Cum se formează caracterul la români

Cam aşa:

  1. Prima poezie pe care o învăţăm este "Căţeluş cu părul creţ", care ne învaţă că nu trebuie să ne asumăm nimic: "Fură raţa din coteţ / Şi se jură că nu fură".
  2. A doua poezie semnificativă pe care o învăţăm este "Mioriţa", care ne învaţă că doi români invidioşi se asociază şi-l omoară pe al treilea, care era cel mai productiv în domeniul lor de activitate.
  3. A treia poezie semnificativă pe care o învăţăm este "Luceafarul", care ne învaţă că tânăra româncă de măritat îl aduce pe geniul român în pragul sacrificiului suprem, dar îl preferă pe un viclean băiat din flori şi de pripas..

primita pe mail

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. crestem cu impresia ca meritam chestii gratuite – un mos darnic si de treaba ne aduce cadouri de craciun, multe lucruri din jurul nostru sunt caca, invatam de pe la 3-4 ani ca suedejii is niste persoane date dracu de care trebuie sa ne ferim vrei sa te fure suedejii?

    00
  2. genial!

    00
  3. Clar adevarat. Din pacate. Sau din fericire. Nu stiu nici eu. Romania ne invata sa fim supravietuitori.

    00
  4. Stiu de „Catelus cu paru’ cretz”, de „Luceafarul” si de ceva cu „Baiazit”… si mai stiu ceva dar nu imi mai aduc aminte ce…
    Probabil cu poieziile faci cumva referire la Paunescu. A avut niste idei bune (Cenaclul), dar a fost maniplat masiv (de baietii buni). Ca scriitor a fost destul de interesant. Nu stiu nici o poezie compusa de el, dar imi plac cele cateva transpuse in folk. Oricum sunt chestii vechi de peste 20 ani… Acum sunt toti gramada pe Inna si Lady Gaga, habarnuau de „Luceafarul” sau de „… aia cu Baiazid”(/sic!)
    Peace!

    00
  5. Caracterul romanilor se mai formeaza si cu Amintiri din copilarie, care ne invata ce bine era alta data si ce de cacat e ziua de azi si ce mai de cacat va fi ziua de maine. In plus invatam de mici din Capra cu trei iezi ca la usa ne vor bate mereu lupi si de aia e bine sa ai in casa sabii ninja. Mai ales daca esti din Craiova si bunica-tu era ursar si tac-tu camatar.

    00
  6. @ Makavelis – Si cum ai vrea mah sa invatam? Ceva gen mosul ne aduce caca si lucrurile din jur sunt cadouri? Sau ca suedejii sunt niste persoane pe care ii fura dracii de 3-4 ani? Mie mi se pare logic ce invatam acum…

    00
  7. Eric Berne, huh?

    00
  8. Să nu uităm că tot în primii ani de luăm contact şi cu proverbele româneşti probabil unice în lume gen:
    – hoţul neprins…
    – capul plecat…
    – ş.a.m.d.

    00
  9. @Turambar: Este la fel de valabil ca acum 50 de ani şi ca probabil acum 100 de ani. Din păcate la români greşelile nu se învechesc ci devin „evergreen” :(

    00
  10. Pai.. sa nu lasam scoala sa ne distruga educatia. Parca asa era, nu ?

    00
  11. NOU
    #12

    De acord in mare parte, cu unele mici subtilitati diferite la Miorita. Atitudinea defetista, nepasarea, inactiunea ciobanului in fata pericolului ma dezgusta. Si mai rau, in scoala generatii si generatii de copii sunt indoctrinati si inculcati cu ideea ca boul ala de cioban face bine ce face, partea cu testamentul, fluierele si testamentul.
    Unde dracu’ e partea in care isi face o bata, unde isi cheama cainele sa il pazeasca? Retardatul ala de cioban nu face nimic. Pai sa-l intrebe pe Becali ce facea el in situatia din Miorita, sa vedeti demonstratie cu ranga cu care voia sa deschida Maybach-ul.
    Dar nu, in scolile noastre copii sunt invatati sa nu faca nimic ca sa evite pericolul si sa stea pasivi in fata adversitatilor.

    00
  12. … as mentiona la punctul 4 si imnul national …

    00
  13. furtul, crima, adulterul – astea ne definesc fara sa ne dam seama, nu?

    00
  14. NOU
    #15

    Cam slabut fata de ceilalti…

    Dar intotdeauna tu ai fost mai concis

    00
  15. cum a zis Prigoana intr-o emisiune.

    Domne, romanii se nasc cu Praslea, iar americanii cu Spiderman, Superman, Batman, etc. In timp ce eroul nostru nici nu poate sa ramana treaz, eroii lor…

    si cred ca tot el le-a zis si pe astea in emisiunea aceea.

    00
  16. *de mici alintăm copii cu apelativul hoţoman
    *în poveştile copilăriei noastre se fură merele de aur, pe Ileana Cosânzeana, se mai omoară câte un zmeu sau suedez,
    *avem proverbe de genul cine fură azi un ou ….
    * îndrăgostiţii îşi fură câte un sărut
    *la nuntă există obiceiul să se fure mireasa
    * noi ne apărăm sărăcia şi nevoile şi neamul
    * furtul este caracteristic poporului român şi se datorează săraciei materiale şi spirituale!

    00
  17. @ro-personale: aia cu proverbul n-ai nimerit-o.

    00
  18. trist dar adevarat

    00
  19. Pai, daca ne gandim bine, noi avem cele mai sadice povesti, din care desprinzi niste invataturi de te doare mintea. Capra cu trei iezi are teoretic happy-end…cand capra si iedul cel mic danseaza in jurul gropii in care arde lupul in chinuri. Soacra cu trei nurori ar putea fi transpusa intr-un film horror mai ceva ca Saw 3D, and the list could continue…

    00
  20. @ makavelis – pei si ce vrei sa invatam ca suedejii sunt niste persoane cumsecade? sau ca tot ce bagam in gura la 3-4 ani e bun? ori ca Mos Craciun e tatal fiecaruia?
    Caracterul romanului este bine slefuit atata timp cat esti la scoala dupa cum observ, nu? Cei care nu au mers la scoala nu prea cunosc Miorita sau Luceafarul. Sa inteleg ca pentru cazul de fata ar fi fost mai bine daca nu ne duceam la scoala?

    00
  21. iar chestia asta! inca n s-a saturat lumea de ea? ma intreb ce poezii au atunci nemtii, americanii etc. eu propun ca prima chestie pe care o invata copilul sa fie rezolvarea integralelor de gradul 3. Asa n o sa mai fim hoti si alte cele.

    00
  22. @Mihai Toader – eroii nostrii sunt mai jmecheri ca ai lor. Greuceanu avea masina facuta de el (car cu totul si cu totul de fier, cu cai tot cu totul si cu totul de fier) pe vremea cand toti ceilalti aveau carute. Batman avea simbolul ala falic in care statea ca un pussy si apasa pe butoane. Sperman isi tragea chilotii peste pantaloni… p#(@ mea.. mai avea sa se incalte cu fesu’.. Fat Frumos se ducea pe taramul celalalt oricand vroia si ii batea pe aia de acolo trei zile de fiecare, la rand. Barman statea numai la el in oras si se chinuia sa bata pe cate un bleg cu 8 maini sau care stia sa sufle frig. etc..

    00
  23. veche … dar totusi buna.

    00
  24. NOU
    #25

    Nu va alarmati lumeee… in scoala romaneasca de azi nimeni nu mai invata. Ca doar nu sunt prosti tinerii de azi sa mearga la scoala ca sa invete legende alambicate cand pot sa „sharci pe goagal” :P

    00
  25. Din punctul meu de vedere, Miorita e reprezentativa mai degraba pentru tipologia resemnatului. A, vor aia sa ma omoare? Ce fac? Stau si plang la luna, stele si oi in loc sa pun mana si sa fac ceva in privinta asta.
    Si sa nu uitam de Pacala, a carui lectie esentiala este ca trebuie sa fii smecher si sa tragi tepe. Nu sa muncesti, nu sa fii responsabil, nu sa fii cu bun simt. De aia ne meritam soarta :)

    00
  26. Ce am invatat noi in scoala in clasele 1-4:
    -Capra cu trei iezi: lupul mananca iezii apoi le imprastie matzele si sangele pe pereti si le pune capetele cu dintii ranjiti la fereastra. Finalmente, lupul moare ars de viu, sub ochii caprei insensibila la racnetele lui de agonie.
    -Puiul: mama isi lasa puiul sa moara inghetat, ultima imagina fiind cea cu o furnica ce se urca pe ochiul lui
    -Senin de august: baietelul si gasca lui sar in aer cu tot cu podul pe care treceau
    -La vulturi: Copilul Agripinei, lasat sub o capita de fan, este mancat de vulturi..ea mai gaseste din el doar niste zdrente insangerate
    -Mai era una in care un baietel se ascunde intr-o sperietoare de polițiști si este ucis la sfarsitul zilei cu un glont in cap de catre un ofiter german, in urma unui pariu facut de acesta din urma cu subofiterul lui.
    -Miorita: doi ciobani planuiesc sa-l omoare pe un al treilea, acesta nu riposteaza.
    -O povestire „istorica” descria plastic executia lui Ioan Voda cel Cumplit , legat de doua camile si sfartecat.
    …si multe altele, ati prins ideea.

    00
  27. Ce sa mai zicem atunci de Hans Christian Andersen?

    00
  28. Din capra cu 3 iezi ce dracu invatam? Sa tinem copiii baricadati in casa ca vin pedofilii?

    00
  29. şi mai este una: „veşnicia s-a născut la sat”.

    00
  30. Cine sapă groapa altuia … departe ajunge!
    (sau trebuia să se scoale mai de dimineaţă?)

    00
  31. 4-te-a luat bendeac..
    5- dam pe net de diversi care se cred mieji:) nici macar dintr-o dodoasca pe ciclu nu poti fi tu miez

    00
  32. Mie imi pare rau pe romani ii baga suedejii in sac daca sunt rai. Sunt suedej si stiu ce inseamna asta. Stiu ce inseamna sa invete copii romani asa ceva.

    00
  33. Rectific : *copiii

    00
  34. Superb,asa e:))…doar ca din cate vad eu copii din ziua de azi nici poeziile astea nu le mai citesc…ei il prefera pe guta,sau eu mai stiu ce…

    00
  35. Zoso, ce propui pentru înlocuire?

    00
  36. Ar mai fi si amintirile lui Creanga: La cirese, Pupaza din tei , povestiri avind ca subiect tot sportul national.

    00
  37. @Liviu – da chiar.. voi ce ziceti la copii cand nu-s cuminti?

    00
  38. si sa nu uitam:” ca daca faci rele vine suedeju’ sau suedejca si te fura”

    00
  39. Stai asa, nu poti sa pui Luceafarul in aceeasi galeata cu catelul ala si cu miorita, la fel cum nu poti sa-l pui pe Eminescu in aceeasi galeata cu niste anonimi din popor.

    Sa explic. Daca catelul te invata sa minti si sa furi, iar miorita ca e bine sa omori pe cineva din invidie (chestii negative), Luceafarul te invata o chestie pozitiva. Luceafarul e un fel de tragedie care se termina rau pentru protagonist, dar ideea supravietuieste. Ca in Romeo si Julieta, unde cei doi mor, dar familiile lor se impaca.

    Eu am invatat din Luceafarul ca proasta aia de Catalina (parca asa o chema) nu e mai presus de orice piti din Dorobanti care se arunca la primul venit cu Q7 si-si merita soarta de muritoare de rand. Deci am invatat ca nu e bine sa te arunci la orice prost si ca mai bine cauti unul dotat la bibilica.

    Daca as fi barbat, as fi invatat din Luceafarul ca a fost o greseala ca el sa se indragosteasca de o toapa precum Catalina, ca mai bine n-au ajuns impreuna pentru ca ea nu-l merita (iti imaginezi ce stresat ar fi fost Luceafarul daca Catalina lua credit de la banca si cheltuia toti banii pe perdele?) si ca el mai bine isi cauta alta mai aproape de nivelul lui.

    Catharsis, anyone?

    00
  40. @andrei
    hoho, cate ai de zis si de ala… :-j

    00
  41. miorita ne mai invata un lucru: daca aflam ca cineva ne poarta sambetele, ne luam adio de la neamuri si asteptam sa vina ala sa ne omoare.

    00
  42. Zoso, mă laşi în pom cu întrebarea?

    00
  43. :lol: Nu moderaţii au făcut valuri. Deci, te rog.

    00
  44. Undeva prin iunie am făcut şi eu referire la ceva asemănător . Aveam mai multe exemple acolo. Dar dacă părinţii nu sînt cei care se revoltă, aici vorbim discuţii. Părinţii ar trebui să fie primii înspăimîntaţi de atrocităţile învăţate de copii. O selecţie mai atentă a muzicii, desenelor animate, jocurilor pe computer şi timpul petrecut în faţa teve-ului cred că ar rezolva o mare parte a problemei. E drept meseria de părinte e foarte grea dar această investiţie se va vede mai tîrziu, că altfel mai tîrziu e posibil să fie exact ca azi.

    00
  45. Bendeac a scris si el despre aceasta. El insa spunea ca ar fi de la el citire: „Prins in trafic acum cateva zile ma gandeam ce invata copiii nostri din operele literale ce se regasesc in programa scolara.”

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile