Cea mai buna invatatura din Scoala de Bani trebuie sa fie faptul ca orice om cu mintea acasa ar trebui sa-si tina socotelile intr-un tabel, chit ca e pe hartie sau pe calculator.
De exemplu, intr-o situatie fictiva, daca ai 3500 lei pe luna salarii, sa stii cat iti mai ramane dupa ce platesti 1284 rata la casa, 250 la intretinere, 45 curentul, 105 internetul si telefonul, si mananci de vreo 1100, sa zicem. Iti raman putin peste 7 milioane, cu care provocarea e daca iti mai iei masina sau ii spargi pe toti de revelion.
Un tabel de genul asta iti permite sa vezi care sunt cheltuielile pe care le poti reduce, si de unde ai putea sa economisesti ca sa le faci pe amandoua. Sau, iti poate arata daca stilul de viata pe care ti-l doresti se potriveste cu jobul tau actual. Vrei mai mult? Cauta ceva mai bun. Daca economisesti 1000 RON pe luna, iti iei masina de maxim 2000 euro in vreo 8 luni.
Daca ar fi dupa mine, toate in afara de rata pot fi reduse, si, dupa un calcul, ai putea economisi in jur de 1000-1500 RON in fiecare luna. Daca vrei o masina buna, ar trebui sa muncesti mai mult. Daca economisesti 2000 de RON pe luna, iti iei masina de 4000 de euro samd.
Votati in widgetul din sidebar daca sunteti de acord.
Eu am incercat de cateva ori sa-mi fac un tabel cu toate cheltuielile lunare, tocmai ca sa vad ce si cum pot reduce si ce consum am. Nu am reusit. Pur si simplu cumpar prea multe, mai uit de ele (vroiam sa tin socoteala inclusiv la suc si ciunga, ca si chestiile mici se aduna intr-o suma mare), nu am timp sa le bag in Excel.
Poate acum reiau ideea asta, ajutat de faptul ca pe telefon pot nota rapid ce si cum cheltui.
Sunt curios cat dau de fapt pe luna pe mancarea de pranz, cat dau pe suc, cat dau pe mers la restaurante, cat dau pe benzina si alte asemenea.
Bine, tu te referi aici la cei care au un minim de 3500 RON/luna. Insa CATI au acest salariu in Romania ? Iti dau un exemplu, al lu sormea, profesoara de matematica. Preda intr-un sat la 45 km de Galati si dupa ultimele taieri, a ajuns la 650 RON. Cireasa de pe tort e urmatoarea : Le-au taiat banii de naveta. Cu naveta mai cheltuie in jur de 140 RON din buzunarul ei.
Chestia e ca ASTIA sunt majoritari in Romania. La noi clasa de mijloc de care spui tu, nu exista. Sau daca e, e mult prea subtire.. Nu stiu cati dintre cei care posteaza pe aici au un venit ”in mana” de 3500 Ron. Desigur, din tastatura, toti avem.. Si vor fi multi care vor spune ca au venitul asta. Nu inteleg scopul.. Nu spun ca acel calcul nu ar fi bun, ci ca se aplica unui strat foarte foarte subtire.
Tot sunt nedumerit de ce nu foloseste lumea myCash
păi în primul rând nu inspiră încredere. fără supărare, dar nu scrie nicăieri în clar (sau poate n-am văzut eu?) ce se întâmplă cu datele pe care le pun eu acolo.
în plus, dacă-ți aduci aminte, am vrut să-mi dezactivez contul de pe myCash. a trebuit să dau email și să mă apuc să descriu problema în loc să existe un buton care să facă asta automat. dude, we’re in 2010, automatic unsubscribe is dă șit nowadays.
în altă ordine de idei, Zoso are dreptate. faptul că ai în față un bilanț (hai să-l numim așa) al intrărilor și ieșirilor de bani din buzunarul propriu e un pas mare spre o stabilitate financiară pe termen lung.
problema e în educație. ce poate să învețe un copil de la o mamă ca cea prezentată acum câteva zile (bune) pe blog, care spunea că în ciuda faptului că trebuie să plece în Italia la muncă ca să nu rămână fără nimic, ea ar mai face credite dacă ar mai putea?
@Radu dude, tu ai telefon cu android, de ce te plângi că nu ai posibilitatea de a ține cont de cheltuieli pe mobil? există atâtea aplicații de finanțe personale pt platformele de gen.
De ce sa folosesti mycash…sau sa notezi mereu cand ai putea sa faci un exercitiu de memorie? E vorba sa faci distinctie intre ceea ce ai nevoie si ce nu. Nu ma ambitionez niciodata sa plec precum mandrele alea 4×4 cu doua cosuri pline, la ce folos? Mananc ca sa traiesc, nu traiesc ca sa mananc.
Macar pe criza asta sa se invete o lectie, a economiilor, cine are posibilitatea….cine nu…adio bani pe tigari, sucuri si fast-food!
votez si io ca esti bun de insurat, ce sa mai !
@simi: sunt suficient de zgarcit oricum, nu trebuie sa-mi aloc sume. Dar vreau sa trag niste invataminte din cat cheltui, sa pot vedea cat am dat in fiecare luna pe benzina, cat am dat anul aceasta pe IT&C, cat am cheltuit la masa de pranz timp de o luna. Imi plac statisticile si vreau sa vad ce reiese din ele. Momentan nu stiu exact cat cheltui si ar trebui sa si planuiesc dinainte niste plati precum casco, hosting etc
o singura persoana mananca de 11 mil pe luna? da’ ce mananci doar la restaurant?
curentul 45 ron pe luna e tot pt o pers banuiesc, nu?
Eu fac asta de mai bine de un an(am un .xls interesant) si pot spune ca functioneaza … cand esti constient de faptul ca ai cheltuit sa zicem 100 lej te sucuri intr-o luna…. te gandesti daca chiar era nevoie
@nwradu: honestly now, tu vrei să te angajezi full-time drept contabil (al tău)? nu tre’ să dai raportul la IRS despre câtă ciungă ai consumat, pune doar categorii „papa” şi „chestii tâmpite care nu-mi trebuie” şi alocă o sumă de bani pentru fiecare. treptat, poţi reduce suma asta. dar să faci analiza zilnică de cheltuieli mi se pare puţin cam exagerat (bine, asta dacă ai ieşit din casă de la eclipsă şi ai mai mult de 2 prieteni – cei de pe facebook nu se pun)
ha?! cum sa economisesti 1000 de lei?
@nwradu: Eu folosec iXpenseit, iar de economisit… nu mai zic.
3500 lei pe luna? frate tu pe lume traiesti?eu nu imi gasesc de lucru cu 800 de lei pe luna si tu vorbesti de 3500 ,ai de capu meu ,mai lasa calculatorul si mai iesi prin lume sa vezi si tu in ce stare se afla tara…
ideea este buna ,
iei pui banii deoparte pentru o perioada de timp pe care ai stabilit-o
apoi iti iei masina sau orice altceva cu banii jos
scapi de rate de imprumuturi , de stres pe cap .
nu apelezi la nimeni , cea mai buna solutie de succes ><
@nwradu: lasand la o parte cheltuielile fixe, care ar trebuie sa fie clare fiecaruia, in loc sa notezi fiecare maruntis, mai bine estimezi o suma lunara, o scoti de la bancomat si o bagi frumusel intr-un plic.
cand ai ajuns la fundul plicului te pui frumusel pe notat si scrii acolo, pe plic, de ce estimarea ta nu a fost buna si cam de cat ai mai avea nevoie ca sa iesi la liman in luna respectiva.
luna urmatoare ajustezi suma.
toate scoaterile astea de cash o sa fie usor de detectat de pe extrase.
in cateva luni o sa poti sa faci o medie a cheltuielilor lunare.
in paralel poti sa te joci frumusel urmatorul joc:
– incearca ca in fiecare luna sa ramana ceva in plic iar banii care raman, bagai frumusel intr-un cont de economii.
scuzati cacofonia de mai sus
am folosit si eu tabelul electronic -excel bineinteles- prin primii ani dupa ce m-am stabilit in canada si a fost un exercitiu folositor, dar imi lua o gramada de timp in fiecare seara, sa introduc toate cheltuielile, etc. eram la inceput intr-o tara noua si asta probabil ma tinea „on my toes” caci deodata nu mai erau amicii, parintii sau rudele la care sa apelezi in cazul in care ajungi „in rosu”.
dupa ceva vreme -cam 1 an- am revizuit tot ce introdusesem in acel tabel si mi-am facut o idee mai clara care imi sunt „spending patterns”, mai ales ca atunci la inceput si odata ce am intrat pe job variatiile de la o luna la alta s-au mai atenuat. in consecinta am putut trasa mai bine „planul”, mai ales cam ce suma e rezonabil sa cheltui zilnic/saptamanal in asa fel sa pot pune si un ban deoparte, ori macar sa nu ajung in strada.
am inceput sa completez tabelul ala din ce in ce mai rar, pana am renuntat complet.
de cativa ani m-am lenevit si ma rezum la a-mi revizui la inceput de luna cheltuielile „sigure”, gen ipoteca, curent, gaz, apa, asigurare, taxa de proprietate, cartile de credit care tb platite in decursul lunii, toate aceste cheltuieli plus un „fond de urgenta” [relativ mic] comparate cu banii care urmeaza sa intre. (cat timp balanta nu e negativa, e bine.)
in fiecare weekend intru si-mi fac platile planificate -unele sunt debitate automat, altele tb sa le initiez eu – si eventual la sf de luna daca mai raman bani, si in general raman, ii pun intr-un cont de savings.
cheltuielile zilnice si benzina se duc pe un credit card asa ca imi tin ei evidenta la tot ce am facut, si aici am oarecum grija sa nu depasesc o anumita suma zilnica, ori in linii mari [si din ce in ce mai frecvent] incerc sa nu sar peste o anumita limita lunara.
vacante, haine si alte distractii sunt o cu totul alta socoteala si in general le planific in functie de ce am „la ciorap”.
pe cat posibil imi platesc integral cartiel de credit in „grace period” [care e cam 25 de zile de la emiterea statementului], si in felul asta evit sa platesc dobanda la acele cheltuieli facute „pe credit”; altfel, dobanda e relativ scandalos de mare [17%..25%]; poate fortat cu pistolul la tampla as face cash advance din cartea de credit, caci la genul asta de tranzactie dobanda se aplica imediat si pana ce se plateste integral.
probabil ca cele mai multe chestii pe care le-am scris aici exista si in romania, si sper ca vreunul din voi sa gaseasca ceva folositor, caci in definitiv e doar „common sense”.
http://homebank.free.fr/en/index.php FTW!
Tabelul cu cheltuieli/venituri tot timpul ma ajutat sa imi fac un echilibru in situatia economica, si asa tot timpul am reusit sa pun un pik deoparte.
@decoder: apropo de jocul tau, ca o prelungire, unele banci ofera programe automate de savings, in sensul ca stabilesti tu singur data de start, frecventa si suma, iar banca automat iti transfera suma respectiva din contul curent intr-un cont de savings.
chestia functioneaza bine cand nu ai variatii mari de la o luna la alta, nici pe venituri si nici pe cheltuieli, si eventual o ciclicitate constanta la venituri (ex: salariul intra intotdeauna in contul curent pe 1 si pe 15 ale lunii…)
1100lei de persoana pe mancare chiar e mult. eu zic ca de la 800lei/persoana in sus pe mancare plus facturi incepi sa te descurci chiar bine.