Mai țineți minte cum, acum 10 ani, toți ăia care se dădeau cu fruntea de asfalt că fuseseră păgubiți de FNI din cauză că ei crezuseră în CEC? Absolut toți investiseră la FNI pentru că CEC, dădeai cu tunul și nu găseai unul care să fi recunoscut că nu văzuse sigla CEC pe lângă FNI și depusese banii de prost.
Eh, așa e și cu cei 75.000 de posesori de credit în franci elvețieni.
- ABSOLUT TOȚI au fost forțați să ia credit în franci. Absolut toți. Și forțați să semneze, nu așa, glumă, ci cu biciul pe spinare și cu cleștele la degete.
- Absolut toți au fost păcăliți de bancă să ia credit în franci. Absolut toți au dat avans pentru credit în euro și absolut toți au fost puși în fața pierderii avansului dacă nu treceau de la euro la franci.
- Absolut toți trebuiau să își ia casă. ABSOLUT TOȚI. Și absolut în perioada aia în care preturile creșteau de la lună la lună.
- Absolut toți se încadrau și la alte monede, de aia nu au putut să refinanțeze niciodată.
- Nici unul nu putea să mai aștepte, era imperios necesar să se mute atunci!
- Nici unul nu putea face economii, ca să se încadreze la un credit mai mic.
- Nici unul nu avea avans, pentru că nu puteau face economii, pentru că a face economii e pentru proști. Plus, dacă nu ești în stare să economisești înseamnă că nu ești în stare nici să susții o fluctuație a ratei, deci și asta e pentru proști.
Autismul lor tâmp e distractiv. Iar legea aia a falimentului personal deschide drumul pentru niște abuzuri interesante.
Ce vreau eu: să renunțe la tâmpenii și să facă ce se îndeamnă unul pe altul, să de băncii casele. Casele astea, scoase pe piață, vor produce o scădere a prețului imobiliarelor, iar peste 5-10 de ani, când vor termina ăștia de plătit ratele la paguba produsă, vor putea să facă un credit pentru o casă la preț bun. Și vor considera că până atunci au stat în chirie și au plătit o chirie mai mică, ba chiar au putut face inclusiv modificări prin casă.
DOuă păreri avizate, la Adrian și la Tudor.
Noi, ăștia cu credite în lei și salarii în euro, nu ne putem lipi cumva? Că suntem și noi afectați de curs, dacă ajunge curs’ leu/euro 1=1, ce ne facem?
Nu-mi fac deloc, că atunci o să lucrez pe mărci sau CHF. Sau, chiar dacă oi lucra pe lei, nu m-o obliga nimeni să lucrez pe 1000 de lei…
Nu-ti fa probleme, ca daca pica euro cam asta va fi cursul de care vei beneficia daca banii tai stau intr-o banca din romania. Doar nu-ti imaginezi ca tu ca roman o sa primesti dolari, marci sau CHF pe euroul tau.
Ce hater ai devenit, lasa ma oamenii sa faca plangeri.
Baaaai sa se duc la CEC-ul din Elvetia sa faca plangeri #FreeCHF
da’ ce le face boss, e cu paru’ pe iei?
Nu este hater, chiar deloc, însă pentru cei care au credite in lei si in euro, pe ei de ce sa nu ii ajute?
Cine e prostul , care alege sa fie dator 20 de ani, cum poți tu , sa stii ce va fi peste atâția ani. Cum îți asterni asa dormi
asta cu haterul e mai ceva ca aia cu „esti prost pentru ca ma-ta e grasa”.
Lospa de fapt e mai ceva ca ‘esti prost pentru ca ai o veveritza moarta pe bostan’.
Mobilizarea insolvabililor fuduli si prosti care au crezut ca fenteaza sistemul prin imprumuturi in valute care nici nu stiau cum arata…
Au vrut sa-si indeplineasca visul de a fi proprietari cu orice pret si le-a iesit. Doar ca DREAMS COME DUE !
Am impresia ca unii cred ca prin legea falimentului personal vor scapa de credit si de datorii ca printr-o minune.
Ei bine situatia o sa fie si mai nasoala ca pana acum.
Nu doar ca esti dator in continuare.
Dar vei mai avea si pe unu cu biciul in spatele tau care o sa te loveasca de fiecare data cand vei vrea sa-ti cumperi ceva mai mult de o eugenie :)))
Adio salariu
Adio somaj, nu ai voie sa refuzi niciun loc de munca
Adio vacante
Adio masini noi
Adio electrocasnice noi
Ai de capul meu, nici nu vreau sa-mi imaginez in ce prostie se vor baga unii crezand (inca o data) ca vor trage lozul castigator.
la americani era parcă 7 ani de urmărire?
nu e chiar adio salariu, ptr ca din ala pot sa iti ia maxim un anumit procent 35-50%, restul e ptr traiul tau.
electrocasnicele poti sa le tii si mai multi ani pana cand se strica, nu e obligatoriu sa le schimbi la 2-3 ani.
de mers poti sa mergi si cu masina veche luata in leasing acum 4 ani, chiar daca a mai aparut un model facelift.
iar vacante…..lasa ca merge si o iesire de o saptamana la socri sa sapi porumbul !!!
7 ani e la americani, dupa aia am inteles ca teoretic ti se sterge, desi n-as baga mana in foc. Intrebarea mea e alta, exceptand cazul cand ai nevoie de bani cand viata e in pericol, exemplu o operatie urgenta si n-ai timp de prostii, teledoane, share-uri pe facebook, sau vrei tu s-o ajuti pe Halep sa devina mare sportiva si poti investi in ea doar la varsta potrivita altfel pa (desi si aici e diacutabil), in rest chiar nu se poate astepta sau analiza situatia daca se merita un credit pe 30 de ani? In restul cazurilor chiar merita riscul unui faliment personal? Nu vad castigul care sa merite cei 7 ani de „detentie”. Desi la americani cumva situatia e diferita, conteaza credit history si punctajul ala si in functie de cat de bun e ala ai niste oferte preferentiale, dobanzi, etc. Vorbesc doar din auzite, n-am cercetat ca nu m-a interesat.
Apropo, casa aia dupa ce termini de platit creditul, cati ani va avea?
din ce știam eu, e 7 ani și doar o dată. adică nu ai voie să mai declari faliment și a doua oară. și nu merge azi să declari tu faliment și data viitoare nevastă-ta.
Stai lejer ca bonitatea ta cat si a intregii romanii va fi dusa pe apa sambetei odata cu bonitatea lor. Atat ca tu te-ai descurcat foarte bine si fara credite, ei nu. Dar asta nu inseamna ca tu vei mai primi credite. Vor fi nevoiti sa se descurce cu cat castiga si vor lucra la negru, pentru ca oricum nici tu nici el nu veti avea parte de nici o pensie. Masinile vor costa cat alunele ca oricum nu le cumpara nimeni, sigur o sa-si permita un vw second si benzina cat sa mearga la un gratar la munte.
Vali, da prin „sterge” ma refeream ca dupa 7 ani ai voie sa-ti faci card iar si sa te bage lumea in seama. Insa sincer n-am studiat problema, cunoscusem pe cineva care facuse. Posibil sa vorbesc aiurea insa ca si timp da 7 ani esti pe tusa. Si probabil munca la negru ti-a mai ramas sau un fel de asigurari sociale. Munca la negru in cazul in care nu cunosti deja pe cineva sa te ajute, pui mana si te duci la supermarchet in parcare zi de zi, iarna vara si astepti sa te bage cineva in seama cu 10$ pe ora pe langa alti mexicani ilegali care asteapta si ei sa ii ia cineva. Asta daca nu faci freelancing cumva desi si aici tre sa platesti taxe. Partea nasoala e ca asigurarea de sanatate tu muncind la negru, trebuie sa ti-o platesti singur, daca-ti permiti. Altfel nu vrei sa afli cat costa o injectie in cazul in care trebuie sa suporti tu costurile toate, nefiind asigurat.
Oricum o sa discut azi cu cineva in tema, sa am niste informatii mai concrete.
Parerea mea personala, daca nu e viata in joc, nu merita riscul
@cosmin stii vreo tara care nu are legea falimentului personal? (cu exceptia Romaniei) numeste doar una!
Citesc aici cateva comentarii despre „cum e la americani”, si vad multe confuzii. Cand declari falimentul personal, in SUA procedura e asa (de aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Chapter_7,_Title_11,_United_States_Code#For_individuals):
1) Executorul iti vinde (aproape) tot ce ai, iar banii rezultati sunt impartiti creditorilor (fiecaruia dupa marimea datoriei).
2) Restul datoriilor sunt sterse (daca creditorii nu si-au recuperat toti banii, trebuie sa suporte ei pierderea).
3) Falimentul apare pe istoricul de credit, si ramane acolo 7 ani. Asta inseamna ca timp de 7 ani, o sa-ti fie foarte greu sa iei imprumuturi noi (pentru masina, casa, carduri de credit si altele), sau le iei cu dobanzi foarte mari. Dupa perioada asta, falimentul „dispare” din istoric.
Falimentul personal nu inseamna nici „adio salariu”, nici „adio vacante” sau altceva, doar „adio credite”.
mortii mamii lor de prosti
thank Dog i’m not paying for it tho
Uite unde era soluţia problemei. Cum de nu m-am gândit la asta? Era atât de simplu: o petiţie online.
Petitie, sa ce ?!?!?
Gelule, tu ai citit articolul? Până la capăt?
Revenind la subiect, dintre cei 75.000 câţi au în mod real probleme cu achitarea creditului? Mă îndoiesc că ar fi foarte mulţi. Da, se simte în aer că e rost de a pica o pomană guvernamentală şi sunt mulţi gălăgioşi, dar dincolo de asta lucrurile nu sunt aşa chiar cum par.
Lucrez intr-o banca si iti spun ca majoritatea are probleme reale in a plati acele credite. Ceea ce omit ei sa spuna este altceva: animalele, cu mici exceptii, nu au luat acele credite pentru a-si cumpara o casuta, un adapost, bla bla, cum atata se vehiculeaza. Desigur ca sunt si astfel de oameni dar, pentru a da un exemplu clar, cei ce au luat franci de la Volksbank, pentru ca tot is in top, si-au luat, in mare parte, terenuri, sa faca specula cu ele si au pus garantie apartamentele pe care le aveau deja. Alte animale si-au luat masini, ca de, daca se poate si e dobanda mica de ce nu. Unii chiar Bentley… Altii si-au luat a doua, unii chiar a 3 a casa, sa fie dom’le, sa mai faca ei o invarteala ca doar preturile cresteau si parea un castig usor. Cumpar azi, vand maine, dau banii inapoi la banca, raman cu profit, sunt un mare boss. Sunt si oameni care si-au luat, intr-adevar, un imobil cu 2 camere pt ca aveau nevoie de o locuinta dar procentul acelora e mic si pentru ei chiar imi pare rau de ce li se intampla. In concluzie, pentru cei care au luat franci ca sa combine un teren, o masina scumpa, etc si acum plang ca-si pierd „casuta lor draga” (pe care o aveau inainte de credit) pentru ca n-au bani sa mai plateasca ratele, am un mesaj: Muie prostilor! Asa va trebuie! Si cu pendula-n cur si cu sufletul in Rai nu se poate!
si nenea Klaus ce zice de chestia asta? ca romanica e in substanta maro si moale si fara cocalarii de genul asta
Pentru ultimul paragraf, doamne ajut !
Latri degeaba. Tu, ala care ai facut economii o sa platesti paguba. Gandita la rece tu esti mai fraier decat ei asa ca degeaba faci pe desteptul cu economiile, in realitate baietii astia te-au facut de bani. Tu crezi ca bancile nu au fost constiente ca oamenii nu-si permit ? Ce faci tu cu economiile ? Ii cumperi apartamentul la jumate de pret cand in fata te asteapta colaps economic ? Ii pui la saltea ?
Asa a fost mereu, unii se distreaza si altii dau de baut. In cocina cu porcii nu ai cum sa o arzi manierat si elegant. Cei inteligenti se adapteaza si ori se transforma si ei in porci ori ies afara din cusca, nu se apuca sa educe porci.
Si asta voiam sa spun. Au dreptate cand spun ca BNRul trebuia sa aiba grija de ei. Daca ti-ai urmari interesul ai observa ca era un lucru bun si pentru tine dac avea grija de ei. Oamenii nu stiu ei politici monetare, macroeconomie si alte detalii. Ei au stiut ca visul lor e sa aiba casa si BNR trebuia sa fie acolo sa le spuna, fratiuci nu e bine ce faceti, stop joc, va bagati si pe voi in namol si ii bagati si pe ai vostri.
Da nu se putea ca romanii sa nu se urasca maxim intre ei si tu esti emblema hateului bine facut in .ro Uita-te la suedeji, is mai uniti decat romanii.
George, din niste oi nu poti face o haita precum pot conlocuitorii…
Ceva imi spune ca lucrurile se vor aseza cumva in urmatoarele maxim 6 luni; banca Elvetiei va trebui sa intervina din nou la un moment dat pentru a limita cursul la o valoare care sa nu trimita in somaj prea multi oameni de acolo. Insa lasand francii la o parte, cum ar fi fost daca prin absurd ECB-ul ar fi dus peste noapte EURIBOR-ul de la 0.x% cat e acum pana la 5.x% cat a fost in 2008? Ar fi urlat mai multi, cu siguranta. Dar bine, cand iei credit pe 30 de ani trebuie sa te astepti la orice.
@Dan: „banca Elvetiei va trebui sa intervina din nou la un moment dat pentru a limita cursul”
Se vede ca nu am invatat nimic.
Interventiile bancii centrale elvetiene de pana acum nu au putut face nimic impotriva pietei, piata care vrea CHF tare. Asta este, banca centrala elvetiana se pisha contra vantului deci se pisha pe ea.
Contextul economic actual inseamna intarirea CHF. Tre’ sa fii orb sau rauvoitor sa nu vezi chestia asta.
Vali, sunt unul dintre cei fraieri, care au luat un credit in CHF. Nu am nici o asteptare de la autoritati (ar fi culmea). Am semnat un contract, il voi respecta.
Nu sunt de acord cu punctul 4. Nu m-as fi incadrat la nici o alta moneda (valuta), fie ca vorbim de lei, euro, dolari sau moneda Botswanei. Si recunosc ca, desi am studii in domeniu, nu mi-am pus intrebarea: De ce plm se poate in CHF si nu in alte monede. Insa hai sa fim seriosi si sa lasam ipocrizia de-o parte. Aceasta intrebare nu si-a pus-o nimeni atunci, acum toti te intreaba semidocti: Te-ai imprumutat in alta moneda decat cea in care ai veniturile? Cum ai putut sa te imprumuti intr-o moneda exotica? etc.
In concluzie, nu astept si nu mi se pare normal ca cineva sa faca ceva pentru mine sau ceilalti 74.999 de imprumutati in CHF. Fiecare va plati ce a semnat!
Ai studii in domeniu si nu stii de ce nu te-ai putut incadra in alta valuta?
Pentru ca la alte valute aveai dobanda mai mare si rezulta o rata mai mare care depasea procentul acceptat din venituri. De aici rezulta doua lucruri:
1. ati luat ca inecatii maxim din cat puteati lua si v-ati amanetat 50% din salariu pe 30 de ani
2.v-ati crezut mai destepti ca ceilalti care au imprumutat mai putin platind aceeasi rata ca voi o perioada buna de timp
Cauta un calculator de rate online si ai sa vezi ca la 100.000 pe 30 de ani platesti o rata lunara de 420 cu 3% dob. respectiv 530 cu 5% dobanda (calcule aproximative fara comisioane). Cred ca o perioada v-ati crezut foarte inteligenti cand plateati o rata cu 25% mai mica decat a fraierilor care au luat lei sau euro.
@big0ne
Te-ai aruncat fix ca muta-n p..a, fara sa cunosti absolut nimic despre cazul meu particular. Insa iti voi explica, poate intelegi. Poate…
1. Rata la data acordarii creditului reprezenta 23% din venituri. Acum, cu toate cresterile cursului, reprezinta 16% din venituri. Cine a amanetat 50% din venituri? A, ne dam cu parerea, ca la asta suntem buni.
2. M-am imprumutat fix cat am avut nevoie, fara sa ma compar cu nimeni. Nu m-am crezut nici atunci si nu ma cred nici acum mai destept ca altii. Spre deosebire de tine, care iar tragi concluzii generale.
3. Calculul a fost foarte simplu. Aveam de ales intre o dobanda DAE de 4% la CHF (negociata cu banca) si 8-10% la euro. Ia cursurile valabile in 2008, vezi cresterile celor doua monede, aplica dobanzile si zi-mi la ce rezultat ajungi.
Postul meu era despre altceva. Iti fac un mic rezumat:
1. Nu sunt de acord cu implicarea autoritatilor. Este un contract intre o banca si un client, nu are ce sa caute statul in ecuatie.
2. In prezent sunt cel putin 15 milioane de posibili guvernatori (te-am numarat si pe tine, nu te panica).
@Nick Nu sari asa artagos cu gura la maciuca ca-ti spargi dintii. Pe mine ma doare la baston de cazul tau particular. Poate nu intelegi ce inseamna „v-ati”. Sigur nu era un apelativ de politete.
Pentru 30 de ani, intre 4% si 9% e o diferenta enorma la rata. Aproape dublu. De aia nu va incadrati voi „atunci” la alte valute.
Nu mai am chef de calcule. Faceti voi calculele ca aveti mai mult nevoie.
Eu ma uit la tv-ul meu luat in rate in lei si nu vad decat mwisti care se plang ca au luat mwie si ma enervez. Aata-i tot.
Ai comentat la un post de-al meu. Cine s-a plans? Chiar am subliniat ca sunt impotriva unei interventii a statului.
In rest, n-are rost sa discutam. Limbajul tau spune totul. Vizionare placuta la TV-ul luat in rate.
PS Cand unul care isi ia TV in rate vine si da sfaturi pe tema creditelor….priceless
N-am dat nici un sfat. Erau niste constatari. Casca ochii mai mari si vezi de limbajul tau inainte.
Da qoaie, card de cumparaturi, 0% dobanda, iau 10 lucruri odata si le platesc in 12 luni. Nu am valoarea voastra sa iau credite in franci/bitcoini/yeni sau pwle africane
Ai inceput bine, cu „am fost un fraier” dupa care ai dat-o in smecherii adica exact ce am scris eu la punctul 2.
Ziceai mai sus ca ai studii. In ce, mai exact?
Uite si o parere de la arhi:
„Întrebat de ce a luat un credit în franci elvețieni, Cătălin Voivozeanu, unul dintre inițiatorii Grupului clienților cu credite în CHF de pe Facebook a zis: “Nu a fost o opțiune, a fost obligație. Eu aveam nevoie de o sumă de bani, iar singurul credit la care mă puteam califica era în franci elvețieni. Repet: am fost obligat. În afară de asta, nu m-am dus cu pistolul să trag cu pușca în bancă să spun: dați-mi credit. Ține și de responsabilitatea bancară. Cum de mi-au dat ei un asemenea credit?”
Cătălin Voivozeanu, ești un idiot. Nimeni nu ți-a pus ȚIE pistolul la tâmplă să te duci să iei credit ca să îți iei casă, FIX ATUNCI. Nimeni nu te-a târât cu sila în sediul băncii. Te-ai dus singur și singur ai cerut să ți se dea, pentru că tu vrei FIX atunci și neapărat casa aia, că doar ai un statut social. Dar acum ai vrea să îți plătim noi casa, Cătălin Voivozeanu, pentru că tu ai fost un alt mic imbecil, dornic de credite pe vârf de bulă, când și femeia de serviciu de la mine de la fabrică știa că prețurile sunt umflate și că totul stă să cadă. ”
He, he, vezi? Creierele mari gandesc la fel. Dar repet, nu este vorba despre tine, pentru ca stiu, tu esti o valoare, castigi un sac de bani si te doare la unghie de rata.
N-as fi vrut sa te jignesc si sa ma cobor la acest nivel, dar se pare ca trebuie sa fac asta, pentru a vorbi pe limba ta. Nu inteleg atacurile astea gratuite si nu stiu cu ce te afecteaza pe tine faptul ca imi permit sa platesc o rata la modul decent, desi este urmare a unei prostii facute acum cativa ani. Explica-mi si mie, am venit la usa ta sa imi achiti rata? Ti-am cerut tie sfatul? Ce relevanta are parerea respectivului sau a ta raportat la ce am postat eu?
In rest, coaie spune-i celui care te-a facut. Fraier(a) la fel, mamei tale. Cu restul, incearca sa te porti decent. Stiu ca e greu, probabil daca nu te-ai mai uita atat de mult la TV-ul luat in rate cu zero dobanda si ai citi o carte, limbajul tau ar fi la un nivel mai civilizat.
„sunt unul dintre cei fraieri”
„desi am studii in domeniu”
„de ce plm se poate in CHF si nu in alte monede”
„m-am imprumutat fix cat am avut nevoie”
„Calculul a fost foarte simplu”
„nu te panica”
„fix ca muta-n p..a” ” desi este urmare a unei prostii facute acum cativa ani”
„Limbajul tau spune totul”
Las-o asa ca e clar. Bafta la rate, in urmatorii 25 de ani, qoa
Ai mare dreptate, acum dau toti lectii ca nu trebuia sa ei, dar baietii au facut in asa fel incat sa nu poti refuza si multi au fost prinsi la inghesuiala si nu au avut incotro. Legea insolventei la persoane fizice, probabil baietii o vor da dupa cum bate vantu, nu spui, stiti voi cum.
Cum pana mea sa zici ca „nu au avut incotro”? Atatia chiriasi cum dracu puteau sa plateasca chiria de 500 EUR in bula fara sa isi indeplineasca visu’ umed in CHF? A venit zanul camatar si te-a fortat?
„sa nu poti refuza” Excelenta asta. Macar ai bunul simt si recunoaste ca ai dat-o in bara. Suntem crescuti de mici sa ne fie frica si rusine de esec sau gresala si cand o dam in bara habar nu avem sa recunoastem pentru ca avem impresia ca greselile ne fac mai prosti decat suntem, pentru ca de-asta ne este noua frica, nu de consecinte, ci de cum dam in ochii aluilalt. Sa-ti fie de bine, dar de refuzat ai fi putut refuza precum au refuzat si altii. Ce e asa greu sa recunosti ca ai fost prosta la faza asta ?
sincer eu nu sunt deloc de acord ca statul sa dea sa le converteasca creditele la cursul istoric pentru ca:
1. cei imprumutati in CHF au beneficiat de dobanzi mai mici cam intotdeauna.
2. se impart cam in doua categorii: cei care au de unde sa plateasca, dar spera sa faca ceva statul pentru ca ei „au fost smecheri” acum 7-8 ani si cei care nu mai pot sa plateasca pentru ca au luat credite cu grad de indatorare de 70% (inconstienti, lacomi etc.)
desigur ca bancile au si ele partea lor de vina (au impins in fata creditele chf fara sa isi informeze corect clientii, etc.). solutia cea mai buna este diminuarea marjei bancii (nu numai pe trei luni cum a facut otp) si eventual re-esalonarea (tot in chf). si totul discutat de la caz la caz.
si sfatul ar fi ca toti clientii care simt ca au o problema sa notifice in scris banca si sa demareze discutii pentru rezolvarea amiabila a situatiei. s-ar putea sa fie surprinsi ca bancile sa fie mai receptive ideea de a usura povara debitorilor (inclusiv prin scaderea marjei bancii pana la un echivalent DAE de 4-5%) decat la perspectiva de a vinde recuperatorilor cu 5-10% din valoarea debitului.
legat de falimentul personal cred ca de fapt e mai rau.
inca o observatie: toti debitorii in chf au avut un prim dus rece in 2011 inainte de plafonarea cursului la 1,2 euro.
da, și atunci ăia care au putut și-au schimbat cursul in lei sau euro, iar restul au rămas de căruță, că nu se incadrau.
@vali petcu:
aici e una din probleme: pentr refinantare trebuia si trebuie reevaluate garantiile (adica imobilele); cum creditele au fost luate in 2007-2008 (in varful bulei) putin probabil ca acum sa mai acopere in totalitate debitul restant. pana la urma cred sincer ca cei mai vocali debitori in chf de acum sunt cei care isi pot permite sa plateasca ratele la cursul actual la fel cum plateau si la cel de anul trecut si care spera sa fie inca o data smecheri.
referitor la atitudinea bancilor, nu cred ca isi doresc sa se trezeasca cu prea multi restantieri dintr-o data
Ei, sa nu fim asa carcotasi, sunt sigur ca se va gasi o solutie din partea bancilor.
Ideea e ca se poate face o refinantare. Cel mai potrivit ar fi in Randul sud-african. E o moneda ieftina, dobanda e mai mica si majoritatea se incadreaza la ea. Mai e doar clauza aia cu scris mic, ca trebuie sa ai copii, dar se rezolva in timp
mai hoooo, ma doare capul. peste tot numai franci franci …canci.
Numai pomanagii in tara asta
Dar oare nu sunt si romani care sa aiba depozite in franci si acum sa isi frece palmele de bucurie?
o daaa, cum sa nu.. sa te imbeti nu alta, de bucurie.. atata timp cat dobanda depozitului e egala cu comisionul de inchidere/retragrere, la majoritatea bancilor….
voi ce fumati ma? de vorbiti ca-n 2010???
Am zis ceva de comisioane/dobanda? Cei cu credite nu se plang (acum) de comisioane sau dobanda prea mare ci de cresterea cursului.
Ca sa fie pe intelesul tau: daca lunea trecuta aveai 1000CHF in cont insemna ~800€ sau -3550RON. Cum in Romania platesti in lei, la 1000CHF ai castigat ~900lei.
Fac petitie online. M-am linistit. Se rezolva.
Boss… cum dracul? Sunt 75000 de credite și aia vor 100000 de semnături? Cele +25000 de mii trebuie sa fie din mila ca vor ei. Și pe cine va impresiona asta? La munca! La școală! Ăștia se vaită aiurea… ca n-au stiut… ca nu li s-a spus. bahhhh v-ati imprumutat intr-o moneda diferita de cea în care luați salariul. Da! Și exista o variație de curs? Da! Și? Mai baga juma de norma la McDonald’s și scoate diferența. Succes!
de obicei sunt câte doi la credit. ca nu mai puteau dormi cu mam-mare în casă și și-au făcut credit și s-au mutat.
Absolut toti? Si eu am luat un credit in CHF absolut constient de riscul asociat. Nu m-am plans nimanui ca a crescut rata, mi-am asumat responsabilitatea, nimeni nu m-a fortat sa iau acea decizie. Si sunt de parere ca orice interventie de genul lege pentru conversie la un curs artificial este un abuz. Economia de piata inseamna maturitate, responsabilitate: uneori castigi, alteori pierzi.
Deci: nu absolut toti!
treci pe la secretariat, să îți ridici diploma.
Sa mai dai in saracii oameni in momentul de fata mi se pare cinic. Cred ca oamenii sunt constienti de prostia care au facut-o pe propia piele, nu e nevoie sa le mai dai 2 suturi si o flegmai. Totusi in spatele unui credit nu e doar un individ, ci probabil o sotie, niste copii, poate parinti sau socrii si in cazul asta devine tragic ca nu doar titularul sufera.
Astia care au luat credit in franci se vor a fi (cel putin pe hartie, prin simplu fapt ca au avut acces la un credit imobiliart) patura medie a Romaniei daca se poate vorbi de asa ceva la noi si daca astia sunt vai de capul lor, oare cum e restul popendulatiei? Oare la scoala (gimnaziu si liceu) in loc de religie, filozofie, latina nu se poate introduce o ora ( chiar si facultativa) despre viata sociala cu subiecte de care te lovesti pe la vreo 25-30 ani si de care sa ai habar, sa fi fost informat in loc sa faci din instinct ca sa fii in randul lumii. In fine, educatia din romania devine o utopie daca ne raportam la valorile europene.
ție ți se pare că sunt conștienți și regretă? că mie nu prea.
In liceu pe langa obiectele mentionate de tine mai este unul numit „Economie”…poate ar fi ajutat putin sa nu se chiuleasca de la el.
Dar ce ar trebui sa facă oamenii ăștia ca tu, zoso, sa le iei în considerare regretul? Hai sa nu ne mai mirosim atâta bășinile.
„Ponta e de vina!”
aaa, nu era ponta
Isarescu e de vina! trebuia sa le taie degetele, sa nu aiba cu ce sa semneze
bai, vaca! nu da nimeni in ei. toata lumea care se opune e indignata ca o parte a taxelor platite se duce la a subventiona acesti oameni!
daca putem alege, de ce sa nu se duca la un om cu probleme reale si nu la unul care nu stie cum sa ia decizii corecte in viata?!!?!?
Citeste putin comentariile grupului de facebook. Toti, dar absolut toti ii vad responsabili pe isarescu si gasca. Unu n-ar recunoaste ca vina ii apartine.
75000 de oamenii reprezinta 0.4% din popendulatia tarii. Despre ce patura vorbim?
noii asistati sociali din romanica
Hai ca le-au facut-o! Petitie online ca sa nu se poata sterge la kur cu ea.
Aveti idee de cate banci mari au avuto pierderi de sute de milioane?
Oricum, preparati-va de urmarile miscarii Bancii nazionale Elvetiene , asa in cateva luni…
Mai Vali, ai putina grija la text. Te iei de parasutele alea si nu esti atent la scrisul tau? Apoi, vezi la ca FNI, era PRIN CONTRACT garantia (asigurarea) CEC ! Ca dovada ca multi si-au luat pana la urma banii de la CEC. E o mare diferenta!
noi astia care le avem cu matematica zicem asa
75,000 de boi
*
50,000 CHF credit de fiecare
face
3,750,000,000
hai sa zicem ca au platit 15% din ei si ca nu punem la socoteala dobanda
rezulta 3,187,500,000 CHF pe care cacatii astia cu ochi vor sa-i plateasca status roman. adica restul popendulatiei.
Impartit la fo 18 milioane cati ati mai ramas acolo face 177 CHF de om.
adica sa plateasca 18 milioane pentru prostia si lacomia astora.
facusi un calcul de te doare mintea.
ei vor acoperita partea de curs valutar. Care la ora asta ar inseamna undeva la 40-50% din credit. Deci 90CHF de persoana. hai ma. Cu putina bunovointa ii scapam
de la fiecare persoana din romania. Tot e o caruta de bani mai ales ca in romania banii aia sunt o caruta de bani pentru toti cei din afara oraselor mari. Adica majoritatea.
Adica nu se baga caruta aia de bani in autostrazi, scoli, dezvoltare regionala se baga in prostia unui grup de muisti lacomi.
De ce? zic io ca unul care nu plateste taxe in romanica.
si stii ce e mai grav? ca tie, exemplar relativ standard al minoritatii de romani care nu-s boi, ti se pare corect sa futi o tara intreaga, cea mai saraca din EU, cu 40% din locuinte cu buda in fundul gradinii pentru a-i proteja pe o gramada de lacomi si oportunisti de greselile PE CARE NU I-A OBLIGAT NIMENI SA LE FACA.
Asta e problema Romaniei. Se cheama Responsabilitate Personala- si in cazul Romaniei- lack thereof.
De asta nu exista dreapta in Romania. Toti vreti sa va dea cineva ceva, sa va protejeze de propria prostie.
Cum mama dracului vrei tu sa invete romanul de rand sa faca buget si sa traiasca din cat isi permite cand tu chiar esti de acord sa le spui la toti- „E bine sa fii prost si lacom ca te salveaza statul”.
saracii care au luat credit in euro au platit din al 2lea an rate umflate. saracii care au luat credit in CHF abia au inceput sa plateasca rate umflate. gresesc?
Chiar se practica asta cu avansul , caz real asta vara . In oferta de credit dobanda robor 3m + 2.5% (din care iti reduceau 0.5% daca iti aduceai salariul la ei). La momentul creditului banca afisa o dobanda robor 3m +2.2 % (din care iti reducea 0.2% daca primeai salariul la ei).
Nu s-a putut obtine varianta a doua , trebuia reanalizat dosarul adica mai trecea o luna minim si se pierdea avansul . A ramas asa , dar nu e prea corect.
Intrebare: daca am facut un depozit in USD in 2010 la un curs de aprox. 2.8 RON/USD, e posibil ca banca sa-mi dea banii inapoi la acel curs?
Stai sa vezi ca fraierii incep sa bage bani in avocati =))
@ zoso
O arzi destept precum vitejii dupa razboi:
3.Absolut toți trebuiau să își ia casă. ABSOLUT TOȚI. Și absolut în perioada aia în care preturile creșteau de la lună la lună.
4.Absolut toți se încadrau și la alte monede, de aia nu au putut să refinanțeze niciodată.
5.Nici unul nu putea să mai aștepte, era imperios necesar să se mute atunci!
Bine bre, tu in 2007 cand pretul crestea de la o luna la alta (cum spui si tu de altfel) de unde stiai ca va veni o zi cand preturile nu vor mai creste de la o luna la alta? In afara de „Dr Doom” nici un mare economist (mancator sau nu de Nobel) nu a previzionat criza. Sa mori tu ca tu erai asa destept sa iti dai seama ca va veni un moment cand „bula” se va sparge si preturile nu vor mai creste de la luna la luna.
Si in momentul cand preturile cresc de la luna la luna, pe un tipar logic daca mai stai cativa ani si (ipotetic perfect posibil) preturile s-ar fi dublat, sigur te incadrai la moneda Botswanei la credit.
Mai o arde unu destept (precum tine) cu ” Daca plateai chirie de 500 Eur in plin boom iti puteai permite sa o platesti in continuare”.
Bai astia care aveti mosteniri si care tata e mare sindicalist, in Bucuresti in 2008 nu gaseai chirie sub 400 Eur in Militari la Garsoniera. Daca lucrai in Bucuresti unde sa stai?
Astea sunt greu de inteles…
1. e cineva care a prevestit criza încă din 2006.
https://zoso.ro/peter-schiff-profetul-crizei/
2. am și eu articole din perioada aia
2007: https://zoso.ro/romani-credite-planning/
2008: https://zoso.ro/credite/
2008: https://zoso.ro/c-costa-fudulia/
deci o arzi complet aiurea
Pe toate forumurile de afara si in genere educatia financiara (care la noi normal ca nu se face) se spune ca o casa nu trebuie sa coste mai mult de veniturile pe 7 ani. Cand veti ca tu dai veniturile pe 15-20 de ani nu-ti pui intrebari?
@smy
mare prost esti, fara nicio scuza.
ai auzit ba boule de „bun simt”? de „ratiune”? de „logica”?
Cand preturile cresc luna de luna in progresie geometrica tu sari si te spanzuri pe motiv ca „creste de la luna la luna”?
Nici nu poate sa creasc la infinit, beculetul rosu trebuia sa te puna serios pe ganduri si pe analizat situatia.
Insa nu, tu te-ai grabit sa-ti semnezi moartea!
Pai sa-ti mai para rau de astfel de specimene???
stii cine a mai prevazut-o pe chestie? Hillary Clinton. In 2007/8 eu aveam un contract in US in timpul campaniei gagicii impotriva lui Obama si sa stii ca tanti chiar vorbea despre „upcoming housing crisis” and „financial crisis looming due to irresponsible lending” in primavara lu’2008.
dar lasa ca boii aia l-au ales pe Obama.
smy, minti.
250 de euro maximul chiriei in Militari la Virtutii, in 2008.
Apoi m-am mutat in alta parte.
Numai daca citeai Robert Kiyosaki, doar cateva carti de la el care se gasesc pe net si toata lumea le stie, iti dadeai seama de ce aveau sa scada preturile la apartamente ‘n all that. Zi buna!
pacat ca nu a picat cursul inainte de alegeri, ca se rezolvau problemele tuturor.
Pe mine ma uimeste numarul celor care tipa pe Facebook ca de ce BNR-ul intervine si tine euro in frau si nu intervine si pe cursul francului. Stiu, a trecut razboiul, suntem toti eroi, I don’t care, cum poti sa te indatorezi pe 30 de ani fara nicio documentare prealabila? „Nu va incadrati decat la franci, ia uitati ce credit mare va dam aici”. Bai, scopul bancii e de a face profit, scopul domnisoarei de cealalta parte a biroului e sa ia un bonus la urmatorul salariu, chiar uiti de toate astea si semnezi fara sa te gandesti la consecintele care te vor urmari 30 de ani?
mama ce de ura,nu sunt ciumat si nu credeam ca m-am pricopsit cand am luat creditul …
eu unul nu ma incadram in barem decat cu chf mare greseala…
de 5 ani de zile muncesc in continuu fara sambate,duminici sau sarbatori legale …vreau frate o lege daca chf asta se dubleaza tripleaza sa imi ia dracu casa si sa ma lase in pace…
vreau sa pot sa fiu om normal…
ce este acum este camatarie legala statul trebuie sa intervina nu in sensul de plocon in sensul stoparii abuzurilor bancii
da bre ca ti-a pus banca pistolul in spate sa iei credit.
nu i-a pus banca niciun pistol la spate, dar cand banca a acceptat ca garantie imobilul, nu e corect sa cedezi imobilul si tot sa ramai cu datorie. fiindca asta inseamna risc 0 din partea bancii. iar asta inseamna afacerea perfecta. unde ai mai vazut tu asa ceva?
nu bre. Ca imobilul are valoarea X nu valoarea x + dobanda. Tu ai luat X + dobanda.
Si de aia sunt creditele numai pentru goym. Pentru ca nu platesti bancii 70,000, platesti 130 000 si pentru asta te vinzi in sclavie.
Cel mai bun credit e fara credit.
prin 2005-2007 pe aici se rugau aia de la banca de mine sa-mi dea mortgage. De fiecare data cand aveam traba cu ei hai ca veniti la banca hai ca sa va dam ca etc. ca risipiti banii pe chirie cand ati putea sa cumparati.
NUmai ca asta e argumentul boului. De fapt tu cheltui mai mult lunar, pentru ce? aici e cam asa: boul isi ia casa pe la 25 de ani pe care o plateste pana la 60. Dupa care are casa lui de care se bucura fo 10 ani dupa care o da la care home sa aiba aia grija de el cand e batran si cacacios.
Adicatelea boul baltii se baga sclav pe 35 de ani ca sa aiba casa lui… 10 ani si dupa aia o dai unei asociatii de astea de ingrijire ca sa aiba grija sa te stearga la cur cand te caci pe tine.
Si asta e o tampenie magnifica.
In ro e la fel, numai ca atunci cand ajungi la varsta cacarii pe tine nu ajungi la care home, ajungi sa ai un cacat de copil nepot sa se mute cu tine si sa se roage ca mori.
Plus ca te-ai vandut in sclavie.
Sistemul asta e pentru boi.
Pentru oameni infiorator de boi.
pentru ca nu-ti iei casa cu tine cand mori. Hai ca voi astia prasitorii tre sa va ganditi ca le lasati boracilor etc si tot e aiurea- casa aia pentru care te-ai vandut in sclavie si ti-ai refuzat toate alea toata tineretea va deveni motivul pentru care boracul ala o sa te urasca si-o sa se roage sa crapi dracului mai repede.
asta nu e viata.
si tocmai am citit ( eu dimineata inainte de plecat la munca citesc stiri din ROmania preventiv- sa nu cumva sa mi se faca dor si sa-mi vina fo idee creata ca de exemplu sa vin in Romania de preferinta cu Blue Air) ca PNLul vrea sa faca mortii ma-sii ceva sa-i ajute pe boii astia.
Pentru ca daca e ceva de care are nevoie ROmania acum e inca o miscare populista cand tara e asa cum e.
Destepti oameni frate. Hai sa furam de la 17 milioane si-un pic ca sa ajutam prostii si speculantii.
DE asta are nevoie romanul, sa i se spuna inca o data ca e bine sa fii rost si lacom ca te salveaza statul.
rahat. Incepe sa fie greu sa iubesc Romania chiar si de la distanta.
salut
1. nu inteleg foarte bine de ce se aduc jigniri acestor oameni?(citesc mai sus de exemplu fuduli..prosti). Nu cred ca cere nimeni compatimirea lor, insa…jigniri???
2.ce parere aveti despre cei in puterea muncii care traiesc din ajutoarele de la stat?
3.ce parere aveti despre BNR, care „Totodată, este necesară identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor întregului sistem financiar, în ansamblul său şi pe componentele sale, deoarece monitorizarea stabilităţii financiare este preventivă.” (rolul BNR, site-ul BNR)?
4.ce parere aveti despre un contract intre doua parti in care una a fost de rea credinta?
Acesti oameni au preferat varianta usoara (a se imprumuta in CHF) in locul variantei grele (a munci si a economisi) pentru a-si cumpara ceva ce nu-si permiteau decat prin chichite financiare pe care ei nu le-au inteles. Aici e prostia.
Din cauza acestor oameni preturile au ajuns la preturi astronomice si alti oameni au avut de suferit.
Decat sa-si vada lungul nasului si sa stea in chirie sau sa stranga bani au facut orice sa devina proprietari, desi ACUM e clar ca nu-si permiteau. Aici e fudulia.
banca nu a fost de rea credinta, chestia asta e NORMALA. Si da cei care au luat creditul au fost prosti
eu nu le plang de mila. sunt exact genul de romani care fac un lucru pentru ca „asa se face”. pai nu esti la casa ta? pai nu pui manele la nunta? pai nu te insori? pai nu mergi la gratar?
sa luam cele 2 argumente tâmpe cu chiria:
1. „te da popietaru’ afardincasa”, „te muti din 2 in 3 luni”
posibil, daca stai in chirie la jean shaormaru de pe colt. daca semnezi un contract legal cu o firma nu te da nici dracu afara 12/24 luni cat e contractul, ba chiar si apoi se prelungeste automat pe inca 12 luni. nici nu vezi „proprietarul”. iar daca vrei sa amenajezi cauti nemobilat (e si mai ieftina chiria) si iti faci feng shui dupa capul tau
2. „faci fundu’ mare altuia”, „peste 547489737 de ani o sa ramana al tau”
cei cu creditele au descoperit ca fac fundul mare bancilor si daca n-o sa mai plateasca ratele o sa ramana pwla al lor, ba chiar o sa le ia banca si alte garantii ce aveau inainte. gen si fwtwti si cu banii luati
chiria e ca orice serviciu. se plateste o suma lunara. ca telefonia mobila. sau cablu. faci fundu mare cablistului? mda
Tovarasi , cand am luat creditul in euro , acum 10 ani , 1 eur era vreo 3,3 lei ..acum cat este ? 4,511 ! Nu am cerut si nici nu cer sa intervina BNR sau statul (stat care de fapt suntem noi …) sa mi se faca vreo conversie in lei la cursul de acu’ 10 ani ! Ce poala meu vor cei cu credite in CHF ? Te-a obligat cineva sa iei credit ,sa semnezi un contract ? Nu iti mai ajung acum banii ? Cauta un servici mai bine platit sau mai ia-ti unul , sau mai taie din cheltuieli , sau daca nu vrei /poti sa faci astea , du-te la banca cu care ai semnat si cere o renegociere a contractului ! Evident ca vina au si anumiti tampiti din banci , in special cei din directiile de risc : chiar daca BNR permitea grad de indatorare de 80% sa zicem , tu puteai sa restrictionezi la 40% de exemplu …e ca si cand Codul rutier ar permite alcoolemie de 0,2 la mie, daca tu stii ca la 0,1 iti pierzi din luciditate,reflexe etc, te opresti la 0,1 in poala mea !
sa vina domnule minerii si sa ii invete minte pe aia care au luat credit in chf …
exista o directiva europeana care spune ca nu trebuie sa iti bati joc de client
cine are credit in chf ar trebui sa isi angajeze un avocat
http://www.piperea.ro/
Atentie la recuperatorii elvetieni! https://www.timesnewroman.ro/monden/util-pentru-mii-de-romani-10-detalii-prin-care-recunosti-un-recuperator-elvetian
iata ce ipocriti sunt polonezii:
Si croatii care deja au fixat acum cursul pe 1 an de zile.
N-am credite, never had, are maica-mea unul luat sa puna termopane in apartament si mai are vreo 3 ani de plata (rata e 2/3 din pensie, asa ca o mai ajut eu cu bani).
IMO:
Primo, nu mi se pare normal sa se ia decizii generale de salvare a imprumutatilor in CHF pe banii cetatenilor (nu, nu exista „banii statului”, statul suntem noi, cetatenii contribuabili). Ar trebui ca fiecare caz sa fie analizat si vazut in ce masura este sau nu vorba despre o situatie dificila si care are nevoie de interventie.
Secundo, cred ca exista undeva si o responsabilitate a bancilor, care s-au calcat in picioare in a atrage clienti si ar trebui sa impartaseasca riscurile, gen fifty-fifty. Ca oricum nu ies in pierdere, ci doar castiga mai putin decat preconizau.
Tertio, daca tot trebuie sa gasim vinovati, pe langa debitori si creditori ar trebui sa ne uitam si la BNR, ca de-aia este autoritate de reglementare in domeniu. Degeaba vine Isarescu astazi sa aminteasca de avertismentele lui spuse cu o jumatate de gura acum X ani, cand ii era frica sa nu supere bancile prea tare. Atunci ar fi trebuit sa faca tam-tam, sa ceara CNA sa impuna televiziunilor o campanie de informare privind riscurile etc. Dar nu, BNR e o ingenua, nu stia ca oamenii se vor bate pe credite si vor inghiti pe nemestecate toate prostiile spuse de banci (ca maica-mea, care si ea era obisnuita cu imprumuturile la CAR si crede ca bancile nu vor decat sa ii ajute pe oameni!)
E ca si cum seful politiei din judet, confruntat cu cresterea numarului de violuri, da vina pe parinti ca de ce au facut fete…