În intervalul 2007 – 2012, freelancerii online din România au câştigat 16,4 milioane de dolari lucrând prin intermediul Elance.com, platforma de freelancing şi muncă online numărul 1 la nivel mondial. Un freelancer român este plătit, în medie, cu 15 dolari/oră, iar cele mai mult proiecte au fost contractate în domeniile IT, graphic design şi multimedia. Freelancerii români contractează proiecte cu precădere din SUA, Australia, Anglia şi Canada.
Interesant. Și mai punem minim 30 milioane făcute în afara platformei, după stabilirea unei relații bune cu angajatorii.
Mai punem și câteva zeci de milioane făcute pe Freelancer.com în total.
Plus faptul că aceștia lasă posturile libere în țară pentru candidații tineri.
Strâns legat de articolul ăsta https://zoso.ro/presiune/
Ar fi interesant de vazut statisticile si la alte site-uri, gen themeforest, codecanyon, etc. Cel putin pe themeforest, si codecanyon sunt cativa romani care au ceva vanzari in spate :).
Foarte tare. Chiar sunt utile astfel de date. Deci sa mai zica cineva ceva ca cer eu 10 euro pe ora.
#Haotik:
deci o medie de 2600 $ pe cap de utilizator in 5 ani… discutam de o medie de 520 $ pe an.
Stim cu totii ca nici 10% din utilizatorii romani de pe elance au facut circa 80% din aia 16,4 milioane.
Toate platformele astea pentru freelanceri au in comun faptul ca fac preturile sa scada: e si normal, cand ai 30 de oferte de la oameni cu aceleasi calificari/aceeasi experienta si doar pretul difera. Acum vreo 10 ani puteai sa ceri 25 – 30 de dolari pentru munca pe care acum ceri 15.
Sounds about right. Ma plasez putin peste media pretului, si cu destul de mult peste media anuala. Deci ce zicea nobody mai sus de 10%, cam asa este.
Pana acum elance e singurul site cu care m-am inteles si cu care nu am avut probleme, si de atatia ani, merge bine, chiar si pe langa un job full-time. Am scris si cateva articole pe tema elance, incercand sa dau mai departe cateva cunostine din experienta mea.
Deci, la mai mare!
Cum as pute sa particip, in timpul liber, la proiecte de pe Elance? Am 7 ani exp. in .NET.
Atat de in coada suntem in top? Aiurea!
cati bani a luat statul, asta-i intrebarea
Ma uitam si eu intr-o vreme pe site-uri gen rentacoder sau elance (acum vreo 10 ani mai precis). Pe atunci problema mare e ca pana iti faceai vreun renume trebuia sa muncesti aproape pe gratis pentru toti zgarcitii – iar daca nu o faceai tu o faceau altii de prin India.
@Emile: 24% (TVA-ul platit la orice tranzactie)
Emile, esti prost.
Chiar daca personal platesc impozit mic, ca TVA la cumparaturi las cateva zeci de mii de lei anual.
Oricum, aia se duc direct in buzunaru nespalatilor de politicieni.
Am un amic care face jocuri pentru iphone, a castigat suficient sa-si cumpere o masina de 30.000E in conditiile in care platea un impozit foarte mic.
Cu toate astea este nemultumit ca in romania nu sunt autostrazi, medicina e la pamanat si toti vor sa-ti bage mana in buzunar.
@Sarpele cu siguranta a incasat doar 24%.
Statul incaseaza o data 24% TVA. Apoi 16% impozitul pe care-l platesc fraierii pe venitul incasat + pensie + sanatate + inca o data TVA 24% daca depasesti nu stiu ce plafon.
Sa nu mai vorbim de alti 24% tva pe care-l platesti indirect cand cumperi ceva cu banii ramasi si alti bani care ajung la stat direct sau indirect.
Fratilor, statul ne mananca de bani si-si bate joc de noi.
E vorbeam de „24% tva pe care-l platesti indirect cand cumperi ceva”… if you know what I mean.
Vali, dacă mai vrei detalii, dă-mi un email.
Şi în numele Elance Europe şi Elance România îţi mulţumesc pentru share-ul de informaţii.
O zi faină.
Folosesc elance de un an si jumatate.
Am incasat cam 150.000 de euro prin platforma si cam tot atat in afara ei.
Deci functioneaza!
si mare parte din romanii care fac bani acolo sunt firme nu prea mari. si daca nu era de ajuns mai sunt si d-astia „We are India based website design / development company.”.
@krakatau – ne dai și un link catre portofoliu ceva? Că am eu o cunoștință care a făcut jumate din ăia 16, într-o lună (șoc!).
1. Elance este unul dintre cele mai serioase situri de specialitate. Pentru mine este cel mai OK. De acolo mai prind cate o ‘galusca’, acum in general am clientii mei. dar nu strica un contract suplimentar.
2. multi freelanceri au si un SRL. Asa ca aia cu ‘dar ce ia statul roman de la voi’ ciocul mic. Ca pana acum am dat zeci de mii de lei rahatului astuia de stat si in 2 luni am avut nevoie de servicii medicale (undeva la 2000 de lei) si platesc din banii mei. Acum un an la fel. O operatie dusa undeva la 3000 de lei, platita exclusiv de mine. Pentru ca sunt asigurata si Statul roman stie sa-si faca treaba, cumpara-si-ar lumanari toti nesimtitii din sistemul de sanatate. La fel cu pensia .. strang de acum bani pentru asta, ca stiu ca voi primi un mare zero pe atunci. Astept sa vad ce incepe sa faca rahatul asta de Stat pentru boii de teapa mea, care nu stim decat SA DAM lunar sute peste sute de lei.
3. Preturile sunt destul de OK, nu doar pretul conteaza. Am lucrat si eu cu programatori (ca la asta nu ma pricep) si, desi indienii au preturi de rup piata, 99% sunt neseriosi si-ti ard aiurea timpul.
In rest… sper sa descopere tot mai multi romani Elance si siturile similare si sa aud mai putin ‘nu avem de lucru’ din partea unor oameni care s-ar foarte califica pentru multitudinea de joburi de acolo, dar asteapta sa le pice para malaiata intre dinti.
@krakatau: felicitari, te invidiez pentru cei 17k lunar din ultimul an si jumatate, esti dovada fie ca daca esti serios se poate
@krakatau: deci ai luat 150 k de acolo si inca 150 din alte surse? Atunci de ce mai esti pe aici? Suma nu ar parea exagerata dacat nu ar fi in acel interval scurt de timp. E o mare diferenta intre a iti dori si a avea. In orice caz, daca esti atat de bun, eu iti urez mult succes in continuare.
multumesc de informatii
mi – am facut cont pe site , sper ca anul acesta sa reusesc sa castig ceva bani din proiectele de aici. foarte util
@florinn, @Alexandru: Reprezint o companie, nu castig banii aia ca individ.
va rog sa ma ajutati, am o nedumerire! cum declar banii incasati ca freelance la finante? multumesc!
Articolul ăsta l-ai scris pentru Ponta, să mai inventeze ceva impozit?
@adela
Ca freelancer (liber profesionist) în România, trebuie să te înregistrezi la Finanțe pentru a primi un cod de identificare fiscală.
Pe baza acelui cod vei putea emite facturi și va trebui să depui periodic niște declarații privind facturile emise.
Ei îți vor emite o decizie de plată pentru impozitul corespunzător.
Cel mai bine este să apelezi la un contabil care să se ocupe de toate astea.
Nu merge pentru site-urile de freelancing. Ești obligat să ai contract cu clientul și să emiți facturi. Când treci printr-o platformă precum Elance cu cine semnezi contract pe PFA sau firmă (contul e oricum pe numele de persoană fizică, nu?) și cum procedezi cu facturarea, când de fapt acest intermediar trimite facturile?
Am întrebat contabili și nimeni nu a știut să-mi spună o modalitate de a declara venitul ca să nu am probleme cu fiscul, pentru cazurile în care nu facturezi direct. Efectiv nu ai cum fără contract, dacă depui declarație și n-ai documentele justificative mai rău poți păți decât nespunând nimic. Se consideră că fără contract lucrezi la negru. Și, având în vedere că se primesc bani prin bănci, deci rămân înregistrate tranzacțiile, dacă la un moment dat se trezește fiscul să ia la bani mărunți freelancerii? Chiar m-ar interesa să lucrez pe Elance, dacă știe cineva o soluție legală vă rog spuneți, eu nu am găsit. Aș vrea să stau liniștită fără teamă de anchete.
Buna Ioana,
Am citit undeva, ca ar fi declaratia 201(sau 200) impreuna cu declaratia 600 pentru pensii. Ai rezolvat pana la urma?