Povestea romanțată o știți. Banii americanilor, încercarea de șuntare a lui Țiriac la acțiuni, oamenii care îl idolatrizau. După o vreme, poveștile cu Andrei Gheorghe înjurând prin redacții sau plângând după ce a fost scos de la răcoare, cu șefii umiliți prin ședințe, cu gușterii dați afară pentru că aveau impresia că ei au valoare, cu taxele neplătite, cu favoruri făcute în direct…au început să apară mai des decât cele bune. S-a tot repetat că omul care a filmat procesul Ceaușeștilor îi are la mână pe liderii timpului, de aceea toți îl protejează. Chiar dacă toți sunt bătrâni și senili, cercul tăcerii funcționează.
Întrebarea mea e simplă: oare trustul Pro putea reuși să facă performanță fără să se amestece în politică, plătindu-și taxele?
Nu. Tot asa cum European Drinks n-ar fi facut performanta daca nu ar fi fost lasati sa-si ignore datoriile la stat. Banii costa, si in perioada aia de inceput, cand au fost esentiali, costau chiar mult.
In timp ce fiusu se plimba cu Ferarri de 400 000 euro, si se lauda ca isi ia Bugatti
Procesul Ceausestilor a fost filmat de colonelul Baiu de la MApN. Sirbu este celebru pentru filmarea discutiei dintre Iliescu, Roman, Brucan, Militaru si altii din biroul lui Apostoiu (daca nu ma insel) atunci cind Militaru scoate pe gura „FSN exista de 6 luni”. Chiar el povesteste ca pe masura ce termina de filmat o caseta, o dadea unui coleg care de pe treptele CC-ului o vindea corespondentilor straini.
Un zvon spune ca de fapt Sarbu a filmat din unghiul cel mai bun (acoperisul de la Inter) plecarea Ceausestilor cu elicopterul de pe CC. Si ca din filmare s-ar putea observa ca Ceausescu era deja retinut si ca nu a fost o fuga.
Eu am impresia ca a auzit prea multe cind era in CC si Iliescu cu gasca facea si desfacea guverne. Asta l-a facut imun in fata legii pentru mult timp.
Care e faza cu Andrei Gheorghe?
care dintre ele?
Noua conducere arata ca se poate. Cel putin in ce priveste pro tv. Insa nu trebuie uitat un aspect important. Pro tv-ul a primit si o iertare de taxe, de vreo 20 de milioane de dolari. Sarbu e un manager slab sau de rea credinta. Nu toti smecherii sunt ca Jeff Bezos.
lol. nu. noua conducere ține barca gata construită pe apă. e ușor să faci asta atunci când e gata construită.
Nu-i chiar asa. S-a intins mai mult decat ii era plapuma. A cumparat in ’98 studiourile Buftea cu vreo 100 de miliarde lei vechi. Prin ’99 si 2001 a fost iertat de datorii imense. 1000 de miliarde lei vechi. Rezulta ca a primit studiorile de la Buftea moca. N-a plecat chiar de la 0. Desigur, nu a avut banii lui Voiculescu, care a mostenit off-shore-ul lui Ceausescu, din bunatatea „detinatorului”, dar nici n-a plecat de la 0.
Sa crezi ca Pro merge si astazi datorita lui Sarbu nu e o prostie.E o realitate.Insa problema este cum a ajuns atat de puternic(postul nu Sarbu)?Prin aceste hotii ordinare ale unuia care a fost atat de puternic incat santaja pe oricine.Sunt nenumarati fosti angajati la Pro care s-au trezit ca nu le-au fost platite obligatiile la stat.Va mai amintiti cum i-au zburat pe oamenii lui Sarbu cu forta din birou anul trecut? Va dati seama ce au gasit aia in acte?E,acum a gasit si DNA.Cati isi mai aduc aminte ca Sarbu era in pragul falimentului si a fost obligat sa vanda Prosport la Ringier ?Raspunsul e simplu.Omu a fost priceput,smecher,vizionar si escroc in acelasi timp.Fara furaciunile pe care le-a facut nu putea sa ajunga Protv ceea ce este azi.Mai tine minte cineva Tele7 ABC ?A disparut.Si din cauza lui Sarbu.
@adi „Sunt nenumarati fosti angajati la Pro care s-au trezit ca nu le-au fost platite obligatiile la stat.” Foarte corect ce spui. Unii angajati nu si-au primit salariile de luni bune la Mediafax, si inca se duc si lucreaza. Nu mai zic ca nu sunt bani de benzina pentru a ajunge la diverse evenimente. Pun si eu o intrebare. Cati clienti are Agentia de stiri Mediafax si cati angajati? Daca numarul angajatilor depaseste numarul clientilor (care nu reusesc sa acopere salariile angajatilor macar) atunci eu consider ca e management slab sau de rea credinta.
imbecil comentariu. nu ai idee ce e un flux de știri și de câți oameni e nevoie ca sa il faci și pe ce bani il vinzi. aia cu angajati mai mulți decât clienții e mondială.
Crede-ma ca stiu foarte bine. Lucrez in presa de 21 de ani. Am lucrat intr-o agentie de stiri. Clientii sunt putini: ziarele, televiziunile, radiorile si unele institutii (atat firme cat si ambasade, ministere etc). Nu intru in cifre. Angajatii sunt peste 200 fara colaboratori.
Cazul 1: Agentia produce mai mult decat cheltuie, deci are profit. Patronul nu plateste angajatii. Sunt angajati la Mediafax acum, care nu si-au luat banii de 5 luni de zile. Asta e rea credinta
Cazul 2: Agentia produce mai putin decat cheltuie, deci e pe minus. Patronul nu-si plateste angajatii de luni de zile, Isi trimite fotografii la evenimente cu mijloacele de transport in comun, asta in situatia in care au echipament foto de cel putin 10.000 de euro (aparat + obiective). Seara angajatii când termina programul, nu sunt dusi cu masina acasa, desi nu mai au mijloace de transport in comun si locuiesc in celalalt capat al orasului, caci nu sunt bani de benzina. In acest caz e prost managementul. Daca stii ca nu-ti permiti de ce te întinzi?
Când te duci la restaurant mananci ca spartul din tot meniul daca stii ca nu-ti permiti decat o apa minerala si o salata?
Iar aia cu angajatii mai multi decat clientii nu-i chiar asa de mondiala era mai mult metaforica. Poti sa ai 10000 de angajati si un singur client care sa sustina toata afacerea (in cazul combinatelor care produc piese de utilaj greu), insa nu e cazul Mediafax.
Ce legatura are nr. de angajati cu nr.de clienti? Poate fi un client(abonat) cu al carui contract sa se plateasca 10 salarii sau 50. Nu asa se face sococoteala. Nu aici. Ca managementul o fi prost e altceva. Adica daca la o operatie muncesc 5 doctori pentru un pacient e management prost? Ca sa dau doar un exemplu.
@adi E un comentariu blocat in moderare. Acolo explicam mai clar. Poti sa ai 10.000 de angajati si un client care sa sustina toata afacerea, insa nu era cazul Mediafax.
Nu e titlu dar tot se aplica legea lui Betterridge – „Nu”.
Ca sa reusesti, trebuie sa te adaptezi la piata iar la noi, e cum e.
Lipsa unor impozite, e clar ca i-a avantajat masiv cat despre politic – mass-media nu merge fara el- nici atunci si mai ales acum. E un instrument de propaganda excelent intr-o tara in care se „mananca TV pe paine”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Betteridge%27s_law_of_headlines
Toti mogulii media vor cadea unul cate unul. Cine nu e cu SRI e impotriva SRI.
Audientele ProTV n-au treaba cu taxele platite sau nu… Zic doar…
Ba au, daca te gandesti ca e nevoie de bani ca sa faci emisiuni sau sa cumperi filme de calitate. Si ghici ce: daca eviti sa platesti taxele la stat, ai mai multi bani ca sa faci toate astea.
Si restu sa inteleg ca n-au avut bani? Nici antenele care au luat tot ce-au putut de la Pro si nu reuseau sa bata filmele pe care le dadea ProTv cu emisiuni chipurile premium?
O fi Sarbu cum o fi – da la meseria asta nu-i da nimeni clasa…
Sa nu confunzi a evita cu a eluda.
@Costelush
Am inteles. De aia, inca de la infiintare, ne baga pe gat Home Alone in fiecare zi de Craciun.
Poveste clasică, cu un iobag ajuns Vodă, care s-a transformat în despot și care până la urmă a fost mazilit de alții mai tari și a ajuns să fie hulit de pulimea din rândul căreia se ridicase.
Ar fi avut succes, erau primi pe o piata mare.
Sarbu, Irina Socol (Siveco), Ioan Niculae, Fratii Micula, Voiculescu-Felix s.a.: toți sunt membri ai aceleiasi specii de capitalist român original, tipic pentru perioada post-1989. Oameni isteti, care au exploatat un avantaj (propriul creier, banii Securitatii, niste relatii cu potentatii zilei) si apoi s-au pierdut pe drum, din prostie, lipsa de viziune sau pur si simplu orgoliu.
Da, unii au fost mai discreti (Socol), altii incearca sa fie discreti si nu-i lasă câte un copil cretin (Fratii Micula)… Unii au mizat pe politică (Voiculescu), altii – gen Sârbu – pe televiziune, cel mai ieftin drog al românului.
Cu totii insa au aceeasi problema pe care au avut-o la inceput si miliardarii americani: totul e ok cata vreme nu ii intrebi cum au facut primul miliard. Din pacate, vremurile s-au schimbat si românii de azi sunt mai curioși decat americanii de ieri. Ghinion. Si, de-acum, istorie.
Stii de ce sunt curiosi? Pentru ca „foamea da de-a dreptul”. Pariez ca pe varf de bula nu era nimeni curios de nimic de felul asta.
Daca poporul era satul, nu mai era atat de interesat. Asta se pare ca nu au inteles politicienii, „si restul”: furi, furi, dar nu furi chiar totul.
Lasa, ca poate e mai bine asa. Recuperam mergand pe un drum mai abrupt, dupa ce ani de zile am mers „prea lin” vis-a-vis de lucrurile astea.
Performanță?!
sa zicem ca a fost primul ce a inteles ca tabloidizarea are costuri mici si profituri maxime.
Scurt: PROTV e postul care a facut cel mai mult rau tarii (da, stiu ca e un cliche). Acum se vad rezultatele pustilor prostiti cu GeneratiaPRO si alte cacaturi d’astea.
In rest, ca Sarbu intra la bulau ca a facut evaziune and shit…foarte bine, ca a facut-o pe banii mei (daca ala isi platea taxele poate nu aveam TVA de 24%, il aveam de 23.95%….intelegeti voi ideea).
Performanta este un termen relativ.
In saracia audio-vizualului romanesc din anii ’90, cu un TVR politizat si anchilozat si cu doua posturi private – Tele7abc si Antena 1 – care aveau doar doi ani de vechime si nu prea multe idei despre ce vor sa faca, aparitia ProTV a fost in mod natural bine-privita. O societate iesita din comunism era mediul perfect pentru reusita la public a mesajului (fals) revoluționar al ProTV, cu zornaiala, sclipiciul si culorile puternice prezentate ca Made in USA.
Acum, vaccinati si usor cinici, ne putem uita in urma pentru a evalua efectele acestui yellow journalism (echivalentul televizual al Ev. Zilei fondat de Cristoiu, cu ale sale gaini-cu-trei picioare și oi-cu-două-capete): o generatie usor descreierata, ale carei modele sunt Columbeanca-Becali-si-fotbalistii-cu-pipitele-lor, care a crescut cu umorul grosier de la Chestiunea Zilei si Garcea, cu tupeul lui Andrei Gheorghe, izmenelile Cosminei Păsărin, bășcălia lui Teo Trandafir și spoiala de competență emanată de Andreea Esca.
ProTV este televiziunea pentru care stirile au insemnat mereu „sex, sange si scandal” (orientare explicata de Sarbu personal, la o sedinta cu angajatii Media Pro tinuta la Buftea, prin 2000 parca). ProTV este televiziunea care a legitimat manelele, telenovelele cu suedeji și știrile cu violuri dramatizate. Si care, nu in ultimul rand, s-a scuzat mereu că „ofera ceea ce ii cere audiența”… o idiotenie usor de demontat, dar nu si de un public slab-educat.
De bine, de rau, arestarea lui Sarbu este inceputul sfarsitului pentru (inca) un mit al mogulului de presa autohton. Nu inseamna catusi de puțin ca mass-media din Romania va arata mai bine. Dar nici mai rau.
Sarbu „oficial” nu era bagat in politica, „neoficial” lucrurile au stat cu totul altfel. Oricum i-a lasat pe cei de la Pro cu foarte multe datorii, lucru vazut mai ales in ceea ce priveste exodul vedetelor si reducerea numarului de emisiuni. Oricum Pro-ul se tine pe linia de plutire. Inca!