Cum reuşesc unii să muncească eficient #1

Am de mult în cap o serie de articole despre eficientizarea timpului, bazate pe experienţa personală din diverse companii şi din perioada de când lucrez fără program. Şi dacă tot am vorbit de conţinut plătit, să vedem cum progresează lucrurile.

cafea3Munca e o parte importantă din viaţă noastră. Ea defineşte starea în care ne aflăm la finalul zilei, dacă suntem obosiţi sau satisfăcuţi, daca mai avem chef să ieşim în oraş sau nu, dacă ajunge acasă frânţi sau mai vrem să citim o carte sau sa urmărim un film. Munca e şi cea care ne oferă satisfacţiile de weekend, banii câştigaţi asigurându-ne un city break, o excursie la ski sau o altă formă de reîncărcare a bateriilor.

 

I. Pregătirea

 

Munca e un proces. Un proces care nu începe cu ajunsul la serviciu, cum suntem tentaţi să credem. Procesul începe cu câteva ore înainte, acasă. Faceţi următorul experiment: uitaţi-vă în autobuz sau în metrou la oamenii care merg la muncă. Unii dintre ei sunt adormiţi, alţii sunt proaspeţi. Care e secretul prospeţimii lor? S-au trezit mai devreme? Au avut timp să îşi bea cafeaua? S-au culcat devreme?

Nu. Secretul prospeţimii matinale este simplu: oamenii s-au obişnuit să se trezească la aceeaşi oră ani de-a rândul. Organismul lor s-a obişnuit ca la ora 6 sau 7 să se trezească şi să fie hrănit, după care să fie pus la muncă şi să dea randament.

Mircea Eliade a făcut un experiment în care dormea din ce în ce mai puţin, ajungând la o jumătate de oră pe noapte. Organismul fiind obişnuit, nu resimţea oboseala foarte mult. La fel şi noi, dacă ne obişnuim să ne trezim în fiecare dimineaţă la aceeaşi oră, asta ne va intra în sistem şi nu vom mai fi obosiţi/nedormiţi dimineaţa. Chiar şi după o noapte de nesomn şi alcool, organismul obişnuit ca la ora 7 să se trezească o va face şi va funcţiona în parametri aproape normali.

Asta se poate realiza simplu, cu o alarmă bătută în cuie, fără „mai stau cinci minute” sau „azi e weekend, dorm până la 11”. Dacă simţiţi nevoia să vă răsfăţaţi, dormiţi la prânz, altfel organismul îşi dă ceasul peste cap.

Ora de trezire depinde de programul fiecăruia, o oră ar trebui să fie de ajuns pentru duş, cafea, bărbierit, micul dejun, spălat pe dinţi şi domolirea erecţiei matinale (dacă locuiţi cu prietena sau aveţi o vecină fâşneaţă).

Un alt pas important în pregătire: drumul spre serviciu. Am evitat mereu să conduc spre locul de muncă, nu neapărat pentru că ar fi durat o oră şi nu o jumătate de oră cât îmi lua cu transportul în comun, ci pentru că puteam folosi acea jumătate de oră pentru a-mi pune în ordine agenda pentru ziua respectivă: cu căştile pe urechi, repetam în gând cu cine am de vorbit, ce am de făcut, unde am de mers şi le aşezam într-o ordine care să mă ajute să le termin mai repede.

Astfel, ajungeam la serviciu gata de luptă.

 

II. Atacul matinal şi atacul de seară

 

Diverse studii făcute prin companiile care doreau eficientizarea procesului de muncă au arătat că există două perioade din zi în care se munceşte cel mai mult: primele ore ale dimineţii, când angajatul este odihnit, şi ultimele ore înainte de a pleca acasă, când angajatul ştie că mai are puţin.

Eu numesc primele ore ale dimineţii “atacul matinal”. În aceste ore reuşesc să muncesc cel mai mult, să mă concentrez cel mai bine, să îmi vină cele mai bune idei. Nu există pentru mine o perioadă mai bună pentru a munci. Şi asta nu se întâmpla de când muncesc de acasă, asta se întâmpla şi când mergeam la serviciu.

O explicaţie plauzibilă pentru asta ar fi că nu fumez şi nu beau cafea (nu beam). Pur şi simplu mă aşezam la birou şi începeam “atacul matinal”! Colegii mei ajungeau adormiţi, fumau singuri o ţigară înainte să intre în sediu, mai fumau una pe terasă în grup, îşi făceau şi o cafea dacă/unde exista posibilitatea şi abia peste o oră începeau să se dezmorţească. E contraproductiv. Bine, eu consumam cola, nu prea puteam ieşi cu sticla de 2 litri la ţigară, deşi ieşeam uneori în pauze împreună cu tabagiştii.

(după o idee de Alex Negrea)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. :) Mda, buna idee

    00
  2. M-aș abona la un newsletter cu articole referitoare la „erori comune în blogosfera românească”, optimizare, conținut. Te rog să iei în considerare și un astfel de abonament.

    00
  3. Frumos și eficient.
    În legătură cu experimentul lui Mircea Eliade: funcționează, dar după un timp chiar dacă nu ți se închid ochii singuri, ești terminat.

    00
  4. știu. Eu trebuie să fiu la serviciu doar de la ora 9, dar în fiecare dimineață mă trezesc la 7 fix, mai citesc ceva, mai răspund la un mail, mai scriu un articol, etc..etc. și nu am nevoie de alarmă, la 7 pur și simplu sunt în picioare, iar în fiecare seară mă pun în pat la oara 1-2.
    Dar totuși, dacă ajungi să dormi 2-3 ore pe noapte, chiar dacă te trezești fresh, nu mai dai același randament.

    00
  5. De vreo 8 ani ma trezesc la 7 si tot nu m-am obisnuit, probabil din cauza ca ma culc pe la 2 :(

    00
  6. I’m sooo not a morning person. Dar incerc macar sa am o ora fixa de trezire.

    00
  7. La ce mail trebuie sa trimit banii?

    00
  8. Salut
    m-am abonat, acum ramane sa ma ajuti tu (printr-un comm, evident) sa pot vedea articolele, pentru ca deocamdata nu reusesc.
    Multumesc,
    Bogdan.

    00
  9. Salut Zoso,

    Am o idee si mi-ar placea sa aflu parerea ta, dar si a celor ce viziteaza blogul despre aceasta.

    Eu cred ca ar functiona mai bine daca articolele ar contine paragrafe contra cost amestecate printre paragrafele gratuite. In prezent, prima parte a articolului (intriga/introducerea) este gratuita, dupa care restul articolului este contra cost.

    Eu as vedea urmatoarele principale avantaje pentru alternarea paragrafelor contra cost cu cele gratuite:

    – Cu un articol impusti doi iepuri: el s-ar adresa in acelasi timp publicul ne-platitor, dar si celui ce plateste (bineinteles cei ce platesc ar beneficia de mai multa informatie si mai specifica…de continut premium)

    – Ai atrage mai multi platitori (cei care initial nu au fost captivati de intriga, dar care citind printre paragrafele gratuite ar fi captivati si ar fi dispusi sa plateasca pentru a citi si paragrafele premium)

    Exemplu:

    Activitati de weekend:
    – Introducerea – (gratuit)
    – O idee de distractie – (gratuit)
    – Locatia exacta, linkuri, recomandari, locuri de vizitat si locuri de evitat – (contra cost)
    – O alta idee de distractie– (gratuit)
    …si tot asa…

    Paragrafele contra cost ar fi cele de tips and tricks, recomandari, lucruri de care sa te feresti, relatari din propria experienta, produse testate, etc.

    Ce-i drept cred ca asta ar functiona si mai bine daca plata ar fi pe fiecare articol in parte (nu sub forma unui abonament lunar), dar idea ramane aceeasi pana la urma.

    Ce parere ai?

    00
  10. Mai ieftin nu lasi? :D Il voi cumpara si eu imediat ce imi intra niste leuti pe paypal. Peste cateva zile. Apropo, sa ne spui cati au fost interesati de acest prim articol (sper sa nu ma insel) contracost. :)

    00
  11. Salut.
    Prin SMS nu se poate/va putea?

    00
  12. O intrebare am si eu, dupa ce ma loghez, cand dau click pe articol, ma aduce tot la pagina in care imi cere sa ma abonez sau sa ma loghez ca sa vad continuarea. Mai trebuie sa confirm pe undeva ca am platit ?

    00
  13. Bun… și dacă cineva plătește, are acces la articol, il ia cu copy/paste și apare peste tot gratuit?

    00
  14. Nu vreau sa fiu pesimist, dar n-o sa mearga continutul cu plata. Sau daca o sa mearga la inceput, n-o sa tina. Efectele negative asupra audientei generale, pe continutul free or sa fie nasoale.

    00
  15. asa, m-am inregistrat, am intrat in cont, nu vad decat preview-ul la post-ul „Cum reuşesc unii să muncească eficient #1”. Shift-F5. Nimic. Nu inteleg. Unde/cum vad tot articolul ?

    00
  16. Gata. Am intrat in posesia articolului. :)

    00
  17. Io inca nu m-am prins cum se face legatura intre paypal si contul de wordpress.

    00
  18. Tare treaba cu contentul platit. Good stuff.

    00
  19. salut si mersi de raspuns.
    pentru mine e comod prin sms, atata tot.
    inca ceva, e posibil un abonament pe an?
    eu nu am indoieli vis-a-vis de faptul ca vreau sa citesc articolelel tale si ca am sa o fac in continuare, asa ca sunt dispus sa fac un abonament anual (nu vreau discount).
    crezi ca e posibil? daca doresti, iti trimit banii acasa direct:).
    o zi buna

    00
  20. Sistemului tau nu-i place plata paypal daca nu ai bagat un card de credit in sistem si nici nu vrea sa debiteze direct soldul existent in paypal. Eu am bagat doar contul bancar pentru a nu-mi percepe comision la descaracarea banilor iar singurul card de credit pe care il am e cam important si refuz sa-l bag pentru ca stiu exact ce scapari are API-ul paypal. Din contul de online banking pot rejecta usor debitari ale contului in cazul unei neregului, de pe cardul de credit e mai greu, birocratie multa.

    00
  21. În calitate de contribuabil, am și eu un request: dacă se poate să mă pot abona să primesc notificări pe email conținutul premium ar fi super. Nu tot, doar pe cel premium :)

    00
  22. Oricum, trebuie, pur şi simplu, să te apuci. „Pofta vine mâncând” nu are de a face doar cu crăpelniţa. Chiar dacă nu ai chef şi te apuci de treabă, încet, încet vine şi eficienţa. Dar dacă stai doar şi te lamentezi că eşti dărâmat că n-ai nici un spor… ai să faci un drac.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile