Chiria imobiliară din perspectiva pensionarilor

Discuţia “chirie vs. rată la bancă” e deja răstălmăcită pe toate siteurile. Ştiţi ideea, e mai usor şi mai practic să te muţi unde ai chef decât să fii prizonier 30 de ani într-o casă din care poţi fi dat afară oricând.

batraniFast forward peste 30 de ani. Chiriaşii de azi vor ieşi la pensie. Pensia nu va fi egală cu salariul de acum. Nu se ştie dacă salariul de peste 10 sau 5 ani va fi egal cu salariul de acum, dar cu siguranţă pensia nu va fi la fel. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla, la fel cum nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu cei 5 milioane de salariaţi care au dispărut din sistem din 1990 încoace.

Ce se va întâmpla cu proaspeţii pensionari dacă nu vor mai avea bani (şi) de chirie? Vor merge la azil? Vor sta in gazdă la copiii lor?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. O sa se restranga la o garsoniera mai mica si, evident, vor scadea chiriile pentru a nu aparea o problema sociala.

    00
  2. O parte din pensionari vor sta la azil, o parte la copii. Aia mai „ghinionisti” vor ajunge pe strazi. Asta cred ca e una din consecintele lipsei de minima educatie financiara: sa economisesc niste bani si pentru zile negre. Foarte multi nici macar nu isi permit sa faca asemenea economii acum, pentru ca dupa plata cheltuielilor curente, nu le mai ramane mare branza din salariu.
    Referitor la chirie, este practica atunci cand esti tanar si eventual holtei. Daca ai familie si copii, nu te mai muti cum iti tuna prin cap. Eu unul nu as face asa cu copiii mei.

    00
  3. @Xenonn: nu promoveaza nimeni intentionat conceptul de care vorbesti. Pur si simplu, experienta de pana acum in Romania arata ca asa se intampla cu majoritatea pensionarilor. Problema e ca nimeni nu isi bate capul sa promoveze prea intens solutiile pentru a evita poblema asta iar cei in pericol nu au fost niciodata educati sa previna o asemenea evolutie. Ei stiu ca daca muncesti multi ani, ai pensie, desi este clar ca lucrurile nu mai stau asa de multa vreme.

    00
  4. Eu n-am sa inteleg conceptul asta cretin promovat de unii si anume ca la batranete trbuie sa stai draq` inghesuit intr-o maghernita, eventual la tara intr-o casa paraginita fara utilitati.
    Pai atunci de ce draq` mai muncesti ca boul 30-40 de ani sa platesti rata la o casa care va fi a ta, daca atunci cand ajungi sa-ti fie in proprietate tre` sa o vinzi?

    00
  5. Tu vrei sa traiesti peste 60 de ani? Macinat de boli si multe multe altele? Eu vreau sa mor tanar. Si nu mai sunt chiar asa de tanar. Hurray pentru chirie.

    00
  6. la 60 de ani nu cred ca mai e uncool sa ai o proprietate

    00
  7. zoso: prizionier my ass. Daca vreu sa ma mut ce ma opreste sa dau in chirie casa pt care platesc rate si sa-mi iau campii?

    Atat timp cat rata la banca e mai mica decat chiria pe care as plati-o pt ceva similar, nu vad nimic rau.

    00
  8. Discutia rata vs. chirie e tratata foarte superficial aproape peste tot; se compara mecanic valoarea ratei cu valoarea chiriei si daca avem chiria mai mica decat rata atunci „no buy!”.

    Insa… detaliile ne mananca: uno – nu toate locuintele sunt maghernite sau mai stiu eu ce chestii prapadite cu termen de expirare 10 ani sau mai putin; due – la terminarea creditului orice locuinta mai valoreaza macar cativa lei; a luat cineva suma aia estimata pesimist, a impartit sa zicem la doi (sa obtina o valoare si mai pesimista), apoi la numarul de luni de platit rate?

    Rezulta o suma mica, poate 100 de euro, poate mai mult, poate mai putin; ia sa o adaugam la valoarea chiriei, depasim cumva rata? Daca da, go buy! Daca nu, mai asteptam!

    00
  9. Si cum am zis acum cativa ani cand a mai fost o discutie din asta de la un post al lui D. Manac, mai se pune si problema copiilor. Daca o data la 2 ani te muti in alt apartament inchiriat, ce faci cand vei avea copii? Le schimbi mereu scoala, profesorii, prietenii si totul, doar pentru ca azi stai in Tineretului si maine gasesti tocmai in Drumul Taberei? Mi se pare cam aiurea.

    Chiar, intervalul mediu in luni la care un chirias isi cauta altceva si se muta?

    00
  10. Se presupune ca vor mosteni casa in care locuiesc acum parintii lor.
    Bine, daca sunt 5 frati la un apt de 2 cam, e cam greu.

    00
  11. @Cristian nu o sa mori cand vrei tu.

    00
  12. Teoretic peste 30 de ani pretul unei locuinte ar trebui sa fie mult mai mic si accesibil tuturor. Luam in calcul scaderea poplatiei (diferenta intre mortalitate si natalitate) si migrarea romanilor prin alte tari. Sa speram ca nu ne invadeaza chinezii si nici nu vine un cutremur sa ne darame blocurile. Piata locuintelor ar fi saturata iar preturile vor scadea din lipsa clientilor. Si mai este un aspect: crezi ca multi vor prinde pensia in conditiile actuale?

    00
  13. Daca pensionarii nu isi vor pemite sa stea intr-o casa a lor, cu siguranta nici varianta azilului nu este una plauzibila. Locurile in azil se platesc, peste 1300 lei/luna iar cele gratuite sunt intr-un numar foarte limitat. Deci, unde vom ajunge?

    00
  14. @ordob – taci ma, nu-l contrazice, ca el tocma’ ce asculta ‘Forever Young’ in timp ce recitea Eminescu – Oda (in metru antic)

    00
  15. In primul rand, nu sunt fan al statului cu chirie. Dar:
    – In Wild Wild West e destul de obijnuit sa mergi la azil ca pensionar. chiar mai practic – as spune: e cineva care sa-ti faca mancare desi tu ca bolnav de alzheimer nu mai stii nici macar unde ai pus proteza cu care sa mananci, ai un acoperis deasupra capului, teoretic, e un medic de famelie care e arondat azilului respectiv care le face ITP-ul in mod regulat, au cu cine sa socializeze si cu care sa faca ceva (in casa copiilor – sau chiar in casa lor, chestiile astea lipsesc), samd. Probabil ca incet-incet vor aparea stabilimente de genul asta si in Romania (sunt deja cateva, relativ ieftine – IN PROVINCIE);
    – Si apoi – de ce te `plangi`!? Asa se mai face o filtrare automata a celor care nu-si permit sa stea in buricul targului intr-un apartament de 7 camere dar la care nu pot plati intretinerea si asteapta ajutor de la primarie.

    Asa ca nu vad o problema majora in chestia asta. Daca omul nu vrea casa si vrea ‘sa-si traiasca viata’, n-are decat. O face pe pielea lui.

    00
  16. Ce-mi place când oamenii-şi scot capul din fund şi încep să se uite şi spre viitor. Şi încep să înţeleagă că o familie, 1-2-3 copii, un câine şi … o casă aduc cu ele stabilitatea şi liniştea, lucruri care nu sunt deloc rele nici acum, nici peste 30 de ani.

    00
  17. cati bani ti-ai luat pe articolul asta?

    00
  18. deci: zoso vrea sa-si vanda apartamentul? nu de alta dar mai toate articolele si ideile de pe anumite forumuri sustin aceasta idee.

    eu zic ca pui doar jumatate de probl. ai uitat partea in care economisesti bani si te hotarasti, undeva in acei 30 de ani, sa faci ceva:
    – sa cumperi o casa cu mai multi bani de avans (sau aceaisi bani de avans pe care-i aveai si la inceput, dar pastrand ce ai strans pt zile negre cand poate nu vei mai avea acelasi venit)
    – sa cumperi cu un pret mult mai mic dupa acei x ani de chirie (da, da, sigur era mai bine sa cumpere lumea in 2007-2008 ap de 2 cam cu 90-110k euroi decat sa stea in chirie, sa mai stranga ceva in acest timp , daca se poate, si sa cumpere acum cu 50-60k euroi acelasi ap de 2 cam)
    – sa cumperi, dar in alt oras pt ca dupa ce ai stat in acel oras imputit 10 ani ti-ai dat seama ca se pot castiga bani mai usor undeva intr-un orasel mai linistit (da, stiu, bucurestiul e mama lor)
    – sa pleci din tara si sa emigrezi
    – sa ramai in tara si sa platesti chiria din pensie + pensia pilon X + economii care-ti permit sa te si plimbi

    pt ca „vai ce faci cand iesi la pensie” este doar o alta duma a celor care nu sunt de acord ca poate fi mai rentabil sa stai in chirie o perioada sau a imobiliarilor

    @nwradu
    o alta duma este: „ce faci cand vei avea copii”. o, vai, tu nwradu, e mult mai frumos sa treci peste niste posibilitati si sa arati drobul de sare. pt ca:
    – pana cand copilul face acei 7 ani se pot intampla multe
    – poate te muti la o statie de tramvai in alta directie, nu in celalalt capat al orasului
    – poate te muti cand el trece in clasa 5 si oricum schimba scoala
    – poate nu te muti deloc (da unii stau si 10 ani in chirie)
    – poate in cei 7 ani strangi suficient incat sa cumperi ceva si sa dai rata doar 100 euro nu 500

    @dan
    numai un tampit compara rata (principal + dobanda) vs chirie. un om care are oaresice cunostinte de matematica calculeaza macar dobanda vs chirie. si da, dobanda e mai mare sau egala cu chiria in acest moment. nu zic sa nu cumperi, dar daca nu esti presat (de ex copii lui nwradu care vor sa stea decat cu aceiasi prieteni), nu ai o oportunitate, atunci gandeste un pic inainte

    si iarasi uitati multi ca acei bani pe care-i strangi produc la randul lor dobanda -> dobanda la un credit este mai mare decat chiria – dobanda la depozit? faceti calculul asta pt diferite intervale de timp (1 an, 2 ani, 5 ani…) si apoi veniti cu dume din astea ca mai bine cumperi ceva ca sigur ai ceva la pensie pe cand altfel trebuie sa platesti chirie la pensie.
    si nu veniti cu faptul ca nu se poate economisi pt ca atunci ce dracu faci daca se mareste un pic dobanda? ce faci daca apar copii (ai tai, nu ai lui nwradu)? pai daca tu dai rata (care sa zicem ca este egala cu chiria cum sustin cei care zic ca trebuie sa cumperi neaparat) si nu-ti ramane decat de mancare si imbracat, ce cacat faci cand racesti si trebuie sa cumperi de 1 mil pastile? in concediu ce faci, te duci sau stai in casa? daca veniturile nu-ti permit decat rata + mancare + imbracaminte mai bine stai deoparte si cauta intai sa gasesti o posibilitate sa ai mai venituri mai mari, abia mai apoi gandeste-te la cumparat casute

    00
  19. sry, dar articolul tau nu sustine linkul cu nimic. de fapt reiese ca e mai bine sa cumperi decat sa stai in chirie ca ce faci la pensie si cam atat

    iar unul care citeste acest articol nu sta sa-ti faca revista presei. ia pune linkul asta si in articol si sa vezi ce dispar cei care doar vin sa zica „ai perfecta dreptate, zoso, ce mare si bun esti” si raman in pricipal cei care-si sustin ideile, indiferent care sunt alea. pt ca unii oameni nu stiu nici matematica de clasa 3, au ramas doar la adunare si scadere si nu e bine sa le spui „sari!” pt ca s-ar putea sa sara. preferabil o prezentare de mai multe idei pro si contra fata de acel „sari!”

    00
  20. Eu sunt pentru propietate. Nu chirie.
    Ok e renatbil si fun la inceput, insa cel putin eu simt nevoia de a avea ceva al meu.

    Problema este… cum iti cumperi ceva al tau, cum economisesti, cum strangi in niste vremuri in care e foarte greu sa traiesti daramite sa mai pui bani deoparte.

    00
  21. gar, linkul ăla era pentru a te informa că n-am uitat de aspectul ăla si sunt pentru el.

  22. cand iese la pensie si-ar putea cumpara o locuinta ieftina undeva la tara(cam peste tot prin provincie la tara e ieftin), liniste, aer curat, tv DTH, pace, gaini, un porcusor etc.

    00
  23. come on, la tara e ieftin, cu 10.000 lei la bunicii mei la tara in Prahova iti gasesti ceva decent. chiar sunt 2 cazuri de bucuresteni care s-au mutat acolo la batranete. e imposibil de crezut ca dupa o viata de munca nu ai ceva economii…

    00
    • @shase CG: iti iei o casa fără utilităţi. care cade pe tine dacă nu o repari. ai nevoie şi de o maşină, pentru a merge 3 sate mai incolo la supermarket.

      culmea, 90% dintre români ies la pensie cu degetul in fund.

  24. Putini sunt cei care se gandesc ca e mai bine sa platesti pentru propria casa decat sa platesti chirie .

    00
  25. Poplatia de tip CG strikes again! Dar sa zicem ca mentalitatea lor pro-chirie si anti-orice fel de cumparare e specifica varstei; unii mai stau inca la parinti acasa, altii de-abia au terminat facultatile (daca! asta daca nu or fi la bis-bisuri) si nu stiu inca precis ce vor sa faca in viata. Nu de alta dar prea sunt centrati pe problema financiara, a achizitiei – si aproape deloc pe partea de consecinta, a beneficiilor pe termen mediu si lung. Ce naiba, pana pe la 30 de ani e probabil OK sa-ti cauti „destinul”, sa schimbi 10 chirii (eventual in orase diferite, eventual sa stai si cativa ani prin strainatate), 15 iubite si 20 de joburi, ulterior viata capata un pic alte conotatii si alergatul dupa cai verzi pe pereti ar putea sa nu mai fie sustenabil… fizic ;)

    00
  26. O proprietate este un punct de plecare. In 15 ani daca vrei sa iti iei o casa mai mica/mare ai de unde sa pleci ai o proprietate. Intr-o tara de proprietari neprofesionisti este foarte greu sa gasesti o locuinta pe mai mult de 2-3 ani.
    Sunt 100% pentru cumparare !

    00
  27. Revin: „Casa ieftina la tara” inseamna in acest moment casa batraneasca de >50 de ani vechime cu veceu in curte si apa la fantana. Cat de tampit sau de imatur sa fii sa crezi ca niste oameni care au trait ani de zile la oras in conditii sanitare civilizate se vor muta la mama naibii unde vor iesi iarna noaptea in curte sa-si faca nevoile? Sau vor incalzi oale cu apa de la fantana sa se spele? Oameni de 70 de ani, cu mobilitatea mult redusa! Nu ma lua cu argumente gen „peste 30 de ani va fi altceva” – da, va fi in sensul ca multe din casele astea se vor demola – singure sau cu buldozeru’ – ca urmare a reducerii poplatiei. Casele cu adevarat civilizate cu apa curenta si fosa septica (daca nu canalizare) vor costa in continuare bani – si nu echivalentul a 100 de milioane din ziua de azi!

    00
  28. „numai un tampit compara rata (principal + dobanda) vs chirie. un om care are oaresice cunostinte de matematica calculeaza macar dobanda vs chirie. si da, dobanda e mai mare sau egala cu chiria in acest moment”

    Ce face???? Adica eu nu calculez cat dau pe luna (chirie vs rata) ci calculez cat dau pe luna (chirie vs dobanda)?

    Restul calculelor lui gar sunt de un penibilism feroce. Ca economisesc pe langa chirie, dar daca am rata nu mai pot economisi. Etc plm.

    Cazul meu concret. Apartament luat cam din scurt, adica a trebuit sa inventez vreo 6000E. Restul pana la final: credit imobiliar + credit de nevoi personale.
    Apartamentul il tin inchiriat.

    Ambele credite: 350E
    Chirie: 290E. (practic asta e rata pentru imobiliar).
    Da. daca stateam in chirie ma scoteam. Plateam doar 300E/luna cu posibilitatea ca peste 1 an sa fiu dat afara.

    Sumele pe care nu le-as fi platit dpdv al chiriei se duc pe la 20k (considerand aici cam 10k renovarea apartamentului)

    00
  29. @animaloo
    1) ma scuzi, n-ai inteles nimic din ce am zis eu
    da, trebuie sa calculezi costul banilor (adica dobanda) vs costul folosirii apartamentului (chiria). mai gandeste-te, probabil ca-ti vei da seama. culmea, ca prin exemplul tau chiar imi sustii afirmatia, pt ca din rata aia de 350 E dobanda este cam pe la 290 E
    2) sunt de un penibilism feroce daca nu intelegi, asta clar. nu am zis niciodata ca nu poti economisi daca ai rata, am zis ca daca nu poti economisii pe langa rata atunci stai linistit in chirie si incearca sa mai progresezi ca venit. ca tu ai inteles altceva, e ok, nu te stresa, in general lumea nu trece de clasa 3, esti in grafic
    3) scuza-ma, sunt cateva afirmatii care se bat cap in cap la tine. pe de o parte mi-o tragi ca „te scoteai daca stateai in chirie” pt ca plateai 300 E si puteai sa fi dat afara dupa 1 an. adica bati saua sa priceapa iapa (om fara casa, chirias) ca e naspa in chirie, uite cat e chiria (nu specifici la ce, unii stau si cu 150-200 intr-un apartament ok, dar mearga 300). pe cand daca cumperi, ia uite, ar fi doar 350 E. superrrrr, zburati si cumparati, nu mai stati pe ganduri

    stai ca mi-am pierdut sirul gandurilor. reiau. deci o data zici ca e bine ca ti-ai luat proprietate personala si ca nu ai stat in chirie. iar un pic mai sus spui ca de fapt apartamentul il ti inchiriat. ok, deci unde stai acum?

    aaa, aveai o alta proprietate sau stai la mamica? pai frate, noi vorbim de oameni care chiar stau in chirie si se gandesc daca sa stea in continuare in chirie sau sa cumpere. nu de oameni care fac credite pt ca mai apoi inchiriaza si scot destul de mult din chirie… asta e un alt calcul si nu am chef sa-l fac pt unul care oricum nu intelege nimic din ce spun eu. la fel cum alt calcul este si daca ai 100k euro ce este mai bine: sa „investesti” in imobiliare sau sa stai pe pielea ta sau sa incerci un business. de fapt, aici nu trebuie calcul, „emobelearele este cel mai super”

    4) cius

    00
  30. @gar
    economisii se scrie cu un singur i
    adica economisi
    boule

    00
  31. gar are dreptate. Pe termen lung, pentru a calcula daca este mai rentabil sa stai in chirie sau sa iei credit, trebuie comparata doar dobanda + investitii in imobil vs pretul chiriei. Principalul se intoarce la creditac in momentul in care vinde. Dupa 15 ani de rata (daca ej destept si nu o lalai 30 pana cand mori) poti vinde=> banii se intorc. Iar pe de alta parte daca esti chirias si ai un minim de educatie financiara, poti luna de luna sa pui un ban deoparte si dupa 15 ani de huzurit in chirie sa ai dolarei si sa te simti bazat:) Deci vedeti dragii mosului, e destule variante pentru toata lumea. Asa ca nu va mai injurati ca prostii.

    00
  32. ntz, sunt doar eu mai norocos cu statul in chirii. In perioada in care toti dadeau 400 eu stateam cu 200. Dar nu despre asta e vorba.
    Ci despre ideea de rata vs chirie.
    „uite cat e chiria (nu specifici la ce, unii stau si cu 150-200 intr-un apartament ok, dar mearga 300). pe cand daca cumperi, ia uite, ar fi doar 350 E”

    Conteaza? ideea e ca eu pe acelasi apartament, platesc cu 50E/luna mai mult decat primesc pe chirie.
    Daca vrei sa vorbesti de greutati, baga discutia despre costurile initiale. Despre costuri ulterioare. Despre faptul ca te gandesti ca oricum mori in 10 ani si n-ai nevoie de proprietati imobile..bla bla bla.

    00
  33. @ppd: o fi având dreptate, dar până să se întoarcă principalul acela trebuie achitat. Timp de zeci de ani face parte din rata lunară, deci nu poate fi ignorat când calculezi costurile lunare.

    00
  34. Ce se fac oare cei din UE, unde procentul de proprietari e sub 25%??
    Oare mosnegii din Italia/Spania/Franta/UK/Germania cum traiesc?

    00
    • @cristi: pensionarii traiesc din pensii decente. iar chiriaşii rămân chiriaşi toata viata datorită legilor. elementar.

  35. Am un prieten care a dat 50.000 de euro pe doua camere in Bremen, Germania.
    Cand in Bukale un 2 camere va fi aproape de 35.000, am sa ma gandesc la cumparat.
    Pana atunci, ma gandesc sa invat germana… sincer! :))

    00
  36. Am locuit la Londra intr-o casa cumparata de proprietar pentru copilul lui. Copilul avaand 3 ani, omul avea de inchiriat casa vreo 15 ani cel putin. Chiria era 800 de lire si rata la banca era 600 de lire…

    Am sa cumpar case in Romania cand se va ajunge la nivelul asta. :-))

    00
  37. Deci nu eu trebuie sa cumpar case, unii trebuie sa dea legi si pensii! :)

    00
  38. Argumentul mau e tâmp? Explica-le celor din UE ca mai ok sa-si cumpere case, dupa cum sustii aici.
    Dechide un topic pe un forum strainez si pune un poll… sunt curios cati strainezi s-ar baga la rate nesimtite pentru cutii de chibrituri comuniste.
    Argumentul meu e tâmp… hi hi hi

    00
  39. Du-te la unu’ in Germania sau UK si spune-i: uite, iti propun sa cumperi aceste doua camere (la ei se numeste „ONE bedroom flat”), platind rate pe 30 de ani, cam 80% din salariu… :)))

    00
  40. Nu te enerva, Cristi. Ala din vest o sa stea in chirie pentru ca exista o lege care protejeaza chiriasii. Are un contract (la noi majoritatea proprietarilor nu fac contract), are drepturi, nu risca sa fie dat afara pe nepusa masa, locuinta in care sta e domiciliul lui legal, proprietarul are si obligatii, nu doar drepturi.
    La asta se referea Zoso cand zicea de legi. Astea atarna greu in balanta. Fara ele nu prea cred ca londonezii ar sta atat de flexati in chirie.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile