Mai mintea lumea, dar ca Sima mai rar

Cristian Sima, brokerul fugar, și un înrăit dansator, e pur și simplu adorabil pe blogul său, Marea Spovedanie:

În 1986, am închiriat şi o garsonieră pe “Maria Rosetti”, o garsonieră care va deveni în curând un fel de bârlog al cinefililor bucureşteni. Adusesem din Occident o hardughie de video, luat cu 100 de dolari la mâna a doua, şi o caseta cu “Amadeus”.

27 octombrie 2014

Eu aveam un video vechi “Hitachi”, luat în vara anterioară cu doar 200 de dolari, după ce fusesem la bursă, la Perugia. Doar vama mă costase vreo 3 salarii de Asistent la Politehnică.

7 decembrie 2014

Probabil de aia nu e încă mort, că toate aberațiile lui n-au legătură cu realitatea. Iar exemplul de mai sus e elocvent în ecosistemul povestirilor lui: când reputația ta se învârte în jurul unui obiect, cu ajutorul căruia strângi crema Bucureștiului, a-i greși prețul nu e o scăpare, e o minciună din categoria celor care te aruncă în derizoriu. De unde și reacția lui rapidă și nervoasă.

update: alți bani pe care trebuie să îi caut prin casă.

 

say-worried

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. „Atunci am înţeles un lucru important, valabil şi în lumea afacerilor de azi: e foarte important să spui mereu aceeaşi minciună. Pentru asta, trebuie să spui respectiva minciună, şi familiei, şi prietenilor, până ajungi s-o crezi chiar tu. Doar aşa poţi minţi credibil. Iar dacă vrei să-l prinzi pe celălalt cu minciuna, întreabă-l aceeaşi chestie la interval de 6 luni şi, dacă răspunsul nu e acelaşi, l-ai prins. Dar niciodată nu îi spune cuiva că l-ai prins cu minciuna şi nici nu da semne că nu ai încredere în el!”

    30
  2. l-ai prins cu chilotii in vine si pla intre elementii de la calorifer!!!

    daca tu crezi ca a confunda $100 cu $200, cheltuiti tocmai in 1986 inseamna minciuna, si asta de la unul care a escrocat poate nu milioane, dar sute de mii de dolari in mod sigur, esti bun de comisar al poporului, zoso…

    oricum, mersi pt link. este distractiv.

    00
    • e exemplar pentru că videoul ăla reprezenta punctul în jurul căruia se strângea elita bucureștiului și oamenii pe care pretinde că-i cunoaște.

    • Vei fi surprins, insa in anii aia Sima (si nu doar el) cunosteau o multime de oameni in special prin doua lucruri, extrem de rare la acel moment – filme si muzica. Aceste doua „commodities” nu numai ca nu se gaseau in RO, dar accesul la marfuri de tipul asta premium era ceva extrem de rar. Cand majoritatea aduceau de la bulgari filme de actiune, Sima (si nu doar el) aduceau filme cult.

      Faptul ca incurca sumele poate fi o scapare (au trecut totusi 30 de ani de atunci), dar ideea de baza e adevarata. Chiar daca nu o fi fost fix „crema” cinefililor bucuresteni, cu siguranta era vorba de multe persoane din top la momentul ala. Iar Sima, cu modul in care vorbea si cu matematica pe care o stia la vremea aia, era privit ca un mic geniu de multi.

      10
  3. Excentric si cam zglobiu omul dar tot simpatic imi e.
    Intr-o tara in care votantii lui iliescu sunt majoritari, genul de oamni precum sima mi se pare chiar super ok.

    00
  4. NOU
    #6

    Minte sau nu minte ,nu stiu insa are carisma chiar si de la distanta!
    Este fermecator, ce sa mai……

    01
  5. Cristian Sima
    9 minute · editat ·

    Zoso (Zoso.ro) a gasit o inadvertenta in spovedaniile mele. Da Zoso, nu mai stiu cit am dat pe video Hitachi in 1985, poate 100 sau poate 200. Oricum nu are importanta. „Cind spui adevarul nu e nevoie sa-ti aduci aminte nimic” m.twain

    Dar, imi aduc aminte, ca ai fost la Vintu sa-i propui sa-i faci blog si ti-a dat un plic cu bani, parca 2000 din sursele mele si apoi nu te-a mai sunat in veci. Adica ti-a cumparat tacerea. Iti aduci aminte Zoso?

    01
    • am râs. sigur erau 2.000? nu 4? sau 3? dacă își mai aduce aminte de 2 ori mai schimbă sumele.

    • ce nu pricep unii oameni e ca la vremea aia, daca nu erai cineva gen Nicu Ceausescu, o diferenta de 100 de dolari era al dracului de mare.

      02
    • hai sa va spun eu cum sta:

      toti banii din lume trec pe la sima, sima e boss pe sursa de bani. daca imi da si mie vantu 50 de marafeti, trebuie sa bage cerere la sima. si sima stie ca mi-a dat si mie vantu 50 de marafeti, chiar si daca i-a pus in plic, ca sa nu vada fraierii ca mi-a dat si mie 50 de marafeti.

      asa este.

      01
  6. Ai de mine! Cum se poate asa? Ce minciuna… Nu a dat 100 a dat 200 USD! Cum putea el sa minta despre un video SH cumparat in (fu*king) ’86, in halul asta???

    Dude (Zoso), sa fim seriosi poti mult mai mult decat atat. Cateodata am senzatia ca „publicatia” Cancan detine blogul asta.

    Ma intreb care sunt urmatorii „nelegiuiti” pe lista ta. Cam prea faci piggyback ride pe seama altora, deja e cam evident.

    P.S.: Intru din greseala de aprox. 2 ori/pe an pe blogul asta ca imi apare pe vre-un feed articolul si de fiecare data aceeasi poveste: nimicuri despre altii.

    WTF…

    20
  7. excrocul sima. pliz. ai respect, ce naiba!

    00
    • mă scuzați, domn colonel, nu mai fac.

    • Pun pariu ca toti astia care ziceti ca Sima e excroc/hot/etc. cunoasteti foarte bine mecanismele din spatele bursei si mai ales ce cuprinde un contract de tranzactionare discretionara in special la partea de riscur asumate de catre client. Cu siguranta stiti bine si mecanismul prin care a furat, nu?

      Nu zic ca nu a facut prostii mari legate de managementul riscului dar totodata se si ingite tot kktul din presa…

      00
    • eScroc. Că nu este un fost croc.

      00
  8. Salut,
    sunt nou pe aici si am vazut un feed cu voi…
    Va spun si eu una ..doua ..
    …astepta prin spate pe la rest „Moldova” sa capete 1 kg portocale …
    adica … nu era el … furnizor de comaliment …??? taxu ce pazea ?
    si a doua … 22 000 un telecolor …cand ala era 14 000 …dar la video …avea doar un player sh .. de 100 para… si freca numai modele…

    00
    • Adrian Tarachiu, prin anii aceia existau video playere si in shopuri (adevarat cu peste $ 600!), asa ca elitele despre care vorbeste Sima se puteau cuibari intre ei! Sima sa ne spuna mai multe de furtisagurile pe care le practica.

      00
  9. Usor cu deductiile pe scari, ca-s treptele fragile!
    Dafuck e cu articolul asta?
    Eu habar nu mai am cat am dat pe masini, si nu era acum 30 de ani, ci acum vreo 4. Stiu sumele orientative, dar exacte, nu (si nu vorbesc de 100 de euro in sus / in jos, ci de ditamai aproximarea).
    Pur si simplu nu mai stiu cat au costat. Am dat cifre gresite cand m-a mai intrebat cate cineva? Probabil ca da. Toate celelalte lucruri spuse respectivului au fost miciuni? Nu prea.
    PS: Si, ca sa nu incepi iar cu argumentul ala subtire de la comentariul 2, sa ne lamurim din start ca masinile-s al dracului de importante pentru mine. In primul rand pentru ca imi cara familia. Pe urma, e importanta masina pentru ca „in jurul ei” si in ea „s-au strans multi oameni” pe care-i cunosc, oameni importanti pentru mine din pdv business.

    10
  10. Sper sa îți dea și dumnealui un plic cu 2000e ca sa ii optimizezi blogul.

    00
  11. Doar 2000, chief ? Jenant, parol, aveam alte pretentii… :)

    00
  12. ce tare! și noi ne adunam acasă la Butoi, care avea video din ’84, că i-l adusese tac’su din Qatar și vedeam niște chestii cu un indian care arunca o chiuvetă pe geam la sfârșit sau altu’ cu un kinder care a dat fofoloanca pe o prăjitură cu frișcă, nu mai țin minte cum le zice, că tot alea cu Rambo erau mai tari, ca acum să aflu că sunt mai vechi în branșa ălora de făceau nopți albe la video decât elita cinefilă a Bucureștilor.

    00
    • Once Upon A Time In America – de acolo era kinderul ala, exceptional film. Poate il revezi acum cand esti mare si intelegi ceva din el ;)

      10
    • pe bune? thx m8, dacă ai știi de când caut numele filmului… erau acolo doi tipi tari pe care cred că i-am mai văzut pe undeva, da’ nu bag mâna în foc. Poate îmi zici și de ăla cu indianu, că și pe ăla îl caut de vreo câțiva ani și dau numai de unu care rânjește fasolea printr-o ușă spartă…

      00
  13. Vali, tată, câteodată când văd cum o scaldă unii comentatori de-ai tăi sau de-ai lui Cetin îmi amintesc de asta: . E plin internetul de d-ăștia care chipurile nu mai știu cât au dat pe mașină acum 4 ani sau nu s-ar da jos din pat pentru sume mai mici de …, dar ei sunt rupţi de foame și în prag de divorț că nu aduc bani în casă. Numai miliardari, dar dacă îi scuturi puţin nici puricii nu stau pe ei de săraci ce sunt.

    00
  14. Amadeus chiar e un super film, indiferent cat a costat player-ul.

    00
  15. Nemaipomenitule, l-ai prins cu chilotii in vine si l-ai decredibilizat total pe Sima dupa aceasta dezvaluire epocala.
    E clar, locul tau e in echipa Intact, alaturi de Gadea, Ciutacu, Badea etc….ai viitor, esti bun!

    00
  16. in primul rind cineva care fura banii clientilor este hot! pornind de la acest lucru, logic hotul striga hotii – in cazul sau iata-l aproape dizident..dar fundamental e un mincinos. Chiar premisa de la care pleaca toata aceasta spovedanie e falsa:Amadeus a aparut in 1984 iar in Romania, asa cum era atunci, a rulat pe ecrane destul de repede, cred ca in 1985. Barbatia lui Sima rezida si in faptul ca atunci cind a fost prins ca a furat din banii clientilor pe care i-a jucat si pierdut pe bursa – datorita abilitattilor sale acumulate pe WS- in loc sa dea socoteala a tulit-o in Elvetia de unde trimite fumigene. Pe de alta parte e suspecta si „linistea”celor pagubiti, de unde pot trage concluzia ca nu prea puteau justifica din sumele respective….iar justitia independenta s-a oprit din demersurile sale impartiale.

    00
  17. Nu mai sariti asa ca ar trebui sa isi aminteasca, toti care aveti probleme cu memoria mai dati pe la un control, pana si Giovani Becali stie cu cati dolari a trecut Dunarea. Nu te poti dili chiar asa de creier sa nu iti mai aduci aminte momentele importante ale vietii.

    00
  18. 2 tantalai. tu te legi de o chestie marunta si el e un orgolios si o persoana care ia barfe drept chestii sigure.
    il urmaresc atent. cel putin la bani a avut dreptate, dolarul a crescut. daca il ascultam din octombrie era tare bine, acum aveam mult mai multi euro.

    dar cam fabuleaza.
    turcescu i-a zis faza cu banii si el a muscat-o de buna. cine stie cate date mai sunt pe care le transmite ca un tantalau de parca ar fi reale. aici isi pierde credibilitatea, cand acuza pe altii cu informatii neverificate.

    00
  19. mai e si faza cu corina prietena lui de la 24 de ani, adica din 2012, parca – sau ma-nsel?

    00
  20. Caterinca mare cu Dl Sima . Sunt sigur ca sunt multe fapte din biografia dumnealui pe care inca nu le-a povestit . Cum a locuit cu Napoleon pe Sf.Elena , cum a calatorit pe Dunare cu regele Carol I la venirea in Romania , cum l-a pus pe Ceausescu prim secretar etc,etc . Urmeaza…

    00
  21. trebuie sa-mi reconsider pozitia:

    dupa ce i-am citit istorioarele am ajuns la concluzia ca acest sima minte si se da mare cu atata patos, caci ma mir ca pana acum nu l-au cooptat climatologii ca sa contracareze incalzirea globala .

    un clovn.

    00
  22. NOU
    #39

    În perioada anilor 1982 – 1986 , magazinele pe valută ( Comturist – Dorobanți ) vindeau magnetofoanele AKAI GX 625 cu 900 $ ,AKAI GX 4000 cu 450 $ și AKAI GX 747 cu 1300 % ( la toate fără „„ dust cover „„). Actualmente aceste aparate – necunoscute generației tinere – se vînd în București la prețuri mai mari deși teoretic sunt „„ second hand „„.De exemplu AKAI GX 747 se vinde între 1000 euro și 3000 euro.( vezi siteul okazii.ro secțiunea magnetofon ).Dacă vreți să-l criticați pe D-l C. Sima atunci postați prețul aparatului video ( sistem VHS ) marca AKAI VS 12 care s-a văndut atunci la magazinul amintit.( xerocopia facturii ar fi indubitabilă / convingătoare.).

    00
    • Tre’ sa fii ultimul prost ca in secolul Harman-Kardon sa cumperi magnetofon AKAI. Da, banda, audiofil… de cand o banda a fost „pentru audiofili”?
      100 de milioane un magnetofon… si ce asculti pe el, ABBA? Ce benzi sunt pe piata si de pe au fost inregistrate?

      00
    • Se vand multe AKAI-uri din astea pe okazii?
      Ce banda pune „lumea buna” pe ele, OR-WO? BASF? Se mai fabrica asa ceva? Benzile vechi mai au molecule de fier intacte pe ele? :)

      10
  23. Sunt sigur ca am sa iau 5000 de minusuri de la „audiofili”, dar intreb ca sa nu raman prost: dupa ce dai 3900 de euro pe un Akai super-ultra (e pe okazii unul care vrea 3900 de euro pe un magnetofon), de unde cumperi benzi, si cel mai important, ce sursa de inregistrare ai pentru ele? De pe ce iei… ce asculta audiofilii cu magnetofon? Care e sursa dupa care produci banda?
    Vine unu’ ca Sima, cu relatii la Sony? :)
    Merg „audiofilii” la Roton sa ia DAT-ul original cu Adrian Enache? :)

    00
  24. NOU
    #43

    Copilasi, habar n-aveti despre ce vorbiti. In frunte cu dl Sima. La mijlocul anilor ’80, un aparat video costa intre 25.000 lei (daca era doar player) si 70.000 lei (daca avea si functie de recorder, plus inregistrare programata de pe tv s.a.m.d.). Dolarul se misca pe-atunci in jurul a 50 lei, pe piata neagra; dar daca aveai nevoie stringenta, constati ca nu gasesti si trebuie sa platesti si 80 lei. Mai departe, faceti singuri socoteala. Dar nimeni nu platea un video in dolari, in tara. De unde atatia dolari la cumparatori – n-aveti simtul ridicolului?! Iar faptul ca era un SH nu modifica radical pretul, daca era in stare de buna functionare. Toate chestiile SH care se vindeau la negru, fiind intr-un deficit groaznic pe piata oficiala, aveau un pret apropiat sau comparabil cu produsul nou. De ex, o Dacie, care avea pretul de 70.000 lei in varianta standard (care nu se mai fabrica de ani buni), mergea pana la 95.000 lei in varianta cu maxime imbunatatiri, pe piata oficiala. Pe piata neagra se vindea de noua la 150.000-160.000 lei. Iar o Dacie de 5 ani se putea vinde lejer cu 120.000 lei. Sper ca v-am lamurit: si pretul dat de dl Sima este aiurea, ci argumentul dlui Zoso, la fel de aiurea. Mai usor cu pianul pe scari…

    00
  25. cei ce comenteaza ca nu mai poti sa iti aduci aminte cat ai dat pe un video in ’86 uita niste chestii. Nu le uita probabil ca nu le-au trait la varsta la care sa le inteleaga. 100 dolari era mult, era foarte mult, pentru ca faceai puscarie pentru ea daca nu lucrasei in libia sau alte state africane, si cand veneai in tara daca nu erai securist sau secretar de partid, rude etc, trebuia sa o declari si sa o schimbi la 12 lei dolarul. ’86 a fost un an misto ca s-au jucat aia la Cernobal de’a metodele de securitate si au facut rahatul praf, asa ca toata Romania era atent monitorizata pentru ca pastile ne-au dat rar ( o singura data la vreo 10 zile dupa dezastru), asa ca toata securitate era cu ochii si urechile mari sa-i prinda pe aia de incercau sa afle si alta varianta de la Europa Libera si vocea Americii , deci spaga si vama in vreme aia… sa fim seriosi, ori esti cu ei ori esti cazul Ursu 2. Deci nu prea ai cum sa nu iti amintesti de anul 86 daca nu inventezi in fiecare an o alta poveste despre acel an.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube