(trimis de emil)
M-am dus vineri cu angajatii sa le dau un suc in Herastrau.
Toate bune si frumoase, am ales o terasa. Serviciul groaznic (cred sincer ca nicaieri in lume nu am mai vazut asa ceva, nici in cafenea la Dorohoi :)) – adica si acolo isi dau interesul), in sensul ca ne-au au dat un meniu la fiecare 3 oameni, m-am ridicat de la masa de 4 ori sa comand, de inca 4 ori m-am apucat sa il caut pe terasa pe ala care facea nota in timp ce ceilalti 3 colegi ai lui stateau la taclale. Dupa ce a venit nota si am bagat banii, avand nevoie de bon fiscal (sa deduc pe firma) m-am mai ridicat de la masa de vreo 3 ori sa il caut pe tipul care se ocupa. Orice semn faceai, gen discret, gen il chemai, gen ridicai mana – nu functiona. Nici daca te ridicai de la masa nu functiona, adica il cautai 5 minute prin tot locul. In conditiile in care aveau clienti doar la 2 mese. Evident la final am decis sa nu ii dau bacsis. Din principiu – pentru ca nu il merita, insa am zis sa tac si sa nu ii zic ca a fost groaznic, pentru ca na, sunt baiat educat.
Vine replica lui insa: Pffa, fara bacsis. Si bacsisul vrei sa il punem noi de la noi? Am ramas toti cu gura cascata.
hahaha,
eram cu niste nemti la masa in Sergiana(mancare superba, servire muci) si la final a venit nota, iar fritzelii aia au lasat fix cat era pe nota, niciun cent in minus, niciun cent in plus. Si vine Fane aristocratul si cand vede ca zgarie branza de Hitler nu a lasat nimic, face: Dar sa stiti ca nota nu include bacsisul! :))))
Acuma… Desigur ca si ala isi ia salariul din ce consum eu si desigur ca salariul unui chelner e pe jumatate pe cat ar trebui sa fie pentru ca restaurantul stie ca ii mai raman bani si astfel nu cumva sa se imbogateasca, dar, bai baiete, asta nu e vina mea… Ca eu iti las sau nu, la finalul lunii, tu tot primesti salariul de pe ciorba pe care o mananc eu… Dar na, au venit nemtii si repede sa ne scoata ei din incultura, ca noi nu suntem in stare, ne scaldam in muci de dimineata pana seara, sa ne salveze altul.
Ciudat, mie la sergiana mi s-a părut exact invers, servire bună și mâncare mediocră.
Tarane, la noi salariile sunt mizere si e vina patronului ca ala se suedejeste pentru bacsis mai bun. Cum ar fi sa muncesti 12 ore pe zi fara sa pleci cu un banut acasa. Aia care nu lasa tips sunt niste muisti.
@alex: amice, nu e vina nimanui ca muncesti tu pe coji de nuci si datorii. Nicaieri in lumea asta nu scrie undeva ca eu, ca si client, as fi obligat sa iti las tie bacsis.
Bacsisul se lasa daca am fost foarte impresionat de serviciile tale, daca am dispozitia necesara, etc etc. Daca nu, nu.
Insa dupa limbajul pe care-l folosesti… vai si-amar de clientii care calca pragul speluncii pe unde prestezi.
In Germania servirea (adica bacsisul) e inclusa in nota, iar chelnerii sunt platiti un salariu destul de mare. Nu se supara daca nu le lasi nimic.
La noi salarile sunt mizere…
Da, si… nu vezi nimic gresit in legatura cu treaba asta? E vina patronului…. Si asta, si nici aici nu vezi nimic gresit?
Sunt salariile mizere, dar l-ai fura pe unul cu constiinta impacata, nu? Desigur ca da…
E prea obositor sa-ti explic ca ar trebui sa te revolti pe societatea romaneasca data viitoare si nu sa stai cu ochii in portofelul altuia
„Cum ar fi sa muncesti 12 ore pe zi fara sa pleci cu un banut acasa”
Poi… ar fi normal. Asa e la orice job, inafara de chelneri. Ai vazut tu vreun muncitor in fabrica sau vreun paznic sa vina acasa cu bacsis ?
Morala povestii e nula. Care e terasa? Daca nu spui, cum facem sa nu nimerim si noi acolo?
Sau e si guest_author reporter la TV, de nu poate spune marca si face mirror la orice imagine care are o marca in cadru?
Iti dai seama ca s-a dus la una de ieftineala, doar a spus ca a facut cinste.
Si sucul la dozator e scump in Herastrau.
Da nume !
fara un nume degeaba
o fi fost terasa lu Năstase
Ciudat sau nu, acolo servirea e chiar impresionanta. Nu ca i-as lauda, doar nu e meritul patronilor, e meritul angajatilor. Preturile in schimb, sunt alta poveste
habar n am care e aia sincer să ți spun. Din tot parcul ăla mă interesează Tete-a-tete, si am o vagă impresie că nu despre aia e vorba.
Terasele alea sunt facute sa vina patronasu cu prietenii si sa spele bani, nu sa te serveasca pe tine, chelnerii prefera sa stea cu curu la clienti sa barfeasca pe minim pe economie decat sa serveasca pt 5 lei bascisul mediu de masa.
Corect.
Daca n-ar fi fost asa, patronul i-ar fi dat afara si ar fi cautat pana ar fi gasit oameni seriosi. Asa, pe el nu-l intereseaza, ca banii vin pe alta cale, deci nici pe angajati nu-i intereseaza nevoile clientilor.
La fel se intampla si in magazinele de fitze, unde vezi cate una-doua parasute ca stau la tejghea si se uita la unghii in timp ce tu te lupti cu un raft intreg sa cauti o camasa marimea XL sau cat ai nevoie…
Intrebarea este: de ce insista lumea sa mearga in aceste locuri? Ca sa se bage-n seama. Cu putina informare de pe net, se rezolva partea de alimentatie. Si tot cu netul se rezolva si cumparaturile de haine si altele.
1. Cum se numeste terasa?
2. De ce nu v-ati dus in alta parte?
Am fost in centrul vechi ieri cu iubita. Am comandat un cocktail si o bere. Dupa ce ni le-a adus i-am cerut o portie de cartofi prajiti – aveam pofta. Ne-a spus picolita ca ei nu servesc garnituri simple….desi in meniu erau si costau 7 lei deci profit 600%. Wtf ?!?
Alea sunt garnituri de insotire, nu se servesc separat.
Niciodata n-am inteles de ce nu vor anumite restaurante/cafenele sa-mi dea doar o garnitura, daca eu doar asta vreau. Nu o sa imi iau si o friptura doar ca sa comand cartofi prajiti sau orez. Care e explicatia pentru care „nu se servesc separat”?
Lol. D-aia ii spune garnitura, ca se adauga la ceva.
@marius : esti prost ? oriunde in lume pot sa comand un sos sau o felie de paine si o platesc daca e in meniu. Nu exista sa comanzi obligatoriu si altceva. Sunt la regim, mananc doar cartofi prajiti altfel mor, problem? Maine o sa fim obligati sa bem minim un cocktail , wtF ? De s-ar ridica oamenii si s-ar muta la alt local s-ar invata minte….
Dupa povestire suna a quattro din nordului!
@Lucil, numele e irelevant. Si nu e un loc de 2 lei, ci dimpotriva, arata genial – pacat de investitie si de munca lor. De altfel am ajuns acolo in baza unei recomandari.
@Bogdan, evit sa dau nume pentru ca poate sa aiba implicatii legale, si nu e cazul. Sper deasemenea sincer ca a fost un caz izolat, pentru ca e pacat de brandul si investitia lor. Sunt insa ferm convins ca angajatorii deseori nu realizeaza tipul asta de comportament al chelnerilor, pentru ca refuz sa cred ca un om care investeste o suma consistenta intr-un local de gen, le-ar permite angajatilor sa isi bata joc de munca si banii lui.
Morala povestii era de fapt alta. Una pe care multi (si implicit @Alex de mai sus nu o inteleg). Totul pleaca de la cel mai mic. Succesul unei firme, renumele unei companii, placerea clientului de a se intoarce. Pleaca de la gesturi, de la un zambet schitat, de la politete si de la dorinta de a ajuta. Am lucrat toata viata in turism si e sincer trist ca pana si bulgarii au inteles asta (de greci nu vorbim ca fac asta de mii de ani) iar noi romanii ne tot luptam cu un concept atat de fundamental.
Numele o fi irelevant pentru tine. Pentru mine, care citesc aceasta poveste, este singura chestiune care are relevanta. Sa nu ajung si eu acolo.
Da ma, o sa-l caute SRI-ul pe pretenaru lu’ Vali, ‘Emil’ de pe net.
Implicatii legale :))
Adica ce implicatii, mai exact? Te vei trezi cu politia la usa sa-ti ceara bacsisul alora?
Numele e irelevant? Nu, toata povestea asta e irelevanta pentru noi daca nu ne zici despre ce dugheana e vorba.
Alt exemplu de nesimtire cu bacsisiul la o dugheana cu pretentii din Buc: pe fiecare pagina a meniului scria „Servirea nu este inclusa in pret”. Repet, pe fiecare pagina. Deci cum ar veni, chelnerii aia nu erau platiti deloc. Asa ca m-am oferit eu sa ma duc la bucatarie sa-mi iau farfuriile.
E al treilea articol de gen pe care-l citesc despre „o terasa din Herastrau”. Simt ca e aceeasi
Daca ma ridic de la masa si platesc nota la bar/tejghea etc. pentru ca un ospatar nu se sinchiseste sa-mi ia banii, bacsisul e zero. Ever.
am fost acu intr-o insula in grecia mai nevizitata de romani si lucrurile stateau in felul urmator :
te apropiai de o terasa si iesea cineva sa te pofteasca inauntru dar nu la genul bulgaria sau turcia, doar facea un semn discret si zicea hello .
TE asezai la ce masa vroiai tu si de cele mai multe ori venea patronul , se aseza langa tine la masa si iti povestea meniul, cum gateste fiecare chestie, ce e proaspat si ce e mai bun la ei … in 2-3 minute aveai pe masa tacamuri, farfurii, paine + sos ( nu unt, nimic comercial ) , o sticla de apa , inainte sa te uiti pe meniu . In max. 15 min peste tot eram deja serviti , te duceai acolo cand chiar mureai de foame nu ca la Laguna Verde unde mananci inainte sa mergi acolo ca dureaza 2 ore servirea , sau la marele Domeniu Greaca unde am asteptat 1:45h pentru 2 ciorbe. Da, le-am lasat review naspa la ei pe FB si nu mai calc acolo in viata mea .
Suntem praf la servicii si mereu vom fi atata timp cat toti parvenitii si copiii de bani gata au terase/hoteluri si saloane de nunti … putini stiu cu ce se mananca serviciile astea si 80 % sunt in domeniu tangential , nu sa faca treaba buna.
Eu am facut un eveniment mic in Bucuresti, restaurant Dines, in parcul Carol. Am comandat ceva meniuri de 80-90 ron/persoana si inca vreo 4-500 ron comanda separata.
La final, mi-a lasat chelnerul nota cu aprox. 1360 ron, i-am pus 1400 in carnet si i-am multumit si se intoarce boul la mine cu restul sa-mi spuna ca nu poate sa primeasca bacsisul meu de 30 sau 40 de lei, ca seful de sala nu o sa il creada ca a luat bacsis sub opt sau zece(am uitat) la suta din consumatie.
Tembelul nu s-a uitat la mine ca eram matrafoxat de bucuria evenimentului, m-a bufnit rasul, mi-am luat bacsisul inapoi si i-am adresat ceva cuvinte de imbarbatare pentru confruntarea cu seful lui.