele mizere? Cu asta te ocupi? Renovezi vagauni in apartamente de lux? In prima parte vorbeai la singular. Sau dupa ce renovezi un apartament cu 4/5% depasiri de buget esti experta?

      00
    • Totul e minunat, iar realizarea de buget e impresionanta, va spun sincer. V-ati ocupat personal sau doar sotul ? ;)

      Problema e ca nu e chiar asa totul parfum. O spun ca unul care a renovat 3 apartamente vechi in Bucuresti, de-a lungul vremii (ultimii 15 ani)

      Pe lung, ca pe scurt nu pot sa spun: e destul de naspa, nu prea e o experienta minunata de viata, cel putin nu pentru mine, care sunt cam bleg de felul meu.

      Inevitabil ai vecini care fac spume la orice ciocan sau rotopercutanta, nu mai spun la datul faiantei vechi jos (pusa acum 30 de ani, cu ciment de 5 cm grosime). Trebuie sa discuti, sa negociezi, sa ii linistesti, sa ii ameninti cu bataia sau sa suporti stoic injuraturile. Ai de carat in continuu material si toti se uita stramb la tine cand pui 5 cutii de gresie in lift. Cand e sa scoti molozul din casa (ca sa face mult, poti ajunge la zeci de saci) toti se urca pe pereti, ca distrugi liftul, Am avut un mos care s-a dus si a scos sigurantele de la lift, la etaful zece, cand a vazut ca incep sa cari saci (ca sa fie clar, duceam maxim 4 saci mici – 25 kg – pe tura, cu liftul imbracat sa folie, ca sa nu distrug/murdaresc nimic). Cu mari negocieri am putut cara molozul cu liftul (apartamentul era la etajul 8).

      So, nu e chiar o experienta minunanta. Asta doar daca nu cumva esti patron la o firma de constructii si ai doi meseriasi, 5 „negrii” si o masina-papuc oricand la dispozitia ta.

      00
    • @ Ion Dragos: nu sunt nici pe departe experta in asa ceva. De altfel, opinia mea incepe cu „cred” si se termina cu „prefer”, fiind pe cale de consecinta o perspectiva personala. Am renovat un singur apartament si sunt multumita. De altfel, am lucrat cu o echipa de muncitori recomandata de niste prieteni. Cand vorbim de renovare completa e normal sa fie asa, nu credeam ca opinia trebuia sa fie formulata in termeni de „eu, Marius si echipa lui de muncitori credem ca…” :) In rest, procentul e real, iar bugetul existent vs. cheltuieli a fost urmarit zilnic. Cam asa se intampla cand banii nu sunt mosteniti, castigati la loto sau primiti pe ochi frumosi.
      @silicon_v: de acord, experienta unei renovari nu e minunata. Iar problemele cu molozul sunt exact asa cum zici, chiar mi-a venit da rad cand mi-am amintit. Dar in final pentru mine a meritat. Poate ca si pentru tine :)

      00
  5. Gresit, ce ai pus acolo in poza se numeste „mobilata lux”.

    00
  6. Întradevăr, nu sunt bani… du-te bă până la colț și cumpără un pet de bere și țigări… mai bine decât o găleată de var, nu?
    Acum ceva timp aveai postarea cu burlacii, adibași de la Nike și jegul căt talpa bocancului. În multe dintre imobile este vorba de nepăsare și putoare, nu de bani. Lafel cum sunt ăia de la țară de au buruienile cât casa și se plâng că la magazinul din sat sunt scumpi castraveții.

    00
    • Nu te grabi sa-i judeci pentru ca isi cumpara un pet de bere si un pachet de tigari. Fiinta umana are si alte nevoi decat cele de baza. Mintea trebuie hranita si ea, nu numai stomacul. Berea aia si tigarile alea sunt poate cel mai la indemana antidepresive. Saracia, viata grea, provoaca depresie, in caz ca nu stiai.

      00
    • Pentru ca atunci cand ai o viata de cacat o galeata de var te face fericit nu? Cand nu iti lipseste nimic de la viata atunci iti este permis sa ai vicii? Ai inteles secretul vietii dar pastreaza-l pentru tine bai Dorele.

      00
    • @Alin – nu stiu cui ai vrut sa raspunzi dar le-ai amestecat. De unde ai scos-o pe aia cu galeata de var e viciu?

      00
    • Leo cred ca nu tie iti raspundea :D

      00
    • Tot ce se poate. Oricum, a incurcat borcanele.

      00
  7. De la ce salariu in sus incepi sa arunci hartia in WC dupa ce te stergi la cur? Ca din poza…

    00
    • Nu-ti face griji, mai ai pana acolo. Mai intai sa iti permiti sa cumperi tigari adevarate si dupa aia nu va mai trebui sa refolosesti hartia igienica uzata. Iti pot face o donatie de cateva suluri totusi…

      00
    • Hehe! Mda…

      Parca te opreai. Nu vrei sa o lasam asa si sa ne vedem fiecare de ale lui? Am trecut de faza ranchiunelor pe net iar daca asta e genul tau de umor, ne pierdem amandoi vremea :)

      00
  8. Socru meu ia duster de 500 bulioane da apart e infect. A dat cu lavabila la mișto peste var….. Nu are mașină spălat rufe…..electrocasnice adică frigider Fram și aragaz din 90. Are un lemn pe cada și freacă rufele de ala…. Și mai are mulți bani pe banca plus încă o mașină de doi ani la vânzare…. La un apropo acum ceva zile să facă casa cu banii pe Logan mcv scos la vânzare mi-a râs în nas. Cum adică să facă casa? Pai nu e făcută?

    00
  9. În maxim o oră cureți faianța, WC-ul, chiuveta și mașina de spălat. Cu 8 lei iei de la magazinele tip Menaj un suport pentru hârtia igienică (suport care se lipește pe ușa de lemn sau pe perete, fără să dai găuri), iar cu 1.50 lei iei o săpunieră nouă. Arunci suportul de lemn din capătul cadei, scoți covorul și scaunul și baia o să arate o idee mai bine.

    Cel mai greu lucru e să renunți la tâmpeniile inutile, avem tendința asta de a face improvizații și de a păstra toate rahaturile pentru că nu se știe niciodată. Dezastru mai mare decât în baie găsești numai pe balcon: cutii jerpelite din lemn sau din carton, scule ruginite, cuie îndoite, acareturi cât cuprinde.

    00
  10. Salariile sunt mici, da’ sursa citata prezinta o valoare medie (2400) cu aproape inca un salariu minim mai mare decat e (adica 1700 pe tara, 2400 e probabil pe Bucuresti).
    Link de la Digi, ca tot esti fan
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/salariul-mediu-a-scazut-in-februarie-376688

    00
  11. Vali, pentru cei cu bugete exista parchet si faianta cu 15 – 20 lei/mp. Exista baterii de chiuveta si cu 50 lei, nu doar Grohe de la 250 lei in sus… Exista si mobila de sufragerie cu 500 lei, exista si aragaz cu 300 lei, nu doar incorporabile cu 4.000 lei. Poti renova anul asta sufrageria, anul viitor bucataria si daca exista un pic de vointa poti face ft multe si fara mesteri, ca google e util si sa faci DIY, nu doar pornache si jocuri!
    Ideea e ca daca vrei cu adevarat, poti sa faci un minim de conditie si cu bani putini, ideea e sa vrei…

    00
    • Sa renovezi o camera te ajunge 4000 lei lejer. Tu daca nu ai o treaba cu zugravitul, nu poti spune spune ca dai singur cu glet dinala, ca nivelezi tu singurel peretii , ce naiba, e ca si cum am spune ca imi repar eu motorul singur. Sunt oameni care castiga 800 lei el si 500 lei ea, iar pe langa mai au si 2 copii..

      00
  12. De ce crezi că vrea să-l vândă? S-o fi săturat şi el de atâta mizerie şi caută în altă parte mai curat.

    00
  13. No! baie dinaia stramta imi trebuie, ca in a mea deja de vreo 3 ori am facut sfoara, plus ca asa nu putem intra 2 deodata.

    00
  14. Cred ca au trecut vremurile cand trebuia sa traiesti la fel ca altii. Daca aceea familie face 2100/luna si tu voi faceti 6000/luna poate ar trebui sa stai intro zona mai buna, vecini care au venituri asemanatoare cu ale tale. La avion la business say first class platesti extra dar si te astepti la servicii mult mai bune fata de economy.

    00
  15. Cand muncesti pe 800lei/luna nu curatenia ti-e prioritatea.
    Cand vi acasa dupa 10/12 ore nu te apuci de curatenie.
    Si azi nu faci ca ai unele de facut. Maine altele. Si tot asa. Jegul devine normalitate.
    Plus ca suntem un neam de nespalati.

    00
  16. Si ce clanta are omu’.

    00
  17. Păi e stare bună, că e WC-ul în casă. Dacă puteai arunca hârtia în budă era ‘stare excelentă’ și dacă nu intrai în budă prin cămară (vezi bidonul cu murături) era ‘decupată din revistă’ (pe bune, e un agent retardat la Property Lab care o tot arde cu ‘locuință din revistă’).

    00
    • păi da.
      1. dă murăturii o savoare deosebită, un Eau de Cacha.
      2. vezi murătura cum se murează. meditezi asupra ei. devii una cu ea. o înțelegi. o fuți.

  18. Galeata de lavabil mare 100 lei, cu trafalet si restul ajungi la 150… ii dai bataie intr-un weekend ti-ai zugravit tot. Poti sa faci curat si altele cu bani putini si timp destul de putin… trebuie sa vrei in primul rand. In rest ai dreptate, nu ne permitem multe chestii… din cauza salariilor mici.
    PS: Eu am zugravit 3 apartamente in care am stat in chirie, nu m-a costat mai mult de 200 lei niciunul, nu a aratat lux dar a aratat bine de tot.

    00
  19. Vad eu prost in poza (?) s-a sters la fund si a dat cu hartia pe langa buda?
    E sarac, de asta, nu?
    Cat mai e un pachet de TIX? Un leu? Doi lei?

    00
    • aparent, un tix și un mototol de sârmă le topește profiturile când încearcă să vândă cu 60k două camere.

  20. Clor din ala ordinar costa 2 lei la 3 litrii parca. Faci o curatenie cu ala, de ajungi sa scoti si petele de pe caracter.

    00
  21. Vecinii mei de deasupra traiesc din bani foarte putini. Cu toate astea, incet, incet si-au facut mici renovari iar apart. arata decent. Gresia si faianta sunt ieftine (si pe gustul lor), insa sunt, au renovat si izolat balconul, tavanul (stau al ultimul etaj), parchet laminat, (ok, multe chestii au culoare dubioasa si sunt de prost gust), insa e curat si ingrijit. Si au muncit ei doi singuri, nu au tocat seminte in fata blocului sa se vaiete ca nu au.

    00
  22. Ce mi-e teama mie e ca niste salarii mai mari (la nivel de economie) nu ar imbunatati la nivel individual aspectul locuintelor ci doar ar impinge preturile in sus pe piata imobiliara. Sigur, ar apare pe piata mai multe apartamente curate sau ingrijite decat in prezent insa mana aia de lavabila de pe pereti ai plati-o cu salariul pe 5 ani.

    00
  23. Dacă ceva am învățat căutând apartamente (și e vina agenților, în special) e că:
    – stare bună = nu cad pereții
    – amenajat lux = renovat, dar probabil cu spoturi si bare de inox
    – amenajat clasic = zugrăveala și mobilierul de acum 30 de ani
    – central = undeva în oraș
    – zonă liniștită = zonă rezidențială în câmp, lângă oraș
    – la 5 min de nume_obiectiv = la 5 min, viteză supersonică

    00
  24. Oare la ce categorie intra apartamentul asta + cat trebuie sa te chinui sa il aduci in starea asta?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)