Despre facultăţi şi universităţi particulare

Americanii de la Frontline au făcut o investigaţie în acest foarte profitabil business. La noi, universităţile particulare încă sunt pe cai mari:

Dacă ar recunoaşte faptul că bacul lui Funeriu i-a lovit în plin, ar fi o înfrîngere mai greu de suportat. Rectorii îl urăsc în mod declarat pe ministrul Educaţiei, iar lovitura primită prin organizarea strictă a examenului de bacalaureat a fost luată, ca şi Legea Educaţiei, ca o ofensă personală. Din războiul cu Funeriu, universitarii nu vor să iasă atît de şifonaţi pe cît îi scoate ultima victoria a acestuia în lupta cu sistemul.

Apoi, dacă ar recunoaşte că examenul de bacalaureat i-a lăsat fără studenţi, ar recunoaşte implicit că, pînă acum, îi primeau şi pe cei foarte slab pregătiţi, că erau mai indulgenţi decît Funeriu şi o făceau fără nicio grijă faţă de calitatea absolvenţilor. Ar însemna, pe scurt, să-şi recunoască lipsa de exigenţă la admiterea în facultăţi şi de responsabilitate faţă de educaţie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Ma amuza maxim reclama celor de la Spiru despre calitatea actului academic prestat de ei. Priceless.

    00
  2. Haideti sa vedem ce se va intampla in toamna si apoi sa tragem concluzii. Oricum, mare parte din cei care au picat BAC-ul nu ar fi trbuit sa treaca clasele, deci problema e mai adanca :)

    00
  3. Sa luam ca exemplu ASE:
    zi:
    distanta:

    Dupa cum vedeti, situatia e roz :))

    00
  4. Ar mai fi o problema. Absolventi de anul asta cu medii de 8, vor fi surclasati de cei din anii trecuti cu 8+ luati pe nemerit(vor fi multi care vor profita de ocazi si isi schimba profilul cu unul mai bun). Asa ca anul asta, elevii buni au sansa sa suga din degete in fata unora mai prosti. E foarte bine ca s-a inceput trierea looserilor dar trebuiau fortate si universitatille sa renunte la dependenta notei de bac. Examen si atat, Eu am prins prima generati de studenti care intrau 50% nota de bac 50% examen iar nota de bac m-a tras in jos (catva procente care al naibi de mult au contat). Asta pentru ca nu mi-a placut romana deloc, insa la fizica si mate altfel au stat treburile. Ori eu am dat la electronica, nu-mi planuiam sa scriu nuvele.

    Din 98 incoace sistemul de invatamant e tot mai ilogic.

    00
  5. Auci, asta ne-a durut! :))

    00
  6. anul asta a inceput si ase-ul sa admita studenti doar cu media de la bac. au printre cele mai mari taxe de admitere (pentru inscriere, si ganditi-va ca acolo elevii se inscriu la 2-3 specializari)
    pe de alta parte cei mai inversunati critici ai lui funeriu sunt abramburica (de la politehnica bucuresti) si marga, rectorul universitatii din cluj, unele din universitatile cu cele mai mari cifre de scolarizare.
    cred ca universitatile de stat sunt cele mai afectate de bac-ul de anul asta. invatamantul superior public nu poate fi gandit la infinit ca o asistenta sociala mascata sau loc de huzur pentru diversi politruci deveniti profesori universitari.

    00
  7. Am creat un playlist: https://youtube.com/playlist?list=PL271B3024A76DB32F – dacă vrei poți să-l embed pe ăsta. E mai simplu de urmărit ca playlist.

    00
  8. @bogdan sunt curios daca ambramburica stie cat costa o nota de trecere la poli. :)

    00
  9. Ohoooo, Abramburica stie si cat costa notele de trecere, si cat costa locurile in Regie… ;) Este foarte bine informata, first hand, cum s-ar zice.

    00
  10. NOU
    #11

    @ion
    Da, inmulteste cu doi ce primeste si aia e valoarea :)

    00
  11. @ion
    Crezi ca o parte din bani nu ajung si la ea? :)

    00
  12. „Industria” educațională privată de la noi o să cunoască o creștere și mai mare odată ce facultățile de stat nu vor mai avea voie să aibă locuri la „cu taxă”. Am înțeles că asta se plănuiește în mințile sclipitoare ale lui Boc & co.

    Și oricum, Spiru depășește și acum ca marjă de profit majoritatea multinaționalelor de la noi (relativ la costuri, nu absolut, evident). E printre cele mai profitabile instituții de învățământ din Europa, din câte știu. :)

    00
  13. Este foarte bine ce a facut Funeriu anul asta si din punctul meu de vedere a fost singurul ministru al educatiei care a avut curajul sa modifice ceva in sistem si sa se ia de dinozarurii astia de rectori care taie si spanzura in sistemul nostru varza de educatie. Eu am terminat Facultate de Geografie de la Universitatea din Bucuresti si am fost in ultima serie care a dat examen de admitere fara a fi luata in calcul si nota de la bac, sincer va spun ca se cunoaste diferenta intre studentii de atunci care au dat examen si cei de acum care intra cu nota de la bac. Bacul dat in ultimii ani era un examen fara relevanta iar studentii din particulare erau si mai varza decat cei din sistemul de stat, inchipuitiva ca un candidat care nu apuca un loc la o facultate de stat datorita notei mici de la bac care era oricum manarita si irelevanta mergeau la particulare. Nu mi se pare corect ca un student de la stat (care oricum s-a strofocat un pic in timpul facultatii) sa concureze cu un student de la particulara (care mergea la facultate doar sa plateasca taxa ) pentru un loc de munca. Ar trebuie altfel evaluate capacitatile unor oameni, studiile in Romania sunt oricum irelevante si oricine poate sa-si procure o diploma fie ea de bac sau de licenta , mai nou am auzit ca nici doctoratul nu mai este ce a fost. Bravo Funeriu pentru ce ai facut cu bacul.

    00
  14. @Catalin. Eu am fost la o facultate particulara pentru ca nu am dorit sa achit mega taxele de la o facultate de stat ( care avea 30 de locuri fara taxa )
    Concurezi cu un student de la particulara pentru un loc de munca si la interviu, teste arati ce ai invatat si incerci sa dovedesti ca esti mai bun decat unul de la particulara sau altul de la stat. Ce angajator ( nu ma refer la stat ) angajeaza doar pe baza diplomei de licenta sau doctorat ?

    La majoritatea universitatilor de stat si particulare se face admitere pe baza notei de la bacalaureat. Se afiseaza public notele si lista celor admisi. Mergi si vezi la cateva universitati particulare cum arata listele. Nu pentru toata lumea reprezinta succesul suprem sa faca o facultate de stat si sa plateasca super taxe si mici/mari spagi.

    ASE a scos examenul de admitere si are cele mai mari taxe. Alte facultati particulare AU examen de admitere si au si locuri fara taxa ( nu multe dar poti concura pentru unul dintre acele locuri ) si bonus, nu au taxele imense de la ASE :)

    La primul loc de munca aveam o colega studenta la ASE, primea bursa de merit, avea note mari, o treceau colegii prezenta la cursuri ( deci imi dau seama si ce bine se invata la stat )

    Am facut si un semestru la facultatea de stat cu 30 de locuri fara taxa si 200 cu taxa ( administratie publica ) si profesorii: „cei de la fara taxa sa stea in primele randuri, restul in spate” Normal ca am renuntat, am venit sa invat, platesc sa invat, vreau sa stau in ce rand doresc eu :)

    00
  15. suferă mult şi cele de stat. şi ele se transformaseră în srl-uri personale ale unor grupuri restrînse şi asta e bine. nu spune nimeni că un profesor universitar nu trebuie să cîştige mult, dar cîştigurile celor din conducerile universităţilor deveniseră porceşti de-a dreptul.
    asta obligă universităţile să îşi caute şi alte surse de finanţare, nu numai taxele şcolare. unele, în special cele cu profil tehnic, au nişte surse incipiente, trebuie doar să le dezvolte.
    învăţămîntul a trăit pînă acum dintr-o bulă similară cu cea imobiliară şi ar fi cazul să iasă din minciună. bacalaureatul e numai un pas, uremază şi alţii, iar cu ajutorul lui dumnezeu, poate dispar şi nulităţile din universităţi. nu trebuie decît să se învîrtă încă vreo 3-4 ani rotiţele dezţepenite de funeriu, apoi lucrurile vor merge de la sine.

    00
  16. Cum zicea Ken Robinson, avem de-a face cu inflație educațională la nivel mondial. În câteva decenii dacă n-ai doctorat n-o să mai poți fi secretară sau sculer-matrițer.

    00
  17. NOU
    #18

    de ce i-a lasat bacul fara studenti? nu mai este o sesiune si in toamna?

    00
  18. Gramada de prosti picati acum la BAC o sa devina mormanul de „desteptaciuni” din toamna.
    Doar sa nu se duca dracului la pensie relicvele care predau la facultatile particulare.

    00
  19. NOU
    #20

    Esti rautacios…pai noi avem ministrii care nu reusesc sa faca acordul dintre subiect si predicat, vezi pe stimabilul Igas…avem europarlamentari analfabeti, vezi pe distinsa EBA…il avem pe Funeriu despre care nu stie nimeni cate clase are si unde le-a facut (vedem doar cum se lupta cu gramatica limbii romane) si asa mai departe.
    E normal sa avem tinerii din ziua de azi…

    00
  20. Oh, shit! Ramanem fara dobitoci cu diplome? Deci nu o sa ma mai simt singur. Me so happy!

    Inca am ramas cu scleroze multiple de la BAC (’08), diploma n-au vrut sa-mi rezerve.

    00
  21. De unde rezulta ca Romania este o tara de prosti unde absolventii de liceu merita sa stea doar la coada sapei sau la coada vacii si nu merita sa strice banii parintilor pentru o facultate unde n-au ce cauta in primul rand!

    00
  22. un mic copy/paste al unui comentariu de pe curentul.ro, a vb si Funeriu despre asta saptamana trecuta la Nasul.

    „Nu vi se pare ciudat că atacurile asupra lui Funeriu au început după ce s-a opus iniţiativei universitarilor din parlament care au încercat să modifice Legea învăţământului, să introducă un amendament: o universitate poate fi fondată de membrii fondatori, nu numai de fundaţii.
    Dacă Funeriu era analfabet şi nu cunoştea nici legile, şi nici sensul cuvintelor, ar fi fost de acord, ce mi-s membrii fondatori, ce mi-s fundaţii…
    Aşa s-a opus vehement şi aşa a rămas: universităţile pot fi înfiinţate doar de fundaţii.
    Asemănarea este că şi fundaţiile şi membrii fondatori pot primi donaţii, au scutire de taxe şi impozite către stat şi alte facilităţi. Mica deosebire este că la desfiinţarea universităţii, membrii fondatori iau tot patrimoniul acasă, în timp ce fundaţiile sunt obligate prin lege să predea patrimoniul dobândit altor fundaţii sau statului.
    E o mică deosebire, nu?
    Au spus ceva despre asta mogulizoarele? „

    00
  23. NOU
    #24

    america ne dă mu*e, bologna ne ia pe la spate, olandezii ne umblă pe la buzunare, deh, complexul industrio-educaţional. las’ că am planuri solide în direcţia asta, nu e totul pierdut

    în altă ordine de idei, m-am întors din Olanda recent, jegurile de acolo au încercat ORICE să mă ţină, inclusiv ameninţări serioase.

    plus jegurile lor de profesori, cu salariu de la 10x până la 25x salariul corespondent aici, sunt la fel de pregătiţi, chiar mai proşt, puşi pe exploatare, păcălit şi confuzat studenţii. iar toate astea la nivel de master, într-o secţie pe locul unu în respectiva ţară. a da, şi manageri peste tot.

    jeguri jeguri jeguri jeguri. aş putea (şi o să şi) scriu o carte despre această colonie americană, visul oricărei pizde cu puţin creier (din nefericire… ar avea parte de mai mult respect dacă le-aş pimpui eu pe mătăsari…)

    pardon, unele subiecte scot sentimentele din mine.

    00
  24. NOU
    #25

    Liga Europei de East, viitorul planetei, de la Polonia până-n Grecia, Land of the Soul :)

    00
  25. @Nino Valente, maimutica mica, daca tu nu stii cate clase are funeriu si unde le-a facut, nu inseamna ca toti sunt la fel de ignoranti ca si tine.

    Asa ca idee: https://wiki.laquadrature.net/DanielPetruFuneriu/fr

    Stiu ca micile maimute nu prea stiu sa citeasca, dar poate inveti si o sa pricepi si tu ceilalti „anagramati” despre ce e vorba acolo. Pana inveti, cred ca o sa fi multumit cu banana de la antene. Si stai linistit, in cariera de maimuta nu ai nevoie de bac sau de studii superioare. Nu trebuie sa ai IQ supraunitar ca sa poti suge o banana

    00
  26. placa e cam zgîriată, are un i în plus la „miniștri”.

    00
  27. Super interesant documentarul. Cu toate partile negative, eu sustin ideea de a intoarcere la scoala pentru oameni maturi care vor sa se certifice si sa faca ceva cu viata lor. Ideea este foarte buna in teorie, dar documentarul trage niste semnale de alarma foarte clare si precise, o astfel de facultate de tip afacere fiind implementata astfel incat sa scoata bani cu orice pret, chiar daca asta inseamna sa mearga mana in mana cu imprumuturile pentru studenti si cu tot felul de practici dubioase. De exemplu, marketing fals, promisiuni care nu se vor tine, doar doar sa ia bani de la fraieri.

    Ceea ce trebuie sa intelegem din acesta treaba:

    1) Nu facultatea sau diploma il fac pe om, ci el isusi trebuie sa fie suficient de inteligent sa valorifice informatiile respective. O hartie fara un om convingator (dpdv al cunostintelor) in spate, e doar o hartie.

    2) Daca omul miroase ca o facultate (fie ea privata, publica) e proasta sau il trage pe sfoara, el e de vina ca se lasa pacalit.

    3) Exista si alte chestii educationale importante. Cum ar fi certificarile si specializarile acreditate.

    Referitor la Funeriu – ar fi bine daca s-ar mentine si extinde metodele anti-copiat, si nu numai la BAC, ci la toate examenele importante. La facultate in mod special. Cei care-s suficient de ancorati in realitate si au picat pentru ca au fost loaze, vor pune mana sa invete. Cei care nu vor sau nu mai sunt in stare sa invete din diverse motive, sa se uite la stele. Sau sa se specializeze altfel. Daca nu, nu vor avea ce manca la un moment dat in viata.

    00
  28. Eu nu inteleg cum facea dl Funeriu liceul in Paris intre anii aia cei mai negrii din Romania adica intre 85 si 89.
    Ce securist, ma scuzati, atasat la Anver, era tasu’ de era la liceu in Paris?
    Nu de alta, dar copii diplomatilor aia obisnuiti erau tinuti in Romania ca sa nu le vina idei parintilor sa-si faca bagajul cu bilet doar dus…
    Probabil ca este si el o beizadea tipica acelor vremuti ca domunul primar genral, ca domul Gaeona si ca Dra Eba, ca vorba aia , ce atasat comercial, sau capitan de cea mai mare nava a Romaniei nu are dosar de urmarit?
    Ala care urmareste….

    00
  29. @BloguluiBogdan, cred că te referi la reclama asta: https://www.youtube.com/watch?v=EB6QNLMV2u0. Universitatea Spiru Haret are suficienți bani pentru a încerca să fie convingători. Depinde de vulnerabilitatea tinerilor absolvenți.
    @George, cred că orice metodă s-ar implementa, tot s-ar găsi cum să fie fraudată. Nimănui nu-i convine să vină un absolvent din Mădârjac, cu 10 pe linie la BAC și să-i ia locul unuia care a terminat la Racoviță (liceu de elită din Iași) și care a luat, să zicem, 9.50.
    @Viorel, Spiru Haret e posibil să fie ”printre cele mai profitabile instituții de învățământ din Europa”, pentru că și românii din țările europene pot face o facultate, de acolo. Totul se rezolvă prin mail și transfer bancar :)
    @Nino, când faci o remarcă de genul ăla și scrii că ”avem miniștrii”, nu faci decât să cazi tare, dar tare în penibil. O avem pe EBA, îl avem pe Funeriu și te avem pe tine. Se scrie ”avem miniștri”.
    @andrei, fii mai hotărât când scrii ”copii diplomaților”, citește și vezi cum sună. Eh? Mai punem un ”i”?

    Acum. Am făcut o facultate la stat și una la particular. La stat, taxa a fost chiar ok, mai ales când am aflat că aproape s-a dublat după doi ani. La particular, taxele m-au nenorocit. Pe lângă taxa de facultate, a trebuit să plătesc taxă de licență de 1800 lei. Cercetare făcută cu mânuța mea pe care a trebuit să o prezint în fața comisiei. Atât. Apoi, ca să-mi scot diploma de licență a trebuit să dau 500 lei. Singurul motiv care m-a ținut să nu dau foc facultății a fost că profesorii sunt excelenți. Sper că sunt bine plătiți, pentru că merită. Fiecare e specialist în domeniu și s-a învățat carte! A fost puțin mai lejer decât la stat, relația student-profesor era mai apropiată. Nu întâlneai nicăieri urme de comunism ca la prima Universitate din țară, unde găsești bibani plictisiți de propriile bășini, care jignesc studenții și nu dau credite niciunuia.
    Din păcate, asistăm la un declin din ce în ce mai pronunțat. Mă iau dracii când văd cum analfabet se dă deștept, cum aruncă cu noroi în amărâții ăștia de la BAC, când (de fapt) tot sistemul e defect. Nu știu cum poate cineva acorda atenție lui Funeriu, care nu e în stare să formuleze SINGUR o frază coerentă, logică, cap coadă. Nu știu ce caută ăla acolo, dar văd că nu-l dă nimeni jos, deci e în regulă.
    Mi s-a întâmplat de câteva ori să corectez pe câte unul care scrie ”î-mi place” sau ,chiar mai rău, ”â-mi place” și-mi spune ”auzi, tu câți bani ai în buzunar? ce mașină ai la scară? ești varză. mie nu-mi trebuie studii ca să am bani”. Văd directori sau alte genii pe funcții importante care habar n-au să scrie un mail. Se trezesc pe mIRC. Nu e nimeni acolo să-i corecteze? Sau nu-i corectează pentru că toți sunt la fel? Înainte ca cineva să emită o opinie, ar putea deschide puțin dexonline-ul. Să lase vrăjeala că scrie rapid, că nu dă acum examen, că nu are timp sau alte scuze penibile. Se pare că are timp să pună o cratimă aiurea.
    În curând, toate greșelile astea ridicole de gramatică vor fi adoptate, pentru că majoritatea, teoretic, constituie ”normalul”.
    Și în concluzie, dacă plodul vrea facultate, să și-o plătească singur. Să vedem dacă-și permite să chiulească pe banii lui, dacă-și permite să plătească restanțe, dacă-și permite să fie prost.

    00
  30. pacat ca nu i-a lovit ci i-a imbogatit mai tare.
    acele taxe anuale practicate de ei (facultatile private) nu au scazut iar in toamna va fi o bulibaseala exemplara de copii frustrati ce vor la facultate cu orice pret asadar umpland buzunarele patronilor acestor universitati

    00
  31. in septembrie va intra in vigoare noua lege a educatiei care se refera la invatamantul superior pt ca atunci incepe noul an universitar.

    va fi sange

    00
  32. Mai da-l in plm de bac, ca tot sistemul e varza. Nici eu nu as fi luat bacul, daca nu copiam, cu toate ca, la matematica, am luat 9,40, pe bune. La romana am fost praf mereu, am copiat un comentariu, cuvant cu cuvant, de pe fituica, like a boss. Ce profesori am avut in liceu, vai de pl lor. In generala se luau note pe ochi frumosi, in liceu pe sticle de gin sau whisky. La fel se motivau si absentele. Degeaba fac un examen mai greu de luat, daca anii de scoala sunt la fel.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)