Chestia asta are fi hilară, dacă n-ar fi una dintr-o serie lungă și tristă de asemenea întâmplări. Oameni care nu vor canalizare, oameni care nu vor apă curentă în curte sau în casă, oameni care nu vor gaz, oameni care nu vor toaletă în casă. Motivul lejer ar fi că nu au bani pentru așa ceva, 100 lei pe lună e un efort mare pentru oameni care au 2 sau 300 lei pensie. Sigur, putem discuta pe marginea acestui motiv despre sărăcie, despre agricultura de subzistența, despre oameni înapoiați și așa mai departe. Dar nu. Faza e că oamenii ăștia sunt atât de înapoiați încât consideră că nu le trebuie așa ceva. Adică, de ce ai vrea apă caldă? De ce ai vrea sobe pe gaz? De ce ai vrea să faci baie săptămânal și nu lunar? Când ajungi să citești din astea îți dai seama că pentru ei nu există nici o scăpare și că mizeria aia cu „veșnicia s-a născut la sat” e mai amară decât pare la prima vedere.
Data viitoare mentioneaza ca-s tzgani! Putine legaturi cu Romania
stai linistit ca nu doar suedejii sunt asa caposi si nu vor ‘tehnologii d-astea de oras’
„Putine legaturi cu Romania” – say what? E plina romania de ei si tu zici putine legaturi? Pff…
Nu, suedejii nu au nevoie pentru că se autoservesc din reţeaua locală fără să fie racordaţi ever! Deci fără banuţi plătiţi.
La ei e nativă forma de preluare de gen, indiferent dacă au sau n-au „serviciul” instalat.
E plină România de exemple de gen.
Ametesc hainele alea daca le invarte asa mult masina de spalat.
Apa calda pentru baie ? Se baga in rau si iese ‘ca nou’
Se baga in rau sub un bolovan si a doua zi iese ca nou.
Domnule Vali, inciţi cumva la genocid DIN NOU?
sper să nu.
Deci o reclamă la început de clip, şi una în mijlocul clipului?
Firefox + AdBlockerPlus !
N-o sa mai stii ce-s alea reclame in clipuri youtube .
Adica tu nu ai prins-o pe aia la final cu Cabral ? norocosule… ai prins doar 2.
Pai in timp ce arata baba aia care-si spala hainele in lighean a rasarit reclama la prezervative cu mangaieri catifelate…. Dezgust total!!!
Legea întâia a lui Newton: orice corp îşi menţine starea de repaus sau de mişcare rectilinie uniformă atât timp cât asupra sa nu acţionează alte forţe
in Romania progresul se face si s-a facut oarecum impotriva vointei maselor.
Da, maică, era mai bine pe vremea lu nea Nicu, că ne făcea blocuri și uzine.
Ce atata masina de spalat cu detergent, domnule? Nu militam acuma pentru fel si fel de metode naturale si ecologice. Poftiti eco! Nici macar detergent!
De ce s-ar duce omul la masina de spalat?
DERO? Va dati seama cate chimicale, cate substante tensioactive, cate E-uri, dioxina, vopsea cu plumb, conservanti si toate cele contine acel 100g de DERO??? Ele tot in rau vor ajunge! Si sunt mult mai toxice decat transpiratia din camasa si petele maro din izmene.
Si pe langa asta, lenjeria intima nu se spala in masina, deci tot la rau ajungem, iar daca tot merge omul la rau, nu mai bine isi ia toate hainele si rezolva totul cu un drum? Este o chestiune simpla si eficienta: Un drum la rau, mai mult timp de stat in birtul satului!
S-a cam lins pe bot primarul asta de inca un mandat!
hai sa o luam punctual. vorbim de tarani, nu oraseni aclimatizati, sau oameni rupti in cur care se duc sa ia oua de la alimentara in loc sa tina 2 gaini.
Oameni care nu vor canalizare.
oameni au animale. pentru animale au fosa, in care se trage si canalizarea casei (sau invers, au fosa pentru casa in care intra si prostiile din grajd). nu au voie sa bage fosa cu dejectiile animale pe retea. nu prea au motive sa plateasca si vidanja pentru animale, si abonament lunar la canalizare. instalatie e facuta si functioneaza. (pe langa gunoiul normal de grajd care se pastreaza pentru la camp, grajdurile au scurgere pentru urina si apa cu care se spala, rahatul propriuzis nu prea ajunge la fosa).
oameni care nu vor apă curentă în curte sau în casă
aici e cu cantec. majoritatea care nu vor apa curenta in casa e pentru ca odata cu apa aia curenta apare si contorul. daca pana atunci luau apa infecta de la conducta satului pentru 100 lei pe an din care dadea la animale/udau gradina, acu ar fi nevoiti sa ia aceeasi apa infecta dar sa plateasca pentru ea. in majoritatea cazurilor nu exista statie de epurare pentru sate, apa de baut se consuma din fantana nu de la conducta. in cazul fericit in care exista conducta pomenita mai sus.
iar in cazul in care nu exista conducta, deja taranul are fantana in curte din care bea el si animalele. eventual si un hidrofor (300 lei) care sa ii alimenteze casa. de ce ar vrea sa plateasca o suma mult mai mare si lunara pentru apa de pe teava cand deja are banii bagati in fantana si hidrofor iar sistemul functioneaza ?
oameni care nu vor gaz
simplu.
8.400 de lei taxa de racordare. atat ne-au cerut pentru gaz. eu care imi permit nu imi bag. gatit pe electrica + o butelie de rezerva si un aragaz in bucataria de vara, sa fie. incalzire centrala lemne/semineu. primavara cand nu are rost sa tin centrala pornita am si o teracota rustica in camera.
oameni care nu vor toaletă în casă.
la asta nu ma bag, eu am 2, sa fie. dar pe de alta parte prima constructie pe care am facut-o cand am inceput distractia la casa a fost o toaleta in fundul curtii. care e inca in picioare, si o folosesc cand nu am chef sa urc de la iaz la casa. si nu am nici un plan sa o daram.
” pentru animale au fosa, ” – gresit. Aduna cu lopata si duc cu caruta la capatul satului. Fosa au in Pantelimon.
din 2012 avem o casuta batraneasca intr-un sat langa Iasi. Sat aproape de oras dar care inca are vaci ce se duc/vin de la pascut, animale multe, gaini, balega pe strazi, praf mult pe strazile neasfaltate, cum era in satele copilariei mele (nascut in ’79).
„taranii” din ziua de azi nu au nici o tangenta cu intelepciunea taranului laudata de anumiti scriitori, doar mizerie, bautura si micime sufleteasca. pentru ei orasenii sunt doar niste surse de venit, decat sa mearga la munca platita cu ziua mai bine mor de foame, merg la munca doar daca sunt datori la alti con-tarani pentru bautura data pe datorie. Spalatul macar saptamanal e cam exclus, mai bine se dau cu mult parfum cumparat de la basarabeni/rusi si ies la strada sa sparga seminte. daca stau cu mama/bunica sau macar unul din toata familia munceste pe 600-700 ron traiesc inca 7-8 pe langa el.
stiu ce spun caci de 2 ani am tot contacte cu toti vecinii, i-am platit sa imi faca diverse lucrari si am ajuns la concluzia ca mai bine nu le fac decat sa ii mai platesc (muncesc prost, cu nepasare, vin ametiti la munca etc) si aman toate lucrarile pe când o sa ne mutam acolo. mi-au taiat cu coasa arbustii de zmeura, pe care am dat o gramada de bani, desi pusesem araci pe langa ei sa ii vada, mi-au taiat un agris batran ca li s-a parut ca e un prun salbatic, mi-au sectionat cablul electric de la pompa de apa (noroc ca nu era curent atunci ca dansau oleaca). orice fac, daca nu stai pe ei, isi bat joc maxim, doar sa le iasa ceva bani sau produse moka.
Te credem pe cuvânt,e langa Iasi
Cunosc cazuri multiple in comuna de unde sunt bunicii mei, unde, printr-un program euopean s-a tras apa si canalizare si urmeaza sa vina si gazele. Pur si simplu oamenii nu vor aceste servicii, iar primarul s-a chinui foarte mult sa-i convinga dar sunt o gramada care au refuzat. Traiesc ca in epoca de piatra si nici nu vor schimbare. Chestia asta cu „costurile” suplimentare e doar o ultima reduta pentru ei.
Pai nu … mai bine dam tichete pentru programul rabla decat bani pentru racordat la apa si canalizare.
S-o fi născut veșnicia la sat da’ după aia s-a mutat la bloc:
http://www.apatermgl.ro/anunturi/comunicate/informare-publica/datorie-medie-apartament-bransat.jpg
O hartă a datoriei medii pe apartament branşat la sistemul centralizat, defalcat pe cartier. Sumele reprezintă datoria asociaţiilor către Apaterm la sfârşitul lunii mai 2014 împărţită la numărul de apartamente branşate şi nu include orice alte datorii pe care proprietarii le au către asociaţii pentru apa rece, gaze – în cazul celor cu sistem pauşal – salariile administratorilor sau indemnizaţiile preşedinţilor de asociaţii, iluminatul pe scară sau orice alte cheltuieli ale asociaţiei.
Mizerie de reclama. Ma gandeam eu ce dracu’ are a face apa calda cu prezervativele durex…
Dupa ce faci sex trebuie sa te speli ! makes sense, right?
Legenda spune ca unii se mai si spala dupa ce fac sex.
astia sintem. noi inca ne stergeam cu coceni la cur cand altii aveau metrou.
Uite bre si un link ca sa nu zica lumea ca esti rau:
‘s_Subway_(1903)
Si nu uitati, e vorba de anul 1903 cam cu 4 ani mai devreme de răscoala de la 1907 (da aia cu furci si topoare!)
Prima observatie: este vorba despre suedeji, recte un sat popendulat, din cate se pare, in vasta majoritate de suedeji. Da, stiu, poate exista si romani caposi, dar in stire apar exclusiv suedeji. Daca ProTV nu a mentionat chestia asta pentru ca au deja destule probleme si nu le mai trebuie scandaluri cu ONG-urile de romi, de la zoso.ro ma asteptam la o clarificare.
Doi: oamenii ar fi mai deschisi la nou daca ar fi si ajutati, in sensul asta, eventual fortati. La ce ma gandesc? Spalatul rufelor in rau este ilegal, din cate stiu, din motive de poluare a sursei de apa. Ia sa puna primaria niste paznici care sa-i ia la goana, sau sa le pescuiasca trentzele din rau si sa le puna pe foc… brusc, alternativa masinii de spalat devine nu doar oportuna, ci si singura posibila. Nu degeaba comunistii aveau o vorba: „Nu stii, te invatam. Nu poti, te ajutam. Nu vrei, te obligam”.
Cum observa cineva mai sus, progresul social a avut mereu nevoie de presiune, mai ales asupra capetelor patrate. Iar suedejii au antecedente – a se vedea obsesia cu maritatul fetelor minore – o alta imbecilitate ilegala, ascunsa sub mantia „traditiei”.
tu crezi că românii sunt mai breji? în sat la bunica sunt vreo 3 care și-au făcut vile. nu case, vile cu etaj, cu veceul tot in fundul curții. și când au venit cu canalizarea, băietii au spus că lor nu le trebuie, ca ei au deja veceu solid, pe roți, in fundul curții.
Ca sa spui ca nu ai nevoie, trebuie sa stii ce este aia. Ei habar nu au ce inseamna sa ai apa curenta in casa, apa calda si WC in casa. Daca ai putea sa ii faci sa stea un an la apartament la oras (cum s-a intimplat cu copiii lor veniti la munca la oras), ar gindi altfel. Dar nevoia vine cind stii despre ce vorbesti, abia atunci pui in balanta serviciile de care ai putea dispune si costul lor.
Se vede ca sunteti tineri. Omul vrea sa se simta util. Ce contributie mai aduce in comunitate ?
Nu cred ca nu vor, mai repede nu isi permit.
Misto clipul de la Pro Tv 2 reclame de 20 de secunde la un clip de 2 minute. E foame de bani!
Cat despre suedeji, educatia e problema.
suedezii din Buzescu au vile cu 3 (trei) etaje și Mercedes S-class. WC-ul e în curte iar încălzirea se face cu sobe pe lemne. Ce mai poți spune?!
România trebuie să investească masiv în educație, iar părinții care nu-și trimit copii la școală să decadă din drepturi. După ce facem treaba asta mai trebuie să așteptăm 30-40 de ani și apoi vom vedea schimbări.
care e problema cu incalzirea pe lemne?
veceul in curte la suedeji poate sa fie o chestie culturala: nu se caca unde stau. Nu vad problema unui veceu cinstit, afara din casa.
Hai s-o spunem pe aia dreaptă: 100 g de detergent la o tură de haine ultra jegoase e frecție la picior de lemn. Una e să speli o încărcătură de haine puțin murdare, cel mult transpirate, și alta e să speli haine murdare de noroi, praf, iarbă sau chiloți purtați o săptămână. Dați-mi voie să nu cred că primăria cumpără Persil sau că suedejii își petrec ziua la birou sau la bibliotecă.
„Chiloţi purtaţi o săptămână?”
I’m coonfused: ei poartă chiloţi?
:-p
Pai poate daca le-ar si spala mai des ar fi mai usor. Zi-mi te rog cum hainele murdare puse sub piatra se spala mai bine decat 2 ore in masina de spalat…
Arthur, dacă nu pui detergent proporțional cu jegul de pe haine, mai bine le speli de mână cu săpun sau le pui în vâltoare (ori sub piatră). Sunt clipuri pe youtube. Până să se inventeze mașina de spălat așa se curățau covoarele și hainele de mers la biserică.
Treaba asta cu confortul de la retea e cu doua taisuri . Iti poti face tot confortul ( apa curenta, canalizare -fosa septica, incalzire cu centrala pe lemne chiar si curent electric dar asta la limita) fara sa fii abonat undeva , fara sa platesti lunar. Nu e vorba strict de o suma de bani prea mare cat de a fi dependent de cineva. Probabil taranii in intelepciunea lor nu doresc sa stea la mana autoritatilor..si stiu ei ce stiu. De ce sa te legi la cap cand nu te doare? In zonele rurale mai cade curentul..de ce nu ar pica si gazele sau apa curenta? La casa de la tara intr-o comuna din Arges exista retea de apa de mare adancime facuta pe baza castelelor de apa dinainte de 89. Apa ca gheta de la 100+ m adancime foarte buna insa pentru a o extrage ai nevoie de pompe de calitate si oameni priceputi si seriosi care sa faca mentenanta retelei. Cand au fost probleme cu pompa principala toata comuna a apelat la vechile fantani sapate manual ( diametru 2m si tub de beton) cu mare succes. Oamenii nu uita chestiile astea. Renunti la putul din curte, nu mai dai bani pe o pompa noua, neglijezi furtunele si hidroforul. Pica reteaua din localitate din N motive..ramai ca prostul fara apa. Eu am patit-o si am luat masuri..decolmatat vechiul put, pompa, furtune, tot tacamul..scump si multa munca dar ar merita.Pai de ce sa risti tu cand stii ce destepti se ocupa cu utilitatile? Si inca ceva zic eu important: cand faci socoteala cat costa sa ai putul tau cu pompa, furtune, hidrofor, bazin de retentie, filtre ( aparate de calitate si lucrare facuta bine) ajungi la un pret pe metru cub de 3-4 ori MAI MIC decat ce cumperi de la retea. Si esti atat independent de caderile de la retea cat si daca ti se strica ceva poti sa repari TU cum vrei TU.
Majoritatea sunt batrani. Nu ai cum sa-i convingi. Pur si simplu asa au trait o viata intreaga, nu-i mai convinge nimeni acum la batranete …
„Trasul apei curente, a canalizării sau a ţevii de gaze presupune oarece costuri… care nu-s de neglijat. Mai ales pentru bătrâni.
Ok, nu are legătură cu tema postării lui Vali, dar e o realitate ce „ne doare”…
Spre deosebire de țăranul român, orășeanul român e la nivelul următor: el dezbate pe forumuri utilitatea mașinii de spălat vase. Foarte mulți sînt convinși că e inutilă, că de mînă le spală mult mai bine. Nicio diferență față de doamna săteancă care freca rufele în lighean, convinsă că mașina nu are cum să le spele mai bine. Deci nu e nimic nou, depinde numai unde se situează fiecare în raport cu tehnologia.
ILAR … drop the „H”
Ce ma intereseaza pe mine ca unu’ are veceu in curte si nu in casa? DOH…
Și se mai supără lumea când spui că jumătate (sau poate mai bine) din popendulația țării trebuie împușcată în cap.
Canalizare, apa curenta sau toaleta in casa sunt un must. Insa soba pe gaz nu e o necesitate. Am trecut de la calorifere la sobe pe lemene si intr-o iarna am economisit aproape de 600E adica cat o soba tip centrala de la dedeman/pratiker (insert store here). Daca luam in calcul primavara si toamna mi-am scos amandoua sobele si oricum gazul se scumpeste intr-un ritm mai alert decat lemnul asa ca soba pe lemne e o investitie foarte buna.
Eu am renunțat la hidrofor pt „ca consuma” curent iar caloriferele erau oricum inutile.Plateam foarte mult la gaze. Acum locuiesc cu vaca în casă și am economisit 600 de euro la încălzire.
PS. Suntem o națiune de bătuți în cap (chiar dacă avem internet). Nu înțelegem civilizația, și asta se vede și din comentariile de mai sus.
Si la mine la tara asteapta lumea sa dea drumul la canalizarea facuta acum 3 ani, dar nu, primarul nu i-a dat drumul nici acum, ca vezi domne’ nu e gata inca. Oamenii deja si-au facut singuri sistem de apa curenta, boilere si toate prostiile, dar lipseste canalizarea. Izbiceni, Olt.
Eu pe cei de la sate îi înțeleg. Apa de la țavă nu se compară cu cea din fântână. Sunt aproape toată ziua la muncă pe câmp, nu au timp să se cace în baia de acasă cu faianță pe pereți și wc de porțelan, pentru ce canalizare? Din câte știu la sate au o anumită cotă din pădure, deci lemne gratis, la cel folos gazul? Dar nu îi înțeleg pe cei din orașe, care stau în buricul târgului, vecinii de pe strada paralelă au câte 2 băi în casă dar ei încă se cacă în fundul curții că au făcut economie și nu s-au branșat la canalizare. La oraș e musai canalizarea și apa la țavă, pentru că e diferit, nu e ca la sat. Nu te poți duce la bancă sau în autobuz nespălat de o săptămână pentru că nu ai canalizare sau să te duci la muncă la birou mirosind a fum de la soba cu lemne. Satul să fie sat și orașul, oraș.
„De ce ai vrea să faci baie săptămânal și nu lunar? ” Pe bune? Asa se poarta la orasenii cu apa calda, saptamanal?
la bucurești și mai rar.