A fost un an trist, în care s-au dat puţine prime de Sărbători. Bugetarii, săracii, iar n-au luat. Privaţii, nici atât. şi iată o dilemă. Prima de Crăciun e o răsplată a muncii din timpul anului? E o reflecţie a rezultatelor bune ale angajatului sau ale firmei? Dacă angajatul a rupt norma şi firma e în rahat, prima trebuie să vină? Dacă firma a dus-o bine, toţi angajaţii merita o primă?
E o combinatie intre cele doua. Daca firma a dus-o prost, nu prea se dau prime. Daca firma a dus-o bine, de obicei primesc tot angajatii. Prestatia personala se reflecta in suma, chiar daca primesc toti pentru unii e simbolica, iar pentru cei ce-au pus osul e consistenta.
eu nu inteleg ideea de bonusuri and shit, daca nu au fost negociate punctual la angajare. cand te-am angajat, ai fost de acord sa muncesti x ore contra y salariu. nu e treaba ta ce profit am eu, asa cum nu e treaba ta cand eu nu dorm noaptea ca sa iti pot plati salariul.
Eu mi-am luat prima 20% din salariu, adica 300 Lei de la sefa. Decat deloc, este ceva si asta. Pe langa asta, m-am multumit cu faptul ca toti angajatii avem liber intre 30 Dec – 10 Ianuarie.
Eh, nu chiar toti privatii au ramas fara prima
E o cale legala sa-ti platesti curvele, informatorii si lichelele de pe langa tine.
Hmm nu toti privatii :). Noua ne-au dat inca un salariu indiferent de postul ocupat ( chiar si femeia de serviciu a primit)
In toate firmele civilizate exista bonusuri anuale in functie de performanta firmei si/sau performanta individuala. Nu toate firmele sunt civilizate…
@Sorin – Un programator BUN BUN asa cum ceri tu, nu va lucra sub 3000 Lei/luna, asta fiind un minim. Asa.. amatori poti gasi si cu 1000 Lei pe luna, nu 1500, insa si pretentiile ar trebui sa fie pe masura.
Mie imi place ideea de profit sharing: firma merge bine si scoate profit, dupa plata dividendelor si a investitiilor, restul se imparte angajatilor. La firma la care lucrez exista un sistem destul de bine pus la punct care ia in calcul pozitia angajatului si calificativele primite de la diverse categorii de manageri.
Eu mi-am luat 66% din salariu ca bonus de Craciun
Răspuns: Nici cum
parca am avut deja discutia asta de Paste…
De obicei primei i se spunea in Romania si al 13-lea salariu. El se dadea sau nu se dadea. Ceea ce e un pic ciudat, pentru ca el ar fi trebuit dat oricum, deoarece in capitalism se plateste la saptamana… adica se platesc 52 saptamani, ceea ce ar fi echivalentul cu 13 luni. Asa se explica cum de a reusit Ceusesc sa plateasca datoria externa a tarii, ca nu mai dadea al 13-lea salariu :0
@arhi Teoretic, ai dreptate. Cu toate aste, sunt foarte curios cum o sa-ti pastrezi angajatii fara sa oferi nicio prima atunci cand competitia o face.
Anul acesta prima de Craciun, care la noi e tot una cu bonusul, a fost in medie de 8 ori mai mare decat anul trecut, in vreme ce cresterea cifrei de afaceri, si implicit a profitului ca nu muncim degeaba, a fost tot cam de 8 ori mai mare ca anul trecut.
Dar @Sid are dreptate, contributia angajatilor se vede in suma primita ca prima de fiecare.
500 ron la toti angajatii (peste 25). eu am luat si bonus anul asta pe un proiect. si ghici ce? de un an cautam un programator bun bun, sa il platim cu 1400-1500 net si 1900-2000 brut prin pfa, dar nu gasim. lumea viseaza la bani dar nu face ceva pt ei. daca este aici un programator bun sa dea mail la csvision.ro, avem proiecte ca masa multitouch, aparat de plata cu cash si card, astea merg cu softul nostru.
Prima se da in functie de politica firmei.
Daca se bazeaza pe performanta individuala, se da chiar daca firma e pe minus (nu de alta, dar nu vrei ca atunci cand esti in rahat, sa iti mai plece si aia care dau rezultate.
Daca se bazeaza pe performanta colectiva, se da celor care isi fac cel putin norma (daca esti lichea si ai noroc sa lucrezi intr-o firma care are rezultate nu inseamna neaparat ca meriti si prima)
@Sorin- voi vreti programator bun care sa vina la program si sa-l platiti cu 1500lei/luna? Sper ca am inteles gresit!
O croitoreasa (nu cea mai buna) castiga 1400 lei/luna si are program de la 8 la 16 cu pauza de masa. Crezi ca un programator bun ar accepta vreodata sa castige cat o lucratoare intr-un atelier de croitorie?
Bugetarii, au luat o mare teapa si anu` asta… Mai ales cei din armata cum e cazul meu. Al 13-lea salariu nu s-a mai dat de 2 ani:(
Prime si bonusuri ne-am luat gandul, dar macar sa nu mai taie si din salariul de-l avem.
Întrebări foarte bine puse. Din punctul meu de vedere, la niciuna nu există un răspuns absolut, pentru că depinde de politica firmei, de cât de priceput sau de darnic e patronul sau CEO-ul, etc.
De asemenea, aș completa lista ta cu „dacă firma merge bine, ar trebui să primească toți angajații primă sau cei mai competenți dintre ei?” Dar o astfel de practică ar putea duce la invidie și la ură față de cei mai sus puși.
Aceste întrebări devin irevelante, pentru angajatul obișnuit, când este pus în fața faptului de a nu o mai primi.
O vad oricum numai cum s-a dat la noi nu: „prima” a fost de fapt jumatate din salariul pe decembrie primit pe card o data cu cel din luna trecuta. Cum ar veni in ianuarie luam juma` de p… sa am pardon de limbaj.
Cred ca prima ar trebui sa aiba drept criteriu performantele individuale ori pe echipe. Asa stii ca esti motivat sa tragi tare. Daca stii ca oricum primesti, ii lasi pe altii sa-si bata capul. Daca stii ca nu se da nimic, atunci sa vezi durere in fund la angajati… si angajatori. Cred ca suntem invatati prea mult cu toti primesc, toti fac scoala, toti sunt directori. Mentalitatea asta nu ajuta la progres.
@Sorin: io zic ca glumesti. Un designer freelancer face banii aia intr-o saptamana, mi-e greu sa cred ca un programator bun sta pe semintele astea, cand poate face niste miute bune doar lucrand de acasa, in caz ca e destul de deschis la creier si stie un pic de engleza.
Back ontopic: primele se dau sau nu, dupa cum considera ‘patronul’ in cauza. Faptul ca firma e sau nu pe profit nu e treaba angajatului. A negociat un salariu, asta ia. Daca patronul doreste sa-l ‘imbarbateze’ cu o prima, e alegerea lui.
Cui nu-i convine, poate sa-si deschida propria afacere. Sa vada ca misto e sa-ti bati capul sa pui macarea pe masa pentru familia ta si o trupa de angajati
Eşti patron. Dacă unul dintre angajaţi e iudeu sau musulman, îi dai sau nu primă de Crăciun?
Eu in noiembrie am schimbat firma. Aici dupa 2 luni, la final de an am primit mai mult decat la cealalta firma dupa 5 ani… cred totusi ca e criza numai pentru cei care sunt „incuiati”. Din 2008 pana acum, daca ma uit la parintii bugetari, in paralel cu mine, financiar totul a fost invers proportional.
Sa fim seriosi, daca esti programator incepator, fara prea multa experienta, dar cu „cap”, 20 de bulioane merg.
Daca te duce un pic capul, poti face multe sute de dolari cu munca putina, dar inteligenta. Fara birou, sef sau alte prostioare.
Eu am primit și pentru că firmei îi merge bine (se pare că ne pricepem bine-bine la ce facem zi de zi) dar și pentru rezultate excepționale (în muncă, desigur!)
De aceea, declar că anul este pe atât de trist pe cât ți-l faci cu mâna ta. Atât!
@nina , @MadMike – Salariul unui programator intr-o piata a muncii normala este cel pe care-l negociaza salariatul cu angajatorul, nu 1000, 2000 sau 3000 de lei, ci exact cel la care angajatorul reuseste sa gaseasca un om capabil sa faca treaba ptr care-l angajeaza. Uitindu-ma pe saitul csvision.ro am vazut ca produsele lor se cam bazeaza pe platforma de la Microsoft ceea ce impune costuri de licentiere suplimentare ptr clientul final, asadar usurinta in dezvoltare (ceea ce presupune ca gasesti mai usor programatori mai ieftini) se plateste in alte costuri (licente). Acum nu zic ca e asa cum zic eu, e doar o parere din afara, necunoscind firma si nici produsele pe care le ofera. Mai exista un aspect, daca poti face un produs (in cazul asta software) la un anumit cost si reusesti sa-l vinzi pe piata este foarte bine ptr toata lumea, cu o singura conditie: sa fie vindut pe o piata libera si sa nu fie implicat banul public.
@MadMike si dojo cred ca e euro ce zice sorin acolo, a uitat sa mentioneze 1400-1500 euro net pe programare…
salariile erau in euro, evident, si sunt salarii de programator in bucuresti.
Arhi de la comentariu 7…poate ar trebui sa iti mai largesti si tu orizonturile si sa vezi ca in campul muncii nu exista doar angajati la shaiba sau prelucratori prin aschiere la nu stiu ce uzina. Observatia ta e buna pentru aia necalificati care abia asteapta sa isi faca norma si sa rupa usa.
Tu uiti sau poate ca habar nu ai ca mai exista si angajati care au un job ce implica mult mai multe aspecte ce nu se pot negocia in ziua 0 la angajare. Sunt chestii pe care nu ai cum sa le anticipezi…si tocmai d’aia exista posibilitatea de bonificatii functie de rezultatele fiecaruia. Ma mir ca notiuni d’astea elementare inca mai sunt un mister pentru oameni ajunsi la o varsta.
Prima de sfarsit de an se da sau nu, nu e ceva negociabil la angajare-sau nu este pe unde am lucrat eu. Bineinteles, primele, bonusurile lunare in functie de activitate si target atins sau depasit sunt-aviz arhi.
Ontopic: parerea mea: nu se da, bine-se da, e si mai bine. In nici un caz nu ma apuc sa comentez ca vai, nu am luat prima/bonus/al 13-lea salar etc. Normal este sa te astepti la un bonus daca ai avut rezultate mai bune decat astepta firma de la tine. Anormal este sa pretinzi un lucru care este total la latitudinea firmei.Ai facut treaba buna, asteptai si nu ai primit? NU porcai firma ca sunt zgarciti, nehaliti, sefi scarbosi, care nu te apreciaza la adevarata valoare etc.Viata e un joc- joaca la urmatoarea masa, nu esti multumit- muta-ti fizicul unde esti apreciat si recompensat conform valorii tale, daca meriti. NU te tine nimeni legat.
Si @dojo- tu glumesti, nu? nu e treaba angajatului ca firma e pe profit? Ma scuzi, dar in domeniul meu, fara angajatul respectiv firma poate sa traga obloanele asa ca respectivul este foarte interesat de bunastarea firmei. Si firma la fel. Asa ca ii da o prima de sfarsit de an de 3 x salar lunar. True story. Traducere- adica eu sunt angajatul ala, pt aia care au probleme cu engleza.
PS. In tarile alea civilizate pe care le tot laudati se considera o chestie de bun simt sa primesti un bonus daca firma e pe plus, proportional cu aportul tau la bunastarea firmei, bineinteles.
Strict din perspectiva angajatorului:
– concediul platit in intervalul 23 decembrie – 3 ianuarie poate fi privit ca bonus. (basca faptul ca in realitate se tureaza motoarele abia din 9 ianuarie)
– la nivelul actual de impozitare din RO orice suma (extra pachet financiar negociat) data sub forma de cash e „prostie cu premeditare” pentru cifrele firmei.
Si in vederea discutiilor referitoare la cresterea salariala din 2012 va propun spre studiere urmatorii parametrii 2012 vs 2011
Curs de referinta pentru accize: 4,3001 vs 4,2655
Acciza pentru motorna creste cu 2%
Prêt final produise / service: idem ça in 2011
Prima de Craciun se numeste in limbajul poporului prima de porc.
Cine a putut sa taie porcul lui … Nu-i prea pasa de prima de la Craciun, si asa destul de modesta… simbolica … insuficienta…
@MadMike, dojo si altii. sorin cred ca zicea de euro. iar 1.5k euro net pe carte de munca dau si eu in baia mare si in cluj. si caut un om bun de ceva vreme sa imi preia o chestie care deja a crescut prea mult, si nu gasesc. deci… sa ne plingem si sa asteptam la prime si bonusuri toti stim in tara asta, dar la interviu imi vin doar retardati sau afoni. sau deloc, na.
Cu timpul, pe masura ce acumulezi experienta si esti cautat chiar si pe timp de criza, poti ajunge la o firma unde se practica „profit sharing” pentru persoanele cheie, care nu sunt neaparat vanzatori sau sefi. Vorbesc de 20% din profit impartit la 15% din personal. Restul primesc un teanc de tichete cadou – hey, it’s Christmas. Dar cea mai tare chestie pe care am vazut-o la o mica firma de consultanti a fost distribuirea bonusului la inceput de an, dar blocat intr-un cont. Daca ti-ai indeplinit obiectivele (cu care ai fost de acord, pe masura premiului), iti iei banii de Craciun. Daca nu, nada. Sa vezi cum muncesti cand stii ce ai de pierdut…
cu ochii astia o vad $_$
Eu la firma am acordat prime intre 200 lei (muncitori) și 3000 lei (management) și bonusuri în functie de nivelul de profitabilitate a fiecăruia în 2011 (de la 5% la 350% din venitul anual). Bonusurile se acorda de obicei atunci cand firma este pe profit (si a fost bine mersii pe un profit foarte bun) iar primele se acorda anual, indiferent de profitabilitate (am obligatie în Contractul Colectiv de Muncă).
Astea sunt pe langa cadourile pentru copii (vouchere cadou) și cadourile pentru angajati de la petrecerea firmei de crăciun.
@Alex Ua, n-ai un job disponibil si pentru mine pe-acolo?
Alex, lipsa ta de coerenta, limbajul de tractorist si greselile gramaticale ne`au convins ca lucrezi la HR. misto firma aia unde un retard da prime de 350% etc…
De vreo 8 ani de cand lucrez ca programator nu am luat NICIODATA vreo prima, exceptand vin+cozonac+lumanari sau o mica petrecere. Ce-i drept salariul nu e chiar mic.
Intreband prietenii de pe la firme mai mari (Bitdef, Ubisoft, Freescale), am aflat ca acelasi canci au luat si ei.
Un prieten care lucreaza in vanzari a luat vreo 2k euro prima. O fi bine, o fi rau?:D
va ofuscati ca mustele, omul a zis ca e vb de euro, nu lei.
RaresM, gg you, argumentatie beton. Daca e vorba de un job ce presupune altceva decat munca necalificata, cel ce isi vinde munca va sti sa isi puna in contract si bonificatiile, daca exista asa ceva in relatia de munca. in rest, e ciudat cum pustiu-lake ka tine au atat de bine imprimate genetic perceptele comuniste ca al 13 lea salariu. tine aproape.
caz concret la mine: Firma mare, profit de 3 ori mai mare in 2011 fata de 2010 (de ordinul miliardelor de dolari) -> Prime ciuciu. Mi se pare corect.
Arhi de la comentariul 43, din cate se vede si tu ai imprimate atat de bine replicile de lemn incat uiti sa citesti comentariul caruia ii dai replica. Sau poate il citesti dar nu reusesti sa il intelegi.
In comentariul meu (replica la al tau) eu m-am referit la „bonificatii functie de rezultate”, nicidecum la al 13-lea salariu. Nici tu in primul comentariu si nici eu nu m-am referit la al 13-lea salariu, ci la bonusuri; nu stiu de unde pana unde aduci asta in discutie. Ah…ca sa ai un pretext pentru care sa ma jignesti facandu-ma un pusti cu percepte comuniste.
Lasam la o parte faptul ca habar nu ai cine sunt sau cati ani am. Asta face parte din alta discutie – despre disperarea de a ramane fara argumente intr-o dezbatere si lipsa barbatiei de a recunoaste ca nu ai dreptate.
Incearca sa-i explici dobitocului ca Active Directory e o MARE MIZERIE… Enforced group policy (cu tot cu seal-tight policy) e circumvented in 28 de moduri diferite, fara interventii externe (stick usb, cmos hacking)…
Explica-i dobitocului ca de fapt are nevoie de DeepFreeze ptr. calculatoarele care produc (si o limitare internet din firewall) si Linux Mint pentru calculatoarele cu browsing…
La inceput nu intelege… Dupa doar 3 luni veniturile se tripleaza… Conform intelegerii si a unei formule de calcul dificile… 3500$ de craciun…
@Pandele – cred ca ar trebui sa te plimbi prin corporatiile cu xxxxx mii de computere sa le explici ca AD e o mare mizerie in 28 de pozitii diferite la alegere, sunt convins ca ai avea success + linux mint ca bonus.
Americanii au tot cercetat ei cum sa faca angajatul mai productiv, au aplicat niste experimente la niste fabrici mari gen Ford si au ajuns la concluzia ca cel mai bun stimul este un salariu mai bun.
Asa ca daca esti un sefutz de companie de successuri si faci cat de cat bani, daca apreciezi oamenii care produc, baga o prima de sarbatori, nici prea prea nici foarte foarte, oamenii se vor simti mai motivati. Se aplica peste tot in lume, precis cineva destept s-a gandit la asta mai cu spor decat noi.