Apropo de socialismul confortabil şi capitalismul concurenţial, observ că e al naibii de greu să acceptăm că unii o duc mai bine. Muncesc mai mult, mai deştept, mai scump şi au mai multe, chiar pe vremurile astea vitrege.
Şi nu e doar gogul ăsta de 20 de ani cu caş la gură. Sunt zeci. De toate vârstele. Unii şi-au început afaceri cinstite, alţii muncesc pe bani buni, alţii pur şi simplu trag tare pentru banii pe care îi câştigă.
Cumva, pentru unii e greu să accepte că se poate trăi şi câştiga bani cinstit azi. Mediul concurenţial nu e bun, noi vrem să ni se dea.
Multumesc, Vali!
Pe mine m-au amuzat profund cei care trimiteau tweet-uri de pe telefoanele lor mobile care costă cât pensia a 10 pensionari adunați acolo, cei care se plângeau de dictatură, dar nu au idee ce înseamnă asta în realitate și cei care îți negau dreptul la opinie dacă nu erai de acord cu ei.
La un moment unul mi-a zis că sunt un îmbuibat gras. Da, sunt gras, nici pe departe îmbuibat, ce are de a face, m-am îngrășat pe spinarea lui? =))
mai, sunt o multime si in tarile din vest care cred ca viata buna ar trebui obtinuta doar mergand la servici si luand un salariu. e o mentalitate raspandita.
eu daca m-as lasa pe salariul de kk pe care il primesc as fi muritoare de foame si nu as fi in stare sa-mi cresc copiii.
dar pe langa jobul de baza muncesc enorm. si o duc decent, asa cum privesc eu decentul.
Am fost educati ca totul ni se cuvinte iar libertatea de dupa 1989 am interpretat-o ca „nu mai suntem obligati, deci nu mai tre sa facem nimic”, fara sa renuntam totusi la partea cu „mi se cuvine”, „sa mi se dea”. Nici democratia nu ne prieste prea mult, cel putin nu ideea de alegeri libere. Vedeti doar reactiile de pe net (unde cica suntem astia mai iesiti in lume, mai moderni): orice comentariu de orice natura genereaza injurii, amenintari, acuze etc. Ne este greu sa acceptam ca si ala de langa are dreptul la opinie, dar o ardem cu „jos dictatura” si „libertate” in strada. E bine ca lumea s-a rasculat, orice rascolire a rahatului atrage dupa sine si o asezare a lui…
Da mă’, voi ăştia care o duceţi bine sigur faceţi ceva şmecherii! Da’ vine Crin la putere şi vă bagă pe toţi la bulău! :))
prea multi asteapta sa primeasca fara sa ofere nimic.
Vor locuri de munca dar nu fac nimic pentru a le obtine. Vor bani mai multi dar stau toata ziua si se uita la telenovele. Vor sisteme de invatamant ca in nu-stiu-ce-tara dar isi bat profesorii …
Cum dom’le??? eu trag la sapa 8 ore pe zi si tu stai la calculator, dai din degete si tot tu castigi mai mult ca mine!!! E normal?? unde e egalitatea de alta data? Eu muncesc mai mult ca tine!!!
nu vrem sa ni se dea, vrem sa NU ni se ia
Toti asteapta sa li se dea fara sa ofere ceva in schimb.
Daca nu au un loc de munca este de vina Statul ca nu le da. Se plang ca nu se invata nimic la scoala dar isi bat profesorii. . .
Asa e, doar ca Zoso e mai eficient. Fiindca, de fapt, asta e problema noastra de capatai. Cunosc o gramada de amarati care muncesc ca boii (si ca vacile, sa nu discriminez) pana cad, si pe degeaba; fie au sefi cretini, fie patroni lacomi, fie din amandoua. Am vazut in firme in care toti munceau pe rupte, si totul se duce pe apa sambetei, datorita deciziilor de management…
„Sunt zeci” …A deci sunt zeci de oameni care o duc decent intr-o tara de 20 mil, am inteles, e ok atunci, carry on.
lol. Da, unii o duc mai bine pentru că nu au fost afectați în mod direct de acest sistem. Unora de le era bine exact mentalitatea asta de-o propagi tu le-a ieșit din cap în momentul în care i-a lovit vreo lege abuzivă. „Lasă, bă, că io o duc bine”. Da, o duc bine, dar nu pentru mult timp.
@Alexandru’: eşti retard. şi asta e o realitate bine documentată. te prinzi tu de ce zic asta peste 5 ani.
„Ba, io nu-nteleg! Tot tai din bata asta si tot scurta e…”, spuse romanul enervat
Esti prost ca scrii asta, iar aia care te citesc si dau din cap apropator sunt mai prosti ca tine.
Pun pariu ca si inainte de 90 erau oameni ca traiau bine, de ce v-a fost greu sa acceptati asta?
@uberdork: diferenţa e că acum sunt oameni care o duc bine fără să pupe in fund partidul.
@uberdork: intrebarea e, ce faci tu ca sa iti fie mai bine? muncesti mai mult, sau protestezi impotriva lucrurilor care se intampla acum, desi trebuiau facute in urma cu 20 de ani?
@uberdork: păi vezi? Fix asta e mentalitatea protestatarului: nu ești de acord cu ei, ești un muist infect pe care trebuie sa-l scuipi. Ești automat Băsist, comunist, securist, devii indiferent la problemele lor. După cum spunea și autorul articolului, în stradă au ieșit fix ăia care au patru clase și nu pot mai mult. Ăia care erau obișnuiți să li se dea să li se facă să li se dreagă. Și ca o confirmare a spuselor mele, vezi imaginile cu mașini incendiate, vitrine sparte, reprezentanțe Orange tâlhărite și protestatarii care se ciomăgeau între ei. În schimb, când Liiceanu face apel la calm și pune întrebarea pertinentă ”băi pulelor, dacă va cădea Băsescu pe cine muma voastră-n cur alegeți? Aveți o opțiune validă sau mergeți cu momentul?” este etichetat ca mai sus: huooo, intelectualu dracului, pfff, huoooo…
Ăștia sunteți.
Citez dintr-un articol azi de pe bihorstiri.ro:
Orădenii de toate vârstele veniți la miting (inclusiv minori purtați pe umeri) au cerut plecarea rapidă a Guvernului Boc și organizarea de alegeri anticipate. Unii au venit cu portrete „stilizate” ale președintelui Băsescu, acesta fiind înzestrat cu coarne. Alții au greșit protestul: au afișat hârtii inscripționate „PSD și PDL ne-au distrus speranțele”, semn că astfel de manifestații ar fi trebui să aibă loc și în 2009, când cele două partide menționate guvernau împreună. Sesizați de reporterul bihorstiri.ro că o parte a țintei sloganului nu este de actualitate, PSD fiind acum de partea PNL în Opoziție, bătrâneii au retras pancarda improvizată. Dar au readus-o după câteva minute cu inițialele „PSD” acoperite.
Na mă coae nivel de inteligență. Ăștia-s fix ăia care atâta pot. Până aici merge nivelul lor. Ăia care n-au înțeles că în capitalism trebuie să mai și dai din coate și să muncești, nu ca pe vremea lui Ceașcă.
Paradoxal cu ceea ce se petrece prin București, eu o duc bine. N-am dat în cap, n-am furat, n-am dat mită, n-am rude prin politică sau cu poziții-cheie în companii de renume. Am tot ce-mi trebuie, nu fac foame, sunt mulțumit.
Dacă eu pot, tu de ce nu poți?
Da, da, aici la tine am comentat o data ca mi-e bine unde sunt si ca poti fi ok si la noi, m-au certat cativa
Eu nu ies in strada pentru ca inca mi se par putini manifestanti, eu astept mitingul ala grandios de minim 20000 de oameni pe care ii va strange negresit Crin Antenescu pentru joi seara. Atunci sa vezi revolutie, nenicule! Muarte dictatorului!
Eu n-as avea( inca ) motive materiale sa ies in strada , da’ nici nu vreau sa-mi dicteze viata un bezmetic care se crede Reformatoru’ providential al justitiei , invatamintului , sanatatii etc .
In plus nu mi-ar conveni sa-mi angajez o firma de transport valori daca mi se face pofta de o friptura , o maslina ceva iar 90% din poplatie va chirai de foame .
De acord!
Confirm ca daca muncesti putin (si din categoria „muncesti putin” face parte activitatea unui om care inca de prin generala – liceu incepe sa-si manifeste interesul pentru soarta lui si nu da vina pe sistem), poti trai decent in tara asta, in vremurile noastre.
si eu o duc foarte bine, pe munca mea, dar tot protestez. este o chestiune de principiu, democratia nu este garantata. avand in vedere cat de brahmani au devenit cei din politica si cat de paria sunt restul, trebuie actionat si micsorata aceasta prapastie.
Si daca majoritatea e incapabila sa se adapteze… nu poate fi ignorata, nu?
@Bogdan: păi, asta inseamnă că ne intoarcem la socialism, că ne-a plăcut, acolo eram adaptaţi toţi.
Acceptam ca „unii” traiesc bine. Hai sa trecem la next level: „Majoritatea”. Ce zici?
Asta e un fel de ‘ne fute, da’ nu ne omoara, asa ca de ce sa ne revoltam?’ Evident ca se poate trai bine, oriunde se poate trai bine, problema e ca ar trebui sa fie ceva mai usor, din toate punctele de vedere, sa traiesti la nivelul acceptat in Romania ca fiind ‘bine’.
Cred ca problema e ca unii o duc „prea bine”, din afaceri „cinstite” cu statul .
Eu nu am vazut pe nicaieri o atitudine negativa indreptata spre clasa de mijloc. Daca sunt 2-3 care comenteaza pe tema asta, sunt doar idioti, dar nu asta este perceptia generala.
Daca nu am inteles eu bine, va rog sa imi aratati unde ati gasit voi informatii care duc la ideea asta.
E greu de acceptat ca o pupaza sa numere gresit niste voturi si apoi sa insulte pe oricine o contesta. Ca idee..
Problema nu e ca unii o duc mai bine, problema e ca daca ai nevoie de vreun serviciu prestat de stat ramai cu buza umflata. D-aia ies oamenii aia in strada, vor invatamant, vor spitale, vor autostrazi, vor un trai decent la pensie, nu vor coruptie. Voi astia care ii batjocoriti mancati rahat cu lingurita.
@Cristian: de aia avem şpăgi in spitale, maşini inmatriculate in bulgaria, economie subterană şi compania? că vrem un trai decent, autostrăzi şi spitale. desigur. primul pas fă-l tu. nu mai da şpagă.
@Razvan.T.Cojan : ce parere ai despre faptul ca parintii nostri au muncit 30 ani acum au o pensie de rahat? ce parere ai despre faptul ca in spitale mori cu zile daca nu ai bani suficienti pentru spaga? Daca tu te descurci asta nu inseamna ca si restul sunt obligati sa se descurce. Si ala care da la sapa, nu trebuie sa duca grija zilei de maine.
@florian: părinţii noştri au o pensie. noi nu vom mai avea una. de asta ce zici?
@rkmn: Problema „majoritatii” este ca aceasta „majoritate” este formata din idioti care nu stiu sa scrie!
Cand „majoritatea” va fi capabila sa se exprime corect, sa se prezinte impecabil la un interviu, sa scrie un CV fara „sh”, „tz”, „k”, sa stie de ce merge la un interviu si sa se bazeze pe ceva cand se prezinta pentru un post la interviu , poate avem sanse sa traim bine asa, in marea „majoritate”.
Pana atunci, sunt doar „unii” care au dat din coate in stanga si in dreapta, care si-au calculat bine pasii (adaptandu-se la ce poate sa ofere Romanica) si care, intr-un final, au reusit sa castige un ban decent, legal si de ajuns incat sa supravietuiasca.
Nu zic ca e neaparat normal, este doar ceea ce zice in articol mai sus: „capitalismul e concurential”. Daca e o competitie, trebuie sa tragi tare sa prinzi ceva. Daca nu, stam si ne lamentam ca e sistemul de cacat, ca viata e grea, lumea e rea…
Am scris asta acum vreo 2 zile pe un forum drept raspuns la unele persoane care erau „frustrate” ca nu-i asteapta un loc caldut de munca imediat dupa facultate, si cred ca se potriveste si aici.
„Voi care sunteti frustrati, dezamagiti sau furiosi ca nu vi s-au indeplinit visele din liceu, mai deschideti ochii. Nu fiti naivi. Nu iti ofera nimeni, repet, absolut nimeni garantia ca o sa-ti gasesti de munca, cum te tot mint prin reclame in fiecare toamna Abramburica(pentru necunoscatori, “madame” gropara educatiei nationale, Ecaterina Andronescu), Spiru Haret si mai stiu ce alti decani si universitati. Gandeste-te ce poti face mai bine decat alte persoane si apoi ia o decizie. Uita-te la Televizor, pe alte posturi decat Manele TV sau OTV si vezi ca se dau rapoarte cu locurile de munca disponibile(in principiu pe posturile locale), citeste un ziar (altceva decat Click, Libertatea si Cancan – sa stii, tatele mari nu-ti dau de munca decat daca esti chirurg plastician) si vezi acolo ce se cauta. Gandeste singur, asta inseamna libertate. Nu te astepta sa-ti bage statul pe gat un loc de munca. Asta se intampla in comunism. Erai repartizat unde vroiau muschii lor si acolo te duceai. Acum ai libertatea de a alege unde si in ce domeniu vrei sa lucrezi (dar sa nu pierzi in vedere faptul ca si firmele au drepturi – anume, a alege pe cine angajaza).
Si ca sa inchei: daca stateai acasa si citeai un ziar, sau dadeai 20 de minute pe Money Channel, sau cautai locuri de munca pe eJobs, erai de 10 ori mai castigat decat pentru orele alea de stat in piata.
Zic si eu asa, ca un norocos navigator(dar nu chior) prin meandrele economiei romanesti.
Si pentru cei care nu se obosesc sa citeasca tot, un tl;dr: Incercati mai intai sa va adaptati voi dupa sistemul economic si politic, nu invers. Esti in minoritate fata de oamenii “norocosi” din clasa medie din Romania.”
in principiu, sunt de acord cu ce spui tu. multi asteapta de la stat lucruri, dar nu si-ar ridica hoitu’ din canapea. insa, nu sunt de acord cu hoinaru: daca nu esti in dispus sa iesi in strada sa urli, nu vad de ce te-ai ofusca din cauza spitalelor, a educatiei, a banilor publici bagati in catedrala vietii, [insert reason here].
si eu o duc foarte bine, dar am iesit pentru ca mi se pare ca asta e singura forma de atitudine sanatoasa pe care poporu’ asta a luat-o in ultimul timp. smiorcaiala la bere, pe bloguri, la TV, nu ajuta cu nimic.
mi se cam rupe daca pleaca basescu, mi se cam rupe daca vin altii. nu avem lideri, nu avem solutii.
un lucru e cert: avem conducatorii pe care-i meritam.
@ratonbox: bun!
acum 20 de ani ni s-a dat sansa sa ne fie mai bine, zilele astea s-a vazut ca am facuto praf. nu vrea nimeni sa puna osu la treaba vor toti sa li se dea ca sa poata sta degeaba. cea mai buna dovada e pamantu care sta degeaba.
Cred ca era o vorba buna o data. Nu te intreba ce poate face tara pentru tine, ci intreaba-te ce poti face tu pentru ea. Schimbarea puterii vine cu o gramada de responsabilitati: in primul rand, alegi cu cap, in al doilea rand, iti asumi alegerea, in al treilea rand, daca n-a castigat cine voiai tu, intelegi ca altii, mai multi ca tine, au avut alta dorinta.
Dupa toate astea, te duci acasa, iti faci curat, mancare, te duci la munca, te intrebi ce poti face ca sa fie mai usor la munca, vii cu idei, cu inovatii, chiar daca unele sunt pe langa, macar sa iti dai interesul intr-un fel sau altul, sa vrei sa inveti si sa cresti. Cauti ca, pe langa serviciu, sa ai un hobby, sa te mai cultivi, sa mai citesti, sa intretii relatii cu prietenii (dar nu sa vorbesti non stop de cat de naspa e la job). Fa un sport, dezvolta-ti niste abilitati, cauta lucruri noi. Schimbarea chiar vine din tine.
Si eu am avut perioade in care ma simteam fix ca un rahat, nu-mi gaseam serviciu, nu ma mai duceam la facultate, stateam degeaba. Probabil ca daca era atunci o revolutie, m-as fi trezit si eu sa protestez. Intre timp, am crescut, am terminat facultatea, am lucrat si in timpul ei (exceptie vreo 6 luni, alea nasoale de care ziceam), lucrez in continuu de vreo 4 ani, lucrez pe domeniu, si mai am un job, care e mai mult hobby, si mai am multe hobby-uri care-mi fac placere, mai fac si master, si am timp sa si gatesc, sa fac si sport, sa ma vad cu prietenii. Maica-mea e pensionata pe caz de boala, si nici n-o lasa sa se angajeze, ca are gradul 2, dar nici nu ii maresc gradul la 1, desi are vreo 7 boli. Si maica-mea, amarata, pensionara, lucreaza la o familie, sta cu copila lor, coase la masina, mai face un ban gramada. Ea nu se plange. O ajut si eu cu ce pot. Bunica-mea la fel. Taica-miu e profesor. Nu-l vad revoltat. Se descurca cum pot.
Revin. E nevoie de schimbare in noi. Cand vom face ce trebuie pentru noi (asta implicand si o munca sustinuta si corecta), atunci si clasa politica poate se va schimba ea, daca ar fi taxata cand greseste. Atunci nu vom mai cere sa ni se dea, ne vom lua singuri.
Referitor la postul lui hoinaru, AR TREBUI sa iesim in strada pentru ca:
– sunt copii care au murit si mor din cauza sistemului medical dezastruos. Plus multi altii care ies cu tot felul de boli din spitale, cunosc personal multe cazuri.( ca se intampla si la altii nu e scuza, oricum nu e asa de rau ca la noi )
– toti politicienii trebuie sa stie ca vrem altii. Bineinteles, trebuie sa ii si facem, dar e un pas inainte.
– de care mediu concurential vorbesti cand chiar tu ai scris azi de datoria de 1 mld euro stearsa de stat, de intelegerile intre benzinari s.a.m.d. ?
As putea continua, ca sunt multe.
Ai si tu dreptate, inca suntem socialisti in gandire insa asta nu anuleaza adevarurile de mai sus.
Dupa parerea mea, un sistem sanatos nu e ala in care cativa au reusit sa se adapteze si traiesc decent, un sistem sanatos e ala in care, chiar daca speli pe jos, iti permiti nu numai sa supravietuiesti, ci chiar sa-ti faci mici placeri si nu sa iti iei 100 alte slujbe ca sa ai bani de cartofi cu paine. Un sistem sanatos e ala in care esti protejat daca ti se intampla ceva nasol, in care ai acces la sanatate, in care copiii tai au acces la educatie etc. Si bineinteles un sistem sanatos e un sistem care incita oamenii sa munceasca. Noi am iesit din comunism si acum parca vrem sa recuperam ce am pierdut in anii aia, vrem un capitalism draconic, care pur si simplu nu se potriveste unei societati atat de sarace.
aha, deci daca noi o ducem bine, avem scuza perfecta sa-i lasam pe politicieni sa se imbuibe din impozitele noastre, via camarila politica si firme care fac afaceri cu statul. Keep up the good work.
Ba Razvane, scrie mai des te rog, fie si pe „globul” altuia.
Socializm confortabil=fix pix progres, degenerare totala (vezi ipocrizia cu „cele mai noi cuceriri ale stiintei” si noi eram cu 50 de ani in urma); reteta sigura de a ramane la sapa de lemn, la propriu. Dar confortabil, suntem in acelasi cotet, mancam aceleasi laturi 95% dintre noi.
Capitalizm=progres prin competitie/concurenta printre altele, care este un ingredient necesar, foarte amar (uai, ce fain ar fi daca maine da faliment toata competitia mea), dar esential pentru a merge inainte. Natura stie foarte bine lucrul asta cand „a stabilit” lantul trofic.
Asta cred ca e dilema: stam pe loc, ca nu murim de foame sau incercam sa mergem inainte, punem osul la treaba poate la statia urmatoare avem o masa in plus ?
@florian:
Părinții mei au muncit 30 de ani și au o pensie decentă. Vorbește în numele tău, nu generaliza.
E foarte nasol, dar asta nu e reprezentativ guvernului actual. Aceeași șpagă ai dat-o și pe vremea lui Ceaușescu, și pe timpul lui Constantinescu, și pe vremea lui Iliescu. Nu ține de putere, ține de mentalitatea românului care ar fura oricât, oricând, oricum.
Nu știu dacă realizezi cât de ilară e afirmația asta. Recitește te rog ce-ai scris.
În același concept înglobăm pe toată lumea. Nimeni nu trebuie să ducă grija zilei de mâine. Că așa ar fi frumos: nu doar cel de la sapă să fie mulțumit ci și cel de la mașina de scris, cel de la fabrică, cel de la bancă. Dar nu se poate. Așa e-n capitalism: unii o duc mai bine alții mai rău. Știi unde eram cu toții egali și fără grija zilei de mâine? În comunism fiule, în comunism.
Problema nu e ca o duc unii prost, ci ca am putea cu totii sa o ducem mult mai bine. Si eu care am laptop si sunt subventionat de guvern sa fac facultate, dar si bunica mea care isi opreste caldura ca n-are cu ce sa o plateasca. Daca tie ti se pare ok ca ai avut bani sa mergi la cinema saptamana trecuta, mi-e mila de tine.
Abia astept sa-l dea jos pe Kioru’ toti „revoltatii” astia… si sa-i vad apoi mancand sireturile ca grecii sub Frumoasa din padurea adormita Antonescu si Curat-murdarul-Monte Carlo Pontalescu. Bine ca au constatat toti manelarii si loazele picate la bac ca „nu o duc bine”… sa vina tatucu’ Iliescu inapoi sa-i faca pensionari la 30 de ani… la oferta… ca la 50 de ani is deja prea obositi de dat like-uri pe faceboook.
@Jordan: decent asa cum percep eu decentul, am specificat. muncesc enorm pentru ca am si doi copilasi mici si doar ei sunt o munca imensa. decent pentru mine inseamna sa imi permit sa fiu suficient de libera, sa am un job care nu ma chinuie, sa mananc ce imi place, sa ma imbrac cum imi place (fara sa fac risipa), sa dorm cu constiinta impacata, sa imi educ copiii dupa dorinta sufletului, sa imi vad de sanatate, sa calatoresc cand vreau si multe altele. Decent comparand cu nivelul de la care am pornit in viata.
@Razvan T. Coloja, bine punctat. in plus decentul se raporteaza la sistemul de valori al fiecaruia. ce e decent pentru mine nu e decent si pentru Jordan samd. suntem diferit, avem nevoi diferite. Pentru mine e mai important sa nu fiu indatorata la banci si pentru asta sunt dispusa sa locuiesc in chirie – un exemplu.
@alta marie: bună aia cu decent. pentru mine decent a insemnat să nu accept oferta lui vîntu sau lui băsescu şi să fiu in continuare sărac, cinstit şi liber
daca castigam 10.000 de euro pe luna pe tinut discursuri motivationale m-ar fi durut in pl de pleava tot mai saraca.
sa bata jandarmii la ei dom’le! la munca nu la intins mana!
Ca si cum ai spune „de ce e asa de greu de acceptat ca unii au bani de dat spaga”.
Si eu traiesc decent, comparat cu multi alti romani. Imi permit mancare pe luna asta, ceva distractii micute si mai pun si un ban deoparte.
Dar parca as vrea sa nu strang cativa ani bani sa ma duc undeva fain, sa strang cateva luni. Sau poate in loc sa strang bani sa ma duc in alte tari, sa ma duc in a mea, dupa ce se construiesc drumuri, statiuni ok, monumente frumoase, locuri de vizitat.
Da stiu, as fi putut sa-mi vand sufletul sa ajung sclav pe undeva cu niste bani in plus dar pasiunea e mai puternica decat nevoia de bani.
Ca orice alt roman, care momentan isi permite traiul dar vrea ceva mai bun, mai stau putin pe aici. Mai punem ceva experienta, mai facem niste relatii iar daca treaba chiar nu merge, emigrez. Am suficient talent/knowhow/whatever cat sa ma pot angaja in alte tari, pe ce stiu si imi place sa fac, incat sa traiesc bine… dar nu binele de aici ci binele de acolo.
a sosit momentul adevarului. sa vedem cati dintre cei aflati dincolo de poporul maniplat dau like aici: http://www.facebook.com/pages/Alaturi-de-Presedintele-Nostru/361235817223309
Retard?! Mda, sper că știi că ai pierdut această dezbatere, nu?
asa e, si nici unul dintre aia care o duc bine nu e sinecurist sau afacerist cu statul /sarcasm
@ioana: si daca nu stiu sa scrie trebuie condamnati sa moara de foame? Pana si un puscarias o duce mai bine decat un pensionar. Fiecare tara de pe planeta asta are oameni mai putin pregatiti dar care pot trai decent.
Eu ies in strada pentru ca aici platesc 10% dobanda la credit pentru o masina iar in Monte Carlo as plati 3%. N-am muncit suficient, nu? Sau poate sunt aia mai socialisti ca noi, mai stii…
@vlad: ţară riscantă. eu plătesc 0% dobândă la creditul pe care nu il am.
Eu castig (probabil) la fel de bine ca zoso, dar prefer oricand sa solidarizez cu aia carora li s-au taiat pensiile si salariile decat cu „bogatanii” plin de snobism care au impresia ca sunt dumnezei doar daca au avut mai mult noroc decat alti. Spre deosebire de ei ma gandesc ca e foarte posibil ca intr-o zi sa fiu si eu nevoit sa traiesc cu 10 milioane pe luna.
Se plângea adineauri o tipă la televizor. Ieșise să protesteze în Iași sau Craiova sau alt oraș care mugește de furia celor 132 de nemulțumiți. Cu lacrimi în ochi i-a spus reporteriței că – citez – ”Nu se mai poate – nu mai au părinții cu ce să ne țină în facultate!” Și mă gândeam eu așa de pe canapeaua mea comodă de non-protestatar că ce tâmpit am fost că m-am angajat în timpul facultății. Uite o fată care știe ce vrea de la guvern! Să poată părinții ei S-O ÎNTREȚINĂ cât ea e la facultate.
Ideea e următoarea: am pornit cu toții de la aceeași revoluție de acum 20-și-ceva de ani. De la același nivel, cu aceleași resurse: rupți în cur și debusolați. Eu de atunci am făcut o facultate după care am mai făcut una. Mi-am luat un apartament pe care-l pot plăti în rate. M-am ținut deoparte de politică și singurul lucru care m-a făcut să clipesc puțin mai des a fost adusul de mineri în București.
Știu că e greu. Știu că e nasol. Știu că se fură. Românii însă așteaptă un miracol, ceva ce să-i scoată din căcat fără ca ei să miște un coi. Mă uit la germani și văd că ei pot, mă uit la alte state și văd că și ele pot. Numai noi nu putem. La fel, mă uit la foști colegi din liceu și facultate și mă trece un fior când mă gândesc că eram la același nivel financiar și social cu ei. Îi văd cum se organizează pe Facebook și urlă ”nedreptate!” în condițiile în care acum nu mai sunt la același nivel social și financiar cu ei. Lor le merge prost, mie nu.
Aștept să-i văd la TV împreună cu studenta amintită mai sus.
@alta marie – a munci ‘enorm’ pe langa slujba si a o duce ‘decent’ = fail. Muncesc enorm, vreau elicopter si Porsche. Muncesc mult, vreau apartament si BMW. Muncesc destul, vreau decent. Asta e tot. Sigur ca poti munci enorm pentru decent, dar nu face sens.
@Razvan T Coloja – toti cei care isi fac treaba constiincios ar trebui sa poata trai. Daca un maturator nu poate trai din salar inseamna ca slujba de maturator nu ar mai trebui sa existe, intelegi? Nu poti cere cuiva sa aiba doua slujbe pentru ca vrea normalitate – poti avea doua slujbe daca vrei MAI MULT decat decenta, nu doar decenta.
Incercati sa deschideti naibii ochii. Nu poti sa-ti faci treaba bine daca nu esti sigur ca ai ce pune pe masa copiilor, daca nu esti sigur ca poti sa le cumperi haine, ca poti sa-i trimiti la scoala etc. Si da, se poate asa ceva.
d3lict inveti cat mai mult si dupa aia faci ce? Exact, te duci intr-o alta tara care profita de talentul tau si-ti ofera banii pe care ii meriti
@Jordan: fără să fiu ironic, dar dacă mă iau după logica ta, atunci idealul fiecărui român ar trebui să fie munca de măturător. Pentru că – după cum spui tu – normal ar fi să poți avea un trai decent din munca de măturător. În condițiile astea care anulează complet principiile capitalismului, cam 30% din tara ar alege sa devina maturatori. Pentru ca ar avea un trai decent, nu? De ce sa ma fac notar cand pot trai decent ca maturator?
Unde-i progresul aici, ca nu înțeleg…
Capitalismul îți permite să fii ce vrei tu să fii, cu condiția să dai din coate. Dacă un măturător nu poate trăi decent din salariul lui înseamnă că ar trebui să devină cel puțin miner. Că am auzit că ăia au salarii frumușele de când cu bătutul de studenți. Nu-i bine nici ca miner?!? Mergi la școală, fă-te dentist. Arhitect. Inginer. Programator.
Ce-l oprește pe măturător să facă școală? Sistemul? Băsescu? Criza economică? Îl țin eu înapoi?!
@razvan ti-a spus-o si manowar mai demult pe blogul lui defunct acum cand vorbeai de articole despre linux platite cu 100 de euro: tu, eu, si majoritatea celor care au acum ~30 de ani am trait mai mult sau mai putin pe o bula din a carei „grasime” cei mai prevazatori traiesc si acum. s-o crezi ca tu studentii de acum vor sa isi cumpere telefoane si haine noi fara sa munceasca. aia cu 12.200 joburi disponibile pe bestjobs e o gluma proasta. cate din anunturile alea sunt reactualizari automate sau puse pentru baza de date cu cv-uri pentru cand or veni vremuri mai bune. pana si numarul de joburi din call-center 500RON+comision are o limita. and remember: „It’s a recession when your neighbor loses his job; it’s a depression when you lose your own”
E greu de acceptat pe de-o parte pentru ca cei care o duc decent sunt putini. Sa ne intelegem, decent, tinand cont ca suntem o tara europeana, nu inseamna sa am 2 oua si o bucata de paine, eventual un acoperis care nu curge. Decent inseamna un standard de viata comparativ cu standardul de viata al clasei medii din Europa. Realitatea trista este ca, desi teoria spune „intr-o economie sanatoasa, clasa de mijloc este cea mai numeroasa”, la noi clasa de mijloc (adica cei care o duc decent cf. cu standardele europene) sunt foarte foarte putini. Cu alte cuvinte, sunt foarte multi in Romania care nu cunosc sau nu au in anturaj o persoana care traieste decent. Este, daca vrei, o forma de miopie.
Un alt motiv este asa-zisul spirit romanesc…care e cam de kkt daca ma intrebi. E ala cu „sa moara si capra vecinului”, „statu’ sa ne dea”, „suntem egali pentru ca avem aceleasi nevoi, infiderent de abilitati sau cat muncim”. Ei bine, in acest spirit, mai ales ala cu suntem egali, perceptia este cam asa:
– vecinul are masina frumoasa….si eu as vrea sa am masina
– vecinul munceste zi lumina => idiotul! E sclav la altii, pupincuristu’ draku sau vecinul are firma, e hot, ii munceste pe altii ca pe sclavi si el castiga banii.
– eu ard gazul toata ziua uitandu-ma la OTV => dar vreau masina frumoasa ca si eu sunt om, asa ca sa-mi dea statu’, ca si vecinul are, jigodia!
Ceea ce ai citit mai sus este rezumatul unei discutii reale pe care am avut-o acum 2 zile cu un vecin)
Mai trist este altceva: dincolo de faptul ca patura de mijloc este putin numeroasa, din ea lipsesc niste categorii sociale gen profesori, medici, asistente medicale, adica niste categorii sociale care isi permit sa traiasca decent in tot restul Europei. La noi, indiferent cat muncesc, nu pot sa se ridice peste un anumit nivel salarial. Sigur, alternativa este sa-si caute altceva…si atunci nu am mai avea medici, asistente, profesori…ce facem atunci?
@salal: cu riscul de a părea gigi-contra, cunosc oameni din toate categoriile de vârstă, oameni care se descurcă.
După cum văd eu lucrurile, formula e simplă. Ia strict cazul meu: am învățat engleză în școală, acum mă folosesc de ea. Primul meu laptop a fost unul second-hand, un Dell D600 răblăgit care m-a ținut vreo 6 ani de zile și pe care am folosit Linux. Abonamentul la net în România e derizoriu, și-l permite și-un cioban. Nah, cu astea trei eu am făcut bani și m-am descurcat. Nu-s milionar în euro, dar nici nu mă plâng.
Dacă folosind aceste trei ingrediente EU am reușit, de ce un student de 18 ani din ziua de azi nu poate?
Înțeleg: bulă, grăsime, bestjobs, cv-uri. Dar de ce nu pot și ei să lucreze online ca mine?
Îți zic eu de ce: pentru că majoritatea acelor studenți amintiți de tine nu doar că nu pot bâgui două chestii în engleză dar nici măcar în limba română nu se pot exprima (după cum amintea cineva adineauri). Pentru că se joacă WoW în loc să învețe măcar cum se face o paginare în Word.
Repet: dacă eu pot, poate și altul.
@Razvan T. Coloja: mi-aduc aminte că la un moment dat făceam interviuri pentru un post de operator pc. basic skills, pe lângă a fi student la o facultate de profil (jurnalism, comunicare, ase, snspa, politehnica – căutam oameni cu skilluri diverse) era să ştie să lucreze la PC. din cei care treceau skilluri medii sau avasate de procesare text, mai mult de jumătate nu ştiau să pagineze sau să deschidă wordul, dar toţi erau experti in bux.to, dc++ şi alte mizerii. şi mă gândeam la mine, am invăţat singur word, quark şi html de pe un amd k6-2 fără net. descărcam de la muncă pe dischete documentaţie şi citeam acasă. uneori dormeam pe bancă la facultate. alteori picam examene. poate era mai simplu să mă împrumut niste bani de la tata şi acum să am burtă, măcelărie şi bmw.
@rkmn: se exagereaza! „condamnati sa moara de foame”…e cam mult spus.
N-am zis ca e normal sau ca asa ar trebui, da nici cu”majoritatea” nu ma laud. Multi oameni au iesit la protest fara sa stie ce cauta acolo. S-au dus sa sustina cauza „Arafat”, s-au trezit ca vor alegeri anticipate, si-au amintit de salariile si pensiile micsorate, de sistemul de invatamant de 2 bani etc.
Sunt niste frustrari reale pentru care suntem cu totii indreptatiti sa protestam, dar problema in cazul de fata este ca nu stim pentru ce am iesit in strada si nu avem un mesaj unanim. Asta e impresia mea.
Ideea e ca intotdeauna vor fi oameni care o vor duce bine. Dar diferenta intre numarul lor si numarul celor care nu o duc asa de bine nu trebuie sa fie foarte mare, iar diferenta veniturilor la fel. O sa ajungem ca in Rio de Janeiro.
Iar de cei care nu pupa in fund partidul, nu stiu ce sa zic. Mama a fost data afara de la munca (si nu numai ea), pentru a face loc celor implicati prin partide. Au dat-o afara pe ea, care locuieste aproape de sediu, si au pastrat sau au angajat oameni din afara Bucurestiului. Lucra la politia comunitara. In caz de ceva, cheama-l p-ala din Adunatii Copaceni sa vina in regim de urgenta. In general, daca esti bugetar si nu esti implicat intr-un partid, ai viata grea. In orasele mici e si mai accentuata chestia asta. Majoritatea colegilor din facultate, care vin din provincie, sunt implicati in partid. Toti au votat, pentru 50 lei, cu cine li s-a impus.
Daca iti deschizi o afacere, sa nu-mi spui ca nu trebuie sa cotizezi la diversi. La spital nu traiesti fara spaga, sau, cel putin, nu iesi foarte bine de acolo. Invatamantul e cacat, se cumpara examene, se cumpara diplome etc. Toate astea nu sunt chiar foarte legale. Putini sunt cei care au reusit 100% legal, iar eu tind chiar sa cred ca nu exista.
Problema nu e neaparat de nivelul de trai, cu toate ca e un factor foarte important. Paharul, daca nu s-a umplut deja, sta sa se umple. Daca tu o duci bine, nu inseamna ca si tara o duce bine.
Refuz sa ies in strada sa cersesc ceva de la cineva ( citeste stat daca nu intelegi printre randuri), sunt prea mandra sa acuz pe cineva de greselile mele si nu vreau sa ma identific cu toti cersetorii care apar pe prima pagina in ziarele straine. Refuz sa ies in strada sa ma bat cu jandarmii doar ptr ca cei de acolo incearca sa ma convinga ca ei mor cumva de foame, stau si protesteaza ca n-au altceva de facut. Refuz sa protestez chiar impotriva unui sistem politic la alegerea caruia nu am participat cu buna stiinta. Refuz sa ajut sa ajunga la putere USL si clica care de fapt ne-a adus aici. Refuz sa ies in strada pentru ca sunt un om care isi accepta greselile si nu cauta vinovati in stanga si in dreapta in cautarea unui vinovat.
sunt doua exemple din Romania de azi.
@uberdork mama mea e pensionara . mi-e rusine sa iti spun cat are pensie. Aseara eram la universitate , m-a sunat si m-a trimis acasa. Paharele sunt pline mereu. Picaturile se pun cu pipeta si cand trebuie.
@razvan, cu riscul de a parea manowar, referindu-ma la exemplul tau, piata online de acum pur si simplu nu e cea in care ai inceput tu. un tanar de 19 ani roman care incepe acum pe o piata internationala unde indienii (cu diplome in it serioase) lucreaza pe firfirici, cu scoala care se face acum in it in romania trebuie sa se bazeze exclusiv pe calitatile proprii, care statistic sunt minoritare in cadrul poplatiei majoritare. nu stiu, e ceva in argumentatia ta (poate ca particularizezi cand iti convine (situatia ta) si genaralizezi cand nu (studentii care joaca WoW)) pe care nu pot sa pun inca deshtu’. nu stiu, exemplul tau pur si simplu nu mi se pare valid, e acelasi lucru ca si cand am spune ca daca stephen hawking a putut, putem toti.
@zoso: nah – fix ăia ies acum în stradă și urlă că nu li s-a acordat o șansă. Păi cum să nu râzi de ei?!?
@Razvan T. Coloja – gresesti flagrant. Ideea e ca nici nu om care munceste nu ar trebui sa moara de foame. Intotdeauna eu voi avea mai mult decat un maturator de strada la 20 milioane pe luna, dar respectivul va putea trai. Tu uiti ca avem nevoie si de maturatori, tu uiti ca o societate fara tarani si agricultori si sculeri-matriteri e moarta, tu nu intelegi (inca) ca eu vorbesc de un minim obligatoriu, de bun simt, si nu de acelasi maxim aplicabil tuturor. Mie nu mi-e destul sa traiesc de pe o zi pe alta, eu vreau mai mult si muncesc mai mult pentru asta. Problema e ca ar trebui ca, la o munca fara raspundere de 8 ore pe zi, sa poti trai decent, fara teama ca n-ai bani de utilitati. Asta e problema. Eu muncesc 14 -16-18 ore pe zi ca sa am mai mult decat necesarul pentru a trai…
Sa spuna ca vor servicii mai bune, invatamant decent, strazi etc DOAR cei care nu au dat spaga(exceptie cand era obligatorie, stim cazuri), cei care au platit impozitele la zi fara sa beneficieze de portite sau alte mismasuri, cei care nu au furat un leu in viata lor, cei care nu si-au facut microintreprindere, sau au fost platiti pe DDA cat timp e clar ca sunt ANGAJATI, cei care platesc mereu biletul la tramvai/metrou/tren.
Pe scurt doar oamenii integri sa se planga!
Am vazut la tv, o manifestanta, la vreo 65 de ani, cu o coala A4 intr-o mana, pe care scria „am dat toata pensia pe medicamente”
In clipa imediat urmatoare, ridica cealalta mana si trage cu sete dintr-o tigara. Mi-au dat lacrimile de mila.
Prefer sa protestez prin a invata cat mai mult si a deveni profesionist in ceea ce fac. In momentul acela nimeni nu imi poate nega cunstiintele in domeniu, nimeni nu ma poate „submina”. Ma uit in jur, scrasnesc din dinti dar merg mai departe. Ma uit si la unii si la altii si judec SINGUR. Atat va doresc, sa vedeti dincolo de spun unii sau altii. Traiti si ganditi pentru voi.
@Jordan, tu zici ca
„Problema e ca ar trebui ca, la o munca fara raspundere de 8 ore pe zi, sa poti trai decent, fara teama ca n-ai bani de utilitati. ”
trei chestii (si ma duc)
1. nu conteaza numai cati bani castigi, conteaza si cum ii cheltuiesti
2. viata e o jungla
3. nu consumi ce nu-ti permiti. eu nu merg la restaurant pentru ca nu-mi permit. adica nu-mi permit sa mananc odata bine si restul saptamanii sa trag de bani. chestiune de perspectiva. mai bine gatesc eu si mananc cu banii de restaurant toata saptamana, si mananc bine si sanatos. din nou, nu consumi ce nu-ti permiti.
@Jordan:
Arată-mi UN om din România care a murit de foame pentru ca a muncit. Unul, ca nu e mult.
Exact ce spuneam și eu…
Bingo! Păi eu ce ziceam mai sus, așa – subtil?
BINGO nene! Bingo!
Eu am înțeles perfect ce zici. Dar de curiozitate: care e minimumul ăla decent aplicabil poplației și de unde-l iei sa i-l oferi?
Ajungem din nou la începutul problemei: ce te oprește dacă muncești destul (după cum chiar tu afirmi) să îți plătești utilitățile alea?
Felicitări. Eu muncesc cam 4 ore pe săptămână pentru salariul tău și în rest frec menta. Același rezultat, două marje de timp radical diferite în fix aceeași țară.
Ce-ți spune ție chestia asta?
#Jordan – pe scurt „Eu muncesc 14 -16-18 ore pe zi ca sa am mai mult decat necesarul pentru a trai…”
problema tine de patronul de unde lucrezi si modul de contabilizare a muncii prestate. daca tie iti convine sa muncesti 14-16 ore pt ‘decenta’ da e vina ‘lu’ basescu’ si nu vina ta ca accepti asa ceva sau ca nu esti in stare sa te reprofilezi nu te vad decit ca un om trist pt care toti sunt de vina dar nu si propria persoana.
bre, nu ma deranjeaza cei care isi sustin vehement opiniile, ca sa se deie, sa ajunga la toti, sa ne dea statu` ajutoare..din contra, dialogul si confruntarea de idei sunt sanatoase, asa se merge mai departe.. dar in schimb cei care ma insulta incercand sa ma manipuleze cu texte ieftine, gen punem cateva zile la rand poza cu jandarmii cei rai cum bat un copilas nevinovat, huo guvernul.. cand dupa parerea mea jandarmii trebuiau sa bata la cioiosii pusi pe furat ca la fasole, nu asa sa danseze, cand inainte, cand inapoi.. ei bine respectivii „formatori de opinie” au ajuns la gunoi pentru mine.. repet, nu datorita ideilor, fiecare are dreptul la opinie, ci datorita maniplarii de neam prost, care in functie de educatia fiecaruia tine sau nu… din pacate si vreo doi a-listeri pe care ii citeam zilnic inainte si care m-au dezamagit crunt..
@Zoso, libertatea e cea mai de lux si de nepretuit bun in conceptia unora . unii se simt bogati pentru ca pot dormi cu constiinta impacata. altora le trebe elicoptere sa se simta impliniti. repere, deh
Iaca se intoarce Yasser la Sanatate. No, abia astept sa se goleasca strazile
Si un articol interesant de la pretenu’ tau,
Respectiv unii chiar accepta ca o duc mai decent ca altii. Aviz „protestantilor” din piata.
„care e minimumul ăla decent aplicabil poplației și de unde-l iei sa i-l oferi?”
Pai de exemplu, din banii mei de taxe. Nu direct, ci
1) Scazandu-mi taxele care imi vor permite sa pun bani de o parte si sa-i investesc sau
2) Investind banii mei de taxe in agricultura (subventii de care gem Germania si Franta, dar pentru care Romania e prea capitalista desi concureaza pe aceeasi piata asa-zisa libera, scutiri de taxe pentru investitori, chestii din astea), in infrastructura rutiera pentru a face posibile investitiile straine in tara, in relaxarea fiscalitatii si a coruptiei aparatului de stat tot pentru a atrage investitori straini etc.
In conditiile alea, oamenii ar putea munci, produce, vinde, deci trai decent
Daca zice vreunul „nu sunt banii aia de investit, tara e saraca” sa se gandeasca la bordurile puse saptamanal si computerele de 1000 lei cumparate cu 25000 de stat, transformate apoi in Ferrari-uri si S-class-uri.
Dar asa e, romanii nu muncesc, clasa politica nu fura ca in codru, si de aia o duce tara rau.
„Felicitări. Eu muncesc cam 4 ore pe săptămână pentru salariul tău și în rest frec menta. Același rezultat, două marje de timp radical diferite în fix aceeași țară.”
As merge pe ideea ca Jordan face bani macar de vreo 2-3 ori cat tine.
Evident, faptul ca nu stii nimic despre el nu te opreste sa il consideri un muritor de foame care traieste cu paine si margarina. Chestia aia cu vorbitul pe internet fara sa ai habar, de care te tot plangeai cand aveai blog, se aplica doar altora, nu-i asa ?!
@Lulu depinde de fiecare. Nu-mi sta in fire, ca altfel as fi decolat deja. Oricum, chiar si la nivel metaforic e gresit sa spui ca o tara poate sa iti ofere bani.
ok, de acord, vrei sa ai atunci inveti, muncesti. Si atunci ce o sa se intample cand vom fi numai ingineri, superdoctori, avocati etc? de pus mana pe caramida cine pune? La restaurante ne servim singuri? Strazile le curatam tot noi? ca daca maturatorii s-au pus pe carte si sunt area manageri, trebuie sa faca cineva si asta.
Avem nevoie de muncitori CALIFICATI in constructii, servicii, etc. Altfel ce facem, importam chinezi la container? numa’ zic
Depinde de fiecare cat si cum a invata din trecut pentru a duce o viata mai buna, macar decenta, insa fiti siguri ca daca gogu ala de 20 de ani vede un om picat pe strada ce sta sa inghete, nici macar nu va intoarce capul pentru ca el are haine calduroase si i se rupe de suferinta altora.
@Adi:
Omul scrisese mai sus cu mânuța lui că face 20 de milioane pe lună (verifică ochiometric). Acum vine tu și-mi zici că eu îl cred pe el muritor de foame (deși eu nu am afirmat niciunde asta) și încerci să mă ironizezi.
Păi nu mai bine citeai mai atent comentariile înainte să te hazardezi în afirmații tâmpite în speranța că spui și tu ceva inteligent?
How now brown cow?
@Razvan T. Coloja: confunzi :)) Becali e analfabet, nu prost. In general, lumea confunda prostia cu analfabetismul.
Cum ai dat tu exemplu asta, la fel cunosc si eu pe cineva inteligent cu master luat la o facultate de stat (a avut si bursa in aproape toti anii de studiu), dar care acum lucreaza la o benzinarie pe 12 milioane pe luna.
@ Razvan. T. Coloja: Razvane, te rog frumos raspunde-mi si mie. Esti multumit de ceea ce s-a intamplat in Romania, in ultimii 20 de ani? Esti multumit de guvernarea actuala?
@ Razvan T. Coloja – „Arată-mi UN om din România care a murit de foame pentru ca a muncit.” Hai sa fim seriosi, la fel de bine iti pot cere si eu sa imi arati un om in Romania care a murit de foame punct, fara sa munceasca. Degeaba incerci sa eviti realitatea – nu toti se descurca, nu toti sunt in stare sa invete, sa faca o facultate ori sa ajunga la o meserie banoasa, sunt multi oameni al caror nivel se rezuma la o scoala profesionala si un loc de munca intr-o fabrica sau magazin. Doi angajati la Metro de exemplu, tineri, care iau 800 de lei in mana, cam ce isi pot permite in viata? Imi arati cum te descurci cu 1600 de lei la nivel de familie cu chirie/rata la casa, intretinere, utilitati, mancare, etc? Nu sunt socialist insa societatea ar trebui sa ofere un nivel de viata decent si celor de jos, nu ar trebui sa fii obligat sa ai studii superioare ca sa o duci bine.
@Florian: răspunsul este ”nu”.
@Un el:
Nu încerc să ”evit realitatea” – cum spui tu. Ai înțeles tu greșit. Eu expuneam realitatea exact așa cum este, atât doar că refuzi să o confrunți: trăim în capitalism, pentru că asta am ales când am răsturnat regimul comunist. Dar vai – trec 20+ de ani și lumea începe să-și dea seama că trebuie să muncească și să învețe, că nu mai merge cu ”trece și ăsta la sindicat că partidul trebuie să-și facă norma”. Nu – acum scapă cine poate să scape de viața grea.
Mă întrebi – în mod amuzant aș adăuga – ce pot face doi angajați ai Metro care au doar 800 RON salariul. Pentru că – spui tu – nu toți se descurcă, nu toți sunt în stare să învețe…
E ca și cum m-ai întreba ce se întâmplă cu planctonul în ocean, că ăla nu se poate apăra de balenele care-l înghit. Sau că ce să facem să nu mai mănânce urșii polari focile, că săracele nu se descurcă.
Repet: niciunde în regulile scrise sau nescrise ale capitalismului spune că trebuie să fim toți egali, dar am citit undeva că dacă înveți, te ții de treabă și nu-ți risipești banii aiurea poți ajunge sus în orice societate democratică.
Mai pe limba ta: dacă Gheorghe și Vasile ”nu au fost în stare să învețe”, nu e problema mea. Ar fi absurd să fie problema mea. De ce să-i țin eu pe Vasile și pe Gheorghe când ăia doi lăbari nu au chef de studiu și muncă?
Mă văd nevoit să repet a treia oară: dacă eu pot, poate și Gheorghe.
@Razvan T. Coloja
„Omul scrisese mai sus cu mânuța lui că face 20 de milioane pe lună”
Omul scrisese mai sus asa: „Intotdeauna eu voi avea mai mult decat un maturator de strada la 20 milioane pe luna, dar respectivul va putea trai”
Nu stiu cum ai inteles tu asta, dar iti traduc: „capitalismul va functiona si cand maturatorul va avea 20 milioane la fel de bine ca acum cand are 5, pentru ca eu oricum voi castiga mult mai mult decat el, la fel ca acum. Diferenta e ca el va putea trai din 20 milioane, pe cand din 5 nu poate”.
Cum acum vaca maro ?
@un el: Isuse Țestoase, acum văd ce-ai scris în ultima frază:
Păi să-mi fie cu iertare, dar la așa mod de gândire ai merita un cu totul alt răspuns decât cel de mai sus.
@razvan, daca gheorghe si vasile o sa-ti agreseze vreo ruda pentru ca daca „astia” poate, ei de ce sa nu poata, atunci sa vezi problema. oricum si eu ma surprind gandind asa uneori, pana cand, eventual, o sa am nevoie de spital si o sa imi blestem zilele ca de ce n-am plecat din tara asta mai repede
@Adi: traducerea ta e clădită în așa fel încât să-ți justifice opinia. Omul spune cât se poate de clar acolo: ”Intotdeauna eu voi avea mai mult decat un maturator de strada la 20 milioane pe luna”, atât doar că lipsește virgula dintre ”stradă” și ”la”. Pentru că varianta ta, cea în care se referă la un măturător de stradă cu salariu de 20 de milioane mi se pare pe cât de absurdă, pe atât de amuzantă.
Nu cred că există alt om pe site-ul ăsta care să interpeteze lucrurile așa cum ai făcut-o tu, așa că las-o baltă și învață să pierzi.
Cam așa e cu vaca.
@salal: ca să-ți răspund la comentariul de mai sus care a fost aprobat se pare ulterior:
Analogia ta cu Stephen Hawking e cât se poate de deplasată deoarece bănuiesc că se referă la inteligență. Cumva, tu faci acolo o paralelă între el și tine ca și cum tu n-ai avea șansa în veci să ajungi la fel de ”deștept” ca fizicianul american.
Nu contest că n-ai avea șanse deoarece inteligența se formează în timp și ține și de anumiți factori externi pe care nu-i poți alege (mediu familial, material genetic, boli psihice, etc).
Însă – și aici e un mare ”Însă” – reușita financiară și socială e la îndemâna oricui și n-o poți compara cu dobândirea unui IQ mai mare. Becali e prost bâtă și tot a reușit să se realizeze, la fel cum Țiriac are totuși un cap și o cultură și o duce la fel (dacă nu mai) bine.
Așa că teoria ta e șubredă rău.
Tu spui că n-ai șanse orice ai face. Eu zic că ai. Becali a fost oier, ca exemplu, și nici galant ori cumpătat nu poți zice că e. Pe tine, care bănuiesc că ești deasupra lui din moment ce măcar poți folosi un PC și te poți exprima coerent, ce te oprește?
@salal: capitalismul si democratia functioneaza pe baza unor legi. Legile alea ii interzic lui Gheorghe si Vasile agresarea rudei lui Razvan. Aceleasi legi insa nu-i interzic lui Gheorghe si Vasile sa invete si sa aspire mai sus decat au ajuns acum. La fel cum aceleasi legi ii impun lui Razvan sa distribuie o parte din wealth-ul personal catre Gheorghe si Vasile prin taxe si impozite. Daca Gheorghe si Vasile aleg sa nu respecte legea sarind la bataie, si Razvan trebuie sa aiba posibilitatea sa tina numai pentru el ce castiga.
Razvane, imi cer scuze ca ai devenit personaj colectiv ca Gheorghe si Vasile.
@ Ravan T. Coloja : Daca Linus Torvalds a putut, tu de ce nu poti? E o pura coincidenta ca tarile cu nivel inalt de protectie sociala au cel mai inalt nivel de trai, nu? Daca americanii pot dezvolta afaceri de genul Google, Yahoo, Youtube, Facebook, somalezii de ce nu pot? Doar e nevoie doar de munca, nu?
Succesul in viata inseamna munca insa inseamna si educatia primita de mic, sprijinul si posibilitatile oferite de parinti si mediu. Daca tu ai o viziune ultra-liberala, in care cine supravietuieste e ok si cine ramane in urma e sacrificat e dreptul tau, eu raman la parerea ca nu toti pot ajunge sus, din varii motive.
liviu mihaiu anunta ca se duce in piata … nu i-a ajuns delta … deh
@Un el: Mă întrebi dacă Linux Torvalds a putut, eu de ce nu pot… FACE CE ANUME? Că nu specfici.
Repet: discuția de mai sus se rezuma la bunăstarea financiară a românului în condițiile unei educații. Tu ai dat-o de la Stephen Hawking la Linus Torvalds și repeți fix aceeași chestie.
Mă întrebi dacă pot americanii cu Facebook și Youtube și alte site-uri, de ce nu pot și românii? De Trilulilu.ro ai auzit? Pornit de 3 studenți români, acum câștigă destul de bine din câte am auzit. Și ăsta e doar UN exemplu. Să nu crezi că dacă un român n-a lansat un hit precum Google înseamnă că toți o duc nespus de prost.
@punKreas: rămân la afirmația că Becali e prost, atât cât prost poate fi conceput în sens poplar. Că e ȘI analfabet, aia vine ca atribut.
Exemplul tău cu omul cu facultate care lucrează la benzinărie nu e nou. Există mulți care fac taximetrie, sparg lemne, curăță țevi, și asta cu diploma de master acasă. Reușita nu ține strict de o diplomă ci implică timp, dedicare, insistență și o serie de alți factori pe care ăla de la benzinărie nu-i are.
@razvan pe bune acum, mi se pare deplasat sa faci din becali un exemplu de „realizare”, dar ma rog, sunt eu mai pudibond. si nici cu tiriac nu mi-e rusine dar tot ma rog. si e oarecum relevant ca unui exemplu ca al meu, tu le opui 2 modele de capitalism autohton cel putin discutabile si e ultima oara cand ma rog. tot ce vroiam sa spun este ca mediul social in care te nasti si traiesti conteaza la fel de mult ca unele calitati cu care eventual te nasti. dupa mintea mea de socialist imputit, care a stat pana noaptea tarziu la gara de nord sa il voteze pe basescu in decembrie 2003 de frica ca bombo/congo fura alegerile, o societate echitabila trebuie cel putin sa asigure cat de cat un start corect. si ca sa particularizam (fara a fi neaparat un argument), pur si simplu nu cred ca daca te-ai fi nascut in Rotari, Jud. Vaslui intr-o familie de „fermieri” si nu intr-o familie de avocati in Oradea, ai fi fost in aceeasi pozitie sociala acum, dar e posibil sa ma insel. e foarte plauzibil ca unii oameni care ies in strada, maniplati cum vrei, au sentimentul difuz ca startul este furat cu abnegatie. „Stephen Hawking was born on 8 January 1942 to Dr. Frank Hawking, a research biologist, and Isobel Hawking”
oricand, un brutaras cu studii medii, sau fara, va merita mai mult respect decat un scriitoras care desconsidera totul de pe treptele inferioare ale piramidei pe varful careia se considera a fi.
@Icegrim: răzvan nu e scriitoraş, relax. nu sări aiurea.
@Icegrim: cu toate că scriitorașul ăla mizer a fost cât se poate de logic și politicos în discuții, netârând inutil în noroi oamenii doar pentru că nu sunt de acord cu el? În acest caz, succes cu aluatul.
@ Un el Bata-n balta mai cu foc, sa avem cu toti noroc?
SUA intra la categoria „tarile cu nivel inalt de protectie sociala”??? Hold on now… Adica tara cu capitalismul cel mai la sange? Unde chiar mori pe strada fara asigurare sociala? Unde nici macar facultate gratuita nu-ti asigura darnicul stat?
relax, ai muscat si marait in stanga si in dreapta ca un motan haituit. daca tot suntem intelectuali, hai sa acordam respect si sa manifestam toleranta care e specifica mintilor mai luminate, nu? zi-mi cum vrei aluatul? in cazul in care papi ceva inainte de a scrie… hai, daca nici de gluma nu stii…
@Icegrim: ah, am căzut în capcana ta subtilă. E ironic cum militezi tu pentru respect și alea-alea.
@ Eu – faci asocieri incorecte, pe americani ii dadeam exemplu in posibilitate de a incepe o afacere si a o dezvolta comparativ cu alte tari. Nu am dat exemple de tari cu nivel de viata ridicat.
brutarasul te respecta, crede-ma, si painica tot ti-o va coace, indiferent de ironiile tale. dar ti-o va tranti pe tejghea ceva mai intristat. are si el angoasele lui. si altele.
O scurta intrebare la care va rog sa-mi raspundeti la fel de scurt, de ce un doctor la inceput de cariera castiga un salariu de mizerie fiind nevoind sa faca garzi suplimentare doar ca sa aiba o fractiune din salariul unui deputat? D-aia protesteaza oamenii acuma!
@rumbu de acord cu tine. ti se pare ca acum p-aici sunt respectate legile pe care baza carora functioneaza capitalismul si democratia?
@salal: nu cred să existe om în România (aparte de tine) care să conteste faptul că Becali, așa țăran cum e el, e realizat pe plan financiar. Ultima oară când l-am văzut la TV tocmai cobora din Maybach. De Țiriac nu mai spun nimic, că ăla nu cred să fi avut o seară nemâncată în ultimii 20 de ani. Indiferent de cum altfel îi vezi tu pe ăștia doi, din punct de vedere monetar ei nu au problemele pe care le are majoritatea poplației.
Legat de cum eu aș fi avantajat că mă trag dintr-o familie de avocați, dacă îmi verifici site-ul vei afla că nu le-am urmat calea ci mi-am făcut propriul rost în viață, deși aș fi avut pe lângă cine să stau de urmam Dreptul. Cam atât despre cum am profitat eu de avantajele mele.
Din ultima ta frază să înțeleg că Hawking a devenit mai inteligent pentru că tacu-su era doctor?
@Icegrim: eu sunt mai tâmpit de felul meu și nu pot citi printre metafore. Poți să fii te rog mai explicit?
@cristian pai sa de faca deputat! daca ciuhodaru a putut, poate si el.
@Cristian: ai scris singurul contraargument inteligent pe care l-am citit la postul ăsta.
ca o mica completare la comentariul lui PunKreas:
`Oai dar cati nu sunt dispusi sa munceasca mult numai sa aibe un salariu bun si nu au aceasta sansa? Oameni studiosi, cu facultate de stat, capabili, dornici sa faca ceva in viata… care lucreaza pe pozitii slabe si pe salarii mizere
<>
Corect, nu e problema ta. Insa daca tu lucrezi 4 ore pe zi si in rest freci menta pentru un venit bun (dupa cum ai afirmat tu insuti), ai macar putina intelegere pentru cei care se chinuie 8-10-12 ore sub un sef si care vor o schimbare.
@salal Daca toti ne-am face deputati cine mai iti ia tensiunea si cine iti mai invata copilul sa scrie?
e vorba despre revolta brutarasului: el are 4 clase si nu stie de noica, nici de kant si nici de karma, dar oare isi merita desconsiderarea? adica el hraneste un sat intreg, dar de ce il da exemplu rau invatatorul satului? de ce ii fixeaza el un punct pe care nu il poate depasi? Doar pt ca stie sa faca doar paine? hai… nu-s metafore grele
ma rog… sunt reactii la anumite pareri de-ale tale de mai sus, mult mai sus.
risc sa iti hranesc ego-ul supradezvoltat chiar te consider un om inteligent (cunosc tipologia), dar aici ai luat-o razna probabil la o bere esti un partener de discutie fain. pe blog musti si marai, ti-am zis: ca un motan prins de coada
@Icegrim: nimeni nu ți-a desconsiderat brutarul. Atât doar că atunci când brutarul s-a trezit brusc să protesteze că vrea același nivel de trai precum patronul brutăriei, i s-a explicat frumos că nu faci primvară cu două franzele și că nici doftor nu ajungi cu aprofundate cunoștințe în arta făinei. Iar când învățătorul satului l-a dat drept exemplu de ”așa nu”, a făcut-o în scop pur academic, explicându-le elevilor lui că de nu învață, vor ajunge să învârtă covrigi în sobă exact ca și brutărelul.
Hmmm… Aveai dreptate: chiar nu ”e grele” asta cu metaforele.
@razvan bun, deci sa inteleg ca tu consideri ca becali (si tiriac) s-a realizat monetar exclusiv pe baza calitatilor sale si cu respectarea legilor pe baza carora functioneaza capitalismul si democratia (apud rumbu). bun, e opinia ta (Tase Becali a reuşit să facă aici avere din oierit. Pentru a nu fi deranjat de autorităţi, Tase obişnuia să le ofere gratuit brânză şi carne unor personalităţi influente din Securitate şi Miliţie ; goagal pentru sursa). fostul tau blog cred ca l-am citit din scoarta in scoarta anul trecut, era unul proaspat intr-o mare de banalitati. n-am spus ca ai fost avantajat, ci doar ca ai primit un loc mai in fata la maraton (la fel si cu hawking)
@cristian imi cer scuze, era o ironie ieftina.
@salal: eu nu am afirmat că Becali ori Țiriac au făcut avere la modul ”curat”. Se prea poate să fi uns anumite degete ca să ajungă unde sunt, dar nu e ca și cum asta ar fi ceva nou pentru planetă. Mai zilele trecute citisem de un scandal Google vs. o companie din Kenya. Mai înainte se discuta de problema spăgilor în instituții și afirmam că lucrurile sunt neschimbate de dinainte de comunism; la fel, învinuiam natura românului pentru asta, deși s-ar putea să greșesc.
Întâmplător, cunosc un tip a cărui poveste nu contenesc să o răspândesc online. E vorba de un avocat din Bihor, abandonat la naștere la casa de copii și înfiat de – fii atent aici – o femeie de servici fără soț. E un tip extraordinar de inteligent și cumsecade. Și mai e și rrom pe deasupra. Ăla s-a descurcat fără șpagă, cu toate piedicile, cu toate dezavantajele.
nu! era vorba ca brutarul, om cu 4 clase, are un rol important, da? nu trebuie desconsiderat, nu trebuie trimis jos in clasa in care isi merita o paine pe saptamana din 300 pe care le produce zilnic. daca scoti 50 de kg de minereu pe zi din mina nu trebuie sa iei 1mg de calciu efervescent pe zi sa nu pici jos sleit. era vorba de viata pe care o merita fiecare – ei, pana si maturatorul trebuie sa-si permita sa-si creasca un copil. de asta a fost creat statul, de asta a fost 1789 si de asta exista tot sistemul asta politic sub care coabitam. sa fie mai bine. sa fie mai bine chiar si atunci cand totul merge mai prost.
cacat, socialist nu sunt, ba chiar impartasesc multe idei cu proprietarul blogului… dar?
@zoso: nu a fost vorba deloc de atac la persoana, banuiesc ca s-a vazut si dupa cum a continuat dialogul… nu sunt genul…
@Icegrim: nu contest că fiecare ființă umană are importanța ei. Nu desconsider oamenii pe baza locului lor de muncă sau a profesiei alese. În schimb, când minerul începe să scandeze că vrea același salar ca un executor judecătoresc, iar asta fără să fi făcut 4-5 ani de drept ș.i încă doi de stagiatură, fără examene și tras de clienți și citit tomuri groase de legi absurde, totul doar pentru că el crede că i se cuvine, atunci deja minerul coboară o treaptă. Atunci deja îl desconsider. Și nu pentru că e miner, ci pentru că e absurd.
Știu că e nasol în mină. Că e greu, că asudezi. Dar gândește-te așa: ce responsabilități are un miner și ce responsabilități are un executor judecătoresc. Când le pricepi, ai să înțelegi de ce e absurd ca un miner să ceară același salariu ca un om cu facultate de Drept.
Mai pe scurt, brutarul tău cu patru clase să nu-mi ceară să-l sprijin în demersul lui pentru o viață mai bănoasă, atât timp cât el nu vrea să facă restul claselor școlare. Că nu-l ajut.
@razvan din nou faci apel la cazuri particulare (avocatul, romanii) ceea ce nu mi se pare ok din punct de vedere logic. stiu si de google vs mocality si mai nou openstreetmap (goagal zice ca nu ei da astia deja is mai puternici decat unele guverne deci mucles), vrei sa spui ca asta e situatia in capitalism, ciocul mic si joc de glezne, scapa cine poate, nu? daca afla si vasile si gheorghe chestia asta, eu ma duc in congo (tot o ironie ieftina).
@razvan „oamenii” nu vor cresteri „exponentiale” de pensii si salarii, ci macar „liniare”, cum ar veni +rata inflatiei. eu continui sa cred ca e mai degraba un sentiment al nedreptatii generalizate, da ce stiu eu, psiholog al multimilor nu sunt. despre francezii care vin la studii aici: Francezii acuză „o mascaradă de studii” în medicină, în România https://adevarul.ro/international/europa/francezii-acuza-o-mascarada-studii-medicina-romania-1_50ad88d97c42d5a66396e8e1/index.html. banii multi pe care ii iau doctoranzii sunt din fonduri europene (cum ar veni de la mama lu’ europa, nu tot de la noi) si mi se par oricum aruncati pe geam ca si aia dati pentru „dezvoltarea resurselor umane” ; stiu sigur ca in 2004 doctoranzii castigau foarte putin. pentru o experienta de top, baga un master in templu capitalismului romanesc si anume A.S.E. ; o sa inveti de la mosi basinosi economia politica a URSS.
@salai:
Exact ASTA spun de o oră și ceva, minus partea cu ”ciocu mic”. Asta e definiția capitalismului, redusă la bazele ei. E același principiu pe care-l regăsești și-n natură: hiena mare o mănâncă pe aia mai mică. Foarte rar se întâmplă reciproca.
Legat de dreptul de a protesta – democrația îl garantează. Capitalismul te dezavantajează? Spune-ți păsul! Dar în momentul în care – cum spuneam mai sus – cineva cu patru clase vine și-mi cere drepturi salariale care echivalează cu ale unui masterand, devine aberant. Păi ce facem aici – invalidăm sistemul de învățământ acceptat la nivel planetar? Unde nu mai contează câte clase ai, dacă le ai, cum le ai – contează că ești și tu om și ai și tu nevoi, să ți se dea bani ca celorlalți. Păi ce facem – mergem înapoi spre doctrina Marx?
@razvan iar particularizezi. nu am vazut pe cineva sa spuna ca vrea salariul unui medic din pozitia de muncitor constructii (desi acum cred ca revendicarea ar fi in sens invers). asa cum sentimentul de furare a startului este difuz asa si cerintele celor mai multi sunt difuze (gen un trai mai bun, o schimbare etc. ; si nu, aia cu pe cinem punem in loc nu mai merge). si ca sa inteleg mai bine, esti de acord cu a face orice, fara respectarea nici unei reguli, pentru supravietuire si realizare intru slavirea capitalismului, exact ca in natura, da? no comment.
@ Razvan – Sistemul de invatamant nu functioneaza in Romania. Faci 18 ani si obligat de stat termini 8 clase, investesti cateva sute de lei si iti iei permis de conducere si castigi o mie de lei, in timp ce un profesor termina liceul, o facultate si incepe sub o mie de lei.
@salal: nu stiu ce au facut Becali si Tiriac, eu imi platesc taxele si impozitele cu religiozitate si in afara de niste amenzi legate de viteza n-am la activ nicio infractiune sau contraventie. Daca eu respect legea, am pretentia si altii sa o respecte. Nu am aspirat niciodata la Maybach fiindca am invatat sa-mi cunosc limitele si am alte idealuri in viata. Pe mine m-a prins revolutia la 14 ani, iar la 16 ani taica-miu m-a trimis la munca daca vreau sa ma distrez, lucru pentru care l-am urat la momentul ala, insa acum il apreciez si am de gand sa-l aplic mai tarziu propriilor copii. Eram semispalat pe creier (ca sa intelegi imi era rusine la liceu ca tata devenise chioscar din dit-a-mai directoru’ intelectual pe la CFR), dar tatal meu a avut grija sa-mi deschida ochii pentru mai tarziu cand am decis sa ma descurc singur. Spre deosebire de domnisoara care se plangea prin piata ca n-au bani parintii sa o tina la facultate, eu m-am autointretinut 5 ani in Poli, fiindca am avut orgoliul sa nu fiu o povara pentru parinti. Azi am un trai decent, propriul apartament, doua masini (normale) si n-am credite si chiar am bani pusi deoparte. Dar am muncit de la 16 ani: de la descarcat tiruri pana la software pentru banci, n-am asteptat in viata mea sa vina statul sa-mi dea ceva.
pai de asta a fost creat statul si orice sistem politic: sa pacalim natura, sa fie mai bine. ca sa rezonam in intregime cu necesitatile naturii nu ne trebuia nimic. decat anarhie.
@rumbu ce sa zic, respect. aia cu cei doi capitalisti era de la razvan, n-avea legatura cu tine. deci firul tau logic ar fi ca daca tu crezi ca ai respectat cu religiozitate legea atunci toata lumea din jurul tau ar trebui sa o respecte, nu? fara sa remarce ca poate in jur ai mai laudati si mai „realizati” ung degete ca pistolul de start sa traga mai repede.
@razvan: discutia despre invatamantul superior e etapa II
@salal: legat de comparația medic/muncitor construcții, eu văd problema așa: lumea protestează (cel puțin unii dintre ei) că au pensii mici, salarii mici. Dacă salariile/pensiile lor cresc exponențial, asta înseamnă că și salariile/pensiile medicilor/notarilor/arhitecților vor trebui crescute în aceeași măsură procentuală (aici ignorând total faptul că unii lucrează la stat și majoritatea la privat). Dar considerând prin absurd că asta s-ar petrece, în condițiile actualei crize economice, întreb și eu: de unde bani, iar de ar fi, cum susții o economie muribundă cu salarii mari?
@Un el: corect, sistemul educațional e la pământ. O demonstrează parțial bacalaureatul din 2011, o demonstrează salariile nejustificat de mici ale profesorilor preuniversitari.
@Icegrim: învățământul superior nu e chiar atât de rău la noi. Dovadă stau sutele de studenți străini care vin să studieze medicina și dreptul în Oradea. Personal cunosc o tipă din Franța care a ajuns la noi la stomatologie iar pe străzi vezi destui africani. Nici ca salarii nu stau rău profesorii universitari. Am auzit de cazuri care trec de 4000-6000 de RON pe lună pentru un doctorand.
Românii n-au universități exclusiv nasoale. La preuniversitar însă e dezastru: copii slab pregătiți, profesori flegmatici, sătui, fără chef…
fiecare se descurca cum poate, daca are conexiuni, se descurca, daca e baiat destept, lupta si castiga, daca le are pe ambele, cu atat mai ibne, daca nu are nimic (nici capau, nici pile), ii urez multa bafta si prin munca cinstita si intr-un mediu potrivit, ajunge bine
@Razvan T. Coloja – nu, dom-le, poate m-am exprimat gresit, poate ai citit tu prea repede, MATURATORUL mi se pare mie normal sa faca 20 milioane / luna. Re castig de 2-3 ori cat tine, cred ca estimarea e conservatoare (absolut intamplator, vad ca avem aceeasi varsta, ceea ce ma surprinde putin).
Minimul ala de care vorbesc eu trebuie luat, dupa cum spune Adi, din taxele platite de mine si altii ca mine plus alte surse de venit ale statului. Nu stiu exact, ca nu imi spune nimeni cati bani ar trebui sa faca statul asta :). Oricum, asta e problema celor care guverneaza. Ah, e o problema grea? Pai ce sa facem, nimeni n-a zis ca e usor sa conduci o tara, nu?
Niciodata brutarul nu o sa vrea sa castige cat proprietarul brutariei, dar va vrea sa castige suficient cat sa traiasca; normal, nu cu restaurante, Audi si alte fite, dar decent – sa aiba bani de curent, gaz si alte alea, bani eventual de o Dacie si de rechizite pentru copii. Asta e idea. Si da, traitul inseamna sa-ti permiti o locuinta (chirie / rate / whatever), pentru ca nu toti au parinti care-i pot ajuta, prezumtia trebuie sa fie ca fiecare pleaca de la 9. Un brutar care munceste corect trebuie sa poata trai, cu tot ce implica asta.
Aia din domeniul meu, pe care ii stiu si i-am vazut cum muncesc sunt prosti si/sau lenesi. Incapabili sa se uite singuri intr-o lista sau intr-un e-mail mai vechi ca sa isi gaseasca informatia pe care o vor.
Si totusi ei au joburi iar eu trebuie sa imi gasesc alt loc de munca, care probabil nu va fi la fel de comod si bine platit ca precedentul.
Situatia asta exista pentru ca se prefera angajatul de oameni ieftini si prosti, in loc sa platesti pe unul care sa faca treaba ca lumea.
Cativa poate castiga bine pentru ca au gasit o nisa sau au nimerit un domeniu in expansiune sau le-au aranjat parintii milionari o firma la cheie. Dar reusita prin competenta e ceva foarte rar in Romania, eu intalnesc la toate nivelele personaje care nu-s in stare sa scrie un mail elegant.
@Jordan: acum sunt puțin confuz. Zici că tu faci între 4000 și 6000 de RON pe lună dar ești nemulțumit de minimul acordat acum salariaților, care e undeva pe la 500-600 RON (parcă). Nu înțeleg cum un om realizat (ai un salariu mai mult decât decent pentru România) se plânge că țării îi merge rău, când chiar tu ești exemplul viu că nu e chiar așa…
În al doilea rând, să spui că ai da 2000 RON salariu unui măturător stradal e dincolo de nivelul absurdului. În România ta utopică n-ar mai face nimeni școală și s-ar mătura străzile din 24 de ore în 24. Pentru că de ce să fiu dentist când pot plăti două rate curățând seara un cartier în geaca mea reflectorizantă? Păi ar mai fi cineva prost să învețe neurochirugie vreme de două decenii când poate trăi mai mult decât decent lucrând la RER? Acum serios vorbind: ți se pare logic ce spui?
Acum despre problema ”de unde dăm banii ăștia”? Aparte de faptul că păstrând raportul valutar nici o țară europeană nu și-ar permite salariile inventate de tine, motivația ta cum că banii ăia se pot da din taxe și ”alte surse de venit ale statului” e scoasă din burtă. E un fel de ”lasă că găsim noi bani”, când mai alaltăieri noi cerșeam de la FMI bani de slănină… Asta e ca și promisiunea aia a lui Dan Diaconescu (or whoever) care zicea că va da 50.000 de euro fiecărui tânăr care se reîntoarce în țară. E de LOL chestia asta.
Apoi pasezi mingea absurdului în curtea guvernului: ”Oricum, asta e problema celor care guverneaza.” Adică tu ai venit numai cu propunerea care va salva România de la necaz, dar arunci problema guvernului, că tu nu știi exact cum ar trebui înfăptuit visul…
Perfect logic.
Referitor la brutarul tău, nu știu dacă el a căscat bine ochii în ultimii doi-trei ani, dar Europa e cam în WC din punct de vedere financiar. Grecia, Italia, Franța, Spania. De Ungaria nici nu cred că mai merită să amintesc, că-s la un pas de canibalism. Dar tu vrei un trai decent pentru brutarul tău. Pentru că-l merită. Ei bine, ghici ce? Fiecare om gândește fix la fel ca tine: că merită. Și eu gândesc că merit mai mult câteodată. Dar asta nu mă oprește să fiu realist, să mă uit în jur și să văd că dacă înainte de criză ceea ce spui tu era foarte departe de posibilitatea realizării practice, acum e nu doar imposibil ci absurd. Pentru că ceea ce spui tu, pe scurt, e că ”dați oamenilor bani”, iar când cineva te întreabă ”de unde?” tu spui că nu e problema ta. E problema guvernului. Să rezolve ei.
Ți se pare corect ceea ce ceri, știind că țări mai detașate din punct de vedere economic ca noi o duc nasol? Tu crezi că guvernul are un seif ascuns undeva sub Palatul Parlamentului, un coș mare cu bani pe care-l ține secret și a cărui existență o neagă cu vehemență? Că împrumuturile FMI sunt menite să debusoleze și dezinformeze poplația?
Scuze dacă par ironic, dar când trebuie să subliniez lucrurile evidente mi se ridică sprâncenele.
Se poate trai si in Romania decent, asta e sigur. Familiile compuse din doi bugetari cred totusi ca au probleme, dar asta oricum e o situatie care nu se va schimba, indiferent de rezultatul protestelor. Cu pensiile, eu zic ca dupa 1931 s-a terminat, daca nu cumva se mai mareste varsta de pensionare.
Procentual vorbind, ai luat putine injuraturi
@Ochiu ratiunii: asta cu bugetarii s-a discutat şi paradiscutat. exceptând câteva categorii foarte speciale pentru care nu există de muncă decât la stat, mare parte din ei sunt doar lepre care nu pot supravieţui in economia reală. ştiu pentru ca am angajat asemenea lepre, ştiu pentru că am avut de-a face cu ei pe vremea când aveam o afacere, ştiu pentru că am rude de genul ăsta. ai 600 lei salariu şi e nasol la stat? perfect, du-ţi skillurile în altă parte, cum face toata lumea in această piaţă de muncă liberă. am plecat de la tot felul de joburi in viaţa asta. nu ne mai plăceam? tira! nu ne mai iubeam la salariu? tira! era in altă parte mai bine? tira! şi asta doar cu skilluri dobândite in timpul meu liber, că nu am făcut photoshop, corel, acrobat şi pagemaker la şcoala de ziarişti.
@Rrazvan T. Coloja – Razvan, guvernul e administratorul banilor mei. Clar? Eu nu am acces la informatiile pe care le au ei, nu am acces la parghiile lor si, mai important, nu m-am angajat ca voi conduce o tara. Nu stiu de unde ar putea sa ia banii – efectiv nu stiu, pentru ca nu am de unde sa stiu. Sunt si lucruri evidente – la un grad de absorbtie a fondurilor europene de maxim 5% trebuia dat afara tot guvernul, intrucat vorbim de miliarde de euro – dar nu pot sa le stiu eu pe toate.
Imprumuturile FMI au fost praf in ochi. Da, se fac sali de sport si cabane turistice intr-o tara care n-are drumuri. Suntem incapabili sa platim pretul corect pentru o autostrada, incapabili sa ne asiguram ca ele se executa la termen etc etc.
Faptul ca eu o duc bine nu ma face orb. Exceptiile raman doar exceptii, si mie mi se pare normal ca toti sa poata trai daca muncesc. Re oameni care mor de foame, sunt gramezi de profesori / medici etc care castiga sub 1000 RON/ luna, si e jenant. Cand sotia mea era medic rezident eu castigam cat toti cei 20 de medici din grupa ei, si era complet aiurea.
Nu in ultimul rand, uite ceva interesant – vezi Austria si Belgia ca exemplu. Daca nu e bine, vezi Slovenia, superputerea financiara a lumii. Daca esti curios, noi suntem pe acelasi nivel cu Trinidad & Tobago, dar cred ca e ok chestia asta…
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country
Oameni buni, incercati si voi sa intelegeti ca nu toata lumea lucreaza intr-un mediu concurential… Sunt anumite profesii, cum e a mea (de paramedic) in care faci tot posibilul sa-ti salvezi semenii, sa te misti cat mai repede catre caz, sa dai primul ajutor, sa-i stabilizezi pana la U.P.U., etc… Nu-ti da nimeni bonus-uri ca ai salvat un om. Nu poti sa muncesti mai mult (turele sunt de 24 ore). Nu poti sa te anagajezi in alta parte in timpul liber, iti este INTERZIS PRIN LEGE.
Pentru cei care intreaba: „De ce nu te duci in alta parte, daca nu-ti convine?” am 2 raspunsuri:
1. Pentru ca imi place ceea ce fac si nu as da SMURD-ul pe nimic altceva.
2. Pentru ca, daca am pleca toti, s-ar desfiinta I.S.U. si asta ar insemna ca fiecare cetatean e pe cont propriu in caz de urgente majore, calamitati naturale, etc… Si nu cred ca si-ar dori nimeni asta…
Intrebare: Merit si eu un trai decent sau ar trebui sa ma reprofilez?
@Un SMURD-ist: toată lumea intelege că sunt unele categorii sociale care se află in rahat. doctorii, invătătorii, poliţiştii. şi asta nu e bine. şi se intâmplă asta pentru că banii se scurg printre degete, fie catre categorii mai mari, care urlă mai tare, fie către economia neagră, fie către plasturi mai mari de pus pe ochi.
mie unul imi pare rău că niciodată medicii nu au sărit să facă reformă, ci doar când le-a ajuns cuţitul la os au cerut salarii mai mari.
pe de altă parte, o categorie socială care nu merită nici un fel de respect sunt poliţiştii. care au avut salarii mari şi toată increderea noastră. şi ce s-a intâmplat? au performat sau s-au dat cu infractorii?
Apropo de plata salariilor, eu cred ca e posibil sa maresti salariile bugetarilor daca iti faci treaba pentru care ai fost ales. Tara e ca o firma. Poti plati salariile angajatilor daca ai profit rezultat dintr-un management bun. Daca faci sosele vor veni marii investitor, vor avea pe unde sa isi transforme marfa. Rezulta impozite, bani la buget. Daca faci parteneriate public private fara sa implici toti mafiotii iarasi ies bani. Daca micsorezi taxele nu vor mai lucra atati oameni la negru si iar ies bani din impozite. Sunt multe metode doar sa stii ce sa faci. Boc nu stie.
Razvan, ai inteles gresit din nou
Ideea era ca Jordan face de 2-3 ori mai multi bani ca TINE (estimare foarte supusa erorii, ca nu am de unde sa stiu cat castigi tu, si nici cat castiga el), nicidecum de 2-3 ori mai mult decat cei 2000 LEI. Probabil cu 6000 lei Jordan s-ar considera foarte sarac.
Trecand peste astea ca deja o dam in manelisme cu cati bani face fiecare, hai sa iti spun de ce un om care are 4k-6k RON pe luna, cu mai mult de jumatate de creier, considera ca traieste prost.
Pentru ca un om care face banii aia in Romania, ori e mic intreprinzator, ori lucreaza in ceva domeniu cu pregatire inalta, gen avocatura, dezvoltare software, telecom si alte minuni. E, omul ala realizeaza ca e platit cu 1-1,5k EURO, adica salariul minim spre mediu pe economie in tarile cu apa calda. Realizeaza ca imobiliarele sunt vag mai ieftine decat in tarile respective, masinile costa la fel, vacantele costa la fel, hobby-urile gen bicicleta, windsurfing, parapanta etc. costa la fel…iar el castiga in continuare salariul minim spre mediu de acolo. Bonus, respectivul pulica din vest are asigurari medicale functionale, in timp ce pentru romanul nostru inalt calificat sunt alti bani, alta distractie (in practica, stim ca in teorie avem cu totii asigurari perfecte la stat).
Brusc, isi da seama ca nu mai traieste asa de bine. Isi da seama ca de fapt el, cu toata munca si pregatire lui inalta, duce o viata de vanzator la tejghea in lumea civilizata. Faptul ca altii mor de foame in jurul lui nu e o consolare.
Nu stiu de ce alta data puteai argumenta foarte corect, iar acum ai ochelari de cal. Ai mai sus raspunsul la „de unde sa dea statul ca nu are un seif magic”, dar repet ca sa fim siguri:
1) Statul nu trebuie sa dea, ci sa nu ia (taxe mai mici), sau daca ia, sa faca (subventii si scutiri de taxe pentru investitorii in agricultura, infrastructura rutiera, relaxarea fiscalitatii). Sunt perfect de acord ca daca dai bani saracilor nu vor mai munci, si nu asta era ideea.
2) SA NU FURE toti ca in codru. Ce e asa de greu de priceput ? Bani exista. Nu stim daca destui, dar exista.
Daca nu faci autostrada la pret de 5 ori mai mare decat realitatea, poti face un numar de 5 ori mai mare de km de autostrada pe an. Daca nu dai pe un calculator pentru un functionar 25.000 lei ci 1.000 lei cat face in realitate, poti dota informatic de 25 de ori mai multe primarii. Daca nu cumperi suruburi de 50 bani cu 150 lei, nu ajunge CFR la datorii de 1 miliard de EURO, care apoi sunt sterse si tot fraierii platitori de taxe iar teapa. E drept, Ferrari, Mercedes si Audi vor avea scaderi drastice de vanzari in Romania, dar asta e viata.
E asa de greu de priceput ca daca nu ar fura atat de mult clasa politica si oamenii „de afaceri” din spatele lor totul ar fi mai bine ?
Off-topic (yeah right), cine credeti ca va fi noul Patriciu, cel care va lua CFR-ul ala vai de capul lui, care merge in pierdere, cu datorii proaspat sterse, va inchide tevile de scurgere catre capuse si il va face profitabil datorita geniului sau managerial ?
Subiectul asta cu Baselu si cu evenimentele POLITICE COMANDATE deja intoxica online-ul romanesc.
Il vreti pe Base jos ? OK. Pe cine punem in locul lui ? Crin? Nastase? Geoana? Becali? STIU ! DIACONESCU !!! E mai bine asa ?
Vreti solutie ? OK. Clasa politica romaneasca impuscata. Fiecare dintre ei executat pe noua noastra arena nationala. De ce ? Pentru ca oricat de mult ar incerca ei sa spuna ca sunt „liberali”, tot in acelasi comunism au crescut odata cu Ceausescu. Prin deductie logica, au aceleasi principii, mai mult sau mai putin manifestate.
Pe cine punem in locul lor ? Pe cineva care va avea curajul sa se ofere, dupa ce au vazut ca am omorat 450+ de ticalosi (cati dintre voi v-ati baga sa conduceti o tara dupa asa ceva ?).
Pe de alta parte, Romania isi merita soarta. Un popor care traieste din 800 de lei pe luna dar au aifoane, merita sa moara de foame.
Bunicii nostri care o ardeau pe vremea lui Ceausescu membrii de partid si nu munceau absolut nimic, merita sa aibe acum pensii de 100 USD. Nu muncesti, nu ai. PUNCT
Bunicii mei au muncit de le-a iesit pe ochi. Acum au pensii amndoi undeva la 3000 de lei. Nu e mult, dar nu se plang. 2 Batrani se descurca cu banii astia. Parintii mei au inceput sa munceasca de pe la 18 ani. Acum au doua afaceri. Se descurca mai mult decat acceptabil.
Eu, la cei 22 de ani ai mei, am inceput sa muncesc de la 16 ani. Intr-un hotel, de placere. Acum sunt intr-o tara in care multi dintre voi ati vrea sa ajungeti, pe o pozitie de manager (ok – middle management – duty manager). Iarasi, pozitie pe care multi dintre voi nu aveti cu ce se mananca macar.
Daca EU si familia MEA putem … restul lenesilor din Romania…de ce nu pot ? Si stau mana intinsa ?
PS: Nu te obosi sa imi raspunzi daca nu stii sa faci diferenta dintre „odata” si „o data”.
@ Cristian … ar implica reducerea cheltuielilor bugetare, reprofilarea unor oameni care respira degeaba in toate institutiile care te plimba stanga – dreapta fara nici un rezultat in fiecare judet (implementarea zonelor de dezvoltare economica si desfiintarea judetelor … din pacate sunt prea multi care trag la ciolanul din judetul lor )
@ Razvan … era ceva cu dam bani sa te intorci in tara si in campania pentru ultimele alegeri parca, dar au uitat sa mentioneze ca in acest moment daca lucrezi de x ani in strainatate (legal), vii acasa sa lucrezi la fel de legal, si te trezesti ca nu poti face asigurare de sanatate pana nu platesti suma aferenta contributiilor la sanatate pe acei x ani(calculati la salar minim pe economie) care ai lucrat legal in alta tara (cu plata asigurarilor la zi – eu chiar, si fara sa beneficiezi de nimic din romania)
Iar in legatura cu oamenii care au iesit pe strada, ei sunt cei care se incadreaza in 1.categoria nemultumitilor … nemultumiti de salariu, dar in loc de 8 ore de munca, lucreaza 2 din 8, restul de 6 se plang la colegi de patron/stat … nemultumitii la plata intretinerii, care sunt in stare sa stea cu centrala/calorifere la maxim, ca sa fie bine in chiloti si maieu, in schimb nu au bani sa plateasca consumatia … nemultumiti de pretul benzinei, costa prea mult naveta la munca/scoala cu un beamwe care papa 10-15% luat cu 1000eur din italy, dar de ce sa se duca cu autobuzu , ca nah, doamne feri sa ii vada lumea. 2… categoria agitatorilor politici care sunt platiti ca sa scandeze, vandali care fac acest lucru din placerea de a distruge proprietati private. 3…oameni cu un iq mai redus decat cel mediu, si care cred toate mizeriile raspandite pe calea televiziunirlor, haifiveului si facebookului
@jxl:
nu, erau nişte bani europeni pentru pornit afaceri. http://www.business24.ro/constantin-rudnitchi/editorial/adevarul-despre-cei-20-000-de-euro-ai-lui-mircea-geoana-1463717
Cat timp nu platesti taxe in tara mea du-te si plimba ursu’
pai ce sa faci, mereu e ok sa dai vina pe altu, in majoritatea cazurilor e de vina Dumnezeu… acum unii oameni au crezut de cuvinta ca totusi Basescu e de vina… cand de fapt suntem de vina noi, noi care toleram prostia semenilor nostri printre noi… e usor sa strigi ca orbul, dar e greu sa atragi atentia unui copil cand arunca harti pe jos… e usor sa strigi, dar e greu sa demasti un hot in tramvai… e usor sa strigi, dar e greu sa stai 1 ora la rand la medic… as putea sa continui la nesfarsit!
PS. Degeaba sariti in sus ca ati lucrat o viata, nimeni din lumea asta nu poate da timpul inapoi… si eu am invatat o viata si nu ma plang atat ca voi, n-am un salar de invidiat, dar totusi imi pot permite sa nu stau cu parinti si sa o duc decent.
M-am saturat de atata prostie, pana cand prostia nu dispare din oameni pana atunci aceste revolte sunt doar asa de postat poze pe fb si pe twiter… e trist… iar mai trist e ca generatia asta crescuta cu fb, nu o sa fie in stare sa treaca strada in siguranta singuri… atat de indoctrinati sunt… cred tot ce li se spune, cum li se spune…
Mai trist e ca peste 7 luni tot batranii astia de striga azi isi vand votul pe un mic si o bere…
@cristian tu te auzi ce vb? management in sistemul de stat? … ai fost intr-un oras mic la serviciul de eliberari buletine vreodata… sunt 3 angajati minim care nu au ce cauta la lucru… pierd vremea pe acolo pe banii tai si ai mei… asta e treaba? sau multe alte exemple. Posta, CFR, finante, medici de familie, profesori…. sa mai zic? pentru a restructura sistemul trebuie sa dispara nepotismul si spaga… chiar crezi ca astea pot disparea la noi? eu nu mai cred! s-a inradacinat in oameni prostia!
@ cristian: e o vorba … Ignorance is a bless.
In momentul in care o sa iti scoti putin capul din … nisip, o sa poti face putin o comparatie intre cacaturile care se intampla la noi, si ce se intampla la altii.
Pentru ce as plati taxe la noi tara ?
Ca sa mor in spital de la ceva mai simplu ca o raceala ? Ca sa imi trateze parintii asistentele cu sictir ? Ca sa tin eu in carca nu stiu cate milioane de suedeji, care iau ajutor de la stat, iar ei au palat ? Banii mei sa se duca in … portofelul asa zisilor revolutionari … unii dintre ei fiind in puscarie in decembrie ’89 ? Sau sa le platesc alocatia unora ca tine, care habar nu au ca forma corecta, la modul imperativ a verbului „a duce”, la persoana a 2-a singular este „dute!”, si nu „du-te” ? Se pare ca tu ai ocupat un loc in banca aia in care ai stat la scoala fix degeaba. Si ai mancat banii platitorilor de taxe.
@r3w1NNNd e o vorba…rade ciob de oala sparta. sau sa le platesc alocatia unora ca tine, care habar nu au ca forma corecta este „Ignorance is bliss” si nu “Ignorance is a bless” ? Se pare ca tu ai ocupat un loc in banca aia in care ai stat la scoala fix degeaba. Si ai mancat banii platitorilor de taxe.
@ zoso: Patraulea is having a Bud, watching the game. Cheers, Zoso!
Thx pentru post-ul asta, ca incepsem sa ma indoiesc ca mai e cineva in toate mintile.
„toată lumea intelege că sunt unele categorii sociale care se află in rahat. doctorii, invătătorii, poliţiştii”
si nu-si da nimeni seama care e numitorul comun al acestor categorii sociale si de ce sunt in rahat?
@Goldy Cred ca nu ai inteles esenta. Oare cine sa restructureze sistemul, mama? Guvernul, logic! D-aia zic ca actualii poate au facut ei ceva dar nu este destul. Un guvern in atatia ani trebuia sa scoata tara pe plus. Avem resurse si nu le folosim. Macar daca faceau 100km de autostrada anul trecut nu mai comentam, dar nimic.
@r3w1NNNd Omule tu esti un caz special, te-as injura dar nu are rost. Bine ca ai plecat din Romania. Tu si capsunarii!
In loc sa critici pe toata lumea mai bine ti-ai scoate tu capul din cur si ai da macar o cautare pe internet sa vezi cum se scriu cuvintele alea, ca aberezi.
@salal: bless = binecuvantare; bliss = fericire; merg amandoua.
@ Cristian: gramatica de pe TPU nu e cea buna. Stai jos, ai 4 !
@un smurdist: tot respectul pentru ceea ce faci. In lipsa unei situatii economice nemaipomenite, atat ne permitem (noi, societatea) sa te platim. Asta se aplica si la celelalte domenii: medici, invatatori, profesori, pompieri, politisti. Sunt de acord insa ca exista gauri negre in economie prin care se scurg bani carora le-ar sta mai bine in buzunarul tau, insa pentru asta nu sunt de vina cei care au un trai decent, singura lor datorie fata de tine este sa plateasca taxe. Din pacate, nu exista un sistem transparent prin care eu, personal, sa pot trimite acele taxe unde vreau eu, cu exceptia celebrilor 2% care sunt nimica toata.
O solutie ar fi fost accesul la sistemul de urgenta al firmelor private. Atunci tu vei putea sta pe masa cu oferte de la SMURD, BGS, Plus si care or mai avea de gand sa intre in sistem, iar daca esti bun in ceea ce faci, vor cauta sa te atraga printr-un anumit salariu sau prin anumite facilitati. De aceea mi se pare dramatic ca tocmai voi nu sunteti de acord cu un mediu concurential in domeniu.
@r3w1NNNd – ok, zicala e ‘Ignorance is bliss’, nu ‘Ignorance is a bless’. A se vedea google. Eventual, daca vrei tu sa fii smecher, poti zice ‘Ignorance is a blessing’ – adica Ignoranta e o binecuvantare (ca insisti tu sa pui ‘a’ -ul ala acolo…).
In alta ordine de idei, chiar ca se scrie ‘du-te’, pentru ca, ghici ghicitoarea mea, ce se poate inversa? Exact, ‘du-te’ se poate inversa in ‘te du’, ceea ce inseamna ca se scrie folosind cratima (liniuta).
Nu in ultimul rand, imperativ persoana a doua singular a verbului ‘a duce’ este ‘du’. In fine, detalii.
Zoso…arunca un ochi la francezi (renumiti pentru iesitul in strada) care o duc destul de bine in comparatie cu noi intr-o societate concurentiala.
Nu protesteaza nici pentru ca sunt invidiosi, nici pentru ca asteapta sa li se dea.. ci pt ca stiu sa-si apere drepturile si sa mentina o presiune sociala necesara intr-un stat civilizat…
@ Jordan: si cum se scrie corect? „Dute-n puma mea !” Sau „Du-te-n puma mea ?”
@r3w1NNNd – Oh, SNAP! Pai de ce n-ai spus ca ai fost premiant in clasa a doua si ca acum ai trecut intr-a treia, ca nu ma mai legam de tine. Intelegeam si ca acum inveti gramatica, intelegeam si ca beneficiezi de un vocabular care-ti permite folosirea de replici taioase precum cea de mai sus, si ma abtineam de la orice critica. Oricum, sincere felicitari maestre!
@r3w1NNNd: Du-te-n puma mea! Intreaba pe oricine si lasa-ne ca ne-ai obosit!
@zoso: Suntem multi din SMURD care am dori anumite schimbari, dar, fiind incorporati in MAI, ne rezumam la a face referate si a comunica superiorilor. „Sublima” lege a cadrelor MAI nu ne ofera, printre multe altele, dreptul la greva sau protest.
@rumbu: Multumesc pentru aprecieri. N-am spus nici un moment ca ar fi de vina „cei care au un trai decent”. Postarea mea a fost mai mult o reactie la anumite comentarii malitioase, care ii acuzau pe cei care nu au un trai tocmai decent de lene, incompententa, comoditate, etc…
Vis-a-vis de sistemul privat: Inainte de extinderea teritoriala a SMURD-ului, am lucrat simultan si la PULS si la BGS – Divizia Medicala. Sunt rapizi, majoritatea personalului e bine pregatita d.p.d.v profesional, dar nu sunt nici pe departe dotati pentru urgente majore. La PULS majoritatea ambulantelor si a echipamentelor medicale sunt SH-uri, dotarea medicala este minima, unele ambulante n-au nici monitor cardiac (de transmisie de date nici nu se pune problema). Lipsesc cu desavarsire targile rigide, gulerele cervicale si multe altele. La BGS situatia e un pic mai buna, dar nici acolo nu se ridica la standardele SMURD.
Intrebare: Daca ai un accident grav, preferi sa vina o ambulanta privata cu dotari minime sau un echipaj SMURD de terapie intensiva?
P.S.: Pentru cei care o sa-mi sara in cap sa-mi demonstreze ca de fapt si ambulantele private sunt dotate: Da, au si echipamente de ultima generatie (cate 1-2 din fiecare) care sunt puse pe masini doar pentru omologare si poze de prezentare.
@ Jordan: apreciez sarcasmul tau. Nu oricine e in stare de asta. Vezi @Cristian
Sincere felicitari
Postul asta te face sa pari nesimtit.Nu esti tu de vina ca altii nu au,dar nici ei nu sunt de vina IN TOTALITATE. Sunt multe tari in care parintii isi cresc 4 copii cu niste joburi normale,nu sunt directori.Intr-un stat normal nu functioneaza legea junglei si nu supravietuiesc doar aia care au invatat si s-au zbatut enorm pt. viitorul lor,toti trebuie sa aiba macar minimul.Cei care s-au preocupat ar trebui sa aiba venituri peste medie,ceilalti (vanzatori,portari,cofetari,etc) ar trebui sa reuseasca sa traiasca decent,macar decent.
Romanii nu sunt niste oameni lenesi,uitati-va ca sunt o gramada care s-au realizat afara.Asta denota ambitie si seriozitate pentru ca un roman ajuns in Anglia,Italia,Spania,Canada,etc va fi privit cu scepticism de catre toti.Singura cale prin care dovedeste ca e util este sa fie harnic,saritor,punctual,ambitios si istet.
Problema (d.p.d.v.) este ca tara asta nu iti ofera aceleasi sanse pe care alte state ti le ofera cu acelasi efort depus.In plus,acolo orice ora lucrata peste program se rasplateste,aici muncesti in plus daca vrei sa mai ai servici.
E bine ce zici tu,munceste pe branci daca vrei sa ai destul,dar asta nu inseamna ca daca fizic sau psihic nu poti..trebuie sa iti iei adio de la viata.Viata nu inseamna doar munca,platit facturi si cumparat cateva alimente.
Eu nu am iesit in strada,nu lucrez,nu am stiut niciodata ce inseamna sa ai grija zilei de maine,dar asta nu inseamna ca nu mi se rupe sufletul cand vad oameni atat de saraci si de tristi.
Vali, vezi ca share pe FB si pe G+ pleaca cu titluri diferite. Pe G+ pleaca cu titlul vechi, al paginii. E bucataria ta, vroiam doar sa iti atrag atentia.
1. Familie formata din: o invatatoare, un militar si un copil. Un trai decent; zi de zi expresii de genul: nu se poate acum, cand luam banii, sau luam cand se poate, mai vedem, etc. Cu asa ceva am crescut. Stiam sa apreciez orice bucata de ciocolata cumparata de ai mei; era rara, da’ buna. Am 22 de ani, nu va ganditi ca am prins era ceausista… poate doar pentru 3 luni dar stiu ce inseamna sa cresti cu putin. Am tras mult si tare, pe langa ai mei si impreuna cu ei. Cand zic „tras” ma refer la muncit si rabdat. In liceul ma scarbea atitudinea celor ce aveau cunostinte [a se citi „pile”]. Colegi/colege analfabeti/e, nu stiau sa conjuge un verb in a XII-a clasa [sau sa scrie „du-te” cum trebuie :)] si au luat la BAC note de 10. Ironic… M-am enervat, m-am agitat, am invatat, am muncit in timpul facultatii, etc. Acum, pentru a evita sa va plictisesc, la 22 de ani, lucrez pe un salariu mai mult decat decent, am un job pe care il iubesc, job castigat pe munca mea, pe experienta si pe agitatia interviurilor. Logodnicul, fost student la Informatica, castiga cat multi ar visa. La fel si el, nemancat pe timpul facultatii, cat timp muncea ca sa prinda experienta. Si a.m.d. Nu sunt laude, sunt exemple de viata. Ca oricine se hotaraste ca vrea mai mult, o sa poata. Suntem multi tineri ce au pornit de jos si suntem, la dracu’, suntem mandri ca stim sa punem cate I-uri trebuie cand scriem si stim sa ne sustinem un punct de vedere, si mai ales ne castigam o paine cinstita si bani frumosi. Felicitari noua!!! Multa incredere si bafta celor care abia acum pornesc la drum!