Agricultura şi munca – cum reparăm România?

E atât de trist să văd că, la patru ani după ce am scris prima oară aici despre asta, băieţii care ne conduc descoperă oul din agricultură şi nici unul nu are curajul să facă ceva pe tema asta sau să propună un program de eutanasiere voluntară a ţăranilor, care se înmulţesc ca şobolanii pentru că au nevoie de braţe de muncă, nu de tractoare.


Căcat, iar asta cu 3 milioane de salariaţi în economie? Nu ne-am săturat de ea? Nu am votat PSD că promiteau un milion de locuri noi de muncă? Bun, sunt de 10-15 ani atâţia şomeri şi nu s-a făcut nimic, deşi bani europeni s-au păpat pe tema asta. Nici evaziunea nu s-a eradicat, nici locuri noi de muncă nu au apărut, nici fabrici noi, nici autostrăzi, nici nimic.

Georgia a rezolvat problema corupţiei din poliţie angajând poliţişti noi, cu salarii mari şi aplicând pedepse serioase celor prinşi cu şpăgi. A fost o vreme nasol, dar corupţia a dispărut.

Aeroportul Otopeni e în continuare o poartă murdară a României. Sunt acolo oameni nemişcaţi din post de zeci de ani, oameni care plătesc să rămână acolo, pentru că se fac foarte mulţi bani din taxiuri nefiscalizate şi turişti jefuiţi. Nici măcar asta nu pot face!


La fel cum au preluat şi chestia cu “nu facem autostrăzi pentru civili, ci pentru transportul de bunuri”, poate jurnaliştii preiau şi asta, că eu m-am săturat de ea: politicienii de azi sunt nişte mediocri care nu se pricep la nimic (vedeţi scandalurile plagiatelor) şi care nu vor să conducă un popor educat, că asta ar însemna dispariţia lor, şi ei nu vor asta. Ei au nevoie de un popor dependent de ei, de aceea Teleorman, Vrancea şi alte judeţe sărace îi aleg pe aceiaşi oameni de 20 de ani, pentru că ştiu că ei le dau.

E nevoie de înjumătăţit poplaţia care stă la sat şi nu are serviciu, că ţin terenurile ocupate cu recolte slabe şi scumpe. E dur şi nepoplar, dar e necesar. Nu putem să vrem să fim ţară industrializată şi jumătate din poplaţie să se ocupe cu agricultura. Şi nu oricum, ci agricultura cu calul. Aş vrea să văd un politician care să înceapă aşa, timid, cu un program de educare a femeilor de la ţară în privinţa contracepţiei. Femeie, de preferinţă, să pornească un program de emancipare a femeii de la sat.


 

doare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. adevar graieste RBoy.

    00
  2. Ce gura frumoasa. Numai buna de…

    00
  3. Femeia emancipată de la sat, se găseşte la mall-ul de la oraş.

    00
  4. E trist să văd un individ matur și destul de educat ca tine militând pentru controlul natalității și desproprietărirea poplației din mediul rural . Nu ești cu nimic mai presus intelectual sau moral decât Nea Nicu care milita pentru realocarea proprietăților burghezilor în favoarea clasei de „muncitoare”.
    Nu e nimic moral nici în pledoaria ta nici în direcția comunistă.
    Trist și cam atât.

    00
  5. Problemele sunt aceleasi de mai bine de 150 de ani si nu doar in agricultura ci in toate sectoarele economiei.
    Daca ai timp citeste „Convorbiri Economice” de Ion Ghica de preferat o editie tiparita pana in anii ’50. Ai sa poti face o comparatie intre situatia de acum 150 de ani si situatia de azi. Suntem inglodati in datorii, nu avem credit, nu avem infrastructura, suntem tot la mana „marilor puteri”, sistem educational praf, alegerea incorecta a profestiilor, sistem de valori distorsionat, si mai ales coruptie generalizata si din principiu. Suntem exact in aceeasi situatie doar ca intre timp am crescut de la 4 la 19 milioane.
    Lucrarea aduce si solutii la problemele expuse, solutii ce se pot folosi si azi daca ar avea cine sa le propuna si mai ales oameni deschisi la minte care sa le sustina si sa le puna in practica.
    Atunci ca si acum nimeni nu are curajul sa rupa cercul vicios, si chiar daca il rupe cineva se gaseste imediat un „salvator”.

    Uite si cartea daca esti interesat, e una dintre cele mai interesante carti despre economia romaneasca.
    https://www.okazii.ro/ion-ghica-convorbiri-economice-bucuresti-1879-a44727734

    00
  6. 1. Nu am fost niciodata tara industrializata, poate doar la Ceausescu pe hartie. 2. Terenurile sunt o proprietate privata, nu pot fi „confiscate” pentru a fi donate corporatiilor. Multinationalele care doresc sa faca agricultura, trebuie sa cumpere pamant, se gaseste suficient de vanzare. 3. Taranii trebuie transformati in fermieri. Asta inseamna educatie + acces usor si ieftin la credite, pentru tehnologizare.

    00
  7. Mediul rural se poate schimba prin investitii in invatamant. Nu poti sa lasi scoala sau liceul din sat in voia unui primar cu 4 clase crescut pe deal si sa speri ca va scoate generatii de genii.

    Oamenii buni de la tara pleaca pentru ca nu au perspectiva, nu gasesc un loc de munca si nici nu au unde sa-si petreaca timpul liber. Sa faci naveta pe 20-30 de kilometrii e imposibil. Nu ai drumuri rapide, iarna nu sunt deszapezite etc.

    Satul poate deveni o zona rezidentiala din preajma unui oras dezvolat, asa cum e in afara insa avem nevoie de fabrici, de productie iar la capitolul asta stam prost de tot. Acum tocmai ce inchidem Oltchim-ul si mai omoram doua-trei orase din zona. Ciudat e cum toti politicienii spun ca statul e un administrator prost dar sunt gata sa vanda unei companii conduse de un alt stat. Oare statul rus sau francez nu sunt administratori la fel de prosti sau prosti sunt numai politicienii romani.

    00
  8. Adevar graieste dar tot scapa o virgula intre subiect si predicat.

    00
  9. Observ ca unii inteleg greu ca dintr-un sat cu 2000 de locuitori este aproape imposibil sa faci agricultura de performanta cu … sa zicem 600 de agricultori. Faci agricultura cu 100, cu restul ce faci Marius?

    00
  10. Interesant punctul tau de vedere, dar cred ca e cam dur totusi. Cred totusi ca ar trebui inceputa campania de „eutanasiere voluntara” cu taranii din mediul urban, apoi trecem la rural…

    00
  11. Hai frate să-i omorâm și pe ăia din Africa și așa trăiesc degeaba și le mai dă și ONU ajutoare. E cel mai simplu. Oricum, educația cere timp și bani.

    00
  12. Uita-te in SUA ce bine le-a picat evolutia agriculturii, si ma refer la corporatii si la banci, ca taranilor le-a fost bine pana au calcat putin stramb si li s-a luat ferma tehnologizata.

    Injumatatesti poplatia si ce faci cu ei? Scoala nu au, locurile de munca la oras ajung cu greu poplatiei de la oras sau sunt ft prost platite.

    Totul tine de work ethic, daca oamenii sunt harnici fac treaba la tara cu pamanturile asa cum sunt. Problema e ca vin din urma prostii si lenesii, ca batranii muncitori mor si raman lenesii care ar face ban din agricultura peste noapte.

    Zici tu ceva, dar e mult, mult mai complexa treaba.

    00
  13. 3 masuri mici si usor de implementat!
    1. impozite mai mari pe proprietate (agricola), indiferent ca e lucrata sau nu, cumulat cu scaderea TVA pt alimente.(UE)
    2. stabilirea unui calendar simplu si clar: in 10 ani urmatoarele (500-5000) sate vor fi deconectate de la drumuri, energie, apa si canalizare centralizata. Daca au bani sa si le faca pe banii lor bine, daca nu, dispar.
    3. reducerea numarului de materii scolare obligatorii pe an la 4 si alea bine! (ca in UK) (in primii 12 ani de scoala).

    rezultatul : taranii se muta la oras, satele dispar, drumurile mici, primariile mici -cu functionari multi, dispar. Educatia creste – in loc de 20 de profesori care stiu putin vor fi 10 profesori care stiu una din cele 4 materii obligatorii. (e mai usor sa ii inveti la randul tau pe profesori doar pt 4 materii).
    ne asumam ca vom avea in urmatorii 30 de ani oameni care stiu sa scrie si sa citeasca foarte bine si care in acelasi timp nu au auzit niciodata de australia in scoala. daca vor sa invete suplimentar bine, daca nu e ok si asa.

    romania ajunge sa insemne 20-50 de orase si cam atat. atat putem duce la un nivel similar cu UE, e suficient. restul sa dispara sau sa evolueze!

    cu cat un oras e mai mare cu atat evolueaza mai rapid; avem nevoie de 4-5 aglomerari urbane, corelate cu disparitia satelor. asta, bineinteles daca vrem sa ajungem din urma UE in timpul vietii noastre.

    https://www.ted.com:443/talks/geoffrey_west_the_surprising_math_of_cities_and_corporations

    00
  14. Pentru restul se poate deschide o ferma pe langa sat, o macelarie, orice…

    00
  15. Bai, incetati cu nazismele.
    Unde a zis Zoso sa injumatatim fizic poplatia? A zis ca sint prea multi care freaca menta la sate si ca n-au de ce sa ramina acolo, ca nu e nevoie de ei intr-o agricultura moderna. Ceea ce e foarte adevarat.
    Educatie, reconversie profesionala si chestii de astea nu e cazul sa ne facem iluzii. Aia care au ramas la tara nu sint suficient de destepti pentru asa ceva. Cei care erau au plecat, deja.
    Eu zic sa-i facem blogeri. Ca la dat cu parerea au sute de ani de experienta pe marginea santului. Deci o sa prinda repede miscarea.

    00
  16. Cred ca zici de judetele respective, din ceva constatari proprii. Bunicii din Nicolae-Balcescu?;)

    00
  17. Iau destul de des legatura cu lumea rurala si iti spun ca nu-i asa cum zici tu.

    Trage taranu’ cateva luni cu agricultura dupa aia sta relax. Asa cu calu’ cum munceste el, mai face o zugraveala, mai duce un vecin la aeroport, de foame nu moare si un banut.

    In cealalta parte e taranul care e angajat, lucra de dimineata pana seara, pierde doua ore in fiecare zi cu naveta. Se duce la munca unde un ghertoi de „anteprenor” il injura si il face in toate felurile, lucra azi dar isi ia salariul peste 3 luni si nu stie sigur daca de Craciun va mai avea un loc de munca.

    Cat timp salariile vor fi de cacat in Romania nu se va schimba nimic. Cand poti sa ai ceva banuti in buzunar si mancare asigurata (oricat de secetos e anul tot recoltezi ceva) de ce sa te duci sa te exploateze unul si altul sa n-ai siguranta zilei de maine ?

    Da nene, ofera-i un salariu decent, ofera-i siguranta zilei de maine si taranii (nu toti, unii dintre ei) iti vor veni la munca.

    E deampulea ca banii de la buget se duc pe asfalt la sate ? Pai cum sa faci productie in zona daca nu te poti deplasa ?

    In acelasi timp sunt total de acord cu idea ca unele localitati ar trebui sterse de pe harta. Nu mi se pare normal sa platesti pentru Coana Mitza Biciclista si vara-sa ca si-au pus ele ambitia sa-si faca bodega la 2km de sat in varful dealului si acum vor curent si canalizare.

    00
  18. Uite că @zoso nu gândește singur în felul ăsta , și din păcate sunt destui indivizi care și-ar însuși în grabă dreptul asupra vieșii si mediului altora doar de dragul prosperității proprii.
    Cât timp e vorba viața și proprietatea altuia sărim cu toții cu planuri și idei drastice, dar în viața proprie nu s-ar apuca unu de agricultură.
    Nu domnule , țăranii au obligația să ne dea nouă legume și cereale ca doar daia avem studii superioare , ce virgula mea (să mâncăm shaorma ieftină)….

    00
  19. Ïn ceea ce priveste viata la tarã în România ai dreptate. Se trãieste în evul mediu.

    00
  20. Tare curios sunt, prietene Zoso, tu cite lovituri de sapa ai dat in viata ta?

    00
  21. zoso, ai pus foarte bine punctul pe I in prima parte a acestui articol, e trist ce ai semnalat acolo, sistemul e bolnav si parca nu da semne sa se faca bine. In legatura cu agricultura, nu pot sa fiu de acord cu tine pentru ca ai pornit de la o premisa un pic gresita ( sau partial adevarata) Aia care stau la sat si o freaca aiurea nu sunt proprietari de pamanturi sunt in cel mai „fericit ” caz mostenitori… bunicii lor care au decedat detin ternuri parcelate, nu se fac succesiuni / titluri de proprietate – astea costa si bani si alergatura multa… faptul ca sint puturosi si prefera sa stea pe ajutor de la primarii, (ajutor pe care il cheltuie la circiuma satului) nu e o scuza… eu as transforma acest ajutor in alimente, as obliga primariile de la sate sa isi deschida mici afaceri in zootehnie de expl, unde sa foloseasca forta de munca pe acesti paraziti care prefera somajul… s-ar putea face multe, dar cum ai zis si tu…ori sint prosti ori nu vor

    00
  22. Offtopic: am impresia ca unii dintre voi cititi doar titlul articolului.
    On : Fara educatie pentru femeile (mai includ si barbatii) de la tara!!! Ar scoate protv-ul stirile de la ora 5 din program :)

    00
  23. Fara sa fac nicio greseala, sunt retardat agramat? Si tu ce esti mai ? putzoi de spagocalmin? (te prinzi tu)

    Te supara adevarul tinere!

    00
    • @Joe: neah, eşti agramat şi retadat. uite:

      „Cred ca zici de judetele respective, din ceva constatari proprii.”
      corect e „judeţele respective din ceva constatări proprii”:
      şi „Te supara adevarul tinere”
      corect e „te supără adevărul, tinere”.

      :)

  24. Am mai zis asta, copiii taranilor vin si fac o facultate la oras din gama USAMV. Dupa care ei se fac batausi prin cluburi si ele curve prin aceleasi cluburi.
    Deh, viata usoara, nesolicitanta pentru intelectul lor care si asa nu prea exista.
    Mecanizare, irigatii, ingrasaminte, seminte speciale adaptate la clima si solul respectiv sunt concepte straine.

    00
  25. Ok multumesc pt explicatie. Sper ca nu sunt agramat retardat fiindca am scris „pt.” (plus virgula aceea). O sa incerc folosirea diacriticelor.
    Nu strica sa fii o idee mai bun. Era sa ma pierzi…

    00
  26. La emisiunea Viata Satului (varianta austriaca) tocmai ne uitam duminica asta ca prostii cum cumpara un taran un taur cu 120.000 de euro. Si nu facea credit pentru asta.

    No comment.

    00
  27. Zoso nu a presupus nimeni nimic. Era o întrebare. Nu poti emite constatări din auzite. Trebuie să fii în cunoştinţă de cauza. Asa toţi putem fi şpagocalminari

    00
  28. Chiar vorbeam cu colegii, cati dintre noi dupa terminarea facultati USAB TM o sa lucram in domeniu. Cred ca principala problema e atragerea tineretului spre agricultura si oferirea unor conditii de dezvoltare, am citit recent ca varsta medie a fermierilor din Romania este una foarte inaintata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile