Programul “Prima Casă” a ajuns la ediţia a treia şi se pare că este deja un succes, pentru că plafonul de garantare se apropie de limită.
Ce este “Prima Casă”
PC e un program guvernamental, prin care creditele acordate de bănci pentru cumpărarea de case sunt garantate de stat. În felul ăsta se stimulează creditarea şi piaţa imobiliară, iar băncile nu mai au nici un risc, dacă un creditac pică din schemă, banca îşi recuperează banii de la stat. Programul se aplică tinerilor care n-au deţinut până acum o casă.
Ce face “Prima Casă”
-
Ajută tinerii care vor să aibă o locuinţă, pentru că a sta in chirie e greu şi romanul este fidel principiului “decât chirie, mai bine rată la casa mea”.
-
Ţine sus preţurile imobiliarelor. Dacă n-ar exista PC, tranzacţiile imobiliare ar fi şi mai puţine decât sunt deja şi preţurile ar scădea şi mai mult. PC ajută practic dezvoltatorii care au construit scump şi proprietari care încă mai speră ca preţurile să se intoarcă la nivelul din 2008.
-
Susţine un sistem bancar incompetent. Până acum nu am auzit, şi sunt convins că nici voi, de un ofiţer de credit dat afară pentru că a acordat un credit prost. Cei mai mulţi isi numără acum comisioanele şi deplâng perioada de boom imobiliar.
Ce nu face “Prima Casă”
Forţează falimentele dezvoltatorilor care au construit prost şi scump. Şi a celor care au construit în zone stupide. Şi îi lasă ca exemplu că se poate să faci profit 300%, pentru că te ajută statul.
si mai face ceva programul asta (dincolo de faptul ca e pentru ”pretinii” dezvoltatori, nu pentru toti): permite politicianului sa se bata cu pumnul in piept si sa spuna ”am facut si am dres!” (bineinteles, cu banii altuia, recte ai fraierului de roman care mai munceste)
PC e un program mai bun decat ANL, are acces la o el teoretic oricine pe cand la ANL trebuia sa ia pile .
Chirie vs Proprietar e cam + si – pentru fiecare varianta, proprietari care isi permit sa vina peste tine oricand ca e casa lor, chiririasi care se apuca sa strice prin casa ca oricum nu e a lor, proprietarul vinde iar noul proprietar nu-si dorreste chiriasi.
PC tine preturile artificial sus sunt de acord dar cu cat 10-30 % ?
PC trebuia sa se adreseze locuintelor noi, canse se construieste ceva nou munceste pentru acea cladire de la arhitect, inginer, depozit materiale constructii, constructor, cei care produc finisaje, mobila …. etc…. astfel incat roata se invarte.
Inca mai avem mult de construit sa acoperim necesitatile actuale, pe cand daca nu construim pretruile chiriilor vor creste.
S-a construit haotic dar pe viitor constructiile vor fi tot mai scumpe pentru va trebui sa respectam coduri, norme in constructii care vor fi mai restrictive.
Am vazut ca se poate ce nu am facut in 20 de ani am construit in 2 ani, daca o putem face la preturi decente se va vinde.
Aia care au construit scump si prost nu vand nici acum, stai linistit .
Chiar daca tine preturile putin mai sus dobanda este avantajoasa, avansul este mic , sunt niste conditii acceptabile.
Este cel mai bun credit imobiliar din toate timpurile din Romania.
Sunt cazuri in care iesi mai ieftin cu rata la credit decat cu chiria , depinde de nevoile fiecaruia.
Bani mai sunt, peste 60 mil euro doar la bcr si brd , restul au cate putin , la raiff s-au terminat si acum vand gogosi cu 15 % avans .
Stau cu chirie de doi ani, da sincer nu stiu daca m-as baga la un credit dinasta care sa ma inrobeasca pana la 50 de ani, da ce ori am mai mult de o viata, mai bine stau cu chirie in continuare
@Daniel rus, acum platesc 450 de lei, daca este pe zece ani atunci treaba se schimba, eu ma refeream la creditele contractate pe perioade foarte lungi de timp.
Eu sunt printre primii inscrisi la PC si acum sunt „proprietar” si pot spune fara regrete ca mai bine dai un ban si stai in casa ta (chiar daca platesc timp de 30 de ani la stat) decat sa dau acelasi ban si sa fiu cu chirie. Balanta este inclinata spre PRO in cazul PC, dupa parerea mea. Pana se epuizeaza stocul PC piata imobiliara va mai suferi putin, dar dupa ce acest program se va incheia se va reveni la normal.
Cred ca pentru destul de multi oameni ideea de „a-i lasa naibii sa se prabuseasca pe toti” poate suna a avant revolutionar precum si ca un slogan reparator fata de toate mizeriile pe care ni le-a servit viata de-a lungul timpului. Eu vad insa acest program ca o masura de politica macroeconomica dat fiind ca banii imobilizati sunt, ca valoare absoluta, putini; beneficiile in schimb ar putea fi mult mai mari. Ce ar fi insemnat totusi o prabusire necontrolata a pietii imobiliare? Falimentul dezvoltatorilor e una; vorbim insa de potentiale falimente bancare, de inchideri de firme din cauza lipsei de finantare, de un curs al euro imposibil de tinut in frau combinat cu o inflatie cum n-am mai vazut din anii ’90 iar intr-un orizont predictibil chiar si de intrarea statului in incapacitate de plata din cauza „fugii” tuturor activelor lichide peste granita. Una peste alta ar fi existat o sansa reala sa repetam scenariul bulgaresc din ’97 cand profesorii erau platiti cu sacose de cartofi si oamenii se omorau pe strada pentru o pereche de blugi.
@Ionut: daca acum ai plati chirie 800 lei si ai putea plati rata 126 euro pe o perioada de 10 ani, ce ai alege?
prima fraza este scoasa din putza informarii, bazandu-se doar pe gandire.
avand in vedere ca m-am bagat si eu la un credit din asta, am discutat destul de mult cu tipul de la banca. PC3 este de fapt PC2 extended. Adica, fondurile sunt numa cele ramase dupa pc3. Adica undeva pe la 1000-1500 dosare (sper ca imi amintesc bine).
Avantajele programului?
– dobanda avantajoasa
– avans mic
Dezavantaje
– comision anual catre stat cam de o rata
– o procedura mai dificila la acordare (practic, versus un credit imobiliar tine cu 2-3 saptamani mai mult).
Pana una alta, avantajele is mai mari. Din surse interioare, la rzb programul este in defavoarea bancii (dobanda nu acopera cheltuielile bancii), dar nu o sa le plang alora de mila
Banii nu ii dai statului, ci tot bancilor. Statu doar garanteaza!
Nu tine pretul sus. In conditiile in care exista plafon maxim, a nivelat pretul la valorile creditului. Oricum, mult sub 2008.
@Ionut: cu cat perioada e mai mica, cu atat platesti dobanda mai mare.
@animaloo: garanteaza pe banii celor care imprumuta. 0,49% pe an din sold se aduna o suma frumoasa. la 100 de buni platnici se aduna de apartamentul unui rau platnic, poate chiar pentru doua, asa ca de fapt imprumuturile se garanteaza de alte imprumuturi care se platesc
@daniel: dai 0.49% pe an la fond. Dar practic, banii pe credit ii dai bancilor.
Din orice punct de vedere rabla si prima casa mi se par niste programe reusite. Chit ca se cumpara masini din strainatate sau ” îi lasă ca exemplu că se poate să faci profit 300%, pentru că te ajută statul „
Am auzit-o si p-asta. Bancherii filantropi.
„Din surse interioare, la rzb programul este in defavoarea bancii (dobanda nu acopera cheltuielile bancii), dar nu o sa le plang alora de mila”
Cam care sunt cheltuielile bancii? Ca dobanda o stim cu totii…
A doua intrebare: de ce nu se lasa piata libera? Cu avans de 20-25%? Statul roman chiar incurajeaza sub-prime-urile?
@Cipper, tu nu prea esti atent la ce se intampla nu?
piata imobiliara este libera. PC nu incurajeaza subprime-urile. Conditiile de la PC sunt identice cu cele de la creditele imobiliare „libere” cu singura diferenta data de avans. Indatorarea maxima ramane identica in ambele cazuri.
Avantajul PC este ca de multe ori avansul ala era facut tot prin credit, dar de nevoi personale. Si aveai de platit mai mult.
In al doilea rand. Nu e vorba de „filantropie”. Doar ca PC nu are un randament bun pentru banci. Dar, trage pe langa alte avantaje pentru banca.
Cheltuieli banci: imprumut bani de la alte banci, salarii, chirii, impozite.
Poate ca ar fi cazul ca bancile sa ajusteze cheltuielile alea daca nu le ajunge o marja de 1-2%. Asta in conditiile in care statul preia toate riscurile, garantand imprumuturile.
De ce institutiile financiare din Romania nu sunt capabile sa ofere servicii la nivelul celor din tarile dezvoltate?
a mai zis cineva mai sus, PC 3 are ca suma garantata diferenta neutilizata din PC 2, deci eventual putem vorbi de un insucces fiindca guvernul si bancile au estimat optimist apetenta de credit
@zoso:
1. cat despre oameni nedati afara din banci pt activitate proasta…sa fii tu sanatos!…..macar de vreo 2 ani si tot vezi ca se inchid unitati bancare cu totul, au iesit vreo 6-7 mii de oameni din sistem…..asta-i un pic wmd pt toti, nu se mai alege cu bisturiul, se opereaza cu barda, de-aia mai cad si nevinovati in lupta, dar cad si din aia care au facut gogomanii.
2. majoritatea tranzactiilor pe PC au avut ca obiect apartamente vechi (creditul PC in sine este un produs cu target mass), dezvoltatorii au fost periferic afectati in bine, doar fiindca se mai fac tranzactii in industria lor, dar targetul lor de clientela inca nu s-a schimbat: nu prea sunt proiecte imobiliare low-cost, toate sunt adresabila unora care nu prea sunt eligibili pt PC
problema cu PC este una mare (suna usor comunist, stiu): guvernul a vandut prea ieftin garantia bancilor…….cu creditele PC bancile au cost de refinantare aproape zero (avand in vedere calitatea garantiei), din veniturile din dobanzi scad cheltuielile curente (logistica, personal) si e posibil sa le ramana mai multi bani decat la un credit obisnuit
animaloo
Eu sunt foarte atent la ce se intampla. De asemeni pot paria ca si tu esti atent. Doar ca interesul tau iti intuneca judecata…
De ce un credit ipotecar in vest e mult mai ieftin chiar si fata de PC? DAE la PC este peste 5%. Eu la depozit iau 2 si ceva%. Nu toti banii folositi de banci sunt din imprumuturi externe. Deci, din start 3% castig pentru banca.
Doi la mana, sa lase creditacul sa-si faca 5 imprumuturi si sa aduca si 10 giranti, dar pe riscul bancii.
De ce inainte de PC, vara 2009, preturile erau mai scazute decat acum? Asta mai e o piata libera?
Pentru ca balonul imobiliar bucurestean era cat pe ce sa fie atipic, adica fara bull-trap, guvernul s-a gandit si a analizat ca nu se poate asa ceva si ca trebuie sa faca ceva. Asa s-a nascut programul prima casa. Graficul avantului si decaderea pietei imobiliare, adnotat si comentat, pe care se poate lejer observa efectul „prima casa” : Evolutia preturilor apartamentelor in Bucuresti din 1996 pana in prezent
Cipper – dobanda e de 3.5 peste euribor. Dobanda la Eur e undeva intre 2-3 (in functie de perioada).
doi la mana nu l-am inteles. Ala este un credit imobiliar normal.
dece in 2008 preturile erau mai mari? Este normal ca un produs de creditare care merge sa creasca preturile. Din fericire le-a plafonat la o suma semidecenta. Cu ceva noroc (asta nu mai tine de banci) chiar decenta
Nush daca s-a spus mai sus, dar faptul ca permite achizionarea unui credit cu 5% avans e unul din avantajele destul de mari zic eu.
@daniel rus cat? 126 euro / luna timp de 10 ani? aia cat e in total, 15.000 euro ? in visele tale poate .. la o casa de 50 mii euro , in 10 ani plus dobanzile vine vreo 5-600/ luna. pai cu 5-600 euro / luna gasesti chirie central in Brussel (incalzirea inclusa).
@Ovidiu: pai a zis cineva care este suma de imprumut? nu cred. eu ti-am zis perioada si rata pe luna.
si eu iti zic ca NU EXISTA IMPRUMUT DE LOCUINTA PE PERIOADA AIA CU RATA AIA.
Programul prima casa: avans bancar de 5000 de euro si rata lunara de 500-600 de euro, in functie de cursul BNR.
Ca sa va ajut cu calculele: in vara am luat de la banca, prin programul prima casa 54150 de euro ( am dat 2750 euro avans) iar acum rata lunara ajunge la 280 de Euro.
si eu imi doresc o casa, dar nu prea ma incumet sa fac un credit in ziua de azi, e foarte riscant