Hainele care nu vă mai plac…

Ieri vorbeam cu un băiet care se mută și îmi făceam mental lista cam cum ar arăta bagajele noastre dacă și când ne vom muta de aici. În afară de biciclete, grătar, șezlonguri, balansoar, patul copilului, anvelopele de vară, restul pot fi împachetate într-un portbagaj de SUV. Haine, oale și computer. Asta e tot.

Și asta pentru că:

  • am apucat destul comunism și post-comunism ca să știu că soluția nu e să strângi cât mai multe borcane, sticle, șaibe, piulițe și aripi de mașini.
  • am trăit mult timp la bloc, cu spațiu limitat, și am învățat să organizez spațiul.
  • azi, lucrurile sunt mai ieftine decât erau acum 10-15 ani și noi avem mai mulți bani să le cumpărăm.

Așadar, că tot vine primăvara, folosiți weekendul ăsta ca să faceți curat și să aruncați tot ce nu vă place, nu mai purtați, nu vă mai vin sau pur și simplu nu mai aveți chef de purtat din șifonier. Puneți-le într-o pungă deasupra tomberonului, se va găsi cine să le ia. Dați-le unui sau unei amărâte pe stradă. Dați-le femeii de serviciu, dacă le vrea. Căutați pe net, veți găsi o familie nevoiașă care are nevoie de ele.

 

haine

“haine” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Te rog anunta-ma la care tomberon iti vei pune hainele.

    00
  2. Cum tocmai m-am mutat, pot ca in cunostinta de cauza sa afirm ca ai perfecta dreptate.
    La un mutat, intotdeauna iti dai seama cate lucruri nefolositoare ai adunat si ca o sortare e mai mult decat binevenita.
    Singura problema apare in functie de cine face respectiva sortare, daca o faci tu, in viitoarea casa sigur o sa ai mai mult loc in dulapuri, daca o face nevasta, prin sertarele tale o sa cam bata vantul.

    00
    • Jerome, depinde. La noi e vice-versa. Barbatu-miu ar aduna o mie de porcarii, eu si acum probabil pot sa-mi bag bulendrele toate in portbagajul masinii (si are portbagaj FOARTE mic :))

  3. „Si ce daca bluza asta n-am mai purtat-o de 2 ani ? Poate anul viitor am chef s-o port, mai bine ai arunca din cablurile si firele alea, iar toate sculele astea de ce sa le mai pastram ? Oricum nu te pricepi sa repari ceva si intotdeauna chemam un meserias”

    00
  4. De ce asociem femeia de servici, gunoierul, paznicul, etc.. cu patura sociala saraca?
    Au un loc de munca ca oricare altul, sau pentru ca daca nu ai terminat o facultate si nu ai un salariu de director, te baga direct in categoria saracilor, care ar trebui sa ne scape de ceea ce nu mai folosim?
    Daca da, cred ca multumirile ar trebui sa le primeasca el, si nu tu. Pentru ca te-a scapat de niste efort in plus.

    00
    • Pentru că sunt mai mulți gunoieri/paznici săraci decât doctori/ingineri săraci. Pentru că în general veniturile sunt direct proporționale cu nivelul de pregătire . De-aia săraci. Pentru că statistică și logică :)

      00
    • Pentru ca-s platiti cu salariul minim pe economie? (asta in cel mai bun caz)

      00
    • de ce consideram oamenii cu bani putini saraci? nush, ca nu au bani?

      00
  5. Un mic amanunt pentru cei care vor sa faca o fapta buna.
    Spalati-va zdrentele inainte de a le oferi cuiva.
    E de rahat sa oferi haine jegoase ca si cadou.

    Hainele, cartile, electrocasnicele si multe altele se pot dona centrelor cu oameni defavorizati (copii, batrani, etc.)

    00
  6. ” restul pot fi împachetate într-un portbagaj de SUV. Haine, oale și computer. Asta e tot. ” – Stil de viaţă spartan şi minimalist.
    Doar esenţă.
    La fel ca articolele de pe blog…

    00
  7. astazi nu sunt neaparat mai ieftine lucrurile ca acum 10-15 ani, sunt ieftine alea de proasta calitate care se si strica rapid. Eu hainele le dau la prieteni, am cativa care lucreaza in constructii, cand le murdaresti cu beton dinala intarit numai cu foarfeca le mai rezolvi, in rest oricum nu cumpar prea multe haine noi pentru ca mereu imi cumpar doar ce imi place si mi se potriveste.

    00
  8. Am renuntat in ultimii ani sa mai iau haine, pentru ca alea de sunt in sifonier sunt OK si oricum nu prea am unde sa merg. Dintre alea unele nu mai vin OK (sunt mai aproape de 40 de ani decat de 20, deci cam trebuie un pic schimbata ‘atitudinea’), asa ca vor fi donate. Am si gasit cui sa le dau (sunt majoritatea in stare foarte buna, pe cele prea vechi le voi arunca). Hainele fetei le dam pediatrului (aduna el pentru copiii din familiile nevoiase care sunt inscrisi la el), cate o plasa la 3-4 luni, cum creste si asta mica.

    Incepem si noi sa cumparam o idee mai cumpatat si sa incercam sa mai si scapam de chestiile inutile. Oricum se aduna o mie de porcarii.

  9. Eu n-am aproape nimic in plus prin casă, deoarece le trimit periodic la țară, unde am vreo 8 nepoti din partea verilor soției, pe o plajă de 9 ani, începând cu clasa I. De la haine și până la agende, CD-uri si alte nimicuri primite cu diverse ocazii, toate își găsesc utilizarea la țara, unde copii sunt bucuroși de orice gadget nou, probabil și pentru că nu sunt înconjurați de abundența tipică mall-urilor din orașe.

    În privința hainelor, mi-am impus să nu le port mai mult de un sezon, maxim două (cazul jachetelor de iarnă și al bocancilor). Știu, costă mai mult, dar nu fumez, n-avem copil mic iar nevasta lucrează :)
    În plus, soția mea a devenit expertă în comenzi de la magazine on-line, ceea ce salvează enorm de mult timp. Avantajul este că, atunci când dau hainele mai departe, acestea sunt în stare aproape perfectă.

    Singurele lucruri pe care le păstrez de ani de zile, în afară de (cca. o mie de) cărți, sunt cele cu valoare personală, gen cămașa în care m-am însurat, o curea de piele adusă de tata din Liban în 1992 (imprimată cu sigla Star Wars, LOL!), niște cizme de ofițer Wehrmacht moștenite de la bunicul meu (cumpărate de la un neamț pe 20 august 1944!) , un pulover militar britanic luat de mine de la Sarajevo, o cască balistică primită cadou de la un amic din KFOR ș.a.

    În privința actelor de caritate, eu și soția avem un cerc de prieteni cu care ne asociem și mai ajutăm oameni nevoiași, de la caz la caz. În toamnă, am pus bani cu alte câteva cupluri și am cumpărat haine noi, jucării educative, alimente și niște unelte de grădină/dulgherie/mecanică pentru o familie cu șase copii care trăiește într-o casă abandonată, într-o comună de lângă București. Sculele au fost pentru capul familiei (șomer), să poată merge prin zonă să muncească cu ziua: dat zăpada din curți, curățat grădini, reparat garduri, tăiat lemne, niște lăcătușerie etc.

    00
    • Si simteai nevoia sa stim si noi ca tu esti filantrop. Mor pe oamenii astia care incearca sa iasa de sub radar doar prin faptul ca ajuta pe cineva…

      00
    • Daniel, nu cred că asta a fost intenția lui S, cred că așa e stilul lui/ei, mai balzacian :) Nu e pe lângă subiect, își descrie propriile experiențe. Pe lângă subiect e „heităreala” ta.

      00
    • Omul e la subiect. Si de cand e un lucru rau sa povestesti ce fapte bune faci? Poate ar face si altii, dar nu stiu ce/unde/cum sa se organizeze.

  10. Se poate folosi reteaua freecycle pentru donat lucruri. Am facut migratia de pe yahoo pe facebook la grupul din Oradea, dar activitatea e aproape zero :/ Mi-a povestit cineva care locuieste in Scotia ca la ei s-a intamplat sa se ofere moca tableta grafica, motocicleta si chiar masina.

    00
  11. Mai trec ceva ani si cind lucrurile se vor imbunatati in Romania va incepe nebunia cu donatul de haine.
    Pe aici e plin de tomperoane unde poti pune lucrurile care nu-ti mai trebuie. Ca cica „ajuti” nu stiu ce organizatie dar in realitate ajung in tari ca Romania in magazinele de SH.

    00
  12. Stop calling it SUV

    00
  13. Mobila n-ai deloc?

    00
  14. Şi eu care mă gândeam să merg să-mi cumpăr haine noi. Deci unde-ţi arunci hainele? :)

    00
  15. Nu le da la gunoi! Nu ajuta suedejii din Gârcini să se mai înmulțească! Mai bine să putrezească decât să ajungă la ăia!

    00
  16. NOU
    #28

    În Brașov cred că mai există încă cutiile alea albe în care poți pune haine vechi care ajung la nevoiași. Le-am folosit acum jumătate de an, la curățenia anterioară. Dar da, primăvara asta mai trebuie o tură de curățenie.

    00
  17. La Vali ce e pe el e si in dulap, doamne fereste de un incendiu.

    00
  18. eu cred ca mai ales la bloc se gaseste cate un vecin amarat care sa aiba nevoie de cate ceva. iar de crucea rosie nu a auzit nimeni? macar stii ca ajung la niste oameni care au nevoie de haine si nu sunt aruncate 2-3 metri mai incolo.

    00
  19. De 2 ori pe an fac o curatenie amanuntita printre haine, iar ceea ce nu mai port donez. Chiar faci un mare bine!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile