Serios, campania aia cu “adoptă un ș” făcută de niște isteți de care mi-am bătut-o vreo doi ani pentru că nu au vrut să îi facă clientului ca http://adresa să fie validă și îi forțau să scrie www.adresa e foarte potrivită.
Pentru că românii online, creatori de conținut, bloggeri, jurnaliști, sunt înapoiați complet când vine vorba de tehnologie. Și nu doar asta, dar și refuză insistent și căpos orice fel de ajutor. Groparu are problema aia cu tema de mobil pe desktop de 2-3 ani, Miruna are fonturile la nivel de 2006, Andrei abia a fost convins să treacă la temă responsivă, George stă pe un hosting de 4$ și la fiecare spike de trafic blogul lui pică în nas și așa mai departe. M-am tot oferit să ajut și n-am avut prea mare succes.
Deci da, cât mai multe campanii din astea.
Cu tot restul articolului sunt de acord, dar cand vad cate un ț scris cu un font care n-are nicio treaba cu restul textului, inchid fereastra. Da, sa fie diacritice, dar daca nu-s in stare sa optimizeze site-ul in asa fel incat diacriticele sa se integreze frumos in restul textului, prefer sa le lase acasa.
Am avut si eu probleme cu o firma de webdesign (una din cele care se cred mari) ca ei nu vor sa adopte diacriticele pentru ca nu sunt bune pentru google.
Ca daca scriu romaneste pe website google ma va sanctiona.
Asa ca ei, mare agentie de webdesign, nu folosesc diacritice.
Mysql-ul bineinteles ca era in latin1_swedish_ci
Pe retarzii de genul asta ii convingi foarte usor (m-am lovit si eu de problema asta):
1. Deschizi GOOGLE Chrome (dar ai grija sa le spui „GOOOOOOGLE Chrome”)
2. Deschizi o pagina cu diacritice
3. Apesi CTRL+F (sau Command+F, dupa caz) si cauti cuvinte din pagina care contin diacritice, tu scriindu-le fara diacritice
Salut. Intreb ca sa invat: ce trebuie in loc de implicitul de latin1_swedish?
utf8_general_ci
Vali mulțumesc. utf8_general_ci e valabil și pentru limba română sau e doar pentru engleză?
pentru ambele.
Ha… eu fix de aia nu il mai citesc pe groparu, dar credeam ca e de la mine problema. Si treaba e ca nu intra tot timpul varianta mobila, doar uneori si la unele postari.
Las’ ca merge si-asa
Iar eu am o tema WP veche pe care insusi marele Zoso a declarat-o crunta acum vreo 4 ani cand eram mandru de noul look, am de 100 de ori mai multe cunostinte fata de anii aia despre configurare servere, hosting, SEO, teme responsive, optimizari on-site si off-site si nu gasesc o amarata de saptamana libera sa schimb o virgula pe blog :)))
adevărul e că și nemții scriu cu tremă
Am căutat „adoptă un ș” și „adopta un s” pe google.ro. Rezultatele sunt total diferite: https://imgur.com/eRYGxN5.png
Bănuiesc că Google o să echilibreze rezultatele peste câteva zile (ar trebui să apară acest articol la rezultate
Mai sus au fost rezultatele pentru limba engleză. Rezultatele pentru Google configurat pentru limba română sunt aici: https://imgur.com/IrK1nQe.png
Google a găsit campania indiferent dacă am scris „adoptă un ș” sau „adopta un s”. Important este să cauți pentru limba română
Opriți jihadul!
Sa-l iertati pe Groparu ca nu stie cum sa se mai imparta intre miile de boturi insangerate care musca din el. Cand imi schimb tema o schimb de tot, nu cu una intermediara. Vreau sa fie, din nou, blogul cu cel mai haios concept din blogosfera, si asta presupune niste munca de creatie. Care se infaptuieste incet-incet, nu asa de repede pe cat si-ar dori unii (in primul rand, eu).
In rest, Pasti fericiti!
hai bre, bagă marfă nouă la fabrica de scuze?
Vali, in ciuda noptilor fierbinti de la SMS Camp si a faptului ca te gasesc extrem, da’ extrem de atragator, nu-mi doresc sa te cuceresc.
Deci nu, nu te aburesc.
in doi ani invățam să codez și o făceam eu. serios. dă disable la pluginul ăla de kkt și gata.
Un Paște, doi paști? sau de ce ar trebui doi ”paști fericiți”? Ne urezi de pe acuma și pentru ăla de la anul?
Bine că acum se înghesuie toți să scrie corect despre o campanie, dar când a fost vorba să cotizeze 10 lei la o campanie pentru tastaturi (fizice) în limba română s-au făcut toți că plouă…
Așa cum ți s-a explicat, Romanian Programmers e net superior. De-asta.
Adoptă un ş & un font ce să-l afişeze corect. Cam aşa stau treburile…
Dacă pui latin extended la fontul tău actual, îţi va merge strună. Cât despre tastatura în Română se poate face şi din setările de limbă de la Windows. (cei care au Windows, evident)
O zicem si pe aia cu pluginurile sociale care ocupa jumate de pagina pe mobil? Gen: https://imgur.com/jDSPYpe.png
Serios, hai să vă învăț un truc, pentru că știu că nu toți aveți smartfoane și chef de testat pe telefon, e greu știu.
În Chrome, dai Click Dreapta, Inspect Element, in chestia noua ce se deschide, vezi că ai niște butoane pe sus. Primele 2 sunt o Lupă (search) și următoarea este un telefon. Dacă apeși pe telefon, ceva MAGIC o să se intâmple! Selectezi frumușel un telefon de referință din lista aia, dai un refresh la pagina and BE FUCKIN’ AMAZED HOW SHITTY IS YOUR FUCKING BLOG ON MOBILE.
Zic și eu.
Continuare a comentariului de mai sus:
https://imgur.com/uxWAtqM.png
https://imgur.com/c0A4WLj.png
In alta ordine de idei, nici felul in care se vad pozele pe mobil pe zoso.ro nu e ok.
Blogger-ii trebuie să fie atenți la fonturile folosite. La http://tastatura.info/blog/2015/04/12/am-adoptat-un-s/ am pus codul unei pagini de a testa fonturile de la Google Fonts.
În principiu trebuie ca litera de bază din diacritice să fie identică. Cu o singură privire putem vedea dacă totul este OK în „aăâiîsștț AĂÂIÎSȘTȚ”.
Pentru că nu poți fi niciodată sigur, nu strică să te uiți în codul sursă al paginii html generate și să cauți după „fonts.googleapis.com”. Am întâlnit un caz în care fontul apărea de două ori, o dată cu „subset=latin-ext” și o dată fără și într-un caz – Firefox ESR – pagina se vedea nașpa
Probabil ca toata lumea a remarcat campania relativ decenta pe TV pentru situl Sentimente.ro. Cred ca a costat destul de mult tinand cont ca spotul a aparut la majoritatea televiziunilor.
Dar desigur ca nimeni nu s-a gandit sa bage ceva bani si in site, ca poate se vor ingramadi pe acolo multe doamne singure cand vor afla de situl minune.
Rezultatul logic nu s-a lasat asteptat, vineri situl a picat, iar azi luni functioneaza intermitent cu din astea:
504 Gateway Time-out – The server didn’t respond in time.