Cel mai mare impediment in calea introducerii plății anuale pentru domeniile .ro

Cugetam azi pe tema asta, despre care nu s-a mai auzit nimic, și mi-a venit și explicația blocării proiectului. Știți care ar fi primii afectați de măsura asta? Toți bugetarii. Toți. Cine naiba scrie referatul pentru prelungirea domeniului primăriei sau ministerului? Cum se scrie? Câți bani ceri? Cum faci plata? Dacă n-ajunge OP-ul? Daca ajunge în altă parte, nu acolo unde trebuie?

O căruță de probleme pe care imbeciluții care acționează pe post de administratori IT prin instituțiile bugetare nu au chef să le rezolve, ocupându-și timpul liber cu site-uri făcute în anii 80 și cu vânzarea de link-uri pe site-urile pe care le administrează. Ah, și procurarea de pr0n pentru uz personal sau profesional (pentru șefu, gen).

internet-2

“internet” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Mda. M-am gandit zilele acestea oare ce s-a întâmplat de nu se mai aude de proiect, dar la asta nu m-am gândit. La bani nu vor renunţa uşor, aşa că mă aştept să se găsească o cale de ieşire. Gen atribuirea unui regim special domeniilor „de stat”, eventual implicarea STS-ului în administrarea sau măcar evidenţa acestora. STS este deja implicată în domeniu, asigurând rezervarea de domenii pentru instituţii publice şi parcă şi alte servicii conexe.

    00
  2. NOU
    #2

    Ar fi o mare porcarie sa se bage taxa anuala, dupa ce l-am platit pe viata.
    Sa aplice taxe celor care-si achizitioneaza de acum incolo, sau nu.

    00
  3. Nu exista un fel de autoritate peste Rotld? Cine naiba le-a dat dreptul (de la inceptu) sa vanda domeniile „pe viata”? Sunt atatea domenii inactive, detinute de firme care s-au dizolvat de foarte mult timp….

    00
  4. @Alex D: daca o firma se dizolva cred ca ar putea fi incepute niste demersuri pentru punerea domeniilor ei pe liber. Nu stiu exact dar asa ar fi normal, din moment ce viata firmei „s-a dus”

    00
  5. Nici rotld nu are atatia angajati incat sa poata pune in aplicare proiectul…Si sa faca sa fie usor nu stiu.

    00
  6. @Jordas – Am incercat sa obtin un domeniul al unei astfel de firme care in prezent nu mai exista pe piata si mi s-a spus ca trebuie sa astept 6 luni, timp in care ei vor incerca sa ia legatura cu proprietarul (probabil vor suna o data sau de doua ori) iar daca dupa 6 luni proprietarul nu poate fi identificat, domeniul devine liber. Deci liber la modul ca-l poate lua cineva. Adica eu gasesc un domeniu bun, depun o cerere de eliberare si dupa il prinde vreun nepot al unei functionare obosite de la rotld.

    00
  7. Alina, păi asta se rezolvă cel mai uşor. De abia aşteaptă instituţiile publice să aibe pretext pentru a cere mărirea organigramei…

    00
  8. Soluţia e simplă: gov.ro devine o extensie secundară, aşa cum e com.ro sau org iar toate domeniile care ţin de stat vor avea sufixul gov.ro. De exemplu, în loc de mfinante.ro, va fi mfinante.gov.ro. Pentru domeniile respective se va face o cerere oficială de la ministerul, departamentul sau agenţia de stat şi ele vor fi eliberate gratuit, fără dată de expirare sau de reînnoire.

    Ideea de plată „pe viaţă” e falsă. Nicăieri în contractul de înregistrare nu spune că domeniul e înregistrat pe o durată fixă sau nelimitată de timp. Plata se face strict pentru dreptul de folosire al unui domeniu şi acest drept poate fi suspendat, revocat sau modificat după bunul plac al ROTLD conform documentelor prezentate la înregistrarea unui domeniu nou.

    00
  9. In calitate de „imbecilut pe post de administrator IT” la o institutie de stat (multumesc pentru generalizarea specifica zoso), iti pot povesti ce aventura este in fiecare an sa fac referate si note explicative pentru plata taxei unor clase IP si numar AS….dupa care mai trebuie sa explici si personal de ce totusi trebuie sa ti se cumpere si anul asta aceeasi chestie…ca ti s-a luat deja anul trecut. Chestie valabila in general pentru orice pe care nu se poate lipi numar de inventar (gen licente cu subscriptie).
    Deci iti spun sigur ca problema nu e la nivelul IT…e mai sus.

    00
  10. secretara n-are treaba, ca nu ea aproba plata facturilor. In cazul meu, explicatiile de care povesteam trebuie sa le dau directorului general administrativ

    00
  11. Zoso, problema este ca abia au inceput să facă unii să promoveze proiecte de genul ”pune-ți afacerea pe net” și nu au cum să vină și să pună taxa asta din simplul motiv că oamenii și-ar băga piciorul și ar reveni la instrumente tradiționale de promovare :)) Adică și ăla din reclamă cu frizeria, clar nu ar mai avea de ce să își facă afacereataonline.ro. Reduci costuri, căci statu îți poate dubla în fiecare an taxa :)))

    Nu cred că poți pe de o parte să propui politici publice de încurajare a ITului și apoi să vii una care să-i pună bețe-n roate așa de clar. Or mai fi și niște consilieri acolo, or mai avea și parlamentarii niște businessuri.. dacă în primul rând îi costă pe ei…pff :))))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)