Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Apa minerala o cumperi la preturi de 100 de ori mai mari decat cele de productie.

    00
  2. Asa. In mall-uri pe toate produsele de firma scrie dupa „made in” o tara pe care o asociem instant cu saracia (gen Bangladesh, Pakistan, India, Vietnam, Turcia, China). Pantofu’ vandut bizonului cu 500 roni sigur pleaca din coltul ala de lume la un pret de cativa dolari (sau euro). Adaosuri totale 30x? Posibil, dar nu vad cine se revolta.

    00
  3. Degeaba se vaita taranii … in pietele din tm zici ca sunt bisnitari, nu producatori… Bag pla, emigrarea e solutia…

    00
  4. inceput de economie de piata. producatorii trebuie sa se organizeze pentru a fi mai puternici in negociere s-au chiar sa-si deschida retele proprii de distributie.

    00
  5. Mda. Tipic. Stam si ne plangem, dar nu am face ceva in directia asta, doamne fereste!
    Si offtopic: vezi ca ti s-a busit site-ul. Pe homepage acum 5 minute dadea niste erori, acum baga poza de „page not found” la toate previewurile la poze.

    00
  6. nu este nicio noutate stirea,mai ciudat este faptul ca preturile tot cresc in raport cu scaderea salariilor

    00
  7. este normal. laptele este luat cu 1-1,20 lei de la producator. brut. pana ajunge pe raftul marketului trebuie pasteurizat, omogenizat, degresat, ambalat, promovat, transportat… :arrow:

    00
  8. @Dan – acolo vorbim de altceva. Este vorba si de materia prima din care se fac respectivele produse care, in cele mai multe cazuri, este de calitate si scumpa. De aici se ridica foarte mult pretul acelor produse.

    Nu zic ca nu sunt nesimtiti cu adaosul, doar ca vorbesti de altceva.

    00
  9. Pina cind sunt cumparatori preturile nu vor scadea. Probabil ar fi o masura buna ca guvernul sa plafoneze pretul pentru alimentele de baza.

    00
  10. Pai da, e mai scump laptele procesat ca cica e mai sanatos.
    Sanatos pentru puturosi, sanatos pentru aia care isi fac gradine pe facebook si pentru cocalarii care se pozeaza cu camera web.

    Al dracu bunicamea, nu a mai crapat cu lapte direct din tita vacii, ca se trezea dimineata si mai venea seara acasa, colesterolu nu avea timp sa se aseze, de asta platim toate cacaturile de E-uri si inlocuitori de gust si culoare ca ne e sila sa ne ridicam din fata plasmei.

    00
  11. am mai zis-o, si o s-o mai zic in continuare – stie cineva de o asociate a producatorilor agricoli romani care sa negocieze in numele membrilor preturile produselor? Sau, eventual – si mai pervers – sa-si faca un fel de hypermarket al lor? Sau bancul cu bula si cazanul de smoala ramane in picioare si in cazul asta?

    00
  12. @Blonda: a degresa laptele nu înseamnă a se arunca grăsimea astfel rezultată. Şi nici nu se dă gratis ca să justifice o asemenea creştere a preţului lichidului. Din contră, aceea „grăsime” este partea cea mai scumpă din lapte (smântână, unt). Şi nu ştiu de unde impresia că nişte procese de foarte scurtă durată şi complet automatizate justifică costuri de n ori mai mari decât creşterea şi îngrijirea permanentă a turmei de vaci.

    00
  13. NOU
    #13

    asta se intampla pentru ca producatorul nu este protejat de stat,iar intermediarii au frau liber sa faca ce vor,ar trebui impuse restrictii direct proportionale cu pretul combustibililor si al tva-ului,cu un profit mediu din partea intermediarilor.

    00
    • @Vasile Constantin: cum zicea cineva mai sus, nu statul trebuie sa protejeze producatorul ci producatorii intre ei trebuie sa se organizeze.

  14. @miticosul: În Reşiţa este un mic magazin, Milky Way SRL sau ceva în genul ăsta, care vinde produsele lactate preparate de o mică asociaţie de producători dintr-o comună apropiată. La ei găseşti cea mai gustoasă brânză, urdă, cel mai delicios cascaval şi toate la un preţ sub cele din marile supermarketuri.

    La Pecica s-a iniţiat un foarte interesant parteneriat cu agricultorii maghiari. Amănunte aici. Pe scurt, sunt multe terenuri agricole nefolosite, agricultura nefiind rentabilă. Iar fermierii unguri vor să vină să ne are terenurile, să le cultive, să recolteze ş.a.m.d. ca la final să ne vândă ATENŢIE nu grâul obţinut ci pâine. Rezultatul? Un an mai târziu timişorenii stau şi o oră la coadă pentru a prinde o pâine de Pecica.

    00
  15. Io m-am uitat zilele trecute la o caserola cu juma’ de kil de capsuni: 19,99 lei. 6 dolari. In New York – oras scump, doua caserole a cite o livra (aprox 1 kil) costa 2,99 dolari. Adica de 4 ori mai ieftin ca la noi. A, si productie americana, nu Mexic…

    00
  16. NOU
    #17

    Cei cu bani vor trai mult si bine ,iar cei fara poate…..poate vor supravietui…..

    00
  17. Cel mai scump este transportul. Sofer, combustibil, furt de marfa si de combustibil, etc.

    00
  18. Cumva,cumva pe langa subiect(apropo de alimente):toca de calarie(casca) luata din Franta cu 12,99E,gasita in Romania la infimul pret de 480RON.Pai sa nu le dai cu molotovu’ in vitrina tu-le muma-ndarat de banditi?As mai avea zeci sau chiar sute de subiecte despre „patronul comerciant” roman,care construieste capitalismul multilateral dezvoltat.Huooo hotilor!

    00
  19. Ma scuzati, dar asta e capitalismul. Nu vad de ce va revoltati. Fiecare are dreptul sa vanda la pretul pe care-l considera normal. Nu va convine pretul? Nu cumparati. Mi se pare ciudat ca intr-o tara cu guvern de dreapta, in care alegatorii au votat masiv partide de dreapta (pai nu as ane-a spus presedintele ?!) sa existe astfel de intrebari si discutii ca unii intreprinzatori isi pun adaosuri prea mari.

    Nu credeti ca e contradictie ca alegatorii de dreapta sa ceara masuri de stanga?

    00
  20. @sakura – ce spui tu nu face decat sa confirme ce-am declarat eu mai sus. Poate sunt 2-3 oameni mai cu cap si mai gospodari care-au facut chestia aia. Dar te intreb eu pe tine – au ei vreo putere de negociere cu Metro/Carrefour&co? Oricum, stai linistit – peste vreo 2-3 ani or sa se certe si ‘exemplele’ tale in cel mai romanesc mod posibil si o sa se duca totul de rapa.

    Sa incerce ei la nivel national. Sa vina unu’ (dada, cineva sa ne organizeze si sa ne faca treaba) si apoi toti or sa zica: ‘ete al dreaqului – asta vrea sa castige bani pe spatele nostru!’. Atunci or sa aibe o putere. Pana atunci – cumparati produse unguresti. ;-)

    00
  21. Apropos de `sa vina altu’ sa ne faca`: :-)

    00
  22. NOU
    #24

    @zoso ai dreptate,dar cum spuneai tu intr-un post acum vreo luna,romanii nu au curaj sa se cupleze,si nu le place sa imaprta un profit care l-ar putea avea daca s-ar asocia,prefera profit minim decat sa imparta un profit maxim cu cineva.

    00
  23. inca odata: marile lanturi sunt romanesti?
    te astepti sa vanda marfa romaneasca?

    sa recapitlam:
    carrefour-frantuzesc
    kaufland nemtesc

    deja am o fobie sa intru in ele. pun pariu ca daca pot sa vanda miere nemteasca or sa o faca,

    00
  24. So… what’s new?

    00
  25. Prin multe oraşe ( în târguri ) găseşti tot felul de produse , alimentare, detergenţi, cosmetice, electrice si electronice etc aduse din ţări ca Germania, Austria, Ungaria, Serbia toate la preţuri acceptabile faţă de magazine , iar comercianţii au un profit bun după vânzarea lor.
    Cum se explică asta ?

    00
  26. Ca sa nu mai cumparam lapte la un pret de 3 ori mai mare ar fi cel mai bine ca fermierul sa primeasca banii astia, 4lei iar pe parcurs sa nu se mai adauge niciun comision. Bine, varianta asta e in gluma. :)

    00
  27. sunt mai ieftine produsele importate si aduse cu roaba sau bicicleta din vest decat cele autohtone .
    stam foarte bine la capitolul exporturi de banane ,kiwi ,portocale si alte fruce
    https://stirileprotv.ro/stiri/economie/romania-este-tara-bananiera-exportam-citrice-si-curmale-intr-o-veselie.html

    00
  28. Spuneai intr-un comentariu de mai sus ca producatorii ar trebui sa se organizeze. Esti hazliu.

    Majoritatea micilor producatori vor doar sa-si vanda marfa, nu prea se pricep ei la chestii economice. Ceea ce se intampla e ca baietii destepti ii organizeaza pe producatori dupa bunul plac. Adica subcontracteaza 10-50-100, le cumpara toata marfa la un pret cat se poate de ridicol si il vinde catre magazine cu un adaos de cat vrea fizicul lor.

    O operatiune asemanatoare fac suedejii care vand in piete. Vin dis de dimineata, cumpara toata marfa producatorilor odata si o revand en detail catre clienti la pret dublu.

    Mishto capitalismul asta cu iluzia lui de a avea de unde alege. Practic alegi doar numele magazinului de la care cumperi, pentru ca pretul e oricum acelasi peste tot.

    00
  29. Acum cativa ani am lucrat la un depozit de alimente, si cam la fel era si atunci, singura diferenta era ca pretul nu era asa „umflat” atunci. Asta seamana (dupa parerea mea) cu vanzarea produselor de la Puma, Nike, Adidas, etc. Mai scump ii brandu` decat produsul, asta daca iei in calcul valoarea materialului cu care a fost confectionat produsul.

    00
  30. @sabotelu – pai si tu esti la randul tau hazliu. Daca producatorii nu au cunostinte economice, atunci ce plm mai cauta pe lumea asta? De ce nu se angajeaza ca strungari si atunci chiar nu mai au nevoie de asa ceva.

    Ok, si io produc un rahat (de 3 ori pe zi), si vreau sa-l vand. De ce nu mi-l cumpara nimeni?

    00
  31. „Majoritatea micilor producatori” nu e o exprimare care defineste producatorii in general.

    Ai vazut-o pe tanti mica producatoare din reportaj? Crezi ca are cunostinte economice?

    De pe urma productiei a zeci sau sute ca ea se pun in miscare liniile de procesare ale… procesatorilor.

    00
  32. Un fermier roman nu poate sa vanda nimic in mod direct, statul roman il hartuieste in permanenta si este foarte dur cand vine vorba de micii producatori. Cu alte cuvinte suntem mai catolici decat Papa cu ai nostri si foarte permisivi cu produsele din import. Imi povestea un prieten, care face productie alimentara, cum vin toti sa-i ceara cate ceva. Il hartuiesc in fiecare luna si pleaca cu sacosele pline de la el, bugetari care au salarii platite din taxele pe care el le plateste.

    00
  33. La noi specula sa traiasca si atata vreme cat romanul e avid de cat mai multi bani repede si fara multa munca, o sa tot experimentam situatia asta, si sa nu uitam ca pretul e stabilit de piata, deci nu e doar vina Statului ci a producatorilor care la randul lor sunt si consumatori si totusi nu se indura sa schimbe mecanismul.

    Si mai e si vina noasta ca le cumparam prosudele. Plus ca Ro e tot mai departe de a fi prducator si importa in draci, deci normal preturi mari, taxe vamale samd

    00
  34. @2tb – esti stupid de prost, ca sa zic asa. mergi si cumpara de la Alimentara, ca ala era lant romanesc, neaos.

    sau mergi in piata sa cumperi produse naturale, cum ii plac romanului: rosii de taran, brinza de taran, oua de taran.

    00
  35. @c3 . da sunt prost. si nu pricep.
    explica-mi te rog asa, ca pentru prosti, de ce in kaufland gasesc ridichii import germania?

    00
  36. c3: oua de tzaran o fi mancat mama ta.

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile