Pentru că Pleşu şi Cărtărescu sunt plictisitori chiar şi la TV, hai să ne delectăm cu un cititor care pare a fi mai deştept decât media:
Mihai a scris pe 24 Ianuarie 2011, 1:10 pm e
si un fapt foarte des trecut cu vederea: lipsesc 2 milioane de cotizanti la fondul de pensii care lucreaza in strainatate. Pe astia nu ii pune nimeni la socoteala, nimeni nu poate sa ii scoata in fata pentru ca ei nu au plecat de bunavoie, ci au fost nevoiti de dezastru economic din tara.
Eu cred ca daca cei 2 milioane de oameni care lucreaza prin Vest cotizau la pensii in Romania in momentul de fata, nu aveam nicio problema.
Problema 1: în 2005-2008, când Europa era pe creştere şi vesticii nu aveau chef să muncească, angajând români, în România era dezastru economic. Premierul Tăriceanu era atât de supărat pe situaţie încât a căzut cu motocicleta. Românii aveau de ales între două rele: a lua credite pentru orice sau a pleca să muncească în altă parte, mulţumită eforturilor guvernului Năstase pentru integrarea României in UE, în special în zona corupţiei şi justiţiei.
Problema 2: dacă ăia care au plecat munceau în România, am fi avut bani pentru salariile bugetarilor şi ajutoarele asistaţilor social, deci totul ar fi fost bine.
Dap. Aşa gândesc oamenii care votează.
Pentru informarea ta ,super fotbal nu toti romanii care au plecat in strainatate sunt caspunari ori fac curatenie pe la case.
Mai sunt si care muncesc la birouri si castiga pe luna cat tine intr-un an .Iar despre ce a spus respectivul -varza e mai buna decat tine ,iar cele 2 milioane de romani ,sunt de fapt vreo 5 milioane inregistrati la fortele de munca -gen taxe ,plus alte 2 milioane care inca muncesc la negru – Franta ,Spania ,Italia si Anglia.
In Romania exista aproximativ 50% din poplatie in mediul rural. Din astia jumate sunt batrani si copii…in concluzie exista in mediul rural 25% din poplatia tarii ce poate munci si contribui la buget. Din astia 25% din total muncesc legal cam 10%. Cum poplatia tarii este undeva la 18.000.000 reali rezulta ca avem vreo 4.000.000 de oameni apti de munca ce nu muncesc deloc sau muncesc la negru, una peste alta sunt 4 milioane de oameni care nu contribuie la buget.
Acum 4-5 ani am fost cu trenul pana la Iasi. In compartiment am intalnit un tip care se intorcea de la munca din Spania, fusese sofer pe tir. Mi-a stricat ziua cand mi-a marturisit ca are 600E ajutor de somaj.
tinand cont ca multi dintre ei sunt capsunari, ingrijitori de batrani, coafeze, constructori si alte d-astea. in tara nu ar fi avut cine stie ce salarii ca sa hraneasca sistemu asta de pensii sau unii poate nici nu ar fi avut de munca si oricum daca unu trimite 200 de euro, astia sunt banii care i-ar fi castigat in tara. asa ca cititorul a zis doar ceva ce suna bine.
@super_fotbal: fii tu linistit, au plecat si destui care castigau bine in tara, chiar foarte bine.
Şi eu plec în Germania pe 20 Februarie. În străinătate aduni bani într-un an cât adună un român în vreo 10 (salarul minim pe economie vorbesc).
Mihai asta o da pe langa. Cei 2 milioane nu ar fi avut job daca ramaneau in tara. Ar fi fost 2 milioane de someri in plus. Totusi, ei au facut mult bine romaniei ca au plecat. Ca au trimis niste euroi in tara. Poate mai mai multi decat cotizatiile de asigurari sociale pe salariul minim pe economie
@zoso – Se pare ca nu suntem pe aceeasi „unda”. Am vrut sa iti raspund la articolul in cauza, dar am uitat.
Ce vroiam eu sa spun: sistemul de pensii e in colaps ca lipsesc 2 milioane de cotizanti care fusesera „proiectati” sa cotizeze. Atat.
Nu are nicio legatura faptul ca cineva i-a impins de la spate sa plece, ca au plecat de buna voie, ca au plecat de lacomie sau cine stie ce alte motive. Sunt si eu constient ca 2 milioane de locuri de munca pentru ei in tara nu existau si nu cred ca vor exista.
Ăsta e unul din ăla cu studiile economice făcute la televizor, cu un master în microeconomie de la iRealitatea TV și cu un doctorat în macroeconomie de la Antena 3.
@stefan – word!
@Ovidiu Militaru – gresit! stiu multi care au plecat din cauza mizeriei si nu din cauza somajului.
Apoi – sincer, nu e chiar departe de realitate ce zice ala. In momentul de fata, se toti plang ca un individ productiv tine in spate x copii, y bugetari si z pensionari. Intr-adevar, Nascase si Citroeneanu ar fi trebuit sa investeasca in infrastructura cat economia ‘duduia’. Asa, au preferat sa creasca numarul bugetarilor, sa creasca aiurea salarii – si ‘talpa’ economiei, cei care ar fi trebuit sa faca muncile de jos (asfalt, terasament cale ferata, asistente medicale, agricultura) au ramas la acelasi nivel salarial – si au preferat sa plece.
Cei 2 mil (in realitate numarul a tot variat) au cotizat extrem de mult, indirect. Pot fi considerati fara grija in top 5 investitori „straini”in Ro.
Adevarul este ca sistemul nostru bugetar e cam varza. Iar capsunarii aia nu au platit ei taxe dar au adus in tara sume mari de bani care au sustinut cresterea economica print-un consum ridicat. Pacat ca guvernanti nu au stiut sa profite, reformele trbuiau incepute mai devreme si mai lent iar schimbarile nici nu s-ar fi observat.
totusi ideea (sau ceva de genul) e aplicata in alte tari. m-am intalnit la un moment dat cu un turc cu dubla cetatenie…o avea si pe aia olandeza…si era disperat ca trebuie s ajunga in tara si sa faca armata sau s-o plateasca …existand riscul altfel sa ramana fara cetatenie. (aia turca)
probabil ca la asa ceva s-a gandit si el. sa fie obligati sa plateasca si fondul de pensii din tara.
c-o fi bine…c-o fi rau….plm…dracu mai stie….mai bine facem o cruce si merem inainte
Mihai asta e o genie, daca ar fi mai multi ca el, oh, wait…
@dune – de ce ti-a stricat ziua ?
Pai de ce au plecat – aici ce sa faca? Comunistii ne-au inmultit ca pe iepuri, capitalistii au vandut industria la fiare vechi si au lasat campurile parloaga… practic a fost o alegere din baza piramidei lu’ Maslow, aia cu ierarhia nevoilor. Iar acum toate guvernele se roaga de noi sa facem copii – dar de ce? Unde-s slujbele pentru ei? Unde-s gradinitele, scolile bune, parcurile, spatiul locativ rezonabil? Stiu, in Dorobanti. Dar grosu’ poporului sta in Rahova, eufemistic vorbind.
eu as crede ca aia 2 milioane ereau someri astazi someri in Romania si acum ereau asistati social de statul roman. Ce se intampla in acel caz?
Uitandu-ma la discutiile de genul asta si comentariile care apar, ma tot gandesc ca ne-au pacalit aia la scoala cand ne spuneau ce popor primitor si iubitor suntem noi romanii – povestile alea cu „paine si sare” la tot drumetu’
Daca ne uitam bine la noi ne dam seama cat de primitori suntem dupa cliseele pe care le lipim in fruntea celor din imediata vecinatate: moldovean prost, bucurestean imputit, oltean al dracu’ etc.
Si la sfarsit ne aducem aminte de aia plecati din tara: aia care cu o mana culeg capsuni si cu cealalta spala batrani la cur sau sunt buldozeristi si nevestele lor coafeze. Si mai au si multi bani ‘tui in cur.
PS da io-s un electromotostivuitorist prost plecat la capsuni in Irlanda
@zoso Cum te pricepi tu la toate, conasule. Sa inteleg ca daca ai fi prim-ministru in Romania, prima masura ar fi sa-i schimbi numele in SUA ? Oare astia sunt protejati la OSIM ?
da, mai mariuse, dar tu esti retard. si agramat.
eu am vorbit cu citiva oameni plecati la „munca de jos”. de ex un marinar pe Rin cu banii cistigati isi facea casa prin orasul/satul natal. statisticile aratau ca „capsunarii” au trimis in romania MILIARDE de euro.
nu stiu cit a pierdut romania. nu stiu daca ce au trimis e mai mult sau mai putin decit ce ar fi putut produce in tara.
insa stiu ca (cel putin dp meu dv) ce a pierdut romania mai important decit ceva bani sunt oamenii educati si cu ceva civilizatie in ei care s-au carat pt ca nu mai suportau mizeria din ro. si stiu destui. oameni care cistigau MII de euro in ro, nu salarii minime sau medii, dar care au plecat nu neaparat pt bani cit pt conditii, civilizatie etc.
spre deosebire de multi „capsunari” care-s muncitori sezonieri si dupa o vreme (citeva luni sau citiva ani) se intorc in Ro, oamenii aia sunt decisi sa nu se mai intoarca. chiar si aia plecati cu ideea „ne intoarcem in 1-2-3 ani” ajung sa-si ia casa/apartament si/sau sa faca un copil si tot amina intoarcerea – probabil in sinea lor stiu ca nu se vor mai intoarce, doar ca nu-s dispusi sa recunoasca inca.
astia-s oameni pe la 30 de ani acum, care in 10-15-20 de ani ar fi putut/trebuit sa ajunga in posturi cheie, insa eventuala lor contributie este pierduta pt ro, si asta se va simti. in posturi cheie vor ajunge in continuare tot felul de incompetenti, iar ciclul se va repeta. in fine, nu e un ciclu ci o spirala care tot coboara. destinatia: ROCK BOTTOM.
Da’ ca Statu’ lu’ peste congelat a luat 19% din tot ce s-a cumparat cu banii trimisi de aia doua milioane, nu se ia in calcul, nu?. Vorbi ‘nea Ion, ca e si el om…
@marius: De ce crezi tu ca aia 2 milioane (oameni care muncesc in strainatate si nu sunt la intins mana) in tara ar fi fost someri si nu ar fi muncit?
Fac parte din aia 2 milioane, castigam foarte bine in Romania castig de 3 ori mai bine afara.
@marius : ce chestie, eu m-am urcat in masina mea de 40k eur, am lasat salariul de 6k eur pe cartea de munca si am plecat din tara ca sa nu ma trezesc ca stau pe spinarea celor ca tine care muncesc si ne tin in spate pe noi astia, care daca am fi ramas eram probabil o povara.
la naiba, sincer eu as face un alt exercitiu de imaginatie..daca am schimba locurile, sa plecati voi cei care ati ramas si sa ne intoarcem noi capsunarii… care am plecat in buna parte din cauza celor ce au ramas… oare ce ar iesi ?
Nu e adevarat. Multi din cei 2 milioane de romani au plecat fiindca nu aveau de munca in Romania, ar fi fost someri. Altii ar fi cotizat, dar conform cu salariul prost. Cei 2 milioane aduc bani pentru consum in tara si este mai bine asa. Nu mai vorbesc ca isi intretin familiile ramase pe aici. E falsa abordarea.
Oricum, nu ne-ai lamurit de ce au plecat…?
@Mihai, @George: daca cei 2 milioane de romani de care zici ca muncesc in strainatate ereau acum angajati in Romania atunci alte doua milioane de romani care acum sunt angajati in Romania ar fi fost someri: in logica mea, in Romania sunt tot atatea locuri de munca cu sau fara cele 2 milioane de plecati in afara. Ceea ce vreau sa zic este ca cele 2 milioane de romani plecati in afara tari fac bine deocamdata Romaniei prin faptul ca nu ingroasa numarul de someri din Romania si totodata trimiti si bani in tara.
@ pentru mihai care ma considera retard si agramat: sunt si in Romania oameni bine platiti! Sunt si spanioli care pleaca sa lucreze pentru mai multi bani in SUA, sunt si americani care pleaca sa lucreze pentru mai multi bani in E.A.U, etc.
De fapt, in afara de cei care au plecat la furat, aia 2 milioane sunt de admirat: nu au acceptat sa stea la mila cuiva din tara asta de tot rahatul.
Dintre cei care au ramas, multi accepta sa munceasca fara acte in regula si vor umple randurile asistatilor sociali in viitorii ani. Sunt lasi si nu vor schimba situatia.
Altii nu fac nimic decat sa-si planga de mila si sa urle de foame la primarie. Nici astia nu-s de admirat.
Au ramas aia care vor sa se faca bugetari, politicienii, hotii, militienii, securistii, avocatii, teparii de online si diversi frecatori de menta.
Cine sa alimenteze bugetul?
@marius : fix chestia asta a spus-o si Basescu. Este o argumentatie simplista si justificatoare. Dar prinde la cei ce voteaza, asta e… Ar putea fi extrem de interesant de urmarit niste statistici reale despre ponderea celor 3 categori de cetateni plecati : tarani, hoti, specialisti. S-ar putea sa ne trezim ca realitatea crunta e ca au plecat intr-o proportie prea mare cei ce nu ar fi fost someri neaparat in ro daca nu plecau, din contra..puteau aduce valoare adaugata in tara..
Problema este ca Ro in sine nu exista, este un nume pe o harta. Exista mediul, cultura, oamenii, etc…romania la care ne referim este suma subtila a multor aspecte, lucruri si oameni..printre care si tu. SI este posibil ca, daca cei ca tine sau poate opusi tie, ar constientiza ca unii au plecat nu pentru ca nu aveau un loc de munca .. atunci, s-ar face un prim pas catre civilizatie..ca imi e teama ca lipseste mai mult decat locurile de munca.
Si poate intr-o buna zi, ne-am mai intoarce si noi prin tara daca, unul din acele aspecte care spuneam ca fac parte din ce numim generic Ro, ar fi civilizatia. Locurile de munca nu sunt ca gaurile intr-un cofraj de oua..sunt dinamice si influentate in buna masura si de activitatea unora ca mine (eu personal am create zeci de locuri noi de munca in tara.. ca idee)
Cand pleci din tara pleci din 2 motive (principale):
1. In excursie. Nu e cazul de aici.
2. Consideri ca o sa iti fie MULT mai bine in alta parte. Nu pleaca nimeni de prea mult bine.
Cand iti e bine nu pleci nici macar dintr-un oras in altul, decat daca te astepti sa iti fie MULT mai bine in alt loc. Oricum, mi se pare cel putin naiv sa cred ca problemele noastre sunt cauzate de asistatii social…
Din fata monitorului toate par frumoase.
Doua milioane?? Pai doua sunt doar in Italia si Spania (dupa statisticile lor oficiale fara sa mai punem si pe tuciurii care nu se inregistreaza nicaieri). Si de ce au plecat? Foarte simplu (din punctul de vedere al unui plecat): de ce sa stau sa fiu futut in cur de dimineata pana seara in Rromania, an dupa an, cand pot trai la 3000 de km normal, linistit si decent? Trebuie sa fii ori prost, ori un idealist patriot nebun sa-ti distrugi tineretea in tara aia de kakat.
Si inca ceva. Ganditi-va ca din fiecare euro trimis acasa de un emigrant si cheltuit de cineva din familie, 24 de centi merg direct in buzunarul statului sub forma de TVA, fara absolut nici un beneficiu pentru emigramtul respectiv.
@iosup, eu zic sa mai calculezi o data. Sunt 80,06 centi sub forma de tva, la 1 euro cheltuit
LE: 19,94, pardon
Un calcul orientativ, după nişte cifre ale Băncii Mondiale: în perioada 2005-2010, românii din străinătate au trimis în ţară în jur de 39 de miliarde de dolari. Adică o medie de vreo 6,5 miliarde de dolari pe an. Luăm 2 milioane de emigranţi. Ar veni o medie de 3.250 de dolari pe an, adică 270 de dolari pe lună. În aceeaşi perioadă, am calculat repede că salariul mediu a fost de vreo 400 de dolari.
Menţionez că cifra ar fi şi mai mare, fiindcă, la urma urmei, emigrarea a început cu adevărat abia de prin 2006-2007 (deci nu ar trebui să împărţim la 2 milioane, ci la 1-1,5 milioane). Deci ne-ar ieşi o chestie comparabilă cu salariul mediu din România.
Cu alte cuvinte, românii din străinătate au au contribuit şi la buget, şi la dezvoltarea României… şi poate cu mai mult decât dacă ar fi rămas în ţară, fiindcă aici ar fi fost puţine oportunităţile care ar fi generat venituri similare.
Daca cele 2-3 mil ar fi ramas in tara, am fi avut o revolutie adevarata. Oamenii astia au avut initiativa. Acu’ in .ro au ramas batranii, copiii, femeile, infractorii la camasa, cocalarii si bugetarii.
@Marius: Si in care din categoriile de mai sus te numeri tu? batran, copil, femeie, infractor la camasa, cocalar sau bugetar?
PS: nu locuiesc in Romania.