Mi-au fost cerute de câteva ori, dar nu am soluţii pentru ieşirea României din criză, am soluţii pentru ieşirea personală din criză (sau atenuarea efectelor ei). Cred că suntem într-un rahat prea mare, ca ţară, ca să mai putem schimba ceva acum, ca să nu mai vorbim despre cât de îndărătnici suntem la schimbare, mai ales în bine şi mai ales dacă implică muncă.
Aşadar…
Scapă de toate creditele şi toate ghiulelele agăţate de picior. Vinde tot, plăteşte tot, rămâi doar cu rata la casă. Dacă ai credit sub 3 ani, caută să scapi şi de el. Da, ştiu, ai plătit 30.000€ euro deja, dar mai ai de plătit încă 20-27 de ani şi situaţia nu pare foarte luminoasă pentru următorii 5-10 ani.
Fă economii. Da, ştiu, tanti Gina a zis că n-are de unde să facă economii, mai bine să iei pe credit, că rata trebuie să o plăteşti, şi părerea ei e împărtăşită de mare parte din români. Rata e o obligaţie, economiile nu, aşa că mai bine să fii forţat să dai bani decât să o faci de capul tău. O sa revin pe tema economiilor, deşi am mai scris articole pe tema asta.
Casă doar cu avans. Strânge din dinţi câţiva ani până economiseşti destui bani ca să ai 1/3 din valoarea casei. Discuţi altfel cu banca pentru un credit când arăţi că ai o parte din bani, şi o parte consistentă, şi creditul pentru o sumă mai mică arată altfel.
Chiria e bună. Te ţine la locul tău, fără televizor de 100’ în două camere, fără mobilă pe credit, fără multe prostii cumpărate, pentru ca, dacă ne mutăm, o să fie greu să le cărăm pe toate. Mai bine mai puţine şi mai utile.
Revizuieşte-ţi locul în firmă. Ştiu că până prin 2008 toată lumea avea coaie mari şi îşi permitea să fie tare în gură şi să vorbească prostii despre cum nu le pasă dacă sunt concediaţi de şeful prost şi incompetent. Vocile alea au dispărut, acum practicându-se mâncătoria discretă. Oamenii scumpi şi inutili vor fi şi ei aruncaţi la gunoi într-o zi. Există un singur corolar aici: produci bani pentru firma la care lucrezi? Ajuţi pe cineva să producă bani? Dacă răspunsul e da, totul este ok.
Revino la locul tău. Ştiu că e greu intre atatea prinţese şi prinţisori, dar cu cât revii cu picioarele pe pământ mai repede, cu atât ieşi mai repede din rahat. Las-o baltă cu trăitul pe picior mare dacă nu îţi permiţi (lecturaţi când aveţi timp “Mărirea si decăderea lui Claudiu Pătraşcu”, e instructiv).
Unii au ştiut din timp ce urma să se întâmple cu noi. Alţii s-au prins pe parcurs.
sunt solutii Ok , de fapt tin de bun simtul fiecaruia . Din pacate se cam leaga si de mersul economiei in general …
As mai adauga:
Daca reusesti sa ai un nou job sau orice sursa de bani, nu sta pe ganduri
Stii sa impletesti margele? Sau sa faci logo-uri? Poate poti da meditatii de japoneza? Orice ban in plus E BAN IN PLUS. Incearca sa te smulgi pasiunii pentru televizor de pilda (ca asta e marea „groapa” de timp a noastra si depune ceva efort pentru o pasiune ce poate oferi si un banut.
Fii cu ochii in patru si in noul domeniu, nu stii cand ai ocazia sa te muti cu totul in noul job. Si asta o spun din experienta proprie ca fost om de radio (timp de 10 ani), mutata exact la momentul oportun (cand ne-au dat afara, ca se inchidea statia) pe web design, pasiune veche si ne-banoasa destul timp.
Se pot da meditatii, se pot face tot felul de chestii pe care sa iei un banut. Nu, prostitutia nu intra aici
Tine un „jurnal” si respecta bugetul
Asta e inca o chestie super utila, pentru ca realizezi pe ce rahaturi pierzi sute de lei lunar. Am inceput ceva de genul asta acum 1 an si ceva si era sa lesin cand am vazut pe ce rahaturi pierd bani. Acum cheltui mai putin, pe chestii importante si se simte.
Lasa-te de fumat
Injurati-ma cat vreti dar, cand arunci suta de euro pe luna pe tigari, io zic ca ai o problema deja. Intr-un an sunt 1200 de euro, probabil o parte serioasa din creditul pentru LCD-ul in sufragerie. Sau ai putea lua cu banii jos alte bulectrice din bucatarie. Poate un concediu?
Stop iesirii la restaurant
E misto sa bei cafeaua la Starbucks sau sa „halesti” in oras. Cand ai insa probleme financiare sau doresti pur si simplu sa pui un leu deoparte, sa nu te prinda alte luni nasoale cu pantalonii in vine, mananca acasa si iesi cat mai rar. Ca se poate plimba omul prin oras si fara sa ia cina la restaurant. Nu mai vorbim si de calitatea mancarii in restaurantele noastre, ca nu stii niciodata ce mananci cu adevarat.
renunti la tigari si economisesti in jur de 300 lei pe luna.
Sfaturi de bun simt. Din pacate sunt foarte greu de respectat si sunt destui care sa profite de asta: producatori, vanzatori, banci.
Eu cand spun asa, ma face lumea egoist si ca imi pasa doar de matu meu.
Pai si ce e rau in asta ?
@daniel rus – Corect. As vrea sa stiu cati dintre aia din strada s-au lasat de tigari.
principala solutie de iesire din criza:
FII CREATIV!
eh, renunţatul la micile (sau marile) vicii ar fi într-adevăr o soluţie.
– fumatul (şi aşa ucide)
– cafeaua
– mersul cu maşina personală dacă poţi merge cu metroul (ştiu, îţi ia din demnitate, dar cu banii economisiţi într-un an mai plăteşti o rată).
– sucurile acidulate, cafeaua
– poţi să traieşti şi cu un telefon de 2-3 ani, nu-ţi trebuie ultima versiune de iphone
@daniel rus Şi cine nu fumează? (să se-apuce de fumat şi dup-aia să renunţe, ca să vadă ce mişto e să economiseşti 300 lei pe lună?)
Sa nu te surprinda daca aceste „solutii personale” de iesire din criza vor duce la iesirea din criza a Romaniei….ma rog…cu marea conditie SA SE APLICE.
Pentru cei care strang sa „investeasca” in Swarovski si acum se plang ca n-au ce manca…nu atasam nici mila nici compasiune.
Chiria e bună clar, nu numai pentru mobilă, îți oferă mobiliate. Dacă ai ghinion să ai vecini ciudați poți să te muți, dacă nu ai căldură poți să te muți, dacă ai ofertă mai bună de lucru în alt oraș, poți să te muți, si da… fără toată mobila după tine. Dar… când ai copii e mai complicat, copii care sunt la scoală. Dar după cum ai spus, sunt lucruri care le-ai face tu, o parte din ele se pot aplica o parte nu, depinde de situatia fiecăruia. Și da se poate renunța la țigări și la țoale numa de dragul de a fi la modă, indiferent de situație.
off topic
Deci,,, daca azi se intampla o nefacuta, din cauza unor pomanagii, credca fac genocid.
Bravo. Dar sunt prea putine urechi cu un cap intre ele, in care sa intre ce ai punctat tu.
Mai am eu niste sugestii pe care le-am experimentat personal si inca sunt vie, deci se poate. In functie de cat de adanc esti bagat, mai renunti sa-ti cumperi toale noi din saptamana in saptamana, mai incalti si bocancii pe care i-ai purtat iarna trecuta (chiar daca nu mai sunt ultimul racnet). Cu iesirile in oras si berea de 100 de lei pe saptamana o lasi mai moale, masina sta bine si in parcare (plus ca mersul pe jos e sanatos si bio). In loc de centrala pornita 24 de ore, un plovar in plus pe tine e gratis, chiar daca nu mai esti asa de saxi. Manichiura si pedichiura sunt mai amuzante daca sunt practicate intre prietene, la fel si coafura…
Si mai presus de toate, pui curu la treaba ca asta n-a omorat niciodata pe nimeni…
Nu vazusem reportajul cu tanti Gina. Am ras cu lacrimi.
@neaorin: tanti gina e idoala mea.
Diminuarea cheltuielilor lunare si maximizarea veniturilor e cheia. Doar ca unii au impresia ca daca isi reesaloneaza un credit pe 5 ani cu unul pe 30 si-au diminuat cheltuielile lunare
Eu iubesc chiria. Pana in momentul in care ai copil de dat la gradinita, consider ca e ok chiria. Si apoi poate fi ok daca nu iti permiti, dar pana in momentul ala nu vad rostul posedarii unui apartament. De atunci incepi sa ai o viata mai clara, gen copilul isi face prieteni in cartier, se duce la scoala, merg lucrurile ca pe vremuri. Pana atunci, daca stau cu chirie in vitan si gasesc cu 1 milion mai ieftin in vitan, ma mut! Daca am nu stiu ce extraoptiune de minute nationale pe care nu prea o folosesc, o scot. Daca pot sa trag cablu tv de la vecinu’ si sa platim jumi-juma, ma bag. Orice astfel de chestie, fie ca economisesti 10 lei, e buna.
Eu zic ca banii pe care nu trebuie sa ii mai dai lunar sunt mai importanti decat daca ti-ar venit lunar in plus niste bani. Eu cu chirie si facturi platesc acum cu 30% mai putin decat in urma cu un an. Plasme si X5-uri mai in colo. Momentan TV cu tub si matiz luat cu 3000 RON sunt lux
Si da, scopul meu e sa ajung cum zicea zoso in alt articol, sa cheltuiesc mai putin decat castig
@ Sergiu: uita-te mai sus la Catalin
de ce sunt asa greu de respectat ?
Corect. Ro nu e ceva abstract, ci o adunatura de oameni. Daca aia nu au probleme financiare, atunci nici tara nu are.
Poate asta e parte a problemei: toti asteapta rezolvarea la nivel global (de fapt national) inainte de a rezolva problemele proprii. Daca insa fiecare si-ar rezolva propriile probleme, rezolvarea la nivel national ar veni de la sine.
Sunt solutii de bun simt, dar as vrea sa vad pe cineva cum face socoteala cu cei 600 de lei pe care ii castiga un prieten care e in primul an ca profesor. A terminat facultatea si a primit post la 40 km de oras. Naveta nu se deconteaza. Stiu solutiile: sa-si ia inca o slujba, sa plece, eram curios doar daca are cineva idee cat castiga si cum traieste un profesor debutant.
Problema e ca multi se gandesc mai mult la prezent decat la viitor.
Unde gasesc „Mărirea si decăderea lui Claudiu Pătraşcu” ?
Mersi,
Lucian
@lucian:
@zoso: de azi e si a mea. Punem de un fan page pe Facebook?
eu mi-am luat un job pentru a iesi din criza
Solutia personala este parte din solutia colectiva. Sa mananci mai putin ( buna pt. mine ca am cam multe kg).
Este un moment bun sa-ti ipotechezi casa si sa iti faci credit pentru un Passat CC? macar sa te duci la interviuri pentru un post cu o masina misto, ca imaginea conteaza, mai ales la romani.
Eu mai am o solutie, inspirat de danie rus. Este vorba cativa pasi simpli:
pai da, adica in comunism sa ne intoarcem
stai in banca ta, sa iti cunosti lungu nasului
apai amu cumpara, amu nu mai cumpara, ia credit, fa economii, no ho ca m-am zapacit
si aia cu „sa mancam mai putin” e buna
Mai trebuie si cineva care sa le puna in practica. Noi suntem buni la teorie, dar practica ne omoara.
si daca:
1) nu fumezi
2) mergi cu metroul
3) nu mananci la restaurant masa de pranz, ci vii cu caserola de acasa
4) bei 2 beri pe saptamana, si alea low cost
5) n-ai LCD de 100″ sau telefon touch screen
ce poti sa faci sa econimisesti mai mult ?
Problema nu e doar iesirea personala din criza. Asa-zisa criza. Ca ea doar in mintea noastra. E o conventie mentala ca suntem in criza.
Pentru a iesi din criza si afacerile mici, pravaliile si serviciile trebuie sa invete sa-si monetizeze mai bine prospectii. Asta aduce profituri mai mari patronilor si … ca atare, consum mai … curajos.
Dar cata vreme 200.000 de firme s-au inchis iar alea care au ramas nu stiu sa se promoveze corect pe o piata sceptica la consum … degeaba tot economisim…
Mai tre sa si vindem, sa producem profit…
my 2 cents
@sorin Eh… e mult pana o patesti odata pentru ca dupa lucrurile vor veni de la sine
@zoso: Ai zis: „…despre cât de îndărătnici suntem la schimbare, mai ales în bine şi mai ales dacă implică muncă.” Ce nu inteleg eu este la ce te referi cand zici munca. Am vazut multe comentarii aceasta idee: „Sa muncim mai mult” (si la tanti Gina si la alte articole) Dar ..la ce munca te referi?!
Eu nu vad cum se poate aplica acest indemn la noi. Si nu vad asta deoarece nu stiu nici o institutie care sa produca ceva.
Ma indoiesc ca daca un contabil face calculele mai repede creste productivitatea patronului. Ma indoiesc ca daca un lucrator la Mc impatureste mai multi hamburgeri creste productivitatea patronului. Ma inoiesc ca un profesor le poate preda unor elevi in loc de 6 ore, 8. Unui bodyguard cum ar trebui sa se aplice acest indemn?! Sa bata mai multi oameni?! un jandarm la fel ?!
in cazul in care ar fi existat ceva care sa produca un produs pentru export…as intelege…dar in lipsa acestei „intreprinderi” cum se aplica?!
adica…ok Nea Nicu a platit proiectul Kandu de la Cernavoda in capsuni…da nici d’alea nu mai facem.
daca as sti ca din munca mea tara ar avea de castigat …as munci si 12 ore…dar altfel ?! ce rost are sa „muncesc” 9 ?!
A gasii balansul perfect pe termen indelungat e cheia. Asta cu stransul din cur pe timp de criza si visatul la „vremuri mai bune” e o solutie de kkt pentru un popor trait in comunism. Au strans batranii zeci de ani din cur pe vremea comunismului. Cand au iesit din el nu stia ce sa bage mai repede in gura. E greu sa gasesti balansul perfect in orice lucru inconjurator. E si compromisul o arta cand il executi frumos si sanatos. A incuraja un consum scazut insemna vanzari scazute -> salarii scazute -> si de aici aici „neamul lui surub” tot in jos. Un mic exemplu: Arbeit Agentur nu acorda drept de munca pentru persoane fara diploma, iar pentru cei cu diploma nu acorda drept de munca pe un salariu gross la 8h/zi mai mic de 2700 euro. Criza s-ar accentua daca toti oamenii ar consuma la limita supravieturiri. E sanatos sa consumi balansat. Asta cu vandutul a tot ce ai e frectie la picior de lemn. Da-mi un exemplu concret de om care s-a ameliorat prin vanzarea lucrurilor achizitionate cu 2-3 ani in urma. Concret, ai incercat sa vinzi ceva SH in perioada asta ? In rest, de oi numai de bine… Munca de orice fel dar executata inteligent si creativitatea nu a omorat pe nimeni .
Bine ca vin aprobari ale sugestiilor tale (logice si de bun simt) si la articolele cu ratele la banca sar toti idiotii, care au invatat cum sta treaba cu tastatul pe net, sa se laude ca au pacalit banca, ca nu isi mai platesc ratele etc.
De unde ii aduni/se aduna?
Fain articol.
@montecore: Gradina domnului e mare. In vremurile in care orice japita(se aplica si la mine cand sunt prost) isi poate da cu parerea despre orice pe internet e imposibil sa nu dai si peste tembeli de genul asta. Stii tu, oameni cu credite pentru perdele……
On-topic: „Revino la locul tău”. Unii nu au locul lor. Cunosc cazuri in care o persoana are doar prieteni din „high class”(mai mult sau mai putin) si o despartire brusca de acestia ar insemna o izolare sociala totala. Nu imi pare rau de ei sub nici o forma. E o cretinitate sa incerci sa tii pasul cu lumea buna cand tu castigi 700 ron pe luna si conduci Tico. Hai sa ne limitam toti la cat putem si sa incercam sa ne dezvoltam cu pasi marunti. Si mie mi-ar placea sa conduc un M5, dar din lipsa de capital ma multumesc cu Golanul sau transportul in comun. Stiu, sunt un fraier rupt in cur, dar asta e realitatea si n-am de gand sa mananc doar paine cu margarina ca sa-mi pot cumpara o masina mai smechera.
@dojo Primul punct e genial. As completa cu inca o chestie. Cea mai buna solutie e intotdeauna educatia. Ai timp liber si n-ai ce face? Invata sa faci ceva nou! Puna mana pe o carte, intra pe net, suna un prieten, du-te la un curs. Altfel discuti cu un angajator cand ii arati ce stii sa faci, nu ce diplome ai luat.
Inca trei:
– cand iti creste suma de bani ramasa la sfarsitul lunii (fie cheltuieli mai mici, fie castiguri mai mari) NU creste si „nivelul” de trai. O sa fi la fel de sarac ca si ma inainte
– cheltuielile recurente se tin cat mai jos cu putinta. In felul asta poti sa dai banii pe tampeniile care te fac cu adevarat sa te simti bine (fiecare cu ale lui).
– starea de bine data de experiente(ex: o excursie, un sport nou, etc) tine mult mai mult decat cea data de lucruri materiale
Felicitatari zoso.
Poate articolul tau si unele comentarii de aici ar trebui listate si impartite oamenilor pe strada, chiar si bugetarilor (probabil rumegate bine ar avea efect, spre deosebire de statul in frig si scandatul de dimineata pana seara).
Acum, la munca
@ttavi: toti facem asa.
sunt la capitolul cu mobila. Platesc in doua locuri ca aiuritul pentru ca nu ma indur sa dau mobila luata tot pe credit, desigur. Cred ca e mai bine sa nu am decat calculatorul si hainele de pe mine. Mobil e mai bine.