Mărul ceruit și ipocrizia cumpărătorului

Ați văzut toți clipul cu mărul, da?

Bun. Lângă merele astea sunt niște mere românești, la jumătate de preț. Nu le cumpără aproape nimeni. Toți sar pe merele astea mari și frumoase, pentru că sunt mari și frumoase. Mere aduse din Peru, Turcia, Cipru sau Italia. Cum credeați că rezistă atâta timp? Oh, la asta nu v-ați gândit! Dar vă oripilați pentru că nu v-a dus capul să vă gândiți, și e mai ușor să ne revoltăm pe facebook decât să ne întrebăm de câte ori am cumpărăt noi mere urâte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Eu am cumparat tot timpul mere ieftine si urate, dar foate bune la gust. Cumpar cate 10 kg odata pentru suc. Multi cred ca daca produsele sunt urate, nu sunt bune.

    00
  2. O fi mar de Cernavoda, productie proprie. Ne recomanda domnul Claudiu, care n-are nume de familie, ca e ruda cu Madonna. Nu pot sa nu remarc tonul smecheresc, total necesar intr-o astfel de demonstratie.

    00
  3. Merele romanesti se consuma distilate, nu inteleg ce cauta in magazine.

    00
  4. Ceara aia trece prin om ca prin furtun, no harm done.

    00
    • Cei care mi-au dat minus stiu ca multe dintre branzeturile uscate (adica cea ce popular numiti cascaval) au acest strat de ceara pentru protectie? Ceara pe care o mancati linistiti, pentru ca e inerta chimic si nu are gust.

      00
  5. Eu compar orice fruct cu mererele de la Aprozar care erau mici si pline de pamant, dar dulci si gustoase. Daca vreti fructe naturale cumparati de la tarani. Nu de la aia din piata ci de la aia de la tara care pentru 10 lei va dau 10 kilograme de mere cu TVA 0% pentru produse bio.
    Am mancat anul asta mere din pom din livada parasita de 20 de ani, orgasm gustativ, ti-se face pielea gaina de bune ce sunt.

    00
    • Sigur vorbesti de mere si nu de cartofi?

      Adica am avut bunici la tara, mai cumpar cate o lada de mere de la tarani, dar sa fie pline de pamant nu am prins pana acum.

      00
    • Interesant! In ce parte a tarii cresc merele in pamant??
      Cat despre pret..nu e chiar cum spui. Am cumparat acum o luna 10 kg de mere de la „niste tarani” din Voinesti (DB) si am platit 3,5 lei/kg.

      00
    • Daca nu ai prins un Aprozar adevarat e normal sa faci misto…
      La Aprozar totul era plin de pamant, incepand cu vanzatorul si terminand cu pungile „de un leu”.
      Aprozarele si marfa pe care o luai de acolo miroseau a cartofi stricati si muraturi borsite. De abia dupa ce faceai cati pasi la aer curat incepeau sa isi recapete fructele mirosul lor :)

      Deci faptul ca merele erau pline de pamant era o chestie normala.

      00
    • o daaa! Aprozar! confirm: absolut totul era plin cu pamant si mirosea a cartofi/telina/varza.

      00
  6. care ascunde coca in mere :) ..
    Cand ajung in Romania tot timpul savurez bunatatile din Ro, ce vad eu la noi Romanii ca suntem parca mai „cool” ca mancam ceva colorat bine dar calitate 0.

    00
  7. Ai fi surprins cat de mult tin si merele autohtone pastrate corespunzator.
    Eu inca am mere productie proprie.

    00
  8. Sa cumperi local e ieftin si bun fiindca banii aia se duc tot in RO nu pleaca peste hotare. Paradoxul este ca majoritatea cumparatorilor au crescut la tara asa ca stiu ce e ala mar, par si cum aratau cand le mancau in copilarie. Si cu toate astea se duc buluc si le iau pe alea aratoase din afara…

    Dar nah, unde nu-i cap, vai de picioare.

    P.S. Nu recomand produsele din Turcia; gasiti stiri si articole din plin legat de dozele de chimicale bagate in ele. In cazul meu, prefer sa nu cumpar daca nu am optiuni.

    00
  9. E mar crescut la cernobal, nu stiam ca e carrefour acolo.

    00
    • De parca merele cresc in Carrefour. Daca te intereseaza dozele de radiatii din zona mai documenteaza-te si apoi compara Cernavoda cu Cernobil.

      00
  10. Am cumpărat și eu chestii din alea, tot pentru că-mi plăceau cum arată. :) De vreo două ori. Nu știu ce e cu ceara aia (sau ce-o fi) dar știu sigur că n-au niciun gust. Mie cel puțin așa mi se pare.

    00
  11. Eu nu le cumpar. Le culeg din gradina proprie, la fel si alte zarzavaturi necesare la bucataria de zi cu zi. La inceput ii credeam nebuni pe toti care o dadeau in sus si in jos cu gradina ecologica si bio si mai nu stiu cum. Eu am pus mana pe o palma de pamant si mi-am facut o gradina simpla asa cum mi-a venit mie mai bine si fara nici un ierbicid. Nu „bio” nici „eco”, doar facuta cu mainile mele si ingrijita zi de zi. Roadele se vad imediat: rosii, ceapa, dovlecei, castraveti, patrunjel, fasole, ridichi, salate, morcovi, vinete, ardei, capsuni, mere. Toate de buna calitate, curate si mai ales gustoase. Ce daca morcovul e putin stramb si mai noduros, e dulce si gustos de ii mananci in fiecare zi ca pe seminte.
    Va recomand la toti sa cautati in zona voastra cate o parcela de pamant de inchiriat (acum e moda) si sa va faceti treaba. Nu va ganditi la bani si la cat o sa economisiti sau nu la cumparaturile din aprozar, e vorba de miscare in aer liber, creativitate, sanatate. Cu asta ramai in final.

    00
  12. Erau cu zapada pe ele!..

    00
  13. NOU
    #29

    Real life photoshop.

    wtf

    00
  14. Offtopic – care-i povestea (dacă există) din spatele insistenței tale de a scrie ”dezăpezire” ? Serios, sunt curios. Că e destul de evident că e greșit dar în fine. Puțină clarificare?

    00
  15. Eu am noroc cu socrul meu, care si-a luat (la 70 de ani) BMW din 1990, pe gaz, si care bate satele de pe langa Bucuresti, in cautare de produse taranesti, ieftine. Deh, mofturi de inginer horticultor pensionar :-)

    Oricum, cine vrea mere de pus in vitrina, n-ar trebui sa muste din ele…

    00
  16. Mie mi se pare ipocrizie atunci cand se plange cineva de merele astea prea frumoase ca apoi sa fumeze n tigari si sa manance bazaconii de fastfood.

    Un mar, chiar si ceruit sau cum o fi, e mai sanatos decat multe alte chestii pe care le consumam zilnic.

    Cat despre merele de la tara… au acelasi gust. Vazusem un clip acum ceva timp in care se servea mancare fastfood unor „experti” si toti spuneau ca e mai buna decat…fastfood-ul. Asa si cu merele, ne inchipuim ca alea de la tara sunt mai bune la gust.
    Poate sunt putin, putin mai sanatoase, insa gustul e acelasi.

    00
    • Bade, tu poti manca de care-ti pofteste inima. Unii aleg sa nu riste sa fie cobai asa ca mananca de la tara. Perfect normal. Ca dupaia trag o tigara, un meniu mec, juma de kil de caisata asezonata cu unul de vin, niste slanina, caltabosi si altele, e treaba lor.

      00
  17. multe fructe se trateaza cu 1-methylcyclopropene, apoi cu ceara si apoi pot sta linistite un an de zile in depozit. Aici e un link in care explica fiecare firma ce solutii foloseste pentru fructe si legume.

    00
  18. Bai oameni buni, sunt mere aratoase care sunt si sanatoase. Chiar in toamna asta am vazut printr-un sat din zona Turda, prin curtile oamenilor, numai mere mari si frumoase.

    Iar apropo de ceara, stiu de la bunicul ca asa se pastreaza foarte bine merele si perele. Dupa ce culegeam fructele, pe cele mai frumoase le pastram pentru iarna, iar inainte de a le pune in pod le dadeam cu ceara, le impachetam individual in ziar si le puneam in cos. Rezistau asa pana primavara.

    00
  19. Tot ziceti de cumparatori si distribuitori, da … nimic si despre producatori. Nu de alta, da, mai produce careva mere in tara asta?! Ca in locul livezilor observ ca mai degraba creste cate un cartier de case.

    00
  20. Eu prefer merle si in general fructele si legumele cu chimicale. Recunosc, dar nu pot manca mizerii starmocite

    00
  21. Chestia asta ca tot ce-i de la tara e sanatos relativa.
    Sunt regiuni in care, in ultimii 30-40 ani au migrat boli si daunatori care nu erau prezenti anterior.
    Daca la asta se adauga si raspandirea hibrizilor altoiti (faimosul Ionatan de Voinesti, de ex) in dauna soiurilor traditionale (mai rezistente dar mai putin productive) rezulta ca, fara un minim de tratamente, nu ai cum sa cultivi fructe cat de cat comerciale.
    Probleme apar atunci cand tratamentele se fac dupa ureche (sau nici macar…) si se folosesc aiurea substantele.
    Am exemplul unui amic care au ajuns intr-o ora, cu toata familia, la urgenta dupa ce au mancat fiecare cate o mana de cirese (spalate!) luate de la un mos, de la poarta. La analiza a iesit ca fusesera „îmbaiate” intr-un insecticid care e interzis de vreo 30 de ani. Ce gasise si mosul printr-un colt de grajd… :)

    00
    • D’asta e bine sa pui si tu una alta in curte, cat mai e legal.
      Altii cica au fost arestati pentru ca au colectat apa de ploaie,

      00
  22. Nimeni nu a inteles. Zoso vrea sa stie ce briceag are omul.

    00
  23. Merele „rapanoase” sunt mai ok gustoase, a observat cineva?
    Inca sunt convins ca, pentru a nu pierde un „copil” accidentat, copacul a trimis catre el mai multa seva. De asta, din piata cumpar numai mere „handicapate” (forme mai ciudate, cu rapan pe ele), sunt si mai ieftine, si parca au un gust mai aromat. :)
    Taraba cu mere care arata clonate – toate au aceeași dimensiune!!! – nu-mi place.

    00
  24. NOU
    #48

    azi au crescut vertiginos vanzarile de mere la carrefour…toti cititorii lui zoso fac proba marului ceruit :)))))))))

    00
  25. Parintii unei prietene au o livada de mere, pere, piersici langa Timisoara, la Lipova si in ultimii ani le merge foarte prost;, se cumpara foarte putin en gros in tara; ca majoritatea cumpara din export.
    Eu cred ca romanul e putin ipocrit, ca in supermarketuri e buluc de lume la mere aspectoase; ne plac cand le vedem asa frumoase;procentul de oameni care merg in piata si ia de la tarani e prea mic;

    00
  26. Coa, sunt magazine in care nu gasesti mere romanesti si cand vin se termina primele. Tocmai asta e si ideea. Ca la mere romanesti nu poti pune adaousuri mari si nici cere bani multi. In plus magazinele prefera sa ia mere chimice care stau 2 ani decat romanesti care se strica intr-o luna.

    00
  27. Si alea romanesti sunt ceruite :|

    00
  28. Si totusi… Luati un mar direct din copacul vostru, plantat cu manuta voastra. Si incercati sa faceti ce-a facut Vali in film. Si o sa remarcati acelasi lucru. Merele, ca si alte cateva fructe, isi produc propria ceara, pentru protectie. E adevarat insa ca sunt cazuri in care se mai adauga artificial un surplus de ceara organica.

    00
  29. Ce face marul din om :))))))

    00
  30. Si fix ca-n titlu, s-au dezvoltat 2 metri de pergament de ipocrizie cu da domne asa e , stim si noi cele mai bune sunt alea urate. Da-n sinea voastra , voi stiti ca nu va atingeti de ele, ca va curg bale la alea cu ceara.
    Eu le iau pe-alea cele mai shiny si mai mari si mai colorate in HDR daca se poate si pe cele mai date cu ceara. Hai sa va dau eu doua motive sa nu mai fiti ipocriti si sa nu mai cumparati cu frica.

    1. Ceara protejeaza fructul de la dezhidratare, contaminare, deci un fel de conservant, si nu e „ceara ucigasa”. Cautati si voi pe wiki fruit waxing si vedeti ca chiar nu-i mare branza , sau vreo ultima smecherie, ci se practica de secole. Si fructele se tin mai bine, nu mai mananci mucegaiuri, stricaturi si stafide. Mda , doar ca numa’ aia civilizati o practica.

    2. Fructele TREBUIE spalate inainte de consum. Asa poate aveti un motiv serios s-o faceti.

    Si hai si cu bonusu:

    In viata „always chose the waxed ones, if you know what I mean”!

    Eu vad asta un fel de trolaj maxim. Da’ d-ala facut de retarzi, ca altfel lumea cam stie cum merge treaba asta. Sunt informati publice , gen . Sa va spun cum e cu uleiul si benzenul , sau cu maslinele negre si benzenul , sau…

    00
    • Noi ca noi, dar vezi si stirile de la tv. sunt mai tari. Tot ei ziceau ca nu se duce prin spalare, trebuie baie cu apa si inca ceva .

      00
  31. Si daca va zic ca e ceara de zahar sau de albine si ca puteti sa mancati sanatosi ca nu e ceara de la DJ Vasile din ureche. ce o sa ziceti? ca e o conspiratie?

    00
  32. PRUÍNĂ s. f. Strat fin cu aspect ceros care acoperă ca o brumă suprafața unor fructe. – Din fr. pruine.

    00
  33. Si unul din soiurile de mere:

    Mere Mantuaner
    Fructul este de marime mijlocie spre mare, cu forma globuloasa-aplatizata, uneori conica-trunchiata si are suprafata neteda. Pielita: fina, neteda, lucioasa, unsuroasa, de culoare verde-galbuie, cu *un strat gros de pruina*. Culoare acoperitoare este rosie-aprins sau rosie-zmeurie, cu striuri mai intunecate, ocupind cca 65-75% din suprafata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile