Blog: plata pentru conținut – mică observație

Bloggeri, repetați după mine:

Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut.

say-prove-you-wrongBun. Aparent există o nedumerire asupra plății și conținutului. Unii bloggeri scriu cu mândrie că ei n-ar plăti pentru conținut la mine. Sau n-ar plăti pentru conținut în general. Sau n-ar plăti cu cardul servicii și produse online.

Asta n-ar fi o problemă. Doar 22% din tranzacțiile de pe internet sunt făcute cu cardul. Dar tâmpenia asta cu “eu n-am încredere în internet” sau altele sunt cu atât mai grave când vin de la oameni care speră să câștige bani de pe internet.

E o logică simplă:

dacă tu, dobitocule, nu crezi și nu încerci să le deschizi mintea și altora, cum speri să faci bani din blogul tău, dobitocul care ești tu dobitoc?

E ca și cum ai vinde medicamente și ai spune cumpărătorului că tu nu crezi că vindecă nimic. Nu credeam că o să ajung să fie nevoie să explic chestii de genul ăsta, dar aparent numărul idioților care vorbesc fără să gândească crește. Pur și simplu îi ia gura pe dinainte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Eu cand ii aud pe unii oameni (din IT sau din banci…) ca nu vor sa faca plati pe net cu cardul… sau mai au niste carduri „speciale” pentru asta nici nu ma mai chinui sa le explic cum e cu chargeback-ul…

    Le zic foarte clar ca eu imi folosesc toate cardurile pe net la nevoie (avand grija totusi unde fac plati) si mai ales ca o vorba romaneasca zice ca de ce iti e frica, de aia nu scapi.

    PS: Am facut cu cardul de la Citibank o plata de cativa EUR pe un site mai „obscur”. In urmatorul minut cardul s-a blocat si l-au deblocat doar dupa ce s-au asigurat ca chiar eu, om serios client la ei am putut sa fac plati pe un asemenea site :).
    La RBS in schimb pentru orice tranzactie pe net te suna (poate acum daca au pus 3DS nu mai e cazul) si o confirma inainte de a o autoriza. De obicei suna in maxim 10 minute dupa tranzactie… cel mai interesant a fost cand m-a sunat la ora 1 noaptea.

    00
  2. Eu folosesc cardul la ora actuala pentru orice. Nu prea am la mine cash. Cand am ajuns in 2009 in UK si am vazut ca acolo toti, dar toti, cumparau cu cardurile am fost un pic socat. Atunci cand le dadeai cash se uitau aia la tina ca la un ciudat.

    00
  3. cotos, am fost in UK in 2011, nu s-a uitat nimeni ciudat la mine cand am platit cash.

    00
  4. faptul ca plata online cu cardul la emag, marketonline sau cele procesate prin romcard o dau in erori destul de des nu e motiv de incredere. n-ar fi fost nici macar o eroare daca totul functiona corect, nu?

    alta logica simpla: cum sa recomand ceva cuiva daca la mine n-a mers?

    ca o idee asa. PayU Romania foloseste pentru Prestashop un modul facut de PayU Rusia, modul in lb. rusa, si care e facut pt o versiune de acum 8 luni a Prestashopului. E compatibil dar cu multe bugurri. Raspunsul lor: „imi pare rau daca nu merge, altii nu s-au plans.”

    asta n-ar fi fost amuzant daca n-ar fi participat si Prestashop si PayU Romania la ecomTIM 2013.

    00
  5. Continutul de calitate costa, e normal. Continutul gratuit este….. „e incredibil! ceea ce s-a intamplat depaseste orice imaginatie!”.

    Pe de alta parte, eu o sa am incredere sa platesc cu cardul pe net cand nu o sa mai citesc articole de genul „hackerii au spart serverele companiei x si au furat y informatii” sau „un grup de hackeri (termen folosit impropriu) au clonat z carduri si au extras t mii de euro”. Cardurile speparate pentru online/plati cu cardul si respectiv salariu/economii par a fi cea mai buna solutie. Paza buna trece primejdia rea :).

    00
  6. Aceeasi atitudine dureroasa se ragaseste si in alte campuri. O sa vezi programatori/dezvoltatori amatori de jocuri care nu isi vor plati licentele, nu vor plati vreodata pentru un joc de mobil sau PC, dar au pretentia sa fie cumparati si adulati.

    00
  7. Mie in UK , in Noiembrie 2012, mi-au verificat toate bancnotele de 50 Lire. Si asta s-a intamplat in toate magazine. Asadar, cu siguranta plata cu cardul in UK e mai simpla.

    00
  8. @Garm – si n-ai sa mai mergi cu cash la tine decat atunci cand n-ai sa mai auzi ca hotii de buzunare au furat 10 portofele in mai putin de o ora, nu-i asa?

    00
  9. @nina – comparatia este extrem de fortata. In general am grija de portofelul meu si am la mine doar atatia bani cand am nevoie, evit pe cat posibil inchesuiala iar atunci cand nu pot face asta sunt cu ochii in patru.

    00
  10. Am avut aceeasi discutie cu politehnisti care se laudau cum nu platesc niciodata pentru software, dar dupa aia vor sa lucreze in IT. Din pacate foarte putini au vazut ironia. Cei mai multi au inceput sa imi explice cum am eu bani pentru ca lucrez in IT, deci imi permit, deci sa nu vin sa le dau lectii.

    Cand eram studenta calculatorul meu rula Ubuntu si OpenOffice, dar se pare ca eram in minoritate. Marea majoritate considera ca e normal sa fure cat pot dupa care sa ceara salariu de la aceeasi industrie.

    00
  11. Eu folosesc plata cu cardul si mai ales plata online de pe la finele 2008, in mod intensiv!
    Cel mai simplu daca-ti este teama ca iti vor fi furate datele sau ca cineva va sparge vreun server si mai apoi iti va fura ”averea” cu ajutorul bytilor, este sa-ti faci un card preplatit sau sa-ti limitezi cardul cu care platesti online la o anumita limita zilnica de plati pe care o consideri tu de cuviinta! In Ro exista cardul CashPlus de la Posta Romana (or mai fi altele) si e destul de ok, seamana cu PostePay sau Paypal(card)!

    Referitor la celalalt topic, plata pentru continut este o chestie al naibii de subiectiva si nu e -nimeni- de vina ca au exista in .ro site-uri ce promiteau continut bun, contra-cost, ca mai apoi sa livreze refulari mentale sau galerii de poze (care nici macar nu le apartineau)!

    Apropo, Zoso, cand faci si tu un concurs ori un cadou de vreo cateva abonamente lunare la …cine vrei tu? (ori ai facut deja si sunt eu pe langa, caz in care – my bad)
    Poate e bine sa le arati scepticilor cum sta treaba, zic si eu! :)

    00
  12. @Anamaria: stiau ca esti de cetatenie romana?

    00
  13. Vali, da’ de cand te raportezi tu la mieluseii care sunt taiati la fiecare Paste? Ei vin, sunt frumosi, proaspeti si… dispar la fiecare Paste. Hai, da-le PA! ca le faci rating, altfel :)

    00
  14. Serj, si eu am carduri separate si nu inteleg de ce ai atitudinea asta peiorativa. Am carduri de net si carduri de retail. Niciodata nu imi tin toti banii pe card ci cand am nevoie de sume mai mari le mut gratuit prin ebanking. Apropo ai incercat vreodata personal un chargeback? Ca asa de vorbit din auzite e usor.

    00
  15. In fond, omu e corect, Ideile originale sunt putine, in schimb se copiaza si se fura de peste tot, moca

    00
  16. ce-mi place mie la comentacii lui zoso este că invariabil apare câte unul care se înscrie perfect în ținta de atac a articolului :). Mai pe românește, la articolul de față hop și garm, dobitoc care este el dobitoc :): își apără vigilent cardul de primejdia cea rea de pe interneții cei hackeriți, asta în același timp probabil cu utilizarea cardului la cumpărături sau pentru extrageri de la atm, bifând două metode prin care cardul este spart majoritar (probabil 99% din card cloning se face la atm). asta ca să nu mai intrăm în subtilități de genul că de fapt banii de pe card nu sunt pierduți de posesor, sunt pierduți de bancă. dar na, suntem în România, țara care a inventat bocitul de frica drobului de sare.

    00
  17. La mine insa lucrurile difera. Imi e frica de operatiunile din retail clasic cu cardul, nu de cele online, ca PayU, 2CO, Paypal si astea sunt safe, pe cand Gheorghita de la magazinul din colt nu e. Deci fix pe dos. Nu am avut niciodata tranzactii neautorizate pe CCurile de net, dar am avut pe cele clasice operatiuni dublate dar si neautorizate. La cele din urma nu s-a putut face chargeback pentru ca erau operatiuni cu CVV

    00
  18. @gabi: probabil m-au auzit vorbind in magazin , dar nu s-a intamplat la unul singur, ci la 3-4.

    00
  19. @zet – dobitoc esti tu. folosesc doar atm-urile din cadrul agentiilor bancare (deci nu din gara, mall, metrou, de la colt de strada)…

    00
  20. Mentalitatea romanilor sa nu fie furati , sau pacaliti .Ideile sunt geniale , daca fiecare bloger ar pune PAID pe majoritatea articolelor ar fi super, s-ar distanta blogerii adevarati de cei falsi si am fi mult mai originali.

    00
  21. Nu trebuie neaparat sa-ti legi cardul de contul curent :) Poti sa-ti faci un card separat pe care sa-l folosesti doar pentru plati on-line si alte chestii de pe net si de cate ori ai ceva de platit faci frumos transfer de pe internet banking din contul curent in contul de card exact suma de care ai nevoie -iar apoi faci plata cu cardul. Prin urmare nu ai ce sa-ti fure de pe card sau sa-ti blocheze banca nu stiu ce suma pentru ca mereu vei avea aproape zero in soldul de card dupa plata …..

    Life este greu….

    00
  22. da’ daca aveti asa mare incredere in sistem de ce aveti nevoie de un card separat pentru cumparaturi / plati pe net? ca si cum zici ca nu iti incui masina pentru ca ai incredere in oameni si de fapt ai un Trabant pe care oricum nu-l fura nimeni sau paguba e aproape 0.

    00
  23. @Teniescu – dar tu cand iti pui alarma si iti incui masina esti convins 100% ca nu o sa-ti fie furata!>? WTF –-ce treaba au cainii de unde beau oile apa?

    00
  24. @Garm: Stai linistit, nu eti dobitoc. Esti paranoic. Mie, de exemplu, imi este frica sa detin prea mult cash (acasa sau in buzunare).

    00
  25. Eu platesc toate facturile cu cardul. Tot ce comand de pe net, la fel.
    Cat despre continut, normal sa coste. Trebuie sa fii idiot sau sa ceri schimb de link ca sa crezi altceva.

    00
  26. @Anamaria
    Bancnotele de 50 de lire sunt foarte putin folosite in UK. Soferii de autobuz nu vor avea niciodata sa-ti dea rest la una, etc. Ideea e ca faci platile mici cu maruntis de pana la 20 de lire si platile mari cu cardul. Mi s-a intamplat de multe ori sa nu am nici un fel de cash la mine- nu-mi trebuie.

    Stiu ca e oarecum ciudat, si nu numai pentru romani. MI-am spart capul ieri sa gasesc un ATM in Suessen- Penny Marktul nu accepta carduri visa, si nu era nici un ATM prin zona, a trebuit sa merg in centru la banca, sa scot banii si sa ma intorc sa-mi fac cumparaturile.
    @Sarpele- same here. Nu stiu de ce, dar simt ca am mai mult control asupra cardului decat asupra bancnotelor din portofel.

    00
  27. Uneori e bine sa platesti cu un card de credit- daca nu iti primesti comanda, ai garantia serviciului de credit- Visa/Mastercard ca iti vei recupera banii.

    00
  28. Eu plătesc pentru conținut. Am abonamente la câteva reviste (print și online). Dar ecuația este simplă – bineînțeles că poți să consumi numai chestii gratis, dacă te mulțumești cu puțin.

    00
  29. @Anamaria: stai liniștită că n-are de-a face cu faptul că ești româncă. La fel e și în SUA. Bancnotele mai mari sunt luate la puricat în orice magazin pentru a evita surprizele.

    @Serj K: aștept cu nerăbdare să ne spui de cazuri de „chargeback” de succes de la bănci ordinare, nu SF-uri precum Citibank și RBS.

    00
  30. Am mai zis-o si la Arhi o zic si aici: am card de debit la cea mai mare banca din Romania din 2007 si tot de atunci fac plati online! N-am avut nici o problema de atunci si pana acum! O singura problema am avut cu ebay si cu paypal-ul dar mi-am primit banii inapoi! Deci un posesor de card 100% multumit! Cei care le e frica sa faca plati pe internet cu cardul sunt genul de oameni care in ziua cand le intra salariul pe card merg la bancomat si il scot pe tot!

    00
  31. Au aparut cei care isi scot tot salarul si mi-au dat dislike! Ramane-ti paranoici in continuare!

    00
  32. PlayActive tu nu ai inteles de ce ai luat minusurile. Iti sugerez sa reflectezi asupra exprimarilor de genu „cei care le e frica” sau „salarul” sau „ramane-ti”.

    00
  33. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Eu fac conținut, deci e stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut.

    Eu repet mai mult faza cu „eu fac continut” ca pana acum credeam ca fac mizerie pe internet, asa ca imi place cum suna. :))

    Problema insa e alta din pacate. Eu as plati pentru continut, dar nu vad prea multe bloguri in romania unde sa merite sa platesti pentru continut. Sunt cateva exceptii intradevar, dar cele 20 de bloguri de top (in topul meu personal) nu inseamna prea multe.

    De curiozitate, exista vreun blog auto la care ati da bani pentru continut? Eu nu sunt foarte pasionat de masini de aceea s-ar putea sa nici nu cunosc prea bine piata acestor bloguri.

    00
  34. PlayActive, esti prost! Deaia ai primit minusurile.

    00
  35. Si eu am masina dar nu o scot din curte ca mi-e frica sa mi mi-o zgarie vreun biciclist, Din cand in cand o mai misc inainte si inapoi ca sa nu se aplatizeze cauciucurile si cand se termina benzina demontez rezervorul si merg cu el la peco sa ii fac plinul. Mi-am facut asigurare Casco la ea in caz ca da grindina,

    00
  36. robert311, fenomenal comentariul :)))))

    00
  37. Eu fac conținut și-l ofer gratis de aceea, nu mi se pare stupid să spun că nu aș plăti pentru conținut. Probleme?

    00
  38. Oi fi eu singurul bou care are un singur card care-l foloseste pentru orice?

    Adica… am umblat prin cercuri „intunecate” pe internet si tot am incredere in carduri. Tre’ sa fii absolut imbecil sa crezi ca „ti se fura banii de pe card” cand platesti la un magazin online.

    De fapt, tre’ sa fii atat de imbecil incat sa crezi toate incercarile de Social Engineering!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile